Old Town Road: Πώς ένα κιτς μείγμα ραπ και country έσπασε το απόλυτο ρεκόρ στο Billboard

Old Town Road: Πώς ένα κιτς μείγμα ραπ και country έσπασε το απόλυτο ρεκόρ στο Billboard Facebook Twitter
Μέσα σε όλα έκανε coming out ως γκέι στο απόγειο της δόξας του και προκάλεσε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις από το πιο συντηρητικό ακροατήριο του.
4

Ο ραπερ Lil Nas X πρέπει να αισθάνεται ο πιο τυχερός άνθρωπος στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή. Το τραγούδι του "Old Town Road", αυτή η κιτς μίξη ραπ με country που έχει κοκαλώσει εδώ και 17 εβδομάδες στη θέση νούμερο 1 του Billboard, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Και δεν το ρίχνει τίποτα από εκεί ούτε η Taylor Swift, που εδώ που τα λέμε η νέα της δουλειά δεν λέει και πολλά, αλλά ούτε και το "Bad Guy" της ανερχόμενης χαϊδεμένης της Αμερικής, Billie Eilish.


Δεν ξέρω, βέβαια, πόσα μουσικά ρεκόρ έχουν απομείνει μετά την επέλαση του Drake αλλά από ό,τι φαίνεται υπήρχαν κι άλλα σημαντικά, όπως αυτό της Mariah Carey από το 1996, με το κομμάτι που έλεγε με τους Boyz II Men, το "One Sweet Day", το κομμάτι με τις περισσότερες βδομάδες στην κορυφή του Billboard. Και ο τρόπος που το έσπασε ήταν ανορθόδοξος και πέρα για πέρα σκανδαλώδης.

Το "Old Town Road" είναι ένα viral φαινόμενο που ξεπήδησε μέσα από την κινέζικη πλατφόρμα TikTok, το πιο πρόσφατο διαδικτυακό εργοστάσιο memes και μικρής διάρκειας βίντεο. Άρχισαν να το χρησιμοποιούν ως σάουντρακ σε μια σειρά από χαζά βίντεο με γουέστερν θεματική χιλιάδες χρήστες. Έμοιαζε κάτι σαν το "Gangnam Style" του 2019 με καουμπόηδες αντί για Κορεάτες και γιγαντώθηκε τόσο που βρέθηκε μέχρι τα τσαρτ. Τα country τσαρτ του Billboard, συγκεκριμένα.

Ο Hill πάντως δεν έσκασε κιόλας μετά από το σνομπάρισμα που έφαγε. Σε μια κρίσιμη ερώτηση που του έκαναν τι ακριβώς θεωρεί ότι είναι το κομμάτι απάντησε διπλωματικά «Δεν είναι country, ούτε χιπ χοπ. Είναι και τα δύο!».


Η χρονική στιγμή που βγήκε συνέπεσε με την εμφάνιση της "yee-haw agenda", ενός trend ή καλύτερα ενός φωτογραφικού πρότζεκτ της Bri Malandro που κατέληξε να γίνει μόδα και απεικόνιζε την κουλτούρα των μαύρων καουμπόι, που όσο κι αν η λευκή redneck Αμερική δεν θέλει να αποδεχτεί, υπάρχουν. Στη μουσική τους συναντούσε κανείς το φετινό visual album της Solange, που ήταν μια σουρεαλιστική ωδή στο Τέξας, την πόλη που μεγάλωσε, τις κακόγουστες ενδυματολογικές εμφανίσεις της Cardi B που έκανε sold-out στο πιο μεγάλο ροντέο του κόσμου, που βρίσκεται στο Χιούστον. Μέχρι και η Swift θυμήθηκε το ένδοξο country παρελθόν της φορώντας και αυτή στις συναυλίες της ένα τζάκετ με κρόσσια στα χρώματα του ουράνιου τόξου – κι ας μην είναι στην ουσία μαύρη!

Old Town Road: Πώς ένα κιτς μείγμα ραπ και country έσπασε το απόλυτο ρεκόρ στο Billboard Facebook Twitter
Η Taylor Swift θυμήθηκε το ένδοξο country παρελθόν της φορώντας και αυτή στις συναυλίες της ένα τζάκετ με κρόσσια στα χρώματα του ουράνιου τόξου


O Lil Nas X που το πραγματικό του όνομα είναι Montero Hill προσπαθούσε να κάνει καριέρα στο Διαδίκτυο πριν δηλώσει στον πατέρα του ότι η πραγματική του κλίση ήταν το χιπ-χοπ και ότι παρατάει τις σπουδές του για να αφοσιωθεί εξολοκλήρου στο όνειρο του. Ο πατέρας του φυσικά δεν ήταν και τόσο σύμφωνος. Παρά όμως τις αντιρρήσεις του και τα επιχειρήματα του ότι θα τον φάει ο ανταγωνισμός, ο 19χρονος γιος του τον διέψευσε.


Αγόρασε στην πιο δύσκολη φάση της ζωής του –τότε ζούσε σχεδόν άφραγκος και καταθλιπτικός, μαζί με την αδερφή του, χωρίς στον ήλιο μοίρα– ένα φτηνό beat που του στοίχισε μόλις 30 δολάρια από έναν Ολλανδό παραγωγό με το όνομα Υoungkio.


To beat σάμπλαρε τον ρυθμό ενός μπάντζο από ένα παλιό και ξεχασμένο κομμάτι των Nine Inch Nails και στα δυο λεπτά που διαρκεί ο Hill κόλλησε στίχους του στυλ "I'm gonna take my horse to the old town road / I'm gonna ride it till I can't no more" (Θα πάρω το άλογο μου στον παλιό δρόμο της πόλης και θα το καβαλάω μέχρι να μην μπορώ άλλο). Άνετα πλησίαζε τα όρια του γελοίου, όπως έγραψαν στο New Yorker. Έλα μου ντε όμως που αποδείχθηκε άκρως κολλητικό, τουλάχιστον για το αμερικάνικο ακροατήριο που τελικά δεν το αντιμετώπισε καθόλου σαν τρολιά, αντίθετα το μετέτρεψε στην μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων χρόνων.

 

Lil Nas X - Old Town Road (Official Movie) ft. Billy Ray Cyrus


Συνέβαλαν σε αυτό και διάφορες σκοτεινές δυνάμεις. Όταν άρχισε να ανεβαίνει σιγά-σιγά στο Hot Country Songs του Billboard, το πιο έγκυρο τσαρτ της country μουσικής στη χώρα, σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις που έχουν παρθεί ποτέ στην ιστορία του αποφασίστηκε να το αποσύρουν με την αιτιολογία ότι δεν ήταν "country" αρκετά. Πιο αναλυτικά, είπαν:


«Όταν καθορίζουμε τα [μουσικά] είδη, εξετάζονται διάφοροι παράγοντες αλλά κυρίως το ότι είναι μια μουσική σύνθεση. Αν και το "Old Time Road" έχει αναφορές στην country και έχει μια καουμπόικη αισθητική, δεν υιοθετεί αρκετά στοιχεία της σύγχρονης country μουσικής στην τωρινή εκδοχή του για να συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο τσαρτ».

Το αποτέλεσμα ήταν να μαζέψει μεγαλύτερη δημοσιότητα από ότι θα περίμενε κανείς, να πάει δηλαδή σε περισσότερο κόσμο με αυτό τον τρόπο.

Φυσικά, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από μουσικοκριτικούς. Το κυριότερο όμως είναι ότι φανέρωσε ένα διαφορετικό πρόσωπο των τσαρτ και της country μουσικής που κανείς δεν φαίνεται να άγγιζε μέχρι πρόσφατα. Το Billboard ή οι ειδικές κατηγορίες του έδειξαν την αδυναμία και την ανικανότητά τους να ενσωματώσουν τα μουσικά υβρίδια που πλέον με το Διαδίκτυο γίνονται ο κανόνας, όχι οι εξαιρέσεις, ενώ όσον αφορά την country, πλέον μιλάμε ξεκάθαρα για τις διακρίσεις και τον ρατσισμό που μαστίζουν τη σκηνή εδώ και δεκαετίες. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι δεν είχε ανάλογη μεταχείριση η Taylor Swift όταν ανέβηκε στο ίδιο τσαρτ με το πρώτο της αμιγώς ποπ κομμάτι, το "We Are Never Ever Getting Back Together", την εποχή που είχε γυρίσει την πλάτη της στην country, το είδος από το οποίο έγινε σταρ. Από την άλλη, τα ιδιαίτερα αναζωογονητικά country κομμάτια της εξαιρετικής και πολυβραβευμένης Kacey Musgraves είναι ακριβοθώρητα στο Hot Country Songs.

Old Town Road: Πώς ένα κιτς μείγμα ραπ και country έσπασε το απόλυτο ρεκόρ στο Billboard Facebook Twitter
O Lil Nas X με τον Billy Ray Cyrus.


Ο Hill πάντως δεν έσκασε κιόλας μετά από το σνομπάρισμα που έφαγε. Σε μια κρίσιμη ερώτηση που του έκαναν, τι ακριβώς θεωρεί ότι είναι το κομμάτι, απάντησε διπλωματικά «Δεν είναι country, ούτε χιπ-χοπ. Είναι και τα δύο!». Δεν άργησε να βρει σύμμαχο στο πρόσωπο του βετεράνου της country Billie Ray Cyrus –πατέρα της Miley–, για να κάνουν μαζί ένα remix, και τα υπόλοιπα είναι «μουσική ιστορία» όπως γράφουν στο New Yorker. Στην ουσία «γονάτισε» το Billboard που πλήρωσε για τη στενομυαλιά του.


Μέσα σε όλα έκανε coming out ως γκέι στο απόγειο της δόξας του και προκάλεσε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις από το πιο συντηρητικό ακροατήριο του. Το "Old Town Road' έχει γίνει τόσο μεγάλο χιτ που δεν το αγγίζει τίποτα πια, κατατρόπωσε δε ακόμη και τον Drake για όσους αναρωτιούνται.


«Και σιγά το κομμάτι» μπορεί να πει κάποιος και να έχει και δίκιο. Και άντε, ok, θα πω προσωπικά για τα καουμπόικα καπέλα. Ήταν και είναι κουλ. Αυτό που δεν χωνεύεται πραγματικά καθόλου και με τίποτα είναι η απαίσια αμφίεση γελαδάρη που έχουν ανακαλύψει όλα τα celebrities και μας βομβαρδίζουν συνέχεια, τελευταία με κάθε απίθανο συνδυασμό, χρώμα και μήκος κροσσιού. Τύφλα να 'χει ο Λούκι Λουκ!

Μουσική
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM