Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα όπως την ξέραμε

Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα όπως την ξέραμε Facebook Twitter
19

Όλοι μας προσμένουμε να επιστρέψει όσο πιο σύντομα γίνεται αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως κανονική ζωή. Αυτό όμως που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν ίσως συνειδητοποιήσει ακόμα – θα συμβεί όμως σύντομα – είναι τα πράγματα δεν θα είναι ξανά τα ίδια ούτε μετά από μερικές εβδομάδες, ούτε καν μετά από μερικούς μήνες. Κάποια πράγματα δεν θα είναι ποτέ τα ίδια...

Οι επιδημίες θα συνεχιστούν, όπως θα συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα και οι καραντίνες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όπως αναφέρει η έκθεση των ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου που κοινοποιήθηκε πριν λίγες, μια λύση είναι να εξαγγέλλονται αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης κάθε φορά που οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα γεμίζουν από κρούσματα, και ακολούθως τα μέτρα αυτά να χαλαρώνουν όταν τα κρούσματα υποχωρούν...

Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για μια προσωρινή αναστάτωση αλλά για το ξεκίνημα ενός εντελώς διαφορετικού τρόπου ζωής...

Βραχυπρόθεσμα, η πανδημία θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην μαζική συγκέντρωση ανθρώπων: εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κλαμπ, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφους, γκαλερί, εμπορικά κέντρα, μουσεία, εκθέσεις, πάσης φύσεως πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις (και αθτικές ομάδες), συνεδριακά κέντρα, κρουαζιερόπλοια, αεροπορικές εταιρείες, μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιωτικά σχολεία, κέντρα φροντίδας.

Τα πράγματα δεν θα είναι ξανά τα ίδια ούτε μετά από μερικές εβδομάδες, ούτε καν μετά από μερικούς μήνες. Κάποια πράγματα δεν θα είναι ποτέ τα ίδια...

Για να μην κάνουμε λόγο για το άγχος των γονιών με τα παιδιά διαρκώς στο σπίτι, για τους ανθρώπους που πρέπει να φροντίσουν ηλικιωμένους γονείς ή συγγενείς χωρίς να τους εκθέσουν στον ιό, για τους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι σε κακοποιητικές σχέσεις και για οποιονδήποτε που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ή το υστέρημα για να αντέξει μια διαρκή εισοδηματική αστάθεια.

Θα υπάρξουν κάποιες προσαρμογές φυσικά. Θα δούμε μια έκρηξη νέων υπηρεσιών στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «εσώκλειστης οικονομίας» ("shut-in economy"). Ελπίζει επίσης κανείς ότι μετά από αυτή την εμπειρία κάποιες βλαβερές συνήθειες θα αλλάξουν επιτέλους: περιορισμός των επιβαρυντικών για το περιβάλλον αεροπορικών (και όχι μόνο) ταξιδιών, περισσότερες τοπικές αλυσίδες προμήθειας αγαθών, περισσότερο περπάτημα και ποδήλατο.

Η αναστάτωση όμως που ήδη πλήττει πολλές δουλειές και περισσότερες ζωές θα είναι μη διαχειρίσιμη. Και ο τρόπος ζωής της απομόνωσης είναι πάρα πολύ δύσκολο να συντηρηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα.


Πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε λοιπόν σ΄ αυτόν τον καινούριο κόσμο; Μέρος της απάντησης θα πρέπει φυσικά να είναι η βελτίωση των συστημάτων υγείας, με την ενίσχυση των μονάδων ταχείας ανταπόκρισης σε πανδημίες πριν αυτές εξαπλωθούν.

Βραχυπρόθεσμα, θα βρούμε κάποιους αμήχανους συμβιβαστικούς τρόπους για να διατηρήσουμε τα δεδομένα μιας κοινωνικής ζωής όπως την γνωρίζαμε. Ίσως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι να αφαιρέσουν τα μισά τους καθίσματα, ίσως οι συσκέψεις να διεξάγονται εφεξής σε μεγαλύτερες και πιο «αραιοκατοικημένες» αίθουσες, ίσως να χρειαστεί να κλείνεις από πριν την ώρα που θα πας στο γυμναστήριο για να μην δημιουργείται συνωστισμός.

Εν τέλει όμως, προβλέπω ότι ο τρόπος για να αποκατασταθεί η ασφαλής μας κοινωνικοποίηση θα είναι η ανάπτυξη πιο εκλεπτυσμένων μεθόδων εντοπισμού των «επικίνδυνων» περιπτώσεων και η – νομική – διάκριση εις βάρος αυτών που θα θεωρούνται πιο πιθανοί να μεταδώσουν την ασθένεια.

Ήδη αυτές τις μέρες παρακολουθούμε τον προάγγελο τέτοιων μεθόδων σε κάποιες χώρες. Το Ισραήλ δήλωσε ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία με την οποία οι μυστικές υπηρεσίες εντοπίζουν τρομοκράτες μέσω των κινητών για να βρουν τους ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με καταγεγραμμένους φορείς του ιού. Αντιστοίχως, στη Σιγκαπούρη γίνεται εξαντλητική ανίχνευση επαφών και κάθε μέρα δημοσιοποιούνται οι σχετικές πληροφορίες που προκύπτουν για κάθε καταγεγραμμένη περίπτωση.

Δεν μπορούμε φυσικά να γνωρίζουμε ακριβώς την μορφή που θα πάρει αυτό το νέο μέλλον. Μπορούμε όμως να φανταστούμε έναν κόσμο στον οποίον για να κλείσεις θέση σε μια αεροπορική πτήση, θα πρέπει ενδεχομένως να έχεις εγγραφεί προηγουμένως σε μια υπηρεσία που θα καταγραφεί τις κινήσεις σου μέσω του κινητού τηλεφώνου σου. Η αεροπορική εταιρεία θα ειδοποιείται μ΄ αυτόν τον τρόπο μέσω alert αν έχεις βρεθεί κοντά σε μολυσμένα άτομα ή σε κάποιο "hot spot" της επιδημίας.

Για να κλείσεις θέση σε μια αεροπορική πτήση, θα πρέπει ενδεχομένως να έχεις εγγραφεί προηγουμένως σε μια υπηρεσία που θα καταγραφεί τις κινήσεις σου μέσω του κινητού τηλεφώνου σου. Η αεροπορική εταιρεία θα ειδοποιείται μ΄ αυτόν τον τρόπο μέσω alert αν έχεις βρεθεί κοντά σε μολυσμένα άτομα ή σε κάποιο "hot spot" της επιδημίας.

Αντίστοιχες θα είναι και οι προϋποθέσεις εισόδου σε χώρους μαζικών εκδηλώσεων, σε κυβερνητικά κτίρια ή σε σταθμούς μεταφορών. Θα υπάρχουν μετρητές θερμοκρασίας σώματος παντού και ειδικά στους εργασιακούς χώρους. Στα νυχτερινά μαγαζιά θα ζητάνε κάποιου τύπου ψηφιακή επιβεβαίωση ότι έχεις αναρρώσει ή έχεις εμβολιαστεί κατά της πιο πρόσφατης επιδημίας.

Αναγκαστικά θα προσαρμοστούμε σε τέτοιου είδους μέτρα όπως προσαρμοστήκαμε στους εξοντωτικούς αντιτρομοκρατικούς κανονισμούς ασφαλείας των αεροδρομίων. Η νέα εισβολή των συστημάτων παρακολούθησης στη ζωή μας θα θεωρηθεί ως ένα μικρό αντάλλαγμα που οφείλουμε να πληρώσουμε για να μας επιτρέπεται να βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους.

Ως συνήθως βέβαια, το πραγματικό κόστος θα επιβαρύνει τους πιο φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Τους ανθρώπους με την μικρότερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, και ειδικά αυτούς που ζουν σε περιοχές «επιρρεπείς» στις επιδημίες και στο εξής θα είναι ακόμα πιο αποκλεισμένοι από τοποθεσίες και ευκαιρίες ανοιχτές σε όλους τους υπόλοιπους. Οι τεχνίτες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – από οδηγούς και υδραυλικούς μέχρι δασκάλους γιόγκα – θα δουν τις δουλειές τους να γίνονται ακόμα πιο επισφαλείς. Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, οι πρώην κατάδικοι, θα βρουν μπροστά τους κι άλλα εμπόδια στην προσπάθειά τους για κοινωνική ένταξη.

Επιπλέον, αν δεν κατοχυρωθούν αυστηροί και απαράβατοι κανόνες σχετικά με την αξιολόγηση του ρίσκου που αντιπροσωπεύει κάποιος ως δυνάμει φορέας ασθένειας, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες μπορούν να επιλέγουν αυθαίρετα κριτήρια: ανήκεις στην κατηγορία υψηλού ρίσκου επειδή έχεις χαμηλό εισόδημα ή επειδή ανήκεις σε πολυμελή οικογένεια ή επειδή μένεις σε υποβαθμισμένη περιοχή μιας χώρας, λόγου χάρη. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για πάσης φύσεως αλγοριθμικά συστηματικά σφάλματα και για κρυφές διακρίσεις, όπως συνέβη πέρσι με έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιήθηκε από ασφαλιστικούς φορείς στις ΗΠΑ και αποδείχτηκε τελικά ότι ευνοούσε ακούσια τους λευκούς ασθενείς.

Ο κόσμος έχει αλλάξει πολλές φορές και τώρα αλλάζει ξανά. Όλοι μας θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε έναν καινούριο τρόπο ζωής, εργασίας και σύναψης σχέσεων. Όπως με κάθε αλλαγή όμως, κάποιοι θα χάσουν περισσότερα και θα είναι οι ίδιοι που έχουν χάσει πάρα πολλά ήδη. Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι το μέγεθος αυτής της κρίσης θα εξαναγκάσει επιτέλους τα κράτη να περιορίσουν δραστικά τις ιλιγγιώδεις κοινωνικές ανισότητες που καθιστούν μεγάλα τμήματα των πληθυσμών τους τόσο τραγικά ευάλωτα.

Με στοιχεία από το άρθρο "We're not going back to normal" του διευθυντή του MIT Technology Review, Gideon Lichfield.

Μτφρ. Δ.Π./ LIFO

Στήλες
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

14 σχόλια
Τη στιγμή που κάποιοι επιστήμονες τρομοκρατούν περαιτέρω τον κόσμο, κάποιοι άλλοι εργάζονται ήδη εδώ και καιρό για να εγγυηθούν ότι μια τέτοια πανδημία δεν πρόκειται να συμβεί ξανά.https://unifluvac.org/Και ενώ έχει δίκιο για πολλά από όσα αναφέρει το άρθρο, η απαισιόδοξη προσέγγιση του είναι τουλάχιστον υπερβολική.
Δε ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο σκοπός του άρθρου, δλδ αν εκφράζει μόνο σκέψεις ή κατά κάποιο τρόπο "προετοιμαζει το μέλλον" αλλά δείτε το κοντινό παρελθόν. Δίδυμοι Πύργοι. Άσχετα με αν ήταν στημένο η όχι (αντίστοιχα με το αν είναι κατασκευασμένος ιός η όχι) ήταν η αφορμή για ένα "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας". Έκτοτε ποσά πράματα αλλάξανε? Πολλοί μπορεί να μη θυμούνται καν πως ήταν πριν. οι ελευθερίες περιορίστηκαν (και το θέμα δεν είναι στο μπουκαλάκι με το αρωμα που δε μπορείς να πάρεις μαζί στο αεροπλανο) ,ολόκληροι λαοί μπήκαν στο στόχαστρο, γίνανε πόλεμοι αναπτύχθηκαν συστήματα παρακολούθησης στον υπόλοιπο κόσμο ολα στο όνομα της ασφαλειας. Τώρα γιατί να μη γίνουν άλλα τόσα στο όνομα της δημόσιας υγείας? Μακαρι να μην αλλάξει τίποτα. Αλλά αν μέχρι τώρα ήσουν ύποπτος για τρομοκρατία από τώρα θα είσαι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Στο σημείο του άρθρου που πρέπει να εστιάσουμε είναι η τεράστια κοινωνικο-οικονομική ανατάτωση που θα επιφέρει αυτή η κατάσταση. Είμαστε ακόμα στην αρχή και δεν έχουν φανεί όλες οι συνέπειες της απομόνωσης. Και να εξομαλυνθούν οι καμπύλες, αλλά και και κυκλοφορήσουν τα εμβόλια, ΔΕ θα είναι το ίδιο για πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε οριακή ή κακή οικονομική θέση. Ακόμα κι αν τους δοθεί "χαρτζιλίκι" από το κράτος, θα έχουν φτωχοποιηθεί ακόμα περισσότερο. Είναι απλά μαθηματικά, όχι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ενώ όσοι μιλούν για "κανονικότητα" (σε κοινωνικό επίπεδο) μετά τα μέτρα, είναι είτε βολεμένοι είτε στην κοσμάρα τους ή και τα δύο μαζί.Το σενάριο τύπου "1984" και "Fahreneit 451" με επιπλέον παρακολουθήσεις είναι αρκετά υποθετικό, κάπως απίθανο κατά τη γνώμη μου. Δε χρειάζεται να διατεθούν τόσοι επιπλέον πόροι για παρακολούθηση πολιτών, ούτε επιπλέον "δικαιολογίες" χρειάζονται, κάποιοι μπορούν να το κάνουν και τώρα, εφόσον το θέλουν.
Το μεγάλο πρόβλημα με αυτό τον ιό είναι ότι θα διχάσει τον κόσμο ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα: τις ευπαθείς ομάδες και τους υγιείς. Αν οι κυβερνήσεις κάνουν αυτό που συμφέρει τους υγιείς, αυτό σημαίνει ότι οι καραντίνες θα λήξουν κάποια στιγμή, ότι δεν θα ισχύουν τόσο αυστηρά μέτρα ελέγχου και περιορισμού, αλλά ότι οι ευπαθείς ομάδες δεν θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους άφοβα μέχρι να εφευρεθεί κάποιο εμβόλιο. Αν ισχύσουν πολύ αυστηρά μέτρα ελέγχου, όπως αυτά που περιγράφει το άρθρο, οι υγιείς θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται γιατί η οικονομία και η κοινωνική ζωή θα πάει πολύ πίσω. Αυτό που συνέβη προς το παρόν είναι ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης και της Αμερικής έδρασε εγκληματικά, αφήνοντας τις ευπαθείς ομάδες στο έλεός τους. (Η δική μας κυβέρνηση αποτελεί εξαίρεση). Μετά από λίγο συνειδητοποίησαν ότι το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο, με ανυπολόγιστες καταστροφές, και αποφάσισαν να τα μαζέψουν. Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι θα βρεθεί μια χρυσή τομή: από τη μια να ληφθούν μέτρα περιορισμού και ελέγχου ώστε να προστετευθούν οι ευπαθείς ομάδες. Από την άλλη, οι ευπαθείς ομάδες να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να ζήσουν πολύ συντηρητική και περιορισμένη ζωή μέχρι να βρεθεί κάποιο εμβόλιο. Μέχρι οι ηγέτες μας να πάρουν είδηση ότι δεν μπορούν να παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές, ο καθένας μας οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό του και τα ευάλωτα πρόσωπα που αγαπάει, σαν κόρη οφθαλμών.
Ρε παιδιά,ας ηρεμήσουμε λίγο...Επικίνδυνη επιδημία για αρκετούς συμπολίτες μας, αλλά θυμάται κανείς την οστρακιά, τον τύφο και άλλες ασθένειες;Μην κάνουμε λες και είναι η ισπανική γρίπη.Ψυχραιμία και υπευθυνότητα πάνω από όλα.
Κανείς δεν εύχεται κάτι χειρότερο από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, μια γνώμη δημοσιεύθηκε που μπορεί να ισχύσει μπορεί να είναι και εντελώς φαντασμενη. Σε αυτό που αντιδρώ είναι το "μη κάνουμε σαν...". Δεν είναι έτσι φίλε-η μου. Ας το δούμε σαν κάτι τέτοιο, για να μην έχουμε αυτό που συμβαίνει τώρα σε Ιταλία και εξελλισεται κάπως έτσι σε άλλες χώρες
Christiano Eg δεν υποτίμησα τον κίνδυνο.Κινδυνεύουν πολλά προσφιλή μας πρόσωπα αλλά και εμείς οι ίδιοι.Τα έχω με όλο αυτό το κλίμα τρομολαγνείας,γιατί φοβάμαι ότι τελικά δεν συνετίζει τον κόσμο.Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο.
Το παρον κειμενο ειναι απλα μια γνωμη ενος ακαδημαικου, και με αυτο ακριβως το τροπο θα πρεπει να αντιμετωπιζεται. Γνωμη, την οποια τη καταναλωνουμε με ρεγουλα.Καποτε ο Φουκουγιαμα μιλαγε για το "τελος της ιστοριας" με προσχημα τη πτωση του τοιχους του Βερολινου και την παρακμαση της ΕΣΣΔ, Ενα καπως θετικο κειμενο το οποιο και κριτες ειχε, και δεν επαληθευθηκε..Αναλογως, το παρων δυστοπικο κειμενο, θα πρεπει να ληφθει ως γνωμη πανω στην οποια μπορει να γινει συζητηση, και ισως λογος για βελτιωση καποιων κοινωνικων παραμετρων.Σιγουρα οχι προβολη μιας μελλοντικης πραγματικοτητας
Το ΜΙΤ προετοιμάζει στον πληθυσμό την επόμενη δυστοπία. Μας ξεκινάνε από τώρα, μέσα στον τρόμο, να δεχτούμε την εκχώρηση όλων των δεδομένων μας για το μελλοντικό ''καλό'' μας. Είναι προφανές, θα κάνουνε τα πάντα για να μη δούμε ποτέ τον πραγματικό ένοχο για την καταστροφή του περιβάλλοντος, για τις κοινωνικές ανισότητες, για την απέραντη φτώχεια του πλανήτη, για την αδυναμία του συστήματος να θέσει τα τεχνολογικά επιτεύγματα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Αν νομίζουν όμως οτι ο κόσμος θα πάει μονόμπαντα κι αδιαμαρτύρητα προς την κατεύθυνση που δείχνει το κέρδος των κροίσων (αυτών που τώρα αντιμετωπίζουν την πανδημία από το υπόγειο υπερλουξ καταφύγιό τους) - κούνια που τους κούναγε.
Ας υποθέσουμε ότι η (γνωστή) Γκρέτα είχε γίνει παγκόσμιος κυβερνήτης, με απόλυτες εξουσίες πέρυσι το καλοκαίρι. Τι θα είχε συμβεί; Θα είχαμε καταργήσει τα αεροπορικά - και όχι μόνο - ταξίδια, θα είχαμε γίνει όλοι βήγκαν, θα είχαμε μειώσει την κατανάλωση (άχρηστων) αγαθών, την παραγωγή σκουπιδιών και θα είχαμε μείνει πολύ χρόνο στα σπίτια μας.Τα ίδια δλδ (εκτός από το βήγκαν) που κάνουμε και σήμερα. Ειρωνικό ε; Karma is a bitch.Αν είχαμε ακούσει την Γκρέτα, θα είχαμε δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για να μην εμφανιστεί ποτέ κανένας κορωνοιός (μπόνους κερασάκι, θα είχαμε σώσει και το κλιμα του πλανήτη). Τώρα είναι αργά.Κανένας δεν ήθελε να ακούσει την Γκρέτα το καλοκαίρι του 2019. Μάταια ξελαρυγγιάζονταν το κοριτσάκι στον ΟΗΕ και αλλού. Ολοι όμως σήμερα "άκουσαν" τον ιο.Γιατί;Είναι ο κορωνοιός πιο επικίνδυνος από την κλιματική καταστροφή; Ποιος μας το βεβαιώνει αυτό; Θανατηφόρα είναι και τα δύο - αν και με διαφορετικούς τρόπους. Παγκόσμια καταστροφή το ένα, παγκόσμια καταστροφή και το άλλο.Γιατί τον ιο τον ακούμε τόσο καλά και την κλιματική καταστροφή όχι;Πως είναι τόσο σίγουροι οι βαρύγδουποι ερευνητές του MIT Technology Review ότι μόλις αντιμετωπίσουμε τον έναν ιο θα ξεπηδήσει ο επόμενος ιος κ.ο.κ. Αν ξεπηδήσει κάτι άλλο (όχι ιος); Αν η κλιματική αλλαγή δείξει λιιιιιιιιγο πιο νωρίς τις συνέπειες της από όσο υπολογίζουν οι ειδικοί; Αν προκύψει κάτι - οτιδήποτε - που σήμερα ούτε που φανταζόμαστε;Κανένας μας δεν μπορεί να φανταστεί τι μπορεί να μας έρθει αύριο κατακέφαλα. Κανένας δεν μπορεί να έχει λύσεις εκ των προτέρων για άγνωστα προβλήματα.Υπάρχουν όμως δύο πράγματα που κάνουν ΌΛΟΙ οι βιολογικοί οργανισμοί. Τα εφαρμόζαμε κι εμείς πριν 50-60 χρόνια αλλά κάποτε αποφασίσαμε ότι μας είναι άχρηστα. Τα καταργήσαμε λοιπόν στο όνομα του καπιταλιστικού κέρδους.Ποια είναι αυτά τα 2 πράγματα: α) Φτιάξε _σταθερά_ συστήματα. Σταθερό είναι ένα σύστημα που αντέχει σε κλυδωνισμούς (είτε ιός, είτε ηφαίστειο, είτε οτιδήποτε). Ασταθές είναι ένα σύστημα που καταρρέει σε κάθε φύσημα του ανέμου. β) Διδάξου από τα λάθη του παρελθόντας. Δαρβίνος, εξελικτική βιολογία.Εμείς ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ αψηφήσαμε και το α και το β. Στο όνομα του κέρδους αγνοήσαμε κάθε ρίσκο. Στο όνομα του κέρδους, αρνούμαστε να διδαχτούμε από τις καταστροφές του παρελθόντος.Παράδειγμα για το α (ένα από τις εκατοντάδες). Προκειμένου να γλυτώσουν οι φαρμακοβιομηχχανίες το 0,012% των κερδών τους, έχουν μεταφέρει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής φαρμάκων και πρώτων φαρμακευτικών υλών στην Ινδία.Αν συμβεί κάτι στην Ινδία (ένας ιος, ένα τσουνάμι, ένας τρελός δικτάτορας που θα κλείσει τα σύνορα, γουατέβερ), ο γήινος πληθυσμός θα ψοφήσει από έλλειψη φαρμάκων.Ακόμα και με τις πιο γρήγορες διαδικασίες, για να φτιάξεις ένα εργοστάσιο φαρμάκων θέλεις 5 χρόνια.Τυπικό παράδειγμα ασταθούς συστήματος. Αν φυσήξει ένα "αεράκι" από Ινδία μεριά, καταστραφήκαμε. Και αυτό επειδή οι φαρμακοβιομήχανοι (ναι, αυτοί που αγοράζουν τις "ομαδάρες" ) θέλουν να αυξήσουν κατα 0,012% τα κέρδη τους.Τυπικό παράδειγμα για το β (και εδώ, ένα από τις εκατοντάδες).- Γίνεται μαζική εκτροφή γουρουνιών- Δημιουργείται η γρίπη των χοίρων, από έναν καινούργιο, άγνωστο ιο. Κανένας δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα [ * ]- Εκατομμύρια δυστυχισμένα ζώα τα καίμε στα κρεματόρια- Ενας ορθολογιστής άνθρωπος θα σκέφτονταν "αφού η μαζική εκτροφή ευνοεί την δημιουργία ιών, ας σταματήσουμε την μαζική εκτροφή"- Ενας καπιταλιστής άνθρωπος σκέφτεται "ας κάνουμε γενετικές μεταλλαγές στα γουρούνια, μέχρι να γίνουν ανθεκτικά στον ιο της γρίππης". Αν πεθάνουν και μερικές 100χιλιάδες νοματαίοι από τα μεταλλαγμένα γουρούνια, εμάς δεν μας ενδιαφέρει μπροστά στα εταιρικά κέρδη.Η δημόσια υγεία ποτέ δεν ήταν το δυνατό σημείο του τυπικού ελευθερογαρορίτη.Αποφασίσαμε - στο όνομα του κέρδους - να πετάξουμε τον Δαρβίνο στα σκουπίδια και συνειδητά να ΜΗΝ μάθουμε από τα λάθη μας, γιατί αυτό θα κόστιζε στις εταιρείες.[ * ] Το ότι ο ιος της γρίπης των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο είναι καθαρή κωλοφαρδία. Βρισκόμαστε μόλις μια μεταλλαξούλα μακρυά. Και ξέρουμε πολύ καλά πόσο ραγδαία μεταλάσσονται οι ιοι. Χορεύουμε αμέριμνοι στο χείλος του ηφαιστείου, αλλά αν γίνει καμια στραβή με την γρίπη των χοίρων, ο κορωνοιός θα μοιάζει με παιδική χαρά.Τότε θα λέμε "πως να το φανταστούμε ότι θα ματαλάσσονταν ένας ιος; ". Ελα μου ντε. Μεταλλάσσονται οι ιοι;Θα φταίνε οι κινέζοι επειδή τρώνε παγκολίνους, θα φταίνε οι ανίκανες κυβερνήσεις, θα φταίει ο τραμπ επειδή είναι σεξιστής. Αλλά το να κόψουμε την βιομηχανία κρέατος οοοοοοοοοοχι, αυτό δεν είναι δυνατόν να φταίει.Συνειδητή άρνηση να διορθώσεις τα λάθη σου.Ο Δαρβίνος θα γυρίσει 10 στροφές στον τάφο του.
Θα σταθώ σε ένα σημείο που έθιξες και είναι κρίσιμο στην παρούσα κρίση και κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε. Η εκβιομηχανισμένη μαζική κτηνοτροφία είναι ηθικά απαράδεκτη, πρακτικά χώρος δημιουργίας και εξάπλωσης επικίνδυνων ιών και συμβάλει τα μέγιστα στην κλιματική αλλαγή. Μια απλή έρευνα για τους τρόπους παραγωγής κρέατος, όχι στον Τρίτο κόσμο όπως μερικοί ίσως να νομίζουν, αλλά και στη Δύση είναι αρκετή για σε κάνει να φρικάρεις. Στρουθοκαμηλίζουμε όμως, δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε. Θα κόψω την μπριζολάρα μου τα σουβλάκια μου, σου λέει ο άλλος. Λυπάμαι που κάποιοι θα χάσετε αυτές τις "απολαύσεις", αλλά η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη.
Ακριβώς. Τα λέω εδώ και Ν χρόνια (είμαι και λίγο γηραιότερος από την Γκρέτα ;-) ) και κανένας δεν με ακούει.Εννοείται ότι έχω καρα-φρικάρει με τον κορωνοιο όπως όλοι μας. Εννοείται ότι λυπάμαι για όσους αρωστήσουν ή πεθάνουν ή χάσουν δικά τους πρόσωπα.Ελπίζω όμως ότι αυτή η κρίση ίσως μας βάλει σε διαφορετικά κανάλια σκέψης. Ελπίζω ότι θα μας αναγκάσει να σκεφτούμε τι έχουμε κάνει λάθος μέχρι τώρα.Αυτός είναι και ο λόγος που γράφω όλα αυτά τα κατεβατά.Αν δεν αλλάξουμε ούτε τώρα, θα πάω μαζί με τον Δαρβίνο να κλαίμε την μοίρα μας.
Η παγκοσμιοποίηση είναι το πρόβλημα. Πάντοτε υπήρχαν ασθένειες που εξαπλώνονταν αλλά τα αίτια (οι παθογόνοι μικροοργανισμοί) τα μάθαμε τα τελευταία 170 χρόνια. Ο συγκεκριμένος κορονοϊός θα προκαλέσει πολλά θύματα και τεράστια οικονομική ζημιά αλλά αν επανέλθουμε σε αυτά που ξέραμε σα να μην συνέβη τίποτα, απέναντι σε κάποιο επόμενο ιό δεν θα έχουμε λύση, συνολικά ως είδος.
Τι νοημα θα εχει να ζεις κανεις σε ενα τετοιο κοσμο.Για να μην το παρατραβηξω και πω τι νοημα εχει να ζει κανεις σε οποιοδηποτε κοσμο.Ενα ματριξ με ενα βυσμα στο σβερκο ισως θα ηταν καλυτερο.Ενα δυστοπικο μελλον μας περιμενει οπου οι τεχνητες νοημοσυνες και οι αλγοριθμοι θα ειναι οι θεοι μας και τα παντα θα εχουν στεγνωσει απο συναισθημα αφηνωντας μας ενα πουκαμισο αδειανο.Να μου λειπει...