Δεν πρόκειται για μια απλή ήττα, αλλά για μια πολιτική συντριβή: Ανάλυση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών

Δεν πρόκειται για μια απλή ήττα, αλλά για μια πολιτική συντριβή: Ανάλυση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών Facebook Twitter
Χθες, κάποιοι υπουργοί κατηγορούσαν τον Χριστόφορο Βερναρδάκη ότι τους πήρε στον λαιμό τους, παρουσιάζοντας δική του έρευνα που έδειχνε τη διαφορά στο 1%-2%, υποστηρίζοντας ότι όλα ήταν ανοιχτά.... Εurokinissi
50

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας. Δεν πρόκειται για μια απλή ήττα, αλλά για μια πολιτική συντριβή. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προεκλογική περίοδο ζήτησε από τον ελληνικό λαό να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, δηλώνοντας ότι σε αυτές τις κάλπες θα κρινόταν το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησής του για τη χώρα. Οι ψηφοφόροι, ωστόσο, τον αποδοκίμασαν και καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική, φέρνοντας στην πρώτη θέση τη ΝΔ με 33,24% και τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με 23,83%. Η διαφορά των 9,4 μονάδων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ακόμα και στη ΝΔ, ενώ σόκαρε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατούσαν να το πιστέψουν.

Οι περισσότεροι δημοσκόποι, έχοντας δεχτεί έντονο bullying το τελευταίο διάστημα, ήταν πολύ επιφυλακτικοί με τη μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ που έβλεπαν και την υποβάθμιζαν. Κάποιοι ίσως επηρεάστηκαν και από τις καταγγελίες των δημοσκοπήσεων από κυβερνητικά στελέχη, καθώς και την επίκληση δικών τους δημοσκοπήσεων ή ερευνών κοινής γνώμης των πρεσβειών που δήθεν είχαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, κάποιοι υπουργοί κατηγορούσαν τον Χριστόφορο Βερναρδάκη ότι τους πήρε στον λαιμό τους, παρουσιάζοντας δική του έρευνα που έδειχνε τη διαφορά στο 1%-2%, υποστηρίζοντας ότι όλα ήταν ανοιχτά.

 

Δεν θα ήταν κοινωνικά υγιές να μην έχουν καταδικαστεί από τον λαό το ήθος και ο τρόπος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το "κυβερνάμε αντιλαϊκά και κοροϊδεύουμε σε συνθήκες πώρωσης όλη την κοινωνία".

 

Ο πολιτικός επιστήμονας, αναλυτής και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, Γιάννης Μαυρής, είχε προβλέψει ότι στις ευρωεκλογές αυτές η ΝΔ θα υπερέβαινε το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%, ενώ η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα προσέγγιζε τα ιστορικά υψηλότερα, μέχρι σήμερα, καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτο με /δεύτερο κόμμα σε ευρωεκλογές. Πράγματι, η διαφορά του 9,4% είναι η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, που ήταν το 2004, με διαφορά 8,8%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα και το μέγεθος της ήττας δεν άφησαν καμία άλλη διέξοδο στον Αλέξη Τσίπρα, πλην αυτήν της προσφυγής σε εθνικές εκλογές. Κι αυτό γιατί:

α) Όταν η ΝΔ είχε χάσει το 2014 από τον ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν 4%, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει εθνικές εκλογές, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα ως απώλεια της λαϊκής νομιμοποίησης.

β) Από τη στιγμή που ζήτησε  από τον λαό ψήφο εμπιστοσύνης και ο λαός δεν του την έδωσε, το αποτέλεσμα αποτελεί εκ των πραγμάτων απώλεια της λαϊκής νομιμοποίησης και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι αυτό θα του το χτυπούσε κάθε μέρα η αντιπολίτευση, προκαλώντας του περαιτέρω φθορά.  

 

Δεν πρόκειται για μια απλή ήττα, αλλά για μια πολιτική συντριβή: Ανάλυση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών Facebook Twitter
Στα γραφεία ΣΥΡΙΖΑ της Κουμουνδούρου, ο Τσίπρας με τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα. Εurokinissi

 

Ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε, λοιπόν, να πάει σε εκλογές γιατί μετά από μια τέτοια πολιτική συντριβή, αναμενόμενα, κάθε μέρα που θα περνούσε μέχρι τον Οκτώβριο, θα μεγάλωνε κι άλλο η διαφορά, με κίνδυνο αυτή να διπλασιαστεί, όπως ανέφεραν σχεδόν όλοι οι αναλυτές.

 

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, που αναφέρει σε ανάλυσή του ο Γιάννης Μαυρής της Public Issue, από τις τέσσερις περιπτώσεις (1984, 1999, 2009, 2014) που οι ευρωεκλογές προηγήθηκαν των εθνικών, στις τρεις από αυτές ο νικητής των ευρωεκλογών κέρδισε και τις μετέπειτα βουλευτικές εκλογές. «Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι βουλευτικές του 2000, οι οποίες καθορίστηκαν, σε μεγάλο βαθμό, από την άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου. Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι δύο τελευταίες ευρωεκλογές (2009, 2014), οι οποίες παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες με την αναμέτρηση του Μαΐου. Η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος σε αυτές τις δύο περιπτώσεις υποδηλώνει ότι η αναμενόμενη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές δεν είναι πιθανό να αντιστραφεί στις βουλευτικές εκλογές. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές με σημαντική διαφορά, ενδεχομένως με μεγαλύτερη από αυτήν των ευρωεκλογών».

 

Η διαφορά 4,3% με την οποία το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 αυξήθηκε κατά 2,4 φορές τον Οκτώβριο, σε 10,5%, ενώ η διαφορά 3,8% με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 αυξήθηκε κατά 2,2 φορές τον Ιανουάριο του 2015, σε 8,5%· δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις υπερδιπλασιάστηκε

 

Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα τώρα είναι πώς θα μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ, γι' αυτό και προκήρυξε άμεσα εκλογές, προσδοκώντας να εμποδίσει την αυτοδυναμία της.  «Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να απορροφήσουμε το ΚΙΝ.ΑΛ.» ομολόγησε χθες στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με έκπληξη που το πρώην ΠΑΣΟΚ κατάφερε να αντισταθεί και να θέσει ένα τέρμα στην εκλογική υποχώρηση των τελευταίων ετών. Αντιθέτως, το Ποτάμι και οι ΑΝ.ΕΛ. σχεδόν αφανίστηκαν, αφού ακύρωσαν οι ίδιοι τους λόγους της πολιτικής τους ύπαρξης, μη υπηρετώντας την ατζέντα για την οποία είχαν ψηφιστεί και δίνοντας την εντύπωση ότι κατά καιρούς συναλλάσσονται με τον Αλέξη Τσίπρα. Αμφότεροι φαίνεται να πλήρωσαν και κάποιο κόστος για τη στάση τους στο θέμα της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκνευρισμένος χθες το βράδυ με αρκετούς συνεργάτες του αλλά και πικραμένος από τον ίδιο τον λαό για τις επιλογές που έκανε, ψηφίζοντας ως πρώτη δύναμη τη ΝΔ. «Κανένας μας δεν πίστευε ότι μπορεί ο Αλέξης να χάσει από τον Μητσοτάκη» έλεγαν. «Εσύ από αυτόν δεν χάνεις» του επαναλάμβανε συχνά συγκεκριμένος υπουργός, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, και φαίνεται ότι ο Τσίπρας το πίστευε κι εκείνος, γι' αυτό και κεραυνοβολήθηκε από το αποτέλεσμα.

 

Δεν πρόκειται για μια απλή ήττα, αλλά για μια πολιτική συντριβή: Ανάλυση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών Facebook Twitter
«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να απορροφήσουμε το ΚΙΝ.ΑΛ.» ομολόγησε χθες στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Εurokinissi

 

Το γεγονός ότι με τον Σύριζα εκλέγεται η σκληρά δεξιά Έλενα Κουντουρά, ο πρώην υποψήφιος με συνδυασμό της ΝΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης και ο πάμπλουτος με εμπλοκή στα Panama Papers Πέτρος Κόκκαλης λέει πολλά για το ποιοι είναι οι ψηφοφόροι του και πόση σχέση έχουν με την αριστερά.

 

Μόλις πριν από λίγο καιρό, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων υποψηφίων για τις ευρωεκλογές , κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «τη μεγάλη απάτη της δήθεν κατά κράτος επικράτησης της ΝΔ και του αρχηγού της στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις», αναφερόμενος  στις δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα  στη ΝΔ αλλά και στα ΜΜΕ που προέβλεπαν ήττα της κυβέρνησης.

 

Σε εκείνη την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας είχε προεξοφλήσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπινε το «πικρό ποτήρι» σε αυτές τις ευρωεκλογές. «Να μην προσδοκούν ότι θα τους κάνουμε τη χάρη να επισπεύσουμε τις εθνικές εκλογές» είχε πει, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές θα γίνουν το φθινόπωρο και ότι η Νέα Δημοκρατία θα ηττηθεί. «Τα πικρά ποτήρια θα τα πιουν ένα ένα. Πρώτα θα έρθει η ηχηρή διάψευση των ευρωεκλογών και ακολούθως, το φθινόπωρο, η οριστική και καθοριστική τους ήττα στην κάλπη των εθνικών εκλογών» είχε πει τότε.

 

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όμως δεν τον δικαίωσε, καθώς ήταν αυτός που ήπιε τελικά το πικρό ποτήρι και τώρα αναγκάζεται να συρθεί σε εκλογές, παρ' ότι ήθελε να γίνουν τον Οκτώβριο.

 

Ο αριστερός διανοούμενος και πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπελαντής, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υποστήριξε ότι δεν θα ήταν κοινωνικά υγιές να μην έχουν καταδικαστεί από τον λαό το ήθος και ο τρόπος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το «κυβερνάμε αντιλαϊκά και κοροϊδεύουμε σε συνθήκες πώρωσης όλη την κοινωνία».  

Το επόμενο διάστημα θα εμφανιστούν αρκετές αναλύσεις και για το ποιοι είναι τελικά οι ψηφοφόροι που έχουν απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, εκλέγεται η σκληρά δεξιά Έλενα Κουντουρά, ο πρώην υποψήφιος με συνδυασμό της ΝΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης και ο πάμπλουτος με εμπλοκή στα Panama Papers Πέτρος Κόκκαλης λέει πολλά για το ποιοι είναι οι ψηφοφόροι του και πόση σχέση έχουν με την αριστερά.

Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα, όμως, δεν ήταν το μόνο πικρό ποτήρι που ήπιε χθες ο Τσίπρας (και όχι μόνο αυτός), καθώς είδε τον Όρμπαν, που καταγγέλλει διαρκώς, να θριαμβεύει στη χώρα του με ποσοστά πάνω από 50%, αν και κυβερνάει σχεδόν 10 χρόνια. Άνετη νίκη πέτυχε και ο τριαντάχρονος δεξιός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, στον οποίο ο πρωθυπουργός ήθελε να στέκεται ως αντίπαλο δέος.

Τα αποτελέσματα αυτά αλλά και η άνοδος πολλών ακροδεξιών κομμάτων προκαλούν προβληματισμό σε πολλούς Ευρωπαίους. Στη χώρα μας είδαμε νέα ακροδεξιά λαϊκιστικά μορφώματα, όπως η Ελληνική Λύση, να μπαίνουν στον εκλογικό χάρτη και να αποκτούν ρόλο στην πολιτική σκηνή. Η ρευστότητα του κομματικού συστήματος συνεχίζεται, με παλιά κόμματα να αφανίζονται και νέα να προβάλλουν. Η κινητικότητα που ξεκίνησε μαζί με την κρίση δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται εδώ, αλλά συνεχίζεται.

Στήλες
50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

16 σχόλια
O 12 λόγοι που μαύρισα τον Τσίπρα:1. Μάτι2. Μάνδρα3. Capital controls4. Ουρές στις τράπεζες5. Καρανίκας6. Ιερώνυμος & εκκλησία7. Πολάκης8. Βαξεβάνης9. Λαζόπουλος10. Νόμος Παρασκευόπουλου11. Μόρια Λέσβου12. ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ
Πράγματι, όταν εδώ και χρόνια, παγκοσμίως, έχουμε συνηθίσει σε εκλογικά αποτελέσματα "θρίλερ" με τους δύο πρώτους σχεδόν να ισοβαθμούν, το γεγονός ότι ο Εθνάρχης της Αριστεράς έχασε με 9.4% διαφορά σημαίνει πως έγινε "αλοιφή".Είναι δε η δεύτερη φορά που πάει να στήσει το ίδιο κουτοπόνηρο κόλπο αλλά σκάει στην μούρη του και εξευτελίζεται απόλυτα: Στο Δημοψήφισμα το '15 και τώρα. Και τις δύο φορές ήλπιζε να χάσει με ελεγχόμενο τρόπο την πρώτη φορά και στην συνέχεια να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του. Το εντελώς ανήθικο και οπορτουνιστικό κόλπο που πήγε να στήσει το '15, ήταν πως ήλπιζε να χάσει το Δημοψήφισμα οριακά, με σκοπό στην συνέχεια να κυβερνήσει μνημονιακά ισχυριζόμενος ότι υποτάσσεται στο θέλημα του λαού (θα είχε και έναν εσωτερικό εχθρό, τους "μενουμευρωπηδες", να κατηγορεί και να σπέρνει την διχόνοια, μέχρι να κάνει τις βουλευτικές). Τώρα ήλπιζε να χάσει λίγο και στην συνέχεια να μειώσει κι άλλο την διαφορά, με τα τρολάκια του στο ενδιάμεσο να λένε πόσο loser είναι ο Κούλης. Με σκοπό να χαθεί η αυτοδυναμία και στη συνέχεια να έχουμε απλή αναλογική, ακυβερνησία και κυβερνήσεις Βαϊμάρης (η Χαρά του Οπορτουνιστή).Κατά την γνώμη μου ατύχησε που οι αυτοδιοικητικές εκλογές (στις οποίες φάνηκε η απόλυτη ένδεια στελεχών στο κόμμα του, και έπαιξε μεγάλο ρόλο και η Μακεδονία) συνέπεσαν με τις Ευρωεκλογές.Όσο για τον πρώην πασοκτζή υπουργό που τον κολάκευε ότι αδύνατον να χάσει από τον Κούλη, είμαι σίγουρος ότι ο Τσίπρας θα διασκέδαζε σαδιστικά (σαδομαζοχιστικά) με την δουλοπρέπεια του, όπως έχει κάνει τόσες φορές με ανθρωπάκια τα ποια στύβει και πετάει στα σκουπίδια. Τόσο βλάκας, να πιστέψει τέτοιες πασιφανείς κολακείες, δεν είναι.
Το σχόλιό μου για τη χθεσινη αναμευρηση συνοπτικα ειναι : 1. Η ΝΔ καθαρη νικη με αυξηση ομως μονο 3-4% στα ποσοστά της μετα την "χειροτερη κυβερνηση απο το 1974" 2. Η κεντροαριστερα διασπασμένη 3. Ο γενικα συμπαθής πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής "καταφερε" να κανει πρωθυπουργο με σχεδον 45% τον Γιωργακη Παπανδρεου(!) στις εκλογες του 2009 με μολις 5 χρονια στην εξουσια 4. Το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ δεν είναι τοσο μεγαλο.Θα φανει στις εθνικες εκλογες. 5. Τα επομενα βηματα του Μητσοτακη πρεπει να ακροβατουν.Ειναι λεπτες οι ισορροπιες σε μια κοινωνια που δεν ειναι υπερ φιλελευθερων πολιτικων επειδη βγηκε πρωτο κομμα η ΝΔ,οπως δεν ηταν αριστερη οταν εξελεξε τον ΣΥΡΙΖΑ 6. Η πατριωτικη ψηφος μεταφερθηκε απο ΧΑ και ΑΝΕΛ σε εναν τυπο που πουλαει παπατζα και εθνικισμο με ωραιο λεγειν στην τηλεοραση 7. Μακαρι η προηγουμενη 10ετια να μην ξαναρθει
Πόσο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι φτάσαμε να μιλάμε για "συντριβή" του ΣΥΡΙΖΑ με ένα ποσοστό 24%;; Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε μια -θεωρητική- μέση παρέα, 1 στους 4 ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ.Να μην μπούμε στην συζήτηση ότι άλλο ένα ποσοστό 12%, δηλαδή πάνω από 1 στους δέκα ψηφίζει ή Χ.Α. ή Βελόπουλο ή Βαρουφάκη (τους βάζω στο ίδιο καζάνι με κοινό χαρακτηριστικό τους τον -διαφορετικής υφής - λαϊκισμό). Και ακόμα ένα 5% ψηφίζει λοιπές λαϊκιστικές δυνάμεις, όπως Κωνσταντοπούλου, ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ, Λ.Α.Ε. ή τύπους που βρίσκονται αλλού γι' αλλού, όπως Ψηνάκη, Βεργή κλπ (και δεν βάζω και τον Λεβέντη γιατί μπροστά στους άλλους φαίνεται πιο σοβαρός !)Και μαζί τα 2 ποσοστά, 24+12+5%=41%, δηλαδή 4 στους 10, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας στηρίζουν τύπους με τους οποίους δεν πας πουθενά.Καμία συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλη νίκη των δυνάμεων του λαϊκισμού . Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον παγιώθηκε ως σοβαρή πολιτική δύναμη (!!!) και ήλθε για να μείνει (με τις υγείες μας) και οι δυνάμεις του λαϊκισμού ενισχύθηκαν.Ο μόνος λόγος που μιλάμε για ήττες και συντριβές είναι ότι είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα βρίσκονται και ακόμα παραπάνω (πανηγυρίζουμε επειδή ο τύπος που πουλάει επιστολές του Ιησού και προπαγανδίζει τον Πούτιν, έκοψε ψήφους από την Χ.Α. - μεγάλη επιτυχία)
Ψυχραιμία. Το ποσοστό της ακροδεξιάς στην Ελλάδα παραδόξως μειώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ψαλίδα πρώτου-δεύτερου στην ιστορία των Ελληνικων ευρωεκλογών. Το να νομίζουμε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαφανιστεί έτσι απλά είναι παράλογο: η πλειονότητα στην Ελλάδα είναι κεντροαριστερή και όσο δεν υπάρχει αντίπαλο δέος από αυτήν την παράταξη ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρεί τουλάχιστον ένα 20%.Αντίθετα, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου ρόδινα. ΣΥΡΙΖΑ εστί Τσίπρας, και χωρίς αυτόν ο κατήφορος μπορεί να μην έχει τέλος. Αν ο Τσίπρας φύγει από την ηγεσία του κόμματος μετά την ήττα του στις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτεί πολύ να βρει αντικαταστάτη, αν μείνει τότε θα περιορίσει το ταβάνι του ΣΥΡΙΖΑ καθώς για πολλούς είναι απλά τοξικός. Όλο το παιχνίδι θα κριθεί στο ποιος θα καταφέρει να βρει τον επόμενο χαρισματικό ηγέτη, το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;
Όταν οι Κρητικοί καταλάβουν πόσο ψωραλέος είναι ο Συριζα και ο αρχηγός του, και θιχτεί ο περίφημος ανδρισμός τους που υποστηρίζουν έναν loser, τότε τετέλεσται για τον Τσιπράκο. Θα γυρίσουν στο original Πασόκ. Και ο Τσίπρας θα πέσει κάτω από 10%.(Αλλά Πασόκ οι Κρητικοί σίγουρα, μέχρι να ξεκολλήσει η τεκτονική τους πλάκα από την υπόλοιπη Ελλάδα).
"η πλειονότητα στην Ελλάδα είναι κεντροαριστερή"Το πιστεύεις ειλικρινά ότι είναι θέμα ιδεολογικής τοποθέτησης; Γιατί εγώ τοπσες δεκαετίες ζωής βλέπω η πλειοψηφία να είναι απλώς συμφεροντολόγα, φίλερις και στργνά οπαδική.Απόδειξη ότι τα μετριοπαθέστερα πολιτικά στοιχεία εξαφανίζονται.
"η πλειονότητα στην Ελλάδα είναι κεντροαριστερή" Πηγή: www.lifo.grΒασικα η πλειονοτητα της Ανθρωποτητας διαχρονικα είναι συντηριτικη. Οσο οι προοδευτικοι προσφερουν κοινωνικη και οικονομικη ασφαλεια είναι πραοι συντηριτικοι όταν ομως χανουν την ασφαλεια αυτη αρχιζουν και θυμωνουν... εαν θελετε να τελειωνουμε με την ακροδεξια θα πρεπει να αποδεχτηται τοσο την πλειοψηφια των συντηριτικων οσο και να βρειτε τροπους να πειστουν ότι είναι ασφαλεις κοινωνικα και οικονομικα. Δυστυχως ο Κουλης είναι η μονη πολιτικη δυναμη που εχει την ευκαιρια να το καταφερει, η κεντροαριστερα καταστραφικε απο τον Συριζα, Ο Συριζα δεν επιθυμει να λυσει το προβλημα της ακροδεξιας και εδω τελειωσανε οι πολιτικες δυναμεις του τοπο. Εγω προσωπικα θα την πω την αμαρτια μου, ελπιζω ο Κουλης να κανει ενα ελαφρη ανοιγμα προς την δεξια-δεξια μπας και απορωθησει καποια στοιχεια, δηλαδη να λειτουργησει ως ομοιπαθητικο "φαρμακο", ακροδεξια διαλυμενη σε τονους δεξιας. Δυο αλλες επιλογες υπαρχουν, να συνηθησουμε να ζουμε με οργανωμενη ακροδεξια ή να παμε σε κανονικο εμφυλιο με μαζικες φυλακισεις και εκτελεσεις (που θα χασουμε για αλλη μια φορα). Μονο ετσι θα φυγουν απο τους κολπους της ακροδεξιας.
Δεν με νοιάζει η διαφορά 1ου και 2ου γιατί δεν έχω καμιά ιδιαίτερη καούρα για Μητσοτάκη. Επίσης δεν θα έπρεπε να παίζει ρόλο η ιδεολογική τοποθέτηση της πλειονόητας των ελλήνων (συμφωνώ εν μέρει μαζί σου και εν μέρει με τους διαφωνούντες μαζί σου : Η πλειονότητα των ελλήνων ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ τους εαυτούς τους ως κεντροαριστερούς και προοδευτικούς, αλλά είναι βαθύτατα συντηρητικοί, γεγονός απόλυτα λογικό, καθώς η αριστερά, όπως εκφράζεται στην Ελλάδα, είναι η κατ' εξοχήν συντηρητική δύναμη).Αυτό που με νοιάζει είναι ότι 1 στους 4 είτε είναι βλαξ είτε στηρίζει, συνειδητά, απατεώνες. Δεν λέω να ψηφίσει Μητσοτάκη αν δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ... ας ψηφίσει οτιδήποτε τον εκφράζει και δεν το θεωρεί ως απάτη... και αν δεν τον εκφράζει τίποτε ας ψηφίσει με ψήφο διαμαρτυρίας ακόμα και Βεργή. Αυτό είναι σεβαστό. Το να ψηφίζει ακόμα 1/4 ΣΥΡΙΖΑ με ξεπερνάει και με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ελπίδα
Ωραία η ανάλυση για το τι σημαίνει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τις Ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Αλλά θα ήθελα πολύ να διαβάσω από κάποιον αναλυτή τι σημαίνουν όλα αυτά για το Ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό. Και αν το καλοσκεφτούμε, εντάξει, οκ, οι Ευρωεκλογές ‘δείχνουν’ την αλλαγή δυνάμεων και ισορροπιών για τις Εθνικές εκλογές, αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο σαν πρόβα για τις εθνικές εκλογές. Υπάρχει και η Ευρώπη, και πιθανόν να μην υπάρχει για πολύ ακόμη, και αυτό μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις Εθνικές εκλογές, δυστηχώς…
Οι Έλληνες χθες ψήφισαν ανάταξη της μεσαίας τάξης, εργασία αντί επιδομάτων, αλλά και μικρότερο Δημόσιο, κι αυτό ειδικά είναι μια προσωπική νίκη του -από πολλούς υποτιμημένου- Κυριάκου. Κρίμα μόνο που έπρεπε να περάσουμε από τη δευτερογενή κρίση του '15 για να φτάσουμε εδώ.Η σταλινικού τύπου προπαγάνδα, με τους δημοσκόπους να τρέμουν να πουν την αλήθεια, έχει πλέον καταρρεύσει. Η Ακροδεξιά, που μας πρήξανε, πέφτει, και θα πέσει πολύ ακόμη όσο ο κόσμος θα βρίσκει δουλειά. Να τελειώνουμε και με τα μπάχαλα και να επιστρέψουμε στον 21ο αιώνα.
Πως οριζεται η μεσαια ταξη μπερδεμενα σκοπιμως τα ορια τελευταια γιατι αν θυμαμαι καλα η υπερφορολογηση της ξεκινησε επι Σαμαρα και Βενιζελου και συνεχιστηκε και μετα, η δε δαιμονοποιηση των επιδοματων ειναι μια νεα ταση που φοριεται τελευταια ξια βρισκει μεγαλο ερεισμα στο συντηρικο dna του Ελληνα
Θα στο ορισω πολυ απλα για να το ξεμπερδευουμε: μεσαια ταξη ειναι ο κορμος καθε κοινωνιας που θεωρει οτι θα εχει ενα καλο επιπεδο ζωης (οχι το να εχεις το τελευταιο iphone δεν ειναι απαραιτητο για καλο επιπεδο ζωης μπορεις και χωρις αυτο) με τη δουλεια τους και την συνεισφορα τους στη κοινωνια - οπως προκυπτει μεσα και απο την εργασια. μεσαια ταξη δεν ειναι αυτη που βλεπουν την χωρα σαν ολιγαρχικο τσιφλικι - συνδικαλιστες-μονοπωλιακοι κεφαλαιοκρατες τυπου Κοκκαλη-επιδοματουχοι που προτιμουν την φοροδιαφυγη και τα επιδοματα που την συνοδευουν.Αυτη ειναι η μεσαια ταξη.
Όλα καλά και έτσι πρέπει. Να τιμωρείται όποιος αλαζονικά αποκόπτεται από τη βάση που τον/την εκλεγεί. Που άλλα λέει κι άλλα κάνει. Που ψεύδεται. Όμως κάτι λείπει νομίζω από την ανάλυσή σας. Η πικρή οπισθοδρόμηση προς παλιές και επικίνδυνες επιλογές. Δεν κλαίω μόνο γιατί θα έχω πρωθυπουργό το Μητσοτάκη αλλά γιατί θα φρικάρω με τον Γεωργιάδη, τον Βορίδη, τον Σαμαρά, που βγήκε χθες και με περίσσεια κοκοράδα θριαμβολόγησε. Ναι, λοιπόν. Έπρεπε να τιμωρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακύρωση τόσων ελπίδων αλλαγής. Αλλά ρε φίλε αυτά τα πρόσωπα θα μας κυβερνάνε τώρα; Αυτά; Λίγη ισορροπία χρειάζεται να υπάρχει. Κανείς χθες δεν έπρεπε να είναι σε θέση να χαρεί. Έπρεπε να τους έχουμε αναγκάσει όλους να έχουν το κεφάλι κατεβασμένο. Και κυρία Σιουτη, δεν ξέρω αν έχω διαβάσει λάθος ανάμεσα στις γραμμές σας, αλλά δεν μπορεί να χαιρόμαστε για τον θρίαμβο του Ορμπάν. Ο άνθρωπος υποστηρίζει άρρωστα πράγματα.
Ειναι ο ιδιος ο Σαμαρας που εβαλε την Χαυγη φυλακη; Ειναι ο ιδιος Σαμαρας που το 2014 στο Αιγαιο οι πνιγμενοι ηταν 50 και το 2015 1000;;;; Η ειναι συνωνυμια;
Ο Σαμαράς που έκαψε το Μακεδονικό 30 χρόνια πριν και έριξε τον Μητσοτάκη. Ο Σαμαράς που ήταν ο μπροστάρης του αντιμνημονιακού αγώνα για να καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός. Ο Σαμαράς που πήγε κόντρα στα συμφέροντα της χώρας για να πρωωθήσει τα δικά του. Αυτός ο Σαμαράς.
Οταν ο Σαμαρας εριχνε τη κυβερνηση για το μακεδονικο πριν 30 χρονια προαλειφοταν για διαδοχος του Μητσοτακη. Το ποσο ζημια εκανε η εκρεμοτητα 30 χρονων του μακεδονικου ειμαστε εδω και το εχουμε δει: ελαχιστη. Τωρα για τα αλλα θα αναφερεις σε λιγο οτι ανοιξε τα συνορα στην Αλβανια και δημιουργησε το μεταναστευτικο - ενα αλλο πολυφερεμενο και αστειο επιχειρημα.
Μάλιστα. Το ότι έκαψε την μοναδική ευκαιρία να αποκομίσουμε τα μέγιστα ωφέλη από μια συμφωνία για το Μακεδονικό στην ιδανικότερη χρονικά στιγμή, θεωρείται "ελάχιστη" ζημιά. Το ότι σήκωσε πρώτος το μπαϊράκι του αντιμνημονίου δίνοντας το έναυσμα για την διχαστική πόλωση της πολιτικής ζωής που ακολούθησε και το ότι ανέκαθεν έβαζε τον εαυτό του πάνω από την χώρα (όπως και άλλοι, φυσικά) το προσπερνάμε σφυρίζοντας κλέφτικα. Μπράβο, μπράβο. Ωραίο πολιτικό κριτήριο. Ωραία αντίληψη. Σε λίγο θα τον βγάλουμε και ήρωα τον πλέον επιζήμιο πολιτικό (μαζί με τον Κωστάκη τον Αμίλητο) που ανέδειξε η ΝΔ από την ίδρυσή της. Τον σύγχρονο Εφιάλτη. Τον τύπο που σε άλλες εποχές θα είχε εξοστρακισθεί πάραυτα και δια παντός. Έλεος δηλαδή ρε atman. Έλεος...
"...Λίγη ισορροπία χρειάζεται να υπάρχει..."Την ισορροπία να την σκεφτόσασταν το 13-14, που κατέβηκε αρκετός νέος και αξιόλογος κόσμος στην πολιτική με Δράση και μετά Ποτάμι. Σας άρεσε ο Τσίπρας όμως.
Μετά τους Ροβεσπιέρο και Ναπολέοντα που επιλέξατε, ήρθαν ξανά οι Βουρβώνοι (Έτσι ισχυρίζεστε εσείς, δηλαδή, ότι έγινε ολική επαναφορά του παλαιού). Ας προσέχατε, you chose unwisely.(Τουλάχιστον ανάψτε και κανένα κερί στον θεό της Ελλάδας a.k.a. "Ευρωπαϊκή Ένωση" που δεν μπήκατε όπως οι Γάλλοι τότε σε άσχημες περιπέτειες--Τρομοκρατία, Ναπολεόντειοι Πόλεμοι--με τα μυαλά που κουβαλάτε).
Δεν υπήρξε καμία οπισθοδρόμηση προς παλιές και επικίνδυνες επιλογές. Πολύ απλά γιατί η κυβέρνηση αυτή εξελέγη επειδή ακριβώς υποσχέθηκε την διατήρηση παλαιών και επικίνδυνων επιλογών - και όχι την αλλαγή. Δεν ήταν ποτέ το "καινούργιο". Αυτό ήταν το δυνατό χαρτί της. Και δεν το έκρυψε ποτέ. Αντιθέτως, το έκανε παντιέρα και μπαϊράκι. Μπορείς να το δεις άλλωστε - εκτός από την "πολιτική" που εφάρμοσε - από τα πρόσωπα που την απαρτίζουν και από το ύφος που την χαρακτηρίζει. Η ισορροπία δεν βρίσκεται σε ανισόρροπους και το ήθος δεν βρίσκεται σε ανήθικους ανθρώπους. Είναι αργά για δάκρυα, Μαρλένα...
Οπως τα λετε ετσι ειναι. Το θεμα δεν ειναι η αναμενόμενη τιμωρια του ΣΥΡΙΖΑ αλλα ποιοι αναλαμβανουν την εξουσια, Σε ενα χρονο θα εχει ελθει πληρης απογνωση στην ελληνικη κοινωνια αφου αυτοι που αναλαμβανουν την εξουσια εχουν ξεκαθαρο πλανο που δυστυχως και ο ιδιος ο Μητσοτάκης θα ειναι δεσμιος τους
Οντως θα πεσει τρομος στη νΕλληνικη κοινωνια.Γιατι η Ελληνικη κοινωνια εξυπρεητειται με το να ειναι 15 χρονια το Ελληνικο σαν σκηνικο απο το Stalker του Ταρκοφσκι και οχι παρκο με ξενοδοχεια και πολο ελξης κεφαλαιων απο το εξωτερικο. Για να υπαρχουν καλες δουλειες και τουριστικες και υποδομων και υπηρεσιών. Μυκονο δεν εχω πατησει ποτε για διακοπες. Αλλα ευτυχως που υπαρχει για αυτους που την γουσταρουν για να αφηνουν τα ωραια τους λεφτακια. Αρα ουτε Ελληνικο θα παω αλλα προτιμω να υπαρχει και να γινονται τα εσοδα και η αναπτυξη που φερνει ασφαλεια υγεια παιδεια.Ετσι δουλευει ο κοσμος 30 χρονια τωρα - ΞΕΚΟΛΗΣΤΕ με το ΚΡΑΤΟΣ
Τεσπα ο Σαμαρας πλεον ειναι παλαια ιστορια. Ο τοπος εχει χασει πολυτιμο χρονο με την μοναδικη κυβερνηση που δεν αφησε τιποτα ουσιωδως ως συνεισφορα στον τοπο.Ολες οι αλλες μετα την μεταπολιτευση - ΟΛΕΣ - κατι αφησαν. Αυτοι μονο ερειπιο.Πρεπει να ξεφυγουμε μπροστα ο χρονος ειναι ελαχιστος-εφιαλτη θελεις τον Σαμαρα; οκ ας ειναι. για μενα και Σαμαρας και Βενιζελος παρα τα λαθη και το κουτσαβακισμο αφησαν εργο σε μια κρισιμη στιγμη και απεφυγαν ακριβως τη παγιδα που ο πανεξυπνος εριξε τον ελληνικο λαο με το δημοψηφισμα και τον Βαρουφακη.
Πιστευω πως γνησια οι Συριζαιοι σοκαριστηκαν απο το ευρος της ηττας τους, αφου ειχαν καταληξει να πιστευουν και οι ιδιοι τα ψεμματα τους.Νομιζω πως ο λογος που ο Τσιπρας κήρυξε εκλογες τωρα ηταν για να προλαβει την εσωκομματικη μουρμουρα και αντιπαλοτητα και οχι τοσο για την ανοδο των ποσοστων της ΝΔ. Οσο φαινοταν ως νικητης ειχε το κομμα "μπετον αρμε", τωρα ομως ειναι προφανες οτι δεν θα μπορουσε να συνεχισει αλώβητος. Μια μεγαλυτερη ηττα στις εθνικες μπορει και να σημανει αλλαγη ηγεσιας, ομως νομιζω πως ο Συριζα εχει πρακτικα ανυπαρκτο παγκο απο στελεχη με ικανοτητα αρχηγίας, οποτε δυσκολα μπορει να κανει καποιος προβλεψη για το τι θα γινει τελικα.
Τον τελευταίο καιρό η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είχε περιοριστεί στον "αγώνα κατά του φασισμού". Το αντιμνημόνιο έχει πεθάνει, διορισμούς και σημαντικές παροχές δε μπορούσε να κάνει, τα στημένα σκάνδαλα αναγκάστηκε να τα αποσύρει από την ατζέντα, άρα η αντιδεξια ρητορική ήταν το μόνο που του είχε μείνει. Μιλουσε για την ακροδεξιά και έδειχνε... τον Μητσοτάκη. Ασχέτως όμως του τι έγινε στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν υπήρξε καμία σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς. Απλά ο Βελόπουλος πήρε ένα ποσοστό από την ΧΑ. Έτσι κατέρρευσε και αυτό το παραμύθι. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα ρεύμα της ακροδεξιάς. Άρα τώρα με ποια δικαιολογία θα πάει να ζητήσει την ψήφο των πολιτών στις προσεχείς εθνικές εκλογές;
Συμπληρώνω: δεν είναι ότι απλά δεν υπήρξε άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Από ένα 13% που είχαν ΧΑ και ΑΝΕΛ συνδυαστικά το 2014 (15,5% αν υπολογίσουμε και το ΛΑΟΣ), ΧΑ και Βελόπουλος μόλις που φθάνουν τώρα το 10%. Σε όλη την Ευρώπη η ακροδεξιά ενισχύεται εις βάρος της κεντροδεξιάς, μόνο στην Ελλάδα το κεντροδεξιό κόμμα κόβει ψήφους από τους ακραίους.
Σου διαφεύγει το πλέον ανησυχητικό, αν όχι ανατριχιαστικό μήνυμα των εκλογών. Το 13,3 τοις εκατό των νέων που ψήφισαν Ναζί. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι τα εκλογικά ποσοστά τους έπεσαν.
Η ΧΑ πάντα είχε αυξημένη επιρροή στους νέους. Προσωπικά ακόμα και ένας άνθρωπος να ψηφίσει ναζί μου φαίνεται ανατριχιαστικό, αλλά εδώ μιλάμε για τη μεταβολή. Υπάρχει κάποιο στατιστικό που να δείχνει αύξηση του ποσοστού των νέων που ψηφίζουν ΧΑ?
Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιο στατιστικό στοιχείο. Ακόμα όμως και αν υποτεθεί ότι το ποσοστό της Χ.Α. στου νέους κυμαινόταν ήδη σε αυτά τα επίπεδα και διατηρήθηκε σε αυτά κόντρα στην γενικότερη πτωτική τάση, τότε αυτό είναι εξίσου ανησυχητικό. Γιατί στην ουσία μοιάζει με αύξηση.
Δεν χρειάζεται κάποια ειδική επιστημοσύνη και στατικοστολογία για να υποστηριχθεί η εξήγηση του γιατί αυξήθηκε το ποσοστό της ακροδεξιάς στις ηλικίες των πολύ νέων. Βασική κινητήριος δύναμη του αφηγήματός της ακροδεξιάς της ΧΑ είναι η τεστοστερόνη κι η έλξη της ματσίλας (και της αντίστοιχης λογικής της femmeτσίλας) που είναι ακαταμάχητη στις ηλικίες αυτές για λόγους καθαρά ορμονικούς. Μιας και η αντίστοιχης δυναμικής ακροαριστερή τάση είναι σήμερα κυβέρνηση (οι μπαχαλάκηδες άρα "νομιμοποιημένοι") η έλξη της "επαναστατικής παρανομίας" φέρεται μειούμενη από την δώθε πλευρά.Για να αποτολμήσω να φανώ κακοπροαίρετη, ένα κόμμα με τόση σπουδή στο τι έλκει τον μέσο μπαχαλάκια (η πούρα βία και καταστροφή, το "κάντα όλα ίσωμα") είμαι σχεδόν σίγουρη ότι είχε πολύ προσεκτικώς υπολογίσει το έρεισμα που θα είχε η ΧΑ στους 17άρηδες. Κι επομένως θεώρησε εαυτόν αρκετά ισχυρό ώστε να χάσουν τα αντίπαλα κόμματα ψήφους από το ποσοστό αυτό των νέων, με όλη την καυλοδυναμική που τους χαρακτηρίζει. Σου λέει, όσοι 17άρηδες δεν είμαι μαζί μας (ένα "ρεμπελο" άκρο) θα είναι με τους άλλους (άλλο "ρέμπελο" άκρο), επιμένως ο εχθρός του εχθρού μου δικός μου φίλος.Δεδομένου ότι όλο τους το αφήγημα βασίζεται στην πάταξη της ακροδεξιάς, επομένως υποδαυλίζοντας τους οπαδούς της και μετατρέποντάς την σε σκληρότερο πυρήνα ενισχύουν την δική τους θέση και μειώνουν δραματικά το κέντρο μέχρι ολικής εξαφανίσεως (το Ποτάμι δυστυχώς αυτή την αποτίμηση είναι που δεν μπορεί να διαφύγει).Αν δεν υπήρχε η ΧΑ, θα την είχε εφεύρει ο ΣΥΡΙΖΑ...Κι οι 17άρηδες εργαλειοποιήθηκαν. Αλλά καυλοπυρέσσοντες όντες, άντε να το αντιληφθούν.
Ακολουθεί «περισπούδαστη» πολιτική ανάλυση, συνεχίστε με δική σας ευθύνη!!Δύο είναι τα συμπεράσματα από τις χθεσινές εκλογές: Η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ν.Δ και το γεγονός ότι -καλώς ή κακώς- οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν με βάση εθνικά και όχι ευρωπαϊκά κριτήρια. Δεν κατανοώ την κατήφεια ορισμένων για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Δε την περίμεναν άραγε; Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε καταρχήν τον άκρατο λαϊκισμό του καθώς τις τελευταίες μέρες βρήκε τον παλιό κακό εαυτό του και άρχισε να μοιράζει λεφτά και μάλιστα σε κατηγορίες που θεωρεί προνομιούχο ακροατήριο γι αυτόν: σε συνταξιούχους, ρομά κλπ. Είναι ποτέ δυνατόν να υπήρχε έστω κι ένας αμφιταλαντευόμενος και λογικά σκεπτόμενος ψηφοφόρος και να παρασυρόταν από τέτοια φθηνά προεκλογικά κόλπα; Θεωρώ μάλιστα πως άθελα του, πόλωσε το κλίμα και ώθησε ψηφοφόρους που ενδεχομένως να ψήφιζαν μικρότερα κόμματα να ψηφίσουν Ν.Δ, καθώς φοβήθηκαν ότι η διαφορά θα ήταν μικρή μεταξύ των δύο κομμάτων. Για ποιο λόγο να ψήφιζε κανείς ΣΥΡΙΖΑ; Για το ότι το αναπτυξιακό του όραμα αρχίζει και τελειώνει στην παροχή επιδομάτων, όπως όταν έδιναν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς; Για τη μείωση του ΦΠΑ που εκείνος είχε αυξήσει; Για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το σκληρότερο από όλα που εξαιτίας του υπεγράφη, καθώς οι πολιτικές του πρώτου εξαμήνου του 2015, κόστισαν στη χώρα 100 δις ευρώ;Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε εκτός από την οικονομία και τον πολιτικό αμοραλισμό των Πολάκηδων, την παντελή αποτυχία του σε θέματα ασφάλειας, καθώς φάνηκε ότι όχι μόνο δε μπορεί αλλά δε θέλει να αντιμετωπίσει πάσης φύσεως μπαχαλάκηδες (βλ. δηλώσεις περί «πολιτικών μωρών» για τον Ρουβίκωνα, περί «αβάτου Εξαρχείων», τα τακτικά εβδομαδιαία ραντεβού ΜΑΤ- αστυνομίας και άλλα πολλά). Αν σε αυτά προσθέσουμε αυτό το αίσχος -πλέον- που ονομάζεται πανεπιστημιακό άσυλο, τον υπέρμετρο λαϊκισμό των «εγκαινίων», το μετρό της Θεσσαλονίκης έχει ήδη εγκαινιαστεί δύο φορές (!!!!) και φυσικά ότι ειδικά στη Μακεδονία πλήρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί κανείς να κατανοήσει γιατί καταποντίστηκε η κυβέρνηση. Οι εκπλήξεις -κατ’ εμέ- των εκλογών: 1)Η Ελληνική Λύση: Φαίνεται οι κεραλοιφές, τα θαύματα του Παΐσιου, τα χειρόγραφα του Χριστού και ανάμεσα σε αυτά οι «πολιτικές αναλύσεις», που στηρίζονται σε fake news, και σενάρια επιστημονικής φαντασίας, έδωσαν στον Κ. Βελόπουλο μια έδρα στο ευρωκοινοβούλιο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εκπομπές του γεμίζουν τηλεοπτικό χρόνο σε δεκάδες επαρχιακά κανάλια ανά την Ελλάδα και σε μικρότερα και στην Αττική. 2)Το ΜΕΡΑ-25: Ο άνθρωπος που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία, χρέωσε τη χώρα 100 δις ευρώ, είναι υπεύθυνος για τα capital control (τα οποία ακόμα ισχύουν υπόψην, άλλο που έχουν χαλαρώσει σημαντικά) μπορεί να εκλέξει έδρα στο ευρωκοινοβούλιο!3)Η ευχάριστη έκπληξη της μείωσης των ποσοστών της γνωστής εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία θέση στην πολιτική σκηνή της χώρας, είναι προσβολή για την ιστορία μας και για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Μερικοί λένε ότι τους ψηφοφόρους της, τους πήρε ο Βελόπουλος. Ε, εντάξει μπορούμε να ανεχτούμε έναν ψεύτη λαϊκιστή από μια ομάδα εγκληματιών πολύ περισσότερο νομίζω.4)Ο καταποντισμός των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων: Όσο βγαίνουμε από την κρίση, τόσο ανακάμπτει ο δικομματισμός. Από τα μικρότερα κόμματα ίσως το Ποτάμι άξιζε να τα πάει καλύτερα. Χάρηκα όμως, για την πολιτική εξαφάνιση των ΑΝΕΛ, με ποσοστά μικρότερο του 1%. Ο Καμμένος δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας δεξιός λαϊκιστής δημαγωγός που θα συμμαχούσε και με τον διάβολο για μια υπουργική θέση. Καλά να πάθει! Είναι, δε, αίσθησή μου ότι μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές θα βγουν πολλά σκάνδαλα στη φόρα που θα τον αφορούν. Δεν ξέρω αν με τη ΝΔ στην κυβέρνηση τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, όμως αναμένουμε ένα καλύτερο πολιτικό ήθος και νομίζω της αξίζει μια ευκαιρία να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Με την ευκαιρία να πω ότι είμαι υπέρ των σταθερών μονοκομματικών κυβερνήσεων, οι κυβερνήσεις συνεργασίας όχι μόνο δεν προσφέρουν κάτι αλλά, αν κρίνουμε και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μάλλον έβλαψαν σημαντικά τη χώρα.
Τελικά, ευτυχώς, αποδείχθηκε ότι σαν λαός σφάλματα κάνουμε, αλλά τα διορθώνουμε.Δηλαδή, απέδειξε ο λαός στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - μην ξεχνάμε τους ΑΝΕΛ -, ότι δεν είναι ηλίθιος, όπως τον θεωρούσαν μια εξουσιομανής παρέα 40ηδων "επαναστατών" των ταβερνείων, μαζί με κάτι γερασμένα παλληκάρια.Όπως π.χ. όταν έγινε το σόου το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι.Και λίγες μέρες μετά, ο κ. Καμένος δεν αναγνώριζε καμία ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά καταλόγισε την πλήρη ευθύνη σε ...όσους είχαν αυθαίρετα ! Δεν υπήρχε όριο σεβασμού ούτε και των νεκρών, τους ζωντανούς θα σέβονταν ; Και ευτυχώς ο λαός κατάλαβε.Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε να δοθεί το ίδιο μήνυμα στις βουλευτικές, χωρίς οι καινούργιοι να νομίσουν ότι παραδινόμαστε ανεξέλεγκτα.
...σε ανύποπτο χρόνο ο απίστευτος "δημοσιογράφος" είπε (στην ΕΡΤ φυσικά) ότι το "παρακράτος της Δεξιάς έχτισε το Μάτι και κάηκαν άνθρωποι". Το είπε δύο μέρες πριν τις εκλογές ο ξεδιάντροπος...και αυτός τώρα θα γίνει Ευρωβουλευτής. Η ΝΔ έχει όντως πολλά βαρίδια αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑνέλ ήταν (σχεδόν) ο βούρκος.
Αν νομίζεις ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθεί διόρθωση, είσαι πολύ βαθιά γελασμένος. (Καλά να είμαστε και θα το διαπιστώσεις).Όχι γιατί δεν θέλουμε να διορθωθεί η κατάσταση, αλλά γιατί δεν υπάρχει το «έδαφος» (εδώ και πολλά χρόνια), για κάτι τέτοιο.Όταν η Ελλάδα θα «στρώσει», τότε (μετά από δεκαετίες), θα είναι μία πολύ διαφορετική κοινωνίακαι χώρα από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.Ούτε κατά φαντασία δεν θα την προλάβουμε οι σημερινοί αλλά και οι αμέσως επόμενες γενιές από τις δικές μας. Το μεταβατικό στάδιο προς την ομαλοποίηση, νομοτελειακά, θα είναι αργό.
"Εχθές κάποιοι υπουργοί κατηγορούσαν τον Χριστόφορο Βερναρδάκη ότι τους πήρε στο λαιμό τους, παρουσιάζοντας δική του έρευνα που έδειχνε τη διαφορά στο 1%-2%, υποστηρίζοντας ότι όλα ήταν ανοιχτά." Πηγή: www.lifo.grΗ έρευνα δημοσιεύθηκε στο Documento του Βαξεβάνη.Όλως τυχαίως.Κατά τα άλλα, το παλιό διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα διέφερε από το άφθαρτο σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ...Δάσκαλε που δίδασκες.Αλλιώς, ας εξηγήσουν πως το άφθαρτο σύστημα έβγαλε και δημοσίευσε διαφορά 1 - 2 %.
Όπως μιλούσαν απαξιωτικά εκ του πονηρού ότι συλλήβδην όλοι οι πολιτικοί "είναι ίδιοι"--εκτός από αυτούς, εννοείται--έτσι απαξιωτικά μιλούσαν, εκ του πονηρού, και για τις δημοσκοπήσεις. Μόνο οι δικές τους ήταν έγκυρες.
Επιτέλους μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία της πλέον ανίκανης, ανήθικης (και μόνο για τον τρόπο διαχείρισης της τραγωδίας στο Μάτι, αξίζαν μαύρο οι ξεδιάντροποι...) και αντιπαθούς κυβέρνησης μετά το 1974. Απόδειξη ότι δε μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες και για πάντα και επίσης ότι ο Έλληνας διαθέτει ακόμη κάποιο πολιτικό αισθητήριο και λίγες αξίες. Θυμηθείτε μόνο τις παροχές των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες πήγαν τελικά χαμένες. Πάμε τώρα για εθνικές ώστε να φύγουν οι γελοιοί αυτοί τύποι και με την ελπίδα ότι παίρνοντας αυτοδυναμία, ο Μητσοτάκης θα αλλάξει τη ΝΔ από το καφενείακό συνοθύλευμα που είναι σήμερα σε ένα σύγχρονο φιλελεύθερο κόμμα, μακριά από το παπαδαριό, προστάτη των ανθρωπίνων δικαιομάτων των μειοψηφιών, προαγωγό της παιδείας και της καλλιέργειας και αναμορφωτή της Ελληνικής οικονομίας αλλά και αυτής της πανέμορφης χώρας, η οποία διαθέτει τόσο ποιοτικούς ανθρώπινους πόρους...
Και πριν από αυτό το αποτέλεσμα ήταν μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία στο Πασοκ και πιο πριν στην Νέα δημοκρατία και σε μερικά χρόνια οι επόμενες εκλογές θα είναι μια αποδοκιμασία στην ΝΔ πάλι και ούτω καθεξής. Ο ελληνικός λαός αποδοκιμάζει ξεκάθαρα αλλά ψηφίζει πάλι τα ίδια πρόσωπα ξανά και ξανά. Ειλικρινά εύχομαι να αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης την ΝΔ αλλά πόσο εφικτό πιστεύετε οτι είναι; Νομίζετε οτι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει ένα σύγχρονο φιλελεύθερο κόμμα μακριά από την εκκλησία και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ; Κοιτάζοντας τις έρευνες για τα πιστεύω του έλληναθα έλεγα οτι μια αλλαγή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Άρα μια από τα ίδια ξανά...
Δυστυχώς, δυστυχέστατα, ως χώρα και κυρίως ως Ευρώπη, πάμε ολοταχώς προς τα πίσω!...Ακριβώς για την ελληνική πραγματικότητα («Η μέρα της μαρμότας»...), που πολύ σωστά περιγράφετε στο σχόλιο σας.Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβαν πως το γεγονός ό,τι τους ψήφισαν, δεν σήμαινε ότι ξαφνικά μια ολόκληρη κοινωνία μετατράπηκε σε αριστερή, αλλά αυτό έγινε ακριβώς για να ξεφορτωθεί τους προηγούμενος (αυτό ήταν το κύριο, εκλογικό κριτήριο. Η απελπισία και η κοινωνική αγανάκτηση). Ό,τι θα συμβεί, κατά βεβαιότητα και στις επόμενες εθνικές εκλογές, μέχρι οι επόμενοι να αντικατασταθούν από τους μεθεπόμενους που ήταν οι προηγούμενοι... επόμενοι και πάει λέγοντας.Οι τραγωδίες στο Μάτι (με τον ιδιαίτερα βλακώδη, εν εξελίξει της τραγωδίας, προπαγανδιστικό χειρισμό), οι θανατηφόρες πλημμύρες της Αττικής και ιδιαιτέρως το εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας-Σκοπίων (με χειρισμό αλά «αποφασίζομαι και διατάσσομαι»), ήταν καθοριστικά για το χθεσινό, εκλογικό αποτέλεσμα. Εννοείται, μαζί με αυτά και ο συνεχής εμπαιγμός «ήξεις αφήξεις», ανά ποικίλων κοινωνικοπολιτικών, οικονομικών και θρησκευτικών θεμάτων και ζητημάτων.
Dear foodinspector, αυτός είναι ο ορισμός της Δημοκρατίας : κόμματα εναλάσσονται στην εξουσία αναλόγως των επιδόσεων τους. Εδώ έχουμε ένα νέο κόμμα εξουσίας (ΣΥΡΙΖΑ) που απογοήτευσε οικτρά ακόμη και τους πολέμιους του. Όσο για τη ΝΔ και τον Κ.Μ., προσωπικά διατηρώ ελπίδες. Υπάρχουν πλέον αρκετά νέα παιδιά που βλέπουν τα πράγματα πιο ρεαλιστικά και δε μασάνε από ιδεολογίες & θρησκείες όπως η δική μου (53 ετών) και οι παλαιότερες γενιές. Δε γνώρισαν δραχμή, αναλογικό τηλέφωνο και ρολόγια, γράμματα μέσω ταχυδρομείου κτλ. Έχω την αίσθηση ότι εκεί θα βρει έρεισμα ο Μητσοτάκης και αν έχει την σωστή ιστορία να πει, τότε μπορεί και να τα καταφέρει. Για το καλό όλων μας, διότι όπως και να το δει κανείς, αυτή τη στιγμή είναι ότι καλύτερο έχουμε. Και ναι : καμμία φορά το μη χείρον είναι το βέλτιστο.Καλό βράδυ.
Μακάρι να ευοδωθούν όλα αυτά. Δεν είμαι όμως και πολύ αισιόδοξος. Η ΝΔ έχει πολλά "βαρίδια" και δεν νομίζω ότι θα του είναι εύκολο να τα σηκώσει και να τα παραμερίσει. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι θέλει όντως να το κάνει - πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο. Χώρια που αν μπει σε τέτοια διαδικασία είναι πολύ πιθανό τα "βαρίδια" να μετακινηθούν από μόνα τους ακόμα δεξιότερα, ενισχύοντας χώρους που πρέπει πάση θυσία να αποδυναμωθούν.
Η Νέα Δημοκρατία όχι απλώς έχει πολλά "βαρίδια", αλλά είναι ένα βαρίδι από μόνη της!...Ό,τι και το πρώην ΠΑΣΟΚ, νυν ΚΙΝΑΛ.Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που πολύ δύσκολα ως κοινωνία, ως χώρα θα απεμπλακούμε αυτό αυτόν.
Η χώρα θα γνωρίσει δημοκρατία εάν και εφόσον ο Τσίπρας μαζί με τον φίλο του τον Καραμανλή περάσουν από δίκη για την καταστροφή που έφεραν στη χώρα. Κατά τα άλλα, 23% ποσοστό για τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα της νεότερης Ελλάδας δεν είναι καθόλου μικρό ποσοστό.
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας στην ομαδοποίηση Τσίπρα - Καραμανλή, υπαίτιου για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό των ετών 2004-2009 που προκάλεσε αιτιωδώς όλα τα δεινά που ακολούθησαν (και για τον οποίον ο Τσίπρας αποφεύγει συστηματικά να πει το παραμικρό).Θα διαφωνήσω πλήρως όμως για τη "δίκη". Ανάλογες δίκες γίνονται σε περιβάλλον διχασμού, το οποίον ιδρύουν, συντηρούν ή εγκυμονούν (θυμίζω αντίστοιχα για κάθε ρήμα που παρέθεσα τη Δίκη των 6 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, τις "δίκες" των στρατοδικείων μετά τον εμφύλιο και τη δίκη το '89). Η δημοκρατία δεν χρειάζεται δίκες, εκλογές χρειάζεται