ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

DJ Khaled: Όλη η παθογένεια της εμπορικής χιπ-χοπ συγκεντρωμένη σε ένα πρόσωπο

DJ Khaled: Όλη η παθογένεια της εμπορικής χιπ-χοπ συγκεντρωμένη σε ένα πρόσωπο Facebook Twitter
Ο Αμερικανός ράπερ DJ Khaled πρεσβεύει όλα τα κλισέ, τις γραφικότητες και την παθογένεια που μαστίζουν τον χώρο της εμπορικής χιπ-χοπ
1

Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα των πρόσφατων 60ών βραβείων Grammy, ένας εύσωμος, σκουρόχρωμος ράπερ με κόκκινο σακάκι και λευκά αθλητικά παπούτσια μπουκάρει στη σκηνή και ανακοινώνει απειλητικά σε όλους αυτούς που πίστευαν ότι δεν θα εμφανιζόταν ποτέ εκεί πέρα πως γελάστηκαν, ενώ προσκαλεί το κοινό να κάνει σαματά και να σηκώσει τα χέρια του ψηλά.

Το beat μπαίνει, η κάμερα μεταφέρεται στη Rihanna που περπατάει στο κέντρο της πίστας μέσα στο ροζουλί φόρεμά της, τραγουδώντας κάτι που φτάνει στα αυτιά ως «oυά, ουά, ουά», και στη συνέχεια εμφανίζεται ο Bryson Tiller ντυμένος σαν αστικός ποιητής της δεκάρας, ενώ όλη αυτή την ώρα ο πρωταγωνιστής μας ουρλιάζει «put your hands up» και «yeah yeah, yeah», επαναλαμβάνοντας εκνευριστικά τόσο το όνομα των βραβείων όσο και το όνομά του.

Πριν όμως γίνει ο περιβόητος παραγωγός που όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί του, ήταν άλλος ένας φιλόδοξος ράπερ που μεσουρανούσε μεταξύ mainstream και underground, ενώ παράλληλα βολόδερνε χωρίς τύχη ανάμεσα σε περιστασιακά χιτάκια και εφετζίδικες συνεργασίες με μερικούς ήδη φτασμένους ράπερ, όπως ο Kendrick Lamar, ο Kanye West, ο Jay-Z, ο Lil Wayne και ο Rick Ross.

Και αν δεν καταλάβετε ακόμα σε ποιον αναφέρομαι, θα σας βοηθήσω: είναι ο ίδιος τύπος που ονόμασε ένα άλμπουμ του «Suffering from success» γιατί αυτή ήταν η διάγνωση του γιατρού του όταν τον ρώτησε γιατί αραιώνουν τα γένια του, που έκανε δημόσια πρόταση γάμου στη Nicki Minaj για να προωθήσει το νέο του single, μετέδωσε ζωντανά σε Snapchat βίντεο τη γέννηση του γιου του, στον οποίον έχει ανοίξει επίσημο λογαριασμό σε Twitter και Instagram, φημολογείται πως σκότωσε άθελά του ένα άλογο κατά το γύρισμα ενός βίντεο και υπέγραψε τρεις από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περσινής χρονιάς.

Αναφέρομαι φυσικά στον παραγωγό DJ Khaled, τον άνθρωπο που πρεσβεύει όλα τα κλισέ, τις γραφικότητες και την παθογένεια που μαστίζουν τον χώρο της εμπορικής χιπ-χοπ και με την εμφάνισή του στα Grammy για το σούπερ κολλητικό του hit «Wild Thoughts» τα επιβεβαίωσε όλα με τον πιο επώδυνο τρόπο.

Η εμφάνισή του στα βραβείων Grammy 2018 με τη Rihanna και τον Bryson Tiller

Πριν όμως γίνει ο περιβόητος παραγωγός που όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί του, ήταν άλλος ένας φιλόδοξος ράπερ που μεσουρανούσε μεταξύ mainstream και underground, ενώ παράλληλα βολόδερνε χωρίς τύχη ανάμεσα σε περιστασιακά χιτάκια και εφετζίδικες συνεργασίες με μερικούς ήδη φτασμένους ράπερ, όπως ο Kendrick Lamar, ο Kanye West, ο Jay-Z, ο Lil Wayne και ο Rick Ross.

Όλα άλλαξαν όμως το 2015, όταν από ένας αξιοσέβαστος παραγωγός του χώρου μετατράπηκε σε δημόσια περσόνα μέσα από τα αμέτρητα αστεία Snapchat βιντεάκια που ανέβαζε.


Μάλιστα, όταν σε ένα από αυτά ζήτησε από τους followers του να του δώσουν συμβουλές γιατί είχε χαθεί με το jet ski του μέσα στη νύχτα, έγινε viral και τελικά meme σε συγκεκριμένες γωνιές του χαοτικού σύμπαντος των κοινωνικών δικτύων.

Ο DJ Khaled αποδείχτηκε πολύ έξυπνος και εκμεταλλεύτηκε την εκτός μουσικής δράση του στο έπακρον. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταφέρει να φτάσει τους δύο δίσκους του στο Νο 1 του Billboard, να συνεργαστεί με δημοφιλή ονόματα όπως η Beyoncé, ο Justin Bieber και η Rihanna και να ξεπουλήσει το βιβλίο που έγραψε με τίτλο «The Keys», στο οποίο δίνει συμβουλές για μια επιτυχημένη ζωή σε όλους τους επίδοξους αστέρες μέσα από κεφάλαια με γελοίους τίτλους αυτοβελτίωσης του τύπου «Μην παραπονιέσαι» και η «Η ζωή έχει το χρώμα που της δίνεις».

DJ Khaled: Όλη η παθογένεια της εμπορικής χιπ-χοπ συγκεντρωμένη σε ένα πρόσωπο Facebook Twitter
Μέχρι και την περσινή χρονιά που η φήμη του εκτινάχθηκε, ο DJ Khaled είχε κυκλοφορήσει πολλούς δίσκους με διάφορες σημαντικές συμμετοχές, είχε ιδρύσει τη δική του δισκογραφική με το όνομα We The Best Music Group, είχε υπογράψει το δικό του brand ακουστικών και γενικότερα πάλευε να βρει τον δρόμο προς τη μεγάλη επιτυχία. Στη φωτογραφία ο DJ Khaled με τη Rihanna.

Για όλη αυτή την ξαφνική επιτυχία ο ίδιος ο Khaled δήλωσε στο Billboard πως «είμαι απλώς ο εαυτός μου. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες θέλουν να συνεργαστούν μαζί μου όχι μόνο γιατί φτιάχνω καλή μουσική αλλά και λόγω της θετικής ενέργειας και της όμορφης ψυχής μου».

Ο Αμερικανός σταρ γεννήθηκε το 1975 στη Νέα Ορλεάνη ως Khaled Mohamed Khaled από Παλαιστίνιους γονείς, oι οποίοι διαχειρίζονταν μια μεγάλη αλυσίδα ρουχισμού στην πόλη, ενώ τα βράδια έπαιζαν αραβική μουσική σε διάφορες συναθροίσεις με φίλους τους.

Από μικρός άρχισε να αναπτύσσει ενδιαφέρον για τη σόουλ και τη rap, με τους γονείς του να στηρίζουν την κλίση του. Χώθηκε βαθύτερα στον κόσμο της χιπ-χοπ όταν δούλευε σε δισκάδικα της πόλης και ανακάλυπτε δίσκους, ενώ τα βράδια έπαιζε DJ sets και τα χαράματα έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές σε έναν τοπικό πειρατικό σταθμό.

Το 1998 μετακόμισε στο Mαϊάμι καθώς βρήκε δουλειά στον χιπ-χοπ ραδιοφωνικό σταθμό WEDR της Φλόριντα, υιοθετώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Arab Attack, το οποίο άλλαξε αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Μέχρι και την περσινή χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας η φήμη του εκτινάχθηκε, ο DJ Khaled είχε κυκλοφορήσει πολλούς δίσκους με διάφορες σημαντικές συμμετοχές, είχε ιδρύσει τη δική του δισκογραφική με όνομα We The Best Music Group, είχε υπογράψει το δικό του brand ακουστικών και γενικότερα πάλευε να βρει τον δρόμο προς τη μεγάλη επιτυχία, δίχως αποτέλεσμα όμως.


Τελικά, η σαρωτική του παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και η σταδιακή κυριαρχία του χιπ-χοπ στα charts άνοιξαν τον δρόμο για τη συνεργασία του με ακόμη πιο βαριά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας.

 

DJ Khaled - I'm the One ft Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper, Lil Wayne

Στο «I'm the οne» έβαλε στο ίδιο δωμάτιο τους Justin Bieber, Lil Wayne, Quavo και Chance The Rapper για να φτάσει στο Νο 1 του Billboard, ενώ σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία δουλεύοντας με τη Rihanna στο «Wild Thoughts», ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια της περσινής χρονιάς, μαζί με το «Despacito».

Δεν γίνεται όμως να μην υιοθετήσει κανείς κριτική στάση απέναντι στο μοντέλο του ράπερ που πρεσβεύει ο DJ Khaled. Σε μια πραγματικότητα όπου υπάρχουν οι Kendrick Lamar, Tyler The Creator, Vince Staples και άλλοι ράπερ που πάνε το είδος μπροστά, προσωπικότητες σαν τον DJ Khaled επιμένουν να συσχετίζουν το χιπ-χοπ με τα κλισέ μιας άλλης, ξεπερασμένης εποχής: τα κιτς samples, τις στερεοτυπικές ρίμες, τις χρυσές αλυσίδες, τις γκόμενες με μαγιό δίπλα σε πισίνες και τις ανοιχτές σαμπάνιες στα πίσω καθίσματα πανάκριβων αμαξιών.

Αν το χιπ-χοπ είναι το τελευταίο επαναστατικό μουσικό κίνημα που αντικρίζει κατάματα το τώρα και οι εκπρόσωποί του έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη γενιά τους, τότε ο DJ Khaled είναι ένα από αυτά τα κινούμενα κλισέ που κρατάνε το χιπ-χοπ πίσω και το αμαυρώνουν σε μαζική κλίμακα με την παρουσία τους.

Αλλά τι να κάνουμε, κάποια ονόματα πιάνουν στο mainstream για κάποιον πολύ καλό λόγο.

Μουσική
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς ο Drake αλλάζει τη μουσική βιομηχανία με τα mixtapes του

Μουσική / Πώς ο Drake αλλάζει τη μουσική βιομηχανία με τα mixtapes του

Το «More Life» του Καναδού ράπερ ήταν το πιο «πολυ-ακουσμένο» άλμπουμ, βάσει του συνδυασμού φυσικών πωλήσεων, streams και downloads. Κι όλα αυτά χωρίς να είναι καν ένα επίσημο άλμπουμ αλλά ένα mixtape. O ίδιος ο Drake το χαρακτήρισε απλώς «μια playlist».
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Τι είναι ο νέος δίσκος του Eminem; Επίδειξη μεγαλομανίας ή ένα αιχμηρό μανιφέστο;

Μουσική / Τι είναι ο νέος δίσκος του Eminem; Επίδειξη μεγαλομανίας ή ένα αιχμηρό μανιφέστο;

Πώς γίνεται ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα στη σημερινή, παγκόσμια κυριαρχία του χιπ-χοπ ως του δημοφιλέστερου μουσικού είδους των νέων να ακούγεται τόσο εκτός πραγματικότητας;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΚΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM
«Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Μουσική / «Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Το χρονικό της μετεωρικής ανόδου του Sean Combs, διάσημου και ως Puff Daddy ή P.Diddy, στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της show business, πριν από τον πρόσφατο καταιγισμό αγωγών εναντίον του για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα.
THE LIFO TEAM