σε , ,

Γιατί όλες οι καμπάνιες κατά των εκτρώσεων περιέχουν ανακριβή στοιχεία;

Και το πρωτοσέλιδο στο Sportime και η αφίσα επιχείρησαν να παραπλανήσουν με αντιεπιστημονικά στοιχεία. Θα αφήσουμε να το καταφέρουν;

Αρχικά μου έκανε εντύπωση το πώς καμπάνιες που ξοδεύουν *τόσο* χρήμα δεν ελέγχονται πριν τυπωθούν ώστε να βεβαιωθούν οι δημιουργοί τους πως ισχύουν τα στοιχεία τους.

Πρώτα είχαμε τους ανεκδιήγητους ισχυρισμούς στο πρωτοσέλιδο-διαφήμιση της αθλητικής εφημερίδας:

sportime exofi

«Πάνω από 350.000 εκτρώσεις κάθε χρόνο στην Ελλάδα» – ψέμα, «θανατώνεται πληθυσμός όσος της Πάτρας και του Ηρακλείου» – ψέμα που προκύπτει απ’ το πρώτο ψέμα, «χωρίς αμβλώσεις σε 4 χρόνια θα είχαμε 1 εκατομμύριο περισσότερα παιδιά» – αριθμός βγαλμένος προφανώς απ’ το πρώτο ψέμα, αλλά ταυτόχρονα και με λογικό σφάλμα: αν δεν υπήρχαν εκτρώσεις προφανώς και δεν θα είχαμε καν τόσες εγκυμοσύνες.

Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος είχε στηλιτεύσει τότε το αντιεπιστημονικό πρωτοσέλιδο και τη στήριξη του Άδωνη Γεωργιάδη σε αυτό, και ο κ. Γεωργιάδης σε απάντησή του είχε παραδεχτεί πως το νούμερο «πάνω 350.000 εκτρώσεις το χρόνο» ήταν λανθασμένο και υπερπολλαπλάσιο του αληθινού.

Τώρα είχαμε πάλι ανακρίβειες και ψευδείς ισχυρισμούς απ’ την νέα αφίσα του Αφήστε με να Ζήσω

EOKvrkNWAAAbFhT

Κατά τη γνώμη μου αυτός ήταν ο βασικός λόγος για να κατέβουν οι αφίσες, κι όχι επειδή εξέφραζαν διαφορετική άποψη για κάτι που δεν απαγορεύεται (με την ίδια λογική θα έπρεπε να είχαν κατέβει και οι αφίσες των vegan που παρουσιάζουν ως δολοφονία την νόμιμη -όπως είναι και η έκτρωση- βρώση κρέατος). Πολλοί, όπως και τα Ελληνικά Hoaxes, κατέρριψαν από χτες τους ισχυρισμούς με χαρακτηριστική άνεση.

Τα στοιχεία ήταν πειραγμένα -προς τα πάνω φυσικά, προς το τραγικότερο…

1) Λένε: «Από την 18η μέρα χτυπά η καρδιά τους». Στην πραγματικότητα δεν το γνωρίζουμε, μιας και ρυθμική κίνηση καρδιακών κυττάρων εντοπίζεται από την 22η-23η ημέρα, ενώ ακόμη και τότε δεν μιλάμε για λειτουργικό καρδιαγγειακό σύστημα. αλλά για μια συλλογή κυττάρων με ηλεκτρική δραστηριότητα.

2) Λένε: «Από τη[ν] 10η εβδομάδα νιώθουν πόνο». Στην πραγματικότητα τα έμβρυα αρχίζουν να νιώθουν πόνο από την 27η εβδομάδα της κύησης και μετά.

3) Λένε: «Από την 42η ημέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα». Στην πραγματικότητα παρότι όντως υπάρχει ηλεκτρική δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που έχουν σχηματιστεί μέχρι αυτή τη περίοδο, δεν έχουμε κανονική εγκεφαλική λειτουργία.

4) Λένε: «Από την 8η εβδομάδα έχουν δημιουργηθεί ΟΛΑ τους τα όργανα». Στην πραγματικότητα το σύνολο των οργάνων έχει αναπτυχθεί περίπου κατά την 20η εβδομάδα.

Screenshot 1 15

Κάποια απ’ τα λάθη είναι πολύ πιο λάιτ απ’ τα άλλα. Ας πούμε ο αυθαίρετος ισχυρισμός πως η καρδιά τους χτυπά απ’ την 18η μέρα δεν είναι και τρομερά παραπλανητικός αν έπεσαν έξω απλώς 5 μέρες, όπως και η ανίχνευση εγκεφαλικών κυμάτων κι ας μην υπάρχει κανονική εγκεφαλική λειτουργία.

Όμως είναι άλλο να πέφτεις έξω 5 μέρες, κι άλλο 17 εβδομάδες, όπως στην περίπτωση του πόνου. Και ακόμα χειρότερο να γράφεις με κεφαλαία γράμματα πως ΟΛΑ τα όργανα έχουν δημιουργηθεί την 8η εβδομάδα (πέφτοντας τρεις ολόκληρους μήνες έξω), όταν κάτι τέτοιο είναι πανεύκολο να ελεγχθεί και να καταρριφθεί.

Κι αν η αρχική μου σκέψη ήταν πως φούσκωσαν εν γνώση τους τα νούμερα για να προκαλέσουν έξτρα συγκίνηση, τελικά η απάντηση είναι πιο απλή:

Αντέγραψαν στεγνά μια εικόνα που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, μεταφράζοντας απλώς τα στοιχεία από εκεί – χωρίς προφανώς να τα ελέγξουν.

Screenshot 2 7
Εικάζω και τα «στοιχεία» που δεν χώρεσαν στην ελληνική αφίσα είναι της ίδιας εγκυρότητας.

Όταν πηγή για επιστημονικά στοιχεία είναι inspirational εικόνες ή memes που αλιεύουν κάποιοι στο ίντερνετ, αυτά συμβαίνουν.

Σε μια εποχή που τα fake news μάς κυκλώνουν στον ψηφιακό κόσμο και το Facebook δεν κάνει τίποτα για αυτά (αποφάσισε, παρά τις αντιδράσεις, να συνεχίσει να δημοσιεύει πληρωμένες πολιτικές διαφημίσεις που λένε αποδεδειγμένα ψέματα), ας κάνουμε κάτι τουλάχιστον στον αναλογικό κόσμο: Επιτέλους, μια αρχή για τις παραπλανητικές διαφημίσεις που βλέπουμε γύρω μας δεν υπάρχει;

Update: Το κίνημα Αφήστε με Να ζήσω απάντησε τα εξής στα Ελληνικά Hoaxes:

Απάντηση του Κινήματος “Αφήστε με να ζήσω!” στα “ELLΙNIKA ΗOAXES”

Πληροφορηθήκαμε ότι η ιστοσελίδα “ELLINIKA HOAXES” στην ιστοσελίδα τους, αλλά και στη σελίδα τους στο Facebook, δημοσίευσαν στις 13. 1. 2020, ένα κείμενο‒”έρευνα” των Στάμου Αρχοντή και Στυλιανού Πουρνή, με τον συκοφαντικό τίτλο: “Ψευδείς οι ισχυρισμοί της καμπάνιας κατά των εκτρώσεων”! ( https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/01/13/abortion-claims-debunked/).

Η απάντηση του κινήματος ήταν γεμάτη ανακρίβειες, και τα ελληνικά hoaxes την διέλυσαν στην κυριολεξία με νεότερη ανάρτηση:

Αναλυτική ανασκόπηση των “επιστημονικών” ισχυρισμών για την ανάπτυξη των εμβρύων και τις εκτρώσεις – ELLINIKA HOAXES

Σε απάντηση του άρθρου που δημοσιεύτηκε από τη σελίδα μας πριν μερικές ημέρες σχετικά με τους ισχυρισμούς για την εμβρυϊκή ανάπτυξη, η σελίδα “afistemenaziso.gr” προέβη στην δημοσίευση άρθρου στο οποίο παραθέτει τα ίδια επιχειρήματα με αναλυτική εξήγηση. Στο πλαίσιο της ανάλυσης του εν λόγω θέματος κρίναμε σκόπιμο να εξετάσουμε ξανά τα επιχειρήματα και τις πηγές …

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

To πρόβλημα με τις αφίσες στο Μετρό και με την υπουργική εντολή για απόσυρσή τους

Ακολουθήστε τα Μικροπράγματα στο Google News, για άρθρα και κουίζ που θα σας φτιάχνουν τη μερα.
19 Comments
παλαιότερα
νεότερα δημοφιλέστερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
chris
chris
4 χρόνια πριν

Αγαπητέ Άρη, οι επιστημονιές (επιχειρήματα με επιστημονικό καμουφλάζ, χωρίς να είναι προϊόν επιστημονικής έρευνας) χρησιμοποιούνται πάντα εκ του πονηρού. Όμως για μένα το θέμα δεν είναι πόση κι αν περιέχουν επιστημονική αλήθεια αυτές οι διαφημίσεις (;). Και καλό είναι να συγκρίνουμε όμοια πράγματα και η διαφήμιμη των vegan δεν μπορεί να συγκριθεί με τη συγκεκριμένη. Φαντάσου λοιπόν μια διαφήμιση από το ίδιο παρεάκι που να λέει: “επέλεξε την κατά φύση ζωή” να συνοδεύει ένα ετερόφιλο ζευγάρι. Και δεξιά αριστερά ατάκες του στυλ, “οι γκέι δεν μπορούν να κάνουν απογόνους”, “οι γκέι έχουν 70% παραπάνω πιθανότητες να κολλήσουν αφροδήσιο και AIDS”,… Διαβάστε περισσότερα »

chris
chris
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Ίσως έχεις δίκιο, να είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος. Όμως έχε κατά νου ότι ένα επιτυχημένο ψέμα πλάθεται με συραφή θραυσμάτων αλήθειας.
Η διαφορά με τη διαφήμιση των vegan είναι ότι στρέφεται κατά διατροφικών συνηθειών που κατά την άποψή τους είναι λάθος. Ήταν κακόγουστη και επιθετική κατά τη γνώμη μου (πέραν ότι δεν συμφωνώ με τη λογική τους).
Η συγκεκριμένη διαφήμηση στρέφεται ενάντια σε θεμελειώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της αυτοδιάθεσης του σώματος.

chris
chris
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Σκεφτόμουν όλη μέρα τα σχόλια μας. Έχεις δίκιο, η φίμωση είναι πιο επικίνδυνη. Δυστυχώς ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος. Ο φόβος μην αλλοιωθεί ο πολιτισμός μας ή ο φόβος μην χάσουμε τα δικαιώματά μας κλπ μας θολώνει και αντιδρούμε σπασμωδικά. Επίσης, θεωρώ εκ των υστέρων ότι το πρώτο μου σχόλιο ήταν επιθετικό και δεν ήταν στις προθέσεις μου, όχι απέναντί σου τουλάχιστον, και ζητώ συγγνώμη. Και μια ερώτηση: νομίζω ότι αν μια εταιρία διαφημίζει το προϊόν της, οφείλει βάσει νόμου να μη λέει ψέμματα και να μην παραπλανά, ισχύει; Αν ισχύει, τότε υπάρχει και νόμος που συμωνεί με αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Arabstrabi
Arabstrabi
4 χρόνια πριν

Το θέμα είναι οι επιστημονικά ανακριβείς πληροφορίες; Να σωθούμε από τα ψέματα των σκοταδιστων που διαμαρτυρήθηκαν ότι οι έκτρωση είναι αφαίρεση ζωής ή πιο ωμά δολοφονία; Δηλαδή όσα αναρτώνται σε δημόσιους χώρους, διαφημίσεις κτλ περιέχουν μόνο αληθή στοιχεία και αυτό είναι το κριτήριο ώστε να μην κατέβουν; Δηλαδή π.χ. μια μαργαρίνη που διαφημίζει τα καλά λιπαρά βασίζεται σε 100% αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα; Η coca cola ή κάθε είδους cola που που προβάλλει την απόλαυση, δεν αποσιωπά τα επιστημονικά πορίσματα για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της χρήσης της; Μην χάνουμε το δάσος… Το ζήτημα έγκειται στο πως αντιμετωπίζεται ο άνθρωπος σαν ψυχοσωματική… Διαβάστε περισσότερα »

mple_pagoni
mple_pagoni
4 χρόνια πριν

Μια έκτρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμα ως την 12 εβδομάδα.Η καρδιά του εμβρυου λειτουργεί κανονικά στην 6η εβδομάδα κύησης όπου και ανιχνεύεται ξεκάθαρα καρδιακός παλμος.Επισης στο πρώτο τριμηνο αναπτύσσονται ραγδαία όλα τα όργανα και οι ιστοί του εμβρύου έτσι ώστε στο τέλος του τριμήνου να είναι ένα υποτυπώδες ανθρώπινο πλάσμα.Καλο θα ήταν να κοιτάζετε και τη σχετική ιατρική βιβλιογραφία λίγο παραπάνω και όχι μόνο το greekhoaxes.Εγκριτοι επιστήμονες γράφουν εκεί;Ένα πράγμα να σας δείχνουν το δέντρο και να κοιτάτε το δασος…Παράλληλα για να λέμε και καμμία αλήθεια υπάρχει και η αντισύλληψη το μόνο απαραίτητο μέτρο για να μη φτανει κάνεις στο… Διαβάστε περισσότερα »

Ioanniz
Ioanniz
4 χρόνια πριν

Αγαπητέ κύριε Άρη, Η ανάρτηση που ανεβάσατε μετά από την ελεύθερη και δημοκρατική σκέψη σας αφήνει αποτύπωμα στην κοινωνία μας Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχετε μεγάλη ευθύνη εφόσον αυτό γίνεται δημόσιο να στηρίζετε με ελεύθερη βούληση την θανάτωση του εμβρύου.. Και πριν προλάβετε να σκεφτείτε άσχημα για μένα θα σας γράψω και δύο λόγια σχετικά.. Ας πούμε σηκώνει κάποιος ένα βίντεο δημόσια που δείχνει ότι κάνει έκτρωση σε μια σκυλίτσα ή σε μια γάτα και διακόπτει (φονεύει) πρόωρα την φυσιολογική γέννηση των ζώων.. Πείτε μου κύριε Άρη, τι θα γίνει στα σοσιαλ τις επόμενες ημέρες; Αφήνω να το φανταστείτε μόνος… Διαβάστε περισσότερα »

CAPTAIN
CAPTAIN
4 χρόνια πριν

Κύριε Δημοκίδη,
αναφορικά με το τελευταίο σχόλιο σας… δεν γνωρίζω εάν εμπίπτει το συγκεκριμένο θέμα στις αρμοδιότητες του, αλλά αρχή για τις παραπλανητικές διαφημίσεις υπάρχει, λέγεται Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) και το site τους είναι http://www.see.gr.

iwmou
iwmou
4 χρόνια πριν

Αρα, κανένα ψέμα όπως φαίνεται από τα στοιχεία.

iwmou
iwmou
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άρης Δημοκίδης

Πολύ θα ήθελα να ξέρω αν θα επιχειρηματολογούσατε υπέρ της έκτρωσης πχ στη Gianna Jessen (επιζήσασα έκτρωσης).

βλαχάκι (το)
βλαχάκι (το)
4 χρόνια πριν

Ας προστεθεί και η ενημέρωση 15/1/2020 (από τα ELLINIKA HOAXES) “Στο πλαίσιο κριτικής του άρθρου μας, ορισμένοι αναγνώστες μας ανέφεραν μια έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε το 2016 στο επιστημονικό περιοδικό eLife με τίτλο “Calcium handling precedes cardiac differentiation to initiate the first heartbeat”. Η εν λόγω μελέτη εξέτασε του χτύπους καρδιάς σε έμβρυα ποντικών όχι ανθρώπων. Στα μηνύματα των αναγνωστών περιέχονταν σύνδεσμος από άρθρο που δημοσιεύτηκε στο blog του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρει πως η προαναφερθείσα μελέτη εξέτασε δεδομένα από έμβρυα ποντικών και βρήκε πως ο χτύπος της καρδιάς μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα απ’ ότι είχε… Διαβάστε περισσότερα »

par_xetr_
par_xetr_
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι (το)

1) Αν συνδέεται η αφίσα με απόπειρα απαγόρευσης της άμβλωσης, υπάρχει το εξής λογικό σφάλμα: Στην Ελλάδα η έκτρωση επιτρέπεται καθολικά μέχρι την 12 εβομάδα. Τότε, υπάρχει σαφέστατα καρδιάκος παλμός και έχουν δημιουργηθεί όργανα κλπ. Άρα, η αφίσα (που εννοείται πως κάνει και επίκληση στο συναίσθημα όπως όλες οι αφίσες άλλωστε) είναι απολύτως παράλογο να προσπαθεί να αναθεωρήσει έναν νόμο του 1986 αναφέροντας πχ πως υπάρχουν καρδιακοί παλμοί την 18η ημέρα. Δεν αλλάζει κάτι για τον νόμο αυτό το επιστημονικό στοιχείο. Είναι κάπως γελοίο. Ομοίως και για όλα τα άλλα. ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝ η αφίσα ήθελε να αντιστρατευτεί τον νόμο, θα… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι (το)
βλαχάκι (το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  par_xetr_

“Η άμβλωση στην Ελλάδα είναι πλήρως νόμιμη από το 1986. Οι αμβλώσεις μπορούν να γίνουν με αίτημα όταν η κύηση δεν υπερβαίνει τις 12 εβδομάδες. Στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας, η άμβλωση μπορεί να γίνει μέχρι την 19η εβδομάδα κύησης, ενώ σε περίπτωση ανωμαλιών στο έμβρυο τότε μπορεί να γίνει έκτρωση μέχρι την 24η εβδομάδα κύησης. Σε περίπτωση αναπόφευκτου κινδύνου για τη ζωή της εγκύου ή εάν το έμβρυο ενέχει κίνδυνο για τη σωματική ή την ψυχική υγεία, η διακοπή της κύησης είναι νόμιμη οποιαδήποτε στιγμή πριν από τη γέννηση. Τα κορίτσια κάτω των 18 ετών πρέπει να λάβουν γραπτή… Διαβάστε περισσότερα »

Par_Xetr_
Par_Xetr_
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι (το)

(δεν ξέρω τι παίζει με του λογαριασμούς μου, εμφανίζομαι ως δύο logo αλλά είμαι ο par_Χetr) Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω καθόλου μα καθόλου, σε τι αφορά η πρώτη παράγραφος από την wiki για το καθεστώς στην Ελλάδα, και ποια η συνάφεια με το δικό μου σχόλιο και το λογικό συνειρμό. Απλή σπατάλη χώρου/χρόνου, συγνώμη κιόλας. Αυτο που λέω δεν απαντάται επί της ουσία: Στην 12 εβδομάδα η καρδιά κτυπά. ΛΟΓΙΚΑ Αν κάποιος ήθελε απόσυρση νόμου θα εστίαζε εκεί.- ————————– Εγώ και εσύ στο βάθος του μυαλού μας μπορεί να έχουμε διάφορα. Προφανώς, κρίνουμε αυτό που βλέπουμε. Κάποιος που είναι κατά των… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι (το)
βλαχάκι (το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Par_Xetr_

“Κάποιος που είναι κατά των εκτρώσεων (ακόμα και εάν το λέει στις αφίσες του!), ξαναλέω, δεν σημαίνει πως είναι κατά του γυναικείου δικαιώματος στις αμβλώσεις. Μοιάζει παραδόξως να μην γίνεται κατανοητό.”
+
“Επίσης, θέλω όταν δημοσίως γίνεται μία επίθεση από έναν ιστοχώρο που μοιράζει πιστοποιητικά επιστημονικότητας (δεν αναφέρομαι στο παρόντα χώρο εννοείται, ο όποιος προς τιμήν του έβαλε έστω την απάντηση) να υπάρχει μετά η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία να δημοσιεύει (έστω!) την ανταπάντηση. Δεν έγινε και μάλλον δεν θα γίνει…”

…νομίζεις!
βλέπε:

Αναλυτική ανασκόπηση των «επιστημονικών» ισχυρισμών για την ανάπτυξη των εμβρύων και τις εκτρώσεις

https://www.ellinikahoaxes.gr/2020/01/22/fetal-development-and-abortions-review/

βλαχάκι (το)
βλαχάκι (το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Par_Xetr_

Επίσης:

“(…) Αν δεν αγωνιστούμε εμείς οι πολίτες κανένας δικηγόρος, κανένα δικαστήριο δεν θα μας στείλει με κούριερ στο σπίτι την απόφαση και θα μας πει: ‘λήξαν οι εκτρώσεις’ “.

Δικηγόρος πὰρ’ Ἀρείω Πάγω Θανάσουλας Δῆμος

Από:
“ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΖΗΣΩ” : Εκδήλωση υπέρ της ζωής του αγέννητου παιδιού (Κυριακή 6 Μαΐου 2018 – Πολεμικό Μουσείο)
—-

Φυσικά και (θα) επιδιώκουν να καταστήσουν τις εκτρώσεις παράνομες.

…Συνέχισε να το παίζεις αφελής

Τα Μικροπράγματα στο inbox σου!