ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η χορευτική πανώλη τον Ιούλιο του 1518 Facebook Twitter

Η χορευτική πανώλη τον Ιούλιο του 1518

0

Υπάρχουν μερικές ιστορίες που δεν μπορείς να τις πιστέψεις εάν δεν τις διαβάσεις.

Πολλές φορές, ακόμα κι αν διαβάσεις γι' αυτές, εξακολουθούν να μοιάζουν το ίδιο απίστευτες.

Μία τέτοια ιστορία είναι και το απίθανο συμβάν της Χορευτικής Πανώλης, επιδημίας που μέσα σε ένα περίπου μήνα στοίχισε την ζωή δεκάδων χωρικών στην μεσαιωνική Γαλλία.

 

Όλα άρχισαν όταν ένα πρωινό του Ιουλίου του 1518, στην πόλη του Στρασβούργου της σημερινής Γαλλίας, μία γυναίκα ονόματι Frau Troffea άρχισε να χορεύει ασταμάτητα και σε κάθε πιθανό συνδυασμό, σε ένα δρομάκι της πόλης.

Ο εκστατικός χορός της κράτησε πάνω από 6 μέρες.

 

Μέσα σε μία εβδομάδα άλλοι 35 άνθρωποι την ακολούθησαν σέρνοντας ένα παρανοϊκό, ασταμάτητο, γαϊτανάκι χορού, ενώ μέσα σε ένα μήνα ο αριθμός αυτός έφτασε στους 400!

 

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς άφησαν και την τελευταία τους πνοή χορεύοντας, αφού αργά ή γρήγορα οδηγήθηκαν σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, αφυδάτωση, και εξάντληση!

 

Όλα άρχισαν όταν ένα πρωινό του Ιουλίου του 1518, στην πόλη του Στρασβούργου της σημερινής Γαλλίας, μία γυναίκα ονόματι Frau Troffea άρχισε να χορεύει ασταμάτητα και σε κάθε πιθανό συνδυασμό, σε ένα δρομάκι της πόλης. Ο εκστατικός χορός της κράτησε πάνω από 6 μέρες.

 

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σήμερα οτι το συμβάν αυτό έλαβε πραγματικά χώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιστορικό John Waller - ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά το μυστήριο της Χορευτικής Πανώλης του 1518 - και συγγραφέα όχι ενός, αλλά δύο  βιβλίων σχετικών με το ζήτημα, όταν μιλάμε για χορό δεν εννοούμε κάτι σαν επιληπτική κρίση ή κρίση σπασμών από τους ανθρώπους που πάσχισαν, αλλά για πραγματικό χορό, με φιγούρες και όλα τα χαρακτηριστικά ενός γλεντιού!

 

 

 

To θέμα της ταινίας «Τα κόκκινα παπούτσια» (1948) είναι παρεμφερές. Μια μπαλαρίνα φοράει τα μεγεμένα κόκκινα παπούτσια που την καταδικάζουν να χορεύει δίχως σταματημό μέχρι να ξεψυχήσει... Ένα αριστούργημα υψηλής αισθητικής των Michael Powell και Emeric Pressburger, που κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κινηματογράφου

 

 

Η χορευτική πανώλη τον Ιούλιο του 1518 Facebook Twitter

 

Η Εξήγηση

Τι πραγματικά συνέβη όμως;

Ποιά εξήγηση κρύβεται πίσω από αυτήν την απίστευτη ιστορία;

 

Οι επιστήμονες προτείνουν διάφορες πιθανές ερμηνείες για το συμβάν :

 

Υπεύθυνη μπορεί να είναι η λεγόμενη - στους ψυχιατρικούς κύκλους- Μαζική Ψυχογενής Πάθηση (αν το μεταφράζω σωστά), ή αλλιώς Μαζική Υστερία, που φαίνεται να επηρεάζει συνολικά ομάδες πληθυσμών που υποφέρουν από εκτεταμένο στρες, (μαρτυρίες κάνουν λόγο για σοβαρό πρόβλημα πείνας και επιβίωσης στην περιοχή όπου και ξέσπασε η Χορευτική Πανώλη), οδηγώντας τους σε πρωτοφανή ψύχωση.

 

Η χορευτική πανώλη τον Ιούλιο του 1518 Facebook Twitter
Ο «Χορός του Θανάτου» του Hans Holbein (1497-1543) είναι ένα από τα κορυφαία δείγματα της αναγεννησιακής ξυλογραφίας. Είναι ένα ζοφερό και κάπως σαρδόνιο στριπ 34 εικόνων, στις όποίες ο θάνατος εισβάλλει στην καθημερινή ζωή ισάριθμων ανθρώπων κάθε κοινωνικής τάξης και απασχόλησης, αποδίδοντας στον καθένα το νόμισμα που τού αναλογεί...
Η χορευτική πανώλη τον Ιούλιο του 1518 Facebook Twitter

 

Ακόμα, κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν οτι η Χορευτική Πανώλη μπορεί να ήταν ένα είδος περίεργης, και αρκετά τρομακτικής θα προσέθετα, θρησκευτικής τελετουργίας με άγνωστες ρίζες.

 

Η πιο πιθανή, όμως, εξήγηση είναι και η πιο απλή από όλες:

Το ξέσπασμα της επιδημίας οφειλόταν σε μαζικήδηλητηρίαση.

Φαίνεται πως υπεύθυνος ήταν ένας δηλητηριώδης ψυχοτρόπος μύκητας που μπορεί να αναπτυχθεί στο σιτάρι, και κατ' επέκταση, να καταναλωθεί μέσω του ψωμιού.

Συγκεκριμένα, μιλάμε για τον ίδιο μύκητα που αποτελεί το βασικό συστατικό παρασκευής του LSD.

 

Έτσι, πιθανότατα πρώτη δηλητηριάστηκε η Frau Troffea, και μετέπειτα  όλοι οι υπόλοιποι την ακολούθησαν σε ένα θανάσιμο bad trip από το οποίο δεν μπορούσαν να ξεφύγουν!

 

Η χορευτική πανώλη τον Ιούλιο του 1518 Facebook Twitter

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 7.7.2018

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ