Μακριά από μας: Μια ολόκληρη ήπειρος φλέγεται αλλά ο υπόλοιπος πλανήτης μοιάζει παγερά αδιάφορος

Μακριά από μας: Μια ολόκληρη ήπειρος φλέγεται αλλά ο υπόλοιπος πλανήτης μοιάζει παγερά αδιάφορος Facebook Twitter
18

Αυτή τη στιγμή, στα περίχωρα μιας από τις πλέον υπερμοντέρνες «μεγαπόλεις» του πρώτου κόσμου – και μάλιστα μετά από μια χρονιά όπου το παγκόσμιο κοινό φαινόταν επιτέλους να ευαισθητοποιείται σχετικά τη δραματική απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη – συντελείται μια κλιματική καταστροφή, τρομακτική πέρα από κάθε φαντασία, ο υπόλοιπος κόσμος όμως δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Οι φωτιές στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας μαίνονται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχοντας μετατρέψει σε στάχτη πάνω από δύο χιλιάδες τετραγωνικά μίλια, και παραμένουν εντελώς ανεξέλεγκτες, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη του Γενάρη, οπότε αναμένονται και οι πρώτες μεγάλες βροχές. Μπορεί να διαρκέσουν και παραπάνω όμως, ενισχυμένες από τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα που συγχρόνως πλήττουν την χώρα, η οποία τεχνικά αποτελεί μια ολόκληρη ήπειρο, και την θαλάσσια ζωή στον ωκεανό που την περιβάλλει. Όπως σημειώνει η κύρια αγγλόφωνη εφημερίδα της Σιγκαπούρης, Straits-Times, «στη στεριά, η διαρκώς αυξανόμενη ζέστη που επικρατεί στην Αυστραλία, θυμίζει συνθήκες Αποκάλυψης – στον ωκεανό, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη».

Μακριά από μας: Μια ολόκληρη ήπειρος φλέγεται αλλά ο υπόλοιπος πλανήτης μοιάζει παγερά αδιάφορος Facebook Twitter

Η πυκνότητα του καπνού στην ατμόσφαιρα του Σίδνεϊ είναι τουλάχιστον δέκα φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, παραλύοντας εντελώς την ζωή στην πόλη. Πάνω από 500 μίλια πιο μακριά, η Μελβούρνη στραγγαλίζεται επίσης από τα σύννεφα του καπνού, ενώ ακόμα και οι παγετώνες στη Νέα Ζηλανδία έχουν αλλάξει χρώμα από τις φωτιές. Μια πρώτη αναφορά που έκανε λόγο για «ουσιαστική εξαφάνιση» των κοάλα αποδείχθηκε εσφαλμένη, σύμφωνα με μια άλλη, νεότερη όμως, έχουν ήδη χαθεί από την καταστροφή 480 εκατομμύρια ζώα. Και επειδή τα φυτά περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα το οποίο απελευθερώνεται με την καύση, όταν τελικά οι φωτιές καταπέσουν, θα έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την Αυστραλία.

Μακριά από μας: Μια ολόκληρη ήπειρος φλέγεται αλλά ο υπόλοιπος πλανήτης μοιάζει παγερά αδιάφορος Facebook Twitter

Το πιο ανησυχητικό από όλα όμως είναι ίσως η γενική απάθεια που παρατηρείται στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με την τεράστια αυτή καταστροφή. Πώς εξηγείται; Υπάρχουν πάντα οι συνήθεις λόγοι: η επιθυμία να αποστρέψει κανείς το βλέμμα και να μην αναλογιστεί τις ολέθριες συνέπειες για το μέλλον όλων μας, η κοντόφθαλμη προσέγγιση των media, και οι δυνάμεις της άρνησης οι οποίες φαίνονται να εκπροσωπούνται εξίσου πλέον από τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον (ο οποίος εξελέγη μέσω μιας προεκλογικής εκστρατείας που στρεφόταν κατά της κλιματικής δράσης και πήγε διακοπές στη Χαβάη την ώρα που η χώρα του καιγόταν) όσο και από ομολόγους του όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Υπάρχουν όμως και δύο επιπλέον παράγοντες, αμφότεροι δυσοίωνοι και αποκαρδιωτικοί για το μέλλον του πλανήτη. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ήδη μακρά χρονική διάρκεια αυτής της καταστροφής, γεγονός που επιτρέπει την κανονικοποίησή της παρά τις τρομακτικές εικόνες που παρακολουθούμε σε συνέχειες στις οθόνες μας. Ο δεύτερος είναι ακόμα πιο ανησυχητικός. Η χλιαρή παγκόσμια ανταπόκριση στην καταστροφή που μαίνεται στην Αυστραλία, αποτελεί άλλη μια σαφή ένδειξη της τάσης να βλέπουμε τις συμφορές που συμβαίνουν σε μακρινά από μας σημεία του πλανήτη ως κάτι που δεν αφορά τις δικές μας ζωές.

Μακριά από μας: Μια ολόκληρη ήπειρος φλέγεται αλλά ο υπόλοιπος πλανήτης μοιάζει παγερά αδιάφορος Facebook Twitter

Οι φωτιές στην Αυστραλία είναι μόνο μία από τις δοκιμασίες που θα πλήξουν τον πλανήτη στα χρόνια που έρχονται. Και θα είναι τραγικό η ανησυχία και η ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή την υποτίθεται ότι όλοι μοιραζόμαστε πλέον, αντί να προκαλέσει μια έντονη αίσθηση κοινής μοίρας της ανθρωπότητας, να έχει ως αποτέλεσμα ένα σύστημα γενικευμένης αδιαφορίας που ορίζεται από όλο και στενότερους κύκλους συμπόνιας και ενσυναίσθησης.

Με στοιχεία από το άρθρο "Global Apathy Toward the Fires in Australia Is a Scary Portent for the Future" που δημοσιεύτηκε την πρωτοχρονιά στο New York 

Στήλες
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Επιτέλους και ένα άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι ο λαός της Αυστραλίας έχει εκλέξει κλιματοσκεπτικιστική κυβέρνηση. Η οποία μάλιστα πριμοδοτεί τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας και εξάγει επίσης τεράστιες ποσότητες κάρβουνου, συμβάλλοντας σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ταξιδεύω οδηγώντας στις παρούσες διακοπές σε τέσσερις πολιτείες: Queensland, New South Wales, Victoria και Tasmania. Έντονη ξηρασία, σχεδόν καπνός παντού στον αέρα και τοπία καμμένα για πολλά χιλιόμετρα. Που και που έντονοι καύσωνες και άνεμοι που προκαλούν μεγάλη ανησυχία και φόβο. Όσοι ειδικά ζούνε εκτός των μεγάλων πόλεων αναρωτιούνται αν οι ιδιοκτησίες τους θα πάρουν φωτιά τις προσεχείς βδομάδες ή μήνες. Ζούνε με αυτή τη σκέψη κάθε μέρα. Ζω με αυτήν την σκέψη επίσης. Νιώθω την μεγάλη αλλαγή στο κλίμα , αν και έχω ζήσει μόνο 19 χρόνια στη Αυστραλία. Αλλά υπάρχουν στοιχεία για την κλιματική αλλαγή εδώ και αιώνες. Όλοι θα υποστούν τι συνέπειες. Σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη. Δεν είμαι ειδικός για το τι πρέπει να γίνει , αλλά αν δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει , όλοι είμαστε καταδικασμένοι.
Εάν δεν αλλάξει το αξιακό μοντέλο, και δεν αποτραπουν η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η ανάπτυξη των αγορών του τρίτου κόσμου, δεν περιοριστεί η μετανάστευση, ο τουρισμός, το real estate, το μάρκετινγκ της υπερκατανάλωσης και οι ελεύθερες αγορές, δεν υπάρχει καμία απολύτως ελπίδα σωτηρίας.Το να τρώμε ζαρζαβατικά αντί για κρέας και να “φυτέψουμε” παντού ανεμογεννήτριες και να γεμίσουμε τον τόπο ηλεκτρικά δήθεν οικολογικά πατίνια δεν είναι παρά αντανακλαστικές αντιδράσεις ενός συστήματος που προσπαθεί μάταια να διατηρήσει το ίδιο σκεπτικό της συνεχούς ανάπτυξης και της αδηφάγας εκμετάλλευσης των πάντων. Και αλήθεια, γιατί μαζί με τον Μπολσονάρου και τον Τράμπ δεν μπαίνει και η Γερμανία της Μέρκελ στη λίστα που “κρύβει” τις τεράστιες εκπομπές CO2 που παράγει μέσα από τις ανισότητες των στατιστικών της Ε.Ε.;
Καλή η ανάλυση αλλά υπάρχει ένας παράγοντας που ξεχάστηκε και είναι πολύ περισσότερος πρακτικός από αυτούς που δόθηκαν. Αν και στο νότιο ημισφαίριο άρα η δυνατότητα να σταλούν πυροσβεστικά μέσα από την Μεσογειακή Ευρώπη και την Καλιφόρνια οι αποστάσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες για να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια. Θα μεσολαβούσαν αρκετές εβδομάδες μέχρι να φτάσουν στην Αυστραλία οχήματα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστραλίας θα έπρεπε να αδειοδοτήσει τα ιπτάμενα μέσα (μια ακόμα πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία) ακόμα κι αν αυτά ήταν διαθέσιμα - τώρα είναι η εποχή συντήρησης των διαθέσιμων μέσων στην Ευρώπη. Επίσης υπάρχει το ζήτημα έλλειψης γνώσης της τοπικής βλάστησης /χλωρίδας - οι ευκάλυπτοι μέσω των ελαίων που έχουν "εκπέμπουν" την φωτιά.Τέλος σημαντικό είναι το ζήτημα διαθέσιμων ποσοτήτων νερού. Κι ένας παράγοντας που έχει ενισχύσει τις φωτιές είναι η επιβολή από τους "Πράσινους" (και δεν εννοώ τους Παναθηναϊκούς) απαγόρευσης λήψης οποιοδήποτε ουσιαστικού μέτρου πρόληψης όπως προληπτικές φωτιές τη σωστή στιγμή για τον περιορισμό της καύσιμης ύλης.
Αν τώρα κάνει κάποια δήλωση η μικρή Γκρέτα, θα βγουν οι γνωστοί πικρόχολοι και θα την χλευάζουν πάλι !...Αυτοί είναι κουλ, πίνουν το ουϊσκάκι τους βυθισμένοι στον καναπέ τους και ασχολούνται με υψηλές έννοιες.Ασχολούνται με τον υπερπληθυσμό της γης ολόκληρης, σε μια χώρα που έχουμε υπογεννητικότητα ! Και η Γκρέτα, τι κάνει για τον υπερπληθυσμό ; Τίποτε !Κάποιοι σίγουρα δεν "πιάνουν" τι λέω, οι παλιοί όμως καταλαβαίνουν για ποιους μιλάω.Μήπως και προλάβω καινούργια εμφάνιση !...
Δεν πρόλαβα !Οπότε, απάνω τους :- Να μην αναπτυχθούν οι αγορές του τρίτου κόσμου.- Να περιοριστεί ο παγκόσμιος τουρισμός- Να περιοριστεί το real estate- Να περιοριστούν οι ελεύθερες αγορές Με άλλα λόγια :- Όσοι προλάβανε να παράγουν το ακριβό ουίσκι μας και τις ανέσεις μας, καλώς πράξανε. Οι χώρες τοτ Τρίτου Κόσμου ας πρόσεχαν !- Ο τουρισμός να επιτρέπεται μόνο στα όρια της χώρας καθενός ! Πρακτικά, χτίζουμε τείχη στα σύνορα και όποιος θέλει να τα περάσει να εκτελείται !- Για οικονομία, να κτίζουμε άναρχα και πρωτόγονα όπου και όπως θέλει ο καθένας ή ομοιόμορφα μπλοκ γκρι κατά προτίμηση χρώματος !- Ψωμί και λοιπά τρόφιμα με δελτίο !Καλή Χρονιά και καλή πρόοδο !...ΜΕΤΑ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΚΑΙ ΠΑΘΑΜΕ ΒΕΡΤΙΓΚΟ !
Επειδή όντως θα ήταν ιδιαίτερα κυνικό να θεωρήσουμε ότι εμείς "δικαιούμαστε" το τρέχον επίπεδο ζωής και οι άλλοι οφείλουν να σταματήσουν την οικονομική τους μεγέθυνση (κάτι εντελώς διαφορετικό από την ανάπτυξη), είναι προφανές ότι όλοι -και πρώτοι εμείς- θα πρέπει να αλλάξουμε το καταναλωτικό και παραγωγικό μας μοντέλο. Γι' αυτόν τον λόγο γίνεται ολοένα περισσότερο επίκαιρη η έννοια της αποανάπτυξης.Σου συνιστώ για εισαγωγή σε αυτήν το βιβλίο του ΣΕΡΖ ΛΑΤΟΥΣ"Προς μια κοινωνία της λιτής αφθονίας"Εκδόσεις των Συναδέλφων
Επίσης, ο τουρισμός δεν είναι αναγκαίο να ταυτίζεται με το αεροπλάνο.Ακόμα λιγότερο με τα συχνά τριήμερα-απόδραση στην άλλη άκρη της ηπείρου ή και της γης. Ωραιότατο τουρισμό έκανα στα νιάτα μου διασχίζοντας την Ευρώπη με τραίνο (inter-rail) ή και με το υμνημένο από τις Τρύπες magic bus, ενώ στην Ιταλία πηγαίναμε με το πλοίο και είχαμε μετατρέψει την Βενετία σε ορμητήριο για σιδηροδρομική συνέχεια του ταξιδιού προς όλη την Ευρώπη. Για να μην σου πω για το ωτοστόπ χάρη στο οποίο εκμεταλλευόμασταν τις διαθέσιμες θέσεις σε αυτοκίνητα που ούτως ή άλλως θα έμεναν αχρησιμοποίητες (οπότε το ταξίδι μας είχε ουσιαστικά μηδενικές εκπομπές - Σήμερα, κάτι (εμπορευματοποιημένο) αντίστοιχο είναι η "συν-αυτοκίνηση" (covoiturqge) που οργανώνεται από εταιρίες όπως η BlaBlaCar.Ο λόγος που σήμερα το μακρύ ταξίδι με τραίνο και πλοίο είναι ακριβότερο από το αεροπλάνο συνίσταται στα απολύτως αφορολόγητα καύσιμα των αεροπλάνων, αλλά και στις τεράστιες δημόσιες επενδύσεις των κρατών σε αεροδρόμια (οι οποίες ελάχιστα χρεώνονται σε ανταποδοτικά τέλη καθώς θεωρούνται "αναπτυξιακές") καθώς και οι έμμεσες επιχορηγήσεις και ενισχύσεις προς τις εταιρίες χαμηλού κόστους. Αν άλλαζε η πολιτική και ενισχύονταν οι σιδηροδρομικές και ακτοπλϊκές μεταφορές όσο και οι αεροπορικές, θα μπορούσαμε να κάνουμε τον τουρισμό μας ρυπαίνοντας εντυπωσιακά λιγότερο.Και να κάνουμε ένα ταξίδι αεροπορικό, αραιά και που, προς πραγματικά πολύ μακρινούς προορισμούς, πολυήμερο, έτσι ώστε να έχει νόημα το ταξίδι
Μαύρος Γάτος 18.21' κ' 18.44'Εύστοχα σχόλια. Προσωπικά ασπάζομαι την "λιτή αφθονία".Και το παράδειγμα σας για τον τουρισμό, αποδεικνύει ότι πάντα υπάρχουν λύσεις, βασισμένες στην παγκόσμια συνεργασία αλλά και στην προσωπική ευαισθητοποίηση.Ώστε η παγκόσμια κοινότητα να έχει το δικαίωμα να επικοινωνεί και να "εκπαιδεύεται" πολιτιστικά ο ένας λαός από τον άλλο.Αφορισμοί λοιπόν του αναπαυτικού καναπέ "να περιορισθεί ο τουρισμός, να αποτραπεί ο υπερπληθυσμός κλπ" με μαγικό ραβδάκι, λειτουργούν μόνο για άκοπη εκτόνωση σε προσωπικό επίπεδο. Μιλάμε για να μιλάμε δηλαδή.Αλλά δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν μεταξύ μας αρκετοί "φορτισμένοι", που την "αγανάκτησή" τους και την υποδαυλίζουν και τελικά την εκμεταλλέύονται πολιτικά και ιδιοτελώς, οι διάφοροι "σωτήρες" - τα αποτελέσματα τα έχουμε βιώσει. Για αυτό ασχολούμαστε, όχι ότι ο καθένας δεν έχει το δικαίωμα να λέει ό, τι θέλει. Αλλά να σκέφτεται κάποιος δύο φορές πριν τον επιδοκιμάσει. ......................................................Παρεμπιπτόντως, ένα παράδειγμα στα καθ' ημάς, νομίζω, ισορροπημένης ανάπτυξης στο εισόδημα ΟΛΩΝ - το τονίζω - των πολιτών της κοινότητας χωρίς βίαιη επέμβαση στη φύση, είναι της ΑΝΑΒΡΑΣ ΛΟΚΡΙΔΑΣ.Αλλά κάποιοι δούλεψαν πολύ και συστηματικά για αυτό, δεν έγιναν εξαγγέλλοντας θεωρίες από τον καναπέ.
Λύσεις πάντα υπάρχουν, απλά σπάνια είναι τόσο απλές ώστε να μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα σλόγκαν.Πόσο μάλλον που, δεδομένου ότι ποτέ δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα Ιερό Βιβλίο, κατά την εφαρμογή τους στην πράξη, θα επανεξετάζονται, θα αναπροσαρμόζονται και θα αναθεωρούνται καθώς η τριβή τους με την πραγματικότητα θα αποτελεί την λυδία λίθο για την αποτελεσματικότητά τους.
Μήπως απλώς να αναθεωρήσει τις δύο βασικότερες απόψεις στις οποίες στηρίζεται η αδράνειά του απέναντι στην κλιματική αλλαγή: (α) οι συνέπειές της πλήττουν κυρίως κάτι εξαθλιωμένες τριτοκοσμικές χώρες, άρα δεν μας αφορούν, β) τα ιδιαίτερα τρομακτικά σενάρια των επιστημόνων του πανελ για την αντιμετπιση της κλιματικής αλλαγής αφορούν το 2100, οπότε δεν θα ζούμε, τα παιδιά μας θα είναι γέροι, άρα συνεχίζουμε την ζωούλα μας όπως ξέρουμε. Τελικά, απ' ό,τι φαίνεται, το εντελώς απαισιόδοξο σενάριο των επιστημόνων αποδεικνύεται υπερβολικά αισιόδοξο, έως αφελές, και τις τρομακτικές συνέπειες θα τις δούμε αύριο, μεθαύριο, πολύ σύντομα...
Μα φυσικά να αγνοήσει τα δεδομένα ( ο φωτιές στην Αυστραλία ουδεμιά σχέση έχουν με την κλιματική αλλαγή, οι δε χειρότερες σεζόν πυρκαγιών ήταν στα 1800) και να υποκύψει στην τρομολαγνεία τον media.
Το επιχείρημα είναι άτοπο. Το 1800 τα διαθέσιμα μέσα πυρόσβεσης ήταν κουβάδες με νερό και συνεχείς προσευχές να βρέξει. Αναρωτιέμαι επίσης ποια «δεδομένα» έχετε στη διάθεσή σας για να στηρίξετε τον ισχυρισμό περί «ουδεμίας σχέσης».
Με φωτιές που κατακαίουν τόσο μεγάλες εκτάσεις και επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ο υπόλοιπος πλανήτης επηρεάζεται ΕΦΕΞΗΣ επίσης. Το πόσο, θα μας το πουν οι μετρήσεις που θα γίνουν.Δεν γίνεται να το αγνοήσουμε αυτό. Και δεν είναι τρομολαγνεία των media, αλλά επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει το λιώσιμο των πάγων στους πόλους !Ή και αυτό είναι fake news ;
Το δικο σας επιχειρημα ειναι ατοπο, εαν θεωριτε οτι 500 πυροσβεστικα (αντι για τους κουβαδες που λετε) εχουν μεγαλη διαφορα οταν φλεγεται μια εκταση ιση με την μιση ελλαδα (59.000 ΧΜ^2) μαλλον ξεχασατε ηδη το Ματι(13 χμ^2).Αυτες οι φωτιες ειναι ετησιο φαινομενο στην Αυστραλια, αλλοτε μεγαλυτερο αλλοτε χειροτερο, και σε καμια περιπτωση δεν υπαρχει συσχετισμος με τον 0.8 βαθμο που εχει αυξηθει η θερμοκρασια του πλανητη απο την δεκαετια του 1970.