Αφιέρωμα στην ιταλίδα φωτογράφο Tina Modotti που πέθανε σαν σήμερα το 1942 στο Μεξικό

Αφιέρωμα στην ιταλίδα φωτογράφο Tina Modotti που πέθανε σαν σήμερα το 1942 στο Μεξικό Facebook Twitter
0

Tina Modotti, Mexico, 1924. Δύο πορτρέτα της Tina Modotti από τον συντροφό της την εποχή εκείνη, τον αμερικανό φωτογράφο Edward Weston. Collection Center for Creative Photography.

 

Η γνωριμία στο Σαν Φραντσίσκο με τον γάλλο ποιητή και ζωγράφο Roubaix de l'Abrie Richey (ή « Robo ») κατέληξε σε γάμο το 1917. Το 1922, ο Robo αρρώστησε στο Μεξικό από ευλογιά και πέθανε, αλλά, ήδη από το 1921, η Tina Modotti διατηρούσε μία παράλληλη σχέση με τον Edward Weston.

 

Όταν πρωτοπήγε στην Αμερική, σε ηλικία 17 ετών, να συναντήσει τον πατέρα της, η Tina Modotti δούλεψε λίγο σαν μοδίστρα, έπειτα σαν μοντέλο, και, φτάνοντας με τον άντρα της στο Los Angeles το 1918, δοκίμασε την τύχη της στον κινηματογράφο. Της δόθηκαν κάποιοι μικροί ρόλοι, και στη συνέχεια δύο πρωταγωνιστικοί στις βουβές ταινίες  I Can Explain και The Tiger's Coat. Οι φωτογραφίες είναι από την ταινία The Tiger's Coat, όπου εμφανίζεται με ένα φόρεμα σχεδιασμένο από τον Robo.

 

Η Tina Modotti και ο Edward Weston στο πλοίο που τους πηγαίνει στο Μεξικό. (1923). Ο Edward Weston ήταν ήδη διάσημος φωτογράφος (...και παντρεμένος) όταν συνδέθηκε με την Tina Modotti. Κοντά του -μοντέλο, βοηθός και ερωμένη-  η Tina έμαθε όσα της χρειάστηκαν αργότερα για να χαράξει το δικό της δρόμο. (Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο Tina Modotti- Photographer and Revolutionary της Margaret Hooks).

 

"Anniversary", Mexico, 1924 (αγνώστου, "παραδοσιακού", φωτογράφου).  Η Tina Modotti και ο Edward Weston ποζάρουν ως νιόπαντροι για τον ένα χρόνο που έκλειναν στο Μεξικό. "On the anniversary of their first year in Mexico, at Tina's suggestion she and Edward went to a professional photographer to have a joke 'wedding anniversary' portrait made. Tina coyly holds a dusty bunch of plastic flowers against her cheek as the happy couple poses against a romantic backdrop, both trying desperately to control their mirth." Από το βιβλίο Frida Kahlo : Her Photos, ed. Pablo Ortiz Monasterio.

 

Tina Reciting, 1924. Δύο πορτρέτα από τον Edward Weston, εκδ. Taschen, 1999. Collection Center for Creative Photography.

 

Girl in Canton Chair, 1921. Πορτρέτο της Tina Modotti από τον Edward Weston.

 

Αριστ.  :Tina on the Azotea, Edward Weston, 1924. Collection Center for Creative Photography.

Δεξ. : The White Iris, Edward Weston, 1921. Collection Center for Creative Photography.

 

Δύο πορτρέτα από την Tina Modotti. Αριστερά, η μεξικανή ηθοποιός και σταρ του Χόλυγουντ  Dolores del Río.

Τα πόδια της συγγραφέως Anita Brenner (1925). Από την Tina Modotti.

 

Ο αμερικανός συγγραφέας John Dos Pasos φωτογραφημένος από την Tina Modotti και ο μεξικανός ζωγράφος Diego Rivera από τον Edward Weston (1924).

 

Το Οπλοστάσιο, τοιχογραφία του Diego Rivera από τον κύκλο "Political Vision of the Mexican People", 1928. Στο κέντρο, διακρίνεται η Frida Kalho να μοιράζει όπλα, ενώ η Tina Modotti, στη δεξιά πλευρά του έργου, τροφοδοτεί με πυρομαχικά τον Julio Antonio Mella, ιδρυτή του ΚΚ της Κούβας, κάτω από το (καχύποπτο, όπως αποδείχτηκε) βλέμμα του Vittorio Vidale (με το μαύρο καπέλο), ενός πράκτορα της Κoμιντέρν του Στάλιν. Ο Vittorio Vidale κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη δολοφονία τόσο του Julio Antonio Mella, με τον οποίον συνδεόταν η Tina Modotti, όσο και του Trotsky.

 

La Tierra Virgen, τοιχογραφία του Diego Rivera -με μοντέλο την Tina Modotti- στο παρεκκλήσι του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Chapingo (1928).

Αριστερά, η Tina Modotti με παραδοσιακή φορεσιά από το Tehuantepec (Collection SFMOMA,  San Francisco Museum of Modern Art), και δεξιά, μιά νεαρή μεξικανή με παρόμοια φορεσιά από την ίδια περιοχή (φωτ. Mrs. Alec Tweedie, 1902).

 

Tina Modotti, Frida Kahlo, 1928 (από άγνωστο φωτογράφο).

 

Frida KahloTina Modotti. Ο πίνακας, δεξιά, είναι του ισπανού ζωγράφου Chechu Alava.

 

Ο Diego Rivera και η Frida Kahlo στην πορεία της Πρωτομαγιάς του 1929. Φωτογραφία της Tina Modotti.

 

Tina Modotti, Πορεία μεξικανών εργατών (1926).

 

Φωτ. Tina Modotti.

 

Φωτ. Tina Modotti. Βλ. Le Journal de la Photographie.

 

Φωτ. Tina Modotti. Βλ. Le Journal de la Photographie.

 

Ο ινδός επαναστάτης Pandurang Sadashiv Khankhoje, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στο Μεξικό το 1924, και πρωτοστάτησε εκεί στη λεγόμενη "πράσινη επανάσταση", φαίνεται να έπαιξε ένα καθοριστικό ρόλο στη φωτογραφική εξέλιξη και την αλλαγή οπτικής της Tina Modotti, καθώς την έστρεψε στην καθημερινότητα των φτωχών αγροτών και την μύησε στο αγροτικό ζήτημα. Η κάπως φορμαλιστική προσέγγιση που είχε κληρονομήσει από τον Edward Weston υποχώρησε μπροστά στην αμεσότητα μιας πιο "ωμής" και μαχητικής απεικόνισης των πραγμάτων. Bl. Littke Black Book, When Fire meets Fire, A Story lost in Time, Tina Modotti and Pandurang Sadashiv Khankhoje, by Kriti Sood.

 

Μία διαφημιστική παραγγελία ενέπνευσε ένα πιο "προσωπικό" έργο.

Φωτ. Tina Modotti. Βλ.Le Journal de la Photographie.

 

Δύο άνδρες μεταφέρουν μεγάλα φορτία στις πλάτες τους. Veracruz, 1927. Μουσείο George Eastman House.

 

Easter Lilly and bud, Tina Modotti, 1925.

 

Τριαντάφυλλα, Tina Modotti. Mexico, 1924.

 

Φωτ. Tina Modotti.

 

Φωτ. Tina Modotti. Βλ. Le Journal de la Photographie.

 

Η αγορά, Tina Modotti.

 

Μεξικάνικο σομπρέρο με σφυροδρέπανο. Tina Modotti, 1927.

 

O Julio Antonio Mella, με τον οποίο η Tina Modotti συζούσε από το 1928, δολοφονήθηκε στη μέση του δρόμου, ενώ επέστρεφε μαζί της από έναν κινηματογράφο. Δεν έχει πληρώς εξακριβωθεί αν σκοτώθηκε από εκτελεστές της τότε κουβανικής κυβέρνησης ή από πράκτορες του Στάλιν (λόγω των φιλοτροτσκιστικών του απόψεων). Πάντως, σήμερα, θεωρείται ήρωας στην Κούβα.

 

Αναπαράσταση του φόνου του Julio Antonio Mella από τους Αδελφούς Casasola (φωτογράφοι με ειδικότητα στον τομέα της εγκληματολογικής φωτογραφίας) με την Tina Modotti αυτοπροσώπως. Casasola Archive.

 

Η Tina Modotti σε μία έκθεση των έργων της στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Πόλης του Μεξικού (1929). Gallerie Bilderwelt/Getty Images.

 

"Maravee Eros", έκθεση αφιερωμένη στην Tina Modotti στη γεννετειρά της, την ιταλική πόλη Udine (Δεκ. 2012), με έργα των Izima Kaoru, Beatrice Amrhein, Rosangela Betti, David Lachapelle, Nobuyoshi Araki, Robert Gligorov, Renato Grome, Carlo Vidoni.

 

Καρτ-ποστάλ, την οποίαν έστελναν η Tina Modotti με τον Edward Weston για να αναγγείλουν στους φίλους τους την "επέτειο" του γάμου τους στο στούντιο του ... ανώνυμου φωτογράφου.

Στη μικρή φωτογραφία, η Tina Modotti στο φερετρό της (1942).

 


H Tina Modotti στην ταινία The Tiger's Coat (1920) του αμερικανού σκηνοθέτη Roy Clements.

Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ