Πώς κατάφερε η Rita Ora να κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία με ένα μόνο άλμπουμ;

Πώς κατάφερε η Rita Ora να κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία με ένα μόνο άλμπουμ; Facebook Twitter
Η Rita Ora. Τα δέκα χρόνια παρουσίας της στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας έχουν αποφέρει μόνο ένα ντεμπούτο άλμπουμ, το οποίο από μόνο του δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αγάπη, τα χρήματα και τη μαζική αποδοχή που απολαμβάνει στη χώρα της.
2

H Rita Ora είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις δημοσίων προσώπων που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει εύκολα γιατί είναι τόσο πετυχημένα. Τα δέκα χρόνια παρουσίας της στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας έχουν αποφέρει μόνο ένα ντεμπούτο άλμπουμ, το οποίο από μόνο του δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αγάπη, τα χρήματα και τη μαζική αποδοχή που απολαμβάνει στη χώρα της.

Ωστόσο, οι έξυπνες συμμετοχές σε τραγούδια άλλων μουσικών, η σχέση με τον Calvin Harris, η συνεργασία με την Adidas και η συμμετοχή της σε διάφορα μουσικά διαγωνιστικά σόου ως κριτής ή προπονήτρια έχουν αναδείξει τη Rita Ora σε μία από τις πιο δημοφιλείς, καλοπληρωμένες και εμπορικά επιτυχημένες ποπ σταρ του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα, έχοντας 16 singles στο Τop 40 του νησιού, 11 εκ των οποίων έχουν φτάσει μέχρι και τη δεκάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων των παραπάνω είναι πως ενώ το 2016 δεν κυκλοφόρησε κανένα τραγούδι, κατάφερε να βγάλει 3 εκατομμύρια λίρες από διαφημίσεις, μικρές συμμετοχές σε ταινίες, εμπορικές συνεργασίες και λοιπά πρότζεκτ. Η αλήθεια είναι όμως πως έχει καταφέρει να φτάσει στην κορυφή, ξεπερνώντας πολλές τρικλοποδιές που της έβαλε η ζωή.

Εν αναμονή του προσεχούς, δεύτερου άλμπουμ της, το οποίο θα την βγάλει σε μεγάλο tour στο νησί την άνοιξη, δηλώνει στην «Guardian» «πιο ορεξάτη από ποτέ γι' αυτό που της προσφέρει τη μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση, τη μουσική».

Η Rita Ora γεννήθηκε το 1990 στην Πρίστινα της τότε Γιουγκοσλαβίας (σήμερα είναι η πρωτεύουσα του Κοσόβου) από Αλβανούς γονείς, με το επίθετό της να σημαίνει «χρόνος» στα αλβανικά.

Όταν ήταν ακόμη ενός έτους, αναγκάστηκαν, λόγω του πολέμου, να φύγουν οικογενειακώς, μαζί με τα δυο αδέλφια της, από τη χώρα και να εγκατασταθούν αρχικά σε μια φτωχή γειτονιά του Δυτικού Λονδίνου.

Η μητέρα της σπούδαζε ψυχίατρος και ο πατέρας της δούλευε διπλοβάρδιες σε μια παμπ για να τα βγάλουν πέρα.

Έκαναν τα αδύνατα δυνατά και κατάφεραν να την στείλουν σε ιδιωτικό σχολείο, όπου γρήγορα ανακάλυψε την αγάπη της για το τραγούδι.

Μόλις στα 16 της πήρε την πρωτοβουλία και έκλεισε ραντεβού με τη manager νέων καλλιτεχνών Sarah Stenett, η οποία κατάφερε αφενός να την αποτρέψει από το να συμμετάσχει σε talent show με στόχο τη Eurovision και αφετέρου να της κλείσει συμβόλαιο με τη νεοσύστατη δισκογραφική του Jay-Z, Roc Nation.

 

DJ Fresh ft. Rita Ora - Hot Right Now

To 2012 σημείωσε το πρώτο της Νο 1 στο πλευρό του DJ Fresh με το κομμάτι «Hot right now», ενώ το ίδιο έτος κυκλοφόρησε και το ομότιτλο R&B ποπ ντεμπούτο της, μέσα από το οποίο βγήκαν τέσσερα πολύ επιτυχημένα singles.


Ενώ λοιπόν το 2014 άρχισε να δουλεύει πάνω στο νέο της άλμπουμ και να το προωθεί δυναμικά με την τρομερή επιτυχία «I will never let you down», δύο γεγονότα ανέτρεψαν την ανοδική της πορεία και την κυκλοφορία του άλμπουμ.


Αρχικά, χώρισε με τον Calvin Harris, ο οποίος απέσυρε όλα τα τραγούδια που είχε γράψει (και ήταν πολλά) για το άλμπουμ της πρώην συντρόφου του, με αποτέλεσμα η Rita Ora να μείνει με πολύ λίγα κομμάτια στη διάθεσή της.

Πώς κατάφερε η Rita Ora να κάνει τόσο μεγάλη επιτυχία με ένα μόνο άλμπουμ; Facebook Twitter
Η Rita Ora με τον Calvin Harris. Όταν χώρισαν εκείνος απέσυρε όλα τα κομμάτια που είχε γράψει για το άλμπουμ της με αποτέλεσμα να μείνει με πολύ λίγα στη διάθεσή της.


Τα νέα τραγούδια που έγραψε δεν άρεσαν στους ιθύνοντες της Roc Nation, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να μείνουν δυσαρεστημένες από τη μεταξύ τους συνεργασία: η Rita Ora δεν άντεχε άλλο τη δημιουργική λογοκρισία κι επιθυμούσε τη λύση του συμβολαίου της, ενώ η Roc Nation κατηγορούσε τη Βρετανίδα πως όλα αυτά τα χρόνια είχε κυκλοφορήσει μόνο ένα άλμπουμ και η προσπάθειά της να φύγει από το roster της εταιρείας ήταν παράνομη.

Τελικά, το όλο θέμα πήγε στα δικαστήρια, με τις δυο πλευρές να τα βρίσκουν το 2016.

Μπορεί η μουσική δράση της Rita Ora να ήταν ελάχιστη όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν έμεινε αδρανής. Έτσι, έπαιξε έναν μικρό ρόλο στην ταινία «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι», συμμετείχε σε διαφημιστικά της Coca-Cola και της Samsung, συνεργάστηκε με την Adidas και την Tezenis και έγινε προπονήτρια στο «The Voice».

Γενικά έβγαλε πολλά χρήματα, μάλιστα σχολίασε: «Είμαι μουσικός 360 μοιρών, χρειάζεται να κάνω τα πάντα σε αυτή την απαιτητική πραγματικότητα».


Το 2017 η Rita Ora πραγματοποίησε το μεγάλο τραγουδιστικό comeback της. Υπέγραψε νέο συμβόλαιο στον δισκογραφικό κολοσσό Atlantic και τα δύο νέα τραγούδια της «Your Song» (με την υπογραφή του συνήθη ύποπτου Ed Sheeran) και «Anywhere» σκαρφάλωσαν μέχρι το νο 7 και το νο 2 των βρετανικών charts αντίστοιχα.

 

Rita Ora - Anywhere

Εν αναμονή του προσεχούς, δεύτερου άλμπουμ της, το οποίο θα την βγάλει σε μεγάλο tour στο νησί την άνοιξη, δηλώνει στην «Guardian» «πιο ορεξάτη από ποτέ γι' αυτό που της προσφέρει τη μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση, τη μουσική».

Όλα αυτά τα χρόνια η Rita Ora δεν παρέλειψε να ασχοληθεί και με τη φιλανθρωπική δράση, έχοντας συνεργαστεί με την Unicef, οργανισμούς για την πρόληψη του καρκίνου, κέντρα προσφύγων και άλλα ιδρύματα με κοινωνικό έργο.


Παράλληλα, έχει δώσει μεγάλη σημασία στη διατήρηση και στη σύσφιξη της σχέσης της με την πραγματική της πατρίδα, το Κόσοβο, με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί «επίτιμη πρεσβευτής» του Κοσόβου στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκφωνώντας μέρος του ευχαριστήριου λόγου της στα αλβανικά.


Απ' ό,τι φαίνεται, η Rita Ora έχει λειτουργήσει ως πρότυπο και για μία άλλη κοπέλα με αλβανικές ρίζες που εξελίσσεται στην απόλυτη νεανική σταρ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο λόγος, φυσικά, για την Dua Lipa, που μαζί με τη Rita Ora μοιάζουν πανέτοιμες να πρωταγωνιστήσουν στα βρετανικά charts το 2018.

Μουσική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Μια διόρθωση: η Rita Ora συμμετείχε κανονικά στο reality του 2009 του Andrew Lloyd Webber για την εύρεση ερμηνευτή ή ερμηνεύτριας για το τραγούδι που είχε γράψει μαζί με την Diane Warren και που θα εκπροσωπούσε το Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη τη χρόνια στη Eurovision, πέρασε στη τελική φάση αλλά αποχώρησε οικειοθελώς (υπάρχει βίντεο με τις οντισιόν αλλά και την αποχώρηση της στο YouTube) διότι όντως όπως αναφέρει το άρθρο είχε καταφέρει να κλείσει ραντεβού με τη Sarah Stennet, η οποία ήταν αυτή που την συμβούλευσε να αποχωρήσει από το reality, διότι στην Αγγλία η μουσική βιομηχανία θεωρεί τελειως καταστρεπτικό να έχεις συμμετάσχει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό - πριν λίγο καιρο η Έλενα Παπαρίζου ανέφερε ότι σε ραντεβού που είχε κάνει στην Αγγλία λίγο μετά τη νίκη της στο διαγωνισμό για προώθηση κάποιου αγγλόφωνου single στη χώρα, κατάφερε να κλείσει μόλις ένα ραντεβού με manager που όταν έμαθε ότι έχει κερδίσει το διαγωνισμό της Eurovision της είπε πως είναι ότι χειρότερο για πιθανή καριέρα στην Αγγλία και δεν της άφησε κανένα περιθώριο συνεργασίας...