Παντελής Ζερβός: Small talk με έναν έξοχο φωτογράφο των Αθηναίων της LiFO Facebook Twitter
Για μένα ένα πορτρέτο ξεχωρίζει αν μου δημιουργεί κάποιο συναίσθημα. Δεν έχει σημασία ποιο συναίσθημα, αρκεί να το δημιουργεί.

Παντελής Ζερβός: Small talk με έναν έξοχο φωτογράφο των Αθηναίων της LiFO

0

Θυμάμαι πως, όταν πήγα να φωτογραφίσω τον κ. Βουτσά, ήταν σε άσχημη μέρα. Ήταν πολύ κουρασμένος και είχε κάποιο πρόβλημα υγείας που τον ανάγκαζε να έχει μάσκα οξυγόνου. Ήταν σχεδόν αγνώριστος. Μιλήσαμε λίγο και όταν ήταν έτοιμος, μου είπε "πάμε" και, σαν να γύρισε τον διακόπτη, έγινε ο γνωστός, λαμπερός Βουτσάς. Άλλη φωτογράφιση που μου έμεινε ήταν με την Πατρίτσια Φιλντ, που βγήκαμε στη μέση της Βασιλίσσης Σοφίας. Δεν κώλωσε ούτε στιγμή κι ας κινδυνεύαμε να μας πατήσουν. Επίσης, η φωτογράφιση του Μάλαμα, που έγινε σε ένα μπαρ κοντά στον Σταύρο του Νότου όπου έπαιζε. Ήταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Φώτη Βαλλάτο και επειδή δεν είχα πολλές γωνίες, αναγκαζόμουν να τον φωτογραφίζω ανάμεσα από τα ποτήρια.


• Για μένα ένα πορτρέτο ξεχωρίζει αν μου δημιουργεί κάποιο συναίσθημα. Δεν έχει σημασία ποιο συναίσθημα, αρκεί να το δημιουργεί. Η φωτογραφία πορτρέτου είναι πρόκληση, γιατί πρέπει σε πολύ μικρό διάστημα να δημιουργήσεις μια σχέση με τον φωτογραφιζόμενο και μέσα από αυτήν να αποδώσεις σε μια στιγμή αυτό που βλέπεις μέσα από αυτήν τη σχέση. Κάποιες φορές, που υπάρχει χημεία, είναι πιο εύκολο, άλλες είναι πολύ δύσκολο.

Για μένα, οι εικόνες που είναι σημαντικές είναι αυτές των δικών μου ανθρώπων. Για τα πορτρέτα και τις υπόλοιπες εικόνες, θα κρίνουν άλλοι. Οι «Αθηναίοι» ως πρότζεκτ, όμως, έχουν μια ιδιαίτερη θέση, γιατί είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή μιας εποχής της πόλης μας.


• Για μένα, οι εικόνες που είναι σημαντικές είναι αυτές των δικών μου ανθρώπων. Για τα πορτρέτα και τις υπόλοιπες εικόνες, θα κρίνουν άλλοι. Οι "Αθηναίοι" ως πρότζεκτ, όμως, έχουν μια ιδιαίτερη θέση, γιατί είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή μια εποχής της πόλης μας.


• Είναι διαφορετικό να βγάζεις κάποιον φωτογραφία για προσωπική ευχαρίστηση και διαφορετικό για δουλειά; Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη τεχνική για να χαλαρώνω αυτούς που φωτογραφίζω. Μιλάμε λίγο και προσπαθώ να δημιουργήσω μια κάποια σχέση μαζί τους. Συνήθως, πάντως, χαλαρώνουν όταν καταλάβουν πως ξέρεις τι κάνεις και ότι δεν θα τους ζητήσεις πράγματα ξένα προς αυτούς».

Παντελής Ζερβός: Small talk με έναν έξοχο φωτογράφο των Αθηναίων της LiFO Facebook Twitter
O γνωστός, λαμπερός Κώστας Βουτσάς. Φωτο: Παντελής Ζερβός/LIFO
Παντελής Ζερβός: Small talk με έναν έξοχο φωτογράφο των Αθηναίων της LiFO Facebook Twitter
Σωκράτης Μάλαμας. Φωτο: Παντελής Ζερβός/LIFO
Παντελής Ζερβός: Small talk με έναν έξοχο φωτογράφο των Αθηναίων της LiFO Facebook Twitter
Μένης Κουμανταρέας. Φωτο: Παντελής Ζερβός/LIFO
Παντελής Ζερβός: Small talk με έναν έξοχο φωτογράφο των Αθηναίων της LiFO Facebook Twitter
Δημήτρης Παπαϊωάννου. Φωτο: Παντελής Ζερβός/LIFO
Παντελής Ζερβός: Small talk με έναν έξοχο φωτογράφο των Αθηναίων της LiFO Facebook Twitter
Νίκος Τριανταφυλλίδης. Φωτο: Παντελής Ζερβός/LIFO

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπύρος Στάβερης: Ο σπουδαίος Έλληνας φωτογράφος σε μια σπάνια εξομολόγηση για την τέχνη του... Φωτογραφημένος από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο σε ένα μπαρ με trans της Κωνσταντινούπολης, 1992

Φωτογραφία / Σπύρος Στάβερης: Ο σπουδαίος Έλληνας φωτογράφος σε μια σπάνια εξομολόγηση για την τέχνη του

«Με το είδος αυτό του θράσους που αποκτάς στον δρόμο συντελείται μια μετάλλαξη, αποκτάς άλλη αυτοπεποίθηση, μαθαίνεις να ελίσσεσαι σε οποιεσδήποτε συνθήκες και να ξεπερνάς τις αναστολές σου».
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
PhotoΒiennale 2023: 13 επιλογές από τη μεγάλη φωτογραφική διοργάνωση της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφία / 13 εκθέσεις που ξεχωρίζουν στη PhotoΒiennale 2023 της Θεσσαλονίκης

Τα γυμνά του Man Ray, τα αυτοπορτρέτα του Martin Parr, μια μεγάλη κεντρική έκθεση με τίτλο «Το φάντασμα του λαού» και πλήθος ακόμα ατομικών και ομαδικών φωτογραφικών εκθέσεων περιλαμβάνονται σε μια καλλιτεχνική πρόταση διάρκειας τεσσάρων μηνών που διοργανώνει το MOMus.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Δεν έχω πολλά χρόνια ακόμα»: Η Nan Goldin για την τελευταία, ίσως, αναδρομική της έκθεση

Φωτογραφία / «Δεν έχω πολλά χρόνια ακόμα»: Η Nan Goldin για την τελευταία, ίσως, αναδρομική της έκθεση

Εγκαινιάστηκε στο Άμστερνταμ η μεγάλη αναδρομική έκθεση της σπουδαίας φωτογράφου, εικαστικού και ακτιβίστριας με τον σαρκαστικά μοιρολατρικό τίτλο «This Will Not End Well».
THE LIFO TEAM