Γιάννης Αντετοκούνμπο: από τα Σεπόλια ως το All Star Game του NBA.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: από τα Σεπόλια ως το All Star Game του NBA. Facebook Twitter
Φωτό: Getty Images
6

Ο Γιάννης γεννιέται στις 6 Δεκεμβρίου του 1994 στου Ζωγράφου από Νιγηριανούς γονείς που είχαν μεταναστεύσει στη χώρα μας δύο χρόνια νωρίτερα μέσω Τουρκίας. Έχει δύο μεγαλύτερα αδέλφια, τον Φράνσις και τον Θανάση, και δύο μικρότερα, τον Κώστα και τον Αλέξη. Όλη η οικογένεια έμενε σε ένα μικρό δυάρι στα Σεπόλια, με τα παιδιά να βοηθούν τον πατέρα τους, πουλώντας διάφορα πράγματα στον δρόμο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, πάντως, ο πατέρας του Γιάννη υπερηφανεύθηκε ότι ο γιος του δεν είχε χάσει καμιά μέρα στο σχολείο.

  • Άργησε να ασχοληθεί σοβαρά με το μπάσκετ, γιατί στην αρχή έπαιζε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Μάλιστα, ο αδερφός του Φράνσις ασχολείται επαγγελματικά με το άθλημα. Ξεκίνησε, όμως, να παίζει στην ομάδα νέων του Φιλαθλητικού στου Ζωγράφου. Η ομάδα κέρδισε την άνοδό της στην Α2 κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ το 2011. Έχει κάνει αρκετές φορές την απόσταση ως το σπίτι του στα Σεπόλια με τα πόδια, όταν οι αγώνες τελείωναν αργά και δεν προλάβαινε το τελευταίο λεωφορείο.
  • Τη σεζόν 2012-13 παίζει επαγγελματικά στον Φιλαθλητικό. Το Δεκέμβριο του 2012 υπογράφει τετραετές συμβόλαιο με τη Σαραγόσα, αξίας 250.000 ευρώ τον χρόνο με οψιόν εξαγοράς από σύλλογο του ΝΒΑ, παραμένει όμως όλη την υπόλοιπη χρονιά στον Φιλαθλητικό.
  • Στις 28 Απριλίου του 2013 μαθαίνει επισήμως ότι θα συμμετάσχει στο draft του ΝΒΑ και στις 27 Ιουνίου του ίδιου έτους επιλέγεται στο νούμερο 15 από τους Μιλγουόκι Μπακς. Ήταν η υψηλότερη θέση Έλληνα σε ντραφτ. Το μεγαλύτερο ρόλο στην απόφαση αυτή των Μπακς έπαιξε ο γενικός διευθυντής της ομάδας Τζον Χάμοντ.
  • Η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο προηγήθηκε της επιλογής του πρώτου στο Νο 15 του ντραφτ το 2013, με το υπουργείο Εσωτερικών να διευκρινίζει τότε σύμφωνα με το ΑΠΕ: «Μοναδική παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας έγινε με στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες για να μπορέσει ο ένας εκ των δύο νέων Ελλήνων να συμμετάσχει στις επιλογές του αμερικανικού NBA. Η επιτάχυνση της διαδικασίας στην περίπτωση του Θανάση και του Γιάννη Αντετοκούμπο ήταν μια πράξη που ωφέλησε την Ελλάδα και η δημόσια παρουσία τους τιμά την πατρίδα».
Γιάννης Αντετοκούνμπο: από τα Σεπόλια ως το All Star Game του NBA. Facebook Twitter
Φωτό: Getty Images
  • Οι μέσοι όροι του ανά σεζόν: 2013-14: 6,8 πόντοι, 4,4 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ ανά 24,6 λεπτά. 2015-15: 12,7 πόντοι, 6,7 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ ανά 31,4 λεπτά. 2015-16: 16,9 πόντοι, 7,7 ριμπάουντ και 4,3 ασίστ ανά 35,3 λεπτά. Φέτος, με τους Μιλγουόκι Μπακς μετράει κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι 23,7 πόντους, 8,7 ριμπάουντ και 5,6 ασίστ.
  • Πριν από λίγες μέρες έγινε επισήμως ο πρώτος Έλληνας που θα συμμετάσχει –ως βασικός μάλιστα– στην ομάδα της Ανατολής στο All-Star Game του ΝΒΑ. Συγκέντρωσε 1.604.463 ψήφους, ακολουθώντας τον «βασιλιά» Λεμπρόν Τζέιμς που μάζεψε 1.893.751 ψήφους και τον Κάιρι Ίρβινγκ με 1.696.769. Θα γίνει και ο νεαρότερος παίκτης  στην ιστορία των Μπακς που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, «σπάζοντας» το ρεκόρ του θρυλικού Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (23 ετών, 271 ημερών). Θα γίνει επίσης ο νεαρότερος μη Αμερικανός παίκτης που θα συμμετάσχει σε NBA All-Star. Οι πεντάδες του All Star Game: Δύση: Στεφ Κάρι (Γουόριορς), Κέβιν Ντουράντ (Γουόριορς), Τζέιμς Χάρντεν (Ρόκετς), Κογουάι Λέοναρντ (Σπερς), Άντονι Ντέιβις (Πέλικανς). Ανατολή: Κάιρι Ίρβινγκ (Καβαλίερς), Λεμπρόν Τζέιμς (Καβαλίερς), Τζίμι Μπάτλερ (Μπουλς), Γιάννης Αντετοκούνμπο (Μπακς), Ντεμάρ ΝτεΡόζαν (Ράπτορς).
  • Σύμφωνα με το Sports Science του ESPN, ο Γιάννης, με ύψος 2,11 μ. και άνοιγμα χεριών 2,22 μ., έχει το μέγεθος σέντερ, όμως είναι ο μοναδικός παίκτης άνω των 2,08 μ. που έχει πάνω από 5 ασίστ μέσο όρο. Λόγω του ύψους του, όταν ντριμπλάρει, η μπάλα είναι μακριά από το χέρι του για 0,28 δευτερόλεπτα, ενώ ο μέσος όρος για τους γκαρντ του ΝΒΑ είναι 0,20 δευτερόλεπτα. Ο διασκελισμός του υπολογίζεται στα 2,64 μ. και μπορεί να διανύει το παρκέ με 27,3 χιλιόμετρα την ώρα και με μόλις 10 δρασκελιές, ενώ ο μέσος παίκτης του ΝΒΑ χρειάζεται 13. Το ύψος του καθιστά το σουτ του σχεδόν αδύνατο να κοπεί. Στο νικητήριο καλάθι στην εκπνοή απέναντι στους Νικς δημιούργησε απόσταση 1,22 μ. από τον προσωπικό του αντίπαλο σε μόλις 0,45 δευτερόλεπτα. Απελευθέρωσε την μπάλα από το χέρι του σε γωνία 47 μοιρών και σε ύψος 3,15μ. από το παρκέ.
  • Μετά από εκείνη τη νίκη των Μπακς στο Madison Square Garden στη Νέα Υόρκη, Έλληνες φίλαθλοι τον περίμεναν έξω από το γήπεδο για αυτόγραφα. Όταν του ζητήθηκε να υπογράψει πάνω στη σημαία, αρνήθηκε ευγενικά.
Πρόσωπα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

σχόλια

3 σχόλια
Το σπουδαιότερο ειναι ότι εκτός από εκπληκτικος αθλητής φαίνεται να είναι και εκπληκτικος χαρακτήρας. Και σίγουρα αυτή η ραγδαία εξέλιξη δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στα -αδιαμφισβήτητα- ταλέντο/φυσικα προσόντα, αλλα και σε σκληρή δουλειά που κρύβεται από πίσω. Μακάρι να 'ναι πάντα καλά και να συνεχίσει έτσι να τον καμαρώνουμε.
Αντί για Σαραγόσα με 1 εκατομμύριο ευρώ για 4 χρόνια, στους Μπακς με 100 εκατομμύρια δολάρια για 4 χρόνια. Σκληρή δουλειά, πολύ ταλέντο και μπράβο του (άσχετο, πόσα εκατομμύρια είναι ένα δισεκατομμύριο;;;)
...θα έχει συγκεντρώσει στα 4 χρόνια μόλις το 10% του ενός δισεκατομμυρίου χρειάζεται δηλαδή 40 χρόνια για να το φτάσει. Από την άλλη, ένας νέος στην με το βασικό μισθό στην Ελλάδα των 500,00 € (στρόγγυλο ποσό x14) θα χρειαστεί 142.857 χρόνια και κάτι μήνες !! Να είναι καλά και να έχει πάντα επιτυχίες !
Υπάρχουν και χώρες που ανταμείβουν τη σκληρή δουλειά και τους επιτυχημένους... (ίσως στα αθλήματα το... υπερ-παρακάνουν, αλλά η αθλητική βιομηχανία είναι τεράστια και αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα)