Εκτός τόπου και χρόνου τα σενάρια για εκλογές εν μέσω πανδημίας

Εκτός τόπου και χρόνου τα σενάρια για εκλογές εν μέσω πανδημίας Facebook Twitter
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν συνεργάτες του ανέφεραν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα σενάρια περί εκλογών που κυκλοφόρησαν μετά το διάγγελμά του, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με όλα αυτά γιατί είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου... Εικονογράφηση: Ατελιέ LIFO
0

Κάποιοι, με το προχθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, κατάλαβαν ότι σχεδόν εξήγγειλε εκλογές, παρότι καμία σχετική αναφορά δεν υπήρχε, ούτε η παραμικρή πληροφορία που να συνηγορεί σε αυτό. Αντιθέτως, τα περί εκλογών φαντάζουν ‒και είναι‒ εκτός τόπου και χρόνου αυτήν τη στιγμή που όλοι ασχολούνται μόνο με την πανδημία. Μια φράση, μάλλον απολογητική για όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα, του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας τη λογοδοσία» θεωρήθηκε από πολλούς προαναγγελία εκλογών το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή την περίοδο για εκλογές. Και φυσικά, η συζήτηση για κάλπες το φθινόπωρο επειδή «τα πάει καλά στις δημοσκοπήσεις» θα ήταν εξαιρετικά ανεύθυνη εν μέσω πανδημίας. Οι δημοσκοπήσεις προκαλούν πράγματι κάποια ικανοποίηση στην κυβέρνηση, αλλά αυτές οι συζητήσεις αφορούν άλλες εποχές και όχι μια τόσο κρίσιμη στιγμή που όλοι κρατάνε την αναπνοή τους μέχρι να βγει το εμβόλιο και κοιτάνε να κάνουν ό,τι μπορούν για να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως.

Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφία της στιγμής, όπως συνηθίζεται να λέγεται, και παρότι η χώρα τα πήγε καλά στην πρώτη φάση, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, καθώς πρόκειται για έναν μακρύ δρόμο, με πολλά εμπόδια ακόμα. Όπως εξηγούν συχνά οι επιστήμονες, μέχρι να βγει το εμβόλιο και να αποκτήσει ο κόσμος ανοσία, η απειλή θα εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ. Και αυτό αποτυπώθηκε και στο χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, όταν ανέφερε πως «ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη. Η παραμικρή επανάπαυση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα».

Αυτό που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν μειονέκτημα, μετά την πανδημία μπορεί να αποδειχτεί πλεονέκτημα. Η οικονομία της Ελλάδας μπορεί να πάρει εύκολα εμπρός και αν συνεχίσει έτσι, ο τουρισμός της θα έχει τεράστια ανάπτυξη, καθώς η χώρα θα θεωρείται από τους πιο ασφαλείς προορισμούς.

Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την έκβαση από τώρα και θα ήταν εξαιρετικά επιπόλαιο εάν η κυβέρνηση έσπευδε να πανηγυρίσει επειδή τη γλίτωσε σε πρώτη φάση. Αυτό που είναι βέβαιο, άλλωστε, είναι πως την υγειονομική κρίση θα ακολουθήσει η οικονομική, με βαθιά ύφεση. 

Τα αισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για πρόσκαιρη κρίση που θα ξεπεραστεί σχετικά γρήγορα, καθώς δεν πρόκειται για δομική κρίση. «Η Ελλάδα δεν έχει βαριά βιομηχανία που θα πληγεί. Έχει υπηρεσίες και τουρισμό κυρίως» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος που πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να επανέλθει πιο γρήγορα από τις ισχυρά οικονομικές χώρες. «Αυτό που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν μειονέκτημα, μετά την πανδημία μπορεί να αποδειχτεί πλεονέκτημα. Η οικονομία της Ελλάδας μπορεί να πάρει εύκολα εμπρός και αν συνεχίσει έτσι, ο τουρισμός της θα έχει τεράστια ανάπτυξη, καθώς η χώρα θα θεωρείται από τους πιο ασφαλείς προορισμούς». Το άλλο πλεονέκτημα που βλέπουν οι πιο αισιόδοξοι της κυβέρνησης είναι ότι η χώρα «αλλάζει τη φήμη του "μαύρου πρόβατου" που την ακολουθούσε για χρόνια, χάρη στα καλά αποτελέσματά της ως τώρα».

Όλα αυτά μπορεί να ισχύσουν, όμως, μόνο αν η Ελλάδα τα καταφέρει μέχρι τέλους και οι επιστήμονες έχουν τονίσει πολλές φορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αρκεί ένα λάθος για να χαθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα. Αυτό ο πρωθυπουργός φάνηκε να το καταλαβαίνει και στο τελευταίο του διάγγελμα, μέσω του οποίου ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, στους οποίους και πίστωσε τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα. Δεν τα πίστωσε στον εαυτό του, όπως συνηθιζόταν ως τώρα, και επίσης ακούσαμε λιγότερο α' ενικό από κάθε άλλη φορά (μέχρι στιγμής, το μόνο δημόσιο πρόσωπο που τον αποφεύγει είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας).

Εντύπωση προκάλεσε και η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού στο θέμα της δημόσιας υγείας. «Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται...» είπε. «Η αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν σταματά εδώ. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση να προσθέσουμε αμέσως εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να προσεγγίσουμε γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Είναι αμφίβολο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε ποτέ τη δήλωση αυτή εάν δεν είχε προκύψει η πανδημία. Αυτό όμως είναι τώρα το πιο κρίσιμο ζήτημα, μαζί με την προστασία των ευάλωτων, η ενίσχυση του ΕΣΥ, που η δεκαετής οικονομική κρίση, τα μνημόνια και οι περικοπές των δαπανών αποδυνάμωσαν, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, ακόμα και σε κανονικές συνθήκες. Γι' αυτό και έπρεπε να το προστατεύσουμε, ώστε να μην καταρρεύσει και οι γιατροί να φτάσουν να επιλέγουν ποιοι θα μπουν στην εντατική και ποιοι όχι, όπως συνέβη στην Ιταλία.

Η ενίσχυση όλων των βαθμίδων υπηρεσιών υγείας είναι εκ των ων ουκ άνευ και χρειάζονται ταχύτατοι ρυθμοί. Και, φυσικά, χρειάζεται γενναία αύξηση των κονδυλίων για την υγεία, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη του αναγκαίου εξοπλισμού, που ως τώρα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από δωρεές ιδιωτών.

Εκτός τόπου και χρόνου τα σενάρια για εκλογές εν μέσω πανδημίας Facebook Twitter
Για πρώτη φορά υπάρχει πολύ έντονη γκρίνια και κριτική για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από το 2015 και μετά που αποχώρησε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Φωτο: Eurokinissi

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πειστεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές το φθινόπωρο, εκμεταλλευόμενος τις θετικές γι' αυτόν δημοσκοπήσεις. «Αποκλείεται να αφήσει να πάει χαμένη η συγκυρία» αναφέρουν με βεβαιότητα πολλά στελέχη, παραβλέποντας ακόμα και τα αντικειμενικά εμπόδια για κάτι τέτοιο. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις δημοσκοπήσεις και ειδικά για τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό και δικών του ψηφοφόρων εμπιστεύεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μάλιστα, για πρώτη φορά υπάρχει πολύ έντονη γκρίνια και κριτική για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από το 2015 και μετά που αποχώρησε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ακόμα και τότε όμως, η κριτική γινόταν σε πολιτικές και όχι σε πρόσωπα. Είναι η πρώτη φορά που δέχεται προσωπική κριτική ο Αλέξης Τσίπρας, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι η ίδια η ηγεσία, που αποδεικνύεται ανεπαρκής αυτή την περίοδο.

Προβληματισμένος από την εσωκομματική γκρίνια ο Αλέξης Τσίπρας και από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τάσεις υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πεισμένος ότι ο Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο με σκοπό να τον συρρικνώσει, αποφάσισε να σκληρύνει κι άλλο τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και να δώσει το σύνθημα για «επικοινωνιακή αντεπίθεση» μέσα από τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να τους απασχολεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο, καθώς όλες οι συσκέψεις που γίνονται είναι μονοθεματικές και σχετίζονται αποκλειστικά με την πανδημία και την προετοιμασία για τα επόμενα βήματα και στην οικονομία. Εξαίρεση αποτελούν τα εθνικά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν συνεργάτες του ανέφεραν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα σενάρια περί εκλογών που κυκλοφόρησαν μετά το διάγγελμά του, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με όλα αυτά γιατί είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Ένα από τα πράγματα που ανέδειξε αυτή η κρίση είναι η ανάγκη για αλλαγή προτύπου. Αντί της «μαγκιάς», η γνώση. Και αντί της έπαρσης, η σεμνότητα. Γνωρίσαμε ικανούς και άξιους επιστήμονες, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαμε, καθώς τα προηγούμενα χρόνια επικρατούσαν άλλα κριτήρια για την ανάδειξη στα δημόσια πράγματα.

Οι επιλογές αυτές, από τύχη, από ανάγκη ή από κρίση, είναι γεγονός ότι δημιούργησαν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μια αίσθηση εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας.

Προχθές ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «αυτή η παρακαταθήκη εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία. Γιατί θα τη χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: την ανάταξη της οικονομίας μας». Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική δημόσια δέσμευση, μαζί αυτή για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Διδάχτηκε, άραγε, κάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα φανεί το επόμενο διάστημα. Διαφορετικά, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για την αντιπολίτευση, αντί να ασχολούνται με το πότε θα γίνουν εκλογές, κάτι που αυτή την ώρα δεν απασχολεί κανέναν.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ