Συμβουλές από έναν διάσημο κινηματογραφιστή γάμων, για το τέλειο βίντεο

Συμβουλές από έναν διάσημο κινηματογραφιστή γάμων, για το τέλειο βίντεο Facebook Twitter
Πλέον δεν εργάζεται σχεδόν καθόλου στην Γαλλία, τον χρόνο του μονοπωλούν οι ζάμπλουτοι Αμερικάνοι που πληρώνουν αδρά για να σκηνοθετήσει την ταινία που θα υμνήσει τον έρωτά τους και θα πρωταγωνιστήσουν οι ίδιοι.
0

Αεικίνητος, χαμογελαστός και ευφυής, ο μάγος της κινηματογράφησης γάμων Pascal Délé βρέθηκε στην Αθήνα και ήταν σκέτη απόλαυση να τον παρακολουθείς να μιλάει για το επάγγελμά του. Καλεσμένος στο workshop που διοργάνωσε η εταιρεία Shape n' Light, παρουσίασε μεν τις τεχνικές του στους επαγγελματίες φωτογράφους και videographers αλλά προσέφερε και χρήσιμες συμβουλές που δεν ενδιαφέρουν μόνο εκείνους αλλά και όσους διοργανώνουν τον γάμο τους.  

Ο Pascal σε κερδίζει αμέσως και σε αφοπλίζει με την αμεσότητα και βέβαια το χιούμορ του. «Κάθε καλλιτέχνης πρέπει να δημιουργήσει μια ταυτότητα, κάτι που να τον κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στους άλλους. Βέβαια για εμένα αυτό ήταν εύκολο. Όταν ξεκίνησα ήμουν ο μόνος μαύρος που έκανε κινηματογραφήσεις γάμων στη Γαλλία». Ένα άλλο συναρπαστικό χαρακτηριστικό του είναι η προσωπικότητα και η φυσικότητα με την οποία μετατρέπει τη δυσκολία σε πλεονέκτημα, το αδιάφορο σε μεγαλειώδες. Κάτι που αποδεικνύει και η ίδια η ιστορία της ζωής του.

Η πρώτη του δουλειά ήταν υδραυλικός. Όταν είδε πως το επάγγελμα αυτό δεν τον ενδιαφέρει, δοκίμασε για λίγο να γίνει πωλητής τηλεφώνων σε μια αγγλική εταιρεία. Εκεί βαρέθηκε μέχρι θανάτου και αποφάσισε να φοιτήσει στην κατάλληλη σχολή και στη συνέχεια να εργαστεί ως νοσηλευτής, σύντομα όμως εγκατέλειψε και αυτό το επάγγελμα και άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά με αυτό που μέχρι τότε έκανε ως χόμπι: την κινηματογράφηση.

Δεν επιλέγει πρόχειρα εφέ ή εύκολες και φτηνές λύσεις για εντυπωσιασμό. Αντιθέτως χτίζει τρυφερά μια οπτική αφήγηση της ιστορίας των ανθρώπων που τον εμπιστεύονται και την εμπλουτίζει με τη συγκίνηση, το γέλιο, τα δάκρυα και τη χαρά των ανθρώπων που τους αγαπάνε.

Φυσικά η αρχή ήταν ταπεινή. Οι συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι που γνώριζαν καλά το πάθος του για το να τραβάει βίντεο του ζητούσαν να απαθανατίσει τις σημαντικές τους στιγμές: γάμους, βαπτίσεις, γενέθλια. Συνειδητοποιώντας πως αυτό ήθελε να κάνει στ' αλήθεια στη ζωή του, ο Pascal αρχίζει να διαβάζει μανιωδώς εγχειρίδια φωτογραφίας και εικονοληψίας και, το σημαντικότερο ίσως, να αφιερώνει άπειρες ώρες παίζοντας με την κάμερά του. Δειλά δειλά αρχίζει να αποκτά τους πρώτους πελάτες στην Γαλλία που δεν ανήκαν στον κύκλο των φίλων του, και από το 2012 κι έπειτα ιδρύει την εταιρεία παραγωγής Lifestyle-Prod. Έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο και έχει συμβάλει στο να αλλάξουν άρδην οι κανόνες και το αισθητικό αποτέλεσμα στα βίντεο γάμων. Πλέον δεν εργάζεται σχεδόν καθόλου στη Γαλλία, τον χρόνο του μονοπωλούν οι ζάμπλουτοι Αμερικάνοι που πληρώνουν αδρά για να σκηνοθετήσει την ταινία που θα υμνήσει τον έρωτά τους και θα πρωταγωνιστήσουν οι ίδιοι.

Συμβουλές από έναν διάσημο κινηματογραφιστή γάμων, για το τέλειο βίντεο Facebook Twitter
Όλες οι νύφες είναι όμορφες. Όλες. Αλήθεια. Καταρχάς με το φόρεμα τους και μόνο είναι οι ομορφότερες της ημέρας.

Υπερβολικό; Ίσως αλλά αν παρακολουθήσεις δουλειές του καταλαβαίνεις γιατί. Η αισθητική καθοδηγεί σχεδόν κάθε απόφαση που παίρνει και δεν είναι να απορείς πως όλα τα ζευγάρια που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί του δέχονται τον ένα και απαράβατο όρο που τους θέτει: να έχει carte blanche στο θέμα της κινηματογράφησης. Το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει εμφανώς την επιλογή τους κι αν η πεθερά θέλει να συμπεριληφθεί ο λόγος της στις προπόσεις ατύχησε. Όχι ότι ο Pascal έχει κάτι με τις πεθερές, αλλά θεωρεί πως τα λόγια αποδυναμώνουν το συναίσθημα που γεννιέται από την εικόνα και την μουσική.

Τελειομανής σε ακραίο βαθμό, χτίζει τα πλάνα που έχει ήδη στο μυαλό του και φροντίζει κάθε λεπτομέρεια. Κι όταν λέει κάθε λεπτομέρεια το εννοεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει φτάσει στο δωμάτιο όπου ετοιμάζεται η νύφη και στον χώρο επικρατεί ένα χάος: εσώρουχα και ρούχα πεταμένα στις καρέκλες, σύνεργα μακιγιάζ και κομμωτικής, άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι και τα έπιπλα να είναι μέσα στη μέση για να βολευτούν όλοι. Τότε ακριβώς ανασκουμπώνεται και αρχίζει μια «επιχείρηση καθαριότητας» ώστε να τοποθετήσει την νύφη μέσα σε ένα όμορφο πλαίσιο -ακόμα κι ένα παράθυρο από όπου μπαίνει φως του κάνει - ώστε η σύνθεση να είναι ακριβώς αυτή που φανταζόταν. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει όπου χρειάζεται, πάντα βέβαια σεβόμενος τους άλλους επαγγελματίες που συνεργάζονται με τους μελλόνυμφους για να τους χαρίσουν μια ανέφελη ημέρα. 

Η λέξη σεβασμός τον χαρακτηρίζει, και αυτό φαίνεται ακόμα και στα πλάνα που τραβάει. Δεν επιλέγει πρόχειρα εφέ ή εύκολες και φτηνές λύσεις για εντυπωσιασμό. Αντιθέτως χτίζει τρυφερά μια οπτική αφήγηση της ιστορίας των ανθρώπων που τον εμπιστεύονται και την εμπλουτίζει με τη συγκίνηση, το γέλιο, τα δάκρυα και τη χαρά των ανθρώπων που τους αγαπάνε. Με την ίδια γλυκύτητα και απλότητα απαντά και στις ερωτήσεις μας.

Συμβουλές από έναν διάσημο κινηματογραφιστή γάμων, για το τέλειο βίντεο Facebook Twitter
Νομίζω πως βρήκα τον δρόμο μου, αλλά πάλι ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως μια μέρα περάσω και μπροστά από την κάμερα, όπως ονειρευόμουν παλιά.

— Κινηματογραφείς τις σημαντικότερες στιγμές των ανθρώπων, τον δικό σου γάμο ποιος τον βιντεοσκόπησε;

Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση. Τότε δεν ασχολούμουν ακόμη με τα βίντεο γάμων, παντρεύτηκα το 2007 και έχω μεν ένα βίντεο αλλά είναι πολύ ερασιτεχνικό γιατί το γύρισε ο θείος της συζύγου μου. Ίσως με τη δουλειά μου τώρα να παίρνω κάπως μια ρεβάνς. Εγώ δεν ευτύχησα να έχω ένα ωραίο κινηματογραφικό ενθύμιο από τον γάμο μου, όπως αυτά που γυρίζονται τώρα οπότε κάποιες φορές νιώθω πως εργάζομαι ώστε κάποιοι άλλοι να μην στερηθούν μια όμορφη, καλαίσθητη ανάμνηση της ημέρας αυτής. Με τη γυναίκα μου είχαμε πει να κάνουμε μια νέα τελετή για την επέτειο των 10 ετών και να προσλάβουμε κάποιον ώστε κι εμείς να πρωταγωνιστήσουμε σε μια ωραία ταινία, αλλά φέτος το καλοκαίρι μετακομίσαμε και λόγω άλλων υποχρεώσεων το αναβάλαμε για τα 20 χρόνια. Ποιος ξέρει, ίσως το πετύχουμε.

— Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας κάποιο τρικ ώστε όλες οι μελλόνυμφες να δείχνουν όμορφες στο βίντεο του γάμου τους;

Όλες οι νύφες είναι όμορφες. Όλες. Αλήθεια. Καταρχάς με το φόρεμα τους και μόνο είναι οι ομορφότερες της ημέρας. Οπότε δεν έχω να προσθέσω κάτι σ' αυτό, ωστόσο θα ήθελα να τους δώσω μια συμβουλή για το πώς να ευχαριστηθούν περισσότερο τον γάμο τους. Να καλέσουν μόνο στενούς συγγενείς και φίλους που πραγματικά αγαπάνε και να ευχαριστηθούν την ημέρα, ξεχνώντας όλα τα άλλα. Να επιλέξουν με προσοχή όλους τους επαγγελματίες με τους οποίους θα συνεργαστούν, ιδίως τον φωτογράφο και τον κινηματογραφιστή γιατί αυτές είναι οι εικόνες που θα μείνουν και θα τις κοιτάζουν χρόνια μετά την τελετή.

— Αυτή είναι και η επόμενη ερώτηση μου, τι θα πρέπει να προσέξει ένα ζευγάρι που αναζητά κινηματογραφιστή για την σημαντικότερη ημέρα της κοινής τους ζωής;

Καταρχάς, μια καλή ένδειξη είναι η φήμη του κινηματογραφιστή. Το site όπου παρουσιάζει την δουλειά του, γι' αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι επαγγελματίες videographers να έχουν ένα ενημερωμένο website που να αντικατοπτρίζει την αισθητική τους γιατί αυτό δίνει μια ιδέα στους υποψήφιους πελάτες για το αν θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί τους. Πριν υπογράψετε είναι υψίστης σημασίας να συναντήσετε από κοντά και να μιλήσετε για τουλάχιστον μία ώρα με τον επαγγελματία, ώστε να καταλάβετε τι άνθρωπος είναι και αν σας ταιριάζει το ύφος και η προσωπικότητά του. Την ημέρα εκείνη θα σας ακολουθεί παντού και θα καταγράφει τις πιο οικείες, προσωπικές σας στιγμές από το πρωί ως το βράδυ, πρέπει λοιπόν να νιώθετε άνετα και χαλαρά μαζί του.

Συμβουλές από έναν διάσημο κινηματογραφιστή γάμων, για το τέλειο βίντεο Facebook Twitter
Πρέπει να έχουν συνείδηση της ομορφιάς της κάθε στιγμής και να την απολαμβάνουν γιατί, πιστέψτε με, η ημέρα του γάμου σας κυλάει αστραπιαία.

— Υπάρχει κάτι που θα έλεγες ότι πρέπει να αποφύγουν οι μελλόνυμφοι πάση θυσία την ημέρα του γάμου τους;

Να πιούνε υπερβολικά; Βασικά αυτό που δεν πρέπει να κάνουν είναι να «μολύνουν» το μυαλό τους με μικρές λεπτομέρειες που τελικά δεν έχουν καμία σημασία. Αν λείπει το όνομα ενός θείου από το πλάνο των τραπεζιών δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Αν καθυστερήσει η τελετή ακόμα και μία ώρα δεν τρέχει και τίποτα. Δεν αξίζει να χολοσκάει κανείς γι' αυτά τα μικροπράγματα. Πρέπει να έχουν συνείδηση της ομορφιάς της κάθε στιγμής και να την απολαμβάνουν γιατί, πιστέψτε με, η ημέρα του γάμου σας κυλάει αστραπιαία. 

— Υδραυλικός, πωλητής, νοσηλευτής, κινηματογραφιστής γάμων. Εδώ τελειώνουν οι επαγγελματικές αναζητήσεις σου;

Ναι, νομίζω πως βρήκα τον δρόμο μου, αλλά πάλι ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως μια μέρα περάσω και μπροστά από την κάμερα, όπως ονειρευόμουν παλιά.

 

Γάμος στη Ρώμη

 

Γάμος στο Μαυροβούνιο

 

Γάμος στις Κάννες

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ