σε , ,

3 τρόποι για να απαντήσεις στους Πετράκους: Από το γενικευμένο κραξίδι μέχρι τα υπομονετικά επιχειρήματα

Για όσους βρήκαν αληθοφανή τα στοιχεία της «έρευνας» Πετράκου, τρεις απαντήσεις που αποδομούν τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς του

123110118 10164555233240089 2247534970283803680 n
Meme από Giwrgos Tsagko‎

Χτες στο άρθρο μου Αγαπητοί διάσημοι, μη συμβάλλετε στην αύξηση των θανάτων δεν μπήκα στην ουσία όσων ισχυρίστηκε ο τραγουδιστής Πετράκος στο viral βίντεο – όπου παρουσιάζει ως παράδειγμα προς μίμηση τη Σουηδία που δήθεν τελείωσε με τον Κορωνοϊό και έχουν τώρα ανοσία. (Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις άλλωστε.)

Δεν ξέρω καν αν θα είχε νόημα. Αυτοί που θέλουν να πιστέψουν ότι υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία για να μας έχουν μαντρωμένους κι ότι ο κορωνοϊός θα αντιμετωπιζόταν ως μια απλή γρίπη (το ότι για την απλή γρίπη έχουμε ήδη ΦΑΡΜΑΚΑ κι ΕΜΒΟΛΙΑ είναι μικρολεπτομέρεια) θα πιστέψουν έτσι κι αλλιώς τις θεωρίες είτε τις πει ο Τραμπ, ή ο Πετράκος, ή η Έφη Θώδη.

«Το πιο εύκολο πράγμα είναι να αποδομήσει κανείς το video του κάθε Πετράκου και όσων λέει, αρκεί να χρησιμοποιήσει το Google. Όντως δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να γκουγκλάρεις. Το θέμα είναι ότι και να το κάνεις, θα πάρεις μερικές δεκάδες like, θα σε ακούσει το echo chamber σου, ενώ ο κάθε Πετρακος μιλάει στην αδάμαστη καρδιά του λαού. Σε αυτούς που φωνάζουν για φίμωση και δικτατορία, ενώ οι βλακείες τους ακούγονται παντού, στην πλειοψηφία. Δεν είναι παραδοχή ήττας, αλλά επιλογή μάχης. Και το ερώτημα είναι, αξίζει να αποδομηθεί μεμονωμένα από ιδιώτη το βίντεο του Πετράκου;» αναρωτήθηκε ο επιστήμονας Γιώργος Καργιολάκης.

Κάποιοι όντως μεμονωμένα το προσπάθησαν:

Screenshot 1 15

Screenshot 5 17

Screenshot 6 14

Πάντως για τον ιστορικό του μέλλοντος, και για κάποιους καλοπροαίρετους που μπορεί να βρήκαν αληθοφανή τα στοιχεία της «έρευνας» Πετράκου, παραθέτω τρεις απαντήσεις που αποδομούν τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς.

1) Η εκδοχή του επιστημονικού «ξύλου»

Ο Γιώργος Καργιολάκης -ναι είναι ο ίδιος που έβαλα παραπάνω την αρχική του σκέψη του ότι δεν αξίζει να καταρρίψει καν κάποιος τον Πετράκο γιατί μόνος σου θα τα πεις μόνος σου θα τα ακούσεις-, ευτυχώς άλλαξε γνώμη.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Ο Γιώργος είναι Βιολόγος απόφοιτος του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στη Μοριακή Ιατρική και διατριβή πάνω στη γρίπη των πτηνών, η οποία έγινε στο τότε VLA. Στη συνέχεια εργάστηκε σε μεγάλο διαγνωστικό εργαστήριο στο τμήμα Ανοσολογίας. Από το 2012 ως το 2017 εργάστηκε στο χώρο των κλινικών δοκιμών. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στο Ιατρικό τμήμα εταιρείας στην Ελλάδα.

2) Η υπομονετική εκδοχή

Μπράβο στον Στάμο Αρχοντή για τον πολύ υπομονετικό κι ευγενικό τρόπο που απαντά με το παραπάνω άρθρο στον Πετράκο. Με πολλή προσοχή, αποφεύγει μεγάλα λόγια και χρησιμοποιώντας ήπιους όρους εξηγεί γιατί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ’ ό,τι ισχυρίζεται το «ερευνητικό» βίντεο.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Στο Facebook του ο κ. Αρχοντής τονίζει σχετικά με το βίντεο και το άρθρο κατάρριψής του:

«Το βίντεο είναι αστείο πασάλειμμα επιλεγμένων δεδομένων και διαστρέβλωση μελετών για να ταιριάξουν με τις a priori απόψεις του κ. Πετρακου και αυτή η μπακάλικη προχειροδουλειά είναι που δέχτηκε κριτική στο άρθρο.

Τονίζω αυτό το σημείο γιατί ένας πολύ μεγάλος αριθμός των σχολίων στα social media στοχεύουν, άδικα κατά τη γνώμη μου, στην επαγγελματική κατάρτιση του κ. Πετρακου και όχι στην ανελέητη κατακρεούργηση των επιστημονικών δεδομένων για την πανδημία στην οποια προέβη και τις δυνητικά επικίνδυνες προεκτάσεις που μπορεί να έχει η παρουσίαση του στο κοινό που τον παρακολουθεί.

Πιο απλά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνεται πάτημα σε αυτούς τους ανθρώπους να παρουσιάζονται ως μάρτυρες. Η διαπόμπευση για την προχειροδουλειά τους είναι αρκετή.»

3) Η απολαυστική εκδοχή του επιστημονικού, γενικευμένου κραξιδιού

«Εν μέσω εκθετικής φάσης του 2ου κύματος Covid-19, οργιάζουν κάθε είδους ψεκασμένοι φωστήρες προκαλώντας τεράστια βλάβη στην Δημόσια Υγεία. Ε, τώρα θα τα ακούσουν!» λέει ο γιατρός-νευρολόγος Γεράσιμος Γραμματικόπουλος.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΕΔΩ:

Γενικευμένο κραξίδι αντι-ΨΕΚΑ

Εν μέσω εκθετικής φάσης του 2ου κύματος Covid-19, οργιάζουν κάθε είδους ψεκασμένοι φωστήρες προκαλώντας τεράστια βλάβη στην Δημόσια Υγεία. Ε τώρα θα τα ακούσ…

Fun trivia: Για να καταλάβουμε πόσο σχετικός με την επιστήμη είναι ο Πετράκος, σε προηγούμενη αψιμαχία τους, αποκάλεσε μειωτικά τον γιατρό “homo sapiens” νομίζοντας ότι θα τον προσβάλλει! «Ευχαριστώ», απάντησε τότε ο γιατρός, «ΕΙΜΑΙ homo sapiens!». (Μήπως τελικά δεν είναι ο Πετράκος;)

123141638 10157973963373871 6262989400142437301 n

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγαπητοί διάσημοι, μη συμβάλλετε στην αύξηση των θανάτων

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!