Ο περιφερειάρχης και η Μεγάλη Αντικατάσταση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty/ LIFO

Ο περιφερειάρχης και η Μεγάλη Αντικατάσταση

32

Ελάχιστοι διαφωνούν με τούτες τις κοινότοπες διαπιστώσεις: το μεταναστευτικό-προσφυγικό αποτελεί ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα· τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών· οι κάτοικοι αυτών των νησιών δικαίως δυσανασχετούν και αντιδρούν, βλέποντας ότι οι περισσότερες τοπικές κοινωνίες στην ηπειρωτική Ελλάδα αρνούνται να σηκώσουν μέρος του βάρους του δυσεπίλυτου αυτού προβλήματος. 

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι κατανοητές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρχές της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη διαχείριση αυτού του προβλήματος. Κατανοητές, βεβαίως, έως ένα σημείο. Με ψήφισμα στην έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 11.02.2020, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διέκοψε κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Τέτοιες «ηρωικές» πράξεις και οι πολεμικές ιαχές που τις συνοδεύουν, όχι μόνο δεν βοηθούν να προχωρήσουν τα πράγματα, αλλά τα περιπλέκουν επικίνδυνα. 

 

Πάντως, αν κάτι πρέπει εξαρχής να καταδικαστεί απερίφραστα είναι οι απόψεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος μέρα με τη μέρα καθίσταται μέρος του προβλήματος, παρά της λύσης του. 

 

Το 2011 ο Γάλλος Ρενώ Καμύ δημοσίευσε το βιβλίο του «Η Μεγάλη Αντικατάσταση», στο οποίο αναπτύσσει μια θεωρία ότι δήθεν υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης του χριστιανικού πληθυσμού στην Ευρώπη από μουσουλμάνους. Ο όρος είναι δικός του, η ιδέα απλούστατη και καθόλου νέα... Η πληθυσμιακή αντικατάσταση θα πραγματοποιηθεί με την εισβολή ξένων (μουσουλμάνων) στη χώρα, τη μεγάλη τεκνοποιία τους, και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των γηγενών. 

 

Μιλώντας στην πολυπληθή συγκέντρωση της Μυτιλήνης στις 22.01.2020, ο κ. Μουτζούρης ανέφερε ότι το 2000 εκπονήθηκε μελέτη στον ΟΗΕ, η οποία κατέληξε σε σχέδιο μεταφοράς 250 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη. Όντως υπάρχει η μελέτη, αλλά ο πρώην καθηγητής και πρύτανης στο ΕΜΠ την κάνει σημαία του στο μπαλκόνι με αβάσταχτη ελαφρότητα για επιστήμονα. Αυτή και κάθε μελέτη «μετανάστευσης αντικατάστασης» λογίζονται θεωρητικές ασκήσεις, ούτε προβλέψεις ούτε πολύ περισσότερο υποδείξεις για πολιτική δράση. Πέραν τούτου, από τη δημοσίευσή της μέχρι σήμερα, η μελέτη του ΟΗΕ έχει υποβληθεί σε εξαντλητική κριτική, λόγου χάριν, χαρακτηρίστηκε απαξιωτικά τυπικό παράδειγμα «δημογραφισμού» από τον Ντέιβιντ Κόλεμαν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης· επιστημονικές δε δημοσιεύσεις του 2016 και 2019 θεωρούν αναξιόπιστους τους υπερβολικά υψηλούς αριθμούς της.

 

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι, με βάση αυτή τη μελέτη, ο περιφερειάρχης μίλησε για «σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού», ανέφερε τον Τζορτζ Σόρος και τον ρόλο του στο σχέδιο αυτό, και κατονόμασε τους στόχους του, με ακραία πολιτική ανευθυνότητα: «Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία».

 

Ο πρώην πρύτανης πουθενά στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στη θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης, και είναι μάλιστα άγνωστο αν τη γνωρίζει. Ωστόσο, όλα τα δομικά στοιχεία αυτής της θεωρίας, που υιοθετήθηκε διεθνώς από την ακροδεξιά, βρίσκονται μέσα στα λεγόμενά του: ρατσισμός, συνωμοσιολογία, ξενοφοβία, ισλαμοφοβία.

 

Ο περιφερειάρχης και η Μεγάλη Αντικατάσταση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty/ LIFO

 

Το 2011 ο Γάλλος Ρενώ Καμύ δημοσίευσε το βιβλίο του Η Μεγάλη Αντικατάσταση, στο οποίο αναπτύσσει μια θεωρία ότι δήθεν υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης του χριστιανικού πληθυσμού στην Ευρώπη από μουσουλμάνους. Ο όρος είναι δικός του, η ιδέα απλούστατη και καθόλου νέα. 

 

Υπάρχει ένας λαός («εμείς»), και μονομιάς σε μια γενιά, στη θέση του βρίσκεται ένας ή περισσότεροι λαοί («άλλοι»). «Εμείς» είναι πάντα οι λευκοί, χριστιανοί γηγενείς, που αποτελούν τον κορμό της χώρας. Οι «άλλοι» αλλάζουν ανάλογα με τη συγκυρία. Στις αρχές του 20ου ήταν οι Αρμένιοι, μετά οι Εβραίοι, αργότερα κάτοικοι του Μαγκρέμπ. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η θεωρία επέζησε σε περιθωριακές νεοναζιστικές ομάδες, και άρχισε να ανθεί με την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη ― ιδίως μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και την άνοδο της ισλαμικής τρομοκρατίας ― τα οποία καλλιέργησαν συστηματικά την ισλαμοφοβία. Έγινε μάλιστα σύνθημα («You will not replace us») ρατσιστικών, φιλοναζιστικών ομάδων στις ΗΠΑ.

 

Η πληθυσμιακή αντικατάσταση θα πραγματοποιηθεί με την εισβολή ξένων (μουσουλμάνων) στη χώρα, τη μεγάλη τεκνοποιία τους, και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των γηγενών. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε χαρακτηρίσει «πολιτισμική γενοκτονία» τη μελέτη του ΟΗΕ. 

 

Δεν υστερεί ο κ. Μουτζούρης. Αφού έκανε λόγο στη συγκέντρωση της Μυτιλήνης για την επιβολή «άλλου τρόπου ζωής, άλλης θρησκείας», σε τηλεοπτική εμφάνιση την ίδια μέρα υπήρξε ξεκάθαρος: «Μπορεί στις ευρωπαϊκές χώρες να υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί αλλοδαπών, όμως αυτές οι περισσότερες ήταν αποικιοκρατικές. Στην πάροδο των ετών, επί εκατοντάδες χρόνια, είχαν μεταφερθεί άνθρωποι από τις αποικίες τους. Δεν είναι το ίδιο εδώ πέρα. Μία βίαιη… Δεν θέλω να μιλήσω για τα έθιμα και τα ήθη αυτών των ανθρώπων, που σώνει και καλά θέλουν να τα διατηρήσουν, δεν θέλουν να προσαρμοστούν, και θέλουν και εμάς να μας μετατρέψουν στα δικά τους ήθη και έθιμα». Και για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία, στην έκτακτη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ Βορείου Αιγαίου στις 11.02.2020, δεν δίστασε να μιλήσει για «εξισλαμισμό της περιοχής».

 

Η θεωρία του Ρενώ Καμύ αρθρώνεται γύρω από βασικά μοτίβα των συνωμοσιολογικών θεωριών: υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, ένας μεγάλος, μυστικός προγραμματισμός, που έχουν εκπονήσει αόρατες και πανίσχυρες ομάδες (οι λεγόμενοι «remplacistes»). Τα πρόσωπα αυτά είναι «απάτριδες», «διεθνιστές», «κοσμοπολίτες», «πλουτοκράτες», με άλλα λόγια το αντίθετο των αγνών ανθρώπων που αποτελούν τον κορμό του έθνους. Δεν είναι καθόλου περίεργο που τα ίδια χαρακτηριστικά είχαν αποδώσει στους Εβραίους οι αντισημίτες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Ο περιφερειάρχης μάλιστα γνωρίζει έναν από αυτούς, τον Τζορτζ Σόρος, ο οποίος κουμπώνει άριστα με όσα υποστηρίζει: είναι κοσμοπολίτης, φιλελεύθερος, πάμπλουτος, και προπαντός Εβραίος.

 

 

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι δυσεπίλυτο πρόβλημα. Όποιος διατείνεται ότι έχει το μαγικό ραβδάκι για την αντιμετώπισή του είτε δεν έχει συναίσθηση των δυσκολιών είτε εξαπατά ενσυνειδήτως. Στις πολιτικές που θα προταθούν πρέπει να εξασφαλιστούν λεπτές ισορροπίες: «[Τ]α έθνη έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζονται και την ασφάλειά τους και την εθνική πολιτική κουλτούρα τους. Αυτό δεν σημαίνει ένα δικαίωμα να υιοθετούνται φοβικές πολιτικές αποκλεισμού που δεν δικαιολογούνται από εμπειρικά στοιχεία...» (MarthaNussbaum, The Cosmopolitan Tradition: A Noble but Flawed Ideal, Harvard University Press, 2019). Σίγουρα, πάντως, δεν βοηθάει ο έξαλλος υπερπατριωτισμός και η ανευθυνότητα του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου που νομίζει ότι βρήκε τη λύση: «Η πατρίς κινδυνεύει, δεν με ενδιαφέρουν τι λένε οι συνθήκες. Η πατρίς κινδυνεύει. Θέλουμε αποτροπή».

 

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι επίσης πολιτικά λίαν εμπρηστικό, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πέρασμα από τα λόγια στη φυσική βία δεν είναι εξωπραγματικό. Τη θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασηςεπικαλέστηκε για να δικαιολογήσει τις δολοφονίες 50 ατόμων σε μουσουλμανικό τέμενος ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, Μπρέντον Τάραντ. Προφανώς, δεν ισχυρίζομαι ότι ο κ. Μουτζούρης προτρέπει σε ρατσιστική βία. Αλλά ουδείς, ούτε αυτός ο ίδιος, μπορεί να διασφαλίσει πώς θα εισπράξουν τα λεγόμενά του αρρωστημένα μυαλά. 

 

 

 

Στήλες
32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
Δε συμφωνώ με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη.Δεν εξυπηρετούν σε τίποτα.Την άρνηση μάλιστα της συνεργασίας με την κυβέρνηση τη θεωρώ μια μπούρδα και μισή.Όμως υπάρχει μια πραγματικότητα,που δε γίνεται,να την αγνοήσουμε.Έχουν έρθει χιλιάδες άνθρωποι,που δεν μπορούμε,να καλύψουμε τις ανάγκες τους.Δεν έχουν σπίτι,δεν έχουν δουλειά,δεν έχουν ασφάλεια.Δε μιλάνε τη γλώσσα,προέρχονται από χώρες με πολύ διαφορετική κουλτούρα από τη δική μας και οι περισσότεροι δε θέλουν να μείνουν εδώ.Όπου επίσης βρίσκονται,η παρουσία τους συνοδεύεται με παραβατική συμπεριφορά.Και μέσα σε λίγα χρόνια είναι τέτοιος ο αριθμός τους στα νησιά,που αναμετράται με τον ντόπιο πληθυσμό.Είναι δυνατόν αυτό,να μην έχει καμιά επίπτωση;Να μην υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής;Είναι δυνατόν,να βρίσκεσαι στα σύνορα σχεδόν αποκομμένος από τον κεντρικό κορμό για έκτακτη βοήθεια,να έχεις έναν τέτοιο γείτονα,την Τουρκία,να έχεις τόσες χιλιάδες κόσμο,που δεν μπορείς να ελέγξεις και να προβλέψεις πώς θα συμπεριφερθούν και να σφυρίζεις αδιάφορα;Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει,είτε συμφωνούμε με συγκεκριμένες ρητορικές είτε όχι,το πρόβλημα υπάρχει.Αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα μεγάλο,ξένο σώμα μέσα στον ντόπιο πληθυσμό,που προέκυψε από το πουθενά.Ούτε οι αντίστοιχες υποδομές υπάρχουν ούτε πρόσκληση πήραν ούτε θέλουν να μείνουν ούτε συνεισφέρουν σε κάτι ούτε ξέρουμε καν ποιοι είναι.Κι είναι πολύ υποκριτικό,όταν βλέπουμε άρθρα για το air bnb,που διώχνει από τις γειτονιές μόνιμους κατοίκους,άρθρα για πόλεις,που δεν αντέχουν άλλους τουρίστες,να κάνουμε,ότι το μεταναστευτικό δεν αλλάζει τίποτα.Το να αλλάξει φυσιογνωμία το Κουκάκι λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι λογική ανησυχία.Το να ανησυχεί κάποιος,πώς θα ενσωματωθούν στους Χ κατοίκους άλλοι τόσοι Χ άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας είναι θεωρία συνωμοσίας.Μπορεί να λέγονται και υπερβολές και να γίνονται προβολές σε ένα δυσοίωνο μέλλον με κυρίαρχο όχημα το φόβο.Όμως κι η αφέλεια,ότι αυτά δεν έχουν καμιά βάση είναι εξίσου προβληματική.
Ξεχνάμε επίσης και άμεσα πρακτικά ζητήματα.Όλος αυτός ο πληθυσμός που εισέρχεται στη χώρα (περίπου 100.000 παράνομοι μετανάστες το χρόνο, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από το 2006) πιέζουν πολύ σοβαρά τις κοινωνικές παροχές της χώρας (παιδεία, υγεία) και συμβάλλουν πολύ σημαντικά σε μεγάλο ποσοστό εκροής χρημάτων από τη χώρα (περίπου 1,25 δις ευρώ υπολογίζονται για το 2017) που πιέζει ακόμα περισσότερο την χρεοκοπημένη μας οικονομία και τα δημόσια ταμεία.Το θέμα είναι πως η Ευρώπη (Γερμανία) επιδιώκει να είναι ανοιχτή γιατί αποκομίζει πολλαπλά πολιτικά και οικονομικά οφέλη η ίδια από την κατάσταση αυτή.
Δεν είναι περίεργο να διαμαρτύρεται κανείς για τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά λόγω του μεταναστευτικού και δεν τον χαρακτηρίζει de facto ως ρατσιστή και απολίτιστο. Όταν όμως αρχίζει να λερώνει τον δημόσιο λόγο με συνομωσιολογικές και ρατσιστικές μουτζούρες και μάλιστα ως έχων επίσημη θέση, δίνει πολλά, πολλά δικαιώματα. Και καταντά επικίνδυνος.ΥΓ - Επίσης, και προς επίρρωσιν του σχολίου του Μαύρου Γάτου:Με το πέρασμα του χρόνου, οι περισσότεροι πρόσφυγες προτίμησαν να ελαχιστοποιούν ή και να αποσιωπούν εντελώς την εχθρότητα που αντιμετώπισαν αρχικά εκ μέρους των γηγενών. Και οι γηγενείς, από την πλευρά τους, είχαν κάθε λόγο να ξεχάσουν την τότε συμπεριφορά τους. Ωστόσο, υπήρξε βαθύ και τοξικό το χάσμα μεταξύ προσφύγων και γηγενών. Η ελλαδική κοινωνία, η οριζόμενη από τα στενά σύνορα του νεοελληνικού κράτους και η ίδια κυριαρχούμενη από τον αρχικό του πυρήνα (την Παλαιά Ελλάδα), ήταν οπωσδήποτε ξένη για τους περισσότερους πρόσφυγες, παρά τους κοινούς δεσμούς θρησκείας, γλώσσας και εθνικής ταυτότητας. Μολονότι ίσχυαν σε ένα γενικό και αφηρημένο επίπεδο, οι προσφιλείς αυτές παραδοχές αντιμετώπισαν σοβαρή δοκιμασία μόλις ήρθαν σε επαφή τα συγκεκριμένα και ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία που είχαν διαμορφωθεί λίγο-πολύ ανεξάρτητα, κάτω από ριζικά διαφορετικές ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες. Όπως θα περίμενε κανείς, οι αντιλήψεις και οι μορφές που είχαν πάρει η Ορθοδοξία, η ελληνική γλώσσα και η ίδια η «ελληνικότητα» στο πλαίσιο της προσφυγικής πολιτισμικής κληρονομιάς ήσαν –ή πάντως φαίνονταν– τόσο διαφορετικές από εκείνες των γηγενών, ώστε και οι δύο πλευρές βίωσαν ένα οδυνηρό ξάφνιασμα, ένα τραυματικό πολιτισμικό σοκ. Αρκεί να επισημάνει κανείς τα χαρακτηριστικά επώνυμα των προσφύγων με την τουρκική κατάληξη -ογλου, καθώς και τη γλώσσα, που για πολλούς δεν ήταν καν η ελληνική. Σχεδόν 10% όσων ήρθαν μετά την Καταστροφή ήσαν τουρκόφωνοι, σύμφωνα με την απογραφή του 1928. Γλωσσικές ιδιομορφίες και μάλιστα παράξενα ιδιώματα, όπως η ποντιακή διάλεκτος, τρόποι, συνήθειες, όχι μόνο ξεχώριζαν τον πρόσφυγα αλλά και ενίσχυαν τη συνείδηση της ιδιαιτερότητάς του, ενώ εμπόδιζαν την επικοινωνία του με τους γηγενείς και το κράτος «τους». Είτε ήσαν κοσμοπολιτικής παιδείας (όπως η αστική τάξη της Σμύρνης) είτε όχι (όπως οι χωρικοί του εσωτερικού της Μικράς Ασίας), οι πρόσφυγες βρέθηκαν τελείως αποξενωμένοι από τον ασφυκτικό επαρχιωτισμό του ελληνικού κράτους και της κοινωνίας του. Εξάλλου, καταλυτική σημασία είχε η οικιστική και, κατά συνέπεια, γενικότερη κοινωνική απομόνωση. Οι περισσότεροι πρόσφυγες, αγρότες και «αστοί», ήσαν συγκεντρωμένοι σε κυρίως ή και αποκλειστικά προσφυγικά χωριά, συνοικισμούς και γειτονιές, όπως υπαγορεύθηκε από την πιεστική αντικειμενική ανάγκη ταχύτερης στέγασής τους. Αλλά η αφομοίωση εμποδίστηκε επίσης από το σύνολο των παραστάσεων, αντιλήψεων και συμπεριφορών των γηγενών απέναντι στους πρόσφυγες, που άγγιξε (ή και ξεπέρασε) τα όρια του αληθινού ρατσισμού. Στο επίπεδο των παραστάσεων, οι γηγενείς αμφισβητούσαν ή και αρνούνταν την ίδια την «ελληνικότητα» των προσφύγων, ενώ εκείνοι πίστευαν ότι ήσαν οι πιο ακραιφνείς Έλληνες. Αυτή η βασική πρόσληψη εκ μέρους των γηγενών αποτυπώνεται σε περιφρονητικές ονομασίες όπως «τουρκόσποροι», «τουρκογεννημένοι» και «γιαουρτοβαφτισμένοι», που είχαν χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα από τους Παλαιοελλαδίτες για τους Έλληνες των Νέων Χωρών, για τους πρώτους πρόσφυγες και για τους αλύτρωτους πληθυσμούς της Τουρκίας. Όπως είναι φανερό, με τα επίθετα αυτά αμφισβητείται ευθέως η «γνησιότητα» και η «καθαρότητα» στο βιολογικό επίπεδο. Αυτήν ακριβώς την αμφισβήτηση συνόψισε αριστοτεχνικά ο κατεξοχήν ιδεολογικός εκφραστής του Αντιβενιζελισμού Γ. Α. Βλάχος, γράφοντας στην «Καθημερινή» για τους πρόσφυγες: ας είναι και αδελφοί και εξάδελφοι. Δηλαδή, τελικά δεν είναι αδελφοί! Αμφισβητείται όμως ακόμη και η αυθεντικότητα της oρθόδοξης πίστης των προσφύγων, αφού λέγεται ότι δεν βαφτίστηκαν κανονικά σε νερό αλλά... σε γιαούρτι. Επιπλέον, η κατάληξη -ογλου προσφερόταν για άπειρα ρατσιστικά ευφυολογήματα. Έτσι π.χ. το 1923 αντιβενιζελική εφημερίδα μιλούσε για «πανουγλίτιδα» επειδή στην Αθήνα είχαν τάχα ψηφίσει μόνο οι «Συμεωνόγληδες». Αλλά και ο Αντώνης Τραυλαντώνης μιλάει για «ογλοκρατία» στο μυθιστόρημά του Λεηλασία μιας ζωής. Ανάμεσα στα άλλα αρνητικά στερεότυπα των γηγενών για τους πρόσφυγες πρέπει να υπογραμμιστούν ιδιαίτερα όσα αναφέρονται στη σεξουαλικότητα και στα δήθεν «ελαφρά» ήθη των γυναικών προσφύγων. Πρόκειται για τυπικό σύνδρομο γενικά των ρατσιστικών αντιλήψεων (π.χ. του αντισημιτισμού). Στην περίπτωση των γυναικών προσφύγων, τα στερεότυπα αυτά είχαν πραγματικές αφορμές και τρέφονταν από πραγματικές καταστάσεις. Εξαιτίας των μεγάλων απωλειών μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού, πολλές χιλιάδες ήσαν χήρες ή ορφανές. Δεν είχαν άνδρα (σύζυγο, πατέρα, αδελφό) για να προστατέψει την «τιμή» τους, σύμφωνα με τις επικρατούσες παραδοσιακές αντιλήψεις. Η έλλειψη προστάτη τις καθιστούσε ακόμη πιο ευάλωτες σε εργοδότες και άλλους εκμεταλλευτές από τη στιγμή που ήσαν αναγκασμένες να βρουν οπωσδήποτε εργασία. Από τη δική τους πλευρά, είχαν να προσφέρουν και υλικά οφέλη για να δελεάσουν τον σύζυγο-προστάτη που χρειάζονταν: αγροτικό κλήρο οι αγρότισσες, προίκα σε ομολογίες οι «αστές». Αυτό το είδος «αθέμιτου ανταγωνισμού» εξαγρίωνε ακόμη περισσότερο πολλές γηγενείς γυναίκες εναντίον των προσφύγων. Ιδωμένος ως ξένος, ο πρόσφυγας ενέπνεε αισθήματα φόβου, αηδίας, μίσους και απέχθειας. Η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί ανάλογη με εκείνην που δημιουργήθηκε στην Κύπρο το 1974, για την οποία έγινε τότε μια εξαιρετικά διαφωτιστική και αναλυτική εμπειρική έρευνα από τον Τάκη Ευδόκα και την ομάδα του. Διαπίστωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων (σχεδόν 70%) πίστευαν ότι ήσαν ανεπιθύμητοι από τους άλλους Ελληνοκυπρίους, που τους έβλεπαν «σαν ανθρώπους που δεν υπήρξαν ποτέ άνθρωποι, ούτε έζησαν σαν άνθρωποι». Σαν γύφτους, αλήτες, τιποτένιους, ζητιάνους κ.ο.κ. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των προσφύγων του 1974 και των άλλων Ελληνοκυπρίων ήσαν απειροελάχιστες, συγκρινόμενες με εκείνες μεταξύ προσφύγων και γηγενών στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο καταλύτης που πυροδοτεί τον αντιπροσφυγικό ρατσισμό μεταξύ ομοεθνών δεν είναι τόσο πολιτισμικός όσο ψυχολογικός. Είναι η απώθηση που προκαλεί η θέα της εξαθλίωσης, ο ενδόμυχος τρόμος ότι θα μπορούσες κι εσύ να βρεθείς στην ίδια θέση, ο εξορκισμός ενός τέτοιου ενδεχόμενου. Ότι αποδίδεται –εντελώς παράλογα– στους ίδιους τους πρόσφυγες η ευθύνη για την κατάστασή τους αποτελεί κατεξοχήν μορφή εξορκισμού. Στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, το χάσμα φορτίζεται εκρηκτικά από τον άγριο οικονομικό ανταγωνισμό προσφύγων και γηγενών στη διεκδίκηση της γης (αγροτικής και αστικής), στην αγορά εργασίας αλλά και στις κάθε λογής και κλίμακας επιχειρηματικές δραστηριότητες (από το μικρεμπόριο μέχρι τη βιομηχανία). Δηλητηριάζεται, τέλος, και αναπαράγεται συνεχώς από τις πολιτικές συγκρούσεις, αφού οι πρόσφυγες είναι εκείνοι που εξασφαλίζουν την εκλογική επικράτηση του Βενιζελισμού και την επιβολή της Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Για μεγάλο μέρος των γηγενών –ιδίως αυτό που εκπροσωπεί ο Αντιβενιζελισμός– οι πρόσφυγες είναι με δυο λόγια οι ξένοι που ήρθαν να τους εκτοπίσουν τόσο από την οικονομική, όσο και από την πολιτική ζωή του τόπου τους. Ο Αντιβενιζελισμός αποτελεί έκφραση εκείνων των γηγενών που αρνούνται τόσο την αποκατάσταση όσο και την πολιτική ενσωμάτωση και ισοτιμία των προσφύγων. https://www.lifo.gr/articles/archaeology_articles/123667/mythoi-kai-alitheies-gia-toys-prosfyges-toy-1922
καποια ενδιαφεροντα στοιχεια για να λαβουμε υποψη ειναι οτι οι προσφυγες κυριως κατευθηνθηκαν σε περιοχες που ηταν εκτος ελληνικου κραοτυς ακομα και το 12, αρα το παλαιοελλαδιτικο ηταν το πνευμα παρα ο τοπος εγκαταστασης. Επισης μην ξεχναμε οτι οι προσφυγες δεν ηρθαν εν κενω - στην θεση των προσφυγων που ηρθαν υπηρξαν εκατομβες νεκρων που δεν ηρθαν ποτε. Δεν μπορω παρα να φανταστω το πονο τον ανθρωπων -ΑΔΙΚΟ αλλα υπαρκτο - στην θεα να ερχονται καποιοι που θεωρει ως "αλλοι" και ταυτοχρονα το παιδι ο αδερφος ή ο γονιος να βρισκεται πεταμενος καπου στην Αλμυρα ερημο. Φυσικα το ΚΚΕ καταφερε με τον μακιαβελισμο που τον διακρινει και να σπρωξει αυτους τους ανθρωπους στην καταστροφη και την προσφυγια (επιδιωξε την νικη των τουρκικων αντιστοιχων των frei korps) και ταυτοχρονα δηθεν να τους προσεταιριστει. Η ανταλλαγη υπηρξε αποτελεσμα της αποτυχιας και οχι της επιτυχιας του αγωνα εναντια στο Κεμαλ. Αν ηταν πετυχημενος δεν θα ειχε γινει η ανταλλαγη - και θα ζουσαμε σε μια πολυ διαφορετικη χωρα σιγουρα.
Ωραία που είναι να καθόμαστε ήσυχα ήσυχα στα σπίτια μας και να κατηγορούμε πίσω από τα πληκτρολόγια μας τους νησιώτες για συνωμοσιολόγους, ρατσιστές και χωριάτες! Μήπως θα ήταν λίγο καλύτερα να ακούγαμε τα προβλήματά τους αντί να κολλάμε ταμπέλες; Θα βοηθούσε πολύ επίσης να δίνονταν συγκεκριμένα επιχειρήματα στους φόβους τους και όχι να παραλληλίζουμε τη συμπεριφορά τους με των Ναζί. Ας πάρουμε έναν κάτοικο ενός μικρού χωριού της Χίου που του ανακοινώνει η Κυβέρνηση ότι με το έτσι θέλω θα του κατασκευάσει δίπλα του έναν χώρο 5.000 μεταναστών. Ο κάτοικος αυτός ξέρει πολύ καλά από τους κατοίκους του Χαλκειούς τι κρίση αντιμετωπίζουν στο δικό τους χωριό. Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι αυτός ο άνθρωπος ξέρει τη μελέτη του ΟΗΕ, τη Μεγάλη Αντικατάσταση, την ισλαμοφοβία (τι όρος και αυτός!), και τα συνθήματα φιλοναζιστικών ομάδων της Αμερικής; Υπάρχει κάτι να του απαντήσουμε γιατί μόνο σε αυτά τα 3-4 νησιά έχουν κρατηθεί μετανάστες και δραστηριοποιούνται ύποπτες ΜΚΟ; Επίσης αυτό που ακούγεται, ότι υπάρχουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες της ηπειρωτικής Ελλάδας και για αυτό δεν τους μεταφέρουν από τα νησιά (μάλιστα, όσοι κατηγορούν για ρατσισμό τους νησιώτες, κατηγορούν τους υπόλοιπους Έλληνες για αναλγησία προς τους συμπολίτες τους,) προσωπικά δεν με πείθει. Μια δράκα άνθρωποι που διαμαρτύρονται, ας είναι και ένας δήμαρχος μεταξύ τους, δεν αποτελεί "αντίδραση". Εδώ στα νησιά έχουν ξεσηκωθεί, λίγο λείπει να...αυτοανακυρηχθούν ανεξάρτητο κράτος, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση και χώρους να επιτάξει και ΜΑΤ να στείλει. Άλλο λόγο έχει να μην κάνει αυτή τη μεταφορά στην ενδοχώρα, αλλά δεν ξέρω ποια είναι η στρατηγική. Επίσης, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος συνωμοσιολόγος, για να ανησυχεί ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη είσοδος μεταναστών. Η ιδέα ότι αυτοί οι μετανάστες είναι λύση στο δημογραφικό της χώρας το γράφουν ουκ ολίγοι αρθρογράφοι. Η κυρία Θεανώ μας η Φωτίου το είχε πει σε τηλεοπτικό πάνελ την αξέχαστη τετραετία. Και από πάνω, προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι Έλληνες ήταν ρατσιστές κατά των Ελλήνων της Μικρασίας συγκρίνοντας έμμεσα τους ομοεθνείς, ομόγλωσσους και ομοθρήσκους Σμυρνιούς με τους Πακιστανούς και τους Αφγανούς. Και θεωρούν ότι ο ταλαίπωρος που έχει ξεκινήσει από κάποιο χωριό του Αφγανιστάν έχει πολιτισμική αξία, αλλά οι Λέσβιοι είναι "χωριάτες"! Συγγνώμη που χαλάω το όνειρο της παγκόσμιας αδελφοσύνης, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλους τους κολασμένους της γης. Αν ξέρετε κάποιο συγκεκριμένη λύση για το πρόβλημα, μοιραστείτε την μαζί μας. Τα "χωριάτες" και "ναζιστές" και "ρατσιστές" δεν είναι ούτε λύση ούτε επιχείρημα.
20 χρόνια πριν όσοι έλεγαν τι θα συμβεί με τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. και πως τελικά όλο αυτό θα καταλήξει στο να βρεθεί η Ελλάδα να αποτελεί αποικία, έτσι ακριβώς τους έλεγαν, συνωμοσιολόγους.Ο καλύτερος τρόπος για να απαξιώσεις τα επιχειρήματα κάποιου χωρίς να μπεις σε διαδικασία να τα αντικρούσεις είναι να τον χαρακτηρίσεις συνωμοσιολόγο δηλαδή σα να λέμε αμόρφωτο αλαφροΐσκιωτο. Όλοι λοιπόν όσοι βλέπουμε τον πληθυσμό της χώρας να αλλάζει ραγδαία με τα εκατομμύρια των μεταναστών να εισέρχονται στη χώρα (από το 2015 2εκ περίπου επισήμως έχουν περάσει τα σύνορα μας) και τις εκοτανταδες χιλιάδες των νέων Ελλήνων να φεύγουν στο εξωτερικό και κάνουμε τα μαθηματικά μας για το μέλλον, δεν είμαστε παρά τρελοί Δωδεκαθεϊστές που περιμένουν τους Ελ να τους σώσουν μόλις γυρίσουν από τον Σείριο.Όλοι όσοι ζητούν μία χρεοκοπημένη χώρα 10εκ που συνορεύει με τη μουσουλμανική χώρα που μέχρι πρόσφατα ήταν αποικία της να δώσει λύση στην παγκόσμια φτώχεια και στα δις των ανθρώπων της Αφρικής και της Ασίας που θέλουν να ζήσουν το Ευρωπαϊκό όνειρο με μαθηματικά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα είναι αυτοί που κατέχουν την αλήθεια και το δικαίωμα να έχουν άποψη.
Το θέμα δεν είναι αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σχέδιο αλλοίωσης της ταυτότητας των "γηγενών" πληθυσμών αλλά αν οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές δημιουργούν προβλήματα.Και δημιουργούν.Όποιος λοιπόν έχει σαφείς προτάσεις του πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς να υποβιβάζουμε παράλληλα το ήδη χαμηλό βιοτικό επίπεδο όσων τους υποδέχονται, έχει καλώς.Άλλες τοποθετήσεις - για μένα- έχουν την ίδια ακριβώς αξία και χρησιμότητα με αυτές που προσπαθούν να καυτηριάσουν.υγ. Ηρόστρατε όταν σχολιάζεις τα πολιτισμικά ήθη των συνανθρώπων σου, πρόσεχε τουλάχιστον λίγο τον τονισμό και την ορθογραφία σου.
Εντωμεταξύ, κοινό στοιχείο των διηγήσεων προσφύγων και απογόνων προσφύγων που κατέφτασαν το 1922 στην Λέσβο, ήταν η ρατσιστική συμπεριφορά των ντόπιων απέναντι στους "τουρκόσπορους" και στις "παστρικιές" της Σμύρνης.
Φοβάμαι πως εσείς διαβάζετε για μήλα και γράφετε για πορτοκάλια.Ο Μαύρος γάτος δεν παρομοίωσε ούτε κατά διάνοια Πακιστανούς με ΑIβαλιώτες. Σχολίασε τη ρατσιστική στάση των ντόπιων όταν στα νησιά τους ζητούσαν καταφύγιο ακόμη και ομοεθνείς μας.
Σχολίασε την στάση των ντόπιων το 1920 σε σχέση με αυτή το 2020. Στη μεν περίπτωση με Έλληνες από τις Κυδωνίες και την Καππαδοκία στη δε Αφγανοί, Σομαλοί και Μαροκινοι.Πότε θα κάνουμε focus σε αυτό που έχουμε μπροστά μας και δεν θα λέμε ό,τι ξέρουμε που να φαίνεται σχετικό με το θέμα;
επειδη αυτο το αφηγημα εχει ακουστει κατα κορον - περι μικρασιατων το 22 και τωρα: περα απο θεματα εθνικοτητας παραδοσης κλπ (θυμιζω ο μυτιλινιος με τον αιβαλιωτη υπηκοοι - οχι πολιτες φυσικα - τις ιδιας αυτοκρατοριας μολις 9 χρονια πριν - περα απο τα εθνικα στοιχεια αν δεν σας κανουν) εχουμε:α)θεωρω ντροπη να συγκρινουμε ανθρωπους που εφυγαν με την ψυχη στο στομα για να γλιτωσουν το λεπιδι του τσετε με ανθρωπους που εχουν γυρισει το μισο κοσμο με turkish.το θελετε η δεν το θελετε οι μονοδικοι σημερα που αντιμετωπιζουν κινδυνο της ζωης τους στην Τουρκια ειναι οι Γιεζιντι οι Κουρδοι και οι Γκιουλενιστες - αυτοι που ο Ερντογαν φροντιζει να πνιγει καθε φορα που περνουν το ΑιγαιοΟχι φυσικα οι Μαροκινοι οι Σενεγαλεζοι αλλα ακομα και οι Αγφανοι και οι Συριοι. Ειναι θεμιτο να θελουν ολοι μια καλυτερη ζωη αλλα ουτε ενας απο τους παραπανω δεν ερχεται με το λεπιδι στο λαιμο αν δεν μπει στηνβαρκα οπως οι Μικρασιατες προσφυγες το 22.Ειναι προσβολη στην μνημη των ανθρωπων αυτων (αλλα και την σκληρη τυχη των Γκιουλενιστων) να συγκρινινουμε τελειως ανομοιες καταστασεις.Β) Να το παρουμε αποφαση - και οι Εβραιοι και οι Γερμανοι μετα τον ΒΠΠ προσφυγες ηταν και οι δυο. Η αλλοιως δεν μπορουμε να εκχωρουμε ασυλο 0- οπως κανουμε - και στους Γιεζιντι και σε αυτους που τους εκπορνευσαν και τους σκλαβωσαν. Τεχνικα και οι δυο κατηγοριες προσφυγες ειναι - οπως οι ναζι στον ΒΠΠ κατεφυγαν στην Αργεντινη σημερα λεμε οτι ειναι προσφυγες αυτοι που ανεχτηκαν και εθρεψαν το χαλιφατο το νεωτερο. Τεχνικα φυσικα και ειναι προσφυγες ειναι υπο καταδιωξη στον τοπο τους - το χαλιφατο δεν εγινε απο εξωγηινους - εγινε απο Συριους και Ιρακινους κατα πλειοψηφια. Αρα η απολιτικη αποψη οτι ολοι οι "προσφυγες" ειναι καλοδεχουμενη στερειται οποιασδηποτε συλλογικης αναφορας, δεν μπορει και ο διωκτης και ο διωκωμενος να προστατευονται το ιδιο. Και κατι τελευταιο: ενα ακομα ψευτοαφηγημα ειναι οτι οι χριστιανικοι πληθυσμοι της Μικρας Ασιας κατεφυγαν στην προσφυγια εναντι της Μικρασιατικης εκστρατειας. Αν εξετασουμε την τυχη των Ποντιων, των Ασυριων και των Αρμενιων πριν το 22 εχω θα ελεγα οτι μαλλον ο μοναδικος λογος που δεν εκδιωχθηκαν νωριτερα απο ενα κινημα που κινηθηκε σε παραλληλες γραμμες με τα frei korps (οσοι εχετε αγνωστες λεξεις googlaρισμα) ειναι ισως η συνθηκη των Σεβρων.
Καλό είναι να διαβάζουμε και τίποτα,για να έχουμε στο μυαλό μας και το ιστορικό πλαίσιο.Τα νησιά απελευθερώθηκαν μόλις το 1912.10 χρόνια μετά ένας πληθυσμός παρατημένος στο έλεος του έπρεπε να σηκώσει το βάρος της προσφυγιάς.Ένας πληθυσμός που πλήρωσε με το αίμα του όσο λίγοι την Επανάσταση και προσδοκούσε σχεδόν έναν αιώνα την επανένωση με την πατρίδα,δεν πρόλαβε να το χαρεί.Χωρίς πόρους σε τόπους άγονους,που δεν μπορούσαν να θρέψουν τα δικά τους στόματα,έπρεπε να στηρίξουν κι άλλους.Οι προγιαγιάδες μου εκείνη την εποχή άφηναν παιδιά πίσω,να πάνε να πάνε δουλικά στην Πόλη και την Αλεξάνδρεια.Δεν ξέρω πώς υπό αυτές τις συνθήκες δε θα υπήρχαν και γκρίνιες και δυσαρέσκεια.Το ψωμί,που δεν υπήρχε,τους χώριζε κι όχι ο ρατσισμός,όπως τον εννοούμε σήμερα.
Πολυπολιτισμική μεγαθυμία που πετάει το μπαλάκι της εθυνης σε αυτόν που θα έπρεπε να ακούγεται.Δεν μπορούν κωμοπόλεις των 10.000 να έχουν παραγκουπολεις των 10.000 εξαθλιωμένων "άλλων". Δεν ξέρω αν υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης, γενικά δεν μου αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό που ξέρω είναι ότι όταν κάποιος διαμαρτύρεται πρώτα τον ακούς. Δεν του κολλάς ταμπέλες. Φαινεται τουλάχιστον άκομψο.Κυρίως όταν αυτός ο αυτός που διαμαρτύρεται μέχρι πριν από δύο χρόνια πήγαινε για... νόμπελ.
Εν τω μεταξυ το εξοργιστικο ειναι να ακους να μιλανε για "αλλοιωση πολιτισμου" χωριατες της Λεσβου (και της καθε "Λεσβου") που αν ειχες την τυχη να τους ζησεις απο κοντα (τους περισσοτερους) ενοιωθες πραγματικα οτι "αλοιωνεται ο πολιτισμος.σου"!
Αν δεν σας κάνουν οι χωριάτες της Λέσβου για τα χωριά της Λέσβου μπορούμε πάντα να φέρουμε άλλους από την Οξφόρδη ή την Προβηγκία.Μόλις το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση πήγε περίπατο...
Αν σας ενοχλουν οι προσφυγες απο τη Συρια, το Αφγανισταν, την Αφρικη κλπ, γιατι δεν ειναι ...του γουστου σας, να σας φερουμε αλλους απο την Ελβετια, την Σκανδιναβια κλπ...Γινονται αυτα, τι να κανουμε...Η γεωγραφικη θεση αυτης της χωρας καθοριζε παντα τη μοιρα της.Δεν μπορει να εισαι στη νοτιοανατολικη γωνια της Ευρωπης, να περιβαλλεσαι απο τη Λιβυη μεχρι τη Συρια απο ενα "τοξο" πολεμων και συρραξεων, να εχει η γειτονικη σου Τουρκια 4 εκατομμυρια προσφυγες και εσυ να πιστευεις οτι θα μεινεις αλωβητος απι ολη αυτη την κατασταση λες και εισαι το ...Λιχνεσταϊν ή κανα κρατιδιο στις Αλπεις!Στην τελικη, εδω πας στη Στοκχολμη και ειναι γεματη προσφυγες και δε θαχει προσφυγες η Λεσβος;;;
Η μπάλα στην εξέδρα για πάντα...Ποιο είναι το δικό σου θεμα; Η ποιότητα των χωρικών της Λέσβου; Ή ότι στη Λέσβο βρίσκονται πρόσφυγες από το Μαρόκο, το Πακιστάν και την Σομαλία;Όταν κατασταλάξεις πες μου τι συζητάμε.
Δύο σε ένα.Και τους νησιώτες προσβάλλετε και τους ξένους.Είναι οι ντόπιοι απολίτιστοι,άρα τι πρόβλημα έχουν με τους άλλους απολίτιστους;Από τις Βερσαλίες μας γράφετε;Από το Μπάκιγχαμ;Από που;Πού ζείτε εσείς κι από που κοιτάτε τον λαουτζίκο,να ανησυχεί για την ταυτότητα του και την ποιότητα ζωής του,χωρίς να καταλαβαίνουν οι χαζούληδες πόσο ασήμαντοι είναι.
Guess who's back? Yes i am back! Και δεν θα είμαι ευχαριστος(ουτε ορθογραφημενος).Ξεκιναμε, ο περιφεαρχης είναι λάθος και ως προς "αλλοιωση πολιτισμου" αλλα και ως προς το "κοψιμο" δεσμων με την κυβερνηση αλλα δεν σκοπευω να αναλυσω το γιατί επειδη ο σκοπός μου είναι να υπερασπιστω τον τόπο μου και τους συντοπιτες μου απο μια θρασυτατη μπουζουρζιστικη επιθεση απογονων κλεφτοκοταδων που επειδη εχουν ιφον και ακαουντ στα σοσιαλ μεντια νομιζουν ότι γιναν ανταξιοι πολιτισμικης ανωτεριλας σε βαθμο να θεωρουν ότι ομοιαζουν με αρχαιους ελληνες φιλοσοφους (ω ναι δεν προκυται να δειξω ιδιαιτερο σεβασμο, μονο τον απολυτα αναγκαιο).Αν οι Λεσβιοι είναι απολιτιστοι χωριαταρεοι τοτε τι είμαι εγω που η σκουφια μου κρατει απο το πιο δυστροπο χωριο του νησιου; που η σκουφια μου κρατα απο ξυπολητο ορφανο του χωριου; που η σκουφια του κρατουσε απο αναλφαβητη πλυστρα και ελαιομαζωχτρα ξενων χωραφιων; σίγουρα όχι γονος λιοτριβων, τοκογληφων και λοιπων δυναστων της παλαιας "καλης" εποχης, σιγουρα όχι γόνος της παλαιας "καλης αριστοκρατείας, σιγουρα όχι γόνος της παλαιας ¨καλης" κοινωνίας. Βλέπεις εγω δεν καταγωμαι απο Ποιητες, Λογιους, Αριστοκρατες, Προυχοντες κτλ. Και αν τολμησεις να ακολουθησεις υπερασπιστικη γραμμη "εγω δεν εννουσα το μορφωτικο ή το...¨επιπεδο κτλ", ο χαρακτηρισμος "χωριατες" όταν χρησιμοποιηται προσβλητικα ακριβως αυτο εννοει, αμορφωτοι, βαρβαροι.Σιγα τον πολιτισμο που εχεις ρε Ηροστρατε που νοιωθεις ότι πραγματικα αλλοιωνεται απο τους χωριατερεους του νησιου. Τι; Τι πολιτισμο εχεις εσυ δηλαδη; Να λες ανεξοδα στο ιντερνετ τα περισπουδαστα αναμενομενα της πολιτικης ορθοτητας και νοιωθεις "αριστοκρατης" που δεν είσαι σαν την "πλεμπα"; Αυτος είναι ο πολιτισμος που επεδειξες και δεν είναι αξιος σεβασμου και εχει και όνομα "αρχοντοχωριατισμος" λεγεται.Οι Λεσβιοι, Σαμιοτες και Χιοτες εδω και δεκα τουλαχιστον χρόνια βγαζουν ασπροπροσωπο τον Ελληνικο πολιτισμο την στιγμη που κυριολεκτικα ολοκληρη η υπολοιπη Ελλαδα είτε σφυριζει κλεφτικα είτε κουναει το δαχτυλο στους "απολιτιστους" χωριαταρεους.Το μποι σου δεν ανταξιο του θρασους σου. Και όχι μονο το δικό σου αλλα και ολων αυτων που αλλαζουν τα αφηγηματα τους "αααα οι νησιωτες μας είναι ανθρωπιστες", "ααα οι νησιωτες μας είναι ρατσιστες" ααααα και ετσι και γιουβετσι αναλογα με τι μας κανει να νοιωθουμε κοινωνικα αποδεκτοι στην δημοσια σφαιρα, υπάρχει λεξη για αυτην την συμπεριφορα και το ονομα αυτης είναι "υποκρισία".
…μην το παίρνεις τόσο προσωπικά ρε Ποκοπίκε.O Ηρόστρατος εκφράζεται έτσι για όλους τους Έλληνες, βορρά και νότου, ανατολής και δύσης όταν τα παίρνει στο κρανίο, ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει παράπονο.:-)
Βλαχακι σε ρατσιστες, φασιστες, ομοφοβικους και λογιοτατικους δεν χαριζω καστανο. Γιατί βαζω και τους λογιοτατους; διοτι ολοι οι παραπανω διακρινονται απο ενα ενιαιο μοτιβο, προσπαθεια δημιουργίας πολιτισμικης διαφορας με αποπανω προφανος τους ιδιους. Ο ρατσιστης χρησιμοποιει την ρατσαΟ φασιστας χρησιμοποιει την ιδεολογίαΟ ομοφοβικος την ηθικηΟ λογιος τον πολιτισμοΟλοι ομως για τον ιδιο σκοπο, να ικανοποιησουν τον ναρκισισμο τους.Χρησιμοποιησα τον εαυτο μου πρωτων για να προσωποποιησω την γενικευμενη προσβολη, αλλο είναι να προσβαλεις ενα αυλο συνολο και αλλο ενα προσωποποιημενο ανθρωπο και δευτερον γιατί το γενεαλογικο μου δεντρο είναι και το πιο συνθηθες του τοπου μας, η συντρηπτικη πλειοψηφια μας προερχομαστε απο αναλφαβητους φτωχους χωριαταρεους και όχι απο ευαισθητοποιημενους βιγκαν, αστους φιλόζωους και σιγουρα όχι απο υψηλου μορφωτικου επιπεδου.Οταν καποιος επιλεγει να ρητορευσει με αξονα την πολιτισμικη υποτιμηση των διαχρονικα υποτιμημενων θα παρει και την αντιστοιχη απαντηση.Δεν δεχομαι το επιχειρημα "ετσι ρητορευει σε ολους".Το εχω ξαναπει παντα θα είμαι με την Δημοτικη και όχι τους Λογιοτατους, παντα ομως.Το επιχειρημα πιο ήταν; χωριαταρεοι = βαρβαροι (ρατσιτες κτλ)Για να δουμε αν στεκει θα πρεπει να πιασουμε τα πιο εξοφθαλμα ιστορικα ρατσιστικα κινηματα.Ναζιστικη Γερμανικη μηχανη, δημιουργημα μερους της τοτε οικονομικης και ακαδημαικης ελιτ, όχι των χωριαταρεωνΦασιστικη Ιταλια, δημιουργημα μερους της τοτε οικονομικης και ακαδημαικης ελιτ, όχι των χωριαταρεωνΚαι τα δυο τα υπηρετησαν πιστα μερος των δημοσιογραφικων ελιτ της τοτε εποχη.Κατα τα αλλα, ο "πολιτισμενος" νοιωθει να αλοιωνεται ο "πολιτισμος" του απο τους "απολιτιστους" χωριαταρεους.Περισσοτερο θα πρεπει να φοβομαστε οι "χωριαταρεοι" τους "λογιους" για εγκληματα κατα της ανθρωποτητας και γενικευμενης απανθρωπιας παρα το αντιθετο.Και για να είμαι ειλικρινης το ιδιο θα υπερασπισω και τους "χωριαταρεους" και της υπολοιπης ελλαδας και ας μην είναι συντοπιτες μου.Δεν είναι θεμα προσωπικης ευθυξιας αλλο η επικριτικοτητα(ο περιφεριαρχης ειναι απαραδεκτος και δεν του πρεπει να φιτιλιαζει το συναισθηματικα αγανακτησμενο ενστικτο αλλα να το μετριαζει) και αλλο το σχολιο του Ηροστρατου. Κατανοω και σε ευχαριστω για το σχολιο σου Βλαχακι αλλα θα κανω του κεφαλιου μου, καθοτι ξεροκεφαλος :PΥ.Γ. Παρεπιπτοντως....ΓΕΙΑ ΣΟΥ!!!!!!!
Τωρα που εχω κεφια, παμε στην ειρωνικη αντιμετωπιση των φοβων περι πολιτισμικης αλοιωσης.Ειναι πολιτιστικη αλοιωση το ιστορικο γεγονος ότι η υποσαχαρια αφρικη ξαφνικα προσυλιτιστικε στις δυο μεγαλυτερες θρησκειες; απο σποντα πρεπει να εγινε και όχι συνειδητη προσθαθεια και απο τις δυο θρησκειες.Είναι πολιτισμικη αλοιωση το ιστορικο γεγονος της κουμουνιστικοποιησης της Κινας; απο σποντα εγινε και όχι απο συνειδητη προσπαθεια.Είναι πολιτισμικη αλλοιωση το ιστορικο γεγονος του εκδημοκρατισμου των μη ευρωπαικων εθνων; απο σποντα κι αυτο και οχι απο συνειδητη προσπαθειαΠως θα αποκαλεσουμε τον εκχριστιανισμο των πολυθειστων Ελληνων και Αιγυπτιων;Ναι είναι. Γινανε και συνεχιζουν να γινονται συνειδητες προσπαθειες απο όλους τους πολιτισμους να διαδωσουν τις πολιτισμικες τους αξιες (οποιες κι αν είναι αυτες)Προφανως όχι ολοι με τον ιδιο τροπο και προφανως όχι το ιδιο πετυχημενα. Αυτο είναι ανθρωπινο ενστικτο. Η πολιτισμικη αλλοιωση είναι ενα γεγονος χωρις αυτεξουσιο προσημο, δηλαδη εαν είναι καλη η όχι εξαρτατε απο τον εκαστοτε κριτη κσι την εκαστοτε περιπτωση.Δεν ειναι θεωρια συνωμωσιας η αποδοχη ότι ολοι θελουν να "σωσουν" πολιτισμικα τους "αλλους" αυτο ομως δεν συνεπαγεται ότι σε ενα ανηλιαγο υπογιο καποιοι σκιεροι τυποι μαζωχτηκανε και κοινουν τα νηματα της Ιστοριας και αααααα ξυπνηστε! ΟΙ πρωτοι είναι βολικα ανιστοριτοι και οι δευτεροι είναι ο Μπαμπης και η Τουλα που διαβαζοντας φβ μαθανε τα πρακτικα των παγκοσμιων συνομωσιων που σε ενα παγκοσμιο πολυκεντρικα εξουσιαστικο συστημα κανεις αλλος δεν το γνωρίζει.Μην αρνηστε ιστορικα αυταποδεικτες πρακτικες των ανθρωπινων κοινωνιων και μην αφηνεται την φοβικη φαντασια σας να οργιαζει. Τι σημαινει; οφείλουμε να προβληματιζομαστε μην τυχων και όντως ξανα γινουμε θυματα πολιτισμικης αλλοιωσης που δεν επιθυμουμε χωρις ομως να γινομαστε παραλογα φοβικοι. Και η συνειδητη προσπαθεια να γινουμε ευρωπαιοι πολιτιστικη αλλοιωση συνιστα, αλλοι την θελουμε και αλλοι όχι και δινεται η μαχη. Και η πολιτισμικη προοδος, πολιτισμικη αλλοιωση συνιστα.Παν μετρον αριστον τι σημαινει; και η αφοβια με μετρο και ο φοβος με μετρο.Η ανθρωποτητα επιδιδεται στο σπορ της πολιτισμικης αλλοιωσης απο τα γενοφασκια της.Για αλλη μια φορα γινομαστε ερμαια ενος απλοικου δυαδικου συλλογισμου. Απλοικα μυαλα συγκρουονται με απλοικες σκεψεις.Εγω αλλο ρε Βλαχακι δεν μπορω να καταλαβω, γιατί είναι τοσο δυσκολο να αποδεχτουμε την πολυπλοκοτητα της πραγματικοτητας και καταληγουμε σε απλοικους αφορισμους. Ισως αυτο με ενοχλησε και με τον Ηροστρατο, ενας απλοικος αφορισμος σε κοινωνικα αποδεκτο στοχο, ενα μοτιβο στην δημοσια σφαιρα που γινεται κατα κορον απο ολο και περισσοτερες ομαδες.Εγω εχω Πιστη στην Δημοτικη να κερδιζει παντα την Καθαρευουσα.
ΓΕΙΑ ΣΟΥ!!!!!!!Μαζί σου.Είναι σφάλμα, όμως, να συγκρίνονται τα κίνητρα (και τα αποτελέσματα) ενός οργανωμένου επεκτατισμού κάθε φύσεως (γεωπολιτικού, ιδεολογικού etc) με ανθρώπους βίαια εκτοπισμένους χάριν πολύ άμεσων ή έμμεσων λόγων.Δεν μπορώ να μιλήσω για τον "Ηρόστρατο" αλλά φαντάζομαι ότι η αυτόματη knee-jerk reaction αρκετών είναι απέναντι στο γεγονός ότι οι μάζες που καταλήγουν εδώ θεωρούνται "Λαθροέποικοι", που είναι όντως προγραμματισμένοι να σε αλώσουν τον κάθε έναν από εμάς προσωπικά. Επειδή υπάρχει δίπολο κι ακριβώς επειδή μία θέση εντός της κλίμακας απ' τον έναν πόλο στον άλλο μπορεί να παρεξηγηθεί (ενώ οι θέσεις των δίπολων όχι), αυτό μπορεί να έχει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα, στο πώς εκφράζεται μία άποψη ή στο πώς δεν εκφράζεται.Αν είναι να μπει, κανείς, στα παπούτσια του απλού γειτνιάζοντα Έλληνα κατοίκου στις -ο Αχούρα Μαζντα να τις κάνεις- δομές φιλοξενίας των ξένων, να μπει, βεβαίως να μπει, αλλά καλό θα ήταν να μπει και στα παπούτσια του «ξένου». Κατά τα λοιπά κι εγώ συμφωνώ ότι οι αφορισμοί και οι χαρακτηρισμοί συλλήβδην δεν εξυπηρετούν και είναι κάπως ελιτίστικοι, μαζί με κάτι αντιπαθητικές εκφράσεις τύπου "μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος κ.λπ." (μεγάλο χασμουρητό), όταν δεν αφορούν σε ειλικρινή αγανάκτηση αλλά σε χαιρεκακία.Δεν είναι όμως "ελιτίστικο" (και αρκετά κομψά το θέτω) να λες τι θα έκανες ή τι δεν θα έκανες αν σου είχαν βομβαρδίσει το σπίτι ή/και αν δεν είχες να φας και να θρέψεις τα παιδιά σου ή αν κινδύνευες κάθε μέρα να σε πετάξουν από καμία οροφή ή να σε βιάσουν ή να σου κάνουν βουντού ή αν σε έχουν στριμωγμένο σαν την προβάτα που θα θέλεις να πάρεις σειρά προτεραιότητας για να πας μέχρι στο μπάνιο τρως μουχλιασμένο φαί δεν έχεις νερό να πλύνεις το παιδί σου και δεν ξέρεις τις σκατά σου ξημερώνει αύριο, όταν είσαι πολύ μακριά από αυτό το σενάριο; Θυμάμαι τι έλεγε το πόπολο με έναν τύπο που κράδαινε το παιδί του, είχαν πάθει σοκ όλες οι μανούλες και όλοι οι ευαισθητούληδες, «Στρουμφοθεούλη μου πώς κραδαίνει το παιδί ο βάρβαρος!». Πάντως, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν το μόνο σίγουρο και δεν βλέπω φως στον ορίζοντα άμεσα, μάλλον το αντίθετο. Κάποιοι άνθρωποι, δε, τα έχουν λίγο παραπάνω μένος με τον «επαρχιωτισμό» και ίσως έχουν τους λόγους τους, μπορεί να πέρασαν άσχημα στο στρατό, δεν ξέρω ρε φίλε, ο κάθε ένας έχει τα δικά του. Κάποια στοιχεία αυτού που αποκαλείται «επαρχιωτισμός» είναι απολύτως ασφυχτικά για αρκετούς ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων αυτής). Φυσικά και οι "αστικές" (μη) συναναστροφές, π.χ. "το απρόσωπον", έχουν επίσης τα κακά τους και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για γενικευμένη ανωτερότητα και κατωτερότητα των μεν έναντι των δε, προφανώς.
Βλαχακι στο τελευταιο σου σχολιο οι ενστασεις μου είναι τοσο μα τοσο εξωφρενικα μικρες στο 99% του που δεν μπαινω καν στον κοπο να τις εκφρασω. Εχεις περιγραψει την ουσια, εχουμε ενα πραγματικο προβλημα (μεταναστευτικο) και ως κοινωνια είμαστε παθολογικα ανικανοι να δουμε περα απο την μυτη μας, π.χ. ΜΚΟ καποιες είναι ουσιαστικες καποιες εγκληματικες, μην τυχων και παρουμε χαρτι και καλαμαρι και ενθαρινουμε τις ουσιαστικες και να βαλουμε στη φυλακη τις εγληματικες, όχι θα πρεπει να παμε σε απλοικα δυαδικες λογικες, μερικες είναι εγκληματικες; αααααααααα!Στη φυλακη ολοι ααααααα, είναι μερικες ουσιαστικες; ααααααα οποιος τα βαζει με τις ΜΚΟ είναι ξενοφοβικος φασιστας αααααααα, και η πλειοψηφια να εχει μεινει με το στομα ανοιχτο. και αυτην την δυαδικη σκεψη την εχουν ενθαρυνει συνειδητα συγκεκριμενα κομματα της δεξια και της αριστερας.Αυτη ηταν και η ενσταση μου με την λογικη του αρχικου σχολίου ( ας το αποδεσμευσουμε τον Ηροστρατο απο την συζητηση, μην τον παμε και στην πυρα τον ανθρωπο). Οι Λεσβιοι ενδωσαν σε ενα συναισθηματικο φοβισμενο θυμικο; αααααααα μπειξε δειξε είναι αααααα.Οι Λεσβιοι, Χιωτες, Σαμιωτες εχουν δικιο, οι προσφυγες εχουν δικιο και εμεις εχουμε δικιο κανενας μας όμως 100% και ταυτοχρονα ολοι μας εχουμε αδικο και παλι όχι 100%.Προσφερες μια αιτιολογία για τον "αντι-επαρχιωτισμο", εγω τις χειροτερες κοινωνικες αδικιες τις εχω βιωσει στην αθηνα, ο λογος επειδη εδω εζησα την πλειοψηφια της ζωής μου, όχι γιατί οι αστοι είναι παλιο γκαγκαροι. Μαχαιρι στην ζωή μου εχουν βγάλει και παραπανω απο μια φορα ναρκωμανεις, ε εχεις ακουσει ποτε να ταπεινωνω τους ναρκωμανεις συλιβδην; όχι, γιατί ξερω ότι οι ανθρωποι δεν είναι συλιβδην μαχαιροβγάλτες, πως το ξερω; με το να μην τους θεωρω κατωτερους μου και κατα συνεπεια δωθησεις ευκαιριας να τους συναναστρεφομαι. Απαξ και δημιουργησεις πολιτισμικη αποσταση με μια ομαδοποιηση ανθρωπων καθε διαφωνια θα εκφραστει με εχθροτητα, αυτος που προσβαλει ξεχνα, αυτος που προσβαλεται όχι.Το προεκλογικο συριζαικο μοντελο "πολιτισμικα ανωτεροι" vs "αμορφωτοι ξενοφοβικοι" είναι προβληματικο, το ιδιο προβληματικο με το λαικιστικα δεξιο "πατριωτες" vs "λαθροερωτευμενους ανθελληνες". Αυτου του ειδους η αφοριστικη πολωση δεν ήρθε επειδη καποιος εχει καποια προσωπικα βιωματα, ηρθε απο συγκεκριμενες προεκλογικες ρητορικες, ολοι ξερουμε ότι στην επαρχια οπως και στις πολεις υπάρχουν και γαμω τους ανθρωπους και ανκδιηγητοι μαλακες.Το είχα πει και παλιοτερα για τους χαρακτηρισμους για τους αφελεις και παραδωμενους σε ενα φοβικο συναισθημα ψηφοφορους της Χ.Α. μην τους χαρακτηριζετε σαν να είναι συνειδητα μελη της Χ.Α. Τα εγκληματικα της μελη(όχι μονο αυτα που δικαζονται αλλα και τα πολλαπλασια τους) παιξαν δημαγωγικο παιχνιδι πανω στους φοβους αφελων ανθρωπων.Υποτιθεται ότι ο πολιτισμενος εχει καλυτερη αντιληψη του τι είναι ο Ανθρωπος και ποιες οι Αδυναμίες του και τι οι Κοινωνίες του και τα Ελλειματα τους, βλέπει τα προβληματα και επεμβαινει με κατανόηση προσπαθοντας να καλητερευσει τα πραγματα. Αυτο που απο την αρχη της κρισης ομως γινεται είναι οι αυτοαναγορευομενοι και των δυο πλευρων να λειτουργουν με εναν ολοιδιο αφοριστικο λογισμο, οποιος δεν αποδεχεται 100% την αποψη μου είναι ότι χειροτερο εχει συμβει στην ανθρωπότητα, υπάρχει λεξη για αυτο το επιπεδο πολιτισμου και είναι βαρβαρισμος.Ειλικρινα δεν αντεχω να δω τα προεόρτια της επαναληπτικης προεκλογικης συριζαικης εκστρατιας, το εχω ξανα πει εαν ξανα οδηγηθουμε σε εμφυλιακη προεκλογικη συραξη, εγω θα συνταχθω με τους εθνικους και δεν με νοιαζει αν θα υπαρξει προσωρινη παυση προοδου στα ανθρωπινα δικαιωματα.Και θα στο πω στην ψυχρα, η Αριστερα είναι απολυταρχικη, η κεντροαριστερα φροντισε η Φωφαρα να είναι ειδος προς εξαφανιση με τις δυο πολιτικες εκκαθαρισεις, μαντεξε τι ψηφησα πρωτη φορα στην ζωή μου; εχω φαει μουχλιασμενο φαγητο και η γευση του ήταν πιο γλυκια απο την γευση της ψηφου μου και όμως προτιμο μια προβληματικα δημοκρατικη δεξια(πρεπει να ικανοποιησουν και το λαικιστικο κομματι τους, αρα λυπαμαι που η αστυνομια δεν θα στηριξει τους Λοατ και αν και με λυπει, δεν πειραζει οι μειονοτητες αντεξανε αιωνες κοινωνικης αδικιας ας αντεξουν καμια 10ρια χρονια ακομα, είναι ασχημο αυτο που γραφω, το ξερω, το νοιωθω αλλα τα γραφω γιατί προτιμω να είμαι ειλικρινης παρα αλλος ενας πολιτικα ορθα προβλεψιμος φανφαρας) παρα οτιδηποτε εχει να κανει με τον ορυμαγδο μια αλλαζονικα ναρκισιστικης και τελειως ακαταλυπτα αντιδημοκρατικης αριστερας. Εδω βουλευτης του Κιναλ πεταχτηκε σαν την πορδη να παρει την "ηθικη" πλευρα περι εκτρωσεων, τι να ψηφισω; τις εξωκοινοβουλετικες συννιστωσες που εγκατεληψαν την ΠΦΑ επειδη δεν κατελυσε ο Τσιπρας το πολιτευμα; Εαν ακομα και εγω ψηφισα δεξια( με λογικη το μικροτερο κακο), τι ακριβως συμβαινει στην κρισιμη μαζα με αυτη την αλλαζονικα ναρκισιστικη και τελειως ακαταλυπτα αντιδημοκρατικη αριστερα, και ναι αυτη η αλλαζονικη "κουλτουρε" ισοπεδωση των "αλλων" είναι ξεκαθαρη ευθυνη της νεο-αριστερας.Αφηγημα αντιδημοκρατικης δεξιας: εμεις οι πατριωτες και οι αλλοι οι ανθεληνες ξενολατρεςΑφηγημα αντιδημοκρατικης αριστερας: εμεις οι μορφωμενοι, πολιτισμενοι και οι αλλοι αμορφωτοι φασιστες Ελπίζω στις επομενες εκλογες ενα νεο κομμα τυπου ποταμι διαφορετικα συνειδητα δεξια κι ας παραμεινει ο κοινοβουλευτικος νομος περι γαμου σε καθεστως ενεργης αδικαιοπραξιας με το Συνταγμα (το Συνταγμα δινει στους εχοντες την ιδιοτητα των Πολιτων συγκεκριμενα πολιτιακα δικαιωματα και ο κοινοβουλευτικος νομος αλλαζει την ιδιοτητα,Συνταγμα = Βουληση, Κοινοβουλευτικος Νομος= Πραξη, μη συμφωνια βουλησης και πραξης = αδικαιοπραξία, σε αδικαιοπραξια η Πραξη συμορφωνεται στην Βουληση και ας κατσει η νεο- αριστερα να κανει φανφαρες αλλαγες Συνταγματος, οταν καιγεται η λαμπα του σαλονιου δεν αλλαζεις την ασφαλεια στον πινακα αλλα την ρημαδα την λαμπα)Λεω δυσαρεστα πραγματα τωρα που δεν είναι αργα.Υ.γ. για τα νησια είναι πλεον αργα προσπαθειες τυπου "εχεται δικιο ας το συζητησουμε νηφαλια", είναι ηδη σε κατασταση θυμου, και το μονο που θα τους ηρεμησει είναι να δουν μεταναστες σε πλοια για την ηπηρωτικη ελλαδα, να καλμαρουνε και θα συζητησουν, τωρα οτιδηποτε είναι "εχετε χιλια δικαια αλλα να....¨" το μεταφραζουν δικαιως/αδικως δεν εχει σημασια ως αλλη μια μαλαγανια. Και το η σταγονα που τους ξεχειλησε ήταν εκεινη η καταραμενη πορεια των 2.000 ανθρωπων προς την πρωτευουσα του νησιου και οποιος τους νουθετησε για αυτη την πορεια εχει σοβαρη ευθυνη. Φοβηθηκαν οι ανθρωποι, για να σκασει πορεια 2.000 ξενων στην Καλαματα να δουμε ποσο ανωτεροι θα ήταν....
...λαθροερωτευμενους;;;;[Μάλλον δεν εννοείς αυτούς αλλά υπάρχουν κάποιοι "άντρακλες" που μέσα στην ρατσιστική τους αγαμισιά εύχονται περφορέ βιασμούς σε ελληνίδες που έρχονται σε επαφές (για οποιονδήποτε λόγο, π.χ. νομική υπεράσπιση) με αλλοδαπούς].Με τις πρώτες παραγράφους σου πάνω- κάτω συμφωνώ. Παρεμπιπτόντως κι εγώ εχω πει ότι συνήθως υπάρχει αιτιολόγηση για διάφορα πράγμα (χωρίς η αιτιολόγηση να είναι συνώνυμη της δικαιολόγησης) και πίστευα ότι είναι λάθος η ακραία απομόνωση των "ψηφοφόρων χα" κι ότι αυτό που έπρεπε να υπάρξει είναι εναλλακτική και η διέξοδος. Σε κάποιες περιπτώσεις, πράγματοι, οι άνθρωποι κρίνουν άλλους πίσω απ' τις διόπτρες των δικών τους προνομίων και κατακτήσεων. Βέβαια, ούτε όλοι οι ψηφοφόροι χα είναι "κακόμοιροι" και "αμόρφωτοι" και "δίχως στον ήλιο μοίρα", ούτε το να βαπτίζονται x άνθρωποι ως αφελείς και κυριολεκτικά άβουλοι, όχι "κύριοι" της ψήφου τους είναι και τόσο θεμιτό.Πάντως, δεν νομίζω ότι πρέπει να φοβόμαστε να στηλιτεύουμε τα κακώς κείμενα από όπου κι αν προέρχονται Ποκοπίκε: επαρχία ή άστυ. Φυσικά, είναι αλλιώς να τα λέμε μόνοι μας, αλλιώς να μας τα λένε άλλοι (αυτό ισχύει και με τα "χωρατά", you see), αλλιώς, ακόμη, να μας τα λένε ξένοι (βλ. πχ β.ευρωπαίοι).Γιατί, όμως, οι διεθνείς συγκυρίες και σχέσεις να μεταφράζονται ως πράγματα πλήρως ελέγξιμα, δια του εσωτερικού; Δεν πάει έτσι το πράγμα, θαρρώ. Είτε μιλάμε για εμπόλεμες διαμάχες σε γειτονικές χώρες, είτε για την Τουρκια και τα δικά της συμφέροντα, είτε για ακραία φτώχεια και περιβαντολλογικές καταστροφές σε άλλες χώρες, είτε για "κολλητικές" οικονομικές κρίσεις ντόμινο, κι εδώ ο Ηρόστρατος έχει δίκιο, δεν γίνεται να γαμιέται ο Ζευς γύρω γύρω και εσύ να μένεις ανεπηρέαστος, όπερ άτοπον που λένε. Φυσικά, το βάρος της διαχείρησης πρέπει να επιμερίζεται, ουδεμία αμφιβολία περί τούτου.Περιμένω να δω τι θα κάνει και η "δημοκρατική δεξιά" (που δεν βλέπω να τα πηγαίνει και τόσο καλά μέχρι τώρα, αναφορικά με το παρόν ζήτημα, διότι οι συγκυρίες δεν είναι όπως π.χ. το καλοκαίρι του 2018). Είναι άκρως μανιχαϊστικό και διπολιστικά (sic) βολικό όλα τα κακά να επιρρίπτονται στην προηγούμενη κυβέρνηση και γενικώς το μπαλάκι να πετιέται πίσω. Στην πραγματικότητα όλοι φέρουν όλοι ευθύνη σ' αυτήν την αλυσίδα.Υγ1. "Ελπίζω στις επομενες εκλογες ενα νεο κομμα τυπου ποταμι διαφορετικα συνειδητα δεξια κι ας παραμεινει ο κοινοβουλευτικος νομος περι γαμου σε καθεστως ενεργης αδικαιοπραξιας με το Συνταγμα(...)"...Σόρυ, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείς.ΥΓ2. Ο καθείς ψηφίζει κατά συνείδηση, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και συνδυασμό τους, φυσικά. Δεν πείθομαι εύκολα περί "εθνικού συμφέροντος" ή του συμφέροντος μιας υποτιθέμενης πλειοψηφίας, ο μπάρμπας μου λέει, δεν φτάνει η ταμπέλα, το θέμα είναι αν/τι κάνεις.Παρεμπιπτόντως, δεν ψήφισα κανένα απ' τα δύο αυτά τα κόμματα τα τελευταία χρόνια (σεπτέμβριο, δε, του 2015 δεν είχα πάει να ψηφίσω, ούτε μπορούσα, και ήταν το τελευταίο πράγμα που με ένοιαζε τότε). Θα σου πω την μαύρη μου αλήθεια, επειδή τα λοατκι θέματα μοιάζουν να ξεπηδούν και στις πιο άσχετες συζητήσεις. Όσο κι αν είναι σημαντικό που αυτά τα θέματα έγιναν πιο mainstream και ορατά, άλλο τόσο με κούρασε που η κάθε ...κατακαημένη Orechova θέλει να έχει άποψη επί της δικής μου ατομικότητας, μην βλέποντάς με, καν, σαν υποκείμενο, αλλά σαν αντικείμενο καφενειακής ή πιο σοβαρής σύγκρουσης, επειδή έτσι του κάβλωσε. ΥΓ3. Ιλό προφέρεται, αν και προτιμώ το Χάλοτ.Αυτά φορ τουνάιτ!
Η αδικαιοπραξια είναι νομικη εννοια αλλα την χρησιμοποιουμε και στην καθημερινοτητα μας, τι λεει, ότι για να είναι δικαιη μια πραξη θα πρεπει η βουληση να συμφωνει με την πραξη, για αυτο τον λογο π.χ. αν τιμολογησεις δελτιο αποστολης με σκοπο διακηνησης "δωρεαν διαθεση" θα φας προστιμο, διοτι η βουληση είναι "δωρεαν διαθεση" και η πραξη η πωληση. Αυτην την νομικη αξια χρησιμοποιω, το Συνταγμα ως ο ανωτερος (γενικος) νομος συνηστα την βουληση του κρατους, οι κοινοβουλευτικοι νομοι συνηστουν την πραξη του κρατους. Το Συνταγμα δινει δικαιωματα (και υποσχεται προστασια αυτων) σε εχοντες τις ιδιοτητες ¨ανθρωπος" και "πολιτης", ο κοινοβουλευτικος νομος (πραξη) αυθαιρετα αλλαζει την ιδιοτητα "πολιτης" σε "αντρας/γυναικα", το δικαιο είναι να συμμορφωθει η πραξη στην αρχικη βουληση, να αντικατασταθουν οι λεξεις του οικογενιακου νομου "αντρας/γυναικα" σε "πολιτες" Και είναι και σωστο και φιλοσοφικα, το κρατος δεν έχει καμια δουλεια να γνωριζει και να αποφασιζει με κριτηρια πραγματα που δεν το αφορουν οπως είναι ο σεξ.προσανατολισμος(τα κεντρα αιμοδοσια οφειλουν να ελεχουν το αιμα απο όλους,δεν νοηται να υπαρχει η ερωτηση "σεξ.προσανατολισμος;"), το να ζητας εσυ (όχι εσυ αλλα το γενικως και αοριστως "εσυ") να έχει σημασια για το κρατος η σεξουαλικοτητα των πολιτων εχει το πρακτικα δυσαρεστο αποτελεσμα μια Πολιτειακη διαμαχη μετατρεπεται σε Ηθικο-κοινωνικη. Τι θελω να πω ο σεξ.προσανατολισμος δεν είναι Πολιτιακα ποιοτικο χαρακτηριστικο και η Ηθικο-κοινωνικη προσεγγιση είναι που τον μετατρεπει σε "ποιοτικο" χαρακτηριστικο.Προσωπικα πιστευω μια επιστροφη στο ρητορικο μοντελο των 90'ς( το οποιο ήταν ξεκαθαρα επιθετικο και ηθικα εριστικο αλλα βασιζοταν στην ιδιοτητα του Πολιτη και ηταν και τοτε υπο την αιγιδα της Αριστερας) θα φερει πιο σταθερα και σιγουρα αποτελεσματα, αυτη την στιγμη αυτο που βλεπω είναι να κερδιζει μια ηθικο-ρητορικη εξ αμερικης (η οποια διαπρεπει στον εντυπωσιασμο αλλα όχι στην ουσια)
Καλήν εσπέραν!Είπες"Ελπίζω στις επομενες εκλογες ενα νεο κομμα τυπου ποταμι διαφορετικα συνειδητα δεξια κι ας παραμεινει ο κοινοβουλευτικος νομος περι γαμου σε καθεστως ενεργης αδικαιοπραξιας με το Συνταγμα"Δηλαδή, ανακεφαλαιώνοντας: Θες ένα νέο κόμμα που να είναι τύπου Ποτάμι, αλλά διαφορετικό και "συνειδητά" δεξιό. +Εφόσον δεν έχεις θέμα, στην προκειμένη περίπτωση, να "ριχθούν" τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικώς και τα δικαιώματα των μειονοτήτων ειδικώς (καθώς, όπως λες "οι μειονότητες είναι ούτως ή άλλως συνηθισμένες στις αδικίες και μπορούν να περιμένουν 10 χρόνια") υπεισέρχεσαι και στο θέμα του μη υπαρκτού marriage equalityΠΟΥκρίνεις, μεν, ότι είναι λάθος να μην υπάρχει τέτοια ισότητα (κατά την εκλαμβανόμενη από εσένα "αδικαιοπραξία" Συντάγματος και Δόμου), κρίνεις, επίσης, ότι υπάρχει λάθος στόχευση επί των ζητούμενων και πεπραγμένων ΑΛΛΑ δηλώνεις πως δεν σε ενδιαφέρει να αλλάξει αυτό (εφόσον το "νέο, διαφορετικό, συνειδητά δεξιό κόμμα, τύπου Ποτάμι", αλλά όχι Ποτάμι, δεν θα ήταν αντίθετο, λογικά, στο να αλλάξει το θέμα της "αδικαιοπραξίας").....Στην περίπτωση που έχω καταλάβει ορθά, τι λες (όχι Βίρνα, δεν το παίζω Γιάγκος Δράκος), έχω να δηλώσω τα εξής δύο: α. Ο ειρμός της σκέψης σου είναι κάπως περίεργος, μιλάγαμε για το προσφυγικό, θαρρώ ... πώς στην ευχή (lol) φτάσαμε να μιλάμε, τώρα, για τον γάμο το Οικογενειακό Δίκαιο και το άνδρας/γυναίκα vs πολίτης;β. Νομίζω πως θες λίγο να έχεις και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη, αγαπητέ Ποκοπίκε, από ηθικής απόψεως κι έτσι όπως το θέτεις, το όλον θέμα, μοιάζω να ακούω το εξής: "Ψήφισα Εθνικούς και με ...πόνο καρδίας ξέρω πως (δεν)θα γίνει/ουν το/α τάδε, αλλά τι να κάνουμε αφού κάποια πράγματα είναι πολύ πιο σημαντικά από άλλα και επίσης εγώ θα στηρίξω κάτι που είναι αντίθετο προς θεμιτές επιδιώξεις, αλλά ούτως ή άλλως δεν την ψάχνετε σωστά τη φάση μωρέ, τι ξέρετε εσείς;". Θα είμαι ειλικρινής: Πιο ξηγημένο μου φαίνεται κάτι του στυλ: "ψήφισα Ν.Δ. επειδή έκρινα ότι είναι η καλύτερη επιλογή τη δεδομένη στιγμή.- ...παρά όλη αυτή η (ξανασημειώ) μάλλον στρυφνής διατυπώσεως περικοκλάδα.-----Δύο θέματα ακόμη:1. Σύνταγμα (περί της μη αναθεώρησης) https://www.in.gr/2019/11/26/greece/anthropina-dikaiomata-katapsifistike-anatheorisi-tou-arthrou-tou-syntagmatos-gia-tis-diakriseis/Η υπάρχουσα μορφή του αρ.5, παράγρ 2 συντάγματος είναι αυτή:«Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».(και που είναι κάτι που αφορά *γενικά* το άτομο καθώς δεν ενδιαφέρει μόνο ο γάμος, προφανώς!!!Παρεμπιπτόντως, όμως, κάποιοι "καλούληδες" φοβόντουσαν ότι αν μπει εκεί το σχετικό provision σεξ. προσανατολισμού μπορεί να ανοίξουν, πιο εύκολα, οι "ασκοί του αιόλου"  και στο οικογενειακό δίκαιο).2. Οικογενειακό δίκαιοΔες σχετικά:https://www.lawspot.gr/nomika-nea/anypostastos-o-politikos-gamos-metaxy-atomon-toy-idioy-fyloy-ap-1428-2017...Γενικώς, λες να μην το έχουν σκεφτεί, ρε Ποκοπίκε αυτό που λες περί "αδικαιοπραξίας" ή να είναι τόσο εύκολο; Μετά συγχωρήσεως κιόλας, δεν νομίζω.
Αχά!Η έλλειψη του κόμματος (όχι του εκλογικού, του σημείου στίξης) με μπέρδεψε, καθώς και η διατύπωση, γι' αυτό και επέμενα στο "τι εννοείς μ' αυτό;". ...Τα λοιπά συμπεράσματα παραμένουν ανεπηρέαστα, όμως.Το κακό με τα κακά πράγματα είναι ότι μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα:https://youtu.be/9AFf0ysgNiM