Η αιώνια λιακάδα του προνομιούχου, σεξιστικού μυαλού

Η αιώνια λιακάδα του προνομιούχου, σεξιστικού μυαλού Facebook Twitter
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν βλέπουν πού είναι το πρόβλημα. Δεν κοιτάζουν γύρω τους αλλά εστιάζουν μόνο σ' έναν κόσμο ραμμένο πάνω τους, ηλιόλουστο, γαλήνιο, πλασμένο γι αυτούς και για τα σπουδαία έργα τους, με τις γυναίκες στο ρόλο της φτωχής υποσημείωσης, αποκλεισμένες και εκτός, σιωπηλές εργάτριες του ανδρικού μεγαλείου, χορηγούς υποστήριξης, "χαζές", αθέατες και υπό.
78

Μία από τις απολαύσεις των προνομιούχων είναι η γαλήνη τους. Μια μορφή γαλήνης είναι να θεωρείς αχρείαστη γκρίνια τη συζήτηση για την ισότητα. Μου έτυχε πρόσφατα να τη ζήσω σ' ένα φιλικό τραπέζι. Η κουβέντα πήγε σε μια φίλη μας δικηγόρο που έχει επιτυχία στον κλάδο της.


Κάποιος πετάχτηκε αμέσως: «Αυτή δεν δουλεύει με τον τάδε;». Πράγματι, αλλά τι σχέση είχε με ποιον άντρα συνεργάστηκε; Αμέσως μου λύθηκε η απορία. Το τραπέζι αποφάνθηκε και ότι έχει σχέση με τον συνεργάτη της και ότι εκεί βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας της.


Έφριξα, όχι επειδή με ένοιαζε αν έχουν σχέση ή όχι, αλλά επειδή κατάλαβα πού μας τοποθετούν ως νέες γυναίκες (γυναικούλες), επιστήμονες (παραρτήματα των ανδρών του κλάδου μας), επαγγελματίες (επιτυχείς μόνο ως γραμματείς) και καλλιτέχνες (σε κάποιον καθίσαμε), εν έτει 2018.


Εννοείται, κάποιες τοποθετούνται μόνες τους και ανατροφοδοτούν την εικόνα. Το είπα. Πήρα απάντηση τη γλυκιά μακαριότητα του ανθρώπου που δεν τον αμφισβητούν εκατό φορές τη μέρα, δεν τον μειώνουν επειδή έχει ή δεν έχει στήθος και που μπορεί να αρνηθεί ευγενικά το φλερτ (που ποτέ δεν βλάπτει), χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει πως δεν είναι «ξινή»: «έλα, μωρέ».

Κάνουμε όλες τις δύσκολες δουλειές, ακούμε πως αυτό που γουστάρουμε δεν είναι για μας, τρώμε σφαλιάρες και καταπίνουμε αστειάκια, αποδεικνύουμε κάθε μέρα ξανά και ξανά την αξία μας και μόλις διεκδικούμε ή μιλάμε ή ακουγόμαστε, ακούμε πως η ένταση μας, το metοo μας, οι απαιτήσεις μας για ισότητα κι ελευθερίες είναι αχρείαστα. Η γαλήνη τους είναι αυτή η ίδια ένα κακό αστείο για μας, χωρίς εμάς, στα μούτρα μας.

Πρόσφατα, πάλι, με μια φίλη συζητούσαμε για τις φράσεις «δημόσιος άνδρας» και «δημόσια γυναίκα». Ο δημόσιος άνδρας μάς φέρνει στον νου τον Περικλή ή τον Ανδρέα Παπανδρέου, τοποθετείται, τα «λέει καλά», είναι μάγκας. Η δημόσια γυναίκα είναι ένα κοινόχρηστο πράγμα, μπορείς ν' απλώσεις τη χερούκλα σου και να την απολαύσεις, στο μπαρ και στο καφέ μπορείς να την πειράξεις, στη δουλειά να «παίξετε».

Το ίδιο και η «πιτσιρίκα» με την οποία συνεργάζεσαι είναι το σύμβολο του επαγγελματικού μεγαλείου σου, το μέτρο του μεγέθους σου ως δικηγόρου, μεγαλοκαθηγητή, γιατρού, συμβούλου, ο όμορφος δορυφόρος που σε ακολουθεί στη δύσκολη αντρική καθημερινότητα όπου πρέπει να κυριαρχήσεις ανάμεσα σε άλλους άντρες.

Το θέμα μας δεν είναι «φεμινιστικό» ούτε κάνουμε θεωρητική συζήτηση. Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να μάθουν από κάπου τις δυσκολίες του να είσαι γυναίκα. Δεν χρειάζεται να γίνουν φεμινίστριες.

Ανεξάρτητα απ' το σχέδιο ευτυχίας που θα διαλέξουν να ακολουθήσουν μαμάδες, πιλότοι, οδηγοί τρακτέρ ή διευθύντριες πολυεθνικών, στον δρόμο τους θα βρουν την καταπίεση της ανδροκρατίας, την αυθαιρεσία του να σε υποτιμούν γιατί έχεις χοντρά πόδια, στήθος, ρυτίδες, όμορφα μαλλιά, καθόλου μαλλιά, καθόλου στήθος ή πολύ αδύνατα χέρια, πολλές γνώσεις ή λίγες, επειδή πέτυχες ή απέτυχες.

Στην ίδια πορεία θα βρουν πλάι τους τούς άνδρες που δεν ταιριάζουν στο μοντέλο άνδρα που οριοθετούν τα έμφυλα στερεότυπα, απ' αυτούς που γουστάρουν να ζυμώνουν ή να κλαίνε μέχρι τους γκέι.

Αν, λοιπόν, όλα πάνε καλά γιατί ατενίζεις ένα σύμπαν σχεδιασμένο στα μέτρα σου, το πρόβλημα είναι πού κοιτάζεις. Μια αυτόματη εκδήλωση υπεροχής είναι η γαλήνη. Όταν λέω «εμένα δεν με νοιάζουν, μωρέ, αυτά, δεν τα καταλαβαίνω», ταυτόχρονα τα απορρίπτω και τα υπερβαίνω.

 
Πριν φύγει το 2018, ας δούμε πάλι γιατί καμία γαλήνη και καμία ηρεμία δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία σήμερα. Χαμηλότεροι μισθοί για ίδια εργασία, «σκέφτεσαι να κάνεις παιδί;» ή «θα χτενίζεσαι;» ως ερώτηση σε συνέντευξη, σκληρές πρακτικές στις εργαζόμενες στα μπαρ και στα εστιατόρια, μόνιμο «πέσιμο» από παντού και εντολές από τ' αφεντικά («να το αφήνεις να γίνεται») και ελάχιστες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας (η κ. Θάνου δεν μετράει για πολλές γυναίκες, παρά τις πολλές θέσεις που έπιασε).

Ακόμα ελάχιστες στη Βουλή, ανύπαρκτη πρόνοια για τις μόνες μαμάδες ή τους μόνους μπαμπάδες, βία, ξύλο, επιθέσεις στον δρόμο και στο σπίτι και σκληρός αποκλεισμός των γυναικών από τις επιστήμες και την τέχνη ‒ για εργάτριες στο σπίτι και σκλάβες του νοικοκυριού κάνουν, στα δημιουργικά το χάνουν. Την ίδια ώρα ανακαλύπτουμε τη σπουδαία συμβολή των γυναικών στις επιστήμες και στις τέχνες κατά το παρελθόν, που «θάφτηκε» απλώς γιατί προήλθε από γυναίκες, και η οργή μας μεγαλώνει.


Παράλληλα, λίγη αντρίλα, λίγη επιστροφή στην αγαπημένη οικεία πατριαρχία, λίγο χαστουκάκι, λίγο χιούμορ του παλιού καλού καιρού των μπαμπάδων μας, έρχεται και κάθεται πάνω μας ως στυλ μέσα από τη σαχλαμάρα της δημόσιας συζήτησης.


Η ορθόδοξη, πατριαρχική, καταπιεστική και μη ανεκτική προς το διαφορετικό ελληνική οικογένεια έγινε πάλι μόδα και βγήκε εκτός, ως μη cool, ο αναστοχασμός για τις συνθήκες καταπίεσης που καθόρισαν τη ζωή των γιαγιάδων και των μανάδων μας.


Υπάρχουν άνθρωποι που δεν βλέπουν πού είναι το πρόβλημα. Δεν κοιτάζουν γύρω τους αλλά εστιάζουν μόνο σε έναν κόσμο ραμμένο πάνω τους, ηλιόλουστο, γαλήνιο, πλασμένο γι' αυτούς και για τα σπουδαία έργα τους, με τις γυναίκες στον ρόλο της φτωχής υποσημείωσης, αποκλεισμένες και εκτός, σιωπηλές εργάτριες του ανδρικού μεγαλείου, χορηγούς υποστήριξης, «χαζές», αθέατες και «υπό».


Κάνουμε όλες τις δύσκολες δουλειές, ακούμε πως αυτό που γουστάρουμε δεν είναι για μας, τρώμε σφαλιάρες και καταπίνουμε αστειάκια, αποδεικνύουμε κάθε μέρα ξανά και ξανά την αξία μας και μόλις διεκδικούμε ή μιλάμε ή ακουγόμαστε, μας λένε πως η έντασή μας, το «metοo» μας, οι απαιτήσεις μας για ισότητα και ελευθερίες είναι αχρείαστα. Η γαλήνη τους η ίδια είναι ένα κακό αστείο για μας, χωρίς εμάς, στα μούτρα μας. 


 

Στήλες
78

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι λόγοι που αγαπάμε αυτές τις δύο ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών

Ακτιβισμός / Οι λόγοι που αγαπάμε αυτές τις δύο ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών

Η Ζωή Κόκαλου (Φεμινιστική Πρωτοβουλία) και η Ειρήνη Δαφέρμου (Καμία Ανοχή) στέκονται απέναντι στον μισογυνισμό, την πατριαρχία, την έμφυλη βία, τον σεξισμό αλλά και κάθε κίνημα ή σύστημα που τα αναπαράγει
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φίλιππας Κυρίτσης: «Να μάθουμε να καταδικάζουμε το κακό καταρχήν στην καρδιά μας»

Συνεντεύξεις / Φίλιππας Κυρίτσης: «Να μάθουμε να καταδικάζουμε το κακό καταρχήν στην καρδιά μας»

Μια περιεκτική, πολυεπίπεδη και αρκούντως αιχμηρή συζήτηση με έναν κοινωνικό αγωνιστή από τους πλέον εμβληματικούς της πρώτης μεταπολιτευτικής γενιάς με αφορμή την ενδιαφέρουσα μεταφραστική δουλειά του αλλά και τη δράση του ως ιδρυτικό μέλος της Αντιεθνικιστικής Κίνησης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

13 σχόλια
Προς όλους τους άντρες που λένε: "Γιατί μωρέ, τι προβλήματα αντιμετωπίζετε εσείς οι γυναίκες;" έχω να προτείνω το εξής: Αφού πιστεύετε ότι εμείς οι γυναίκες περνάμε μια χαρά, θέλετε να αλλάξουμε θέσεις;
Έχουμε αλλάξει* Φωτεινή μου σε πολλά.Αποτέλεσμα ήταν αύξηση των διαζυγίων και του ερωτήματος "που πήγαν οι πραγματικοί άντρες;"------* Προφανώς εννοείς να επέλθει μία ώσμωση και όχι εν τοις πράγμασι αλλαγή πράγμα που για να γίνει πρέπει να κάνουμε εγχείριση αλλαγής φύλου με ορμόνες και αλλαγή σώματος.
Όταν λες: "Πού πήγαν οι πραγματικοί άντρες;" εννοείς αυτούς που έδερναν, κεράτωναν, ειρωνεύονταν την γυναίκα τους χωρίς αυτή να μπορεί να τους χωρίσει; Γιατί αν εννοείς αυτούς τους άντρες έχω να σου πω ότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμα αρκετοί, απλά όχι τόσοι όσοι υπήρχαν τα παλιότερα χρόνια.
Και για να γινω πιο περιεκτικος: με εκνευριζουν αφανταστα οι συζητησεις για το τι καναν οι "παπαδες" 2000 χρονια πριν ΟΤΑΝ γινονται στο ονομα ενος σημερινου και πολυ επικαιρου αντικληρικαλισμου, που επιχειρει να επιβαλει ακριβως την πολιτικη ορθοτητα τον αφανισμο της διαφορετικης αποψης πρακτικα την εκλειψη του πλουραλισμου, την αποδηχη μυθευματων και αφηγησεων ως αξιωματικες αληθειες, ενεργωντας ως ταλιμπαν σημερα, και οχι πριν 2000 χρονια.
atman. Η συζητηση για το τι εκαναν οι παπαδες πριν 2000 χρονια ξεκινησε γιατι καποιος σχολιαστης ζητησε στοιχεια πανω στο statement αλλου σχολιαστη, οτι η Υπατια και αλλες γυναικες δολοφονηθηκαν με τον τροπο που δολοφονηθηκαν. Προς επιρρωση αυτου που ελεγε ο Ν. Νικολαΐδης και ως πηγη, υπεδειξα το βιβλιο του Λουτσιανο Κανφορα. Φαινεται πως καπως σε ενοχλησε η αναφορα στο συγκεκριμενο βιβλιο, το οποιο ξαναλεω, παρεθεσα ως ιστορικη πηγη. Μαλλον αναγνωριζεις τα αιτια καταστροφης των βιβλιοθηκων της Αλεξανδρειας (που οντως δεν ηταν μονο θρησκευτικα) γιατι εσπευσες να αποδωσεις συγκεκριμενη προθεση στο σχολιο μου και δεν το ειδες αυστηρα ως παραθεση πηγης πανω στο αμφισβητουμενο θεμα, που εκεινη την ωρα ηταν "πεθανε η Υπατια ετσι οπως λενε ή οχι;". Και εκει λιγο ξεφυγαμε απο το αρχικο θεμα γιατι καταληξαμε να μιλαμε για το Χριστιανισμο αντι για την ισοτητα των φυλων. Λες οτι υπαρχει ενας επικαιρος αντικληρισμος, που επιχειρει να επιβαλλει πολιτικη ορθοτητα και αφανισμο της διαφορετικης αποψης. Μαλιστα. Πειραζει που αντιθετως, εγω βλεπω την εκκλησια να επιβαλλει τη δικη της ορθοτητα και να προσπαθει συστηματικα και οργανωμενα να αφανισει οποιαδηποτε αλλη αποψη; Επι αιωνες κανεις δεν τολμησε να αγγιξει, αμφισβητησει, ερθει σε ρηξη, φορολογησει (ακομα και αυτο!) την εκκλησια. Γιατι να μην αμφισβητηθει η οποια κακη επιρροη ειχε και εχει η εκκλησια στην κοινωνια και να μην επισημανθει η καθ'ολα υποπτη εμπλοκη της στην πολιτικη; Τελευταιο που θα πω, η ανυπερβλητη συγκρουση που ειχε ο ελληνικος κοσμος με το Χριστιανισμο δεν ειναι μυθευματα ουτε αφηγηση. Και δεν κανει εξ ορισμου ταλιμπαν οποιον επισημαινει αυτη τη συγκρουση. Ειναι μια σειρα απο ιστορικα γεγονοτα με απειρες ψυχολογικες, κοινωνιολογικες και χωροχρονικες πτυχες για τα οποια εκατονταδες ιστορικοι, Ελληνες και μη εχυσαν τονους μελανης. Οποτεδηποτε επιχειρειται υπερασπιση μιας ριγμενης κοινωνικα ομαδας, ή οποτε επισημαινεται ο αμφιλεγομενος ρολος καποιου θεσμου (πχ εκκλησια) δεν σημαινει οτι υπαρχει πολιτικη αντζεντα απο πισω. Αντιθετως, η επιμονη με την οποια καποιοι προσπαθουν να αποδωσουν υποκριτικη πολιτικη ορθοτητα στα λεγομενα των αλλων, με κανει να σκεφτομαι οτι αυτοι οι ιδιοι εχουν καποια αντζεντα και μαλλον κανουν καποιο ειδος προπαγανδας.
Ναι, όμως λίγο τον αχυράνθρωπο της "πολιτικής ορθότητας" να τον προσέχουμε, γιατί κινδυνεύει να γίνει πολύ κουραστικός όταν υπεισέρχεται, διαρκώς, σε συζητήσεις όπου δεν έχει ακριβώς θέση. Επίσης δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολύ χειρότερα σενάρια για το μέλλον της Ανθρωπότητας απ' τα κακώς κείμενα της πολιτικής ορθότητας, εκτός κι αν κάποιοι νομίζουν ότι οι Υεμένες ή και οι Πρίστινες, είναι πολύ μακριά.Όπως λέει και η Scotland την αναφορά στην Υπατία την έκανε έτερος σχολιαστής: https://www.lifo.gr/articles/opinions/220329/i-aionia-liakada-toy-pronomioyxoy-seksistikoy-myaloy?comment=2126469#2126469 ...που δεν νομίζω ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον για τον -κατά τα λεγόμενά σας- "επίκαιρο αντικληρικαλισμό" και "τον αφανισμο της διαφορετικης αποψης πρακτικα την εκλειψη του πλουραλισμου, την αποδηχη μυθευματων και αφηγησεων ως αξιωματικες αληθειες" (sic), τουλάχιστον όχι όπως θα το εννοούσες εσύ. Καλόν είναι, πάντως, να μην μας εκνευρίζουν οι συζητήσεις περί ιστορικών γεγονότων, φυσικά υπό το πρίσμα του εκάστοτε χωροχρονικού.
Υπαρχουν;;; Ο οπισθδρομικος χριστιανισμος (σε σχεση με το φωτισμενο μερος των παγανιστων) ξεκινησε σαν ενα κινημα πολιτικης ορθοτητας κατα βαση. Αααα, εκανες θυσια με ζωα, αρα (οκ με καποια διεστραμενη λογικη) εκανες αποπειρα για μαγια απεναντι στον Αυτοκρατορα - τη πηγη δικαιου κλπ κλπ. (αυτη λιγο πολυ ειναι η αιτιολογια της απαγορευσης ιδιωτικων θυσιων απο τον Θεοδοσιο αν δεν κανω λαθος)Αααα, ειπες αυτο, αρα (με την ιδια διεστραμενη λογικη) εκανες αποπειρα εναντια στα δικαιωματα χυζ νεοφυων ομαδων πιεσης.Ο ολοκληρωτισμος κυριαρχει ακριβως επιβαλλοντας ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ και να ΚΑΝΟΥΜΕ.
@Scotland for holidays εκανα μια γενικη τοποθετηση, με αφορμη το σχολιο σου, και οχι στοχευοντας σε αυτο συγκεκριμενα.Ισα ισα συζηταμε διαφωνοντας και συμφωνοντας τελικα οτι η Υπατια και η καταστροφη του Αρχαιου Κοσμου (και η μεταβαση του στην Υστερη Αρχαιοτητα) εχει ως μερος και τους "παπαδες" αλλα ειναι ισοπεδωτικη και απλουστευτικη (και τελικα εξυπηρετωντας σημερινη ατζεντα) για να εξηγησει μια εποχη συναρπαστικη και με πολλες ομοιοτητες με την σημερινη. Εγω συγκρατω αυτο. Ωστοσο στο "Πειραζει που αντιθετως, εγω βλεπω την εκκλησια να επιβαλλει τη δικη της ορθοτητα και να προσπαθει συστηματικα και οργανωμενα να αφανισει οποιαδηποτε αλλη αποψη; Επι αιωνες κανεις δεν τολμησε να αγγιξει, αμφισβητησει, ερθει σε ρηξη" ολοι κατηχητικο πηγατε και μονο εγω δεν πηγα; Δηλαδη ολο το κοινωνικο σωμα και τους σχολιαστες της lifo ιδιως τους επηρεαζει τι λεει η ... εκκλησια;;; Who gives a shit να στο πω αλλοιως, σιγουρα οχι εγω. Αυτο για το αιωνες να το προσεξουμε, οντως η εκκλησια υπηρξε ολα αυτα αλλα αιωνες πριν. αν θελουμε να ειμαστε εδω για τα συγχρονα προβληματα να μιλαμε για το τι γινεται σημερα και οχι για την παπουδολατρεια σημερινων 70ρηδων για τα 60ς.Σε αυτο το πλαισιο επικαιρος σημερα ειναι ο Ουελμπεκ οχι ο συρμος. Καθολου τυχαιο μετα το προηγουμενο βιβλιο που την ημερα της σφαγής στο Charlie H. τον ειχε εξωφυλλο ως κινδυνολογο, το τελευταιο "προβλεπει" τα κιτρινα γιλεκα. Αναγνωριστε ποια συζητηση ειναι τωρινη και επικαιρη και ποια γινεται για την παρωχημενη ιδεολογικη ατζεντα ολοκληρωτικης φυσεως ιδεολογιων.
"ολοι κατηχητικο πηγατε και μονο εγω δεν πηγα; Δηλαδη ολο το κοινωνικο σωμα και τους σχολιαστες της lifo ιδιως τους επηρεαζει τι λεει η ... εκκλησια;;; Who gives a shit να στο πω αλλοιως, σιγουρα οχι εγω."Συντηρητικός ιδεολογικά-πολιτικά, ετεροφυλόφιλος cisgender ανήρ, Έλλην πολίτης/ημεδαπός, υπέρ του υφιστάμενου στάτους κβο κ.λπ.....Όντως, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαν να σε ενοχλούν διάφορες δηλώσεις και πράξεις της Χ.Ο.εκκλησίας, γιατί να σε ενοχλούν άλλωστε;
Βλαχακι κανεις μια πολυ αποτυχημενη προσπαθεια να ανιχνευσεις ποιος ειμαι ή τι πιστευω και στο τελος καταληγεις οτι το status quo στην Ελλαδα ειναι η εκκλησια και οχι εξισου η Δραγωνα των project των δεκαδων εκατομυριων ;;;πραγματικα υπαρχει πολυ σοβαρο προβλημα να αντιληφθειτε το κοσμο σημερα, και τον βλεπετε με τα γυαλια της προηγουμενης γενιας.Το ξαναγραφω: αν θελεις να διαβασεις κατι διαβολικο επικαιρο διαβασε Ουελμπεκ. Και τεσπα εγω τοποθετουμε στο τι με επηρεαζει και τι οχι, και σιγουρα δεν περιλαμβανει μια ομαδα μαυροφορεμενων παπαδων αλλα ακομα πιο σιγουρα και δηθεν πολεμιοι τους.Επιλεγω να σκεφτομαι να βλεπω και να αντιλαμβανομαι ελευθερα περα απο τα δηθεν στρατοπεδα διαφορων μισαλοδοξων. Η χωρα δεν βουλιαζει απο την εκκλησια βουλιαζει απο την ανομια, την αδιαφορια στο τι γινεται στον υπολποιπο κοσμο, στο οτι νομιζει οτι ειναι καποια εξαιρεση σε πραγματα που ειναι μετρημενα κουκια.
Και βλαχακι πραγματικα η προσπαθεια ταμπελοποιησης καταργει καθε δυναοτητα διαλογου - μιλα με συνθηματα και ταμπελακια . Στην ουσια δεν απαντας.
Δεν είναι θέμα ταμπέλας, είναι θέμα ταυτότητας. Απαρνείσαι κάτι από αυτές σου τις ταυτότητες; Είμαι κάπου λάθος; Αν ναι, ελεύθερα διόρθωσέ με. Δεν υπάρχει κάτι το -απαραίτητα- και per se "λάθος" σ' αυτήν την ταυτότητα, όμως το να εξανίστασαι κατά άλλων ανθρώπων (με διαφορετικές ταυτότητες, βιώματα και εμπειρίες, αναφορικά με την Χ.Ο. εκκλησία, αλλά και γενικώς εν Ελλάδι) μου φαίνεται αν όχι 100% κακής προθέσεως πράγμα, τουλάχιστον στενόμυαλο και μυωπικό.
"το τελευταιο "προβλεπει" τα κιτρινα γιλεκα. "Δεδομένου ότι το τελευταίο βιβλίο του Ουελμπέκ, το "Sérotonine", βγήκε στα γαλλικά βιβλιοπωλεία σήμερα το πρωί, θα πρέπει να είσαι εξαιρετικά γρήγορος για να έχεις προλάβει μέχρι τις 11 το πρωί να το έχεις λάβει ταχυδρομικά και να το έχεις διαβάσει στο πρωτότυπο. Πιο γρήγορος και από τον Λούκυ Λουκ που πυροβολεί ταχύτερα κι από τον ίσκιο το. Ειδάλλως, το σωστό είναι να βάζουμε εισαγωγές του τύπου "διάβασα ότι", άκουσα ότι", "ελέχθη ότι", "η κριτική λέει ότι". Πόσο μάλλον που ελάχιστοι το έχουν πιάσει μέχρι σήμερα στα χέρια τους...
Εγώ μένω άναυδος πάντως πως οι φερόμενοι ως ανεκτικοί δεν ανέχονται το άλλο και οι φερόμενοι κατά των στερεοτύπων δεν μπορούν να βγάλουν το κεφάλι τους αυτά.Αν είναι έτσι οι προχώ τύφλα νάχουν οι νοικοκυραίοι... Αναλογικά είναι μακράν πιο ανεκτικοί και ανοιχτόμυαλοι...
Actually, εμένα με ρώτησαν κάποια στιγμή, ως παιδί, αν θα ήθελα να πάω κατηχητικό. Αρνήθηκα, κατηγορηματικά, λόγω έμφυλων στερεοτύπων ήξερα, επίσης, τι έκαναν τα αγόρια παπαδάκια και τα κορίτσια μυροφόρες και αφού *στην πολύ αρχή* ήθελα να γίνω το ένα από τα δύο (δεν σας λέω ποιο) μετά αποφάσισα ότι μου έρχεται αποπληξία με τα μονωτικά-στεγανωτικά, που δεν αφορούν σε διατήρηση της θερμοκρασίας κτηρίων, αλλά σε μυαλά. Δεν επέμεναν και δεν ελέχθη ξανά, είτε διότι αυτά τα πράγματα πίστευαν πως δεν γίνονται με το ζόρι, είτε επειδή θα βαριόντουσαν τους καβγάδες με μένα (lol) είτε και τα δύο.Ως παιδί διάβαζα το "προς τη νίκην", όμως, αγαπημένη αποδόμηση μαζί με τα γράμματα των φανς του metal hammer που ήντουσα "manowaρικοί", που λέμε :-)
atman, οχι δεν πηγαμε ολοι κατηχητικο, ευτυχως. Στην ιδεα και μονο με πιανει τρομος. Νομιζω ομως οτι ειναι περιττο να συζηταμε ή να αφηνουμε να εννοηθει οτι οσοι πηγαν κατηχητικο (μονο) εχουν υποστει πλυση εγκεφαλου ή ζουν με τον τρομο ή εστω ενοχληση των επιταγων της θρησκειας πανω απο το κεφαλι τους. Η εκκλησια εισβαλλει με απειρους τροπους στην πολιτικη, στους θεσμους, στη διαμορφωση της συλλογικης γνωμης, κι αυτο παιρνει μπαλλα πιστους και μη. Τους παιρνει μπαλλα ολους για την ακριβεια. Ως προς το τι εκαναν τοτε και τωρα: μπορει να μη σκοτωνουν τους παγανιστες οπως συνεβαινε πριν 2000 χρονια, μπορει να μην γκρεμιζουν αρχιτεκτονηματα απαραμιλλης αισθητικης για να τα εξαγνισουν απο τα "δαιμονια" που κατοικουν μεσα τους, αλλα σημερα, τωρα, μπουκαρουν σε συγκεντρωσεις δωδεκαθεϊστων και τους τα κανουν ολα λιμπα (που, δικαιωμα τους των δωδεκαθεϊστων και του οποιουδηποτε αλλου, να πιστευει οπου θελει και να κανει οτι θελει αν δεν ενοχλει ή βλαπτει καποιον), γκρεμιζουν γλυπτα στις πλατειες γιατι εχουν "διαβολικη" οψη, εμπλεκονται σε τεραστια οικονομικα σκανδαλα με παρεδωσε ογκοδεστατων περιουσιων, εκπροσωποι της εκκλησιας βγαινουν χωρις ντροπη και εκτοξευουν λογους μισους και προτροπες βιας εις βαρος συγκεκριμενων ομαδων χωρις ποτε να εχει υπαρξει μια επισημη συγγνωμη γι' αυτο... Φυσικα και we give a shit τί λεει και τί κανει η εκκλησια. Μεχρι τουλαχιστον να ερθει η πολιτεια και να δειξει το απαιτουμενο σθενος και κυρος διαχωριζοντας και νομικα και θεσμικα, πραγματα που θα επρεπε να ειναι ηδη διαχωρισμενα και να μην κανουν τις ζωες μας πιο πολυπλοκες απο οτι ηδη ειναι. Ως προς το αν η συζητηση ειναι τωρινη. Φυσικα και θα γινει αναφορα στο πως εδρασε η εκκλησια μεσα στους αιωνες και πως δρα ακομα οταν συζηταμε για το ζητημα της ανισοτητας. Τοσο η εκκλησια ως θεσμος οσο και το ιδιο χριστιανικο δογμα ως ιδεολογια δεν ανανγωριζουν στις γυναικες ιση αξια με τους αντρες. Στις γυναικες ακομα δεν αναγνωριζεται το απαιτουμενο ηθικο (;) κυρος προκειμενου να ιερουργουν. Στις γυναικες η εκκλησια ακομα απαγορευει την προσβαση στο Αγιο Ορος. Τα κοριτσακια αν δεν κανω λαθος ευλογουνται εξω απο το ιερο οταν σαραντισουν (γιατι ειναι "ακαθαρτα") ενω τα αγορακια μεσα. Το ιδιο το χριστιανικο δογμα εχει απειρες αναφορες στην κατωτερη φυση της γυναικας, για τις οποιες, σημειωτεον, οι απολογητες του φαινομενου θα σπευσουν να μας πουν οτι λαθος καταλαβαμε. Οτι ταχα δε μιλαει για κατωτεροτητα ο αποστολος Παυλος πχ, οταν λεει οτι οι γυναικες πρεπει να υποτασσονται στην εξουσια των αντρων τους, μιλαει για διαφορετικοτητα ο Χριστιανος και μεις απλα παρεξηγησαμε. Σε αυτη τη συζητηση, καποιοι ανθρωποι ειπαν ή συμφωνησαν εστω, οτι η θρησκεια ειναι ενας απο τους παραγοντες που διαμορφωσαν την ανισοτητα των φυλων μεσα στους αιωνες. Και παρ'ολο που συμφωνουν σε αυτο, δεν παρουσιαζουν απολυτη ταυτιση στον τροπο που αντιλαμβανονται το θεμα της ισοτητας, λογικο αλλωστε. Τι θεωρεις πιο πιθανο να ισχυει λοιπον; Οτι γινεται μια παραδοχη που και ιστορικη βαση εχει και απολυτη συνδεση με το θεμα του αρθρου ή οτι εχουν βγει καποιες φαντασιακες αντζεντες στη φορα;
Σκότλαντ: έχεις υπ όψιν σου τί αναφέρει ο Παύλος προς τους άντρες, στην ίδια περικοπή του γάμου; Εσένα το "να αγαπούν οι άντρες τις γυναίκες καθώς ο Χριστός αγάπησε την Εκκλησία" πως σου φαίνεται; Έχεις ιδέα τί μπορεί να σημαίνει αυτό (:θυσία, σταυρική); Το "ίνα φοβείται τον άντρα" αποδίδεται ερμηνευτικά σε σεβασμό (βλ. φόβος Θεού) ο οποίος προϋποθέτει την αλληλοπεριχωριτική σχέση που προανέφερα από τον άντρα και έτσι εισάγεται με το "ίνα" ("έτσι ώστε"). Τα περί ηθικής κατωτερότητας συγνώμη αλλά αποτελούν στερεοτυπική ανάγνωση εκ μέρους σου. Όλοι ενώπιον του Θεού έχουν κοινό σημείο "ηθικής" εκκίνησης (ουκ ένι αρσεν και θυλη- εκείνη την εποχή, επαναστατική κουβέντα). Τα αληθινά Χριστιανικά ζευγάρια που γνωρίζω αποτελούν πρότυπο σχέσης βασισμένης στην αληθινή αγάπη (μεταξύ προσώπων) που υπερβαίνει την νομικιστικη, μαθηματική και ψυχρή "ισότητα" (μεταξύ ατόμων). Το σχόλιο σου βρίθει προκατάληψης για κάτι που -κατά δήλωση σου- έτσι και αλλιώς αγνοείς.
Αλιοσα καλη χρονια.Οντως δεν μου ειναι οικειο το θεμα της χριστιανικης πιστης και ενδεχομενως να εχω προκαταληψη στον τροπο που αντιμετωπιζω τα διαφορα εδαφια και ιερα κειμενα. Δεν εχεις αδικο σε αυτο. Εντουτοις, μεγαλο μερος της "σωστης" κατανοησης οποιουδηποτε ιερου κειμενου ειναι η θεληση καθεαυτη να το δεις ως ιερο. Δυστυχως απο τη μερια μου δεν υπαρχει αυτη η θεληση και προδιαθεση. Οπως ειπα και παραπανω, οπως νιωθει ο καθενας. Οσον αφορα στο πρωτο σκελος του μηνυματος σου. Δυσκολευομαι να δω θετικα την επεξηγηση που κανεις στα περι γαμου λεγομενα του Παυλου ("πρεπει ο αντρας να εχει αγαπη προς τη γυναικα οπως ο Χριστος αγαπησε και θυσιαστηκε για την εκκλησια"), ειδικα αν αυτη η αγαπη και αυτοθυσια γινεται προϋποθεση - αν καταλαβα καλα - για το φοβο (ή σεβασμο οπως προτιμουν να ερμηνευσουν καποιοι τη λεξη φοβος σε αυτο το context) της γυναικας προς τον αντρα της. Εχω δηλαδη προβλημα και με το ανταποδοτικο του πραγματος (σου δινω αυτο για να μου δωσεις το αλλο) και με το οτι η συζυγος πρεπει να δωσει σεβασμο ενω ο συζυγος αγαπη. Ο συζυγος δεν πρεπει να δωσει σεβασμο; Ή μηπως οι γυναικες λογιζονταν τοτε (και τωρα) ως αδυναμα πραγματακια που χρηζουν προστασιας, αγαπης και τρυφεροτητας αλλα οχι σεβασμου; Τιποτα λαθος δεν υπαρχει με την αγαπη και την τρυφεροτητα, διευκρινιζω για να προλαβω διαφορα εξυπνακιστικα σχολια που μπορει να γινουν (οχι απο σενα) οπως πχ: α, θες να σε βαρανε Σκοτλαντ; Λεω οτι σεβασμος πρεπει να υπαρχει απο και προς τις δυο πλευρες σε μια σχεση. Για αυτο εδω, τι να πουμε; "θέλω δε να εξεύρητε, ότι η κεφαλή παντός ανδρός είναι ο Χριστός. κεφαλή δε της γυναικός, ο ανήρ. κεφαλή δε του Χριστού ο Θεός. Πάσα δε γυνή προσευχομένη ή προφητεύουσα με την κεφαλήν ασκεπή, καταισχύνει την κεφαλήν εαυτής.. Διότι ο μεν ανήρ δεν χρεωστεί να καλύπτη την κεφαλήν αυτού, επειδή είναι εικών και δόξα του Θεού. η γυνή είναι δόξα του ανδρός. Διότι ο ανήρ δεν είναι εκ της γυναικός αλλά η γυνή εκ τους ανδρός. επειδή δεν εκτίσθη ο ανήρ δια την γυναίκα, αλλ´ η γυνή δια τον άντρα" (Απο την προς Κορινθιους επιστολη του αποστολου Παυλου)Για αυτο; "Η γυναίκα δε ως το εξαιρετικότερον από τα αλλα κτισματα που έχει υπό την εξουσίαν ο άνδρας, είναι δόξα του ανδρός. Πράγματι δε ο άνδρας είναι υπεροχότερος από την γυναίκα, διότι δεν έγινε ο άνδρας από την γυναίκα, αλλ’ η γυναίκα έγινεν από τον άνδρα. Και επί πλέον δεν εκτίσθη ο άνδρας διά να βοηθή την γυναίκα, αλλ’ η γυναίκα επλάσθη προς χάριν και βοήθειαν του ανδρός." Δηλαδη οταν εχουν λεχθει τετοια και αλλα τρισχειροτερα για τις γυναικες απο τους πνευματικους ταγους της χριστιανικης πιστης (και των αλλων αβρααμικων θρησκειων βεβαια) πώς να μην εχει παγιωθει στους αιωνες η αντιληψη οτι οι γυναικες ειναι πονηρες, μιαρες, συμπληρωματικες κτλ κτλ; Ως προς αυτο που γραφεις εδω: "τα αληθινά Χριστιανικά ζευγάρια που γνωρίζω αποτελούν πρότυπο σχέσης βασισμένης στην αληθινή αγάπη (μεταξύ προσώπων) που υπερβαίνει την νομικιστικη, μαθηματική και ψυχρή "ισότητα" (μεταξυ ατομων)". Καμια αντιρρηση. Ειναι υπεροχο να βλεπεις αγαπημενα ζευγαρια με πραγματικο σεβασμο ο ενας προς τον αλλο. Δεν θα υποτιμουσα την αξια της νομικης ισοτητας μεταξυ ατομων ομως και ουτε θα εβαζα τη λεξη ισοτητα σε εισαγωγικα. Προσπαθουμε απεγνωσμενα να υπαρξει επιτελους νομικη και ηθικη αναγνωριση της ισοτητας των φυλων. Αυτη η αναγνωριση πρεπει να προϋπαρχει της αγαπης που δειχνει καποιος στον συντροφο του επειδη τον αγαπαει ως ανθρωπο. Η αγαπη απο μονη της δεν αρκει. Πρεπει και να τον αναγνωριζει ως ισοτιμο.
Σκότλαντ, καλή χρονιά και σε εσένα (και ειλικρινά συγνώμη για το επιθετικό του ύφους..)Γράφω από κινητό και δεν έχω δυνατότητα μεταφοράς κειμένων. Σαφώς και έχει σημασία το πλαίσιο όπως σωστά αναφέρεις. Επιγραμματικά:-το "Απόστολος" του μυστηρίου του γάμου (σημαντικό αυτό) αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα στα του άντρα και δεν βλέπω καμιά φαλλοκρατική διάθεση. Τουναντίον.- δεν υπάρχει ανταποδοτικοτητα εδώ. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός που ομως εγείρεται από κάποιες προϋποθέσεις. -το κάλυμμα της κεφαλής αναφέρεται σε τελετουργικό πλαίσιο και αποτελεί επουσιώδη προτροπή μείζονος σημαντικότητας. Σήμερα ουδείς το απαιτεί και αυτό αποδεικνύει πως υπάρχει παράδοση-ερμηνεια-βιωμα μέσα στους αιώνες που στέκεται ΠΑΝΩ από την Γραφή η οποία δεν (μπορεί να) περιέχει όλη την Αλήθεια ως κάτι το κτιστο. Αυτό διαχωρίζει την Εκκλησία πχ από το ισλαμ. Επαναλαμβάνω, αναφέρομαι σε τελετουργικές διατάξεις.-μην ξεχνάς πως και η εποχή μας έχει επίσης το δικό της context το οποίο κάποτε με την σειρά του θα κρίθει. Με μία διαφορά και συγνώμη για την κάπως βαριά θεολογική ορολογία: η Εκκλησία τοποθετεί τον άνθρωπο ΚΑΙ σε εσχατολογικό (τελεολογικό) πλαίσιο και κρίνεται η θέση της πάντοτε σε πρίσμα σωτηριολογικό και όχι απλά κοινωνικό-ηθικό. Ο γάμος είναι μια οντολογική εκπλήρωση και τα φύλα κάποτε θα καταργηθούν ενώπιον του Θεού. Οφείλουμε να δούμε το ζευγάρι ως κάτι τέτοιο: ένα σώμα (ναι, με ετεροτητες) στο οποίο κανείς δεν θέλει να βλάψει τον άλλον γιατί βλάπτει τον εαυτό του. Αυτά τα υπέροχα και εξαιρετικά μοντέρνα, τολμώ να πω, αναφέρονται στο χωρίο του Παύλου αλλά όλοι ασχολούνται με το εάν θα πατήσει πόδι η νύφη η όχι...
Scotland, ποια είναι άραγε η διαφορά που έχουν δύο σκούρες χαλκόμορφες ταμπέλες, που ξεχωρίζουν μετά βίας και είναι παλαιές και υποδεικνύουν τις θέσεις των ανδρών απ' τη μία πλευρά και τις θέσεις των γυναικών απ' την άλλη με χαραγμένα γράμματα κι ένα βέλος, τοποθετημένες σε δύο αντικριστές κολώνες ΑΠΟ καινούργια άσπρα πλαστικοποιημένα ταμπελάκια με μαύρα γράμματα, κολλημένα στην πλάτη κάθε καθίσματατος που πληροφορούν αυτόν που κάθεται από πίσω ότι οι μεν είναι: "θέσεις ανδρών, υπάρχει και γυναικωνίτης" και οι δε: "θέσεις γυναικών, υπάρχει και γυναικωνίτης;Φυσικά και κάποιοι είναι ή νομίζουν πως είναι ευχαριστημένοι με την θέση τους, ξύλινη ή μη.
Αλιοσα, ευχαριστω για την απαντηση. Καποια απο τα πραγματα στα οποια αναφερθηκες δυσκολευομαι να τα παρακολουθησω γιατι μου λειπει το αισθημα που απαιτειται για αυτου του τυπου την αναγνωση νοηματων πισω απο γραμμες θρησκευτικων κειμενων. Για εμενα δεν ειναι βεβαιο οτι υπαρχει πεπρωμενο. Ολα οσα κανουμε εδω, τωρα αυτη τη στιγμη εχουν αμεσο αντικτυπο στη ζωη μας σημερα και στη ζωη αυτων που θα ερθουν στον κοσμο αυριο. Δεν μπορω να αντιληφθω τη λεξη σωτηρια παρα κυριολεκτικα. Να μπορεις δηλαδη να ζεις χωρις τυψεις και να μπορεις να βοηθας το συνανθρωπο (=να τον σωζεις) χωρις να εχεις οπωσδηποτε να λαβαινεις κατι απο αυτο. Ο αλλος λογος που δυσκολευομαι να παρακολουθησω ή εστω να δω με καλο ματι τις διδαχες και τα νοηματα των ιερων κειμενων ειναι γιατι εκφρασεις οπως "το λαμπροτερο κτισμα που εχει υπο την εξουσια του ο αντρας" (ειναι η γυναικα) "και ο ανδρας ειναι υπεροχοτερος" με προδιαθετουν τοσο αρνητικα, που ειναι σχεδον αδυνατο να δεχτω την οποιαδηποτε αναλυση ή συζητηση μπορει να γινει πανω στον "πραγματικο" συμβολισμο αυτων των εννοιων ή στην ιδιαιτερη γλωσσα της εποχης κατα την οποια ειπωθηκαν αυτα τα λογια. Ναι, και η δικη μας εποχη θα κριθει μια μερα, αν επιβιωσουμε ως ειδος. Το δικο μου αισθημα ειναι οτι καλο ειναι να κανουμε οτι μπορουμε για να διορθωσουμε την αδικια όπου υπαρχει και να μην τη διαιωνιζουμε απο φοβο μη χασουμε ποντους δυναμης και εξουσιας. Για να μη μας λενε μια μερα τα δισεγγονα των δισεγγονων μας: σκ@τ@ κληρονομησατε, σκ@τ@ μας παραδωσατε, μπραβο. Το τι ολοι ασχολουνται με το αν θα πατησει η νυφη το γαμπρο ("Σκασμος εσυ Αντωνακη μου"), ισχυει οντως. Υπαρχουν διαβαθμισεις στην πιστη ή μαλλον σε καποιες περιπτωσεις επιφαση πιστης. Καποιοι δεν θα εδιναν νερο ακομα κι αν ο αλλος ξεψυχουσε διπλα τους.
Αγαπητότατό μου βλαχακι : ) Καμια διαφορα μεταξυ της χαλκομορφης ταμπελας και του καινουριου ασπρου ταμπελακίου ως προς το νοημα. Τωρα παλι εξαρταται τι στιλ υποστηριζει ο καθενας. Αυτοι που εχουν την καρεκλα αγαπανε την καρεκλα, πώς οχι αλλωστε; Θα συνεχισουμε ομως να επισημαινουμε οτι οι απανταχου ταμπελες για καποιο λογο ειναι ακομα εκει, με την ελπιδα να συνειδητοποιηθει αυτο σε ολο του το ευρος επιτελους.
Ο,τι έκαναν οι παπάδες πριν από 2000 χρόνια το έκαναν και μέχρι πολύ πρόσφατα, μέχρις ότου η εποχή του Διαφωτισμού τους έκοψε την φόρα και τα φτερά. Ενδεικτικά, μέχρι το 1766 εκτελούσαν στη Γαλλία καταδικασμένους για βλασφημία με φρικτούς τρόπους (βλέπε για παράδειγμα την υπόθεση του ιππότη De la Barre που πήρε τεράστια δημοσιότητα χάρη στην οργισμένη παρέμβαση του Βολτέρου)
Έτσι απλά για να καυλαντίσουμε.Contrary to leftist myths, ο Διαφωτισμός έλαβε χώρα προκειμένου να προστατευθεί η ατομική περιουσία από την κρατική παρέμβαση. Μόνο στην Ελλάδα το παραβλέπουμε αυτό και βαφτίζουμε τον Διαφωτισμό ως κάτι αριστεροειδές (κατά το στεροειδές).Στη Γαλλία εκτελούσαν βλάσφημους μέχρι το 1766, στην Αγγλία μάγισσες μέχρι το 1821. Στο Ιράν ακόμα εκτελούν βλάσφημους. Στην Ευρώπη σήμερα φυλακίζουμε όσους σκέφτονται αντίθετα με την πολιτική ορθότητα και το εκφράζουν. Βλ. πχ τη μήνυση του κου Δημητρά κατά του Ζουγανέλη ή την καταδίκη του Ρίχτερ στην Κρήτη.
Βλαχακι, είχα την αίσθηση πως είχες ξεκόψει κάθε έστω έμμεση κουβέντα με την φαλλοκρατική ομοφοβική αφεντιά μου. Να ρωτήσω με την σειρά μου (ρητορικά) αν οι "θέσεις αντρών" με πλαστικα η μή ταμπελακια είναι χρυσές και βρίσκονται σε υπερυψωμένο αεριζόμενο θοκο έναντι των φτωχών θέσεων γυναικών, ή εάν οι ζωγραφισμένοι άγιοι είναι μόνο άντρες, η εάν οι εκκλησίες αφιερώνονται σε άντρες αγίους φαντάζομαι είναι μάλλον περιττό. Άλλωστε δεν έχει νόημα γιατί αλλού είναι το νόημα του καθενός. Οι χριστιανοί είναι σεξιστες και οι χριστιανές πάσχουν από εσωτερικέυμενο ο μισογυνισμό. Αμήν!! Σκότλαντ να Σάι καλά. Όχι, η σωτηρία δεν είναι μεταφυσική αφηρημένη ανταπόδοση. Αρχίζει σαφώς από εδώ ως στάση ζωής απέναντι στο εαυτό τον άλλον και τον Θεό. Πρόκειται για οντολογική έννοια ξαναλέω. Όντως δύσκολη η κουβέντα γιατί απαιτεί άλλους όρους.
Βασιλη Βασιλειαδη, Για το θανατο της Υπατιας, βλεπε: "Η χαμενη βιβλιοθηκη της Αλεξανδρειας" του Λουτσιανο Κανφορα. Εκδοσεις Αλεξανδρεια, 1990. Αλλιως, κοιταξε το λημμα "Υπατια" σε οποιοδηποτε εγκυκλοπαιδεια.
υποβαθμίζεται τα γεγονοτα που μετεστρεψαν την παγανιστικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια σε Χριστιανικη σε οχλο "χριστιανων παπαδων" Πραγματικα ειναι ισοπεδωτικος τροπος να αντιλαμβανεται κανεις μια κοσμοιστορικη εποχη.Για την δικη μου ερμηνεια αυτο που εγινε ειναι οτι κατέκτησαν οι "αντιεξουσιαστες (χριστιανοι) την εξουσια" και εγινε οτι γινεται σε αυτες τις περιτπωσεις: αρχισαν να εξουσιαζουν. Προς γνωση και συμμορφωση λοιπον τι γινεται οταν οπαδοι καθε πολιτικορεκτιλας κατακτουν την εξουσια (υποψη οτι η Χριστιανικη λατρεια τοτε ηταν πιο ορθολογικη απο την γεματης δεισιδεμονιες και μαγειες προτερη θρησκεια)
Αν κοιτάξεις το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό του Ηλίου θα δεις παραπάνω της μίας εκδοχές για τον θάνατό της. Όπως και στην wikipedia.Αυτό το "η πατριαρχία αφού" που διδάσκεται πανταχόθεν είναι απλά ένα ψέμα. Έχει α ν α κ α λ υ φ θ ε ί ένα αίτιο για πάσα νόσο και πάσα μαλακία.Από τον θάνατο της Υπατίας (https://tinyurl.com/ycal4hcl) στο εκδικητικό come back κάποιων ακροαριστερών ιδεολογημάτων που ηττήθηκαν στην πράξη, όταν δεν είχαν φερετζέ όπως τώρα (https://tinyurl.com/ya3zq5t6), και από την διαφορετικότητα των γυναικείων εγκεφάλων αναφορικά με τις εκπαιδευτικές επιθυμίες τους (https://tinyurl.com/y7oghwbc) μέχρι το λεγόμενο pay gap (https://tinyurl.com/ybypp3ck) ο σημερινός φεμινισμός βρίσκει ΕΝΑΝ φαντασιακό εχθρό για τα πάντα.Η πατριαρχία είναι για τους φεμινιστές ό,τι ο διάβολος για τους χριστιανούς του μεσαίωνα.Άλλο το αίτημα για έναν πιο δίκαιο κόσμο άλλο το αίτημα του φεμινισμού.Δεν με νοιάζει η δημοφιλία ή το χειροκρότημα. Απλά δεν γίνεται να αναπαράγουμε ψέματα γιατί μας ακούγονται ωραία και βολικά.
atman, ηταν οντως κοσμοϊστορικη η εποχη και η μεταβαση της σε ενα εντελως διαφορετικο ιδεολογικο και λατρευτικο πλαισιο αλλα δεν πρεπει να μας διαφευγει οτι επι αιωνες, μεχρι να ξεριζωθει εντελως το "παλιο" και "αμαρτωλο" συστημα ιδεων που αντιπροσωπευε η κλασσικη Ελλαδα, οι παπαδες συμπεριφερθηκαν συστηματικα σαν οχλος που λιντσαρει. Εχουν γραφτει απειρες σελιδες βιβλιων που τεκμηριωνουν αυτη την αποψη. Αναφερω ενδεικτικα τα εξης: E.R. Dodds: "Εθνικοι και Χριστιανοι σε μια εποχη αγωνιας", Β. Ρασσιας: "Ες εδαφος φερειν", Κελσος: "Αληθης λογος κατα Χριστιανων" - το οποιο και σωθηκε χαρη στον Ωριγενη που επιχειρησε παραθετοντας αυτουσιο το εργο του Κελσου, να τον αντικρουσει. Γιατι ειχαν οι Χριστιανοι τοσο μενος εναντιον του ελληνικου φιλοσοφικου στοχασμου και της τεχνης; Το απανταει νομιζω ωραια ο Dodds (παλι) εδω: "The Greeks and the Irrational". Νομιζω οτι η εξαπλωση του Χριστιανισμου ειχε πολιτικη σκοπιμοτητα και πολιτικο ζμπρωξιμο, οποτε δεν συμφωνω παρα πολυ με το οτι οι "αντεξουσιαστες Χριστιανοι πηραν την εξουσια και αρχιζαν να εξουσιαζουν". Δεν θεωρω οτι πηραν οι ιδιοι την εξουσια δηλαδη. Μια τεραστια αυτοκρατορια ηταν απειρα ευκολοτερο να διοικηθει αν υπηρχε κοινο δογμα απο ακρη σε ακρη και φοβος Κυριου επισης απο ακρη σε ακρη. Δωσε φοβο στο λαο και καν'τον οτι θες. Και αυτο εφαρμοσαν οι διαφοροι αυτοκρατορες. Δεν θα σχολιασω αυτο που λες οτι η χριστιανικη θρησκεια ηταν πιο ορθολογικη απο την προτερη "γεματη δεισιδαιμονιες και μαγειες" θρησκεια. Προσωπικες αποψεις. Δεν πολυκαταλαβα τι σχεση εχει η πολιτικη κορρεκτιλα με αυτο που συζηταμε, αλλα θελω να διευκρινισω οτι η αναφορα μου στην Υπατια στην προκειμενη περιπτωση (και εδω απανταω και σε καποια σημεια του ποστ του Γραφοντος) δεν εγινε για να πω: "αλλη μια γυναικα που δολοφονηθηκε απο αντρες". Εγινε για να πω: "αλλος ενας (αλλη μια στην προκειμενη περιπτωση) Ελληνας φιλοσοφος που βρηκε τραγικο θανατο στα χερια φανατισμενης θρησκευτικης ομαδας (Χριστιανων). Εδινα πηγες, ή εστω μια απο τις πηγες που υπαρχουν, σε σχολιαστη που τις ζητησε. Και αυτο με τη σειρα του υστερα απο τοποθετηση του Ν. Νικολαΐδη -με την οποια συμφωνω απολυτως- οτι για την ανισοτητα των φυλων, τεραστιο ρολο εχει παιξει και η θρησκεια. Η συγκεκριμενη, μονοθεϊστικη θρησκεια, θα πω εγω. Να ζητησω συγγνωμη απο τους διαχειριστες εντωμεταξυ, που στο βαθμο που μου αναλογει μετατοπισα το θεμα της συζητησης απο το θεμα της ισοτητας των φυλων στο πώς και γιατι εδραιωθηκε ο Χριστιανισμος. Δεν ειναι μεν ανυπαρκτη η συνδεση αλλα καταλαβαινω οτι αλλο θεμα ξεκινησαμε να συζηταμε, οποτε συγγνωμη για την καταχρηση του χωρου.
@ s4hToo much ado about nothingΗ μετάβαση είναι γνωστό γιατι συνεβη πολιτικά. (Ενας θεος στον ουρανό, ενας βασιλιάς επί της γης και οβερ).Κοινωνικά η παλιά θρησκεία είχε αποδυναμωθεί από την σχετικοποίηση (πολυπολιτισμο θα λέγαμε σημερα). Ο Μίθρα συνυπήρχε με τον Δία κι η Ίσιδα με τον Ακατανίκητο Ήλιο. Ο κόσμος ζητούσε κάτι δυνατό και νέο. Ήταν μια εποχή ακριβώς σαν την σημερινή.Οι μεσαίες φωνές δεν ακουγοντουσαν. Ανακαλύπτονταν εχθροί. Ο πολυπολιτισμός είχε κουράσει.Και μετά ήρθε ο μεσαίωνας των φανατικών. Αυτών που είχαν απόλυτες γνώσεις και βεβαιότητες για το καλό και το ηθικό... Και μίσος για τους άλλους. Τόσο μίσος που θέλησαν να εξαφανίσουν την άποψη τους.
μου αρεσει οτι διαφωνεις στο πολιτικο θεμα, συμφωνοντας ομως μαζι μου Scotland for Holiday. Τεσπα πηγαινε βρες τον θεοδοσιο γιατι και πως εγινε τοσο πιστος χριστιανος και γιατι οι "παπαδες" (στη πραγματικοτητα μεγαλο μερος του πληθυσμου της αυτοκρατοριας και οι κρατικες δομες) ειχαν την καλυψη να κανουν οτι εκαναν.θα σχολιασω ομως το "δεν θα σχολιασω αυτο που λες οτι η χριστιανικη θρησκεια ηταν πιο ορθολογικη απο την προτερη "γεματη δεισιδαιμονιες και μαγειες" θρησκεια. Προσωπικες αποψεις Πηγή: www.lifo.gr"Μερικα γεγονοτα, παρακολουθησε τι ηταν οι καταδεσμοι (αυτο ιδιως θυμιζει διηγημα του Λαβκραφτ), τι ηταν οι αιματηρες θυσιες, κλπ κλπ και γενικα οτι η μαγεια οι επικλησεις στους νεκρους στα φαντασματα, τις θυσιες πριν απο την μαχη με το διαβασμα των κοκαλων κλπ κλπ ηταν καθημερινο στοιχειο της αρχαιας λατρειας. Οχι κεκαλυμενα οπως ο χριστιανισμος - αλλα πρωτογονα. Το οτι ο χριστιανισμος ηταν ενα βημα προς τον εξορθολογισμο του κοσμου δεν το λεω εγω, το λεει καιη απομαγευση του κοσμου του Gauchet.Ως συνήθως ο Γράφων τα γραφει εξαιρετικά, φοβου τους φανατικους και τους πολιτικα ορθους γιατι αυτοι θα κυριαρχησουν στο κοσμο - και τοτε αλιμονο στους υπολοιπους.
Μέσα σε όλα τα σχόλια ακούστηκε και το θέμα της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας των γυναικών. Ας μου εξηγήσει σας παρακαλώ κάποιος σε τι θα ήταν ο κόσμος καλύτερος αν έκαναν κι οι γυναίκες στρατιωτικό; θα ήταν καλύτερο για το κράτος να πληρώνει για διπλάσιους φαντάρους; θα καθιστούσε τη χώρα πιο ασφαλή; θα βοηθούσε στην αλλαγή της (ματσο-φαλλοκρατικής) στρατιωτικής νοοτροπίας;
Οχι, αλλά θα χαίρονταν ιδιαίτερα όλοι οι κομπλεξικοί καραβανάδες (που αποτελούν και την συντριπτική πλειονότητα του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων)...Και όπως πολύ καλά γνωρίζεις, οι ένστολοι αποτελούν τον εθνικό κορμό...
Για τη οεγανωμςνη συγκάλυψη των σεξουαλικων παρςνοχλησεων την καταπιεση το κουκουλωμα την απουσια metoo στην ελλαδα ξανα η δηθεν αναβιωση της ορθοδοξης οικογενειας θα την πληρωσει; οταν καποιοι κρατανε σφυρι στα χερια τους ολα τους φαινονται προκες.κ επειδη μιλαω με γένονοτα: που ηταν ολοι αυτοι οταν κουκουλώνοταν ο πρεσβης βενεζουελας;που ηταν οταν καθηγητες αει κ νυν πολτικα πρόσωπα εχουν κανει συστημα την παρενοχληση; τουλαχιστον ο Ζαχοπουλος ειχε φουνταρει απο ντροπη αυτοι το φερουν κ με περηφανεια.
Μπορεί να απαιτηθεί υποχρεωτική στράτευση για κανέναν. Δίκτυο Σπαρτακισών, ολε! Αλλά, ναι, γιατί όχι; Ενώ οι γυναίκες μαθαίνουν να καθαρίζουν calliopes και την σεξουαλική παρενόχληση/ κακοποίηση εκτός στρατού φυσικά, θα ήταν χρήσιμο να χειρίζονται και όπλα.Επίσης να απαιτηθεί να μπουν γυναίκες στην ιερωσύνη τώρα και καπετάνισσες, πολλές καπετάνισσες τόσες βγαίνουν απ' τις ΑΕΝ και άντρες να αναλαμβάνουν εξίσου την ανατροφή των παιδιών και την γηροκόμηση των γέρων, τα ξεσκατίσματα κι όλα αυτά τα εύκολα και καθ'μερ'νά, τελοσπάντων.
ναι,βλαχακι,αυτο ρωτω: γιατι δεν παλεψαν οι ελληνιδες φεμινιστριες γι αυτο που λεω ή λες. μ' οσες μιλησα εδω στο σαιτ,δεν μου απαντησε καμια.δηλαδη,θεωρεις πως οι γυναικες στον στρατο θα μαθουν να καθαριζουν τουαλετες; πριν δεν ξερανε; πως τις καθαριζαν στα σπιτια τους;εκτος κι αν δεν τις καθαριζαν αυτες,οποτε τι παραπονιεστε πως ταχα μου δηθεν κανετε ολες τις δουλειες του σπιτιου; με τρομαζει αυτο που λες!
Αυτές οι φράσεις πρώτου πληθυντικού προσώπου, "εμείς οι άντρες κάνουμε αυτό...", "εμείς οι γυναίκες το άλλο", μας χωρίζουν σε δύο στρατόπεδα και δεν βοηθούν να πάμε παρακάτω.Ο φεμινισμός είναι ακόμα απαραίτητος και πάντα επίκαιρος ανεξάρτητα της ιστορίας του ή κάποιων ακροτήτων που δεν είναι ο κανόνας. Δεν μιλάμε για επανάσταση όπως ειπώθηκε παραπάνω αλλά για πολύχρονη και διαρκής εξάλειψη των ανισοτήτων. Και φυσικά ο καταναλωτισμός ή το lifestyle δεν έχουν σχέση.Για να το πω απλά με ένα παράδειγμα, θέλω -απαιτώ καλύτερα- όταν αύριο βγουν οι κόρες μου στην αγορά εργασίας να αμοίβονται ίσα με τους άντρες συναδέλφους, να μην κινδυνεύουν από κάθε λιγούρι που θα τις βλέπει σαν αντικείμενα, κτλ κτλ κτλ.Απλά πράγματα.
Να ρωτήσω και εγώ κατι;Όταν μια εμφανίσιμη κοπέλα επιλέγεται μόνο για αυτόν τον λόγο (και έχει ως σημαία της την καλή της εμφάνιση )απέναντι σε έναν άντρα που έχει τα ίδια εργασιακά προσόντα ,ειναι σεξιστικό η οχι ?Όταν οι γυναίκες που μπαίνουν πχ στον στρατό πιάνουν τις πιο βολικές θέσεις (το 90% ειναι σε γραφεία )την ίδια στιγμή που οι άντρες με διπλάσια η τριπλάσια χρόνια υπηρεσίας κάνουν τις πιο δύσκολες δουλειές ειναι σεξιστικό η οχι;Και τέλος ,όταν μια γυναίκα προσλαμβάνεται σε μια εταιρία και μετά απο ενα χρόνο δουλειάς κάνει 3 παιδιά στην σειρά με αποτέλεσμα να πληρώνεται για παραπάνω απο 3 χρόνια χωρίς να δουλεύει ,αξίζει να απολυθεί η οχι;
συγνωμη ,αυτο κατάλαβες πως είπα ;να μην κάνουν οι γυναίκες παιδιά ;Θεωρείς λογικό κάποια να δουλέψει ενα χρόνο σε μια εταιρία και τα αλλά 3 να πληρώνεται χωρίς να δουλεύει επειδή αποφάσισε να κάνει 3 παιδιά συνεχόμενα ;εσυ αν είχες επιχείρηση θα δεχόσουν να πληρώνεις κάποιον επι 3 χρόνια χωρίς να δουλεύει ;(δεν λέω για όσες κάνουν ενα παιδί και παίρνουν άδεια ).Τώρα όσο αφορά το σχόλιο για τις Συρες και τις Αφγανες έκτος απο αποτυχημένο το σκεπτικό σου κρύβει και κατι βαθιά ρατσιστικό ...
Aφρικανές όχι Αφγανές και περί ρατσισμού, σε δουλεύω είναι obvious. (Αλλά φαίνεται ότι το irony και το bronzy δεν το έπιασες). Ελλάδα 2018: Ποιο θεωρείς πολύ πιο κοινό σενάριο; Να κάνει μία γυναίκα 3 παιδιά το ένα πίσω από το άλλο και να πληρώνει ο καημένος ο εργοδότης μέρος των μισθών της ή μία γυναίκα να βρίσκεται σε θέση επισφαλή σε σχέση με την εργασία της, να κάνει ένα παιδί, να αναγκάζεται να το φορτώσει σε παππουδογιαγιάδες ή ξένες γυναίκες και να σκέφτεται καιρό αν τολμάει και αν την παίρνει να κάνει δεύτερο; Τι να σου πω, εγώ, πάντως, τείνω να βλέπω την δεύτερη κατηγορία, που θεωρώ ότι ανταποκρίνεται και στο fertility rate/ υπογεννητικότητα. (Καμία αντίρρηση από μένα πάντως, θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα και κρατική βοήθεια).
οι επιχειρήσεις δεν γίνεται να πληρώνουν έναν άνθρωπο να κάθεται 1 χρόνο. Οι άνθρωποι πρέπει να δουλεύουν για να ζήσουν (εκτός από ελάχιστους). Πώς θα ζήσει μια γυναίκα αν κάνει παιδιά; Μία σωστή λύση θα ήταν ο χρόνος να μοιράζεται εξίσου και υποχρεωτικά στους 2 γονείς.Κι ακόμα καλύτερα να αναλαμβάνει το κράτος πρόνοιας για να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις
Δυο αφορισμοί.1) Πραγματική ισότητα ανδρών / γυναικών θα έχουμε, αν κάποτε υπάρξει μια _ανίκανη_ γυναίκα σε μεγάλη διευθυντική θέση και όλοι το θεωρούν φυσιολογικό.Γιατί αν είσαι 2Χ φορές καλύτερη από τους άντρες και πάρεις ψηλό αξίωμα, δεν είναι ισότητα, είναι αξιοκρατία.2) Women who seek to be equal with men, lack ambition (Marilyn Monroe)Πολλές απάντησαν οργισμένα / ειρωνικά στο πρώτο μου σχόλιο. Θεωρώ αξιοσημείωτο (αν και δυστυχώς αναμενόμενο) το γεγονός ότι η ιερή αγανάκτηση και το σκίσιμο των καλσόν έγινε πάνω στην φράση με τα στριγκ.Ολες ενοχλήθηκαν στην ιδέα ότι ίσως δεν θα μπορούν να τα φοράνε.Καμία απολύτως δεν ασχολήθηκε με την φράση που χαρακτήρισα σαν σημαντικότερη από όλα: Οτι τα δικαιώματα δεν χαρίζονται, κατακτιώνται.Υπάρχει και ένας άλλος παλιός αφορισμός. Ταιριάζει σε όσους δείχνεις κάτι σημαντικό (την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους) και εκείνοι βλέπουν μόνο το ασήμαντο (τα στριγκ).Είναι αυτός με το φεγγάρι και το δάχτυλο.Κορίτσια, είμαι ο τελευταίος που θέλει να σας υποδείξει τι να (μην) φοράτε. Στο κάτω κάτω, εμένα μου αρέσει να βλέπω πωπουδάκια - δηλαδή αυτά τα λίγα που είναι ελκυστικά.Αν ΕΣΕΙΣ νομίζετε ότι μπορείτε έτσι να αλλάξετε την κοινωνία, να γκρεμίσετε βίαιες δομές και προκαταλήψεις αιώνων, εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει.Ανυπομονώ λοιπόν να δω τον ξεσηκωμό σας. Εμένα με ενδιαφέρει πρώτιστα το να ξεκουνηθείτε και να απαιτήσετε.Το πως θα ξεσηκωθείτε, το πως θα κατακτήσετε τα δικαιώματα που σας ανήκουν, δεν περιμένετε φυσικά να σας το υποδείξει ένας αρσενικός.Το τι (δεν) θα φοράτε τον αγώνα σας, είναι το _τελευταίο_ που απασχολεί εμένα.Δυστυχώς, είναι το _πρώτο_ που απασχολεί εσάς.Καλή τύχη πάντως. Θα την χρειαστείτε.Υ.Γ. Θέλετε να με κατατροπώσετε στα σχόλια και στις αρνητικές ψήφους; Κανένα πρόβλημα. Δικαίωμα σας. Δεν σκοπεύω καν να υπερασπίσω τον εαυτό μου.Θα προτιμούσα όμως να με κατατροπώνατε με την δίκαιη εξέγερση σας, όχι με χαζομαρούλες στα σόσιαλ μήδια.
Harlan, οι τοσες απαντησεις/αναφορες σε δωδεκαποντα γοβες στιλεττο στρινγκ δεν εγιναν για να πουμε "θα φοραμε ο,τι θελουμε κι αμα σας αρεσει, αντε". Εγιναν γιατι η συνδεση: δωδεκαποντα με στρινγκ και ελλειψη μαχητικοτητας/ενδιαφεροντος για θεματα που απτονται της ισοτητας των φυλων, απλα δεν ειναι σωστη. Βασικα δεν θα επρεπε καν να γινεται τετοια συνδεση. Οπως ειπες και εσυ, ειναι δυσκολο να αλλαξουν δομες που υπαρχουν στην κοινωνια εδω και εκατονταδες χρονια. Τα όποια αποτελεσματα εχουν οι προσπαθειες για ισοτητα θα παρει καιρο να φανουν. Οπως επισης ειπες στο αρχικο μηνυμα, τα δικαιωματα και οι ελευθεριες δεν θα μας χαριστουν, πρεπει να παλεψουμε. (Σε αντιθεση με τους αντρες που αντιστοιχες ελευθεριες και δικαιωματα τους εχουν δοθει εξ ορισμου, και δεν χρειαζεται να παλευουν καθημερινα με σεξισμο, μειωτικα σχολια λογω εμφανισης, αναφορες στο ποτε και αν θα κανουν παιδια, αναφορες σε πλυσιματα πιατων οταν προκυψει λεκτικη αντιπαραθεση, χαμηλοτερες απολαβες λογω φυλου, κακοποιηση, αμφισβητιση, για να αναφερω απλως μερικα παραδειγματα.)Το πρωτο βημα στην προσπαθεια για ισοτητα ειναι να παραδεχτουμε (ολοι) οτι υπαρχει προβλημα. Αλλα επειδη ειπες τη λεξη εξεγερση που βρισκω αρκετα ενδιαφερουσα, εξεγερση ειναι και να συνειδητοποιει μια γυναικα την κακοποιηση της για παραδειγμα, και να εχει το σθενος να φευγει απο την πηγη του προβληματος. Εξεγερση ειναι να βαζεις και τον αλλο στη θεση του οταν πεταει μειωτικα σχολια που ακουμπανε το φυλο, τη σεξουαλικη προτιμηση ή την εμφανιση του αλλου. Εξεγερση ειναι και οταν αντρες παραδεχονται οτι δεν υπαρχει ισοτητα χωρις να φοβουνται μην τους κραξει καποιος επειδη ειχαν το θαρρος να πουνε το αυτονοητο.
Συμφωνούμε λοιπόν το ότι υπάρχει πρόβλημα σεξισμού - μεγάλο μάλιστα. Ιδίως στην ελληνική κοινωνία. Συμφωνούμε ( ; ) ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε και πως.Οι λύσεις είναι σίγουρα δύσκολες και πολύπλοκες, σε ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα.Δεν έχω - λόγω του φύλου μου - ούτε την αρμοδιότητα, ούτε το δικαίωμα ούτε τις ικανότητες να δώσω πιθανές λύσεις. Περιμένω να τις δώσετε εσείς. Περιμένω μάλιστα με αδημονία και ανυπομονησία γιατί θέλω πραγματικά να αλλάξει η κατάσταση υπερ των γυναικών (έχω πολλούς λόγους γι' αυτό, αλλά δεν θέλω να τους αναπτύξω εδώ).Το αν θα κάνετε επανάσταση, εξέγερση, το αν θα βάλετε τις φωνές, το αν θα φύγετε κλπ κλπ κλπ θα το αποφασίσετε εσείς και μόνο εσείς. Αλλά _κάτι_ πρέπει να κάνετε επί τέλους.Η αδημονία / ανυπομονησία μου μετατρέπεται σε απελπισία όταν βλέπω ότι δεν θέλετε να κάνετε ΤΙΠΟΤΑ.Ολίγος μαϊντανός σε προσωπικές συζητήσεις, μπόλικη κλαψομ....ίαση στα σόσιαλ μήδια (κλαψ λυγμ είμαστε αδικημένες) και μετά ΤΙΠΟΤΑ. Από δράση, μηδέν.Και όχι μόνο δεν θέλετε να κάνετε τίποτα, αλλά πέφτετε πανεύκολα θύματα σε κάθε κατευθυνόμενη προσπάθεια αποπροσανατολισμού.Η μόδα είναι κάργα αποπροσανατολισμός, το metoo επίσης. Υπάρχουν κι άλλα, πολλά.Είμαι ο τελευταίος που θα κρίνει το τι (δεν) φοράτε. Πόσο μάλλον να επιβάλλει οτιδήποτε. Αλλά όταν βλέπω ότι τον περισσότερο χρόνο σας τον ξοδεύετε με το ερώτημα του τι σχήμα θα έχει το βρακί σας (τρίγωνο; κορδόνι; με δαντέλες; ) και τι χρώμα θα έχει το κραγιόν σας, με πιάνει μαύρη απελπισία. [*]Πότε θα ασχοληθείτε με την ισότητα και τα δικαιώματα σας κορίτσια; Πριν αποφασίσετε ποιό χρώμα τσάντας ταιριάζει στις καινούργιες σας γόβες ή μετά;[*] Θα με ρωτήσεις ίσως, πως μπορεί να ξέρει ένας αρσενικός πόσο χρόνο ξοδεύετε για το κάθε τι.Θα σου απαντήσω με τον πίνακα περιεχομένων (και την λίστα σχολίων) της αγαπημένης μας lifo.Και όλων των άλλων εντύπων, TV, ράδιο, γουατέβερ.Δες πόσα άρθρα δημοσίευσε η lifo (η οποιοσδήποτε άλλο ΜΜΕ) σχετικά με την μόδα, την εμφάνιση σας, το νυφικό σας, την κουζίνα σας, τον αντρούλη σας.Και μετά κάνε μια σύγκριση με τον αριθμό των άρθρων που αφορούν τα δικαιώματα σας ΜΑΖΙ με προτεινόμενες λύσεις (γιατί να να κλαψουρίζεις ότι σε αδικούν χωρίς να προτείνεις λύσεις, είναι 100% άχρηστο και δεν μετράει).Τα ΜΜΕ ξέρουν το κοινό τους. Ο αριθμός των άρθρων για κάθε θέμα είναι ένας πολύ καλός δείκτης για να μάθουμε με τι ασχολείται το αναγνωστικό κοινό.Κρίνοντας από τα άρθρα στα ΜΜΕ, οι γυναίκες ασχολούνται με κάθε χαζομάρα που μπορείς να φανταστείς, εκτός από τα δικαιώματα τους.
Harlan, Τη λυση θα τη δωσουμε ολοι μαζι. Δεν ειναι ευθυνη των γυναικων μονο, να διορθωσουν ενα κοινωνικο προβλημα που αγγιζει και αφορα τους παντες - γυναικες και αντρες - αλλα εχει ως θυματα κυριως τις ιδιες! Πολυ ελπιδοφορο που θελεις να αλλαξει η κατασταση υπερ των γυναικων και δεν υπαρχει ιχνος ειρωνιας σε αυτο που γραφω. Ομως τι εννοεις οταν λες "δεν θελετε να κανετε τιποτα"; Ολες οι γυναικες αυτου του κοσμου δεν θελουν να κανουν τιποτα προκειμενου να επιτευχθει ισοτητα; Ακομα και αυτες που ειναι γραφτο να πεθανουν σε εγκληματα "τιμης"; Καπως επικινδυνη γενικευση αυτο.Επισης, ας μην υποτιμουμε ακομα και την κλαψο*****ση στα σοσιαλ μηντια. α) Ειναι κατι που σε αλλες εποχες ουτε καν φανταζονταν οι γυναικες οτι θα μπορουσαν να κανουν - οτι θα εβρισκαν δηλαδη τροπους να εκφρασουν δημοσια την αγανακτηση τους για προσβολες, εκφοβισμους, κακοποιηση, χαμενες επαγγελματικες ευκαιριες λογω μητροτητας κτλ κτλ. β) Η δημοσιοποιηση ιστοριων, εμπειριων και σκεψεων γυρω απο το προβλημα, μας βοηθαει ολους να καταλαβουμε το μεγεθος του και δινει δυναμη και σε αλλες γυναικες να βγουν μπροστα και να μιλησουν για δικες τους τραυματικες εμπειριες. Μακροπροθεσμα, αυτο μονο καλο μπορει να ειναι. Δεν εχω παρατηρησει την αναλογια αρθρων σχετικων με γοβες και στρινγκ σε σχεση με τα αρθρα που δημοσιευονται για γυναικεια και αλλα ανθρωπινα δικαιωματα. Εντουτοις θα πω οτι καθε μεσο ενημερωσης/σαϊτ/μπλογκ εχει το δικο του χαρακτηρα και τη δικη του κατευθυνση. Η αναφορα δε σε θεματα ανθρωπινων δικαιωματων εκ των πραγματων χρειαζεται περισσοτερο ψαξιμο, ενημερωση και χρονο απο αυτον που απαιτειται για να γραφτουν/ δημοσιευτουν αρθρα που αναφερονται στο χρωμα του κραγιον, οποτε ας μην ξεχναμε και αυτον τον παραγοντα οταν κανουμε συγκρισεις "ποσα αρθρα για εκεινο", "ποσα αρθρα για το αλλο". Το οτι καποια ΜΜΕ δινουν εμφαση σε επουσιωδη θεματα (που βεβαια κι αυτο σχετικο ειναι, και επισης ανοιγει το τεραστιο θεμα-ερωτημα: τα media ακολουθουν ή οριζουν τελικα τα ενδιαφεροντα του κοινου τους) δε σημαινει οτι οι γυναικες δεν ενδιαφερονται για τα δικαιωματα τους. Απο παντου μπορεις να παρεις πληροφοριες και τροφη για σκεψη. Ακομα και απο τα σχολια κατω απο αρθρα, οχι μονο απο τα ιδια τα αρθρα. Θελω απλως να πω οτι δεν υπαρχει τιποτα κακο στο να διαβαζει κανεις αρθρα για το νυφικο, τη μοδα, την κουζινα. Αρκει αυτο που διαβαζει να μην αναπαραγει ανοησιες σε σχεση με την αξια ή τον "προορισμο" των φυλων. Βασικη προυποθεση για να αλλαξει το οτιδηποτε προβληματικο ειναι να το παραδεχτουμε, οπως συμφωνησαμε πριν. Και να καταλαβουμε τις ιστορικες του ριζες. Για την κατανοηση του φαινομενου πατριαρχια, ή της λεξης προνομιο στην οποια αναφερεται η αρθρογραφος (ευστοχα κατ'εμε) ιδανικα προστρεχουμε σε λεξικα. Σε επιστημονικα αρθρα ή βασεις δεδομενων, αν υπαρχει δυνατοτητα. Σε βιβλια που εξηγουν ιστορικα και κοινωνιολογικα, πού εξυπηρετουσε και ακομα εξυπηρετει η οργανωση κοινωνιας που παρουσιαζουμε. Αυτου του ειδους η αναζητηση δεν αναιρειται απο το ενδιαφερον για τις τασεις της μοδας πχ ή της μουσικης. Οπως νιωθει ο καθενας.
"Ολες ενοχλήθηκαν στην ιδέα ότι ίσως δεν θα μπορούν να τα φοράνε". Ε, αγόρι...όχι, @ περισσότερ@ ενοχληθήκαν που το πατρονάρισμα πάει σύνεφο, με το συμπάθειο :-)Αυτό-αυτό-αυτό είναι σωστό!Κλωτσές με δωδεκάποντα να βάλετε μυαλό!https://www.youtube.com/watch?v=tCA-jaWV74w
@βλαχάκι (το)Που σε πατρονάρισα καλέ μου άνθρωπε; Που προσπάθησα έστω να σε πατρονάρω;Έχω γράψει ήδη 3 σχόλια και όλα λένε το ίδιο πράγμα:ΞΕΚΟΥΝΗΘΕΙΤΕ και απαιτείστε τα δικαιώματα σας.Αν αυτό το θεωρείς πατρονάρισμα, πάω πάσο.Με πιάνει μάυρη απελπισία όσο δεν κάνετε τίποτα για να αλλάξουν οι συνθήκες εναντίον σας.Θα το έκανα εγώ για πάρτη σας, αλλά απαγορεύεται λόγω του φύλου μου - και σωστά.Φορέστε ότι θέλετε. Κλωτσήστε όποιον και όσο θέλετε (ακόμα και εμένα, αν το κρίνετε σκόπιμο). Με μπότες, με 12ποντα, με τσαρούχια ή με βατραχοπέδιλα.Αλλά ΞΕΚΟΥΝΗΘΕΙΤΕ. Κάντε κάτι. Οτι κρίνετε εσείς σαν υπέρ σας (δεν πατρονάρω).Οσο περνάτε τις ώρες σας μπροστά σε έναν καθρέφτη και όσο ασχολιόσαστε με το πόσες δαντέλες θα έχει το νυφικό σας (ή το βρακί σας), πότε θα ρίξετε τις απαραίτητες κλωτσιές;Το να θέλεις να με κλωτσήσεις, δεν αρκεί. Έχεις μπροστά σου (και πάνω σου, να σε καταπλακώνουν) σεξιστικούς θεσμούς αιώνων. Αυτοί δεν θα φύγουν από μόνοι τους, επειδή εσύ νευρίασες, θέλεις να τους κλωτσήσεις και πάτησες μερικά λάικ στα σόσιαλ. Τα Θέλω μας οφείλουμε κάποτε να τα κάνουμε και πράξη ξέρεις, αλλιώς είναι εντελώς άχρηστα. Θέλεις πραγματικά να γκρεμίσεις τον σεξισμό; Αν ναι, ΠΩΣ σκοπεύεις να το καταφέρεις; Με το να επιλέξεις το κατάλληλο σορτσάκι για τις μπότες σου;Σίγουρα δεν θα φύγει ο σεξισμός από την κοινωνία μας, με το να ισιώνεις εσύ επί ώρες το αιλαινερ και το μαλλί μπροστά στον καθρέφτη. Trust me.Δικαίωμα σου βέβαια να χτενίζεσαι όσο θέλεις. Αλλά αν περιμένεις έτσι να γκρεμίσεις τον σεξισμό, την έκατσες την βάρκα. Απλή γνώμη είναι αυτό, όχι πατρονάρισμα.Εξήγησα ήδη πιο πάνω: Ξέρουμε πως περνάτε τον χρόνο σας, μετρώντας τα δημοσιεύματα όλων των ΜΜΕ για το κάθε θέμα. Τα ΜΜΕ ξέρουν πολύ καλά το κοινό τους, αλλιώς χάνουν γρήγορα το πρώτο Μ.Αντί λοιπόν να μου κατεβάζεις μουτράκια για το ότι δήθεν σε πατρονάρω - που δεν ισχύει, βρες καλύτερα πόσα άρθρα ασχολούνται με την κατάκτηση των δικαιωμάτων σας. Μαζί με προτάσεις λύσεων, όχι σκέτα κλαψ λυγμ.Για κάθε άρθρο που θα βρίσκεις εσύ με θέμα τα δικαιώματα σας, θα σου βρίσκω 10 εγώ με θέμα το νυφικό σας, τα παπούτσια σας και το κονσήλερ σας.
Harlan, σόρρυ που επεμβαίνω, αλλά διακρίνω μια "αμυντική" επιθετικότητα στα σχόλια σου που ίσως δεν είναι ανάλογη με την "επίθεση" που πιθανόν να θεωρείς ότι δέχεσαι εξαιτίας των όσων λες (που κατά βάθος δεν μοιάζουν να είναι κακοπροαίρετα ή προς την λάθος κατεύθυνση). Επίσης, ο τρόπος που τα λες και τα υποστηρίζεις μοιάζει να ενέχει στοιχεία γενικευμένης απαξίωσης (ίσως και ειρωνίας) προς εκείνους/ες στους οποίους/ες απευθύνονται, που εντέλει φαίνεται ως προκατάληψη και δύναται με την σειρά της να προκαταβάλλει κάποιον αρνητικά απέναντι σου. Και δεν ξέρω αν αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις το μήνυμα σου. Για να είμαι ειλικρινής, μου φαίνεται ότι είναι το ακριβώς αντίθετο. With all due respect, αυτά...
Μα, τον έναν οφθαλμό του Πολύφημου που στραβώθηκε κι αυτός! Τι λέει ο άνθρωπας ρε; Ακόμη και ο γράφων με τον οποίο έχουμε πιαστεί μαλλί με μαλλί (που λέει ο λόγος) δεν μου έχει απευθύνει τόσες εξωφρενικά 100% άστοχες μπαρούφες. Η επιτομή του άρτσι μπούρτσι και λουλάς.Φίλε μου, ούτε ξέρεις ποιοι είμαστε ο καθένας μας, ούτε τί κάνουμε, ούτε με τι ασχολούμεθα, ούτε το πώς κινούμεθα, ούτε πώς το κάνουμε ό,τι κάνουμε. Τέλος, δεν απορρώ, πλέον, που βλέπεις τις γυναίκες ως μία άμορφη μάζα με "στρινγκ και δωδεκάποντα" (μόνον).Καλά ξυπνητούρια και καλή τύχη σου εύχομαι.
@βλαχάκι (το), οτιδήποτε και να έχω πει, δεν σε έχω προσβάλλει σε προσωπικό επίπεδο.Χαίρομαι που ξεσκεπάζεσαι.Μη μου εύχεσαι καλή τύχη. Δεν την χρειάζομαι. Αν δεν τόχεις καταλάβει εγώ είμαι από πάνω σου.Υπάρχουν πανίσχυροι θεσμοί, έθιμα και πολλά πολλά άλλα, που αφαιρούν δικαιώματα από σενα και τα δίνουν σε μένα. Εγώ προσωπικά, θα ήθελα να είναι αλλιώς τα πράγματα. Εσύ όχι.Τι να την κάνω την τύχη που μου εύχεσαι; Ολοι οι άσσοι είναι στα χέρια μου - εσύ έχεις μόνο το κραγιόν σου.Εξ άλλου, έχεις αποδεχτεί πλήρως την υπάρχουσα κατάσταση, δεν θέλεις να κάνεις τίποτα για να την αλλάξεις- εκτός από κάτι νιαουρίσματα στα σόσιαλμηδια ότι σε αδικούν.Δεν πειράζει (όχι τουλάχιστον εμένα). Επί 900 χρόνια σας έχουμε κάτω από τις σόλες μας, θα αντέξετε άλλα 500. Ίσως σε 500-600 χρόνια από σήμερα βρεθούν κάποιες του φύλου σου που θα πουν "φτάνει πια" και θα ΚΑΝΟΥΝ κάτι γι' αυτό.Την τύχη λοιπόν την χρειάζεσαι εσυ. Καλή τύχη - και καλά κρασιά.
Μηνυμα του Harlan 30.12.18 στις 16:36... Harlan, εκτος απο διαφορες λανθασμενες υποθεσεις που εχεις κανει, βλεπω και προσβολες και προκλησεις του τυπου εγω ασσους, εσυ κραγιον. Απορω δηλαδη πώς περαστηκε αυτο σου το ποστ. Σου εγραψα και πριν οτι το θεμα "κραγιον" οπως και το θεμα "στρινγκ" δεν εχουν καμια σχεση, καμια επιδραση στη μαχητικοτητα του αλλου, στην επιγνωση και ευαισθητοποιηση του για κοινωνικα θεματα. Συνεχιζεις να κανεις αυτη τη συνδεση, λανθασμενα.Οσον αφορα στο τι κανει ή δεν κανει ο καθενας για να αλλαξει μια προβληματικη κατασταση, σου εγραψε και το ιδιο το βλαχακι οτι δεν ξερεις τιποτα για το ποιοι ειναι αυτοι με τους οποιους κανεις διαδικτυακη συζητηση αυτη τη στιγμη, τι κανουν, πως το κανουν, πως δραστηριοποιουνται. Πώς εχεις βγαλει το αυθαιρετο συμπερασμα οτι το βλαχακι ή το οποιοδηποτε αλλο ατομο δεν κανει τιποτα για να διορθωθουν τα ζητηματα ανισοτητας στην κοινωνια;Κατι κατι τελευταιο παρ'ολο που η προθεση σου ισως και να μην ειναι κακη. Θα σου προτεινα να ξανασκεφτεις τη φραση "αν δεν το εχεις καταλαβει, ειμαι απο πανω σου" οταν μιλας σε ατομα που ειναι προφανες οτι ενδιαφερονται για το θεμα της συζητησης. Το πιθανοτερο ειναι οτι ενδιαφερονται για το θεμα της συζητησης γιατι βιωνουν στο ιδιο τους το πετσι τα σ***α της πατριαρχιας και τους περιορισμους που αυτη θετει σε ενα σπαραχτικα μεγαλο αριθμο ανθρωπων. Λες να μην εχουν επιγνωση ποιος ειναι απο πανω;
...Νυφικά, νταντέλες, σορτσάκια, αϊλάινερ, κραγιόνια, καθρέφτες, στρινγκ, δωδεκάποντα, νιαουρίσματα, γκρινίτσες, γενικεύσεις, γενικεύσεις, γενικεύσεις, προσβολές, πατρονάρισμα, αυθαίρετα εξωφρενικά συμπεράσματα και τώρα έχεις και τις γυναίκες "κάτω με την μπότα". Τι να πω; Ότι μοιάζεις να ηδονίζεσαι, ελαφρώς; Εμένα δεν μ' αφορούν όλα αυτά τα πράγματα που λες, δεν με αγγίζουν, μου προκαλούν τον γέλωτα, διότι δεν θα μπορούσες να είσαι πιο εκτός, στο λέω μία, στο λέω δύο και δεν καταλαβαίνεις χριστό, δεν πειράζει. Εσύ, όμως, τσαμπουνάς χοντράδες και εκτίθεσαι. (*) καλά εκεί με το κραγιόν έλιωσα κυριολεκτικά. Να είχα και κανένα, καλά θα ήταν, δεν είμαι τόσο camp δυστυχώς.
Μέχρι να μπει ποσόστωση στους ανθρακωρύχους και στους οδηγούς τρακτέρ εγώ θα ομιλώ περί μητριαρχίας. Ή δεν κανει;Ένδεια λογικής, πολλώ δε μάλλον επιχειρημάτων. Ψέματα, τοξικότητα και θυμός.
Μην ξεχάσεις και το κέρασμα στο πρώτο ραντεβού. Έχεις δίκιο, έχουμε μητριαρχία. Αλήθεια , εσύ πότε έκανες ανθρακωρύχος ή οδηγός τρακτέρ; Εγώ πάντως τα σκ*τά της πατριαρχίας τα τρώω καθημερινά.
Όταν ως φοιτητης δούλεψα σε εργοστάσιο διότι ήταν η μόνη δουλειά που θα με παίρναν σίγουρα. Παντού άλλου (σέρβις, πωλήσεις, προωθήσεις κτλ)ζητούσαν "κοπελες".Παραμένει η μπάλα στον Θεό. Πιο πάνω ο άλλος περνάει γενεές 14 διότι είπε ένα αυθαίρετο νούμερο (250.000 εκδιδομενες).Όλος ο φεμινισμός βασίζεται σε αυθαίρετα νούμερα και ακόμα πιο αυθαίρετα συμπεράσματα.Δες αυτό το άρθρο. 400 shares 40 σχόλια. Με απλά λόγια δεν αφορά πολλούς αλλά αυτούς που αφορά είναι πολύ παθιασμένοι. Ο πυρήνας του δικαιωματισμου. Καλοί, φανατικοί πελάτες. Και μετά, αν παραμένει διαφωνία και ο άλλος δεν τρομάξει από την ένταση του συνομιλητή, πέσιμο επί προσωπικού.Θέλω να μου πουν λοιπόν σ υ γ κ ε κ ρ ι μ ε ν α μέχρι οποίου ποσοστού ευθύνεται η πατριαρχία για την οικονομική ανισότητα ανδρών- γυναικών. Θέλω να μου δώσουν στοιχεία πότε, που ανακαλύφθηκε η πατριαρχία, και ποιοι ήταν οι θεωρητικοί της. Τι έχουν υποστηρίξει αυτοί.Διότι για τον φεμινισμό ξέρουμε. Ποιος έφτιαξε τη λέξη (Φουβριέρ, Γάλλος σοσιαλιστής), ξέρουμε τις σημερινές πολιτικές του καταβολές (αναρχικά κινήματα 60-70), ξέρουμε τι λένε οι ακραίοι φίλοι του (από την καταστροφή της πυρηνικής οικογένειας στην ελπίδα να καταστούν όλες λεσβίες κτλ κτλ).Εκτός από το να λέει ακατάληπτα συναισθηματικά μπορεί ένας φεμινιστης να μιλήσει με λογικά επιχειρηματα;Τι του φταίει πρακτικα;
@ bagelsΕννοείται δεν περίμενα δοκίμιό από έναν φεμινιστη. Αυτό θέλει υποτυπώδη επιχειρήματα και γνώση. Πάμε ξανά στις κατάρες κατά της πατριαρχίας που είναι πιο βολικό πεδίο. Μίλησε μας για τα συναισθήματα σου. Τι αισθάνεσαι ότι υπαρχει; Άσε το τι όντως υπάρχει. Τι νιώθεις;Ελπίζω να σε βοήθησα.
Πρώτ'απ'όλα,δεν είσαι σε θέση να μου υπαγορεύσεις απολύτως τίποτα και δε βρίσκομαι εδώ για'σένα.Κατά δεύτερον,δε θα αντιλαμβανόσουν τα επιχειρήματα ακόμη κι αν σε επισκέπτονταν με σφοδρότητα ανευρύσματος.Για όλα τα υπόλοιπα,η βιβλιογραφία είναι πλούσια και βεβαιώνω ότι θα βρεις σίγουρα και στο πολυτονικό.
Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι ο φεμινισμός εδράζεται σε ψέματα και προσωπικές επιθέσεις. Ό,τι κάνεις εσυ και επιτρέπει για εσένα ο moderaror κόβοντας δικά μου σχόλια και παιρνόντας τα εμφανέστατα ειρωνικά δικά σου.Η διαλυτική μαλάκια του τοξικού λόγου και του συνεχούς θυμού ή θα εκλογικευθεί ή θα εξαφανισθεί.Φτάνει πια με την ανάλυση συναισθημάτων που αποπειρώνται την σπουδαιοφάνεια. Φτάνει πια το συναίσθημα να θέλει να πάρει τη θέση της λογικής, πολιτικής κουβέντας.ΥΓ Από πότε είναι ψόγος να μπορείς να διαβάσεις σε πολυτονικό το έχασα. Ή είναι στις προσταγές του 5ου κυματος;ΥΓ2 Δεν σου υπαγόρευσα να μου απαντήσεις κι όμως το έκανες. Καλό είναι να κρατάμε την κουβέντα σε επίπεδο πολιτισμένου διαλόγου και όχι ξεμαλλιασματος επί προσωπικού. Δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι μπορεις.
Βλαχάκι (τόι τόι τόι) δυστυχώς δεν προλαβαίνω να γράφω,πιέζομαι από άποψη χρόνου και περιορίζομαι στο να διαβάζω μόνο.Διαβάζω συστηματικά πάντως κι εδώ κι εκεί,απ'αυτή την άποψη δεν εξαφαντίστοντω.Θαυμάζω πάντως το live and let live που σε χαρακτηρίζει,εγώ δεν την παλεύω καθόλου πλέον.
Πες το ψέματα, τρώει χρόνο πράγματι και να πεις ότι είμεθα και αργόσχολοι... Ευτυχως δεν ασχολούμαι με σοσιαλμύδια τλχ. Πάντως, έχω αναπτύξει φοβερές τεχνικές συγγραφής στην πολύωρη καθημερινή μετακίνηση με μμμ, πάνω/κάτω/μέσα/έξω δεν καταλαβαίνω χριστό :-PLive and let live? Βρίσκεις; Όπως και 'να 'χει ακούς κι ωραία, να εγώ ας πούμε έμαθα ότι έχω ένα όπλο: "το κραγιόν", εσύ αν κάτσεις μπορεί να μάθεις, φερ' ειπείν, ότι το δικό σου είναι: η τυχερή ρακέτα που χρησιμοποιείς στο Γουίμπλετον.Άντε, καλή σου συνέχεια bagle και ουχί bangle και see u around
Οπως πολύ εύστοχα έγραφε ο Ανατόλ Φρανς στα τέλη του 19ου αιώνα, είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο :"και οι πλούσιοι και οι φτωχοί έχουν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες ή να ζητιανεύουν ένα κομμάτι ψωμί"...
Αν θες θετικές διακρίσεις για το φερόμενο underdog, τότε πρέπει να υπάρχει και ισόποση (ανάλογη) ελευθερία της έκφρασης για τον σχετικό έλεγχο.Και θετικές διακρίσεις και φίμωση/λογοκρισία με το άλλοθι του "αντιρατσιστικού" πάει πολύ. Για την ακρίβεια καταργεί τη δημοκρατία.Άσε τον Ανατόλ Φρανς και πιάσε Ρόναλντ Ντουόρκιν.Φτάνει με τους μυθιστοριογράφους. Εκτός από την μυθιστορία υπάρχει και η ιστορία.
Συμφωνώ με το άρθρο σας.Και κάτι που θέλω να πω είναι ότι ακόμα και το θέμα που προκλήθηκε με τη δήλωση της νεαρής κοπέλας στην εκπομπή του Αρναούτογλου περί ανδρών και χαστουκιών, πολλοί έπεσαν να κατηγορήσουν και να βρίσουν άσχημα την κοπέλα ενώ το γεγονός ότι έχει τέτοια άποψη δείχνει πόσο έχει αποδεχτεί την πατριαρχική κοινωνία, πόσο δεύτερο δέρμα της έχει γίνει και είναι πραγματικά κρίμα.Ακόμα και γυναίκες σύγχρονες, μοντέρνες, της εποχής, μπορεί να είναι μοντέρνες στην όψη, το στυλ και το lifestyle αλλά δυστυχώς αδυνατούν να υποστηρίξουν την ελευθερία τους κάποιες φορές και πιστεύουν πως αξίζουν σκηνές ζηλοτυπίας και διάφορες τέτοιες συμπεριφορές από τους συντρόφους τους ενώ δεν είναι καθόλου έτσι. Ζήλια και άσχημες συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές, πρέπει να απορρίπτονται κατευθείαν.Η κοπέλα που έκανε τη δήλωση στην εκπομπή του Αρναούτογλου δυστυχώς πιστεύει πως αξίζει άσχημη συμπεριφορά, την έχουν κάνει να αποδεχτεί την πατριαρχία γι' αυτό έκανε και γενίκευση για όλες τις γυναίκες πιστεύοντας πως έτσι θα παρέχει κάποια κάλυψη προς τις άσχημες, απαίσιες ανδρικές συμπεριφορές που μόνο καταδικαστέες και απορριπτέες πρέπει να είναι.Εξαιρετικό άρθρο, τα συγχαρητήριά μου και πάλι και καλές γιορτές.
"Κάνουμε όλες τις δύσκολες δουλειές" Πηγή: www.lifo.grΌχι. Τις πιο δύσκολες, βρώμικες και επικίνδυνες/θανατηφόρες δουλειές τις κάνουμε οι άντρες (σώματα ασφαλείας, ανθρακωρύχοι, ναυτικοί, κλπ - to name a few) - και αυτό είναι ΓΕΓΟΝΟΣ.Μπορείτε να λέτε ορισμένα πράγματα με το όνομά τους, ή πάει ενάντια στο φεμινιστικό δόγμα και στην έννοια της 'πατριαρχίας'?
τις κάνουν κάποιοι λίγοι άντρες, όχι εσείς ούτε εγώ. Τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών αναλαμβάνουν κυρίως γυναίκες, ό,τι δουλειά κι αν κάνουν