Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια Facebook Twitter
Συγκέντρωση υποστηρικτών του ΟΧΙ στα Σκόπια. Φωτο: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
5

Η αποχή ήταν αυτή που κέρδισε στο χθεσινό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη γειτονική χώρα των Σκοπίων. Η χαμηλή συμμετοχή, που άγγιξε το 36,87%, παρά τη σαφή επικράτηση του «Ναι», απ' όσους πήγαν να ψηφίσουν, σε ποσοστό 91,39%, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την πολιτική κατάσταση για την ΠΓΔΜ.


Προφανώς, το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας είναι κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης Ζάεφ, αφού δεν άγγιξε το ψυχολογικό όριο συμμετοχής του 50% κι η επόμενη μέρα προμηνύεται αβέβαιη και απρόβλεπτη.


Παρά τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα του, το δημοψήφισμα έρχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων.

To γεγονός ότι προσήλθαν στις κάλπες περίπου 630.000 πολίτες δυσκολεύει πλέον την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αλλά και πιθανόν την έγκριση της Συμφωνίας που στις 17 Ιουνίου Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν στις Πρέσπες.


Την ίδια στιγμή, «ενισχυμένο» εμφανίζεται το «κίνημα του μποϊκοτάζ» και της «αποχής» της εθνικιστικής αντιπολίτευσης του VMRO – DPMNE. Μάλιστα, σε αυτό συνέβαλε η κινητικότητα που παρατηρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στον χώρο του διαδικτύου της γειτονικής χώρας, όπου οι λογαριασμοί στο twitter που καλούσαν σε αποχή από την κάλπη πολλαπλασιάστηκαν.

Επίσης, αρκετοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι στην παθητική στάση των πολιτών συνέβαλε και η «αντισυστημική» στάση απέναντι σε όλους τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που παρέλασαν από τη χώρα υποστηρίζοντας την καμπάνια του «Ναι», μια εκλογική συμπεριφορά που θύμισε πολύ το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015.


Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι έως χθες κυριαρχούσε η πεποίθηση ότι το δημοψήφισμα θα λειτουργούσε ως ένα καθοριστικό βήμα, μέσω της λαϊκής βούλησης, το οποίο θα διευκόλυνε την κυβέρνηση Ζάεφ στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και στη συνέχεια στο θέμα της εκκίνησης της διαδικασίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Όμως το γεγονός ότι προσήλθαν στις κάλπες περίπου 630.000 πολίτες δυσκολεύει πλέον την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αλλά και πιθανόν την έγκριση της Συμφωνίας που στις 17 Ιουνίου Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν στις Πρέσπες.

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν. Οι πολίτες που ψήφισαν ενέκριναν σε μεγάλο ποσοστό τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Ζάεφ και κάλεσε το VMRO και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να περάσουμε πλέον στην πολιτική δραστηριότητα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει το VMRO να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές. Άλλος δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά η προσφυγή στις κάλπες».


Από την άλλη πλευρά, δεν είναι τυχαίο ότι σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «αντιφατικό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ σημειώνοντας: «Μεγάλη υπεροχή του "Ναι", χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό.

Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να αποτιμηθούν νηφάλια τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους. Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα. Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».


Ποια είναι, λοιπόν, τα βασικά συμπεράσματα από το χθεσινό δημοψήφισμα; Όπως επισημαίνει στη LiFO ο καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος, «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι νίκη ούτε ήττα της κυβέρνησης Ζάεφ. Δεν είναι νίκη, για τον προφανή λόγο της αποχής. Επίσης, δεν είναι ήττα διότι το κυβερνητικό μπλοκ δυνάμεων συγκρατεί την εκλογική του δύναμη σε ποσοστό 5/6 σε σχέση με την επίδοση των εκλογών του 2016. Στις εκλογές αυτές τα κόμματα που συνέστησαν την κυβέρνηση Ζάεφ έλαβαν περίπου 650.000 ψήφους με ποσοστό συμμετοχής 66%, ενώ σήμερα το "Ναι" στο δημοψήφισμα άγγιξε τις 550.000 ψήφους με ποσοστό συμμετοχής 36%. Αυτό σημαίνει ότι. παρά την απαξίωση του δημοψηφίσματος λόγω του ιδιαιτέρως υψηλού ποσοστού αποχής, η κυβέρνηση κρατά τις δυνάμεις της. Αυτό επιτρέπει στον Ζάεφ να μην προκηρύξει εκλογές και να πάει κατευθείαν σε συνταγματική αναθεώρηση, όπου θα πέσουν "λυτοί και δεμένοι" ώστε να βρεθεί ο μαγικός αριθμός των 80 στους 120 βουλευτές».


Ποιες ήταν οι αιτίες της αποχής; «Πιστεύω ότι οι αιτίες της αποχής είναι οι ακόλουθες: πρώτον, η, ούτως ή άλλως, χαμηλή παραδοσιακά πολιτική συμμετοχή στις χώρες του πρώην "υπαρκτού", που οξύνεται από το ότι στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η πολιτική κινητοποίηση ήταν παραδοσιακά χαμηλότερη ακόμα και από τον μέσο όρο των συγκρίσιμων κρατών. Δεύτερον, οι εκλογικοί κατάλογοι συγκροτήθηκαν με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής του 2002 που πραγματοποιήθηκε μετά τη Συνθήκη της Οχρίδας και ενδιαμέσως ένα μεγάλος αλλά αδιευκρίνιστος αριθμός πολιτών έχει μεταναστεύσει εκτός επικράτειας. Τρίτον, και κυριότερο, οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας δεν πήγαν να ψηφίσουν ούτε για την Ελλάδα ούτε για τις Πρέσπες, παρά μόνο για να μπουν στην ουρά των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Οι άνθρωποι γνωρίζουν όμως ότι για να γίνει αυτό αποποιούνται το όνομα της Δημοκρατίας τους. Δεν πάει εύκολα κάποιος προκειμένου να δεχτεί να αλλάξει το όνομα του κράτους του, ούτε για να μπει στο ΝΑΤΟ, ούτε στην Ε.Ε. Αυτό είναι κάτι που στην Ελλάδα το ξεχνάμε. Επιβεβλημένη αλλαγή ονομασίας κράτους λόγω της επιμονής ενός τρίτου κράτους δεν έχει υπάρξει ξανά στις διεθνείς σχέσεις. Να θυμίσουμε ότι η Αυστρία κάποτε άλλαξε όνομα, όχι όμως επειδή το ήθελε ένα κράτος αλλά η Συμμαχία των νικητών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Επομένως, η αλλαγή του ονόματος μιας Δημοκρατίας δεν είναι κάτι που μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες της, ώστε να τους ωθήσει να ψηφίσουν μαζικά και να πανηγυρίζουν, μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Τα υπόλοιπα είναι εσωτερικής κατανάλωσης» καταλήγει ο κ. Χριστόπουλος.


Ήδη, πολλοί υποστηρίζουν ότι από χθες ξεκίνησε ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας καθώς και ότι δημιουργείται ένα νέο σκηνικό για τα Σκόπια και την Αθήνα. Το σίγουρο είναι πως η 30ή Σεπτέμβρη έρχεται να προστεθεί ως ένας ακόμα σταθμός μιας διαμάχης που κρατά 27 χρόνια. Συγκεκριμένα, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν και σε μια άλλη κρίσιμη ψηφοφορία, εκείνη του 1991, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είχε αποσχιστεί από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, κηρύσσοντας την ανεξαρτησία της με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με ποσοστό 96,4% και συμμετοχή που ξεπερνούσε το 70%.


Το χθεσινό δημοψήφισμα, πάντως, που αναμενόταν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ήρθε να θολώσει ακόμη περισσότερο την πολιτική κατάσταση για τις δύο χώρες, μια περίοδο κατά την οποία επικρατούν ευρύτερες ανακατατάξεις στα Βαλκάνια.

Στήλες
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Επίσης σε όλο τον αχταρμά να προσθέσουμε το γεγονός, ότι απ’τα δυο εκατομμύρια πλυθησμό περίπου το μισό εκατομμύριο είναι Σκιπιτάρηδες. Οι οποίοι γενικά έχουν την τάση να μην πολυασχολούνται με την εσωτερική πολιτική όταν δεν τους αφορά άμεσα διότι το Μακεδονικό είναι ένα πρόβλημα μεταξύ των Σλάβων Σκοπιανών/ Σερβίας/ Βουλγαρίας - που μετά τα 90ς μας πήρε και εμας ξόφαλτσα. Επίσης πιστεύουν (και μάλλον έχουν δίκιο) ότι άργα ή γρήγορα η χώρα θα διασπαστεί και αυτοί θα ενώθουν με την Αλβανία οπότε Πάνω/Κάτω Μακεδονία ή μη τους είναι ελαφρώς αδιαφορο
Αυτοί κατά πλειοψηφία ψήφισαν (ναι) για να αποκτήσουν ευρωπαϊκό κεκτημένο και να φύγουν ια να εργαστούν στην Ευρώπη. Η αλήθεια κρύβεται στους αριθμούς: Ο Ζάεφ με συμμετοχή 66% πήρε 650.000 ψήφους, χθες η συμμετοχή ήταν 35% και πήρε 550.000 - άρα η εκλογική του βάση είναι αρκετά συμπαγής, αλλά το υπόλοιπο 34% του εκλογικού σώματος απλά δεν υπάρχει (μετανάστες, πεθαμένοι κλπ).
Το 34% απο που προκύπτει; Ελπίζω να μην εννοείς 100-66=34, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι στις τελευταίες εκλογές τους α) δεν έλειψε κάνεις και β) ότι από το 2002 μέχρι σήμερα έχει πεθάνει το 34% του εκλογικού σώματος των Σκοπίων XDΠέραν αυτού οι μετανάστες ψήφισαν (σχεδόν παντού οι μετανάστες ψηφίζουν, μόνο στην Ελλάδα του Καζακη τους έχουμε εμπαρκο), αλλά εκεί η αποχή ήταν συντριπτικα μεγαλύτερη από το συνηθισμένο. Ακόμα όμως και αν το πάρουμε ως ανώτατο όριο, 35/66=53, άρα το πολύ η συμφωνία να στηρίζεται από μια ισχνη μειοψηφία. Άρα ένας στους δύο δε θέλει ή δε καίγεται για τη συμφωνία και την ένταξη σε διεθνείς θεσμούς. Επειδή η παραπάνω παραδοχή καταλαβαίνεις ότι είναι μια απίθανη και ακραία περίπτωση, γεγονός παραμένει ότι, ασχέτως συσπειρωσης του Ζαεφ, λιγότεροι από τους μισους Σκοπιανους στηρίζουν τη συμφωνία. Μία συμφωνία που δε τη θέλει κανένας από τους δύο λαούς δεν προωθεί τη συνεργασία, απλά ανάβει καινούργιες εστίες αντιπαράθεσης οι οποίες μάλλον θα αντέξουν στο χρόνο πολύ περισσότερο από την ίδια την ΕΕ η το ΝΑΤΟ. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της διαπραγματευσης του Τσιπρα.
Ερώτηση προς Citellus citellus :Γνωρίζεις τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν οι απόδημοι στην ΠΓΔΜ; Εγώ πραγματικά τον αγνοώ.Αν ισχύει η επιστολική ψήφος, πραγματικά είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν όλοι τους. Αν για να ψηφίζουν οφείλουν να μεταβούν στην πρεσβεία ή στα προξενεία (διαθέτει αυτή η μικρή χώρα την οικονομική δυνατότητα να διατηρεί πολυάριθμα προξενεία;), τότε για πάρα πολλούς αυτό το δικαίωμα είναι ουσιαστικά δώρο άδωρο, καθώς απαιτεί ταλαιπωρία και θυσία χρημάτων και χρόνου...
@Μαύρος ΓάτοςΘα το εξηγήσω άλλη μια φορά: από τους Σκοπιανούς οι οποίοι βρίσκονται μέσα στη χώρα, είναι ζωντανοί και πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές (άρα ξέχνα αυτούς οι οποίοι παραδοσιακά απέχουν για οποιοδήποτε λόγο), κάτι λίγο παραπάνω από τους μισούς ψηφισαν "Ναι" στη συμφωνία. Άρα από τους εκλογικά ενεργούς πολίτες οι μισοί είναι αντίθετοι ή αδιάφοροι όσον αφορά στη συμφωνία. Από το σύνολο του εκλογικού σώματος των ζωντανών που βρίσκονται μέσα στη χώρα είναι προφανές ότι αυτή η μερίδα (ιδιαίτερα των αδιάφορων) είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτούς που αποδέχονται τη συμφωνία (εκτός και αν κάποιος υποθέτει στα σοβαρά ότι το 2016 ψήφισε το 100% των ζωντανών που μένουν στη χώρα). Μάλιστα είναι προφανές ότι αυτοί που στηρίζουν τη συμφωνία είναι κυρίως όσοι στηρίζουν και τον Ζάεφ, κάθώς πήγαν μαζικά να ψηφίσουν υπέρ, όπως σωστά επισημαίνει ο foodinspector. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο Ζάεφ δεν εκφράζει την πλειονότητα των Σκοπιανών. Το κόμμα του ήρθε δεύτερο στις εκλογές μετά τον Γκρούεφσκι, η αδιαλλαξία και η προσπάθεια του οποίου να μετατρέψει τα Σκόπια σε αρχαιολάγνα Disneyland επιβραβευθηκε από το εκλογικό σώμα.Δηλαδή αυτήν τη στιγμή, όσοι και να είναι αυτοί που αποστρέφονται τον αλυτρωτισμό και το αρχαιομακεδονικό καρακιτσαριό, σίγουρα είναι σημαντικά λιγότεροι από τους μισούς πολίτες της ΠΓΔΜ. Ό,τι συμφωνίες και να υπογράψει ο Ζάεφ, η πλεινότητα των συμπατριωτών του απλά δεν τις στηρίζει, δεν τις πιστεύει και δεν θα τις εφαρμόσει.