Η Αριάνα Γκράντε ήταν η μεγάλη κερδισμένη του 2018 για τη μουσική βιομηχανία

Η Αριάνα Γκράντε ήταν η μεγάλη κερδισμένη του 2018 για τη μουσική βιομηχανία Facebook Twitter
Η Γκράντε δεν φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματα της στα social media, να ζητήσει συγγνώμη αμέσως, αν δει ότι δεν έχει δίκιο σε κάτι, και γι' αυτό ίσως αυτή η 25χρονη πιτσιρίκα έχει κερδίσει την εκτίμηση τα τελευταία χρόνια περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στα μάτια του κόσμου. Φωτο: Dave Meyers
0

«Καμιά καριέρα στην ποπ μουσική δεν πρέπει να έχει ως αποκορύφωμα μια τρομοκρατική επίθεση»: με αυτά τα λόγια ξεκινούσε την κριτική του ο Jon Pareles στους New York Times για το Sweetener, το άλμπουμ της επιστροφής της Αριάνα Γκράντε στην ενεργό δράση και τα τσαρτ.


Το 2017 η καριέρα της σημαδεύτηκε ανεπανόρθωτα από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε συναυλία της στο Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 23 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του τρομοκράτη, και τραυματίστηκαν πάνω από 100, ανάμεσα στα οποία έφηβοι και παιδιά. Ήταν μια από τις πιο φρικτές και ανείπωτες στιγμές στην ιστορία της ποπ μουσικής και συνέβη μόλις δύο χρόνια μετά την τραγωδία στο Bataclan.

Οι followers της στο Twitter πλέον φτάνουν τα 60 εκατομμύρια και ξεπερνούν σε μέγεθος πληθυσμό χωρών όπως η Ιταλία από όπου κατάγεται.


Το όνομα της εκτινάχτηκε μετά από αυτό χωρίς να κυκλοφορήσει καινούργια μουσική. Μέχρι πρότινος, την αντιμετώπιζαν σαν μια κακομαθημένη νεαρή σταρ μια που απασχολούσε κυρίως κουτσομπολίστικα μπλογκ. Συνέκριναν το εύρος της φωνής με αυτό της Μαράια Κάρεϊ και πολύ συχνά στην αρχή της μουσικής της καριέρας, η έντονη ερμηνεία της επισκίαζε τα κομμάτια και ήταν ένας λόγος που ποτέ δεν είχε καθολική αποδοχή από ένα ευρύτερο δημογραφικό κοινό, πέρα από το εφηβικό γυναικείο, όπως π.χ. η Τέιλορ Σουίφτ. Δεν είχε φτάσει στα μεγέθη της, εκτός Αμερικής.

Η Αριάνα Γκράντε ήταν η μεγάλη κερδισμένη του 2018 για τη μουσική βιομηχανία Facebook Twitter
H Αριάνα Γκράντε έναν χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη συναυλία της επέστρεψε στο Μάντσεστερ με μια φιλανθρωπική συναυλία υπέρ των θυμάτων της επίθεσης.


Γεννημένη με το χάρισμα μιας χρυσής φωνής και με ρίζες από την Ιταλία, μεγάλωσε στη Φλόριντα. Οι γονείς της χώρισαν γύρω στα 8 της, πράγμα που την έκανε να αρχίσει ψυχοθεραπεία από πολύ μικρή. Σε ένα σοβαροαστείο tweet, έγραψε ότι της έσωσε την ζωή. Έχει ακόμη έναν αδερφό από τον πρώτο γάμο της μητέρας της. Παιδί-θαύμα, έγινε γνωστή παίζοντας σε παιδικά μιούζικαλ και εφηβικές τηλεοπτικές σειρές.


Το χειρότερο παράπτωμά της ήταν όταν σε ηλικία 21 χρονών μαζί με τον τότε φίλο της άρχισαν να κάνουν πλάκα και να γλείφουν διάφορα ντόνατ σε ένα μαγαζί στην Καλιφόρνια, καθώς περίμεναν έναν υπάλληλο να τους εξυπηρετήσει. Σε κάποια φάση, όταν είδε ένα ντόνατ που δεν της άρεσε, ξεστόμισε τις λέξεις ότι μισεί τους Αμερικάνους και την Αμερική. Το «donutgate» όπως βαφτίστηκε ειρωνικά αυτό το χαζό και αφελές γεγονός, της στοίχισε μια επίσκεψη στο Λευκό Οίκο για να τραγουδήσει μπροστά στην οικογένεια Ομπάμα.

Μπούρδες, κοινώς, αλλά στο μεγάλο άρθρο που της αφιέρωσαν πριν κλείσει το 2018 στην Guardian το θεωρούν κάτι σαν προμπομπό της παράνοιας των μίντια που βλέπουμε να συμβαίνει τελευταία σε σχέση με τους σταρ. Οι followers της στο Twitter πλέον φτάνουν τα 60 εκατομμύρια και ξεπερνούν σε μέγεθος πληθυσμό χωρών όπως η Ιταλία από όπου κατάγεται, σχολίαζε η Elle Hunt.

 

To βίντεο από το «donutgate», όπως βαφτίστηκε ειρωνικά αυτό το χαζό και αφελές γεγονός


Πώς αντιμετωπίζεις έναν καλλιτέχνη που έχει ζήσει μια ανάλογη κατάσταση και πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ο ίδιος; Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση. Γιατί όμως κάποιοι απορρίπτουν τη στάση της Γκράντε ως μη ειλικρινή, κάπως με ξεπερνάει. Δυστυχώς έχουμε ως παράδειγμα και την περίπτωση των Eagles of Death Metal όπου τα μέλη του γκρουπ προτίμησαν να ασπαστούν το σκοτάδι με ακραίες και αμφιλεγόμενες δηλώσεις μετά το Μπατακλάν. Όχι ότι εκπλήσσουν κανέναν οι συγκεκριμένοι. Αντίθετα, η Γκράντε αποφάσισε να διεκδικήσει το δικαίωμα της στην ευτυχία, επιβιώνοντας από μετατραυματικό στρες και το σοκ μιας τέτοιας εμπειρίας. (Η μητέρα της ήταν ανάμεσα στους θεατές στη συγκεκριμένη συναυλία και έψαχνε απεγνωσμένα να μάθει αν η κόρη της ήταν καλά).

Αυτό αποτυπώθηκε μοναδικά στο εναρκτήριο σινγκλ του δίσκου, «Νο Tears Left to Cry», που παρεμπιπτόντως είναι το κομμάτι που ακούστηκε περισσότερο στην Ελλάδα στο Spotify το 2018 από σόλο γυναίκα.

Ξεκινάει δίνοντας σου την αίσθηση ότι θα ακούσεις μια ψυχαναγκαστική μπαλάντα-θρήνο, γρήγορα όμως ο ρυθμός αλλάζει και το τραγούδι μετατρέπεται σε dance anthem με τον κορυφαίο στίχο «Ι'm picking it up, I'm loving, I'm living, I'm picking it up». Μοιάζει σαν η Γκράντε να απαιτεί από τους ακροατές να αγκαλιάσουν την ελπίδα, έναν άλλο, πιο αισιόδοξο τρόπο σκέψης μπροστά στη θλίψη και την καταστροφή, να προτιμήσουν την ζωή.

«Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι τους φαν μου να βλέπουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να πιστεύουν ότι κέρδισε», δήλωνε τότε σε μια συνέντευξη της στο περιοδικό Time. Σύμφωνα με την Guardian δεν προσποιήθηκε ότι ήταν μια εύκολη διαδικασία και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες η ερμηνεία της ωρίμασε. «Εδώ βρίσκεται η ματωμένη μου καρδιά και από πίσω της κρύβεται ένας trap ρυθμός» είχε πει χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο κομμάτι.

 

Νο Tears Left to Cry


Η ζωή όμως έχει ένα περίεργο τρόπο να σε χτυπάει από εκεί που δεν το περιμένεις.


Το 2018 είχε όλα τα συστατικά για να θεωρηθεί μια εξαιρετική χρονιά για τη μικροκαμωμένη σταρ. Έβγαλε το πιο πετυχημένο άλμπουμ της καριέρας της και η προσωπική της ζωή ήταν στα καλύτερα της. Χώρισε από μια τοξική αλλά ουσιαστική σχέση με τον ράπερ Mac Miller που κράτησε δυο χρόνια. Δεν άφησε να την καταβάλει ο χωρισμός και όχι μόνο βρήκε γρήγορα νέο αγαπημένο στο πρόσωπο του κωμικού Pete Davidson, τον αρραβωνιάστηκε κιόλας. Όλα έδειχναν να πηγαίνουν μια χαρά.

Η Αριάνα Γκράντε ήταν η μεγάλη κερδισμένη του 2018 για τη μουσική βιομηχανία Facebook Twitter
H Αριάνα Γκράντε με τον Mac Miller.


Μέχρι που ο Miller βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο εθισμός του τους είχε στοιχίσει την σχέση τους. Ο θάνατός του ήταν ένα σοκ στο μουσικό σύμπαν. Η συμπεριφορά της Γκράντε μετά τον θάνατό του φάνηκε προβληματική στην αρχή. Χώρισε με μάλλον άσχημο τρόπο από τον Davidson και πόσταρε συνέχεια στο Twitter τη θλίψη της για τον χαμό του έρωτα της ζωής της.


Κι όμως η Γκράντε κατάφερε να μαζέψει τα κομμάτια της και σε αυτή την περίσταση. Μετά από τον χωρισμό της κυκλοφόρησε το κομμάτι «Thank you, Next». Αρκετοί σκέφτηκαν ότι θα ήταν ένα diss κομμάτι για τον Davidson και τελικά έπεσαν μπροστά σε ένα τραγούδι που προμόταρε μια τελείως φρέσκια οπτική στις σχέσεις μέσα από την ποπ μουσική. Η Γκράντε ευχαριστούσε στους στίχους όλους τους πρώην της για όσα της πρόσφεραν, ακόμη κι αν η σχέση δεν κράτησε ή την απογοήτευσε.

Με το που έσκασε το βίντεο, το Ίντερνετ έπεσε. Έγινε διαδικτυακό φαινόμενο και κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε διάστημα ωρών.

 

Ariana Grande - Thank you, Next


Δεν υπάρχουν πολλοί μουσικοί που έχουν αλλάξει τόσο δραστικά την εικόνα τους τα τελευταία χρόνια και την άποψη του κόσμου γι' αυτούς. Στη Guardian γράφουν ότι η Γκράντε συμβολίζει την ανάγκη μας για αισιοδοξία και ίσως έχουν δίκιο.

Το σημείο όμως που προσωπικά μου έχει κάνει εντύπωση σε όσα γράφουν σε σχέση με την πορεία της, είναι η αμεσότητα της. Η Γκράντε δεν φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματα της στα social media, να ζητήσει συγγνώμη αμέσως, αν δει ότι δεν έχει δίκιο σε κάτι. Είναι κάτι σπάνιο και εντελώς ανθρώπινο σε σύγκριση με σταρ όπως η Adele, η Beyonce και η Τέιλορ Σουίφτ που προτιμούν να σιωπούν τις περισσότερες φορές και γι' αυτό ίσως αυτή η 25χρονη πιτσιρίκα έχει κερδίσει την εκτίμηση τα τελευταία χρόνια περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, στα μάτια του κόσμου.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ariana Grande: Πραγματικό ταλέντο ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

Μουσική / Ariana Grande: Πραγματικό ταλέντο ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

Με λάθος διαχείριση, η καριέρα της νεαρής pop star με την καταπληκτική φωνή θα μπορούσε να έχει καταστραφεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη συναυλία της στο Μάντσεστερ, όμως εκείνη όχι μόνο κατάφερε να ανακάμψει αλλά δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα από ποτέ.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΚΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM