Krista Papista: η Κύπρια queer pop καλλιτέχνις που τσαντίζει τους «greek bastards»

Krista Papista: η Κύπρια queer pop καλλιτέχνις που τσαντίζει τους «greek bastards» Facebook Twitter
Δεν με πειράζει η κακή κριτική. Την καταλαβαίνω και είναι συνήθως σημάδι ότι η δουλειά σου συζητιέται που μάλλον είναι κάτι καλό.
0

Η Krista Papista είναι μια μουσικός και video artist με έδρα το Βερολίνο. Τo πραγματικό της όνομα είναι Krista Manison και κατάγεται από την Κύπρο. Ασχολείται με τη μουσική από πολύ μικρή, από τα 12 της. Όσον καιρό σπούδαζε στο Λονδίνο, έφτιαχνε ερασιτεχνικά βίντεο που τα ανέβαζε στο YouTube. Η μουσική της είναι queer pop και  καθόλου κακόγουστη όπως συνήθιζε να την χαρακτηρίζει. Τα βίντεο της συχνά παίζουν με το shock value.

Μερικοί ίσως τα χαρακτήριζαν τολμηρά (επειδή συχνά εμφανίζεται γυμνόστηθη) ― βασικά όμως αδιαφορούν κι εναντιώνονται στα ελληνικά στερεότυπα.

Στο Sultana, το νέο της άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε, γίνεται περισσότερο πολιτική και επιτίθεται σε καθετί που την ενοχλεί και την προβληματίζει. Κυρίως παίρνει θέση ενάντια στον εθνικισμό, την ομοφοβία και τον ρατσισμό όπως μας λέει και τα τραγούδια της δεν θα μπορούσαν να βγουν σε πιο κρίσιμη εποχή.

Ο κόσμος πρέπει να είναι ελεύθερος να αναπτύξει τις απόψεις του ανεξάρτητα από τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά που του επιβάλλονται. Υποστηρίζω την διαφορετικότητα στην ανθρώπινη εξέλιξη, το να νοιάζεσαι περισσότερο για τον άλλο ανεξάρτητα από την καταγωγή του.


— Γιατί αποφάσισες να κάνεις ένα τέτοιο άλμπουμ;

Σε μένα είναι προφανής ο λόγος που αυτό το άλμπουμ είναι επικεντρωμένο σε μια τέτοια θεματική σε μια εποχή που ο εθνικισμός και ο φασισμός ανεβαίνει αν και η αλήθεια είναι ότι όταν έγραφα το άλμπουμ αυτές οι έννοιες και έγνοιες ήταν κολλημένες στο υποσυνείδητο μου από παλιά.

Τραγούδια όπως τα 'Greek Bastards', 'Kurdistan' and 'Fantasmata' , 'Soy la chica en el cielo΄, αναφέρονται στον Κυπριακό, Ελληνικό, Κουρδικό και Καταλανικό εθνικισμό.

Εξαιτίας της διπλής υπηκοότητας μου και μεγαλώνοντας στην Κύπρο, είχα ισχυρή την αίσθηση του εθνικισμού από τους Ελληνοκύπριους απέναντι στην Ελλάδα και τους Τουρκο-κύπριους στην Τουρκία που αντιπροσώπευαν περισσότερο την κρίση ταυτότητας και την ανασφάλεια των ανθρώπων εκεί. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι ταυτίζονται με τον εθνικισμό για να καλύψουν τις δικές τους αποτυχίες και τις καταχρήσεις και στην πορεία προσπαθούν να αποδείξουν την δική τους έννοια της εξουσίας και της δικαιοσύνης.

Ο κόσμος πρέπει να είναι ελεύθερος να αναπτύξει τις απόψεις του ανεξάρτητα από τα εθνικιστικά χαρακτηριστικά που του επιβάλλονται. Υποστηρίζω την διαφορετικότητα στην ανθρώπινη εξέλιξη, το να νοιάζεσαι περισσότερο για τον άλλο ανεξάρτητα από την καταγωγή του.

Krista Papista: η Κύπρια queer pop καλλιτέχνις που τσαντίζει τους «greek bastards» Facebook Twitter
Η ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ: Εξαιτίας της διπλής υπηκοότητας μου και μεγαλώνοντας στην Κύπρο, είχα ισχυρή την αίσθηση του εθνικισμού από τους Ελληνοκύπριους απέναντι στην Ελλάδα και τους Τουρκο-κύπριους στην Τουρκία που αντιπροσώπευαν περισσότερο την κρίση ταυτότητας και την ανασφάλεια των ανθρώπων εκεί.

— Τι επιρροές είχες;

Θα ακουστεί αστείο αλλά είμαι περισσότερο επηρεασμένη τελευταία από ποιήματα, ντοκιμαντέρ, κείμενα και ήχους που ακούω στο δρόμο παρά από τραγούδια. Όταν έκανα το άλμπουμ μου στο διαμέρισμα μου στο Λονδίνο διάβαζα πολύ τα έργα του Νίκου Καρούζου, του Arthur Rimbaub, της Suzan Sontag, τα ποιήματα του Καβάφη, τον James Baldwin, μερικά κείμενα για τον εθνικισμό σήμερα και ένας θεός ξέρει τι άλλο.

Παλιότερα ήμουν απόλυτα μαγεμένη από την πανκ μουσική και καλλιτέχνες όπως η Μαρία Κάλας, οι Hole, Arthur Russell, Βιβάλντι, Elliot Smith, Bernard Herrmann, Lena Platonos, Mary and the Boy, Kathleen Hannah, Cat Power, The Specials, κ.α.


— Έχεις μείνει στο Λονδίνο και τώρα στο Βερολίνο. Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις μουσική καριέρα εκεί;

Όσο δύσκολο το φαντάζεσαι, αλλά καμιά φορά είναι εύκολο.

— Κάνεις επίτηδες προκλητικά βίντεο;

Δεν τα βρίσκω τόσο προκλητικά αν και καταλαβαίνω το λόγο που ο περισσότερος κόσμος το κάνει. Υποθέτω ότι με ενδιαφέρει αυτή η πληροφορία επειδή πάντοτε με είλκυε η πρόκληση.

Krista Papista: η Κύπρια queer pop καλλιτέχνις που τσαντίζει τους «greek bastards» Facebook Twitter
Σκηνή από το βίντεοκλιπ Alexandra.


— Γιατί εμφανίζεσαι γυμνόστηθη συνέχεια;

Αν ήμουν άντρας, ίσως δεν θα μου έκανες αυτή την ερώτηση, έτσι; Οπότε γι΄αυτό το λόγο! Στα σοβαρά, όμως, έχω μιλήσει πολύ γι' αυτό στο παρελθόν. Μέχρι σήμερα, στην Αμερική είναι παράνομο για μια γυναίκα να εμφανιστεί γυμνόστηθη σε πάνω από 35 πολιτείες . Οι ίδιοι νόμοι δεν ισχύουν για άντρες. Όταν μια γυναίκα ποστάρει μια τόπλες φωτογραφία της στο Instagram, η φωτογραφία της σβήνεται αυτόματα επειδή παραβιάζει τους κανόνες του. Οι ίδιοι κανόνες δεν ισχύουν για άντρες. Η λογοκρισία για την γυναικεία θηλή προωθεί την ιδέα ότι οι γυναίκες πρέπει να κρύβονται και να αισθάνονται ντροπή για τις θηλές τους ενώ οι άντρες μπορούν να τις επιδεικνύουν όπου θέλουν. Αυτό είναι καθαρά σεξιστικό, αρχαϊκό και άδικο. Η πρόθεση μου είναι να κανονικοποιήσω τις γυναικείες θηλές στη δουλειά μου με το να τις προβάλω χωρίς να αποτελούν το κύριο σημείο της δουλειάς μου.


— Πόσο τολμηρή πρέπει να είσαι για να περάσεις τα μηνύματα που θέλεις;

Σίγουρα, δεν μπορείς να περάσεις αυτό που θέλεις να πεις, με το να το παίζεις εκ του ασφαλούς.


— Πώς αντιδράς στην αρνητική κριτική;

Δεν με πειράζει η κακή κριτική. Την καταλαβαίνω και είναι συνήθως σημάδι ότι η δουλειά σου συζητιέται που μάλλον είναι κάτι καλό. Ομολογώ ότι ήταν αρκετά διασκεδαστικό όταν μου άφηναν εθνικιστικά σχόλια, Έλληνες φασίστες όταν κυκλοφόρησα το βίντεο μου 'Aman aman'. Χάρηκα που τους τσάντισα.

 

KRISTA PAPISTA - AMAN AMAN

— Το χειρότερο πράγμα που άκουσες στις ειδήσεις τελευταία;

Τα περισσότερα νέα είναι απαίσια, οι ψεύτικες ειδήσεις ακόμη χειρότερες.


— Επόμενα σχέδια;

Ένα residency στο Βερολίνο, μια περιοδεία μόλις στήσω ένα σόου (αυτή τη στιγμή δουλεύω πάνω σε αυτό) και ενδεχομένως ένα τρίτο άλμπουμ.


Μπορείς να ακούσεις το Sultana εδώ και εδώ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nicola Lavacca, ο πρώτος σούπερ-σταρ DJ στην Ελλάδα, περιγράφει μια ολόκληρη εποχή

Θρύλοι της νύχτας / Ο Nicola Lavacca, ο πρώτος σούπερ-σταρ DJ στην Ελλάδα, περιγράφει μια ολόκληρη εποχή

Πριν έρθει ο ο Νicola στην Ελλάδα, έλεγες «DJ» και σε ρωτούσαν «τι είναι αυτό;». Η συναρπαστική ιστορία του αρχετυπικού dj, όπως την αφηγείται ο ίδιος στη Φώφη Τσεσμελή.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kendrick Lamar vs Drake: όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το πρόσφατο beef μεταξύ των δυο ράπερ

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
THE LIFO TEAM
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM