Αρχείο
«Με έπιασε μια βραχνάδα...»

Μια σπάνια συνέντευξη της Μαρίας Κάλλας σε σπαστά ελληνικά 

 

Ηχογράφηση στην Αθήνα του 1957 
Όταν είχε έρθει στην Ελλάδα το 1957 για να εγκαινιάσει το Φεστιβάλ Αθηνών, η Μαρία Κάλλας βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου με πολιτικές προεκτάσεις. Αφορμή, η πολεμική των εφημερίδων για την υπέρογκη για την εποχή αμοιβή της: 9.000 δολάρια! Οι εφημερίδες έκαναν αναφορά σε «οικονομικό σκάνδαλο» της Κυβέρνησης, ενώ η καλλιτέχνις, έξαλλη, παρέμενε στη σουίτα της Μεγάλης Βρεττανίας, δεχόμενη πλήθος γνωστών και φίλων. Τελικά, ακύρωσε την πρεμιέρα, και αυτό δημιούργησε νέο κύμα αντιδράσεων. Για να ησυχάσει τα πνεύματα η Κάλλας μίλησε στην δημοφιλέστατη εκπομπή του Αχιλλέα Μαμάκη «Το θέατρο στο μικρόφωνο» και είπε επί του θέματος τα καθησυχαστικά εξής:
 
«Με έπιασε μια βραχνάδα κι αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να δώσω το παν... Μέσα στο αγαπητό σας μυαλό ποιός ξέρει τι θέλετε από μένα! Αυτό με φοβίζει!...»
 
0:00/4:29
Μαρία Κάλλας: «Με έπιασε μια βραχνάδα...»
Η Μαρία Κάλλας με τον αρχιμουσικό Αντονίνο Βόττο το καλοκαίρι του 1957 στο μοναδικό της ρεσιτάλ στο Ηρώδειο (φωτ.: Μεγαλοοικονόμου / Αρχείο Φεστιβάλ Αθηνών).
 
Εδέχθησαν να καταβάλουν εις την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα το τεράστιον ποσόν των 9.000 δολαρίων, την στιγμήν κατά την οποίαν άλλοι καλλιτέχναι, ίσης περιωπής δέχονται το τέταρτον ή πέμπτον της αμοιβής ταύτης...
Η Μαρία Κάλλας δέχεται φίλους και γνωστούς στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βεττανία, το καλοκαίρι του 1957. Επίσης, γίνεται εξώφυλλο στο περιοδικό Εικόνες της Ελένης Βλάχου.
 
 
Ένα απόσπασμα από το Τριστάνος και Ιζόλδη. Ζωντανή ηχογράφηση, Αθήνα 1957
 
0:00/1:52
Μαρία Κάλλας: «Με έπιασε μια βραχνάδα...»
Φωτογράφηση της Κάλλας για το περιοδικό Town and Country
 

Tελικά, η ντίβα θα εμφανιστεί στις 5 Αυγούστου, ερμηνεύοντας την ίδια βραδιά αποσπάσματα από ιταλικές, γερμανικές και γαλλικές όπερες. Από την ονειρική Λουτσία του Ντονιτσέτι μέχρι την εύθραυστη Οφηλία στον «Αμλετ» του Τομά θα επιδείξει μιαν απαράμιλλη γκάμα αισθημάτων και θα αποθεωθεί από το κοινό.