Το παλιόπαιδο ο Εντ (που έγινε ο μεγαλύτερος ποπ σταρ του πλανήτη)

Το παλιόπαιδο ο Εντ (που έγινε ο μεγαλύτερος ποπ σταρ του πλανήτη) Facebook Twitter
Κάποιοι σκληροπυρηνικοί ρόκερ θα τον χαρακτήριζαν βαρετό. Το σεξ, τα ναρκωτικά και τα σκάνδαλα απλώς λάμπουν διά της απουσίας τους από τη ζωή του.
3

Ο Εd Sheeran είναι ο μεγαλύτερος ποπ σταρ στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή. Μπορεί να μη γουστάρεις καθόλου τη γλυκανάλατη και ευκολοχώνευτη μουσική του, μπορεί να μη γουστάρεις τη φάτσα του ή το χρώμα των μαλλιών του ή οτιδήποτε άλλο πάνω του, αλλά δεν μπορείς να αμφισβητήσεις τα νούμερα που κάνει. Και οι αριθμοί λένε ότι φέτος «πούλησε» όσο κανένας άλλος άνδρας συνάδελφός του.

Στο Spotify αναδείχτηκε ο καλλιτέχνης της χρονιάς με τα περισσότερα streams παγκοσμίως. Τα νούμερα είναι αστρονομικά. Το άλμπουμ του παίχτηκε 3,1 δισεκατομμύρια φορές και το «Shape of You», το πρώτο σινγκλ από αυτό το άλμπουμ, έκανε ρεκόρ με τα πιο πολλά streams ‒πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια‒ που έχουν γίνει ποτέ στην πλατφόρμα.

Υπολογίζεται ότι ακούνε τη μουσική του κάθε μήνα περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι στη δεύτερη θέση μέχρι στιγμής μετά την Taylor Swift σε πωλήσεις με το «÷ (divide)», το τρίτο επίσημο άλμπουμ του που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο και έχει ως τίτλο του το σύμβολο της διαίρεσης (τα προηγούμενα δύο είχαν της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού).

Ο Εd Sheeran είναι ο μεγαλύτερος ποπ σταρ στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή. Μπορεί να μη γουστάρεις καθόλου τη γλυκανάλατη και ευκολοχώνευτη μουσική του, μπορεί να μη γουστάρεις τη φάτσα του ή το χρώμα των μαλλιών του ή οτιδήποτε άλλο πάνω του, αλλά δεν μπορείς να αμφισβητήσεις τα νούμερα που κάνει.

Πρόσφατα, η συνεργασία του με την Beyonce στο κομμάτι «Perfect» τον ξαναπήγε στην κορυφή των βρετανικών charts, ενώ ανεβαίνει σταθερά και στο Billboard ‒ μέχρι στιγμής είναι στην τρίτη θέση. Έως το τέλος της χρονιάς υποθέτω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα νούμερα. Εξάλλου, δεν μπορείς να αποφύγεις την επιτυχία του όταν γράφεις ή συζητάς γι' αυτόν – ίσως πιο άνετα μπορείς να αποφύγεις τη μουσική του, που λέει ο λόγος, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, κι αυτό είναι δύσκολο επειδή παίζεται παντού.

 

To «Perfect», η φετινή συνεργασία του με την Beyonce.

 
Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο που παρατήρησε ο Alexis Petridis στη μεγάλη συνέντευξη που του έκανε στην «Guardian» όταν κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ του ήταν ότι τα charts ήταν γεμάτα με δίσκους που ακουγόντουσαν σαν να τους έγραψε αυτός. Όντως, δύο μεγάλα ξεχωριστά hits των Robbie Williams και Weeknd ήταν δικά του.

Στο ίδιο άρθρο ο Sheeran δήλωσε ότι έγραψε τόσο πολλά τραγούδια για το «÷» που δεν ήξερε τι να τα κάνει και τα έδωσε από εδώ κι από κει. Την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και στο προηγούμενο άλμπουμ του, το «x». Υποστήριξε ότι έγραψε περίπου 120 κομμάτια για να καταλήξει μόνο σε 12 και κάποια από αυτά τα έδωσε σε άλλους.

Επίσης, φέτος συνεργάστηκε και με την Taylor Swift στο «Reputation», αλλά συμμετέχει και στο ένατο πολυαναμενόμενο νέο άλμπουμ του Eminem που θα βγει σε λίγες μέρες.

Εκτός, όμως, από τις πωλήσεις, είναι και από τους πιο πολυσυζητημένους μουσικούς που υπάρχουν εκεί έξω. Συνήθως σχολιάζεται το παραμικρό που συμβαίνει στη ζωή του. Από την αρχή της χρονιάς το όνομά του είναι σχεδόν κάθε μήνα στις ειδήσεις και όχι μόνο μία φορά. Πότε για το άλμπουμ που κυκλοφόρησε, πότε για το ότι πριν από μερικούς μήνες είχε ένα μικρό ατύχημα με το ποδήλατο, πότε για το παράσημο που του έδωσε τις προάλλες ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας.

 

Aπό το βίντεο που έκανε για την Comic Relief στη Λιβερία

Το τελευταίο νέο που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κόσμου σχετικά με αυτόν είναι ένα βίντεο που έκανε για την Comic Relief (γνωστή βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση) στη Λιβερία και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Είπαν ότι είναι poverty porn (πορνό της φτώχειας). Προς υπεράσπισή του, η αρθρογράφος Victoria Coren Mitchell έγραψε ένα κείμενο-ύμνο στην ανθρώπινη ηλιθιότητα στην «Guardian». Με λίγα λόγια, χαρακτήριζε τους επικριτές τους υπέρτατους βλάκες.


Κατά μία έννοια, έχει δίκιο. Δεν μπορώ να φανταστώ τι σκέφτεται κάποιος όταν κριτικάρει με αυτό τον τρόπο έναν τόσο δημοφιλή μουσικό που αποφάσισε να στηρίξει έναν φιλανθρωπικό σκοπό. Με όση αφέλεια κι αν το έκανε, είναι τουλάχιστον γελοίο να του τη λες τη στιγμή που πάει να κάνει κάτι καλό και που σίγουρα θα ανοίξει μερικά πορτοφόλια.


Η αλήθεια είναι όμως ότι ακόμα κι αν έχεις σιχαθεί να τον βλέπεις, δεν μπορείς να του προσάψεις και πολλά. Είναι ένας από τους λιγότερο αμφιλεγόμενους μουσικούς της γενιάς του. Ώρες-ώρες αναρωτιέσαι αν ο τύπος έχει γεννηθεί για να μην προκαλεί. Αλλιώς, έχει προσλάβει την καλύτερη ομάδα publicists στην πιάτσα. Το πιο ακραίο περιστατικό που έχει να διηγηθεί από τις εμπειρίες του στο jet-set είναι όταν χαζολογούσαν μεθυσμένοι με τον Justin Bieber και τον χτύπησε κατά λάθος στο πρόσωπο με ένα μπαστούνι του γκολφ.

Το παλιόπαιδο ο Εντ (που έγινε ο μεγαλύτερος ποπ σταρ του πλανήτη) Facebook Twitter
O Ed Sheeran συνεργάστηκε με την Taylor Swift στο «Reputation», αλλά συμμετέχει και στο ένατο πολυαναμενόμενο νέο άλμπουμ του Eminem που θα βγει σε λίγες μέρες.

Κάποιοι σκληροπυρηνικοί ρόκερ θα τον χαρακτήριζαν βαρετό. Καλά, δεν χρειάζεται να είσαι και σκληροπυρινικός ρόκερ για να τον χαρακτηρίσεις έτσι. Το σεξ, τα ναρκωτικά και τα σκάνδαλα απλώς λάμπουν διά της απουσίας τους από τη ζωή του. Στην περίπτωσή του, συμβαίνει το εντελώς αντίθετο απ' ό,τι έχεις συνηθίσει όταν διαβάζεις για νεαρούς σταρ.


Αποκάλυψε, βέβαια, πρόσφατα ότι είχε μπλέξει για ένα διάστημα με παραισθησιογόνες ουσίες επειδή δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη διασημότητά του. Γι' αυτόν το λόγο απείχε από τα φώτα της δημοσιότητας τελευταία. Ξεπέρασε το πρόβλημά του με τη βοήθεια της φίλης του που ήταν συμμαθήτριά του. Είναι εξωφρενικά clean-cut!

Το μοναδικό του παράπτωμα που προκάλεσε μεγάλη φασαρία ήταν με το «Game of Thrones» το καλοκαίρι. Στην ουσία, πάλι δεν έκανε τίποτα, απλώς εμφανίστηκε για λίγα λεπτά σε ένα επεισόδιο της σειράς επειδή οι παραγωγοί δεν ήθελαν να χαλάσουν το χατίρι της Arya/MaisieWilliams που είναι ο αγαπημένος της τραγουδιστής. Το τρολάρισμα που έφαγε στο Twitter γι' αυτό το cameo ο κακομοίρης ήταν τόσο μαζικό, που αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά τον λογαριασμό του. Είναι από τις μόνες φορές που αποδείχτηκε ότι η επιτυχία και η δημοφιλία του «Game of Thrones» ξεπερνάει οτιδήποτε αυτήν τη στιγμή στον κόσμο – τους ποπ σταρ, σίγουρα.

Ο Ed Sheeran γεννήθηκε μέσα σε καλλιτεχνική οικογένεια με ρίζες από την Ιρλανδία. Έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό. Ο πατέρας του ήταν εικαστικός επιμελητής και πανεπιστημιακός και η μητέρα του σχεδιάζει κοσμήματα. Είναι μόνο 26 χρονών.


Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός το 2011, μόλις υπέγραψε στην αμερικανική Asylum Records. Παράτησε το πανεπιστήμιο για να ασχοληθεί με τη μουσική. Η φήμη του χτίστηκε σταδιακά μέσα από το YouTube. Μέχρι τότε είχε κυκλοφορήσει μόνο διάφορα EΡs, αλλά είχε καταφέρει να συνεργαστεί με την αφρόκρεμα του grime. Η πορεία του είναι εντυπωσιακή.

Το παλιόπαιδο ο Εντ (που έγινε ο μεγαλύτερος ποπ σταρ του πλανήτη) Facebook Twitter
Όταν το 2013 προτάθηκε για Grammy καλύτερου τραγουδιού, μεσολάβησε ο Elton John για να μπορέσει να ερμηνεύσει το «A Team» στην τελετή. Μάλιστα, ο sir Elton τον συνόδευσε στη σκηνή παίζοντας πιάνο.

Σε δύο μόνο χρόνια άρχισε να κάνει sold-out εμφανίσεις στην Αμερική και να γεμίζει χώρους 6.000-9.000 ατόμων. Έβγαινε μόνος στη σκηνή με μια κιθάρα. Όταν το 2013 προτάθηκε για Grammy καλύτερου τραγουδιού, μεσολάβησε ο Elton John για να μπορέσει να ερμηνεύσει το «A Team» στην τελετή. Μάλιστα, ο sir Elton τον συνόδευσε στη σκηνή παίζοντας πιάνο. Η καριέρα του απογειώθηκε όταν άρχισε να ανοίγει τις συναυλίες της Taylor Swift την ίδια χρονιά στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της.

Φαίνεται απίθανο για ένα απλό παιδί που μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη της Αγγλίας να μην έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα με τόση επιτυχία. Στις συνεντεύξεις, αντίθετα, φαίνεται αρκετά προσγειωμένος και συμπαθής, ακόμα περισσότερο όταν προσπαθεί να δικαιολογήσει τις φιλίες του με διάσημους.


«Είμαι ένας πιτσιρικάς από το Σάφολκ, καθόλου όμορφος, που στην κυριολεξία μεγάλωσε στη μέση του πουθενά και τώρα έχω την ευκαιρία να πάω στο Χόλιγουντ, όπου οι άνθρωποι που έβλεπα στην τηλεόραση μεγαλώνοντας θέλουν να κάνουμε παρέα. Αισθάνομαι ενθουσιασμένος και δεν με νοιάζει τι σκέφτεται ο κόσμος. Ο καθένας θα έκανε το ίδιο αν ήταν στη θέση μου» λέει.


Στην εκπομπή της Ellen DeGeneres όπου εμφανίστηκε τελευταία δήλωσε πως το 2017 δεν ήταν η χρονιά του επειδή προτάθηκε μόνο για δύο Grammy (σοβαρέψου, ρε Sheeran). Η αλήθεια είναι ότι οι μουσικοκριτικοί κατακρεούργησαν τον φετινό του δίσκο. Δεν φαίνεται να πείθονται ούτε από την αθώα και ταπεινή περσόνα που παρουσιάζει μέσα από τη μουσική του, αλλά με τέτοια νούμερα, όπως είπαμε, είναι πραγματικά αδύνατο να τον αγνοήσεις. Βασικά, θέτει για άλλη μια φορά το αιώνιο ερώτημα: είναι η mainstream μουσική κακή επειδή ακριβώς είναι εμπορική;

 

O Ed Sheeran στην εκπομπή της Ellen DeGeneres

Μουσική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ed Sheeran αποκάλυψε τη μάχη του με την κατάχρηση ουσιών και εξήγησε τι ήταν αυτό που τον έσωσε

Πολιτισμός / Ο Ed Sheeran αποκάλυψε τη μάχη του με την κατάχρηση ουσιών και εξήγησε τι ήταν αυτό που τον έσωσε

Ο βραβευμένος με grammy καλλιτέχνης εξήγησε ότι κατάφερε να ξεφύγει από τη «σκοτεινή πλευρά της δόξας» χάρη στην αγάπη του για τη μουσική αλλά και τη σύντροφό του, Cherry Seaborn

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM