Μια φωτοβολίδα φώτισε διάχυτα το μίσος

Μια φωτοβολίδα φώτισε διάχυτα το μίσος Facebook Twitter
George Vitsaras / SOOC
15

 Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρότατα από ναυτική φωτοβολίδα εν μέσω των επεισοδίων που κάθε χρόνο ευτελίζουν τον εορτασμό της ύψιστης στιγμής της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας. Το γεγονός από μόνο του είναι εξοργιστικό και τραγικό. Αν όμως το εξετάσεις συνδυαστικά με όσα συνέβησαν πριν και μετά την άθλια αυτή στιγμή, καταντά απελπιστικό για όσους επιθυμούν να πρυτανεύσει κάποτε στην χώρα αυτή ο κοινός νους, η ευθύνη και η ενσυναίσθηση.


Μια φωτοβολίδα φώτισε διάχυτα το μίσος Facebook Twitter
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ατομα που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί και αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τον χώρο του Πολυτεχνείου δήθεν για να αποτρέψουν την καπήλευση του από "ανάξιους."


Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ατομα που αυτοαποκαλούνται αναρχικοί και αντιεξουσιαστές κατέλαβαν τον χώρο του Πολυτεχνείου δήθεν για να αποτρέψουν την καπήλευση του από "ανάξιους." Στην πράξη αυτό που έκαναν ήταν να στερήσουν την πρόσβαση στο μνημείο, έστω και πρόσκαιρα, σε όσους ήθελαν να τιμήσουν τους αγωνιστές και τους νεκρούς της νύχτας που σηματοδότησε την πτώση ενός καθεστωτικού σχήματος αγράμματων εθνικιστών καραβανάδων. Αναβιβάζοντας εαυτόν στην θέση του τιμητή της επαναστατικής συνείδησης, το μόνο που κατόρθωσαν ήταν να περιφρονήσουν την θέληση των πολιτών που εμφορούνται από δημοκρατικά αισθήματα και να επιτρέψουν στα ακροδεξιά στοιχεία να λοιδωρήσουν συλλήβδην όσους θεωρούν σημαντικό να μην ξεχαστεί η Επταετία και τα αισχρά εγκλήματα της. Α, και να ενσαρκώσουν εκείνο που λυσσαλέα δηλώνουν ότι μάχονται: την καταστολή. 

Μια φωτοβολίδα φώτισε διάχυτα το μίσος Facebook Twitter
Όταν η συνέπεια των ηρωικών ανθρώπων που αντιμετώπισαν τους Ναζί λοιδωρείται ανερυθρίαστα ξέρεις ότι δεν μπορείς να ελπίζεις.

Αν η γελοιότητα τους εξαντλούνταν στις διακοινώσεις μέσω κοινωνικών δικτύων και φειγ βολάν περί αναγκαιότητας στήριξης του "αγώνα" με την προσφορά φαγητού, τσιγάρων και πολεμοφόδιων, το αποτέλεσμα θα περιοριζόταν σε απογοήτευση, δυσφορία και συσσωρευμένη ενόχληση των λογικά σκεπτόμενων προοδευτικών ανθρώπων.

Δυστυχώς όμως οι φαντασιώσεις των επαναστατών του Σαββατοκύριακου στοιχίζουν συνολικά στην κοινωνία. Το άχθος των πράξεων τους κουβαλάνε δυσανάλογα περισσότερο τα Εξάρχεια και οι κάτοικοι τους, καθώς και όσοι δραστηριοποιούνται ουσιαστικά κατά της αστυνομικής βίας και της αυθαιρεσίας, και επιθυμούν να συνεισφέρουν στην δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ελεύθερης κοινωνίας.

Οι κατά φαντασίαν Τσε Γκεβάρα δρουν ατιμώρητοι ως άθλιοι χούλιγκαν στο περιθώριο διαδηλώσεων με δίκαια αιτήματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, προκαλώντας υλικές ζημιές σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία και τραυματίζοντας ανθρωπους, στοιχειοθετώντας έτσι το απόλυτο άλλοθι για τους ακροδεξιούς που επίσης αυταπατώνται. Θέλουν να πιστεύουν πως ανήκουν σε έναν φιλελεύθερο, συντηρητικό χώρο που υπερασπίζεται τον νόμο και την τάξη ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά εθνικιστές, νοσταλγοί του χρυσού φτυαριού του Παττακού που κατόρθωσαν να κρύψουν καλά την λύσσα τους για την κατάλυση του δικτατορικού καθεστώτος στα χρόνια της ευμάρειας, αλλά πλέον προδίδονται με την παραμικρή αφορμή. Η αφορμή αυτή ήρθε με την μορφή δυσοίωνου διάττοντα αστέρα το βράδυ της Παρασκευής. Στα Εξάρχεια φυσικά.
 




Η πρώτη αντίδραση των ΜΜΕ αλλά και των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να είναι η αναμενόμενη




 Οι αναφορές άλλαξαν άρδην όταν το θύμα ταυτοποιήθηκε και έγιναν αντιληπτές όλες οι ιδιότητες της


Όταν η φωτοβολίδα καρφώθηκε στο γόνατο της άτυχης γυναίκας η πρώτη αντίδραση των ΜΜΕ αλλά και των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να είναι η αναμενόμενη. Όλοι ανέφεραν πως πρόκειται για θύμα βίαιης πράξης, όπως πράγματι είναι, και περιέγραφαν τις συνθήκες του τραυματισμού της. Οι αναφορές άλλαξαν άρδην όταν το θύμα ταυτοποιήθηκε και έγιναν αντιληπτές όλες οι ιδιότητες της: δικηγόρος, τέως αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Paris XI και νομική σύμβουλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και νυν αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ως δια μαγείας οι πληροφορίες αυτές άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας και η αγωνία, οι κραυγές κι ο φρικτός πόνος έπαψαν να είναι κάτι φρικαλέο για εκείνους που κατά τα άλλα δηλώνουν αγανακτισμένοι από τις βιαιοπραγίες των "μπαχαλάκηδων". Οι τοποθετήσεις της περί εκφασισμού και σύνδεσης τμήματος των σωμάτων ασφαλείας με την Χρυσή Αυγή, μιας υπόγειας σχέσης που αναδείχθηκε και από την δίκη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, της στέρησε το δικαίωμα να θεωρείται θύμα και αστραπιαία μετατράπηκε σε κάποια που "έπρεπε να πάθει για να μάθει."

Μια φωτοβολίδα φώτισε διάχυτα το μίσος Facebook Twitter
Οι τοποθετήσεις της περί εκφασισμού και σύνδεσης τμήματος των σωμάτων ασφαλείας με την Χρυσή Αυγή, μιας υπόγειας σχέσης που αναδείχθηκε και από την δίκη για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, της στέρησε το δικαίωμα να θεωρείται θύμα και αστραπιαία μετατράπηκε σε κάποια που "έπρεπε να πάθει για να μάθει."

Μάλιστα το γεγονός ότι πρόκειται για γυναίκα επέτρεψε στους μαινόμενους ακροδεξιούς των social media να ξεδιπλώσουν όλο το μίσος τους ευχόμενοι τα χειρότερα για την έκβαση της υγείας της, κοροϊδεύοντας τα ουρλιαχτά του πόνου λέγοντας ότι "έσκουζε σαν την σφαγμένη μοσχάρα". Άλλοι, έμπλεοι ανθρωπισμού, προτείνουν εναλλακτικές μορφές τιμωρίας: "στον κώλο έπρεπε να της βάλουν την φωτοβολίδα". Από τον ατέλειωτο οχετό ύβρεων δεν λείπει η παραδοσιακή κι αγαπημένη μομφή των macho ακροδεξιών ανδρών για τις γυναίκες που αναπτύσσουν επαγγελματική δραστηριότητα εκτός της κουζίνας τους: "αυτή η ανέραστη διαμορφώνει κοινωνία." Σόλοικα διατυπωμένη φυσικά, γιατί το ελληνικό πνεύμα που διατυμπανίζουν ότι μάχονται για να προστατεύσουν εξαντλείται στις αναρτήσεις gifs με σλόγκαν "This is Sparta".

Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου οι απύθμενα και εγκληματικά κρετίνοι με επαναστατικές ονειρώξεις τραυμάτισαν σοβαρότατα μια γυναίκα. Όταν εκείνοι που τους κουνάνε το δάχτυλο ανακάλυψαν ότι το θύμα δεν συμμερίζεται την ρητορική τους, σταμάτησαν τους υποκριτικούς comme il faut πύρινους λόγους υπέρ της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής και έβγαλαν τα γεμάτα χολή εσώψυχα τους στα ψηφιακά fora, επιβεβαιώνοντας πως η ιδεολογία τους είναι το μίσος. Και εκείνοι που θέλουν πραγματικά να αλλάξει αυτή η χώρα, να προοδεύσουν οι θεσμοί κι οι άνθρωποι που την κατοικούν, να κατευναστεί αυτό το διάχυτο μένος, ξέμειναν από ψευδαισθήσεις για τα καλά. 

Στήλες
15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

12 σχόλια
Πάντως, γιατί λέμε μόνο τα κακά, στο θέμα της ιδεολογικοποίησης του χουλιγκανισμού και της βίας προς τους "άλλους", είμαστε δεκαετίες μπροστά απο τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, που τώρα το ανακαλύπτουν.
α. Σχολιασμός σχολίων στο fb = επίπεδο λίγο πιο κάτω από τον καφενέβ. Αν ακούσω ακόμα μια φορά "ρατσισμός/σεξισμός" στα πλαίσια ασκούμενης κριτικής δίχως να συζητιέται το δίκαιον ή μη της κριτικής "θα πηδηχτώ απ' το παράθυρο"γ. τους "κατά φαντασίαν Τσε Γκεβάρα" τους αναλαμβάνουν πάντα κάποιοι δικηγόροι που από κάπου πληρώνονται (όχι βέβαια από τα επαναστατημένα καλόπαιδια). Όπως σε όλες τις περιπτώσεις αν ακολουθήσεις αντιστρόφως τη ροή του χρήματος πέφτεις πάνω στον ηθικό αυτουργό. Όταν οι ΠΑΕ βάζουν δικηγόρους να βγάζουν έξω τους συνδεσμίτες μετά τα επεισόδια εκεί φταίνε όλοι, διότι είναι ο ανεγκέφαλος κόσμος των ανδρών που ασχολούνται με τη μπάλα. Όταν δικηγορίνες πληρώνονται από κόμματα για να βγάζουν έξω μπαχαλάκηδες ή για να εκφοβίζουν μπάτσους εκεί είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.δ. Είναι τραγική ειρωνεία ότι η κυρία Τσουκαλά παραλίγο να σκοτωθεί από αυτούς προς τους οποίους κλείνει το μάτι.ε. Ως κάτοικος και εργαζόμενος του κέντρου εύχομαι η κυρία Τσουκαλά να γίνει καλά το ταχύτερο δυνατό, να μην ξανακινδυνέψει ποτέ είτε ή ίδια είτε άλλος από επεισόδια χουλιγκάνων και να συνεχίσει να ζει και να εργάζεται σε ένα ασφαλές και μη νοσηρό περιβάλλον. Εύχομαι επίσης να δει τους δράστες της δολοφονικής σε βάρος της επίθεσης πίσω από τα κάγκελα.
Μια φωτοβολιδα(οχι πασχαλιατικη), σε πυκνοκατοικημενη συνοικια της Αθηνουλας μας ,τραυματισε εναν ανθρωπο σοβαρα εν καιρω ειρηνης.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.
Είναι αναμενόμενο ότι η στάση μας απέναντι στο κάθε γεγονός να χρωματίζεται από επιπρόσθετες πληροφορίες. Τώρα το να επιλέξεις τα χυδαία σχόλια μιας περιθωριοποιημένης μειοψηφίας ώστε να στηρίξεις επιχειρηματολογία σχετικά με την υποτιθέμενη στροφή της κοινής γνώμης, είναι, αν μη τι άλλο λαϊκιστικό σε βαθμό που σε ταυτίζει με αυτούς που κατηγορείς.
Αυτό είναι το καλό του διαδικτύου: μπορείς μέσω print screen να στηρίξεις την κάθε σου θέση. Υπάρχουν ολόκληρα χρωματισμένα site που βασίζονται ακριβώς σε αυτό. Στην ''κοινή γνώμη'' που θέλουμε.
Εννοειται οτι το "αν εισαι δικος μας its ok αν εισαι με τους αλλους καλα να παθεις" το ουρλιαζουν πρωτοι και καλυτεροι οι αριστεροι... .Κανεις (εχεφρων)δε χαιρεται μ αυτο που επαθε η κυρια.....Αλλα η βια ειναι βια μανδαμ....Μαμμη της ιστοριας!!!.Ετσι δεν ειναι;υπαρχει καλη κ κακη βια..;η καλη ειναι αριστερα κ η κακη δεξια;χμ.....
Κάθε πράξη βίας είναι κατακριτέα, και το ίδιο αφορά και στην παθούσα στην οποία εύχομαι ολόψυχα περαστικά. Αυτό δεν αναιρείται από το ποια είναι και τι επαγγέλλεται ή πρεσβεύει, όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, είναι απλά υπάνθρωπος και ανάξιος λόγου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταδίκης της βίας από όπου και αν προέρχεται, καλό θα ήταν να μας εξηγήσει κάποιος τι στο καλό έκανε εν μέσω των επεισοδίων με ένα κράνος στο κεφάλι, δε νομίζω ότι μία τέτοια εξήγηση δεν επιβάλλεται. Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο φοβάμαι ότι δεν αποδοκιμάζει την ‘’ακροαριστερή βία’’ ως βία, αλλά λόγω του ότι λειτουργεί ως ‘’άλλοθι’’ για τους χρυσαυγίτες. Αλήθεια, αν αύριο έπαυε να υπάρχει Χ.Α., θα δικαιολογούνταν η ακροαριστερή βία επειδή δε θα παρείχε άλλοθι σε κανέναν;;;Τέλος, ωραία τα παραμύθια των σχολικών εορτών του Πολυτεχνείου, το καθεστώς όμως της επταετίας δεν έπεσε λόγω Πολυτεχνείου, κάποια στιγμή πρέπει να παύσει αυτή η ανακρίβεια να αναπαράγεται: την 17η Νοεμβρίου είχαμε Κυβέρνηση Μαρκεζίνη με σκοπό να γίνουν εκλογές.
Λυπάμαι αλλά είναι απολύτως λογικό να χάνεις τη συμπάθεια προς ένα πρόσωπο όταν καλύπτει άτομα που έχουν απολυταρχικές ιδέες (η κυρία ήταν δικηγόρος και παρείχε νομική υποστήριξη σε διάφορους μπαχαλάκηδες). Ας κοπεί επιτέλους αυτή η καραμέλα ότι όποιος αντιδρά στην αριστερή ιδεολογική ηγεμονία και ειδικά όταν αυτή προέρχεται από γυναίκες είναι macho και ακροδεξιός. Τις περισσότερες φορές είναι απλός πολίτης που έχει βαρεθεί να βλέπει την πόλη του να καίγεται. Καλή ανάρρωση στην κυρία και έυχομαι να μπορέσει να δώσει και άλλες ομιλίες για το πόσο φασίστες είναι οι αστυνομικοί που έσβησαν τη φωτοβολίδα και δεν άφησαν το πόδι της να γίνει κεμπάπ.
Υπάρχει ένα γεγονός. Μια γυναίκα που χτυπήθηκε στο κέντρο της πόλης λες και βρισκόμαστε σε πόλεμο. Γιατί τόση βιασύνη να πάτε παρακάτω, στην κλασσική πλέον ανάλυση περί φασισμού/σεξισμού; Τελειώσαμε με το γεγονός; Τόσο γρήγορα το χωνέψαμε;Υπάρχει το γεγονός. Τα σχόλια πάνω στο γεγονός. Εσείς τώρα κάνετε σχόλια πάνω στα σχόλια. Από καλή πρόθεση πιθανότατα, για να καταδείξετε κάτι μεγαλύτερο στα μάτια σας, τελικά αποδυναμώνετε το γεγονός. Νομίζω αυτό είναι το πρόβλημα "εκείνων που θέλουν πραγματικά να αλλάξει αυτή η χώρα". Έχουν μια έφεση στα αφαιρετικά σχήματα.
Το να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται τόσο οι χούλιγκανς όσο και οι επίορκοι αστυνομικοί δεν είναι δεξιά ούτε αριστερή πολιτική, (θα έπρεπε να) είναι αυτονόητη διαδικασία σε κάθε σοβαρό κράτος. Οποιαδήποτε προσπάθεια να παρουσιαστούν τα πράγματα ως μαύρο/άσπρο θα πρέπει να θεωρείται το λιγότερο ύποπτη.Υ.Γ. «Αναβιβάζοντας εαυτόν στην θέση του τιμητή της επαναστατικής συνείδησης...» Το νόημα αυτής της πρότασης δε μου είναι ξεκάθαρο. Μήπως θέλατε να χρησιμοποιήσετε άλλη λέξη από τον «τιμητή»;
Τα ίδια και χειρότερα, άκουσε ο Θάνος Πλεύρης όταν βρισκόταν στο Νοσοκομείο (να πεθάνει και πολλά άλλα). Κάφροι υπάρχουν και από τις 2 πλευρές, προσωπικά της εύχομαι να γίνει γρήγορα καλά αλλά να πεί και ένα ευχαριστώ, στους "φασίστες" μπάτσους, που προσπάθησαν να την βοηθήσουν. Τέλος, είναι καιρός η όποια κυβέρνηση να πάρει επιτέλους πρωτοβουλίες με ότι πολιτικό και ιδεολογικό κόστος, ώστε κάτι τέτοιο, να μην ξανασυμβεί.