Ανησυχεί η κυβέρνηση για την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis – φόβοι να μη στραφεί εναντίον της

Ανησυχεί η κυβέρνηση για την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis – φόβοι να μη στραφεί εναντίον της Facebook Twitter
Η κυβέρνηση Τσίπρα, όσον αφορά την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης Novartis, ακροβατεί, καθώς προσπαθεί να πλήξει μόνο την κυβέρνηση Σαμαρά, αφήνοντας έξω την κυβέρνηση Καραμανλή, κατά την περίοδο της οποίας γινόταν το μεγάλο πάρτι των φαρμακευτικών με την εκτόξευση των δαπανών. Φωτο: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης
0

Με την «υπόθεση Πετσίτη» αποχαιρετήσαμε τη χρονιά που έφυγε, με τη «Novartis» υποδεχτήκαμε τη νέα και είναι προφανές ότι αυτά τα δύο θέματα θα κυριαρχήσουν και το 2019 στην πολιτική ζωή, καθώς νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα. Όσο κι αν με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται, ο εκλογικός χρόνος έχει άμεση σχέση με την εξέλιξη των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Αυτές τις μέρες αποκαλύφθηκε η ταυτότητα και των άλλων δύο «προστατευόμενων μαρτύρων», με τον καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκο Μανιαδάκη, να καταγγέλλει ότι πιεζόταν να καταθέσει εναντίον των Σαμαρά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη και το πρώην στέλεχος της Novartis, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, που φέρεται ως ο δεύτερος «ανώνυμος» μάρτυρας εκ των τριών που κατέθεσαν εναντίον πολιτικών, να δηλώνει στο site newpost ότι δεν γνωρίζει τίποτα για χρηματισμούς πολιτικών στελεχών (ο κ. Δεστεμπασίδης σε ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι συνομίλησε με δημοσιογράφο του newpost, αλλά ιδιωτικά και χωρίς να δώσει την έγκρισή του να δημοσιοποιηθεί η συνομιλία).

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, πριν από μερικούς μήνες είχε αποκαλύψει για τους «προστατευόμενους μάρτυρες», πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η δικογραφία εναντίον των πολιτικών προσώπων, ότι «πιάστηκαν με αδικαιολόγητο πλουτισμό και αναγκάστηκαν να κελαηδήσουν».

Η αξιοπιστία των μαρτυριών αυτών έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα μετά από αυτές τις εξελίξεις και η υπόθεση είναι σε οριακό σημείο. Η ΝΔ μιλάει για δικαίωσή της στις καταγγελίες της περί σκευωρίας, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Ν. Μανιαδάκη ως άνθρωπο της ΝΔ.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκάλυψε με τη σειρά του ότι υποψιαζόταν πως ο μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου» ήταν ο Νίκος Μανιαδάκης και τον είχε ρωτήσει, αλλά εκείνος το αρνούνταν, παρότι του είχε πει ότι δεχόταν πιέσεις να καταθέσει εναντίον του.

Οι μάρτυρες που είναι ενταγμένοι σε καθεστώς προστασίας και έχουν καταθέσει με ψευδώνυμο, είναι εύλογο να αρνούνται την αλήθεια, αλλιώς δεν θα είχε νόημα η απόκρυψη της ταυτότητάς τους. Βέβαια η όλη διαδικασία της προστασίας των μαρτύρων έχει καταρρεύσει και η ταυτότητα τους είναι πλέον γνωστή σε όλους και ειδικά σε όσους θέλουν να τους διώξουν νομικά για όσα κατέθεσαν.

Όσο αποφασισμένοι και αν ήταν κάποιοι από αυτούς, όταν ξεκίνησε η διαδικασία, ανεξάρτητα από τα κίνητρά τους, είναι εύλογο να ανησυχούν, μετά από την τροπή που έχει πάρει η εξέλιξή της υπόθεσης, ειδικά αν δεν στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες τους.

Όπως αποδείχθηκε με την περίπτωση Μανιαδάκη, δεν είναι δύσκολο τελικά από «προστατευόμενος» μάρτυρας, να απενταχτείς και να βρεθείς κατηγορούμενος. Αν και οι άλλοι δύο χάσουν την προστασία τους κάποια στιγμή, οι θιγόμενοι από τις καταθέσεις τους πολιτικοί έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι θα τους διώξουν δικαστικά και είναι φυσικό να ανησυχούν ότι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, ειδικά αν δεν μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν όσα έχουν καταθέσει.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι, παρά τις προ μηνών κυβερνητικές εξαγγελίες για αποκαλύψεις και τις προαναγγελίες για αδιάψευστα στοιχεία και βίντεο που θα έρχονταν στο φως, τίποτα δεν έχει στοιχειοθετηθεί ως τώρα εναντίον των συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης που έχει στοχοποιήσει εδώ και ένα χρόνο. Κανένα νέο στοιχείο δεν υπάρχει μέχρι αυτήν τη στιγμή, πλην των καταθέσεων των τριών μαρτύρων, με τον Ν. Μανιαδάκη να λέει ότι πιεζόταν και τον Φ. Δεστεμπασίδη να λέει τώρα ότι δεν ξέρει τίποτα για πολιτικούς.

Η αξιοπιστία των μαρτυριών αυτών έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα μετά από αυτές τις εξελίξεις και η υπόθεση είναι σε οριακό σημείο. Η ΝΔ μιλάει για δικαίωσή της στις καταγγελίες της περί σκευωρίας, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Ν. Μανιαδάκη ως άνθρωπο της ΝΔ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, όσον αφορά την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης Novartis, ακροβατεί, καθώς προσπαθεί να πλήξει μόνο την κυβέρνηση Σαμαρά, αφήνοντας έξω την κυβέρνηση Καραμανλή, κατά την περίοδο της οποίας γινόταν το μεγάλο πάρτι των φαρμακευτικών με την εκτόξευση των δαπανών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για τους μόνους πολιτικούς που φέρεται να υπάρχουν στοιχεία είναι για δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ, αλλά δεν πρόκειται για πρόσωπα που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση και γι' αυτό οι συγκεκριμένοι είναι σε μεγάλο βαθμό στο απυρόβλητο.

Από την άλλη, θέμα υπάρχει και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Π. Κουρουμπλή, που καθυστέρησε το θέμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων το 2015, με συνέπεια να κερδίσουν από την καθυστέρηση αυτή αρκετά χρήματα οι φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης, ο Ν. Μανιαδάκης όπως συνεργαζόταν με τους Γεωργιάδη και Λοβέρδο, συνεργαζόταν και με τον Π. Κουρουμπλή. Δεν ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος, ούτε υπάλληλός τους, αλλά σύμβουλος εξ οφίτσιο και τεχνοκράτης που συζητούσε με την τρόικα για την υπόθεση του φαρμάκου στην Ελλάδα.

Στην κυβέρνηση αυτή την περίοδο υπάρχει εκνευρισμός με τη (μη) εξέλιξη της υπόθεσης, που εκφράστηκε δημόσια και μέσα από την παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επιτέθηκε στους δικαστικούς που χειρίζονται την υπόθεση, ενώ στο Μαξίμου υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Ανησυχεί η κυβέρνηση για την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis – φόβοι να μη στραφεί εναντίον της Facebook Twitter
Όπως αποδείχθηκε με την περίπτωση Μανιαδάκη, δεν είναι δύσκολο τελικά από «προστατευόμενος» μάρτυρας, να απενταχτείς και να βρεθείς κατηγορούμενος.

Το άλλο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς θα κρίνει εν πολλοίς και τον χρόνο των εκλογών, είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως έχει γράψει η LiFO, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο, έχουν κάνει μία συμφωνία: ο Τσίπρας να καθυστερήσει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή μέχρι τον Μάρτιο και ο Καμμένος όταν αυτή έρθει, να φύγει από την κυβέρνηση, αλλά να συνεχίσει να τη στηρίζει.

Εδώ και λίγο καιρό, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο Τσίπρας τελικά θα τη φέρει πολύ νωρίτερα, ως το τέλος του Ιανουαρίου, καθώς οι ξένοι επείγονται. Ο Καμμένος, όμως, θεωρεί κάτι τέτοιο ως αθέτηση της συμφωνίας (που θα του κοστίσει δύο μήνες παραμονής στην εξουσία) και γι' αυτό φροντίζει να του κοινοποιεί με έμμεσους ως τώρα τρόπους τη δυσαρέσκειά του.

Το ερώτημα είναι αν ο Τσίπρας δεν τηρήσει το δικό του σκέλος της συμφωνίας και φέρει τελικά μέσα στον Ιανουάριο τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Καμμένος θα τηρήσει το δικό του; Στον ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα φαίνεται ότι κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να τον «ξεφορτωθούν» μια ώρα αρχύτερα, ώστε να το κεφαλαιοποιήσουν και πολιτικά, χωρίς «αντίποινα» από την πλευρά του. «Έχει δεσμευτεί στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Δεν μπορεί να το κάνει» αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που δεν αισθάνονται την ίδια σιγουριά και αναφέρουν την περίπτωση του Χάρη Θεοχάρη, που μέχρι πρότινος η κυβέρνηση υπολόγιζε μέσα σε αυτούς που θα ψήφιζαν τη συμφωνία.

Άλλη κυβερνητική πηγή ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια, δηλαδή «σίγουρα τον Ιανουάριο», και ότι το Μαξίμου εκτιμά ότι θα ψηφιστεί από 153 βουλευτές, σύμφωνα με τις επαφές που έχουν κάνει οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να ενισχύσει την επιρροή της στη Μακεδονία όπου δεν φαίνεται να τα πάει καλά και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες έχουν γίνει πάρα πολλές κρούσεις για μεταγραφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες έχουν αναλάβει ο Μ. Μπόλαρης (που προειδοποιούσε ότι δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά μετά την υπουργοποίηση του δεν ξαναέθεσε θέμα) με τον Χρ. Βερναρδάκη.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ