0
LIFO PICKS

Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την απελευθέρωση του Νταχάου το 1945

Το Νταχάου δημιουργήθηκε από τους Ναζί τον Μάρτη του 1933. Βρισκόταν 16 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μονάχου, κοντά στην ομώνυμη κωμόπολη και κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις ενός παλιού εργοστασίου πυρίτιδας και πυρομαχικών.

Ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησε το εγκληματικόκαθεστώς του Χίτλερ για τους πολιτικούς του αντίπαλους-κρατουμένους, με  τις υποδείξεις του Χάινριχ Χίμλερ και το μόνο που λειτούργησε ανελλειπώς μέχρι την απελευθέρωση, αποτελώντας πρότυπο για τα στρατόπεδα που ακολούθησαν.

Στα 12 χρόνια λειτουργίας του στρατοπέδου φυλακίστηκαν επίσημα περίπου 206.000 άνθρωποι, ενώ υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους πάνω από 42.000. 

Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε στις 28 Απριλίου 1945. Το θέαμα που αντίκρυσαν οι απελευθερωτές του ήταν από τα πλέον φρικτά που μπορεί να αντικρύσει άνθρωπος, όπως περιέγραψαν τόσο ο Βίκτορ Μάουρερ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού όσο και οι Αμερικανοί αξιωματικοί και στρατιώτες που μπήκαν στο στρατόπεδο.

Στο αυθεντικό αυτό φιλμ έχουν αποτυπωθεί οι ιστορικές αυτές στιγμές, που εξακολουθούν να προκαλούν φρίκη στη σκέψη μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ