Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
 

Όταν η ανάρτηση κάποιου αγανακτισμένου κερδίζει την ανάλυση ενός νομπελίστα

Διευρύνεται η «τρύπα» εμπιστοσύνης προς τις ελίτ και δοκιμάζονται πολλές από τις χρυσές τεχνικές της επικοινωνίας.
Πολίτες θυμωμένοι, απογοητευμένοι, οργισμένοι, φτάνουν σε τέτοια κατάσταση, που μπορούν να ψηφίσουν υπέρ οποιουδήποτε «φρέσκου» υποψηφίου, ώστε να τιμωρήσουν τις «λογικές» προτάσεις των κλασικού τύπου πολιτικών. Κάπου εκεί χάθηκε ο μπούσουλας κι έγιναν σκόνη όλες οι συνταγές της πολιτικής επικοινωνίας.

Ο 80χρονος σκηνοθέτης Kεν Λόουτς έζησε (μαζί με τον σεναριογράφο του) επί έξι μήνες τη ζωή απλών Βρετανών που τους ρούφαγε η «τρύπα» ενός συστήματος που σπέρνει ανισότητες. Η μοίρα πολιτών σαν τον πρωταγωνιστή του Daniel Blake ήταν αυτή που έδωσε πολύ αέρα στα πανιά του Brexit.

 

H επέλαση του λαϊκισμού έχει αποκτήσει την ταχύτητα τρένου, καθώς ελάχιστα μέλη της ελίτ μπαίνουν στον πειρασμό που ένιωσε ο Kεν Λόουτς να ζήσουν, για λίγο, τη ζωή αυτών που εξεγείρονται με μόνο όπλο την ψήφο τους.

 

Πολίτες θυμωμένοι, απογοητευμένοι, οργισμένοι, φτάνουν σε τέτοια κατάσταση, που μπορούν να ψηφίσουν υπέρ οποιουδήποτε «φρέσκου» υποψηφίου, ώστε να τιμωρήσουν τις «λογικές» προτάσεις των κλασικού τύπου πολιτικών. Κάπου εκεί χάθηκε ο μπούσουλας κι έγιναν σκόνη όλες οι συνταγές της πολιτικής επικοινωνίας. Πολλές από τις χρυσές τεχνικές της πειθούς και της διάδοσης του μηνύματος αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά τη διάψευση και τη ματαίωση. Παρακάτω ορισμένα από τα γενικά συμπεράσματα μετά τη θύελλα των τελευταίων μηνών:

 

Μεγάλο μέρος του κοινού απορρίπτει τις παραδοχές της κοινής λογικής:

To είδαμε στο δημοψήφισμα της Ελλάδας, στο Brexit, στις αμερικανικές εκλογές, στην Ιταλία. Κάτι παρόμοιο «μυρίζει» στην ατμόσφαιρα της Γαλλίας, της Ολλανδίας, μια γεύση του παίρνουμε και στη Γερμανία. Σύμφωνα με μια ανάλυση, υπάρχει κάτι που δεν πιάνουν οι καθηγητές, οι διανοούμενοι, οι αναλυτές.

 

Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν σχεδόν παντού έξω − και δεν φταίνε μόνο τα μοντέλα τους. Τα ισχυρά media έκαναν λάθος προβλέψεις, στήριξαν τις «λογικές» επιλογές, αλλά οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη.

 

To συναίσθημα κερδίζει τα στοιχεία και τις αποδείξεις:

Ένα μεγάλο μέρος του κοινού νιώθει απογοητευμένο, θυμωμένο. Έχει την αίσθηση πως ό,τι και να του πουν οι κλασικοί πολιτικοί, όποια τοποθέτηση και αν κάνουν οι έγκυροι καθηγητές, στο τέλος θα συνεχίσουν να περιορίζονται το εισόδημα, τα κεκτημένα ή τα σχέδιά του. «Πολιτική είναι ένα παιχνίδι που στο τέλος κερδίζουν οι πλούσιοι», για να παραφράσουμε μια γνωστή φράση του Γκάρι Λίκεκερ σχετικά με το ποδόσφαιρο και τους Γερμανούς.

 

Μedia και δημοσκοπήσεις κόντρα στον Αρμαγεδώνα των social media:  

Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν σχεδόν παντού έξω − και δεν φταίνε μόνο τα μοντέλα τους. Τα ισχυρά media έκαναν λάθος προβλέψεις, στήριξαν τις «λογικές» επιλογές, αλλά οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη.

Οι προσεκτικοί αναλυτές προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι ο ηλεκτρισμός στα social media έδειχνε μια ισχυρή δυναμική υπέρ των αντισυστημικών προτάσεων. Δεν φταίει τόσο το Facebook που είχε τόση διάδοση μια ψεύτικη είδηση που έλεγε ότι ο Πάπας υποστήριζε την υποψηφιότητα Τραμπ (850.000 shares). Η ουσία ήταν πως βρέθηκαν τόσο πολλοί άνθρωποι που την πίστεψαν και την αναπαρήγαγαν. Αντίθετα, ήταν πολύ λιγότεροι (50.000) εκείνοι που διέδωσαν ότι αυτή η είδηση ήταν ψευδής.

 

Το Twitter κέρδισε τους «New York Times» και το μιντιακό σύμπαν:  

Το βαρύ πυροβολικό του Τραμπ ήταν η δραστηριότητά του στο Twitter. Κέρδισε κατά κράτος και τους «New York Times» και όλα τα κλασικά media που εναντιώθηκαν σύσσωμα στην υποψηφιότητά του.

Δεν ήταν μόνο το αυθεντικό ύφος του Τραμπ στο Twitter. Μεγάλος αριθμός πολιτών είναι έτοιμος να πιστέψει στο κάθε «νερό του Καματερού», να πιαστεί από μια κούφια υπόσχεση, να δεχτεί ένα καταφανές ψέμα.

Περίπου 80% των φημισμένων οικονομολόγων ήταν κατά του Brexit, αλλά το εκλογικό σώμα δεν άκουσε τη γνώμη τους.

 

Δεν ήταν μόνο το αυθεντικό ύφος του Τραμπ στο Twitter. Μεγάλος αριθμός πολιτών είναι έτοιμος να πιστέψει στο κάθε «νερό του Καματερού», να πιαστεί από μια κούφια υπόσχεση, να δεχτεί ένα καταφανές ψέμα.
Δεν ήταν μόνο το αυθεντικό ύφος του Τραμπ στο Twitter. Μεγάλος αριθμός πολιτών είναι έτοιμος να πιστέψει στο κάθε «νερό του Καματερού», να πιαστεί από μια κούφια υπόσχεση, να δεχτεί ένα καταφανές ψέμα.

 

Μπιτάτα μηνύματα ή σε βάθος αναλύσεις;

Όσοι ήταν αντίθετοι στο Brexit, οι πολέμιοι του Τραμπ, έκαναν μακρόσυρτες τοποθετήσεις. Έχασαν από τις σύντομες ατάκες των αντιπάλων τους. Έλεγαν ψέματα οι νικητές και το ψέμα είναι συνήθως σύντομο; Μπορεί... Από την άλλη πλευρά, αν μια αλήθεια θέλει πολλές προτάσεις για να τεκμηριωθεί, τότε κάτι έχει χάσει από το μήνυμα – και κυρίως από την ουσία. Πρωτίστως έχει λάθος εκτίμηση ως προς την ψυχολογική κατάσταση και την ασφυκτική πραγματικότητα εκείνων που νιώθουν ότι σπρώχνονται ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο.

 

Τα σελέμπριτις είναι άσφαιρα, ο όγκος της διαφήμισης δεν φτουράει:

Μια εύκολη καταφυγή πολλών ειδικών της επικοινωνίας τα τελευταία χρόνια είναι οι σελέμπριτις και οι influencers. Πεντακόσια ευρώ το (αγορασμένο) tweet στις μικρές αγορές, εκατονταπλάσια η ταρίφα του.

Κιμ Καρντάσιαν. Με αυτά μπορεί να τσιμπάνε οι αργόσχολοι χρήστες των social media. Δεν τα χαύτουν όμως οι άνεργοι και όσοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται διαρκώς. Οι τελευταίοι μπορεί να κάνουν χάζι στην TV και στο YouTube τους διάσημους, αλλά πλέον δεν τους εμπιστεύονται ως προς το τι να ψηφίσουν.  

Δεκαπλάσια ήταν η διαφημιστική δαπάνη που έκανε η Κλίντον σε σχέση με αυτήν του Τραμπ. Ούτε αυτή η «υπεροπλία» δάμασε τη δυνατότητά του να περνάει απλά μηνύματα και να δονεί τους πικραμένους.

 

H στάση των ελίτ

Πολλοί φρονούν ότι η αντίδραση στο τσουνάμι του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας πρέπει να είναι η καταγγελία του. Ο φημισμένος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ έγραψε ένα σημαντικό άρθρο στην «Guardian», όπου σημειώνει αυτά που και ορισμένοι άλλοι διάσημοι διανοούμενοι τονίζουν τον τελευταίο καιρό: η εκστρατεία κατά του ψέματος θα έχει περιορισμένη έως και αρνητική απήχηση. Το κλειδί, λέει, βρίσκεται στη στάση που θα κρατήσουν οι ελίτ της υφηλίου (πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της τέχνης κ.λπ).

Οι πολίτες ψηφίζουν κόντρα στην κοινή λογική όχι τόσο γιατί τρελάθηκαν αλλά γιατί η στάση αυτών που την εκπροσωπούν δεν πείθει. «Οι ελίτ από το Λονδίνο στο Χάρβαρντ και από το Καίμπριτζ στο Χόλιγουντ πρέπει να πάρουν τοις μετρητοίς τα μαθήματα της τελευταίας χρονιάς. Εφόσον συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια στον πόνο που σκορπάει η αυξανόμενη ανισότητα των εισοδημάτων και η ανασφάλεια που διαχέουν οι εφαρμογές της τεχνολογίας, τότε η αποδοχή των ακραίων θέσεων θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη».

Σε μια εποχή που η ανάρτηση ενός αγανακτισμένου στα social media μπορεί να έχει την ίδια διάδοση με τη συνέντευξη ενός νομπελίστα καθηγητή, οι χρυσές συνταγές πολιτικής επικοινωνίας προσπαθούν ακόμα να πείσουν ότι ο βασιλιάς δεν είναι γυμνός.

 

Κάποια βοηθητικά αναγνώσματα:

«Γιατί σαρώνει ο λαϊκισμός στην Αμερική και την Ευρώπη», ένα πρόσφατο βιβλίο που δεν καταγγέλλει μόνο τους «κακούς» και τους «αδαείς» αλλά διερευνά και την ευθύνη των ελίτ.

«Οι λαϊκιστές είναι μια “φούσκα”, αλλά και οι αντίπαλοί τους ζουν ακόμα στη δική τους φούσκα»

Να είσαι καλά πληροφορημένος ή να κρατήσεις τα λογικά σου; Τι δίλημμα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στίβεν Χόκινγκ: Γιατί βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή στην εξέλιξη της ανθρωπότητας

ΔιεθνήΣτίβεν Χόκινγκ: Γιατί βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή στην εξέλιξη της ανθρωπότητας

Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός τονίζει πως το Brexit και η εκλογή Τραμπ ήταν μια κραυγή οργής και πως οι ηγέτες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν αποτύχει
1.12.2016

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναθεώρηση, μια ξένη φορτική

Απόψεις Η αναθεώρηση, μια ξένη φορτική

Ένα κείμενο με αφορμή τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή από τον Γιάννη Φ. Ιωαννίδη, Δικηγόρο και Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
5 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Κλαυσίγελως με τους δύο παλιούς του ΠΑΣΟΚ που έκραζαν το ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έγιναν υπουργοί του

Απόψεις Κλαυσίγελως με τους δύο παλιούς του ΠΑΣΟΚ που έκραζαν το ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έγιναν υπουργοί του

Το best of δηλώσεών τους (που με μια καρέκλα όλες ξεχνιούνται)
22 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Ο ελληνικός ηθικός πανικός, η εχθρική για τους ΑμεΑ Αθήνα και  οι Ντάμες Σπαθί

Απόψεις Ο ελληνικός ηθικός πανικός, η εχθρική για τους ΑμεΑ Αθήνα και οι Ντάμες Σπαθί

Oι αντιδράσεις που δημιούργησαν τα άρθρα και τα posts μας την περασμένη εβδομάδα.
1 ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ
Κρίσεις πανικού και σπαράγματα αισιοδοξίας

Απόψεις Κρίσεις πανικού και σπαράγματα αισιοδοξίας

Είναι τα πράγματα τόσο χάλια ή έχουμε μπει οικειοθελώς σε ένα μαζοχιστικό τριπ όπου η απαισιοδοξία μοιάζει με μοναδική δικλείδα ασφαλείας απέναντι σ’ ένα απειλητικό και επισφαλές κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον;
1 ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ
Ένας ιστορικός αναλύει πόσο πιστή ιστορικά είναι η «Ευνοούμενη» του Λάνθιμου

Απόψεις Ένας ιστορικός αναλύει πόσο πιστή ιστορικά είναι η «Ευνοούμενη» του Λάνθιμου

Μερικές σημειώσεις για τη ζωή της βασίλισσας Άννας, με αφορμή την ταινία
2 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ
Ο κυνισμός του Τσίπρα και η πολιτική αφέλεια του Καμμένου

Απόψεις Ο κυνισμός του Τσίπρα και η πολιτική αφέλεια του Καμμένου

Όλες οι πολιτικές εξελίξεις την εβδομάδα που πέρασε.
13.2.2019
Έχουμε ξεφύγει;

Απόψεις Έχουμε ξεφύγει;

Η καθημερινή μουρμούρα για την απώλεια ελέγχου φτάνει στα όρια του ηθικού πανικού.
13.2.2019
Περί Απόψεων: Όταν η ελευθερία του λόγου δεν είναι δικαιολογία

Απόψεις Περί Απόψεων: Όταν η ελευθερία του λόγου δεν είναι δικαιολογία

Ακούμε συνέχεια ότι αν δεν δεχόμαστε απόψεις που είναι αντίθετες από τις δικές μας και τα πιστεύω μας, τότε γινόμαστε σαν αυτό που πολεμάμε. Αυτό είναι ένα επιχείρημα σχεδόν τόσο παλιό όσο το «είναι στη φύση μας», αλλά είναι πλάνη
10.2.2019
Φωτιά θα πέσει να μας κάψει

Απόψεις Φωτιά θα πέσει να μας κάψει

Από τον πολιτικό γάμο και τις ταυτότητες μέχρι το σύμφωνο συμβίωσης και τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα μας ζει με θαυμαστή συχνότητα τελετουργικά επαναλαμβανόμενους ηθικούς πανικούς
8.2.2019
«Blackface»: Γιατί το να βάφεσαι για να υποδυθείς ένα μαύρο άτομο δεν είναι αθώο ούτε αστείο

Απόψεις «Blackface»: Γιατί το να βάφεσαι για να υποδυθείς ένα μαύρο άτομο δεν είναι αθώο ούτε αστείο

Μιλήσαμε με την Τζάκυ Αμπουλιμέν, Advocacy Officer του Generation 2.0 RED, ενός οργανισμού που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και τη διαφορετικότητα, σχετικά με κάποια νέα, ανησυχητικά κρούσματα ρατσισμού στην ελληνική τηλεόραση
7.2.2019
Ποιοι ευθύνονται για την καθημερινή κόλαση των εκπαιδευτικών;

Απόψεις Ποιοι ευθύνονται για την καθημερινή κόλαση των εκπαιδευτικών;

Oι αντιδράσεις που δημιούργησαν τα άρθρα και τα posts μας την περασμένη εβδομάδα.
7.2.2019
15 χρόνια Facebook: Ό,τι πιο κοντινό στη Μέρα της Μαρμότας

Απόψεις 15 χρόνια Facebook: Ό,τι πιο κοντινό στη Μέρα της Μαρμότας

Τώρα που θα ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος, θα σου πω εγώ πόσο κοντά θα έρθουμε και τι ωραία αλληλεπίδραση θα εκτυλιχθεί στον μηχανισμό «σύνδεσης» που μας έμπλεξες, κύριε Ζούκερμπεργκ!
7.2.2019
Οι δύο ασημαντότητες

Απόψεις Οι δύο ασημαντότητες

Πώς διαχειριζόμαστε την ανοησία που διαιωνίζει τη χαμηλή πολιτική και τη ναρκισσιστική πιάτσα της επικαιρότητας.
7.2.2019
Τοπίο πολιτικής παρακμής

Απόψεις Τοπίο πολιτικής παρακμής

Εικονική κοινοβουλευτική δημοκρατία.
6.2.2019
Αθήνα, η πόλη για τους αρτιμελείς, τους υγιείς και τους τέλεια λειτουργικούς

Απόψεις Αθήνα, η πόλη για τους αρτιμελείς, τους υγιείς και τους τέλεια λειτουργικούς

Οι κακοί δρόμοι, τα καπνισμένα μπαρ, τα σκαλιά-παγίδες υπάρχουν επειδή είμαστε ανίκανοι να φανταστούμε την πόλη μας ως μια πόλη για όλους.
6.2.2019
6 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
avatar prinny 9.12.2016 | 15:56
Μόνο και μόνο από αυτό μου δίνεται η εντύπωση πως είτε δεν διάβασες είτε δεν κατανόησες το άρθρο. Το τελευταίο υποστηρίζει πως ο κόσμος αντιδρά με το συναίσθημα σε μία κατάσταση που τον εξοργίζει και εσύ πετάς τσιτάτο πως ο κόσμος κατά βάσιν είναι πρόβατα οπότε ας τους αφήσουμε να τρώνε χόρτο; Που κολλάει αυτό που έγραψες με το άρθρο; Και σε δεύτερη ανάλυση, καταλαβαίνεις πως το να γράφεις τσιτάτο αντί για σοβαρό σχόλιο είναι ακριβώς αυτό για το οποίο προειδοποιεί το άρθρο;
Master Kenobi Master Kenobi 9.12.2016 | 19:49
Δεν υιοθέτησα την φράση, αλλά περιγράφει απόλυτα το πρόβλημα που πραγματεύεται το άρθρο. Ότι ο περισσότερος κόσμος προτιμάει να εξαπατηθεί από υποσχέσεις για εύκολες και άμεσες λύσεις παρά να κάτσει να σκεφτεί ορθολογικά. Η μειοψηφία που θίγεται, παραμένει δυστυχώς ακριβώς αυτό: μειοψηφία.
Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
Gargarokrotida Gargarokrotida 9.12.2016 | 17:21
Ετσι ακριβως ειναι! ενα ανωνυμο ποσταρισμα με πιασαρικο αντι συστημικο μυνημα ειναι απειρως αποδοτικοτερο στην μαχη της εκλογης..στην ελλαδα εχουμε επινοησει το "ελα μωρε ποιος Χ..." ωστε να αποδομηθει πληρως μια προταση, μια εννοια και πολλες φορες ενα ατομο...
ενα τρολ ειναι απειρως χρησιμοτερο απο ενα μιντιακο συστημα...
avatar patatasc 10.12.2016 | 09:02
Οι δημοσκοπήσεις πάλι γιατί έπεσαν έξω; Δεν έδειχναν οριακά Χίλαρυ; Δεν βγήκε 1η με 1,5 εκ. ψήφους παραπάνω;
Το ότι δεν πήρε και την θέση, οφείλεται στο εκλογικό σύστημα.
avatar Anestis 10.12.2016 | 10:26
Πόσο ξεφτιλίστηκε ο "ορθολογισμός" από τότε που οι νεοφιλελεύθεροι αγόρασαν τα πνευματικά δικαιώματα του όρου για να τον χρησιμοποιήσουν στην προπαγάνδα τους.
Προηγούμενα 1 Επόμενα