Maluma: o 25χρονος Κολομβιανός σούπερ σταρ που γοήτευσε τη Madonna

Maluma: o 25χρονος Κολομβιανός σούπερ σταρ που γοήτευσε τη Madonna Facebook Twitter
Το «Μedellin», που προλογίζει τo «Madame X», το νέο άλμπουμ της Madonna, πρέπει να είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του 25χρονου Κολομβιανού σταρ.
1

Αν ψάξεις το όνομα του Maluma στο Google, βγαίνουν συνέχεια σελίδες από tabloids με πληροφορίες όπως το ποια είναι η αγαπημένη του ή εικασίες για το αν τα έχει με τη θεία του εξαιτίας μιας φωτογραφίας στην οποία εκείνη πιάνει ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός του! Η αγάπη για τα κουτσομπολιά φαίνεται πως είναι διαχρονική.


Από την άλλη, αυτό δείχνει τη δυναμική του ως καλλιτέχνη. Όσοι ασχολούνται με τη latin pop και τη reggaeton δεν περίμεναν τη συνεργασία του με τη Madonna για να τον ανακαλύψουν.

Ο 25χρονος Κολομβιανός σταρ έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτάσει και να συνεργαστεί με μεγαθήρια της λάτιν σκηνής, όπως η συντοπίτισσά του Shakira. Στην Αμερική τον αποκαλούν «Ricky Martin της νέας γενιάς».

Είναι ειρωνικό, πάντως, να την κριτικάρουν τόσο άσχημα για τις μουσικές της επιλογές σήμερα. Η Μαντόνα πάντοτε αγκάλιαζε τις σύγχρονες τάσεις. Τα τελευταία χρόνια το κάνει πιο έντονα.


Το «Μedellin», που προλογίζει τo «Madame X», το νέο άλμπουμ της Madonna, πρέπει να είναι ίσως η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του. Τον κάνει αυτόματα παγκόσμιο ποπ είδωλο. Γι' αυτό έγινε viral ένα post στο Instagram που τον δείχνει να κλαίει από συγκίνηση όταν το ακούει για πρώτη φορά επίσημα.

Δυστυχώς, η συνεργασία τους κατακεραυνώθηκε από τους σκληροπυρηνικούς φαν της Madge, που ένιωσαν ότι τους πρόδωσε και ότι ξέπεσε, κάνοντας στροφή στη latin pop, ένα είδος που δεν της είναι ξένο, αλλά θεωρείται «φτηνό» για κάποιον ακατανόητο λόγο.

Αν θέλουμε, όμως, να είμαστε ειλικρινείς, της ταιριάζει από τότε που τραγούδαγε το «La Isla Bonita», δηλαδή λάτιν πριν από όλους.

Όλοι μιλούν, επίσης, για το γεγονός ότι την επισκιάζει, αφού ακούγεται περισσότερο σαν δικό του τραγούδι στο οποίο απλώς συμμετέχει η διάσημη ποπ σταρ.

Είναι ειρωνικό, πάντως, να την κριτικάρουν τόσο άσχημα για τις μουσικές της επιλογές σήμερα. Η Μαντόνα πάντοτε αγκάλιαζε τις σύγχρονες τάσεις. Τα τελευταία χρόνια το κάνει πιο έντονα. Η σημερινή ποπ είναι ακριβώς αυτό, οπότε δεν πρέπει να εκπλήσσει η συγκεκριμένη προτίμησή της.

Επιπλέον, από την αρχή της καριέρας της μια μερίδα της μουσικοκριτικής και του κοινού δεν έκρυβε την περιφρόνησή της προς το πρόσωπό της και αυτό που αντιπροσώπευε.

Το είχε σχολιάσει, μάλιστα, το 2016, στον ευχαριστήριο λόγο της για το βραβείο του Billboard «Γυναίκα της χρονιάς». «Ο κόσμος λέει ότι είμαι αμφιλεγόμενη, αλλά νομίζω ότι το πιο αμφιλεγόμενο πράγμα που έχω κάνει ποτέ είναι να παραμείνω στο παιχνίδι μέχρι σήμερα».

 

Madonna, Maluma - Medellín

Προσωπικά, το «Medellin» μου αρέσει. Είναι ένα ανάλαφρο, fun τραγούδι, με downtempo ρυθμό που χτίζεται μέσα σου με κάθε ακρόαση. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ακούω τη Madonna χαλαρή, να διασκεδάζει με τον εαυτό της. Είναι 60 χρονών πια και δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα σε κανέναν.

Σε παραγωγή του Mirwais, ο τίτλος του αναφέρεται στην πόλη της Κολομβίας όπου μεγάλωσε ο Maluma.

Η «Guardian» δικαίως το αποθεώνει: «Σε αντίθεση με τις περιστασιακές τάσεις που κυνήγαγε στα πιο πρόσφατα άλμπουμ της, "MDNA" και "Rebel Heart". Η Madonna στο "Medellin" αποδεικνύει ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των σημερινών τάσεων, ενώ παράλληλα ενσωματώνει ένα παγκόσμιο στυλ στο δικό της σύμπαν. Φαίνεται ότι το streaming επιταχύνει την ικανότητά της να μεταμορφώνεται».


Ο Maluma, επομένως, που άρχισε να γίνεται γνωστός από το 2010 και η καριέρα του εκτοξεύτηκε μέσα από πλατφόρμες όπως το YouTube και το Spotify ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει για να αφήσει το στίγμα της στη νέα εποχή της μουσικής.

«Ένα φρέσκο πρόσωπο, ό,τι πρέπει για τη γενιά του Instagram», όπως χαρακτηριστικά έγραψαν στο «Rolling Stone».


Η αναρρίχησή του στην κορυφή συνδέεται άμεσα με την ψηφιακή εποχή. Ο ίδιος λέει ότι ήδη, απ' όταν κυκλοφορούσε το πρώτο του single, σκεφτόταν το YouTube ως μέσο προώθησής του. Δεν τον ενδιέφερε ποτέ να το βγάλει σε φυσικό φορμάτ.

Maluma: o 25χρονος Κολομβιανός σούπερ σταρ που γοήτευσε τη Madonna Facebook Twitter
Ο Maluma, άρχισε να γίνεται γνωστός από το 2010 και η καριέρα του εκτοξεύτηκε μέσα από πλατφόρμες όπως το YouTube και το Spotify.


Για έναν ισπανόφωνο μουσικό τέτοια μαζική επιτυχία ήταν αδιανόητη τις προηγούμενες δεκαετίες. Πολύ περισσότερο που προέρχεται από το reggaeton, που θεωρείται κάτι σαν τα σκυλάδικα της Αμερικής και αρκετά μισογύνικο.


Αν και δεν απαρνήθηκε ποτέ τον συγκεκριμένο ήχο, δεν ήθελε να τον ταυτίζουν με αυτόν. Στην πορεία, όμως, πέτυχε κάτι σημαντικότερο, τον εξέλιξε με τις άλλοτε μελωδικές και άλλοτε ωμές ερμηνείες του.

Πέρα από αυτό, σε ένα πιο πρόσφατο κομμάτι του, το «Respuesta», που λέει μαζί με την Αμερικανίδα Becky G, φαίνεται να είναι φουλ υπέρ της γυναικείας χειραφέτησης.


«Μεγάλωσα με αυτό το είδος που κυριολεκτικά έγινε η ίδια μου ζωή. Είναι ένα από αυτά που ερμηνεύω. Είμαι ένας urban περφόρμερ, τραγουδάω reggaeton.

Αν ακούσεις το τελευταίο μου άλμπουμ, το "Pretty boy, dirty boy", υπάρχουν μπαλάντες, μάμπο, μερένγκε, reggaeton και πιο underground πράγματα. Μου αρέσει να είμαι ευέλικτος στις ερμηνείες μου» δήλωνε παλιότερα.


Το πραγματικό του όνομα είναι Juan Luis Londoño Arias και γεννήθηκε το 1994. Το ψευδώνυμό του προέρχεται από τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος της μητέρας του (Marlli), του πατέρα του (Luis) και της μικρότερης αδερφής του (Manuela).

Maluma: o 25χρονος Κολομβιανός σούπερ σταρ που γοήτευσε τη Madonna Facebook Twitter
Δυστυχώς, η συνεργασία τους κατακεραυνώθηκε από τους σκληροπυρηνικούς φαν της Madge.


Όταν ήταν παιδί είχε τόσο ταλέντο στο ποδόσφαιρο που άρχισε να παίζει επαγγελματικά σε μικρότερες κατηγορίες με ομάδες όπως η Atlético National και η Equidad Sports Club.

Με τη μουσική άρχισε να ασχολείται στην εφηβεία του. Στο Λύκειο ξεχώρισε για την καλή φωνή του και τότε ήταν που πολλοί φίλοι του άρχισαν να τον πιέζουν να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς τραγουδιού.


Στα 15 του, παρέα με έναν κολλητό του, έγραψε το «Nο quiero», που έμελλε να γίνει η πρώτη του επιτυχία. Έναν χρόνο μετά ο θείος του τού έκανε δώρο γενεθλίων την ηχογράφησή του σε στούντιο.


Προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Sony με το «Farandulera», που έγινε ραδιοφωνικό hit. Έβγαλε το πρώτο του άλμπουμ, το «Magia», το 2012. Το τραγούδι που τον έκανε όνομα στην Αμερική, όμως, ήταν το «Temperatura».

Maluma: o 25χρονος Κολομβιανός σούπερ σταρ που γοήτευσε τη Madonna Facebook Twitter
Η αναρρίχησή του στην κορυφή συνδέεται άμεσα με την ψηφιακή εποχή.

Το 2019, εκτός του ότι συμμετείχε στο «Madame X», θα κυκλοφορήσει και το τέταρτο άλμπουμ του με τίτλο «11:11».


Για να γυρίσουμε στα κουτσομπολιά, όχι, δεν τα έχει με τη Madonna, ούτε με τη θεία του. Όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, το μοντέλο Natalia Barulich, που γνώρισε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του βίντεο για το «Felices Los 4».

Θα μπορούσε, βέβαια, να τα έχει με τη Madonna. Αυτές τις μέρες άκουσα και το αξεπέραστο ότι αν η Madonna μπορεί ακόμα να κάνει παιδιά, τότε πρέπει να κάνει οπωσδήποτε ένα μαζί του! Στο βίντεο του «Medellin», πάντως, παντρεύονται.

Μουσική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια