Υπόθεση Novartis: Τι μάθαμε, τι μας έκρυψαν, τι περιμένουμε

Υπόθεση Novartis: Τι μάθαμε, τι μας έκρυψαν, τι περιμένουμε Facebook Twitter
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και ο κ. Παπαγγελόπουλος, που είχε αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, φαίνεται ότι δεν είχαν τα ίδια ενδιαφέροντα.
0



ΜE TON ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ της Novartis στις ΗΠΑ, για τις αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούσε η φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα, κλείνει και το κεφάλαιο της αμερικανικής συνδρομής στην ελληνική έρευνα- η οποία ουσιαστικά δεν ξεκίνησε ποτέ.

Οι ΗΠΑ έκλεισαν το κεφάλαιο της Novartis Hellas, βάζοντας αρκετά εκατομμύρια δολάρια στα δημόσια ταμεία, ενώ εδώ η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν ανακοινώσεις θριάμβου, χωρίς τα δημόσια ταμεία της χώρας να έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Εάν η αμερικανική έρευνα αποκάλυψε τελικά κάτι για την Ελλάδα, αυτό δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε, τα ονόματα των πολιτικών που κάποιοι διαβεβαίωναν ότι το FBI θα έδινε από μέρα σε μέρα, αλλά η αδιαφορία και η ανικανότητα των ελληνικών αρχών να ασχοληθούν αποτελεσματικά με το σκάνδαλο Novartis.

Μετά από τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας και του δελτίου τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθίστανται αναξιόπιστοι τόσο οι πολιτικοί, όσο και τα ΜΜΕ που ισχυρίζονταν -αβάσιμα όπως αποδείχθηκε- ότι το FBI είχε βρει αποδείξεις και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, που αποδείκνυαν τον χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών με εκατομμύρια ευρώ.

Οι κυβερνήσεις έχουν σε κάθε περίπτωση την πολιτική ευθύνη, όταν σε μία χώρα κάποιες πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές για να διαφθείρουν δημόσιους λειτουργούς, όπως είναι π.χ. οι γιατροί του δημοσίου, και αυτές δεν κάνουν τίποτα. Ευθύνη υπάρχει για όλες τις κυβερνήσεις. Κανένας δεν δικαιολογείται να πανηγυρίζει.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και ο κ. Παπαγγελόπουλος, που είχε αναλάβει την υπόθεση για λογαριασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, φαίνεται ότι δεν είχαν τα ίδια ενδιαφέροντα. Στις ΗΠΑ προσπαθούσαν να αποδείξουν και να τεκμηριώσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό για να γεμίσουν το δημόσιο ταμείο, εδώ προσπαθούσαν να αποδείξουν τον χρηματισμό των κορυφαίων πολιτικών τους αντιπάλων.

Στην απόφαση των ΗΠΑ στην σελίδα 30, περιλαμβάνεται παράρτημα που εξηγεί ότι με τον όρο "ξένοι αξιωματούχοι" (foreign officials) εννοούν τους υπαλλήλους των δημοσίων νοσοκομείων και των κλινικών. Το ορίζουν δηλαδή πολύ συγκεκριμένα.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι χρηματίστηκαν από την Novartis, το γύρισαν και άρχισαν να θριαμβολογούν επειδή... αποδείχθηκε ότι υπάρχει "σκάνδαλο Novartis", λες και υπήρχε κανείς που το αμφισβητούσε. Τα δε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θριαμβολογούν επειδή η συμφωνία των ΗΠΑ με τη Novartis αναφέρεται μόνο σε διαφθορά υγειονομικών και όχι των πολιτικών που κατηγορήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, λες και η απόδειξη ύπαρξης διαφθοράς δεν είναι από μόνη της κάτι πολύ κακό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις έχουν σε κάθε περίπτωση την πολιτική ευθύνη, όταν σε μία χώρα κάποιες πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές για να διαφθείρουν δημόσιους λειτουργούς, όπως είναι πχ οι γιατροί του δημοσίου, και αυτές δεν κάνουν τίποτα. Ευθύνη υπάρχει για όλες τις κυβερνήσεις. Κανένας δεν δικαιολογείται να πανηγυρίζει.

Αυτό που προκύπτει, είναι ότι δεν έχει στοιχειοθετηθεί καμία κατηγορία εναντίον των δέκα πολιτικών (που είχαν αναφερθεί) για άμεση εμπλοκή και χρηματισμό. Αν όμως όλα αυτά συνέβαιναν κάτω από τη μύτη τους χωρίς να τα παίρνουν είδηση, δεν είναι και για να πανηγυρίζουν.

Ευθύνες φυσικά υπάρχουν και στη Δικαιοσύνη, καθώς οι εισαγγελείς Διαφθοράς έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει την έρευνα, όχι μόνο για τους πολιτικούς στην οποία την περιόρισαν, αλλά και για τους γιατρούς και όσους άλλους εμπλέκονταν στην υπόθεση Novartis.

Ο Θ. Μαντάς, δικηγόρος του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου, Νίκου Μανιαδάκη, υποστηρίζει ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Όπως υποστηρίζει, ενάμιση χρόνο μετά ο πελάτης του "δεν έχει κληθεί από οποιαδήποτε δικαστική αρχή να εισφέρει είτε τη μαρτυρία του, είτε την απολογία του" ενώ είναι γνωστό ότι η υπόθεση Novartis πήγε στην Βουλή χωρίς να έχει κληθεί καν να καταθέσει ο Κ. Φρουζής πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Υπόθεση Novartis: Τι μάθαμε, τι μας έκρυψαν, τι περιμένουμε Facebook Twitter
Εκτός από τον Παπαγγελόπουλο όμως, τα βέλη πέφτουν και στον Παύλο Πολάκη. Είναι γεγονός ότι η ηγεσία της κυβέρνησης Τσίπρα αναζητούσε ίχνη σκανδάλων της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς ήταν βέβαιη ότι υπήρχαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε, μόλις αυτή την εβδομάδα, ότι θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές, ενέργειες προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει κι αυτό χρήματα από την Novartis. Αλλά για την ώρα, αυτά είναι λόγια και όχι πράξεις.

Ο καθηγητής Νομικής και πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, αναφέρει ότι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπορούσε να έχει επιβάλει πρόστιμα στην Novartis Hellas, για νόθευση του ανταγωνισμού. Η κ. Βασιλική Θάνου ωστόσο, δεν το έκανε και μένει να δούμε τι θα κάνει η νέα ηγεσία.

Κάποια μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν σήμερα ότι ήταν ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης εκείνος που παγίδευσε την κυβέρνηση Τσίπρα και την παρέσυρε, ώστε να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε πολιτικό σκάνδαλο, "πουλώντας εκδούλευση στον Παπαγγελόπουλο, προκειμένου να εκδικηθούν τον Σαμαρά". Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ, είχε διώξει τον κ. Σαράκη από το κόμμα όταν ανέλαβε την υπεράσπιση του νεοναζί Κασιδιάρη".

Εκτός από τον Παπαγγελόπουλο όμως, τα βέλη πέφτουν και στον Παύλο Πολάκη. Είναι γεγονός ότι η ηγεσία της κυβέρνησης Τσίπρα αναζητούσε ίχνη σκανδάλων της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς ήταν βέβαιη ότι υπήρχαν. Οι περισσότεροι υπουργοί ωστόσο, ούτε ήθελαν, ούτε μπορούσαν να ασχοληθούν με αυτό. Ο Πολάκης όμως, ήταν από τους ένθερμους θιασώτες για αυτό και ξετίναξε πολλές φορές το υπουργείο Υγείας μήπως και έβρισκε κάτι και για αυτό και συμφώνησε εξαρχής με ενθουσιασμό, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, με τους Παπαγγελόπουλο και Σαράκη.

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες που πήγαν να καταγγείλουν την Novartis Hellas στις ΗΠΑ, μετά την απόλυση τους και την κόντρα που είχαν με την εταιρεία -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- δεν έλεγαν τίποτα για πολιτικούς ως τότε, αλλά για την δράση του Φρουζή και τις αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα με τους "officials" δηλαδή διοικητικούς και γιατρούς. Για όλα αυτά δηλαδή που επιβλήθηκε και το πρόστιμο στη Novartis.

Τα άλλα για τους πολιτικούς τα είπαν μόνο εδώ, σε διάστημα πολλών μηνών, όπου οι καταθέσεις χτίζονταν σε συνέχειες. Με πολλά παράξενα πράγματα να συμβαίνουν στο μεταξύ. Όπως πχ ότι η κ. Ελένη Τουλουπάκη δεν έστειλε ως όφειλε στην Βουλή αμελλητί την δικογραφία όταν αναφέρθηκαν τα ονόματα των πολιτικών για πρώτη φορά. Ο Ν. Μανιαδάκης που ήταν κι αυτός αρχικά προστατευόμενος μάρτυρας και συνεργαζόταν με την κ. Τουλουπάκη πριν διακόψει και καταστεί κατηγορούμενος, έχει καταγγείλει αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς.

Ο Παύλος Πολάκης είχε δηλώσει δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή πως γνώριζε ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες (πράγμα απαράδεκτο) και ότι ήταν στελέχη της εταιρείας τα οποία "τα μαγκώσανε επειδή είχανε κάνει αυτή την ιστορία και άρχισαν να κελαηδάνε και να δίνουνε". Καθώς και ότι "τα πιάσανε να έχουνε πολύ μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται, τους πίεσαν και κελάηδησαν".

Όποιες μέθοδοι και αν ακολουθήθηκαν, αποδείξεις και στοιχειοθετημένες μαρτυρίες δεν βρέθηκαν, για αυτό και η κ. Τουλουπάκη αναγκάστηκε να κλείσει τις υποθέσεις που αφορούσαν τους Σαμαρά, Βενιζέλο, Πικραμένο και πολλούς άλλους που είχαν κατηγορηθεί. Οι μαρτυρίες στηρίζονταν σε δηλώσεις όπως "είχα ακούσει", "κάποιος μου είπε", "θεωρώ" κλπ. Στη συνέχεια κάποια μέσα, όπως η εφημερίδα "Δημοκρατία" (αλλά όχι μόνο) με την οποία ο Παπαγγελόπουλος έχει δεσμούς, προεξοφλούσαν αποκαλύψεις του FBI για πολιτικούς.

 

Π. Σαράκης: Το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης αποτυπώνει το σκάνδαλο Novartis

Ο κ. Σαράκης, κάποια ΜΜΕ και πολιτικοί, δημιουργούσαν επί μήνες κλίμα, για εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών και έλευση στοιχείων τα οποία συνεχώς προανήγγειλαν, αλλά δεν τα είδαμε ποτέ.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν υπάρξει πολιτικές αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας» έλεγε μιλώντας σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό τον Φεβρουάριο του 2018 ο κ. Σαράκης, τονίζοντας ότι κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην Ελλάδα, αναφέρονται και στην έρευνα του FBI με ονόματα, διευθύνσεις και ΑΦΜ. «Αυτή η υπόθεση, θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα» έλεγε.

Σήμερα, ο δικηγόρος που διαβεβαίωνε ότι το FBI είχε ντοκουμέντα για την εμπλοκή πολιτικών (της κυβέρνησης Σαμαρά) ζητάει από τον Άδωνι Γεωργιάδη και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να εκπροσωπήσει δωρεάν το ελληνικό Δημόσιο ώστε να αναλάβει την διεκδίκηση της αποζημίωσης από την Novartis για την Ελλάδα! «Δώστε μου την εντολή να εκπροσωπήσω την ελληνική κυβέρνηση ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης, μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους μου που γνωρίζουμε την υπόθεση" και "Σας υπόσχομαι πως δε θέλω καμία αμοιβή" λέει ο κ. Σαράκης που επιχειρεί να εξομαλύνει τις ταραγμένες σχέσεις του με τη Νέα Δημοκρατία. Ο ίδιος μάλλον δεν έχει σοβαρές πιθανότητες να καταφέρει να υλοποιηθεί το αίτημα του, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει από την Novartis αποζημίωση και να περάσει από τα λόγια στις πράξεις.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ