Ας καταργηθεί επιτέλους αυτή η πανάκριβη, τριτοκοσμική γελοιότητα με τις παρελάσεις

Ας καταργηθεί επιτέλους αυτή η πανάκριβη, τριτοκοσμική γελοιότητα με τις παρελάσεις Facebook Twitter
23

 

Δεν χρειάζεται να λές δυό φράσεις, εκεί που αρκεί μία: Πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο η γελοιότητα με τις παρελάσεις. Είναι παντελώς άχρηστες, κοστίζουν πολύ, δεν πείθουν ούτε τη "μαθητιώσα" ούτε τη "στρατευμένη" νεολαία (μόνο τα χρυσαυγίτικα ΚΑΠΗ) και αντί να ανυψώνουν, διεκτραγωδούν την εικόνα του χρεοκοπημένου έθνους.

Ολα τα στερεότυπα που είχαμε για αυτές, έχουν λήξει σα ξινισμένο γάλα: τα καμαρωτά φανταράκια, οι σημαιοφόροι, τα κορδωμένο παπαδαριό με τους Υπουργούς στην εξέδρα. Γιατί να κλίνεις την κεφαλή στα δεξιά -να δεις ποιός είναι αυτός που κλέβει την πατρίδα τώρα; Τον ξέρεις, τον βλέπεις κάθε βράδυ στις ειδήσεις του Antenna. Στον Εθνικό Κήπο, λίγο πριν αρχίσουν να παρελαύνουν, μαθητές, φαντάροι και μπάτσοι, σα σκόρπιο ασκέρι, ξύνονται και σερφάρουν στα κινητά, βασικά μισώντας τη φάση και ευρύτερα τη χώρα αυτή που τους επιβάλλεται ως άφραγκη μητριά.

Ποιός πιστεύει τι, σε αυτό το απολειφάδι της εθνικής υπερηφάνειας; Τόσα λεφτά πεταμένα, χωρις λόγο και αιτία.

Καταργήστε το κακό θέατρο, σχολάσαμε. 

+ Γκάλοπ: Να καταργηθούν ή όχι οι παρελάσεις;

 

 

23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

16 σχόλια
Εχει εξαιρετικό ενδιαφερον να διαβαζει κανεις αρθα αφοριστικου περιεχομενου με σχολια τα οποια μπορουσε στα μαθητικα μας χρονια να κανει μονο ο "μαθητης-επαναστατης", ο οποιος, σαν ενα αλλο θυμα της παρακμαζουσας κοινωνιας, της αδιαφορης οικογενειας και της απουσιας βασικων ιστορικων γνωσεων, μολις επελεξε να κραταει στα χερια του "καπνο-χαρτακια-φιλτρα-χορταρακια" απο οποιοδηποτε σχολικο βιβλιο και να γυριζει την πλατη του σε καθε ειδους παραδοση απλα γιατι ειναι "μερος του συστηματος"... Θα βοηθουσε να θεμελιωνεται τις αποψεις σας...
Οι παρελάσεις είναι το σύμβολο το έθνους μας, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη και τη τιμή για τους αγωνιστές. Ο μόνος που μπορεί να τις ισοπεδώσει είμαστε εμείς οι ίδιοι. Νομίζω πρέπει να βαλουμε στην άκρη οτιδήποτε άσχετο μας εξοργίζει αλλά τις καταστρέφει.
Οι παρελάσεις "τριτοκοσμική γελοιότητα"; Πες το στους Άγγλους, Αμερικανούς, Γάλλους να γελάσουν για αυτόν που το είπε.Τώρα που ξεπηδάει το ένα κόμμα μετά το άλλο με μόνο σκοπό να σταματήσει κάποιο που ήδη υπάρχει για χρόνια καλό είναι να φτιάξετε ένα κόμμα να καταργήσει όλες τις παρελάσεις. Να καταργήσει και τις εθνικές γιορτές μια που η Ελλάδα δεν επιζητά πια να σωθεί σαν έθνος αλλά να σωθεί σαν καταναλωτική αγορά. Αυτό το "να βγούμε στις αγορές", "να δανειστούμε ζεστό χρήμα από τις αγορές" είναι το κάτι άλλο. Την ημέρα που θα βγούμε στις Αγορές να την κάνουμε αργία, την γιορτή της Αγοράς. Να κάνουν τα παιδιά παρέλαση με το σήμα του Ευρώ σαν σημαία και τα ελικόπτερα να ραίνουν το πλήθος με τα δανεικά από την ΕΚΤ χαρτονομίσματα του ενός Ευρώ.
Η κατάργηση της παρέλασης είναι το εύκολο... Το δύσκολο είναι να μπορέσεις να δώσεις νόημα και να περάσεις μηνύματα ενότητας μέσα από αυτή. Σε μία εποχή που αυτή η χώρα θέλει όσο ποτέ άλλοτε μία εθνική ενότητα, έρχεται ο κάθε τυχαίος "πολίτης του κόσμου" και μας προτείνει το εύκολο. Πρέπει να δούμε κάτω από ποιές βάσεις πρέπει να μιλάμε εμείς οι πολίτες επιτέλους. Θέλουμε ένα πολυπολιτισμικό κρατος, χωρίς σύνορα, χωρίς ταυτότητα, χωρίς... χωρίς... ή το αντίθετο; Πάντως προσοχή εσείς οι πολίτες του κόσμου που θέλετε όλοι να ζείτε σε μία παραλία με μία κιθάρα στα χέρια να τραγουδάτε αγκαλιά το "imagine", ΔΕΝ υπάρχει τέτοιο σενάριο. Το πιο πιθανό είναι η παγκοσμιοποίησή σας να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για την εκάστοτε υπερδύναμη που ήδη βρίζετε.Η παγκοσμιοποίηση βοηθά τον μεγάλο.
1. Είναι μια μέρα μνήμης που τιμάμε κάποια συγκεκριμένα γεγονότα και την αυτοθυσία κάποιων ανθρώπων (ηρώων..).2. ΔΕΝ κοστίζουν όσο νομίζετε (επειδή δεν έχετε και καμία σχέση με Ε.Δ.) αφού όλα τα μηχανοκίνητα και τα αεροπλάνα έχουν καθημερινό πρόγραμμα κινήσεων (δηλ. δεν είναι σε ακινησία). Το παραπάνω που καίνε για 40χλμ τα άρματα μάχης δεν είναι άξιο λόγου.3. ΝΑ ΚΛΙΝΕΙΣ την κεφαλή προς το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη (πίσω από τις ηγεσίες κλπ) για όλους όσους θυσιάστηκαν σε όλα τα μέτωπα που πολέμησαν.4. Να βοηθήσεις με την μέρα μνήμης τη νεολαία και τον κόσμο γενικά να διαβάσει ιστορία, να εμβαθύνει στην τότε εποχή και να βρει αίτια, ομοιότητες, κίνητρα5. Να τιμήσεις τέλος πάντων τις Ε.Δ. οι οποίες σε αυτούς τους καιρούς κάνουν από περιπολίες, αναχαιτίσεις, διακομιδές, διασώσεις μέχρι κατασκευές Hot Spots, παροχές 1ων βοηθειών υποκαθιστώντας και συμπληρώνοντας τις κρατικές υπηρεσίες και την όποια ολιγωρία τους 24/7.6. Για τις μαθητικές παρελάσεις έχω να πω ότι το ποσοστό των νέων που ξεχωρίζουν την 28η από την 25η είναι τόσο μικρό που δεν πειράζει, ας παρελαύνουν μέχρι να τα μάθουν.
Συμφωνώ,να καταργηθούν αλλά μόνπ εαν καταργηθεί και η γιορτή παρωδία του Πολυτεχνείου.Καιγαιτε όλη η Αθήνα καθε χρόνο και κοστίζει περισσότερα απο τις δύο στρατιωτικές παρελάσεις......ναι?
Περα απο τη σημασια της παρελασης λογω της ημερας, να σου πω και εναν αλλο λογο. Απο ολους τους μαλακοφορους που πληρωνουμε αυτος ισως ειναι ο πιο χρησιμος. Γιατι οι απεναντι, αυτοι ντε, οι Τουρκοι, και οι απο πανω οι Φιρομιτες μετρανε και τον ξεροβηχα. Γιατι νομιζεις οτι καθε φορα βγαζουν και καινουρια-παλια αρματα και πυραυλους? Δε χρειαζεται PhD στις τακτικες πολεμου για να καταλαβει καποιος...
Τα gay pride ειναι δωρεάν δηλαδή;Δεν ρωτάω ως ρήτορας,ούτε ως προβοκάτορας,ούτε καν ως ομοφοβικός(που δεν είμαι),αλλά γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά;Δεν γνωρίζω εάν η συντάκτρια είναι υπέρ ή κατά των gay pride,κυρίως στην lifo απευθύνω το ερώτημα,που τα υποστηρίζει/προβάλλει.Αφήστε μας να απολαύσουμε την παρέλαση πια!Μακάρι να είναι ό,τι πιο κοντινό ζήσουμε σε θέαμα με όπλα και στρατιώτες! Μόνο αυτό να ευχόμαστε!Κι ας κοστίζει! Σ' άλλα θεάματα(γήπεδο,συναυλίες)δεν πληρώνουμε,δηλαδή;Άσχετο,αλλά ο κος Καμμένος είπε θα έχουμε πάλι "Με Αρετή και Τόλμη" στην ΕΡΤ.Τι έγινε;
Για όσους δεν γουστάρουν παρελάσεις υπάρχει και η Τσιμτσιλή (κουκλάρα, με περισσότερη αδυναμία στην Ελένη Τσολάκη βέβαια) ή εναλλακτικά, φραπόγαλο στα Εξάρχεια ή Κολωνάκι.Αλίμονο, αν ξεχάσουμε τους αγώνες που έχουμε δώσει διαχρονικά ως έθνος! Δεν σε υποχρεώνει κανένας να παρακολουθήσεις την παρέλαση ούτε να παρευρεθείς, όποιος λοιπόν δεν γουστάρει, ας κάνει κάτι από τα παραπάνω ή να κοιμηθεί λίγο παραπάνω λόγω αργίας. Αυτή δε η καραμέλα ότι όποιος αγαπάει την πατρίδα του, είναι είναι Χρυσαυγίτης και Φασίστας, στο τέλος θα πωλείται στα περίπτερα με σήμα το σφυροδρέπανο.Επειδή έχω καλή διάθεση σήμερα, θέλω να βοηθήσω αυτούς που γλύφουν τέτοιες καραμέλες (ή τις μασάνε λόγω λιγούρας) τους ετοίμασα αυτό:Φασισμός: Ο φασισμός είναι ριζοσπαστική, αυταρχική και εθνικιστική πολιτική ιδεολογία που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.Εθνικισμός: Ο εθνικισμός είναι η απόλυτη και με πάθος προσήλωση των ατόμων στο έθνος τους, η οποία φτάνει ως την περιφρόνηση και την εχθρότητα προς άλλα έθνη τα οποία θεωρεί κατώτερα.Πατριωτισμός: Ο πατριωτισμός, ορίζεται ως η αγάπη για την πατρίδα η οποία αναπτύσσεται χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης ή περιφρόνησης άλλου έθνους (εθνισμός, πατριωτισμός), σε αντίθεση με τον εθνικισμό, ο οποίος δομείται στη βάση της θεώρησης "ανώτερο/κατώτερο έθνος".Εθνισμός: Iδεολογική στάση που προωθεί την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης χωρίς να δείχνει περιφρόνηση απέναντι στην ιστορία και την ταυτότητα άλλων εθνών.Παρακαλώ όπως χρησιμοποιήσετε το παραπάνω guide για να κατηγοριοποιήσετε τους φίλους και αυτούς που δεν χωνεύετε. Καλό απόγευμα.
Δηλαδή...επειδή οι υπουργοί που πάνε στα επίσημα κλέβουν...να καταργηθεί η παρέλαση...Ωραία είσαι εσύ!!!Κι αυτοι που πολέμησαν για να γράφεις τις απόψεις σου;;;Έτσι τους τιμάς;;;Εγώ λέω να καταργηθείς εσύ λοιπόν...
Η παρέλαση γίνεται γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να τιμηθεί η μνήμη των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία κάποτε.Όχι για να δήθεν ''επισήμους''. Αποκαλώντας την τριτοκοσμική γελοιότητα προσβάλλεις αυτούς , την επέτειο , τους συμμετέχοντες στην παρέλαση , τους γονείς τους που τους χειροκρότησαν σήμερα κι έναν από τους ελάχιστους λόγους που μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι. Ανήκω στην νεολαία και όχι στα '' χρυσαυγίτικα ΚΑΠΗ '' κι όμως συγκινήθηκα στην θέα των αναπήρων πολέμου και όλων όσων βημάτισαν με καμάρι. Για πολλά μπορεί κανείς να μας αποκαλέσει τριτικοσμικούς και γελοίους , αλλά όχι κι γι'αυτό .
Ακριβώς έτσι. Και εγω ειμαι γονιός και βλέπω τα παιδιά μου να συμμετέχουν. Ο συμβολισμός ειναι τεράστιος: Αυτη η χώρα ανήκει στη νεολαία της που σηκώνει ψηλά τη σημαία μας. Την χειροκροτάμε και οφείλουμε να της δώσουμε το καλύτερο για το μέλλον της.
Δυστυχώς όμως αυτός ο λαός έχει επαναπαυθεί μόνο με το να θύμαται και να λέει για την ιστορία και τους προγονους του. Καλό θα ήταν να παίρνει παράδειγμα από τους τότε Έλληνες. Λίγοι πλέον νοιάζονται για το τι σημαίνει αυτή η μερα.
Συγγνώμη, αλλά ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημά σας και μιλάτε έτσι για έναν τέτοιο θεσμό όπως είναι οι παρελάσεις; Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία δεν στηρίζεται σε χρήματα βιομηχανίες. Πάντα στηριζόταν στις αξίες της και τις παραδόσεις της.. τα ήθη και τα έθιμά της.. σαν λαός, αυτό που μας ενώνει δεν είναι οι προσωπικές απόψεις του καθενός, αλλά η κοινή μας ιστορία και τα κοινά ιδανικά.. το λιγότερο που μπορεί να προσφέρει η παρέλαση είναι μια ανάμνηση-υπενθύμιση στους αγώνες που έγιναν και κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους για να έρχεστε εσείς σήμερα και να λέτε ότι "φτάνει πια, δεν χρειάζεται να τους υπενθυμίζουμε στο λαό άλλο".. το λιγότερο.. τα ωφέλη από αυτόν τον θεσμό είναι απείρως περισσότερα απ'την άποψη που εκφράζετε και σας παρακαλώ πολύ ξανασκεφτείτε την άποψή σας επί του θέματος..!
Ένα-ένα. Πρώτον την οικονομία την ανέφερα διότι η αρθρογράφος αναφέρθηκε στο ότι κοστίζουν. Όταν ένα έθνος τιμά την ιστορία του, το κόστος μπαίνει σε 2η μοίρα κατ'εμέ. Και επειδή ακριβώς δεν στηριζόμασταν ποτέ στην οικονομία μας αλλά στις αξίες μας, γι'αυτό και δεν γίνεται να συζητάμε για το κόστος της παρέλασης. Είναι σαν να την υποβαθμίζουμε. Δεύτερον το ότι οι ιστορικοί έχουν δείξει ότι τα πράγματα ήταν (εν τέλει) λίγο διαφορετικά απ'ό,τι τα μάθαμε, δεν παίζει κανένα μα κανένα ρόλο. Διότι η επανάσταση, επανάσταση ήταν. Τώρα αν ξεκίνησε σήμερα, χθες ή πέρυσι ή το αν υπήρξαν τα κρυφά σχολειά ποσώς που ενδιαφέρει. Διότι τιμάμε τα πρόσωπα που υπήρξαν και τις πράξεις τους που είναι πραγματικότητα. Οι ημερομηνίες ήταν και είναι πάντα συμβολικές. Τρίτον όταν αποδίδεις τιμή σε έναν θεσμό, το κάνεις με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι να γυρίσεις το κεφάλι. Επίσης την τιμή την αποδίδεις στον θεσμό και σε αυτό που εκπροσωπεί, όχι στα πρόσωπα. Εκείνη τη στιγμή δεν έχει σημασία το πως λέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.λπ., αλλά το ότι βρίσκεται ο ανώτατος τη τάξει και ωφείλεις να αποδώσεις σεβασμό είτε συμφωνείς, είτε όχι. Αν κάναμε ό,τι θέλαμε γιατί απλά το θέλαμε, οι παραδόσεις μας θα είχαν εκλείψει εδώ και καιρό. Τέταρτον, η εκκλησία σαν φορέας βοηθάει από πάντα το κράτος οικονομικά και κοινωνικά. Άλλο πράγμα τα όποια σκάνδαλα βγαίνουν που αφορούν πρόσωπα και άλλο πράγμα ο φορέας που είναι το σύνολο. Επίσης το 90% ήταν κάποτε μια πραγματικότητα, όπως ήταν πραγματικότητα ότι η εκκλησία ήταν μέσα στη ζωή του Έλληνα. Άρα η ερώτησή σας "τι δουλειά έχει η εκκλησία εκεί" είναι πραγματικά αβάσιμη και άνευ επιχειρήματος. Πάντα έθνος και ορθοδοξία ήταν ενωμένες έννοιες.Πέμπτον στον λαό μας υπάρχει αναμφίβολα αλλοίωση στα χαρακτηριστικά του. Ωστόσο οι παραδόσεις μας είναι που μας έφεραν μέχρι εδώ. Ναι, τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά και σε οποιοδήποτε παραδοσιακό δρώμενο κι αν βρεθείτε θα το καταλάβετε. Τα ήθη και τα έθιμά μας, οι αξίες μας δεν είναι αυτές που φταίνε για το που φτάσαμε σήμερα.. είναι αυτές που μπορούν να μας ανασηκώσουν και πάλι το κεφάλι και να πάμε μπροστά. Θυμηθείτε ότι ο Έλληνας δεν χρειάστηκε ποτέ το χρήμα για να αισθανθεί περήφανος για την πατρίδα του!
Τοσο κακο κανουν πια αυτες οι παρελασεις; Μα τοσο ; Εγω οταν εκανα παρελαση το ηθελα και το ενιωθα. Υπάρχουν και αλλα παιδια που το κανουν πιστευω. Καλυτερα να ειναι προεραιτικες παρα να καταργηθουν.
Γιατί να κλίνεις την κεφαλή στα δεξιά -να δεις ποιός είναι αυτός που κλέβει την πατρίδα τώρα; Πηγή: www.lifo.grΚαλή ιδέα αλλά ταυτόχρονα ας αφήσουμε πίσω και άλλα στερεότυπα, όπως ότι οι πολιτικοί μας κλέβουν την πατρίδα ενώ έχουμε το δικαίωμα ψήφου & την όποια κριτική σκέψη να αποφασίσουμε τι πατρίδα θέλουμε.Δεν συμφωνείτε;