10 χρόνια από την τελευταία μέρα του Μάικλ Τζάκσον: Η αυπνία, τα φάρμακα και ο θάνατος που συγκλόνισε τον κόσμο

10 χρόνια από την τελευταία μέρα του Μάικλ Τζάκσον: Η αυπνία, τα φάρμακα και ο θάνατος που συγκλόνισε τον κόσμο Facebook Twitter
Αφίσα του Μαίκλ Τζάκσον υπογεγραμμένη από οπαδούς του κοντά στο αστέρι του στο πεζοδρόμιο της Hollywood Boulevard, 29 Ιουνίου 2009.
2

Οι φήμες είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν νωρίς εκείνο το απόγευμα πριν από δέκα χρόνια: Κάτι περίεργο συνέβαινε στην έπαυλη του Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος πρόσφατα είχε επιστρέψει στη δημοσιότητα με μια μεγάλη περιοδεία ύστερα από χρόνια αυτοπεριορισμού λόγω καταγγελιών για κακοποίηση ανηλίκων αλλά και έντονων προβλημάτων υγείας.

Τι επόμενες ώρες, όλος ο κόσμος θα μάθαινε ότι ο «βασιλιάς της ποπ» ήταν νεκρός.

Και στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, η μυστική ζωή του θα έβγαινε στο φως. Οι αρχές έκριναν ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία για την οποία κατηγορήθηκε ο γιατρός του Δρ. Κόνραντ Μάρεϊ, ο οποίος τον προμήθευε με τα πανίσχυρα φάρμακα που τον σκότωσαν. Θα ακολουθούσε μια μακρόχρονη και επίπονη νομική διαμάχη για την κληρονομιά του και αργότερα οι ζοφερές αποκαλύψεις σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

24 Ιουνίου 2009

Ο Μάικλ Τζάκσον είναι απορροφημένος στις πρόβες της περιοδείας που θα σημάνει τη μεγάλη επιστροφή του. Η πίεση είναι αφόρητη και ο ίδιος έχει παραπονεθεί ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Όπως θα σημείωνε το πρακτορείο Associated Press αργότερα:

Η πρόβα τελείωσε γύρω στα μεσάνυχτα της Τετάρτης με το κομμάτι "Earth Song". Ο τραγουδιστής αγκάλιασε τους χορευτές του, ευχαρίστησε το συνεργείο και ευχήθηκε σε όλους καληνύχτα. Στη συνέχεια επέστρεψε σπίτι του, σταματώντας για λίγοι στην πύλη για να χαιρετήσει κάποιους οπαδούς του που είχαν μαζευτεί εκεί. Παρκαρισμένο έξω από το σπίτι ήταν το αυτοκίνητο του Δρ. Μάρεϊ. Το προσωπικό ασφαλείας τον συνόδευσε μέχρι την είσοδο. Κανείς, εκτός από τον Μάρεϊ και τα παιδιά του Τζάκσον δεν επιτρεπόταν να ανέβει επάνω. Αμέσως μετά, ο τραγουδιστής είπε στους οικείους του ότι νιώθει εξαντλημένος και ότι χρειάζεται επειγόντως ύπνο.

25 Ιουνίου 2009

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και το πρωί, ο Τζάκσον παίρνει από τον Μάρεϊ διάφορα φάρμακα για να μπορέσει να κοιμηθεί. Αργότερα, τον βρίσκουν αναίσθητο. Μεταφέρεται επειγόντως στο νοσοκομείο όπου διαπιστώνεται ότι έχει υποστεί καρδιακή προσβολή και δεν αναπνέει. Οι προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν στην ζωή αποβαίνουν άκαρπες.

Λίγες ώρες αργότερα, θα έγραφαν οι Los Angeles Times στην πρωτοσέλιδη νεκρολογία τους:

Ο Μάικλ Τζάκσον, ασύγκριτη φιγούρα στη μουσική, τον χορό και την κουλτούρα, το διαρκώς εναλλασσόμενο πρόσωπο του οποίου έχει κοσμήσει τα εξώφυλλα δίσκων που έχουν πουλήσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο αντίτυπα, πέθανε την Πέμπτη μετά από ισχυρή καρδιακή προσβολή. Ήταν 50 ετών. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως ένας από τους διασημότερους ανθρώπους στον πλανήτη και για πολλούς, ο πρόωρος θάνατός του μοιάζει συγχρόνως ασύλληπτος και αναπόφευκτος.

10 χρόνια από την τελευταία μέρα του Μάικλ Τζάκσον: Η αυπνία, τα φάρμακα και ο θάνατος που συγκλόνισε τον κόσμο Facebook Twitter
Η Αστυνομία του Λος Άντζελες παραχωρεί συνέντεξη τύπου μπροστά από το σπίτι του Μάικλ Τζάκσον ματά την αναγγελία του θανάτου του, στις 25 Ιουνίου του 2009

26 Ιουνίου 2009

Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, ο αρμόδιος ιατροδικαστής της Κομητείας του Λος Άντζελες, δηλώνει ότι δεν μπορεί να καθορίσει τα ακριβή αίτια θανάτου πριν γίνουν περισσότερα τεστ. Η έρευνα θα συνεχιστεί εστιάζοντας στο αν ο θάνατος οφείλεται σε υπερβολική δόση φαρμάκων κατόπιν ιατρικής συνταγής.

7 Ιουλίου 2009

Ο Μάικλ Τζάκσον οδηγείται στην τελευταία κατοικία του. Πλήθος διασημοτήτων παρακολουθούν την επιμνημόσυνη τελετή. Είχαν γράψει τότε οι Los Angeles Times:

Θρύλοι της μουσικής, αστέρες των σπορ και ηγέτες του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στον Μάικλ Τζάκσον σε μια συναισθηματική και γεμάτη τραγούδια ακολουθία που έμοιαζε εν μέρει με λουστραρισμένη παράσταση και εν μέρει με τελετή αναβίωσης. Ο Αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον είπε ότι ο εκλιπών έστρωσε το δρόμο της αναγνώρισης και της φήμης για πολλούς άλλους μαύρους καλλιτέχνες: «Ο Μάικλ μας έκανε να αγαπάμε και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».

24 Αυγούστου 2009

Σύμφωνα με το νέο ιατροδικαστικό πόρισμα, στον οργανισμό του βρέθηκε η αναισθητική ουσία προποφόλη (propofol) που σε συνδυασμό με διάφορα ηρεμιστικά αποτέλεσαν ένα θανατηφόρο μίγμα.

28 Αυγούστου 2009

Σύμφωνα με την ετυμηγορία των αρχών, ο θάνατος οφείλεται σε ανθρωποκτονία.

8 Φεβρουαρίου 2010

Απαγγέλονται κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας εις βάρος του Μάρεϊ.

28 Σεπτεμβρίου 2011

Μάρτυρες κατηγορίας καταθέτουν ότι ο Μάρεϊ είχε αποκρύψει την κατάσταση της υγείας του Τζάκσον πριν και μετά τον θάνατό του, παραπλανώντας τους διοργανωτές της περιοδείας και τους συνεργάτες του.

7 Οκτωβρίου 2011

Κατά την ανάκρισή του από στελέχη της Αστυνομίας του Λος Άντζελες, ο Μάρεϊ λέει ότι ο Τζάκσον βρισκόταν σε απόγνωση εξαιτίας της αυπνίας και τον εκλιπαρούσε να του χορηγήσει propofol.

7 Νοεμβρίου 2011
Μετά από συνεδρίαση που διαρκεί πάνω από εννέα ώρες, οι ένορκοι κρίνουν τον Μάρεϊ ένοχο.

29 Νοεμβρίου 2011

Ο Δικαστής Μάικλ Πάστορ καταδικάζει τον Μάρεϊ σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι μια ηχογράφηση που βρέθηκε στο κινητό του Μάρεϊ στην οποία ακούγεται ο Μάικλ Τζάκσον εμφανώς ναρκωμένος να μπερδεύει τα λόγια του. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ηχογράφηση που είχε γίνει ενάμιση μήνα πριν από τον θάνατό του, είχε προμελετηθεί με στόχο τον εκβιασμό του.

27 Οκτωβρίου 2013

Μετά από 2 χρόνια στη φυλακή, ο Μάρεϊ αφήνεται ελεύθερος λόγω καλής διαγωγής.

24 Ιανουαρίου 2019

Κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Sundance το περιβόητο ντοκιμαντέρ "Leaving Neverland" το οποίο περιλαμβάνει σοκαριστικές μαρτυρίες για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από τον Τζάκσον, προκαλώντας έντονη συζήτηση για την καλλιτεχνική κληρονομιά του.

27 Απριλίου 2019

Ο σύλλογος γονέων και καθηγητών ενός δημοτικού σχολείου στο Λος Άντζελες, μαθητής του οποίου είχε υπάρξει κάποτε ο Μάικλ Τζάκσον πριν ακόμα γίνει διάσημος, αποφασίζει διά ψηφοφορίας να διατηρήσει το όνομά του στο αμφιθέατρο του σχολείου, παρά τις αποκαλύψεις εναντίον του.

Με στοιχεία από τους Los Angeles Times

Μουσική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
10 πράγματα για τον Enrico Sangiuliano

Μουσική / Enrico Sangiuliano, ένας περφεξιονιστής του dancefloor

Ο DJ που έχει δει πολλές κυκλοφορίες του να μπαίνουν στα «κομμάτια της χρονιάς», όπως το remix που έκανε με τη σύζυγό του Charlotte de Witte στο «The Age of Love», επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο 9 Μαρτίου. Συγκεντρώσαμε λοιπόν δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εκείνον πριν χορέψετε στα πολλά του BPM.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Jack Lamar ένας ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή από την Γενιά Α μιλάει στη LiFO

Μουσική / Jack Lamar: Ο δεκάχρονος ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή στο ελληνικό TikTok

Συναντήσαμε τον ράπερ που ανήκει στη Γενιά Α ενώ γύριζε το βιντεοκλίπ του «Oh Oh» στην πλατεία Συντάγματος. Ηχογράφησε το πρώτο του κομμάτι στα οχτώ, λέει πως οι βρισιές στο τραπ δεν τον αγγίζουν, κλείνει τα αυτιά του ή τις προσπερνά.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Πώς θα αφηγούμασταν μουσικά τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες; Με αφορμή το ομώνυμο συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους, η Ματούλα Κουστένη βουτά σε έναν συναρπαστικό μουσικό κόσμο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
O michael jackson το 82 επιβλήθηκε στον πλανήτη ως εξωγήινη φιγούρα που απλά ήρθε από το μέλλον.Οι καινοτομίες που εισήγαγε ήταν πολλές και το εκτόπισμα τους τεράστιο. Υπερταλαντούχο indigo τον χαρακτηρίζει φίλος. Ο ήχος, τα τραγούδια, η φωνή, τα πολλαπλά αλλεπάλληλα crossover, το we are the world, το σώμα του ολόκληρη ορχήστρα. Μια κατηγορία μόνος του. Μια καινούργια λαμπερή ανεπανάληπτη κατηγορία.Ο κόσμος έτριβε τα μάτια του και ένιωθε τυχερός που τον έχει. Για όσο το φώς του ήταν εκτυφλωτικό. Ως τις αρχές του ενενήντα. Έπειτα αρκετοί άρχισαν να ασχολούνται με το σκοτάδι του. Ναι, είχε κι απ' αυτό.Δεν εγκρίνω το όποιο σκοτάδι του μα κ αρνούμαι να παραιτηθώ από το φως της τέχνης του και της ύπαρξης του. Και ήταν έντονο και αληθινό, γι αυτό και η τόση αγάπη από τόσο κόσμο. Κι άλλοι έκαναν τόσες επιτυχίες, αλλά δεν παρατηρώ να έχουν τέτοιου μεγέθους επίδραση. Ούτε κατά διάνοια.Ξεκουράσου εν ειρήνη, michael josef jackson. Είδα την πορεία σου. Είδα ποιός είσαι. Είδα τις αδυναμίες σου. Είδα τις αγωνίες σου και τον αγώνα σου. Και σε αγάπησα.