Έβλεπα τον Τραμπ να κερδίζει, αλλά δεν το έβλεπα. Από τη Λένα Φουτσιτζή

Έβλεπα τον Τραμπ να κερδίζει, αλλά δεν το έβλεπα. Από τη Λένα Φουτσιτζή Facebook Twitter
Δεν είναι η εκδίκηση του φτωχού λευκού αμόρφωτου Αμερικάνου. Είναι του λευκού εναντίον όλων των άλλων.
25

 ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ

«Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για να είσαι Αμερικάνος» ήταν η πρώτη κουβέντα φίλου το Πρώτο Πρωί μετά το Αποτέλεσμα προς κάποιον που δεν είναι Αμερικανός, αλλά μόνιμος επισκέπτης σε αυτή τη χώρα που ξύπνησε (που δεν κοιμήθηκε) αλλού μουδιασμένη και χαμένη, αλλού μεθυσμένη από απρόσμενη επιτυχία. Ένιωσε ίσως την ανάγκη να δικαιολογηθεί στον μόνιμο επισκέπτη, γιατί ξέρει ότι η Αμερική είναι σε μια από τις κεντρικές σκηνές του τσίρκου και κόβει πολλά εισιτήρια.


Τώρα, εκ των υστέρων, παραδέχομαι ότι είχα δει πολλά σημάδια που δεν ήθελα να καταχωρήσω στον εγκέφαλο. Ζούμε στο κέντρο της Πενσιλβάνια, μιας πολιτείας με μεγάλη ιστορία εργατικού κινήματος, καμάρι των Δημοκρατικών εδώ και τριάντα χρόνια. Η «happy valley» της Πενσιλβάνια στην καρδιά της πολιτείας δεν έχει ζήσει οικονομική ύφεση, και δεν μιλάμε μόνο για την κρίση του 2008 αλλά και για το Κραχ του '29. Οι μισθοί ανεβαίνουν σταθερά, ο κόσμος βρίσκει δουλειά, αγοράζει σπίτι, αγοράζει αυτοκίνητο, παίρνει σύνταξη, έχει περίθαλψη. Αλλά στις βόλτες που κάνω μερικά απογεύματα, άρχισα να βλέπω στις αυλές της γειτονιάς μας ταμπέλες υποστήριξης Τραμπ-Πενς. Μιας γειτονιάς με μονοκατοικίες, με διπλά γκαράζ, με φροντισμένο γκαζόν, με κήπους και εποχιακά στολίδια ανάλογα τη γιορτή. Περνώντας από τις αυλές προσπαθούσα να δω μέσα στα σπίτια, μήπως διακρίνω τίποτα λέπια ή κέρατα στους ιδιοκτήτες – όχι, ήταν κανονικοί άνθρωποι, με παιδιά, με γλάστρες, με ποδήλατα στο γκαράζ.

Η υποστήριξη Τραμπ από την επαρχία της Πενσιλβάνια έφτασε στο 73%. Η θηριώδης λευκή φάλαινα, όπως την αποκαλούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ή το Μπλε Τείχος, όπως την αποκαλούσαν οι Δημοκρατικοί, δεν έπεσε απλώς. Άλλαξε ταυτότητα. Ακόμη και ηγετικά μέλη των ιστορικών συνδικάτων του χάλυβα, άνθρωποι που παίζει ο Τομ Χανκς στις ταινίες, ψήφισαν Τραμπ, χωρίς να το παραδέχονται στις δημοσκοπήσεις, και όχι επειδή ντρεπόταν για την επιλογή τους: επειδή δεν εμπιστευόταν το σύστημα των δημοσκοπήσεων.


Εντάξει, κάποιος θα ψηφίζει Τραμπ και εδώ, έλεγα, απλώς οι Δημοκρατικοί δεν είναι τέτοιοι και δεν βάζουν ταμπέλες, έλεγα, αν κι εγώ, που δεν ψηφίζω καν στην Αμερική, είχα αυτοκόλλητο «a woman's place is in the white house" στο αυτοκίνητο. Λίγο πιο κάτω στο δρόμο μας ένα σπίτι είχε μια ταμπέλα Κλίντον-Κέιν. Ένα. Σε κάθε βόλτα παρατηρούσα τις αυλές, μήπως παρουσιαστεί κι άλλη ταμπέλα υπέρ Κλίντον, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.


Δεν το καταχώρησα στον εγκέφαλο.


Και μια μέρα πριν τις εκλογές, πηγαίνοντας επίσκεψη σε φίλη που μένει σε μια ακόμη καλύτερη γειτονιά, είδα σε παραδίπλα σπίτι ταμπέλα Τραμπ-υπερπαραγωγή, μαζί με σύμπλεγμα χριστουγεννιάτικου στολισμού επιπέδου Ντίσνεϊ, το σύνολο στολισμένο με αμέτρητα σημαιάκια. «Το ξέρεις ότι ο γείτονας σου ψηφίζει Τράμπ;» της είπα, για να γελάσουμε, και πολύ σοβαρά απάντησε «είναι γιατρός, και δεν έχουμε μιλήσει ποτέ. Μπαίνει και βγαίνει με την Μαζεράτι του με πάρα πολύ θόρυβο, και δεν μιλάει σε κανέναν». Δεν είχε σκοπό να κοροϊδέψει, όπως εγώ. Δεν της φαινόταν αστείο. Μου είπε ότι έχει δει πολλές ταμπέλες Τραμπ στη γειτονιά, αλλά δεν ήταν μόνο αυτός ο τρόμος της. Σε πρόσφατο ταξίδι, επιστρέφοντας σπίτι από επαρχιακούς δρόμους της Πενσιλβάνια, όλες οι αυλές ήταν με ταμπέλες υπέρ του Τραμπ. Όλες, μου είπε.


Και πάλι δεν καταχώρησα την πληροφορία στον εγκέφαλο.


Όλα αυτά θα ήταν ασήμαντες προσωπικές ιστορίες, αν δεν μάθαινα σήμερα ότι η υποστήριξη Τραμπ από την επαρχία της Πενσιλβάνια έφτασε στο 73%. Η θηριώδης λευκή φάλαινα, όπως την αποκαλούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ή το Μπλε Τείχος, όπως την αποκαλούσαν οι Δημοκρατικοί, δεν έπεσε απλώς. Άλλαξε ταυτότητα. Ακόμη και ηγετικά μέλη των ιστορικών συνδικάτων του χάλυβα, άνθρωποι που παίζει ο Τομ Χανκς στις ταινίες, ψήφισαν Τραμπ, χωρίς να το παραδέχονται στις δημοσκοπήσεις, και όχι επειδή ντρεπόταν για την επιλογή τους: επειδή δεν εμπιστευόταν το σύστημα των δημοσκοπήσεων.

Το ασύλληπτο σοκ του αποτελέσματος είναι συλλογικό, γιατί κανείς δεν ήθελε να καταχωρήσει στον εγκέφαλο του όλα αυτά που ήταν μπροστά στα μάτια του. «Οι ταμπέλες... οι ταμπέλες....» μονολογούσε κατά τη διάρκεια της μετάδοσης των αποτελεσμάτων ο Μπράιαν Γουίλιαμς του MSNBC, που δεν μπορούσε να κρύψει την απελπισία του, μεταξύ αναστεναγμών και σιγανών επιφωνημάτων του στυλ «Χριστέ μου». «Οι ταμπέλες», σκέφτηκα κι εγώ, επιτέλους. Οι ταμπέλες στις αυλές. Η πληροφορία καταχωρήθηκε στον εγκέφαλο.

Μην χάσετε τον αναστεναγμό του, όταν συνειδητοποίησε ότι όλα χάθηκαν.

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

14 σχόλια
Ασχέτως του τι θα θέλανε κάποιοι στον μικρόκοσμο που ζούνε, η Κλίντον (ειδικά και συγκεκριμένα η Κλίντον) είχε χάσει από την στιγμή που πήρε το χρίσμα. Όποιος άλλος υποψήφιος -ανεξαρτήτως φύλου- κι αν ήταν απέναντι στον Τραμπ, ο Τραμπ θα έχανε πανηγυρικά αλλά κι αν ακόμα η Κλίντον ήταν απέναντι σε κάποιον άλλο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, θα έχανε περισσότερο πανηγυρικά. Ο Τραμπ πουλούσε λαϊκιστικά οράματα την ώρα που η Κλίντον έψαχνε αμφιλεγόμενες προσωπικότητες για να πουν δημοσίως τι; ότι πριν από 30 χρόνια ο Τραμπ τις χούφτωσε.Κι επιτέλους, σταματήστε πια με αυτό το χαρτί της γυναίκας. Υπάρχουν γυναίκες το ίδιο ή περισσότερο άξιες και χωρίς τόσο σκοτεινό παρελθόν να τις βαραίνει. Το να υποστηρίζετε "γυναίκα να 'ναι κι ό,τι να 'ναι" προσβάλλει τη νοημοσύνη των γυναικών απανταχού. Κι οι συγκεκριμένες των ΗΠΑ σας απάντησαν, ή μάλλον όχι, σας το έτριψαν στα μούτρα - ψήφισαν Τραμπ.Η αμερικανική κοινωνία είναι ξεκάθαρα και βαθύτατα ταξική, με πολλούς στις κατώτερες τάξεις να βλέπουν τις δουλειές και τα εισοδήματά τους να εξανεμίζονται. Και τεχνηέντως, κανείς δεν αναφέρει τα επτά εκατομμύρια (!) νεόπτωχων που προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες επί Ομπάμα μόνο. Ο Τραμπ βγήκε από όλους αυτούς που, ακόμα κι αν δεν μπορούν να το εξηγήσουν λογικά, βλέπουν παντού γύρω τους και νιώθουν μέχρι το κόκκαλο την ψαλίδα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων να μεγαλώνει.Και φυσικά, κανείς δεν αναφέρει το τραγικότερο: Πώς μια χώρα 320 εκατομμυρίων κατοίκων κατέληξε με αυτούς τους δύο (2) συγκεκριμένους υποψήφιους. Το γενικό συμπέρασμα όμως είναι ένα. Οι κωλοτούμπες είναι πιο ευκολοχώνεπτες από τον λαό. Οπότε μη γελιέστε, και βέβαια τις περιμένουν επειδή δεν είναι ηλίθιοι, και ακόμα πιο βέβαια ο Τραμπ θα τις κάνει επειδή ούτε εκείνος είναι ηλίθιος.
Οπότε, τελικά, κέρδισε ο Τραμπ ή έχασε η Κλίντον? Και πόσο μη αναμενόμενο ήταν να χάσει η Κλίντον για 2η φορά? (το 2008 το κόμμα της δεν της έδωσε καν την δυνατότητα να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος)
Εκτός των άλλων εγώ πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο και ο μισογυνισμός.Η Χίλαρυ παρουσιάστηκε ως σκοτεινή και άνθρωπος του κατεστημένου πράγμα που δεν είχε ειπωθεί για τον υιό Μπους όταν ήταν υποψήφιος.Η φιλοδοξία της επίσης τονίζονταν ως κάτι πολύ αρνητικό.Σε έναν άντρα επιτρέπεται να είναι φιλόδοξος.Μια φιλόδοξη γυναίκα είναι ύποπτη και ανεπιθύμητη.Και ενώ όσαν λέγονταν για τον Τραμπ ήταν ακριβή πολλά από αυτά που κυκλοφορούσαν γι'αυτήν στα σόσιαλ μίντια ήταν από ανακριβή μέχρι θεωρίες συνωμοσίας.
Το θέμα δεν είναι πως σάρωσε στα πλούσια προάστια (στην Πενσυλβάνια ή και αλλού), ή στις αγροτικές/επαρχιακές (πάντα συντηρητικές) περιοχές, αλλά ότι πήγε πολύ καλά και στις μεσοαστικές και εργατικές γειτονιές της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν, που παραδοσιακά--στην πρόσφατη ιστορία (πλην της εποχής Ρήγκαν, όπου ακόμα και η Μασαχουσέτη τον ψήφισε)--υπήρξαν κάστρα των Δημοκρατικών. Εγώ όταν είδα αυτές τις τρεις Πολιτείες να είναι 50/50 απ'την αρχή των exit polls είπα "πάει, τέλειωσε, θα νικήσει ο Τραμπ".Αν κατοικούσατε στην ίδια γειτονιά και το 2008 ή 2012, θα βλέπατε πάλι πως η συντριπτική πλειοψηφία των εύπορων γειτόνων σας ψήφισε τους Ρεπουμπλικανούς. Όμως τότε θα ντρέπονταν να βάλουν τόσες ταμπελίτσες στο γκαζόν, διότι ο Ομπάμα ήταν η επιτομή του κουλ (ενώ ο McCain και ο Romney, όχι), ενώ αυτήν την φορά η Hillary ήταν που έμοιαζε ξενέρωτη. Οπότε τώρα του έδωσαν και κατάλαβε, με τις ταμπελίτσες.Σε μια χώρα όπου ο ανταγωνισμός, το σκληρό παιχνίδι (π.χ. σπορ), η ισχύς, η προδιάθεση να κερδίσεις γενικά, βρίσκονται στο κέντρο της ζωής, όποιος μοιάζει ξενέρωτος και αδύναμος έχει χάσει απ'την αρχή. Πόσο μάλλον στην πολιτική.Και μεταξύ μας τώρα: τι άσχημα ντυμένη που ήταν, ούτε επίτηδες να το έκανε για να μοιάζει αδύναμη. Εμάς μπορεί να μας συγκίνησαν τα λευκά, και η η αναφορά στις σουφραζέτες. Όμως οι Αμερικανοί δεν γουστάρουν ο/η υποψήφιος να φαίνεται αδύναμος ή λαπάς. Θυμηθείτε πως ήταν ντυμένη η κατά τα άλλα βλαμμένη Σάρα Πέιλιν--δεν μιλάω για τις σέξυ εμφανίσεις, αλλά για την ισχύ που απέπνεαν.Ευτυχώς ο Ομπάμα ήταν πολύ πιο κουλ και μάγκας στο στυλ του από την Palin. Και όχι μόνο κουλ, αλλά σούπερ κουλ μαύρος, με ένα πολύ δικό του στυλ.Την Hillary (ειδικά προς το τέλος) φαίνεται πως την συμβούλεψαν να ντυθεί έτσι που να μοιάζει γλυκιά--και αυτό μάλλον την έβλαψε. Πήγε μάλλον στο άλλο άκρο (για να μην φαίνεται bitch). Γενικά είναι πολύ δύσκολη η θέση μιας γυναίκας υποψηφίου σε αυτό το θέμα.
Προτου δημιουργηθουν νεοι μυθοι, παρακαλω συγκρινετε τα ποσοστα που πηρε ο Τραμπ με αυτα που πηρε ο Ρομνευ. Οι λευκοι φαινεται να ψηφισαν στο ιδιο περιπου ποσοστο τον υποψηφιο των Ρεπουμπλικανων (58% Τραμπ, 59% Ρομνευ).
Λένα, αυτό το άρθρο το διαβασες; michaelmoore.com/trumpwillwin/Τον περασμένο Ιούλιο ο Michael Moore διαβεβαίωνε ότι ο Τραμπ θα κερδίσει, (συμπεριλάμβανε και την Πενσιλβανια στο σκεπτικό του). Αναφερόταν επίσης και στην εθελοτυφλία που έβλεπε γύρω του, όπως την ββίωσες
(μου έκοψε το σχόλιο)Όταν είχα πρωτοδεί το άρθρο, το είχα προσπεράσει - σκέφτηκα, τα δραματοποιεί για να συσπειρώσει τους δημοκρατικούς. Τελικά, διαβάζοντας το εκ των υστέρων, βλέπω οτι το εννοούσε απόλυτα: trump will win, κι ας μην θέλαμε να το δούμε.
Λένα, εξαρτάται σε ποιο σημείο της πολιτείας ζεις. Η Πενσιλβανια όντως είναι μια παραδοσιακά δημοκρατική πολιτεία. Αλλά παραδοσιακά η πλειοψηφία των counties (δεν ξέρω πως να το μεταφράσω στα ελληνικά) ψηφιζε ρεπουμπλικανους, αλλά η Philadelphia δημοκρατικους. Η πλειοψηφία του πληθυσμού σαφώς μένει Philadelphia, οπότε έβγαιναν δημοκρατική. Αυτό συμβαίνει στις πεισσοτερες πολιτείες με μεγάλες πόλεις (Νέα Υόρκη, Ιλινόις). Το θέμα είναι πως γίνεται οι άνθρωποι της πόλης να άλλαξαν γνώμη. Πως γίνεται μορφωμένοι άνθρωποι να τον ψήφισαν. Πως γίνεται σε μια πληθώρα με τόσους μετανάστες να επέλεξαν για πρόεδρο τον Trump.Το μόνο παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι νίκησε τη Hilary και όχι κανέναν αξιόλογο αντίπαλο .
Απλή απάντηση: γιατί αρρώσταιναν και μόνο στην ιδέα ότι η Κλίντον θα γινποταν πρόεδρος, με το βεβαρημένο παρελθόν της τόσο στην εξωτερική πολιτική, όπου τα έκανε θάλασσα, όσο και στις ...πελατειακές σχέσεις του ιδρύματος Κλίντον. Και αυτά, λίγα είναι.
25 όχι δεν καταλαβαίνυν πόσο παράλογο είναι μια γυναίκα να ψηφίζει έναν σεξιστή, τι σεξιστή δηλαδή, κανονικό μισογύνη με παρελθόν επιθέσεων σε άλλες γυναίκες. No Hope.
Πιστεύεις δηλαδή πως ο Τραμπ με τον ακραία διχαστικό λόγο, με ρατσιστικά παραληρήματα εναντίον Μουσουλμάνων (και γενικά μεταναστών), με επιθέσεις εναντίον γυναικών στο ενεργητικό του, δεν θα έκανε πόλεμο;
Σόρι Λένα (για το άσχετο), αλλά ο τίτλος του άρθρου σου μου θύμισε τουήτ για τις αμερικανικές εκλογές:- δημοσιογράφος: Προηγείται η Κλίντον.- Βαρουφάκης: Το περίμενα. - δημοσιογράφος: Κέρδισε ο Τραμπ. - Βαρουφάκης: Το είχα προβλέψει. =====================================
Καλημέρα, μια πληροφορία που ψάχνω και δεν βρήκα ακόμα είναι το ποσοστό συμμετοχής σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες, μήπως γνωρίζετε να μας πείτε?? Ευχαριστώ
Εδω ο Τραμπ είχε επιρροή και στους λατίνους τι να λέμε, εννοείται πως θα σάρωνε στους λευκούς σε όλο το κοινωνικό φάσμα.Εγώ κατηγορώ την Χίλαρυ και τον Ομπάμα για την ήττα των Δημοκρατικών. Ειδικά ο Ομπάμα με τη Μισέλ τα τελευταία δυο χρόνια το παρακάναν με το Lifestyle και τις φωτογραφίσεις και τις εμφανίσεις σε σόου. Το ίδιο και η Χίλαρυ. Η κλίμακα της υποστήριξης που δέχθηκε από τον χώρο του θεάματος ήταν σκάνδαλο (να μη μιλήσω κάν για τη Σαουδική Αραβία, άλλο θέμα αυτό).Η Χίλαρυ πούλησε θέαμα. Ο Τράμπ που θέαμα προσέφερε για δεκαετίες, αυτή τη φορά πούλησε όραμα (έστω και αμφιλεγόεμενο).Οι δημοκρατικοί ήταν εγκληματικά ρηχοί, πιο ρηχοί και από την Μελανια. Το φταίξιμο είναι αποκλειστικά και μόνο δικό τους.
Επι μήνες τώρα παρακολουθούσαμε αποσβολωμένοι αυτό το τσίρκουλο που καταχρηστικά ονομάστηκε ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016 – ο όρος freak show θα ήταν καταλληλότερος - όπου μια ολόκληρη χώρα καλούνταν να ψηφίσει με κυρίαρχο πολιτικό κριτήριο…“the lesser of two evils”. Απορώ πως δεν μετανάστευσαν μαζικά οι αμερικανοί στο Μεξικό ή στην Μποτσουάνα μετά από αυτό που βίωσαν.Η κορύφωση του δράματος ήρθε με τη νίκη Τραμπ, που στη δική μου συνείδηση έχει πλέον καταγραφεί ως η πτώση του Δυτικού πολιτισμού και επίσημα πλέον. Δεν θέλει και πολύ ανάλυση, τα πράγματα είναι απλά. Το σύστημα δεν λειτουργεί για κανέναν και έχουμε άνοδο του φασισμού παντού.Οπότε παρακαλώ προσδεθείτε, It's going to be a bumpy ride.