Βασίλης Λεβέντης, αυτή η αταξινόμητη και εξοργιστική περίπτωση

Βασίλης Λεβέντης, αυτή η αταξινόμητη και εξοργιστική περίπτωση Facebook Twitter
Ιστορικές έχουν μείνει οι εκπομπές του στις οποίες, ουρλιάζοντας, απειλούσε θεούς και δαίμονες αν έκλειναν το Κανάλι 67
15

Σεπτέμβριος του 2015 και το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων λαμβάνει ποσοστό 3,44%, με αποτέλεσμα ο γραφικός πολιτικός Βασίλης Λεβέντης να μπει για πρώτη φορά στη Βουλή. Από το 1993 συμμετείχε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς ποτέ να καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική σκηνή, ενώ οι περισσότεροι τον ήξεραν μόνο για τις μεταμεσονύκτιες πολιτικές εκπομπές του σε κανάλια χαμηλής τηλεθέασης.


• Φραπέδες, φαγητά και τηλεφωνικές φάρσες, όλα σε ζωντανή μετάδοση, προσφέροντας απεριόριστο γέλιο στο τηλεοπτικό κοινό. Ιστορικές έχουν μείνει οι εκπομπές του στις οποίες, ουρλιάζοντας, απειλούσε θεούς και δαίμονες αν έκλειναν το Κανάλι 67, λέγοντας: «Αλήτες, καθάρματα στη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι φουστανελάδες, ζητώ από τον Θεό να πεθάνουν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αν υπάρχει Θεός να πεθάνουν κι οι δυο τους». Επίσης, θυμόμαστε και μια συνέντευξή του στην εκπομπή «Προφίλ» με τον δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας του είχε προσφερθεί μια πίτσα.


• Είναι ο άνθρωπος που το 1984 ίδρυσε το πρώτο οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα, το 1986 έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων, λαμβάνοντας 2.352 ψήφους, ποσοστό 0,57%, ενώ τον Ιούνιο του 1989 συμμετείχε ως υποψήφιος της ΝΔ στη Β' Αθηνών, αποσπώντας 5.212 σταυρούς προτίμησης, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί.

«Μια σοβαρή κυβέρνηση, όταν δεν μπορεί να υπογράψει παράλογες απαιτήσεις, φεύγει. Αν δεν είναι σοβαρή, υπογράφει τα πάντα και μένει. Πού να προβλέψω ότι ο Τσίπρας είναι ξεβρακώστρας και υπογράφει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία;».


• Αλλά και αργότερα, τον Απρίλιο του 2013, στην εκπομπή «Πολιτικός Μαραθώνιος» με θέμα το μεταναστευτικό, αξέχαστο έμεινε το βίντεο με την «Αννούλα», που έκανε λάθος και ξαφνικά ακούστηκε on air rave μουσική. Ο Βασίλης Λεβέντης εκνευρίστηκε λέγοντας: «Αννούλα, παιδί μου, γιατί ήρθες και πειράζεις εκεί; Μας χαλάσανε την εκπομπή τώρα. Ρε πούστη μου, ήρθε και κάτι πείραξε και άρχισε μουσική εκεί».


• Και στο παρελθόν όμως οι δηλώσεις του δεν είχαν περάσει απαρατήρητες. Πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου είχε πει: «Η Ελλάδα είναι ένα αχούρι χωρίς δημοκρατία. Ένα φασιστικό αχούρι». Και συνέχισε: «Ποιον θα βάλουμε πρωθυπουργό; Τον Σαμαρά; Τον κλητήρα των ξένων που έχει εξευτελίσει τη χώρα; Να βάλουμε πρωθυπουργό τον Βενιζέλο; Με το πομπώδες παράστημά του μοιάζει με δικτάτορα, λες και θα στείλει να μας συλλάβουν όλους, σαν να είναι λοχίας. Τι είναι αυτό; Ο άνθρωπος δεν κάνει για πολιτική».


• Τον Ιανουάριο του 2016 τα έβαλε με τους βουλευτές του ΚΚΕ, φωνάζοντας από το βήμα της Βουλής: «Εγώ είμαι λαγός του Τσίπρα, όπως λέτε; Εσείς κάνατε κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη και φάγατε ντολμαδάκια στη Μαρίκα. Εσείς γίνατε λαγοί το '89... Εγώ δεν είμαι Φλωράκης. Ο Φλωράκης το 1989 πήγε με τον Μητσοτάκη και αντί να θέσει (sic) για την απλή αναλογική πήραν συντάξεις εθνικής αντίστασης οι δικοί του. Με αυτό τον τρόπο πληρώθηκε το ΚΚΕ».


• Λίγες μέρες πριν, σε συνέντευξή του σημείωνε για τον πρωθυπουργό: «Μια σοβαρή κυβέρνηση, όταν δεν μπορεί να υπογράψει παράλογες απαιτήσεις, φεύγει. Αν δεν είναι σοβαρή, υπογράφει τα πάντα και μένει. Πού να προβλέψω ότι ο Τσίπρας είναι ξεβρακώστρας και υπογράφει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία;».

• Το τελευταίο χτύπημα ήρθε στην προχθεσινή συζήτηση που αφορούσε το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, όπου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε από το βήμα της Βουλής: «Για εμάς, ότι ο κ. Τσίπρας τα κάνει όλα τάκα-τάκα, χωρίς διαβουλεύσεις, και ότι βάζει τα συμφέροντα μιας ασήμαντης ομάδας ανθρώπων – νομίζω ότι είναι ψυχασθένεια αυτό που έχουν. Εγώ είμαι υπέρ να τους δώσουμε συντάξεις, εργασία, να αυστηροποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο αν κάποιος τούς κάνει bullying, να τους στηρίξουμε, αλλά αυτό να μην τους το δώσουμε». Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Το να αλλάζει ο άνθρωπος τη φύση του είναι ανώμαλο πράγμα».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Πρόσωπα
15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ