Η ποδηλατάδα του Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και η βίλα του Τσίπρα στο Σούνιο

Η ποδηλατάδα του Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και η βίλα του Τσίπρα στο Σούνιο Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και να μην παραβλέπει, πέρα από την ουσία, τον συμβολισμό και το παράδειγμα που δίνει με τις πράξεις και τις παραλείψεις του.
0

Την ώρα που η χώρα περνά την πιο δύσκολη φάση της πανδημίας με δεκάδες ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά, τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά και την Τουρκία να συνεχίζει να απειλεί, το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ απασχόλησαν και άλλα θέματα, όπως η ποδηλασία του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και η μετακόμιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε βίλα στο Σούνιο. 

 

Είναι ωστόσο ασήμαντα ή ανάξια της προσοχής μας τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα; Οχι, δεν είναι. Πρόκειται για δύο γεγονότα διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά καθόλου ασήμαντα για πολλούς λόγους.

Σχετικά με την ποδηλασία του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και την φωτογραφία που εβγαλε μη φορώντας μάσκα με περαστικούς που του το ζήτησαν, χωρίς αμφιβολια ήταν φάουλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός και να μην παραβλέπει, πέρα από την ουσία, τον συμβολισμό και το παράδειγμα που δίνει με τις πράξεις και τις παραλείψεις του. 

 

Οταν η πολιτεία ζητάει από τον κόσμο να φοράει μάσκες και να κρατάει αποστάσεις, η πολιτική ηγεσία οφείλει να δίνει πρώτη το παράδειγμα για τους ευνόητους λόγους. Διαφορετικά, ενθαρρύνει τη μη συμμόρφωση εκείνων που θεωρούν ότι τα μέτρα είναι υπερβολικά ή καταπιεστικά, καθώς και τους αρνητές που θεωρούν ότι η πανδημία είναι μια συνωμοσία των πολιτικών που “μας κοροϊδεύουν”, είτε ότι “ο ιός δεν υπάρχει”.  Στην Lifo το έχουμε επισημάνει ξανά και ξανά ότι οι πολιτικοί ήταν για πολύ καιρό χαλαροί με τα μέτρα, δίνοντας το λάθος μήνυμα και ότι αυτό θα έπρεπε να σταματήσει. 

 

Σεβαστή η ανάγκη του πρωθυπουργού να ασκηθεί, αλλά οφείλει να το κάνει τηρώντας μέχρι κεραίας τα μέτρα, γιατί αποτελεί είτε το θέλει είτε όχι, παράδειγμα και οφείλει να λειτουργεί με συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και του πένθους που ζουν χιλιάδες πλέον πολίτες που χάνουν τους δικούς τους ανθρώπους.

 

Οσο για το ότι ο πρωθυπουργός δεν ασκήθηκε δίπλα από το σπίτι του και πήγε για ποδήλατο στην Πάρνηθα, η αλήθεια είναι ότι κι εμείς νομίζαμε ότι ισχύουν οι περιορισμοί του πρώτου lockdown, αλλά αναζητώντας όσα έχουν ειπωθεί  -προκειμένου  να αποδείξουμε ότι δεν κράτησαν τον λόγο τους, βρήκαμε ένα απόσπασμα από την κοινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπου ο πρωθυπουργός είχε πει ότι σε αυτό το lockdown «θα είμαστε πιο ανεκτικοί στην άθληση τους εξωτερικούς χώρους». 

 

«Ο κόσμος πρέπει με κάποιον τρόπο να βγει, να μπορεί να αθληθεί, να τρέχει, να περπατάει, να κάνει ποδήλατο. Όσο τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες, η άθληση, μία βόλτα σε πάρκο στο βουνό, είναι πράγματα, που θα είμαστε πιο ανεκτικοί σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο» είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα. Είχε επίσης επισημάνει ότι “αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δε θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ότι δε θα ισχύουν περιορισμοί για να αποφεύγεται ο συνωστισμός”. 

 

Η ποδηλατάδα του Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και η βίλα του Τσίπρα στο Σούνιο Facebook Twitter
ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Παρότι στη αρχή, από τις διαρροές που υπήρξαν στα ΜΜΕ, φάνηκε να εκπλήσσεται από τον απόηχο της φωτογράφησης στην Πάρνηθα και να ενοχλείται από την κριτική, τη Δευτέρα το βράδυ, σε τηλεοπτική συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος.

 

Εν κατακλείδι, σεβαστή η ανάγκη του πρωθυπουργού να ασκηθεί, αλλά οφείλει να το κάνει τηρώντας μέχρι κεραίας τα μέτρα, γιατί αποτελεί είτε το θέλει είτε όχι, παράδειγμα και οφείλει να λειτουργεί με συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και του πένθους που ζουν χιλιάδες πλέον πολίτες που χάνουν τους δικούς τους ανθρώπους. 

 

Παρότι στη  αρχή, από τις διαρροές που υπήρξαν στα ΜΜΕ, φάνηκε να εκπλήσσεται από τον απόηχο της φωτογράφησης στην Πάρνηθα και να ενοχλείται από την κριτική, την Δευτέρα το βράδυ, σε τηλεοπτική συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος. 

 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ στο οποίο μετακόμισε ο πρώην πρωθυπουργός στο Σούνιο είναι άλλο ένα θέμα που έσκασε στην επικαιρότητα μεσούσης της πανδημίας. Επι τρεις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του διέψευδαν τα περί νέας κατοικίας στο Σούνιο και έλεγαν ότι πρόκειται για το παλιό του εφοπλιστή Μαρτίνου στο οποίο παραθέριζε (που όμως ούτε κι αυτό μέχρι πρότινος παραδέχονταν) για να έρθει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας με μια πολύ οργισμένη ανάρτηση στο facebook να παραδεχτεί ότι το νέο σπίτι στο Σούνιο είναι υπαρκτό και να δώσει τη δική του εκδοχή για τα πράγματα, που καποιους έπεισε και κάποιους όχι, καθώς δεν απάντησε για όλα και παραμένουν πολλές γκρίζες ζώνες. 

 

Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες μέρες ανέφεραν ότι πριν από ένα μήνα το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα ενημέρωσε για τη νέα κατοικία στο Σούνιο το αρχηγείο της Αστυνομίας προκειμένου να έχει 24ωρη φύλαξη στην καινούργια  διεύθυνση.

 

 Η μετακόμιση από μόνη της (είτε από την Κυψέλη, είτε από την βίλα του εφοπλιστή Μαρτίνου στο Σούνιο) δεν θα ήταν σπουδαίο θέμα, αν δεν αποσιωπούνταν τόσα χρόνια, αν δεν είχαν προηγηθεί αυτές οι οργισμένες διαψεύσεις και αν δεν υπήρχε το ζήτημα της έλλειψης διαφάνειας και όσα αυτή περιλαμβάνει. 

 

Κι άλλες φορές στο παρελθόν η μετακόμιση ενός πολιτικού σε μία ακριβή κατοικία, έχει προκαλέσει εύλογη κριτική (πχ η μετακόμιση του Ανδρέα Παπανδρέου στην περίφημη βίλα της Εκάλης ή του Ακη Τσοχατζόπουλου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου). Και τότε μια μερίδα οπαδών αντιδρούσε και κατήγγειλε κάθε αναφορά, αντί να απαιτεί λογοδοσία. Το κουτσομπολιό είναι αδιάφορο. Αυτό που έχει σημασία κάθε φορά είναι η διαφάνεια της προέλευσης των πόρων. Υπάρχει στην περίπτωση αυτή τέτοιο ζήτημα; Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του αρνούνταν μέχρι τώρα να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη και να διαλύσουν κάθε υποψία, ενώ αν το είχαν κάνει, το θέμα θα είχε κλείσει. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε κάποια στοιχεία, τα οποία όμως έχουν αρκετά προβληματικά σημεία και δεν απαντούν σε όλα τα ερωτήματα. 

 

Η ποδηλατάδα του Μητσοτάκη στην Πάρνηθα και η βίλα του Τσίπρα στο Σούνιο Facebook Twitter
«ΗELICOPTER SOCIALIST»: Το σπίτι του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου στο οποίο παραθέριζε ο Αλέξης Τσίπρας με την οικογένειά του.

 

Τι είπε: 

 

1. Ότι από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 η οικογένειά του ενοικίαζε εξοχικό σπίτι 185 τ.μ. στη περιοχή της Λαυρεωτικής, έναντι τιμήματος 1200 ευρώ το μήνα, για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες της θερινής περιόδου και ότι τα σχετικά μισθωτήρια είναι κατατεθειμένα από το 2015 στην εφορία. 

 

Να πούμε εδώ ότι αυτό τα προηγούμενα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας το αποσιωπούσε και όποιος δημοσιογράφος του ζητούσε να απαντήσει στις φήμες, καταγγέλονταν από τον κομματικό μηχανισμό ως συκοφάντης. Επίσης αποσιωπούσε ποιο είναι το πρόσωπο της οικογένειας του που το ενοικίαζε και δεν έδινε  στη δημοσιότητα τα σχετικά ντοκουμέντα. Σήμερα είδαμε ένα συμφωνητικό του 2018 στο όνομα κάποιας συγγενούς της συζύγου του προφανώς, με το όνομα Βαρβάρα Μπαζιάνα. Εκτιμητές στο Real Estate πάντως, θεωρούν ότι αυτή η τιμή είναι πολύ χαμηλότερη από τις τρέχουσες της περιοχής. 

 

2. Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, λέει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας,  υπέγραψε “τετραετές μισθωτήριο συμφωνητικό εξοχικής κατοικίας 71 τμ στην περιοχή της Λαυρεωτικής, με αντίστοιχο εμβαδό υπόγειου (σ.σ δηλαδή 142 τμ) και με μίσθωμα 500 ευρώ μηνιαίως για τα πρώτα τρία χρόνια και 900 ευρώ μηνιαίως για τον τέταρτο χρόνο. Η συμφωνία περιελάμβανε την προκαταβολική κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των μισθωμάτων των τριών πρώτων χρόνων, η οποία και έγινε σε λογαριασμό της ALPHA BANK στις 4 Ιουλίου 2020. Το δε συμφωνητικό κατατέθηκε στην εφορία στις 2 Ιουλίου 2020”.

 

Στελέχη της κτηματομεσιτικής αγοράς αναφέρουν ότι για μια τετοια κατοικία στο Σούνιο, δίπλα στη θάλασσα, το μικρότερο ενοίκιο είναι γύρω στα 2.500-3.000 ευρώ το μήνα. Ισως όμως ο Αλέξης Τσίπρας να βρήκε κάποια πραγματική ευκαιρία, αν σκεφτεί κανείς ότι με αυτό περίπου το τίμημα ο κ. Παπαδημούλης νοικιάζει ακίνητα σε ΜΚΟ για πρόσφυγες σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, όπως επισήμαναν αρκετοί. 

 

3. Οι εργασίες ανακαίνισης της κατοικίας έγιναν με αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη, υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, και ολοκληρώθηκε πριν ξεκινήσει η μίσθωση, στις 15 Ιουλίου 2020. “Σύμφωνα με τα κατατεθειμένα στην εφορία σχετικά παραστατικά, τις εργασίες ανέλαβε εταιρεία που δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, το δε κόστος των επισκευών ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ”.

 

Σύμβουλος ακινήτων ωστόσο, αναφέρει ότι “Είναι ασυνήθιστο να αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης την ανακαίνιση του προς ενοικίαση ακινήτου, όταν μάλιστα αυτή υπερβαίνει το σύνολο της αξίας των μισθωμάτων. Ο ενοικιαστής φέρεται ότι  θα κερδίσει -μείον τους φόρους- 15 χιλιάδες ευρώ από την ενοικίαση του Αλέξη Τσίπρα για τρία χρόνια, ενώ δαπάνησε 20 χιλιάδες ευρώ (συν τον ΦΠΑ 24% = 24800€.) για να το ανακαινίσει. Ο τιμές αυτές κρινονται μη ρεαλιστικές, πέραν του ότι ο ιδιοκτήτης φέρεται να μπαινει και μεσα” εξηγεί. 

 

Πώς ξεκίνησε όμως η ιστορία με το Σούνιο; Πριν από 4-5 χρόνια κυκλοφορούσε έντονα η φήμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας παραθέριζε τους καλοκαιρινούς μήνες σε βίλα εφοπλιστή στο Σούνιο. Από το περιβάλλον του υπήρχε σιωπή και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το διέψευδαν. Μέχρι που ο ίδιος ο ιδιοκτήτης-εφοπλιστής βγήκε δημόσια και το επιβεβαίωσε το καλοκαίρι του 2018. 

 

Πρώτος είχε γράψει για τη βίλα στο Σούνιο το 2015 -αλλά τότε κανείς δεν έδωσε συνέχεια, ούτε ιδιαίτερη σημασία- ο δημοσιογράφος των Financial Times, Ηugo Dixon, αποκαλώντας τον Τσίπρα σκωπτικά “helicopter socialist” κατά το champagne socialist, αντίστοιχο του γαλλικού gauche caviar (η Lifo δεν γνωρίζει αν τα περί ελικοπτέρου είναι αληθή, καθώς δεν έχει σχετικό ρεπορτάζ, κάτι τετοιο ως φήμη πάντως, ακουγόταν για τον Πάνο Καμμένο, ενώ είναι γνωστή και η χρήση του από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά σε άλλη περίπτωση). 

 

Τα επόμενα χρόνια η φήμη εξακολουθούσε να κυκλοφορεί, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πάλι σιωπούσε. Μέχρι που κάποια δημοσιεύματα τον Αύγουστο του 2018 κατονόμασαν τον εφοπλιστή ιδιοκτήτη της βίλας, Θανάση Μαρτίνο, δίνοντας ωστόσο λάθος στοιχεία και λάθος φωτογραφίες. Τότε με επιστολή του σε τοπικό σάιτ της ανατολικής Αττικής (dimotisnews.gr) ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος επιβεβαίωσε τις φήμες που ηθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να μένει σε δική του βίλα στο Σούνιο, διορθώνοντας διάφορες ανακρίβειες και τις λάθος φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί  και αφορούσαν άλλο ακίνητο. Στην επιστολή εκείνη αποκάλυψε και ότι το σπίτι αυτό ήταν μισθωμένο εδώ και 20 έτη στον επιχειρηματία  Κωνσταντίνο Γιώτη, ο οποίος το υπομίσθωσε σε “άτομο της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού”. “Το σπίτι είναι 250 τ.μ., χτισμένο το 1965, απλό, χωρίς πολυτέλειες/πισίνα κ.λπ., σε ωραία παραθαλάσσια τοποθεσία του Σουνίου” ανέφερε τότε (στη συνέχεια έκανε διορθωση λέγοντας ότι τα τετραγωνικά της κατοικίας ήταν 210- χωρίς τους εξωτερικούς χώρους). 

 

Την ίδια περίοδο το insidestory και ο δημοσιογράφος Νικόλας Λεοντόπουλος έκαναν ρεπορταζ για το θέμα, θέτοντας μερικά  ερωτήματα προς τον εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, τον Αλέξη Τσίπρα και τον επιχειρηματία που ήταν ο μισθωτής: 

1. Ποιο είναι το μέλος της οικογένειας του πρωθυπουργού που υπομισθώνει το σπίτι στο Σούνιο;

2. Ποιο είναι το μίσθωμα που πληρώνει το μέλος της οικογένειας του κ. Τσίπρα και για πόσο διάστημα είναι η μίσθωση; 3. Μπορούν ο κ. Γιώτης και ο κ. Τσίπρας να δώσουν στη δημοσιότητα το μισθωτήριο συμβόλαιο και την απόδειξη πληρωμής μέσω τράπεζας (στα οποία αναφέρεται στην απάντησή του ο κ. Μαρτίνος);

 

Ομως μόνο ο Θανάσης Μαρτίνος απάντησε και αυτός όχι σε όλα. Ο τότε πρωθυπουργός και το γραφείο του αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε απάντηση. 

 

Στη συνέχεια το θέμα ξεχάστηκε πάλι, αλλά κάποια στιγμή άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η οικογενεια του δεν περνάνε μόνο τα καλοκαίρια πλέον στο Σούνιο, αλλά πολύ περισσότερο καιρό. Κάποια ΜΜΕ έγραφαν ότι από εκεί οργάνωνε συχνά μίνι αποδράσεις με σκάφος σε κοντινά νησιά με φίλους, αποφεύγοντας τη δημοσιότητα. Τελευταία ακουγόταν ότι ο Τσίπρας μένει τον περισσότερο καιρό πλέον στο Σούνιο, αλλά προτιμούσε να το κρατάει κρυφό. 

 

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε μετακόμιση και οι φωτογραφίες που τα συνόδευαν, δεν μιλούσαν για τη βίλα του Μαρτίνου, αλλά για μία άλλη που ανακαινίστηκε πλήρως πριν φιλοξενήσει την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού και που το 2018 εμφανιζόταν σε αγγελίες να πωλείται για 1.200.000 ευρώ.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μιλήσει και πάλι για fake news, αποφεύγοντας ωστόσο να διαψεύσει επί της ουσίας και  κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να αλλάξει τη συζήτηση από την πανδημία. 

 

Στην δεύτερη ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε  ότι “Εδώ και έξι χρόνια, είναι δημόσια γνωστό ότι νοικιάζει μια εξοχική κατοικία στη Λαυρεωτική, κοντά στη περιοχή του Σουνίου…”. και πριν περάσουν μερικές ώρες, διαψεύστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος που παραδέχτηκε ότι πρόκειται για άλλο ακίνητο.

 

Είναι κακό να μένει σε ένα ακριβό σπίτι ένας πολιτικός; Οχι, αν δεν είναι κάποιο δώρο που υποδηλώνει εξάρτηση και αν υπάρχει πλήρη διαφάνεια.

 

Τα ρεπορταζ που αποκάλυψαν τη νέα κατοικία Τσίπρα στο Σούνιο, έδειχναν φωτογραφίες ενός σπιτιού που το 2018 πωλούνταν στις αγγελίες εναντι 1.200.000 ευρώ. Νέες φωτογραφίες σήμερα το δείχνουν πλήρως ανακαινισμένο. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για την κατοικία Τσίπρα, καθώς ο ίδιος ούτε το επιβεβαίωσε, ούτε το διέψευσε. Αν είναι το ίδιο, υπάρχουν κάποια ερωτήματα για το πως βρέθηκε να νοικιάζει με 500 ευρώ το μήνα ένα ακίνητο που το 2018 ήταν προς πώληση σε αυτή την τιμή και πριν  από την πλήρη ανακαίνιση. 

 

Το τίμημα των 500 ευρώ σίγουρα δικαιολογείται από το Πόθεν Έσχες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αν μιλούσαμε για αγορά, δύσκολα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Οταν μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή, το 2009, στο πρώτο Ποθεν Εσχες του ανέφερε ότι τα ετήσια εισοδήματα του  ήταν 25.332. Και οι τραπεζικές του καταθέσεις 7.860. 

 

Δεν είναι λοιπόν καθόλου κακό ο Αλέξης Τσίπρας να μένει σε ένα ωραίο ακριβό σπίτι. Κακό είναι μην υπάρχει διαφάνεια και να αρνείται να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις. Αν το πράξει τώρα που έκανε την αρχή, θα κλείσει το θέμα. 

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αυτοκριτική του Μητσοτάκη και ο σεξουαλικός συνωστισμός

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Η αυτοκριτική του Μητσοτάκη και ο σεξουαλικός συνωστισμός

Σήμερα: οι μεγαλύτεροι ρυπαντές πλαστικών • • • η αυτοκριτική του Μητσοτάκη • • • η αντιπολίτευση που θέλουμε • • • «συντρίψτε τους μπάτσους» • • • ένα θαύμα • • • μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο; • • • χρέος τιμής • • • μνήμη Τζων Λένον.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το θέμα είναι αν ο Τσίπρας νοίκιασε ένα σπίτι;

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το θέμα είναι αν ο Τσίπρας νοίκιασε ένα σπίτι;

Σήμερα: 250 εκατομμύρια απεργοί • • • μελόδραμα, όχι συναίσθημα • • • λέμε ό,τι μας κατέβει; • • • ενοίκιο ή αγορά • • • η συλλογική ευφυία μετράει πολύ • • • ήταν ο ντ'Εστέν νεοφιλελεύθερος; • • • Αλεξάντερ Ροντσένκο • • • το ρητό της εβδομάδας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ