Το μεγάλο (πολιτικό) παζάρι!

Το μεγάλο (πολιτικό) παζάρι! Facebook Twitter
Είναι γνωστό, πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σταύρο Θεοδωράκη είχαν επαφές εδώ και καιρό, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ πρόθυμο να του προσφέρει μία υποψηφιότητα ευρωβουλευτή. Φωτο: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης
0

Ένας μεγάλος «πλειστηριασμός» διεξάγεται εδώ και λίγο καιρό στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς αρκετοί βουλευτές μικρών κομμάτων που είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων) αλλά και όσοι έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, δέχονται τις προσφορές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν με δική τους πρωτοβουλία να πετύχουν ένα καλό ντιλ.

Η κατάσταση θυμίζει πάρα πολύ το 2014, τότε που η ΝΔ αναζητούσε βουλευτές για να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να τους πείσει να μην το κάνουν. Τα όπλα των δύο κομμάτων τότε ήταν από καλοπιάσματα και ταξίματα, μέχρι κατηγορίες περί προδοσίας, ενώ είχαν διατυπωθεί και υπονοούμενα περί εκβιασμών και εξαγορών για κάποιες περιπτώσεις.

Νικητής σε εκείνη την αναμέτρηση τότε, που τα είχε όλα και κάποιοι μετήλθαν κάθε μέσου, αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες περιπτώσεις τήρησε τις υποσχέσεις της και σε κάποιες όχι. Ορισμένοι από τους βουλευτές που δεν ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα, βρέθηκαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος και κάποιοι έγιναν και υπουργοί, ενώ άλλοι έμειναν κρεμασμένοι στο τηλέφωνο που δεν χτύπησε ποτέ ή άργησε πάρα πολύ (τουλάχιστον σε μία περίπτωση που είχε καταντήσει σχεδόν πολιτικό ανέκδοτο).

Η προεκλογική προετοιμασία έχει αρχίσει σε όλα τα κόμματα και στα υπουργεία μπαινοβγαίνουν ήδη από καιρό επικοινωνιολόγοι και μαρκετίστες οι οποίοι ασχολούνται με το «προσωπικό προφίλ» των υπουργών. Ένας από αυτούς που χρησιμοποιούν στελέχη της κυβέρνησης, επέστρεψε μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας, καθώς είχε εξαφανιστεί μετά την πτώχευση της εταιρείας του. Ο συγκεκριμένος αποκαλούνταν και «εθνικός διαφημιστής» επί ΠΑΣΟΚ, καθώς σάρωνε τις κρατικές διαφημίσεις.

Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει εγκαίρως πλήθος παρασκηνιακών συνεννοήσεων και γι' αυτό η ηγεσία του δήλωνε σίγουρη ότι έχουν, όχι μόνο τους 151, αλλά και αρκετούς παραπάνω. Είχαν μεταγράψει τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από το κόμμα του Λεβέντη, ενώ συζητούσαν και με άλλον έναν τουλάχιστον από τους «Κεντρώους». Έβαλαν στην κυβέρνηση την Κατερίνα Παπακώστα (που αποκαλούσε τους μετανάστες κατσαρίδες) με τον σκοπό αυτό και θεωρούσαν βέβαιους τους Παπαχριστόπουλο και Κουντουρά των ΑΝΕΛ, με τους οποίους είχαν συμφωνήσει, όπως ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, ενώ εξίσου σίγουρους θεωρούσαν τον Χάρη Θεοχάρη, τον Σταύρο Θεοδωράκη και άλλους τρεις βουλευτές από το Ποτάμι κι έναν από το ΚΙΝΑΛ.

Η απώλεια του Χάρη Θεοχάρη, που τελικά προσχώρησε στη ΝΔ, για τον οποίο κάποιοι κυβερνητικοί είχαν πάρει γραμμή να του φτιάξουν προφίλ φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τους αιφνιδίασε δυσάρεστα.

Στην κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι τελευταία άρχισε να κινείται δυναμικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο κατηγορούν ότι τάζει θέσεις στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Αυτό ήταν κάτι που δεν υπολόγιζαν και τόσο πριν, καθώς πίστευαν ότι η ΝΔ κατά βάθος επιθυμεί να περάσει η κυβέρνηση τη Συμφωνία των Σκοπίων.

 
«Η προοπτική της εκλογικής νίκης της ΝΔ κάνει ελκυστικότερες τις δικές της "προσφορές". Από εκεί και πέρα, όποιος δώσει τα περισσότερα» σχολίαζε σκωπτικά συνεργάτης βουλευτή που δεν συμμετέχει στο «μεγάλο παζάρι», αλλά το παρατηρεί καθώς εξελίσσεται.

Το μεγάλο (πολιτικό) παζάρι! Facebook Twitter
Πολλοί από τους βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά και από τους βουλευτές των μικρότερων κομμάτων που δεν φαίνεται να ξαναμπαίνουν στη Βουλή, αναζητούν τρόπους επιβίωσης, καθώς δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πολιτική. Φωτο: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Ο φόβος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει καλύτερη «προσφορά» στον Σταύρο Θεοδωράκη, μαζί με τις αντίστοιχες φήμες που διακινούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, ήταν αυτό που εκνεύρισε το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να αποστείλει ένα δελτίο τύπου με το οποίο εξέφραζαν τον σχετικό προβληματισμό τους, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα και μια νευρικότητα.

Είναι γνωστό, πάντως, ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σταύρο Θεοδωράκη είχαν επαφές εδώ και καιρό, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ πρόθυμο να του προσφέρει μία υποψηφιότητα ευρωβουλευτή (που δεν του διασφαλίζει ωστόσο την εκλογή, αν είναι με σταυρό) ενώ ο ίδιος, έλεγαν οι πληροφορίες, ενδιαφερόταν για τον δήμο της Αθήνας.

Πολλοί από τους βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, αλλά και από τους βουλευτές των μικρότερων κομμάτων που δεν φαίνεται να ξαναμπαίνουν στη Βουλή, αναζητούν τρόπους επιβίωσης, καθώς δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πολιτική. Όσοι δεν έχουν θέμα αντίθεσης πολιτικών αρχών γνωρίζουν ότι ο ασφαλέστερος τρόπος επιβίωσης είναι να πετύχουν μια καλή συμφωνία με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Και ξέρουν ότι τώρα είναι η ευκαιρία, που τους έχουν και οι δύο πλευρές ανάγκη: η κυβερνητική γιατί ψάχνει βουλευτές να σχηματίσει πλειοψηφία για να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να μην βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και να πέσει η κυβέρνηση.

Πρόβλημα στην κυβέρνηση πιθανόν να δημιουργήσει και ο Πάνος Καμμένος. Το Μαξίμου θεωρούσε ότι δεν θα τον ενοχλούσε να τους «δανείσει» δύο-τρεις βουλευτές, οι οποίοι θα έβγαιναν εκτός γραμμής ψηφίζοντας τη Συμφωνία, αλλά τελευταία κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι τους έβαλε βέτο για την Κουντουρά, η οποία άλλωστε θα ήταν και εξαιρετικά δύσκολο να ενταχθεί σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε όμως (και αυτό είχε συμφωνηθεί) να μείνει στην κυβέρνηση και να μην αποχωρήσει από αυτήν μαζί με τον Πάνο Καμμένο, όταν η Βουλή θα κύρωνε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκτός από την Ελενα Κουντουρά, μήλο της έριδος είναι και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται κι αυτός στενό μαρκάρισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «απειλητικές» προειδοποιήσεις από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, με την οποία «παζαρεύει» ταυτόχρονα την έδρα του ψηφοδελτιου Επικρατείας.

Το μεγάλο (πολιτικό) παζάρι! Facebook Twitter
Η Έλενα Κουντουρά φαίνεται να είναι το μήλο της έριδος μεταξύ της κυβέρνησης και του Πάνου Καμμένου. Φωτο: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το σχέδιο του Τσίπρα είναι να περάσει τη συμφωνία τον Μάρτιο και μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ να κάνει τον τελευταίο και προεκλογικό ανασχηματισμό, συνεχίζοντας να κυβερνάει ως κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά χωρίς να αποκλείει καθόλου το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο.

Στην κυβέρνηση κανείς δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις και ότι το παιχνίδι έχει χαθεί. Ισχυρίζονται ότι έχουν άλλες δικές τους μυστικές που δείχνουν να μειώνεται η διαφορά. Θεωρούν σίγουρους ψηφοφόρους όσους παίρνουν επιδόματα και ιθαγένεια, αλλά και τους δημόσιους υπαλλήλους που θα πάρουν πίσω αναδρομικά τις περικοπές. «Η λεγόμενη μεσαία τάξη και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν ωφελούνται από την πολιτική μας είναι πολύ λίγοι αριθμητικά», υποστηρίζουν, «κι έτσι κι αλλιώς δεν ήταν δικοί μας ψηφοφόροι αυτοί».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, προχώρησε κι εκείνος στην «παροχολογία» που πριν κατήγγειλαν στελέχη του κόμματός του, εξαγγέλλοντας επιδόματα αλλά και αυξήσεις μισθών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει οριστικά πότε θα κάνει τις εκλογές, επιθυμεί να έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, πράγμα δύσκολο εκ των πραγμάτων, αφού πλέον όλοι τα περιμένουν όλα.

Η προεκλογική προετοιμασία έχει αρχίσει σε όλα τα κόμματα και στα υπουργεία μπαινοβγαίνουν ήδη από καιρό επικοινωνιολόγοι και μαρκετίστες οι οποίοι ασχολούνται με το «προσωπικό προφίλ» των υπουργών. Ένας από αυτούς που χρησιμοποιούν στελέχη της κυβέρνησης, επέστρεψε μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας, καθώς είχε εξαφανιστεί μετά την πτώχευση της εταιρείας του. Ο συγκεκριμένος αποκαλούνταν και «εθνικός διαφημιστής» επί ΠΑΣΟΚ, καθώς σάρωνε τις κρατικές διαφημίσεις.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, όλα είναι ξανά όπως παλιά, πλην της φτωχοποίησης που βαθαίνει για την πλειοψηφία των πολιτών και της πόλωσης που ανεβαίνει σε νέα ύψη.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ