Η παρακμή του κρέατος

Η παρακμή του κρέατος Facebook Twitter
28

Η κτηνοτροφία μοιάζει ακόμα ακλόνητη. Αλλά δέχεται επιθέσεις σε τέσσερα μέτωπα και όλα δείχνουν πως η πίεση εναντίον της μόνο πιο δυνατή μπορεί να γίνει. 

Το πρώτο μέτωπο είναι η νομιμότητα. Πλέον, τα δικαιώματα των ζώων προωθούνται στα νομικά συστήματα πολλών κρατών. Εντάσσονται στα Συντάγματα, καλύπτουν όλα τα ζώα (συντροφιάς, παραγωγικά και άγρια) και αυστηροποιείται η εφαρμογή τους. Μέχρι ειδική «αστυνομία για τα ζώα» υπάρχει σε ένα σωρό χώρες!

Το δεύτερο είναι η διαφάνεια. «Εάν οι τοίχοι των σφαγείων ήταν γυάλινοι, θα ήμασταν όλοι χορτοφάγοι» είχε παρατηρήσει ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ. Στην εποχή του ίντερνετ, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Το διαδίκτυο έχει γεμίσει με βίντεο που μας προσφέρουν στο πιάτο (sic) την απίστευτη βαναυσότητα και τον οδυρμό που απαιτεί η διατροφή μας. Επιπλέον, η διαρκής καταγραφή όσων συμβαίνουν στις κτηνοτροφικές μονάδες με CCTV, γίνεται ευρέως αποδεκτή, ακόμα και από πολιτικούς σαν τη Μέι ή τον Μακρόν.

«Εάν οι τοίχοι των σφαγείων ήταν γυάλινοι, θα ήμασταν όλοι χορτοφάγοι» είχε παρατηρήσει ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Το τρίτο είναι η τιμολόγηση. Η τάση είναι να συνυπολογίζεται στην τιμή των τροφίμων το περιβαλλοντικό και το κλιματικό τους κόστος. Αλλά οι ρύποι όσο πάει ακριβαίνουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει πως η τιμή του CO2 θα έχει φτάσει στα 40 ευρώ τον τόνο έως το 2030, η Σουηδία την υπολογίζει ήδη στα 100 ευρώ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γερμανίας στα 650! Ακόμα και με την ήπια σουηδική εκτίμηση, η τιμή του κρέατος θα έπρεπε να αυξηθεί κατά 50%!

Το τέταρτο είναι η τεχνολογία: φυτικά μπιφτέκια και γάλατα, εργαστηριακό κρέας... Τα σημερινά «Beyond Meat» δεν έχουν καμία σχέση με τις αλοιφές σόγιας που παρίσταναν τα φυτικά μπέργκερς πριν μόνο τρία ή τέσσερα χρόνια! Στα γυράδικα και στα φαστφουντάδικα βρίσκεις σήμερα φυτικά προϊόντα που δύσκολα τα ξεχωρίζεις από το κρέας. Εντωμεταξύ, κάθε καθώς πρέπει γαλακτοβιομηχανία λανσάρει πια το δικό της γάλα από αμύγδαλο, σόγια, ρύζι ή καρύδα.

Ο χρόνος δουλεύει εις βάρος της κτηνοτροφίας. H βιομηχανία κρέατος μοιάζει καταδικασμένη να δίνει μόνο μάχες οπισθοφυλακής. Παράγει ένα προϊόν που κατατάσσεται ολοένα και συχνότερα στα παράνομα, στα φρικιαστικά, στα ακριβά και στα αχρείαστα. Κανείς δεν πρόκοψε με τέτοιες περγαμηνές.

___________

*Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός. Το βιβλίο του «Πολιτική Φιλοζωία» θα κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου του 2020 από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Guest Editors
28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Μπελιά

Guest Editors / Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό να μας λέει σήμερα το ΚΚΕ ότι μέχρι να νικήσουμε τον καπιταλισμό με συνολική επανάσταση κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και εν γένει θηλυκότητες) θα πρέπει να ζουν χωρίς να αντιδρούν στην καταπίεση της πατριαρχίας γιατί «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τώρα»;
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ
Sex panics ή δράκοι χωρίς δόντια

Lgbtqi+ / Sex panics ή δράκοι χωρίς δόντια

Επικαλούμενοι τις ηθικές αξίες, κάποιοι επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι κινδυνεύουμε κυρίως από την αναγνώριση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και από τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στο σχολείο.
ΕΛΕΝΑ ΣΚΑΡΠΙΔΟΥ
Cultterra: οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Cultterra: Οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

Μια ομάδα νέων με όραμα για την Ελευσίνα δημιούργησε έναν νέο χώρο με την υποστήριξη, κατάρτιση και δικτύωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχτεί η διαφορετικότητα και στο ταλέντο.
M. HULOT

σχόλια

11 σχόλια
Η κατανάλωση κρέατος θα φθίνει στο βαθμό που ο καθένας σαν άτομο καταλαβαίνει αλλά ΚΑΙ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ότι ο οργανισμός του δεν το χρειάζεται. Τα υπόλοιπα είναι καθωσπρεπιστικές αρλούμπες.Πλέον τρώω κρέας μία φορά ανά δέκα μέρες περίπου. Η δοσολογία έχει προκύψει από τον ίδιο μου τον οργανισμό ο οποίος απλά δεν χρειάζεται παραπάνω. Το αντίθετο μάλιστα, και στο τραπέζι να είναι δεν μου κάνει αίσθηση, θα προτιμήσω όσπρια, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Γυμνάζομαι 5 μέρες την εβδομάδα, η ενέργεια που έχω είναι πολύ περισσότερη από τότε που έτρωγα πολύ περισσότερο κρέας.Όμως αυτή την μία στις δέκα που πεινάω για κρέας το κατα-βροχθίζω και το κατα-ευχαριστιέμαι. Αν στο μέλλον μειωθεί στο μία μέρα στις 20 ή στις 30 ή μια το χρόνο αυτό θα γίνει ως εξέλιξη του οργανισμού μου. Με τους φανατικούς βίγκαν προφανώς γελάω όπως και με κάθε φανατικό.
Δεν αρνούμαι να μαγειρέψω και κόκκινα και λευκά και αλεσμένα τα ρεβίθια είναι νόστιμα και αυτά και σαν χούμος και σαν φαλάφελ. Τα τρώω όλα με μεγάλη χαρά αλλά σαν κρέας δεν είναι. Τώρα αν εσύ έχεις καταφέρει να τα κάνεις να μοιάζουν με κρέας μπράβο μια και έχεις πτυχίο από το Χόγκουαρτς. Αλλά τα χαμομηλιά -αυτά που βαίνουν την άνοιξη-είναι ωραία για ύπνο, αν πιστεύεις ότι αυτό έγινε χωρίς ενισχυτικά γεύσης. Έχουν τη δυνατότητα να τρως χαρτί και να λες ωραίο ραπανάκι και το τελευταίο σκάνδαλο με ένα ζιζανιοκτόνο ήταν όχι με αντιβιοτικά για μοσχάρια. Επίσης εγώ δεν επιβάλω με κανένα τρόπο πως θα σιτίζετε και πως θα επιλέξει να πεθάνει. Τέλος όσα βιολογικά προϊόντα υπάρχουν για τους χορτοφάγους υπάρχουν και για εμάς που επιλέγουμε να μην ήμαστε και να τρώμε κρέαςΒιολογικό ή όχι.
ΚΑΝΕΝΑΣ από εμάς τους βήγκαν δεν προσπάθησε να σου επιβάλλει το οτιδήποτε. Εχουμε πολύ σημαντικότερα πράγματα να κάνουμε, δεν είσαι το κέντρο του κόσμου ώστε να ασχοληθούμε μαζί σου.Φυσικά όλη αυτή η παροξυσμική τρομολαγνεία "βοήθεια χριστιανοί, τρέχτε να με σώσετε, με κατατρέχουν οι κακοί βήγκαν για να μου στερήσουν τις ατομικές μου ελευθερίες και να μου απαγορέψουν το τι θα τρώω" είναι εκ του πονηρού. Και να θέλαμε να σου απαγορέψουμε το οτιδήποτε, δεν μπορούμε. Οπότε προς τι οι κραυγές αγωνίας για την τάχα μου στέρηση των ελευθεριών σου;Κουλάρησε λοιπόν, δεν πρόκειται ποτέ οι βήγκαν να σου απαγορέψουν το οτιδήποτε. Οι εταιρείες τροφής όμως που σε έχουν στο χέρι και σου έχουν ξεπλύνει το μυαλό με την προπαγάνδα τους, ναι. Αυτές ΚΑΙ θα σου απαγορέψουν να τρως κρέας ΚΑΙ θα σου επιβάλλουν το τι θα τρως. Επειδή αυτό συμφέρει τα κέρδη τους.Και το ύψιστο ρεζίλι θα είναι, ότι ούτε που θα καταλάβεις το πως θα γίνει αυτό.- - - Πάντως τα "χημικά πρόσθετα" του πρώτου σου σχόλιου μεταμορφώθηκαν εντελώς ξαφνικά σε "ενισχυτικά γεύσης". Το αλάτι και η ζάχαρη είναι τα πιο γνωστά ενισχυτικά γεύσης. Αν εννοείς ότι στα χορτοφαγικά φαγητά βάζουμε αλάτι - είμαι μαζί σου.Πάντως είναι αστείο να ξεκινάς από τα τρομερά (και νεφελώδη) χημικά πρόσθετα, για να τα βαφτίσεις μετά ενισχυτικά γεύσης, εννοώντας το αλάτι.Αντίθετα, τα αντιβιοτικά και οι ορμόνες που τρως καθημερινά με το φτυάρι έχουν ΚΑΙ συγκεκριμένα ονόματα ΚΑΙ δοσολογίες. Μήπως ενδιαφέρεσαι για την λίστα, ή την ξέρεις ήδη;Υ.Γ. Ξανά: Δεν με ενδιαφέρει να καταναλώσω προιόντα που μοιάζουν με κρέας, γιατί η θέα και η μυρωδιά του οτιδήποτε μοιάζει με σφαγμένο ζώο με αηδιάζει.Καταναλώνω λαχανικά και φρούτα εποχής στο "φυσικό" τους (ότι και να σημαίνει αυτό) σχήμα και χρώμα.Εννοείται ότι τους προσθέτω ενισχυτικά γεύσης, δηλαδή αλάτι.
Το μόνο ενισχυτικό γεύσης που δεν είναι χημικό από τα δύο που έγραψες είναι το αλάτι και εγώ γράφω: "Δεν αρνούμαι να μαγειρέψω και κόκκινα και λευκά και αλεσμένα τα ρεβίθια είναι νόστιμα και αυτά και σαν χούμος και σαν φαλάφελ. Τα τρώω όλα με μεγάλη χαρά αλλά σαν κρέας δεν είναι. Τώρα αν εσύ έχεις καταφέρει να τα κάνεις να μοιάζουν με κρέας μπράβο μια και έχεις πτυχίο από το Χόγκουαρτς. Αλλά τα χαμομηλιά -αυτά που βαίνουν την άνοιξη-είναι ωραία για ύπνο, αν πιστεύεις ότι αυτό έγινε χωρίς ενισχυτικά γεύσης. Έχουν τη δυνατότητα να τρως χαρτί και να λες ωραίο ραπανάκι ..." Πηγή: www.lifo.gr Άρα δεν αναφέρομε στο αλάτι που σε βολεύει αν το κατάλαβες αλλά σε χημικά. Με αλάτι δίνεις γεύση κρέατος στα ρεβίθια; Και εγώ δεν το έβαζα όταν τα βράζω γιατί σφίγγουν. Εγώ τρώω τόνους αντιβιοτικά και ορμόνες και εσύ τρως τόνους εντομοκτόνα και ορμόνες αλλά ξέχασα η φράουλες έγιναν σαν καρπούζια από την ηλιοφάνεια. Βέβαια όταν είχα πάει εκδρομή στη σοβούσα να φάω τόνους αντιβιοτικών στο αρνί οι φράουλες που μαζέψαμε στο δάσος είχαν μέγεθος μικρού ρεβιθιού.Και το αλάτι είναι ενισχυτικό ενικός. Ονόμασε έτσι και το ξύδι που κάνει και καλό. Και επειδή ανήκεις στην ομάδα ανθρώπων που δεν πρέπει κανείς να διαφωνεί το κλείνω εδώ. Υ.Γ." Καταναλώνω λαχανικά και φρούτα εποχής στο "φυσικό" τους (ότι και να σημαίνει αυτό) σχήμα και χρώμα." εδώ συμφωνώ ακόμα και με "σένα. Αλλά και αυτά δεν νομίζω να έχεις κήπο και να βάζεις κοπριά γίδας γιατί τα ζώα είναι για άλλη δουλειά οπότε μάλλον χημικά λιπάσματα.
Ξέρεις κάτι; Συμφωνούμε.Δεν το γράφω ειρωνικά, το εννοώ.Εκείνο που με πείραξε στο πρώτο σου σχόλιο ήταν το ειρωνικό υφάκι, γι' αυτό σου απάντησα σε ανάλογο εριστικό τόνο.Συμφωνούμε λοιπόν (ελπίζω) στο ότι η τροφή μας είναι βιομηχανοποιημένη. ΟΛΑ τα είδη της τροφής μας. Και οι φράουλες και τα ρεβύθια και τα ραδίκια και - φυσικά - και το κρέας.Από παντού μας βομβαρδίζουν με αρλούμπες για το πόσο "αγνό - φυσικό - καθαρό - ντόπιο - υγειινό" είναι το φαγητό μας, ενώ στην πραγματικότητα δεν πρόκειται παρά για βιομηχανικά προϊόντα.Επαναλαμβάνω ΟΛΑ όσα τρώμε είναι βιομηχανικά προιόντα μαζικής παραγωγής.Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν μπορείς να θρέψεις τόσα (δισ)εκατομμύρια αστικού πληθυσμού με τον τρόπο των παππούδων μας.Γι' αυτό άλλωστε και τα διατροφικά σκάνδαλα (όσα τουλάχιστον μας επιτρέπουν να μάθουμε) είναι μοιρασμένα ανάμεσα στο κρέας αλλά και στα ζαρζαβατικά. Η βιομηχανία είναι βιομηχανία σε όλα. Η ανάγκη για το καπιταλιστικό κέρδος επίσης.Ας γυρίσουμε λοιπόν στο θέμα του άρθρου: Το κρέας δεν έχει μέλλον. Αυτό λέει το άρθρο και δίνει και τους λόγους (εγώ πιο πάνω συμπλήρωσα άλλον έναν).Μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε με αυτό το θέμα. Αλλά η αρχική σου ειρωνία "πρέπει να τρώμε .... είναι ωφέλιμο" δεν έχει σχέση με το θέμα και είναι άκυρη.Στο άρθρο δεν λέει πουθενά ότι το κρέας είναι καλύτερη ή χειρότερη τροφή. Στο άρθρο λέει ότι το κρέας δεν έχει μέλλον. Πάνω σ' αυτό, τι έχεις να πεις;
Πιθανόν σε άλλες χώρες για οικονομικούς λόγους- γιατί το κρέας είναι η τροφή των φτωχών-να υπάρχει μια πτώση στην κατανάλωση που καλό θα κάνει.Στην χώρα μας και στο νομό μου που έχουμε και μονάδες βιομηχανικού κρέατος, αλλά και πολύ μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων που έχουν μοσχάρια και πρόβατα που τρώνε χορτάρι και όχι καλαμπόκι και βλέπουν τον ήλιο-οσο ήλιο έχει στα Γιάννενα- πιστεύω πως δεν θα γίνει.Δεν μπορώ και δεν θέλω να ελέγξω τις πηγές και την βιβλιογραφία που θα μπορούσα να με κάνει να θεωρήσω βάσιμα αυτά που λέει το άρθρο.Ευτυχώς όμως τα τρώω όλα και στην εποχή τους.Τώρα θα φάω όσπρια και όχι μελιτζάνες, ρόδι και κυδώνια από φράουλες και θα προτιμήσω τις σαρδέλες Πρεβέζης ή αυτή την εποχή τις ελεύθερες τσιπούρες από σολομό και λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας.
Αλλο ένα θύμα της προπαγάνδας που παριστάνει τον έξυπνο - ρεζιλεύοντας πρώτιστα στον εαυτό του.Και όλα αυτά επειδή αρνείται να σκεφτεί το οτιδήποτε, αρνείται να ενημερωθεί, τρέμει αυτό που δεν γνωρίζει. Κυρίως: Αρνείται να ξεβολευτεί.Τα νέα προϊόντα που μιμούνται το κρέας είναι μίγματα απο ρεβύθια, φύκια, διάφορα ζαρζαβατικά και μπαχαρικά. Δεν ξέρω τι είναι τα "χημικά πρόσθετα", πάντως τα προϊόντα αυτά ΔΕΝ περιέχουν τίποτα άλλο εκτός από λαχανικά.Ο αόριστος όρος "χημικά πρόσθετα" είναι ένας τεχνητός μπαμπούλας που μπορεί να κρύψει το οτιδήποτε προκειμένου να κάνει εφέ.Αν ξέρεις ότι ένα προιον περιέχει την ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ουσία χψ και αν ξέρεις ότι η ουσία χψ είναι επικίνδυνη, τότε φανέρωσε το.Το να μιλάμε με γενικόλογες μπούρδες "χημικά πρόσθετα" είναι ανόητο.Η τερατώδης εθελοτυφλία βέβαια φαίνεται από το γεγονός του ότι αυτοί που ενοχλούνται σφόδρα από τα "χημικά πρόσθετα" στα υποκατάστατα του κρέατος, αγνοούν τερατωδώς τους τόνους των αντιβιοτικών και των ορμονών που περιέχει το κρέας που τρώνε.Προκάλεσε με, θα σου δώσω ευχαρίστως ονόματα και δοσολογίες των φαρμάκων που βάζεις στον οργανισμό σου.Υ.Γ. Δεν καταναλώνω υποκατάστατα κρέατος, γιατί πολύ απλά δεν τα χρειάζομαι. Ενα προιόν που μιμείται το μπέργκερ με αηδιάζει. Τι να τα κάνω τα υποκατάστατα, αφού το κρέας δεν μου έλειψε ποτέ;Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ τα αστειάκια από τα άβουλα θύματα της προπαγάνδας, που μιλάνε τρομολαγνικά για δήθεν "χημικά πρόσθετα" στα υποκατάστατα του κρέατος, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι καταπίνουν τα αντιβιοτικά και τις ορμόνες με το φτυάρι.
Πω ρε συ Χαρλαν, το πας όλο και καλύτερα. "Θύμα προπαγάνδας", "παριστάνει τον έξυπνο" "ρεζιλεύει τον εαυτό του", "αβουλα θύματα της προπαγάνδας".Όχι, δεν είσαι καθόλου κλασσικός βηγκαν-τζιστής.Σε λίγο σε βλέπω να ζώνεσαι με αγγούρια και πράσσα και να μπουκάρεις σε κάνα κρεοπωλείο...Μπαϊ δε γούεη είναι τρελά εμπαθες να αναφέρεσαι με τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε κάποιον πιθανά παραπληροφορημένο συν-σχολιαστή, όταν και εσύ ο ίδιος είσαι αντίστοιχα biased και αραδιάζεις και εσύ μπούρδες όπως πχ η οικονομική ανάλυση της κερδοφορίας των "εταιρειών" (!!!!) ζωοπαραγωγής.
Ενώ το κρέας που τρως τώρα είναι αγνό και παρθένο, ήθελα να ήξερα κοιμάστε όλοι όρθιοι ή παριστάνετε τους κοιμισμένους, έχεις ιδέα μηνιαίως πόσες συμβάσεις περνάνε στα χέρια μου μεταξ'υ μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και μεγάλων ελληνικών μονάδων κρέατος (σκέψου όλες τις εταιρείες που βλέπεις στο σουπερ μάρκετ σου) για δοκιμή νέων αντιβιωτικών και αυξητικών ορμονών? Δουλεύω στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και η απάντηση είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ...έχεις δίκιο...αυτά δεν έχουν καμία επίπτωση στον οργανισμό σου...τα ραπανάκια θα σε πειράξουν
AntD: Στην Ινδία που δεν τρώει κρέας ο περισσότερος πληθυσμός θα έλεγα ότι έχω δει να κοιμούνται όρθιο, ξαπλωτοί, και αιωρούμενοι. Επίσης σε αυτή την χώρα πέθαναν χιλιάδες από το ατύχημα της Union Carbide που είναι ο ναι βιομηχανία φυτοφαρμάκων.Τώρα αν διάβασες κάπου να λέω ότι ο κρέας είναι υγιεινό θα ήθελα να μου το δείξεις.Η διαφορά από τους φυτοταλιμπάν είναι ότι δεν έχω οράματα. Και τώρα τρώω λαζάνια με λαχανικά. Καλή δουλειά και γρήγορα και στη Bayer τώρα που πήρε τη Monsanto ψάχνει για κόσμο. Όσο για το σκάνδαλο Roundup είναι συνωμοσία των κρεατοφάγων .
Ψεμα για απλό εντυπωσιασμό. Οι ορμόνες είναι απαγορευμένες στο σύνολο της ΕΕ και (ναι!!!) γίνονται σε τακτικότατη βάση έλεγχοι. Και οι έλεγχοι δεν είναι διαβλητοί (Fact).
Σωστό μεν το συμπέρασμα "ο χρόνος δουλεύει εις βάρος της κτηνοτροφίας", σωστές και οι αιτίες που αναφέρονται - λείπει όμως η σπουδαιότερη.Οι αιτίες που αναφέρονται μπορούν να αναιρεθούν / εξασθενήσουν. Αυτή που δεν αναφέρεται όχι. Και αυτή θα στείλει τους κτηνοτρόφους στην ανεργία.Φυσικά μιλάω για την οικονομία. Οχι για την οικονομία των μικρών μεγεθών, αλλά για την οικονομία των εκατοντάδων δις που καθορίζει τις ζωές μας.Υπάρχουν ήδη υποκατάστατα κρέατος με καταπληκτική γεύση και με συγκρίσιμη τιμή, άρα ένα κομμάτι της αγοράς των δυτικών χωρών θα πάει εκεί. Αλλά αυτά είναι (δυστυχώς) μικροσκοπικά μεγέθη. Που δεν απειλούν την κρεατοβιομηχανία, επειδή 2,8 δις κινέζοι και ινδοί αυξάνουν την κατανάλωση κρέατος σαν τρελοί.Τα χοντρά φράγκα όμως βρίσκονται αλλού: Στο κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο που ονομάζουμε παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό και που αναγκάζει τις εταιρείες να αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους.Στο πολύ κοντινό μέλλον όλη η ανθρωπότητα θα είναι βήγκαν. Οχι επειδή θα έχει πειστεί από εμάς τους ελάχιστους σημερινούς βήγκαν, αλλά επειδή αυτό θα συμφέρει την κερδοφορία των εταιρειών τροφής.Η κερδοφορία των εταιρειών είναι πανίσχυρη, το απόλυτο όπλο. Οσο αποδεχόμαστε τον καπιταλισμό σαν οικονομικό μοντέλο (κάτι που κανένας δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει), η κερδοφορία των εταιρειών δεν αντιμετωπίζεται ούτε με επιχειρήματα, ούτε με νόμους, ούτε με πολέμους ούτε με διαδηλώσεις ούτε με πυρηνικά. Η ανθρωπότητα λοιπόν θα γίνει βήγκαν, το κρέας θα καταργηθεί [ * ] . Επειδή αυτό συμφέρει τις εταιρείες που ελέγχουν την τροφή μας, δλδ. το απόλυτο κριτήριο.Σήμερα τρώμε κρέας και μιλάμε για το κρέας, επειδή το κρέας αποτελεί το διατροφικό προϊόν με το ΜΑΚΡΑΝ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες. Αν τα ραπανάκια έδιναν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, όλοι αυτοί οι ανίδεοι που σήμερα σκίζουν τα καλσόν τους για το πόσο υγειινό, απαραίτητο, ωφέλιμο είναι το κρέας, θα σπρώχνονταν να μας πείσουν για το πόσο υγειινά, απαραίτητα, ωφέλιμα είναι τα ραπανάκια.Οπως σήμερα χάφτουν την προπαγάνδα των εταιρειών υπέρ του κρέατος έτσι θα χάφτουν και την μελλοντική εναντίον.Και προσεχώς που θα είμαστε όλοι βήγκαν, αυτοί πρώτοι θα λιθοβολούν διαδικτυακά και θα βρίζουν όποιον τολμήσει να εμφανιστεί με κρέας στο πιάτο του.[ * ] Φυσικά και χαίρομαι και ανυπομονώ για την εξέλιξη, επειδή το δικό μου μοναδικό κριτήριο είναι το να μην υποφέρουν και θανατώνονται ζωά. Κάτι μου λέει όμως ότι η μελλοντική Νέα Τάξη πραγμάτων θα είναι χειρότερη. Οταν όλα γίνονται για το κέρδος, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι θετικό.
Ομολογώ πως διαβάζω τα σχόλια σας επί του θέματος, αλλά, δεν έχω αντιληφθεί γιατί αυτή η βεβαιότητα. ΓΙΑΤΙ θεωρείτε ο βιγκανισμός θα επιβληθεί απόλυτα, αποκαλυπτικά και άνωθεν από τον καπιταλισμό; η ζήτηση δεν δημιουργεί την προσφορά; Πώς θα αλλάξουν οι προτιμήσεις των ανθρώπων; Με μαζική πλύση εγκεφάλου; Ο καπιταλισμός ακολουθεί προτιμήσεις και το πολύ να δημιουργεί νέες ανάγκες ΠΑΝΩ στις υπάρχουσες προτιμήσεις. Φτιάχνει προϊόντα, με ελάχιστο δυνατό κόστος, με πονηριά, με απανθρωπιά αν θέλετε, με, με...που ικανοποιούν την αγορά. Αν το κρέας είναι όντως τόσο ακριβό, θα φτιάξει κρέας με ΑΛΛΟΝ τρόπο. Δεν θα το καταργήσει πότε για τα ραπανάκια.
ο Καπιταλισμός θέλει όσο το δυνατόν περισσότερο ενεργό καταναλωτικό και παραγωγικό πληθυσμό με το χαμηλότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος. Αν η βιομηχανία ηλεκτρονικών προϊόντων είναι πιο ισχυρή από την βιομηχανία παραγωγής κρέατος, π.χ., θα "επενδύσει" στις αλλαγές των συνηθειών σου για να μπορεί να εξοικονομήσει "περιβαλλοντικούς πόρους" και να συνεχίσει να σου πουλάει ηλεκτρονικές συσκευές που χρειάζονται αντικατάσταση κάθε 12 μήνες για να μπορεί να συσσωρεύει κέρδη.
@Αλιόσα, το μόνο βέβαιο είναι ότι κάποτε θα πεθάνουμε όλοι. Τα υπόλοιπα είναι συζητήσιμα.Βασίζω τις (συζητήσιμες) απόψεις μου πάνω σε δύο γεγονότα. Το πρώτο είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό, το δεύτερο το υποψιαζόμαστε χωρίς να ξέρουμε το μέγεθος του.1) Οι εταιρείες στον καπιταλισμό χρειάζονται κέρδη. Εταιρεία χωρίς κέρδη κλείνει. Για την ακρίβεια, χρειάζονται _αύξηση_ των κερδών, επέκταση, μεγάλωμα. Μια εταιρεία που κερδίζει κάθε χρόνο τα ίδια, θεωρείται "αποτυχημένη".2) Οι εταιρείες έχουν ΚΑΙ τα μέσα ΚΑΙ την θέληση να χειραγωγήσουν τους καταναλωτές. Το πόσο μεγάλη είναι αυτή η χειραγώγηση κανένας δεν μπορεί να το αποτιμήσει αντικειμενικά.Μιλάτε για "μαζική πλύση εγκεφάλου" και το παρουσιάζετε σαν κάτι εξωφρενικά απίθανο, σαν κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Εγώ το θεωρώ σαν υπαρκτή και διαδεδομένη πραγματικότητα.Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Το 65% των ελλήνων είναι παχύσαρκοι. Το 40% των παιδιών επίσης. Ποιος αναγκάζει όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας στην παχυσαρκία - με όλα τα μειονεκτήματα που αυτή συνεπάγεται; Ποιος τους αναγκάζει να καταστρέφουν τα ίδια τους τα παιδιά;Η Φύση αποκλείεται. Η Φύση μας λέει να σταματήσουμε να τρώμε όταν χορτάσουμε. Κι αν δεν μας το λέει η Φύση, μας το λένε όλοι οι ειδικοί και οι γιατροί.Μήπως όλοι οι συνάνθρωποι μας είναι ηλίθιοι; Ζούμε σε έναν κόσμο ηλιθίων; Μερικοί θα απαντούσαν καταφατικά, εγώ όχι. Κάποιος λοιπόν πρέπει να αναγκάζει την πλειοψηφία των ανθρώπων να φέρονται τόσο παράλογα, τόσο ενάντια σε κάθε κανόνα της φύσης και της υγείας τους.Follow the money. Οι μόνοι που έχουν συμφέρον από αυτό είναι οι εταιρείες τροφής.Και αυτό είναι μόνο ένα από τα πάμπολλα παραδείγματα μαζικής χειραγώγησης, ή "πλύσης εγκεφάλου" όπως το αποκαλείτε. Να μην πάμε σε καταναλωτικές συμπεριφορές, σόσιαλ μήδια κλπ, όπου η χειραγώγηση είναι ακόμα πιο εμφανής.Εχουμε λοιπόν αυτά τα 2 στοιχεία (οι εταιρείες χρειάζονται _αυξανόμενα_ κέρδη + μπορούν να χειραγωγούν) που με οδηγούν στην πεποίθηση που διατυπώνω πιο πάνω. Την επαναλαμβάνω εν συντομία:α) Τρώμε κρέας όχι επειδή σαν καταναλωτές έχουμε αντικειμενική πληροφόρηση και ελεύθερη βούληση, αλλά επειδή η κατανάλωση κρέατος συμφέρει τις εταιρείες. Το κρέας έχει μακράν το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Ακόμα.β) Το περιθώριο κέρδους των εταιρειών από το κρέας - αν και σήμερα τεράστιο - μικραίνει διαρκώς. Αυτό ακριβώς μας φέρνει και στο συγκεκριμένο άρθρο που σχολιάζουμε. Το άρθρο λέει "το κρέας δεν έχει μέλλον".Μόλις τα καινούργια διατροφικά προϊόντα δώσουν μεγαλύτερα κέρδη στις εταιρείες από το κρέας, οι εταιρείες θα στραφούν εκεί. Οποια δεν το κάνει, θα φαλιρήσει (έλλειψη κερδοφορίας).Φυσικά οι εταιρείες _ποτέ_ δεν θα πλασσάρουν τα νέα προϊόντα τους σαν πηγή κερδών για τις ίδιες. Θα τα πλασσάρουν σαν πιο "φυσικά", πιο "υγειινά", πιο "φιλικά" για το περιβάλλον κ.ο.κ.Το αν όλες αυτές οι αρλούμπες ισχύουν είναι άλλη υπόθεση. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι κάποια αντικειμενική αλήθεια αλλά το ότι οι σημερινοί παθιασμένοι καταναλωτές κρέατος θα μετατραπούν σε παθιασμένους καταναλωτές των νέων προϊόντων.Η (ανύπαρκτη) βεβαιότητα μου λοιπόν για το κοντινό διατροφικό μας μέλλον πηγάζει από το γεγονός ότι τυχαίνει να γνωρίζω (περισσότερο από τον μέσο όρο) τα νέα διατροφικά προϊόντα και το περιθώριο κέρδους που θα έχουν αυτά.Υ.Γ. Οοοοοοολη αυτή η επιχειρηματολογία αφήνει εμένα και τους ομοίους μου απ' έξω. Οι δικοί μου λόγοι για το τι (δεν) τρώω είναι καθαρά ηθικοί. Δεν θέλω να υποφέρουν / σκοτώνονται ζώα. Δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα οικονομικά δεδομένα, ούτε το περιβάλλον ούτε οι βιολογικές λειτουργίες που ονομάζουμε "υγεία".Θα συνέχιζα να είμαι βήγκαν ακόμα και αν κάποιος μπορούσε να μου αποδείξει με ατράνταχτα επιστημονικά στοιχεία ότι βλάπτω τον εαυτό μου.Αλλά για ηθικά διλήμματα δεν μιλάει κανένας - ούτε καν εγώ.
Σε ευχαριστώ για την μακροσκελή απάντηση. Πιστεύω πως αν υπάρχει κάπου φυσιοκρατία είναι στις ανάγκες: Τα παιδιά γίνονται παχύσαρκα επειδή τους ΑΡΕΣΕΙ η κόκα κόλα και τα μπέργκερ. Ο καπιταλισμός, αφουγκρασμένος τις θεωρίες συμπεριφοράς καταναλωτή (πρόκειται για μάθημα που διδάσκεται στα οικονομικά πανεπιστήμια), τα τιγκάρει στην ζάχαρη και ανοίγει ανά δύο τετράγωνα μπεργκεράδικα . Τα παχύσαρκα ακολουθούν τις ακόρεστες ανάγκες τους, στις διόδους του καπιταλισμού: Αρκεί να έχουν ζάχαρη και μπιφτέκι. Αν τα μπέργκερ με λαζάνια είναι φθηνότερα, αλλά δεν αρέσουν στα παιδιά, ο καπιταλισμός θα ακούσει τα παχύσαρκα παιδιά. Δεν θα τα αλλάξει.Αν το μπέργκερ γίνει ακριβότερο, αλλά αρέσει στα παιδιά, ο καπιταλισμός θα φτιάξει φθηνό κρέας. Δεν ξέρω πως, δεν ξέρω πότε, αλλά θα φτιάξει ΚΡΕΑΣ.Ο βασικός κανόνας περί προσφοράς και ζήτησης δεν αντιστρέφεται: Τα Coodys βγάζουν στις νηστείες, μεσογειακά όχι επειδή είναι φθηνά, αλλά επειδή κάποιοι Έλληνες νηστεύουν. Ομοίως εσχάτως παίζει με τα vegan, επειδή είναι –ναι- μόδα σε κάποιους νεότερους. λουκουμ, ειλικρινά δεν σε κατάλαβα. Μπορεί να φταίω και εγώ.
Το μόνο πραγματικά σοβαρό επιχειρημα είναι το κόστος. Εάν όντως το κρέας βαίνει διαρκώς ακριβότερο, τότε-και μόνο-ναι, θα μειωθεί αναγκάστηκα η κατανάλωση. Κατά τα λοιπά το κρέας αποτελεί βασικό κομμάτι της διατροφής των ανθρώπων εδώ και χιλιετίες, δε βλέπω να αλλάζει έτσι ευκολα αυτό. Και δε νοιώθω καθολου άσχημα γι'αυτο.
Υπάρχει ένα κάποιο κίνημα υπέρ των ζώων αλλα είναι συντριπτική μειοψηφία εκ του συνόλου. Για την ακρίβεια μια επιχειρηματικη κίνηση παραγωγής κρέατος μοσχαρίσιου, χοιρινού κ.α με παραδοσιακές μεθόδους θα ήταν αρκετά ελκυστικό για τους πελάτες και αρκετά κερδοφόρο
Η αμήχανη στιγμή που πρέπει να σταματήσεις να τρως μπριζόλες για να μπορεί να χτίζεται ένας ουρανοξύστης και ένα mall τη μέρα στον κόσμο, να κάνουν ταξίδια στο διάστημα μία χούφτα πλούσιοι και να σε κάνουν να πρέπει να αλλάζεις υπολογιστή, κινητό κάθε χρόνο.
H αμήχανη στιγμή που η εμμονή σε προσωπικά κολλήματα στέλνει τον αλλανταλλισμό σε στρατοσφαιρικά επίπεδα.Το άρθρο υποστηρίζει (σωστά κτγμ) ότι η βιομηχανία κρέατος δεν έχει μέλλον. Απαριθμεί και τους λόγους που οδηγούν στο συμπέρασμα.Τι σχέση έχουν αυτά τα πολύ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πράγματα που περιέχει το άρθρο με ουρανοξύστες, κινητά και διαστημικά ταξίδια;
Το πρόβλημα είναι πως δεν καταλαβαίνετε τη σχέση που έχουν όλα αυτά τα πολύ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πράγματα που περιέχει το άρθρο με ουρανοξύστες, κινητά και διαστημικά ταξίδια. Πριν κάνετε μία άσκοπη επίθεση επί προσωπικού, φροντίστε τουλάχιστον να σκεφτείτε 5 πράγματα.
Η αλήθεια είναι ότι, κατά την άποψη μου, πολύ απέχουμε από το να λέμε "ότι η βιομηχανία κρέατος είναι καταδικασμένη να δίνει μάχες οπισθοφυλακής".. Το πρώτο επιχείρημα είναι παντελώς άκυρο όσον αφορά τα νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των ζώων, αναφέρονται στα ζώα συντροφιάς αλλά και στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που πρέπει να υπάρχουν στα σφαγεία. Κανείς δε σκέφτεται σοβαρά να θέσει στην παρανομία τα σφαγεία. Και όσο και αν προσπαθούν οι χορτοφάγοι να μας πείσουν για το αντίθετο, ούτε οι πωλήσεις κρέατος έχουν υποστεί κάποιο ιδιαίτερο πλήγμα, ούτε οι τιμές του κάποιες φοβερές μεταβολές. Όσον αφορά τα υποκατάστατα του κρέατος υπάρχουν αλλά δε νομίζω να μπορεί κανείς εύκολα να βρει, πλην μερικών γκουρμέ καταστημάτων, υποκατάστατα και μάλιστα "beyond meat" ιδιαίτερα σε σουβλατζίδικα και συναφή, όπως αφήνει να εννοηθεί ο συντάκτης.Η αλήθεια είναι ότι τα πάντα στη διατροφή χρειάζονται ισορροπία και ακραία διατροφικά πρότυπα, είτε χορτοφαγικά είτε κρεατοφαγικά είναι σίγουρα καταδικαστέα.
Υπάρχει ακόμη ένα μέτωπο. Οι χορτοφάγοι είναι έντονα ακτιβιστές. Αν έχω εστιατόριο και κάθε μέρα είναι απέξω φανατισμενοι να φωνάζουν στους πελάτες "δολοφόνοι", σύντομα θα κουράσουν (οι πελάτες) και θα πάνε αλλού. Ακόμη και φανατικοί κρεατοφαγοι να είναι, δεν μπορούν κάθε φορά που βγαίνουν να περνάνε μαρτύριο για ένα φαΐ.Αγαπητοί, το κρέας σύντομα θα πεθάνει (χα) από την διατροφή μας.