Οι ηγέτες χωρίς δέρμα

Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter
0
Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει τόσο μεγάλη αρνητικότητα στον κόσμο, σκεφτήκαμε ότι με την απομάκρυνση αυτού του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, αυτό το χιλιοστό που μας περικλείει όλους, θα μπορούσαμε να δείξουμε πώς είμαστε όλοι ίδιοι εσωτερικά».

Σε μια συγκλονιστική σειρά πορτρέτων, οι ηγέτες του κόσμου απεικονίζονται στην κυριολεξία «γδαρμένοι», σαν να τους έχουν αφαιρέσει με χειρουργική λεπτομέρεια το δέρμα, αλλά μόνο αυτό το «ένα χιλιοστό» που καλύπτει ουσιαστικά όλους τους ανθρώπους και διαχωρίζει, λόγω χρώματος, τις φυλές. Το έργο αυτό είναι πνευματικό τέκνο του Αυστραλού καλλιτέχνη Alex Wadelton και του Ιρλανδού καλλιτεχνικού διευθυντή και μάστορα του ρετούς Marcus Byrne. Μια ιδέα που ουσιαστικά προωθήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να συμπέσει με την πρόσφατη σύνοδο κορυφής G7 στη Σικελία, έχει ως στόχο να υπογραμμίσει ένα και μοναδικό μήνυμα: είμαστε όλοι μέλη της ίδιας φυλής, της ανθρώπινης φυλής, και μόνο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με απόλυτο σεβασμό.

«Παρακολουθούσα τις ειδήσεις ένα βράδυ, κι έβλεπα την πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, και εδώ στην Αυστραλία, μαζί με το τι συμβαίνει στη Συρία και τη μαζική εκτόπιση δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», περιγράφει ο Αlex Wadelton μιλώντας για το έργο του. «Ακόμη αισθάνομαι ότι ο κόσμος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ο κάθε ηγέτης αναλαμβάνει να προστατεύσει τη δική του χώρα και όχι το μέλλον της ανθρωπότητας. Με ενόχλησε ότι η μόνη διαφορά μεταξύ όλων μας είναι κυριολεκτικά το δέρμα μέσα στο οποίο βρισκόμαστε. Αυτό το ένα χιλιοστό δέρματος που καλύπτει κάθε άνθρωπο. Αν αφαιρέσεις αυτό, κάτω από όλους μας βρίσκεται μόνο ένα εύθραυστο πλάσμα».

Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter

Όταν άρχισε να σχεδιάζει το θέμα ο Wadelton σκέφτηκε τον καλό του φίλο Marcus Βyrne για να μπορέσει να φέρει το «ένα χιλιοστό» στη ζωή. Μετά από εβδομάδες πειραματισμού, ο Βyrne βρήκε τελικά μια τεχνική που περιλάμβανε την εξεύρεση επίσημων (και σχεδόν όμοιων) πορτρέτων των ηγετών του κόσμου και άρχισε να στρώνει κομμάτια ανθρώπινου σώματος πάνω σε αυτά, με πολλαπλές λήψεις διαφορετικών τεμαχίων κρέατος για να βελτιώσει έτσι την απεικόνιση. «Θέλαμε να δείξουμε πόσο εύθραυστη είναι η ανθρωπότητα», λέει ο καλλιτέχνης που έκανε το ρετούς στο Photoshop. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει τόσο μεγάλη αρνητικότητα στον κόσμο, σκεφτήκαμε ότι με την απομάκρυνση αυτού του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, αυτό το χιλιοστό που μας περικλείει όλους, θα μπορούσαμε να δείξουμε πώς είμαστε όλοι ίδιοι εσωτερικά».

Εάν κάποιος επιθυμεί να βάλει ένα από αυτά τα πορτρέτα στο σπίτι του μπορεί να τo παραγγείλει από το επίσημο site του πρότζεκτ, το οποίο υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, o οποίος διοχετεύει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις στο φιλανθρωπικό του έργο.

Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter
Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter
Οι ηγέτες χωρίς δέρμα Facebook Twitter

Με πληροφορίες από το onemillimeter.org

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT
Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ