Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο πεδίο μιας μάχης που θα κρίνει το μέλλον Facebook Twitter
O Κυριάκος Μητσοτάκης θα κριθεί στην πράξη εάν όντως πολιτευθεί με ειλικρίνεια και επιμερίσει δίκαια τα βάρη.. Φωτό: Eurokinissi

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο πεδίο μιας μάχης που θα κρίνει το μέλλον

15

Η Ελλάδα μπαίνει στην κρισιμότερη φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19 και στο Μέγαρο Μαξίμου, που εδώ και λίγο καιρό έχει μετατραπεί σε στρατηγείο κατά της πανδημίας, η αγωνία και η ανησυχία για το αν θα αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας μεγαλώνει. Κι αυτό γιατί τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση της αύξησης των κρουσμάτων.

 

Η Ελλάδα έχει δεχθεί αρκετές επιδοκιμασίες ως τώρα, από ειδικούς, στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τον ξένο τύπο, επειδή συγκαταλέγεται στις χώρες που έδρασαν πιο νωρίς από άλλες, αλλά κανένας δεν χαίρεται με αυτό, επειδή ξέρουν ότι είναι ακόμα στην αρχή - παρότι οι συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία είναι ήδη μεγάλες. 

 


Ο πρωθυπουργός ακούει κάθε πρωί τον επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» κ. Τσιόδρα, να του λέει ότι κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς τίποτα δεν έχει κριθεί. «Ίσα-ίσα τώρα είναι η πιο δύσκολη φάση» αναφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης με τον κορωνοϊό. Μια μάχη άνιση, αν σκεφτεί κανείς πόσο ανεπαρκές και απροετοίμαστο ήταν όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο σύστημα υγείας της Ελλάδας. «Καταφέραμε να κάνουμε μια καλή αρχή, αλλά αν δεν συνεχίσουμε τώρα που αυξάνεται η πίεση, θα πάει όλη η προσπάθεια χαμένη» λένε. 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα μελετήσει όλες τις προτάσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για την ώρα ωστόσο, ακούει περισσότερο τους επιστήμονες, παρά τους πολιτικούς.

 

Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο έγινε για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης και φυσικά είχε μόνο ένα θέμα συζήτησης, την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Σκοπός μας από την πρώτη στιγμή ήταν να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να δώσουμε τη δυνατότητα στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Βέβαια γνωρίζουν ότι για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα ο χρόνος που κερδίζουν από την καθυστέρηση της εξάπλωσης, πρέπει ταυτόχρονα στη δημόσια υγεία να αναπληρώνονται οι ελλείψεις και να γίνονται όλα όσα δεν έγιναν στην χώρα  για δεκαετίες. 

 

«Η δημόσια υγεία στη χώρα μας δεν είχε κάνει καμία προετοιμασία για αντιμετώπιση πανδημίας τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα τώρα να προσπαθούμε να καλύψουμε τεράστια κενά την ώρα της μάχης» λένε στο υπουργείο Υγείας, την ώρα που η αντιπολίτευση τους κατηγορεί ότι κι εκείνοι τώρα ανακάλυψαν την αξία του δημόσιου συστήματος.

 

«Προχωρήσαμε σε άμεσες προσλήψεις για να ενισχυθούν με προσωπικό τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία και οι ομάδες ιχνηλάτησης και δημιουργούμε νέες ΜΕΘ» απαντούν στο υπουργείο Υγείας. «Μέσα σε ένα μήνα οργανώσαμε  ένα δίκτυο πληροφοριών για τον κορωνοϊό το οποίο θέσαμε στην υπηρεσία της ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων που συστήσαμε, η οποία είναι και αυτή που χαράζει τη γραμμή του Υπουργείου Υγείας, αλλά και της κυβέρνησης, με καθαρά επιστημονικά κριτήρια». Ισχυρίζονται επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται σαν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. «Εδώ και 2,5 μήνες που συνεργαζόμαστε στενά με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ακούμε καλά λόγια για την έγκαιρη δράση της χώρας».

 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο πεδίο μιας μάχης που θα κρίνει το μέλλον Facebook Twitter
Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού βασίζονται στη γραμμή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και των επιστημονικών συνεργατών, να γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες, βάζοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωή και της δημόσιας υγείας πάνω από την οικονομία. Φωτό: Eurokinissi / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

 

«Γνωρίζουμε τις πάγιες αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι κάτι το οποίο κληρονομήσαμε και οι προηγούμενοι από τους προηγούμενους και αυτό είναι μία πραγματικότητα» είπε σε μία πρόσφατη ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Παραλάβαμε το Ε.Σ.Υ. με 565 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και καθημερινά προσθέτουμε και άλλες. Έχουμε πάρει 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οι κλίνες που έχουμε αναπτύξει για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό είναι 2.158 και συνεχίζουμε να τις αυξάνουμε. Έχουμε προχωρήσει σε προσλήψεις στα νοσοκομεία, όπου έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί άλλες 2145 προσλήψεις, εκ των οποίων 431 είναι γιατροί και 1714 νοσηλευτές που θα προσληφθούν την επόμενη εβδομάδα». 

 

Πώς γίνεται όμως να επαρκούν όλα αυτά,  όταν τα κενά ήταν ήδη πολύ μεγάλα και πριν από την άφιξη του Covid-19; «Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα γίνουν όσες ακόμα προσλήψεις χρειαστούν» απαντάει ο Βασίλης Κικίλιας κάθε φορά που τον ρωτάνε. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάντως, παρά την αύξηση τους, παραμένουν τραγικά λίγες. Το υπουργείο έχει σχέδιο για ανάπτυξη άλλων περίπου 500 κλινών ΜΕΘ, αλλά ούτε κι αυτές θα επαρκούν αν τις επόμενες μέρες υπάρξει σημαντική αύξηση κρουσμάτων όπως αναμένεται, καθώς οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις μιλούσαν για ανάγκη τουλάχιστον 2000 κλινών ΜΕΘ. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με καλύτερα συστήματα υγείας από της Ελλάδας, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν επαρκούν για την πανδημία και χρησιμοποιούν κλίνες με αναπνευστήρες. 

Εδώ και λίγο καιρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει ότι η κυβέρνηση θα ακολουθεί τις οδηγίες που δίνει η επιστημονική ομάδα διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας και όλο το κυβερνητικό συμβούλιο θα φροντίζει αυτές να υλοποιούνται το ταχύτερο. Αρκετοί οικονομικοί υπουργοί δεν έμοιαζαν και  πολύ ικανοποιημένοι με αυτό, ενώ ορισμένοι είχαν επιχειρήσει να φέρουν και αντιρρήσεις αρχικά, λόγω των επιπτώσεων που θα είχε η επιλογή του «προστατευτικού μοντέλου» στην οικονομία.

 

Η απόφαση του πρωθυπουργού όμως, βασίστηκε στη γραμμή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και των επιστημονικών συνεργατών, να γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες, βάζοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωή και της δημόσιας υγείας πάνω από την οικονομία. 

 

Φυσικά από την αρχή, υπήρχε και η άλλη άποψη. Αυτή που ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια μιας από τις ενημερώσεις. Πρόκειται για αυτό που επιχείρησαν αρχικά  να εφαρμόσουν η Βρετανία και οι ΗΠΑ, αλλά ακολούθησε κατακραυγή και σταμάτησαν. Όλοι αυτοί υποστηρίζουν ότι το μοντέλο της κοινωνικής προστασίας της δημόσιας υγείας θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία και θα φέρει φτώχεια, ενώ θα ήταν προτιμότερο να αφήσουν την πανδημία ανεξέλεγκτη, θυσιάζοντας ένα τμήμα του ηλικιωμένου πληθυσμού. Όσο σοκαριστικό και αν ακούγεται, υπήρξαν και στην Ελλάδα πολιτικοί που προτιμούσαν αυτή τη «λύση», που βάζει την οικονομία πάνω απ' όλα. 

 

Τα μέτρα που πήρε η χώρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως άλλωστε παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, θα έχουν «ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα». Επιλογή που να προστατεύει τη δημόσια υγεία, χωρίς κόστος στην οικονομία όμως, δεν υπάρχει.

 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο πεδίο μιας μάχης που θα κρίνει το μέλλον Facebook Twitter
Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Φωτό: Eurokinissi / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επικρατεί μια αμηχανία και μια διπλή γλώσσα σε σχέση με τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σαν να μην έχουν αποφασίσει ακόμα την στάση που θα κρατήσουν. Τη μία ο πρόεδρος του κόμματος λέει ότι «θα βάλει πλάτη» λόγω των ειδικών συνθηκών και την άλλη τα στελέχη του, αλλά και ο ίδιος, κάνουν αντιπολίτευση όπως πριν. Τη μια λένε ότι δεν είναι ώρα τώρα για κριτική και την άλλη οι οπαδοί του κόμματος εξαπολύουν διαδικτυακή καμπάνια εναντίον της κυβέρνησης, με σύνθημα «Θα λογαριαστούμε μετά». Κάποια στελέχη και κομματικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού οίστρου, έφτασαν να παρουσιάσουν την ανάληψη ποσών μέχρι 400 ευρώ από τα ΑΤΜ για λόγους προστασίας, ως επιβολή capital control από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.  

 

Θύμα της πολιτικής διαμάχης όμως, έπεσε ακόμα και ο γιατρός και καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, χωρίς ο ίδιος να έχει καμία πολιτική σχέση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η επιλογή του έγινε με καθαρά επιστημονικά κριτήρια. Άλλωστε και ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι και αυτοί αν ήταν στην κυβέρνηση, τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα θα επέλεγαν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Παρόλα αυτά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ –δεύτερης γραμμής– πρωτοστατούν δημόσια σε επιθέσεις εναντίον του.

 

 

 


Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τον  πρωθυπουργό να υλοποιήσει την πρόταση του για «Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων» καθώς σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί απλώς η συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών για να καλύψει γρήγορα όλες τις ελλείψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης ζητάει οι παροχές προς στον ελληνικό λαό να είναι πολύ πιο γενναιόδωρες και αναφέρουν ότι έπρεπε να είχαν διοριστεί ήδη 4.000 γιατροί και νοσηλευτές που χρειαζόταν το σύστημα ήδη πολύ πριν από την πανδημία.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα μελετήσει όλες τις προτάσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Για την ώρα ωστόσο, ακούει περισσότερο τους επιστήμονες, παρά τους πολιτικούς. Εκτός από τον Σωτήρη Τσιόδρα, συνομιλεί με τον Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος δεν είναι λοιμωξιολόγος, αλλά καθηγητης Πολιτικής Υγείας,  τον οποίο εκτιμά και ακούει με προσοχή, ενώ πρόσφατα συζήτησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του ελληνοαμερικανού καθηγητή στο Γέιλ Νικόλα Χρηστάκη για το δημόσιο σύστημα υγείας και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

 

 

Οι τρεις βασικές κατευθύνσεις που έχει δώσει στην κυβέρνηση του για το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός είναι:

α) για σχεδιασμό και προτάσεις ταχείας «επανεκκίνησης της οικονομίας», η οποία όπως είπε δημόσια ο -απαρηγόρητος λόγω της οικονομικής ζημιάς- Γιάννης Σταϊκούρας θα περάσει σε ύφεση

β) για το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί ακόμα και για ένα ενδεχόμενο «δεύτερο κύμα του κορωνοϊού» και

γ) για επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της  Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες που επιβάλλει η αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Οι πολιτικοί βεβαίως, δεν έχει καμία σημασία τι λένε, αλλά τι κάνουν. Έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κριθεί στην πράξη εάν όντως πολιτευθεί με ειλικρίνεια και επιμερίσει δίκαια τα βάρη. Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία, αν τα καταφέρει σε αυτήν τη μάχη, να αποδείξει πόσο αδικήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και πόσο η ίδια αδίκησε τον εαυτό της. Οι πιθανότητες είναι εναντίον της, αλλά η πρόκληση είναι ακόμα ζωντανή όπως και η ελπίδα.

 

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει επίσης οδηγίες για αυξημένη επιφυλακή στον Έβρο, ενώ επισημαίνει διαρκώς ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται μια διπλή κρίση. «Μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά μας, καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί ως πιόνια μετανάστες και πρόσφυγες για την επιδίωξη γεωπολιτικών σκοπών» όπως είπε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο «και μια  υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού». 

 

Η κυβέρνηση, τους είπε, «κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών καθώς διαχειρίστηκε αυτή τη διπλή κρίση με αποτελεσματικό και συλλογικό τρόπο» αλλά «για να διατηρήσει αυτό το πολιτικό κεφάλαιο εμπιστοσύνης, πρέπει να έχει έντιμη επικοινωνία με τους πολίτες, λέγοντας την αλήθεια και φροντίζοντας για τον επιμερισμό των βαρών, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη». 

 

Οι πολιτικοί βεβαίως, δεν έχει καμία σημασία τι λένε, αλλά τι κάνουν. Έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κριθεί στην πράξη εάν όντως πολιτευθεί με ειλικρίνεια και επιμερίσει δίκαια τα βάρη. Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία, αν τα καταφέρει σε αυτήν τη μάχη, να αποδείξει πόσο αδικήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και πόσο η ίδια αδίκησε τον εαυτό της. Οι πιθανότητες είναι εναντίον της, αλλά η πρόκληση είναι ακόμα ζωντανή όπως και η ελπίδα.

Στήλες
15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Πριν κάνουμε ταμείο υπέρ της κυβέρνησης να δούμε την εφαρμογή των μέτρων. Για τους δικηγόρους π.χ. είπαν -Μητσοτακης και ρητά ο Αδ. Γεωργιάδης- επειδή έκλεισαν τα δικαστήρια, θα πάρουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, αλλά τώρα ο Βρούτσης τους εξαιρεί χωρίς να υπάρχει οικονομικός λόγος.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι εκλαμβάνουν το "θα λογαριαστούμε μετά" ως απειλή ή κάτι σκοτεινό.. Λογικό δεν είναι? Δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να κάνει κριτική και να αναδεικνύει αστοχίες? Ή μήπως θεωρείτε πως όλα έχουν γίνει τέλεια και δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης?Πάντως συμφωνώ με το τελικό σχόλιο. "Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία, αν τα καταφέρει σε αυτήν τη μάχη, να αποδείξει πόσο αδικήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και πόσο η ίδια αδίκησε τον εαυτό της."Όντως η κυβέρνηση θα έχει μια γεμάτη τριετία να δείξει αν μπορεί και πόσο γρήγορα να γυρίσει μια διαφαινόμενη ύφεση σε ανάπτυξη 4% που είχε υποσχεθεί. Το πόσο"καμένη"θα είναι η "γη"που θα παραλάβει εξαρτάται απολύτως από τις κινήσεις της τώρα.Αυτοδυναμία έχει, ισχυρή εντολή έχει, και είναι και ακόμα πιο ενισχυμένη από την κρίση που, όπως είναι φυσικό, ενώνει όλους τους Έλληνες.Για την ώρα δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν κατά τρόπο ζητήσει συγγνώμη για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις που είχαν εκφράσει στο παρελθόν περί ιδιωτικοποίησης κάθε τι κρατικού, απολύσεις κτλ. Άλλοι μάλιστα δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα χρειάζεται έναν "κρατικό καπιταλισμό"! Έχουμε να δούμε φοβερά πράγματα στο άμεσο μέλλον!Όπως και να έχει, μια μετατόπιση της ΝΔ στα αριστερά μόνο καλό μπορεί να κάνει στην χώρα. Ελπίζω απλά αυτή η μετάλλαξη των μέχρι τώρα φιλελεύθερων κλασικών σε κρατιστών κεϋνσιανών να μην τους κοστίσει την μέχρι τώρα σθεναρή στήριξη των φορέων και ΜΜΕ.
Το πρόβλημα με τον κεϋνσιανισμό είναι ότι αυτοί που νομίζουν ότι τον υπερασπίζονται στην Ελλάδα, δεν τον κατανοούν. O κεϋνσιανισμός είναι φτιαγμένος από καπιταλιστές, με σκοπό να στηρίξει την καπιταλιστική οικονομία (ο ίδιος ο Κέυνς ήταν και σφοδρός αντικομμουνιστής). Άρα καθόλου "αριστερή" δεν είναι μια τέτοια πολιτική. Εκτός των άλλων, οι αριστεροί από τον κεϋνσιανισμό κρατάνε μόνο το μέρος που τους συμφέρει, τα ελλείματα στον καιρό των κρίσεων. Παραλείπουν το άλλο μισό όμως, που είναι οι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί προϋπολογισμοί τον υπόλοιπο καιρό. Στην Ελλάδα του "Τσοβόλα δώστα όλα" είναι γελοίο να μιλάμε για κεϋνσιανισμό.Η Αριστερά έχει ΜΙΑ λύση για όλα τα προβλήματα: κρατισμός+ελλείματα. Η καπιταλιστική οικονομία από την άλλη έχει διαφορετικές λύσεις για διαφορετικά προβλήματα.Άρα όποιος δηλώνει κεϋνσιανιστής σήμερα θα πρέπει να μας πει τι ζητούσε την εποχή της ευμάρειας και να δούμε τι πολιτικές θα απαιτεί όταν ξεπεραστεί και αυτή η κρίση.
Ποιος μίλησε για κομμουνισμό?Μια χαρά λειτουργεί ο κεϋνσιανισμός στην σοσιαλδημοκρατία. Φυσικά και τις εποχές ανάπτυξης οι προϋπολογισμοί είναι πλεονασματικοί και γίνονται οι περικοπές φόρων όπως και έγιναν τα τελευταία χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.Και για αυτό ακόμα κατηγορία??
Δηλαδή εσείς θεωρείτε ανθρώπινη συμπεριφορά αυτές τις απειλές; Τη στιγμή που σέρνεται πάνω από όλους μας ο φόβος του θανάτου και προσπαθούμε να τον διαχειριστούμε όπως όπως, να σου λένε οι μεν "θα λογαριαστούμε μετά" και οι πιο πρωτόγονοι "θα σας γα@@σω"; Πόσο σκατοψυχιά (γιατί περί αυτού πρόκειται και όχι περί αντιπολίτευσης) μπορείς να κουβαλάς μέσα σου;
«...Όντως η κυβέρνηση θα έχει μια γεμάτη τριετία να δείξει αν μπορεί και πόσο γρήγορα να γυρίσει μια διαφαινόμενη ύφεση σε ανάπτυξη 4% που είχε υποσχεθεί...»Διακρίνω μια χαιρεκακία, ή είναι ιδέα μου; ;-) Ίσως γι αυτό ο Αλέξης να ανεβάζει βιντεάκια όπλου τραγουδάει και γκαζώνει—νομίζει ότι ο χρόνος δουλεύει γι αυτόν και για την «μετατόπιση προς τα αριστερά» που λέτε. Η διορατικότητά του είναι άλλωστε παροιμιώδης :-)Δεν μίλησε ο Μητσοτάκης ποτέ για διάλυση του κράτους. Για αξιολόγηση μίλησε, μεταξύ άλλων.
Όπως είπα και πιο πάνω, είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να κάνει την κριτική εκεί που χρειάζεται (πχ όταν δίνεται κρατικό χρήμα εκεί που μπορούσε να έχει αποφευχθεί ή μπορούσε να δωθεί λιγότερο). Ακριβώς όμως, λόγο της παρούσας κατάστασης, φυσικό είναι να γίνεται η επεξήγηση ότι για την ώρα μένουμε σπίτι, κοιτάμε να περάσουμε την κρίση όσο πιο αλώβητοι γίνεται, και παράλληλα σημειώνουμε όλες τις παρασπονδίες για να τα πούμε μετά.Όσο για το "θα σας γα@@σω", πρόκειται για διάσημη φράση του Καραϊσκάκη, έχει γίνει και ωραίο τραγούδι, και βρέθηκε σε γελοιογραφία που στηλίτευσε τις παρασπονδίες που ανέφερα με αφορμή την 25η Μαρτίου. Το αναφέρω για να έχουμε και το context που λέμε στο χωριό μου.
"Τη μία ο πρόεδρος του κόμματος λέει ότι «θα βάλει πλάτη» λόγω των ειδικών συνθηκών και την άλλη τα στελέχη του, αλλά και ο ίδιος, κάνουν αντιπολίτευση όπως πριν. Τη μια λένε ότι δεν είναι ώρα τώρα για κριτική και την άλλη οι οπαδοί του κόμματος εξαπολύουν διαδικτυακή καμπάνια εναντίον της κυβέρνησης, με σύνθημα «Θα λογαριαστούμε μετά»." Πηγή: www.lifo.grΤην στιγμή που η χώρα μας είχε την τύχη να διαχειρίζονται αυτή την οικουμενική κρίση, άνθρωποι πολύ επαρκείς επιστημονικά και ταυτόχρονα υψηλού ήθους, είναι πολύ θλιβερό κάποιοι ηγέτες και οι οπαδοί τους, να διακρίνονται σε σχέση με τον αντιπολιτευτικό τους ρόλο - στην πράξη, όχι στα λόγια στις κάμερεες - από ΜΙΚΡΟΝΟΙΑ ΕΩΣ ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ. Δικαίωμά τους, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΑΜΕΙΟ για τις εκλογές.
Εντωμεταξύ είναι για πολλοστή φορά τόσο κουτοί: αμφιβάλλει κανείς ότι η ενοχλητική φωνή του Τσίπρα να τραγουδάει ♫δεν καταλαβαίνω τι μου λένε τα κομπιούτερς κι οι αριθμοί♫ θα επενδύσει μουσικά τα μελλοντικά προεκλογικά σποτ της ΝΔ;(Ο Τσίπρας ως μερακλωμένος καραμπουζουκλής γκαζοφονιάς αυτοκινητιστής—βίντεο που ανήρτησαν με καμάρι οι οπαδοί του ανήμερα της ονομαστικής του εορτής):https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=bdcn3h5wVgkBonus:https://m.youtube.com/watch?v=vQGKGADvNIQhttps://m.youtube.com/watch?v=ct-rFVpsW6s
τουλαχιστον ειναι μια κυβερνηση που παταει στην πραγματικοτητα και με βαση τα διατιθεμενα μεσα φαινεται να προσπαθει να κανει το καλυτερο δυνατο μενοντας μπροστα απο τις εξελιξεις. ευτυχως εχουμε ανθρωπους που ξερουν ποια εινια τα μεσα - αλλοιως η ενναλακτικη πολιτικη ηταν με ενα νομο ενα αρθρο τελειωνουμε με την πανδημια - και ξερουν ποτε πρεπει να δρασουν και οχι να ειναι μαριονετες της επικοινωνιας και των likes. απο τις κυβερνησεις που δεν εδρασαν στην ευρωπη πολλες ιταλια ισπανια σουηδια ειναι οι κυβερνησεις του συμβιβασμου και της ατολμιας - της πραγματικης συντηρησης. Οι δε Γερμανοι και Αγγλοι δεν εχουν ποτε προβλημα να θυσιασουν τον κοσμο τους ...
"Κάποια στελέχη και κομματικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού οίστρου, έφτασαν να παρουσιάσουν την ανάληψη ποσών μέχρι 400 ευρώ από τα ΑΤΜ για λόγους προστασίας, ως επιβολή capital control"Δηλαδή μέχρι 400 ευρώ μόνο στα ATM για να περιοριστούν οι επαφές προσωπικού-πελατών. Από 400 και πάνω, από τον γκισέ. Ακόμα και για ένα Συριζαίο δε θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο.Αντιγράφω σχόλιο από από άλλο φωστήρα του twitter: "Απαγόρευση κυκλοφορίας, capital control, αν είχαμε Τσίπρα τώρα, τα κανάλια θα είχαν τίτλους "ΧΟΥΝΤΑ Τσίπρα" και οι "δημοσιογράφοι" μαζί με στελέχη της ΝΔ θα ούρλιαζαν στα πάνελ.Γιατί είναι χυδαία υποκείμενα.Γιατί είναι σιχάματα.Περήφανοι που δεν ήμαστε σαν τα μούτρα τους."
Και οι μεν και οι δε, έχουν δίκιο κατά κάποια έννοια. Δηλαδή και όντως ΔΕΝ μιλάμε για capital controls εφόσον μιλάμε απλώς για διαφορετικό τρόπο λήψης χρημάτων από ένα ποσό και μετά αλλά απ την άλλη όντως τα κανάλια, τα σόσιαλ μίντια κτλπ θα είχαν τίτλους περί Χούντας αφού η μεγάλη αγάπη του μιντιακού συστήματος προς τον Μητσοτάκη από την αρχή που ανέλαβε είναι ολοφάνερη και αδιαμφισβήτητη.
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση σοφά σκεπτόμενη άκουσε τους ειδικούς και έτσι έχουμε ελπίδες να την γλιτώσουμε με λίγες απώλειες. ( Το ξέρω ότι ακούγεται σκληρό, αλλά είναι η πραγματικότητα). Εκεί που αρχίζουν οι αστοχίες είναι όταν μπαίνουν στη μέση τα χρήματα. Τρελός ο πολάκης αλλά έχει δίκιο για την αποζημίωση των ιδιωτικών ΜΕΘ. Κάτι είχε ειπωθεί για επίταξη; Επίσης τα μέτρα στηριξης, με την επιλογή ορισμένων καδ