Προσφυγικό ή μεταναστευτικό, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο σοβαρό

Προσφυγικό ή μεταναστευτικό, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο σοβαρό Facebook Twitter
Όσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είναι εύλογο να αναζητούν μια καλύτερη ζωή, όταν γνωρίζουν ότι, για να κερδίσουν στις χώρες τους όσα χρήματα αντιστοιχούν σε ένα μηνιαίο επίδομα στην Ε.Ε., πρέπει να εργαστούν σκληρά μισό χρόνο.
5

Τη διαπίστωση ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν λειτούργησε ποτέ σωστά κάνουν τώρα πολλά γερμανικά ΜΜΕ, μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα που ανέδειξαν για άλλη μια φορά το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται καν περί τυπικής συμφωνίας με νομική ισχύ και σε κάθε περίπτωση ‒για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους‒ δεν θα μπορούσε, έτσι κι αλλιώς, να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, για την οποία τηρεί απλώς τα προσχήματα.


Η «συμφωνία» αυτή εξυπηρετεί βασικά τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ε.Ε., γιατί κρατά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, την οποία έχουν μετατρέψει de facto σε αποθήκη ψυχών ‒ αλλά και την Τουρκία, η οποία, εργαλειοποιώντας τους ανθρώπους αυτούς, κερδίζει χρήματα και άλλα ανταλλάγματα. Βέβαια, και στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί μια αγορά που κερδοσκοπεί σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, από διακινητές μέχρι κάθε λογής μεσάζοντες, περίεργες ΜΚΟ, προμηθευτές και εμπόρους.

Το θέμα είναι ότι για την υπόλοιπη Ε.Ε. το θέμα έχει κλείσει, έστω όπως όπως, αφήνοντας την Ελλάδα να το κουβαλήσει για λογαριασμό όλων. Γι' αυτό και δεν επείγονται καθόλου για τη συνολική διευθέτησή του. Αντιθέτως, είναι ένα διαρκές παιχνίδι γύρω από το οποίο έχει στηθεί ένας πολιτικός τζόγος που εξυπηρετεί πολλές σκοπιμότητες. Αν η Ε.Ε. ήθελε να το λύσει, θα ήταν θέμα μίας εβδομάδας.


Όλες οι χώρες της Ε.Ε., και όχι μόνο ο «κακός Όρμπαν», έχουν στην ουσία κλείσει τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αφήνοντας το πρόβλημα στη βολική και αδύναμη Ελλάδα. Αυτό κάνει και η Γερμανία, παρότι παριστάνει τη φιλάνθρωπη ηγέτιδα δύναμη, καθώς παίρνει μόνο όσους και όποιους κρίνει ότι χρειάζεται η οικονομία της. Είναι χαρακτηριστικό (έχουν κυκλοφορήσει και φωτογραφίες) ότι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη, φυλάσσονται από Γερμανούς αστυνομικούς της Frontex, οι οποίοι φροντίζουν να μη βγαίνει από τα σύνορά μας κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας με κατεύθυνση τη βόρεια Ευρώπη. Μόνο η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει στείλει από το 2015 στην Ελλάδα 146 αστυνομικούς για να φυλάνε την ελληνική μεθόριο, ώστε να μη βγαίνει κανείς στη βαλκανική οδό.

Στα γερμανικά ΜΜΕ έχει γραφτεί πολλές φορές ‒παρότι στα ελληνικά το γεγονός υποβαθμίζεται‒ ότι oι Γερμανοί αστυνομικοί βρίσκονται σε αποστολή στα ελληνικά σύνορα κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, με στόχο να εμποδίσουν τους μετανάστες να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. Χαρακτηριστική του γερμανικού ενδιαφέροντος είναι και η επίσκεψη του δεξιού υπουργού Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Xέρμπερτ Ρόιλ σε ρόλο επιθεωρητή, τον περασμένο Μάιο, στα ελληνικά βόρεια σύνορα, όπου βρίσκονται και οι Γερμανοί αστυνομικοί.

Αντιθέτως, οι Γερμανοί δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων για να μην μπει κανείς μέσα στη χώρα. Δεν τους ενδιαφέρει δηλαδή το ποιος μπαίνει στην Ελλάδα, αρκεί να μη βγαίνει. Για τον λόγο αυτό επιθυμούν να παραμένουν οι πρόσφυγες στα νησιά και να μη μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα, απ' όπου είναι πιο εύκολο να φύγουν προς τον βορρά.


Δηλαδή δεν είναι ο Ερντογάν που τους θέλει στα νησιά, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά οι Ευρωπαίοι. Είναι απολύτως αναμενόμενο, λοιπόν, η Ελλάδα να πλημμυρίζει με πρόσφυγες και μετανάστες όποτε το θέλουν ο Ερντογάν, τα κυκλώματα των διακινητών ή όποιοι άλλοι εκμεταλλεύονται το δράμα αυτών των ανθρώπων για να κερδίσουν οικονομικά ή πολιτικά ανταλλάγματα.

Όσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είναι εύλογο να αναζητούν μια καλύτερη ζωή, όταν γνωρίζουν ότι, για να κερδίσουν στις χώρες τους όσα χρήματα αντιστοιχούν σε ένα μηνιαίο επίδομα στην Ε.Ε., πρέπει να εργαστούν σκληρά μισό χρόνο. Το θέμα είναι ότι για την υπόλοιπη Ε.Ε. το θέμα έχει κλείσει, έστω όπως όπως, αφήνοντας την Ελλάδα να το κουβαλήσει για λογαριασμό όλων. Γι' αυτό και δεν επείγονται καθόλου για τη συνολική διευθέτησή του. Αντιθέτως, είναι ένα διαρκές παιχνίδι γύρω από το οποίο έχει στηθεί ένας πολιτικός τζόγος που εξυπηρετεί πολλές σκοπιμότητες. Αν η Ε.Ε. ήθελε να το λύσει, θα ήταν θέμα μιας εβδομάδας.

Προσφυγικό ή μεταναστευτικό, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο σοβαρό Facebook Twitter
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προετοιμαστεί για αρκετά από αυτά που είχε ως προτεραιότητες η ίδια αλλά όχι για όλα. Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ήταν ένα από αυτά για τα οποία δεν ήταν προετοιμασμένη.

Επειδή όμως η Ε.Ε., και ειδικά η Γερμανία, δεν θέλει να το λύσει, αντιθέτως μοιάζει να την εξυπηρετεί η εκκρεμότητα, είχε συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση να ακολουθηθεί η πολιτική που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που προσπαθεί τώρα είναι να πείσει και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ακολουθήσει την ίδια πολιτική.


Και εδώ είναι το πρόβλημα. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν χρειαζόταν προσπάθεια για να πειστεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε βασικές αντιρρήσεις στην πολιτική που επέβαλε η Γερμανία για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές ασκώντας σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού και προτείνοντας μια αρκετά αυστηρότερη πολιτική. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαιτούν μια πολύ πιο περιοριστική πολιτική, αλλά η έκπληξη ήταν ότι με αυτό συμφωνεί μεγάλο μέρος ψηφοφόρων κι άλλων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, δεν συμμερίζονται όλοι οι ψηφοφόροι του τις θέσεις του κόμματος, όπως και στο θέμα του ασύλου, των Εξαρχείων κ.λπ.

Η μεγάλη πίεση, όμως, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το προσφυγικό - μεταναστευτικό έρχεται από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του, που τον κατηγορούν ότι ακολουθεί την πολιτική Τσίπρα. Η πίεση είναι αισθητή από τις πρώτες μέρες και όσο περνάει ο καιρός εντείνεται. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία την πιέζει να ακολουθήσει την ίδια γραμμή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προετοιμαστεί για αρκετά από αυτά που είχε ως προτεραιότητες η ίδια αλλά όχι για όλα. Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ήταν ένα από αυτά για τα οποία δεν ήταν προετοιμασμένη. Εκτός αυτού, το ανέθεσαν σε ένα στέλεχος της ΝΔ, τον Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει την επάρκεια να το διαχειριστεί, όπως δείχνουν οι πρώτοι μήνες.


Ακόμα και οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, που επιχείρησε να δείξει ότι παίρνει έκτακτα μέτρα και βάζει αυστηρό πλαίσιο κ.λπ., περισσότερο με προσπάθεια να κερδίσει χρόνο μοιάζουν. Η απόφασή τους να το ονομάσουν από σκέτο «προσφυγικό», όπως το έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση, σε σκέτο «μεταναστευτικό», πολύ μικρή σημασία έχει και ίσως πείσει για λίγο ελάχιστους οπαδούς. Τίποτε άλλο. Όλα τα υπόλοιπα, όπως το ότι οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται αμέσως και όποιος δεν έχει τις προϋποθέσεις θα απελαύνεται σε τρεις μέρες, δεν θα γίνουν ποτέ, καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκά στάνταρ, και λέγονται μόνο για να καθησυχάσουν κάποιους ψηφοφόρους.


Το προσφυγικό - μεταναστευτικό παραμένει εδώ πιεστικά και δεν μπαίνει κάτω από το χαλί. Όσο δεν το λύνουν, θα το βρίσκουν μπροστά τους να μεγεθύνεται. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Στήλες
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βορίδης: «Οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια»

Πολιτική / Βορίδης: «Οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια»

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση κάνει λόγο για μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα, επιχείρησε να εξηγήσει ο Μάκης Βορίδης, προκαλώντας ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ