Δεν είναι cartoon, είναι ο Mac DeMarco, η πιο cult φιγούρα της μουσικής γενιάς των χίπστερ

Δεν είναι cartoon, είναι ο Mac DeMarco, η πιο cult φιγούρα της μουσικής γενιάς των χίπστερ Facebook Twitter
Ντύνεται σαν cartoon της αμερικανικής τηλεόρασης, ηχογραφεί δίσκους φορώντας μόνο εσώρουχα, καπνίζει μανιωδώς τσιγάρα μέσα από το μεγάλο κενό των δύο μπροστινών του δοντιών και όλη του η ύπαρξη μοιάζει με ένα ζωντανό κινούμενο meme.
0

O Mac DeMarco είναι η πιο cult φιγούρα της μουσικής γενιάς των χίπστερ: ένας προσιτός rock star της διπλανής πόρτας που έχει δημιουργήσει μία από τις πιο ισχυρές βάσεις φανατικών οπαδών παγκοσμίως, που είναι ικανοί να φτάσουν στα άκρα γι' αυτόν.

Ντύνεται σαν cartoon της αμερικανικής τηλεόρασης, τρολάρει τακτικά καλοπροαίρετους δημοσιογράφους που τον λατρεύουν, ηχογραφεί δίσκους φορώντας μόνο εσώρουχα, ανεβάζει μερικά από τα πιο άκυρα βιντεάκια που υπάρχουν στο YouTube, καπνίζει μανιωδώς τσιγάρα μέσα από το μεγάλο κενό των δύο μπροστινών του δοντιών και όλη του η ύπαρξη μοιάζει με ένα ζωντανό κινούμενο meme.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη του πλευρά, η φαινομενικά σοβαρή. «Προσπαθώ να κρατήσω σε μια ισορροπία τη δημόσια περσόνα μου με τον πραγματικό Mac, διαφορετικά θα οδηγηθώ στο τρελοκομείο» είχε σχολιάσει πρόσφατα σε μια συνέντευξη στους «New York Times».


Αυτή η πιο αυθεντική πτυχή του φανερώνεται κυρίως μέσα από τους πέντε δίσκους του (τρεις μεγάλης διάρκειας και δύο mini albums), οι οποίοι χαρακτηρίζονται από soft-rock ήχο (ο ίδιος τον προσδιορίζει ως jizz-jazz) και αυτοβιογραφικούς στίχους που αφορούν την αγαπημένη του μάρκα τσιγάρων, τη σχέση του με τον πατέρα του, την αγάπη για την κοπέλα του και τον φόβο του για τον θάνατο.

Ακόμα κι αν η μουσική του Καναδού δεν σας κάνει αίσθηση, οι συναυλίες του είναι από μόνες του ένας λόγος για να ασχοληθείς μαζί του: κάνει συνεχώς «βουτιές» στο κοινό, ανεβάζει κόσμο στη σκηνή για να παίξει λίγο με την κιθάρα του και παίρνει θεατές στους ώμους του για να τραγουδήσουν μαζί του.


Μπορεί να θολώνει συνειδητά την εικόνα του και να μην μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πού τελειώνει ο γελοίος, σαρκαστικός Mac και πού ξεκινάει ο τρυφερός, συνειδητοποιημένος 27χρονος του τελευταίου του άλμπουμ, αλλά το μόνο πράγμα που παραμένει σταθερό είναι η παράνοια που κυριαρχεί στις συναυλίες του.


Λίγο πριν απολαύσουμε την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα ως headliner της δεύτερης μέρας του Winter Plisskën Festival, αυτά είναι τα δέκα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για ένα από τα πιο απρόσμενα είδωλα της μεταμοντέρνας μουσικά εποχής μας.

Δεν είναι cartoon, είναι ο Mac DeMarco, η πιο cult φιγούρα της μουσικής γενιάς των χίπστερ Facebook Twitter
Ο DeMarco σε πολλές περιπτώσει τρολάρει με απίστευτη επιτυχία τους δημοσιογράφους: μια φορά είχε πει πως η κοπέλα του είχε, δυστυχώς, πεθάνει, σε μια άλλη συνέντευξη δεν το είχε χοντρύνει τόσο και είπε απλώς πως είχαν χωρίσει.

• Ο McBriare Samuel Lanyon «Mac» DeMarco, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1990 στο Ντάνκαν και μεγάλωσε στο Έντμοντον του Καναδά. Αρχικά λεγόταν Vernor Winfield McBriare Smith IV, όνομα που πήρε από τον προπάππου του Vernor Smith, ο οποίος κάποτε ήταν υπουργός Συγκοινωνιών του Καναδά, αλλά η μητέρα του το άλλαξε στο σημερινό του. Ο πατέρας του ήταν συνεχώς απών, εθισμένος στο αλκοόλ και την χαρτοπαιξία, και ουσιαστικά μεγάλωσε μαζί με τον αδερφό του Hank, που σήμερα είναι επαγγελματίας χορευτής μπαλέτου, και τη μητέρα του Agnes. Οι τρεις τους πέρναγαν πολύ χρόνο μαζί βλέποντας «Power Rangers» και τρώγοντας χάμπουργκερ.

• Ο Mac DeMarco έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία και ήδη από το λύκειο έπαιζε σε πάρα πολλές μπάντες, ανάμεσα στις οποίες και οι indie rockers Meat Cleavers, το alternative R&B σχήμα The sound of love και οι post-punkers Outdoor Miners. Όταν αποφοίτησε, έπιασε δουλειά για λίγο καιρό ως φούρναρης, πριν μετακομίσει το 2008 στο Βανκούβερ. Εκεί έφτιαξε μια noise garage μπάντα, τους Makeout Videotape, με τους οποίους κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τίτλο «Heat Wave» το 2009 σε δική του παραγωγή. Ο δίσκος ξεπούλησε τα 500 αντίτυπά του και η μπάντα έκανε περιοδεία μαζί με τους εκκολαπτόμενους τότε, «ανθεμικούς» ρόκερ Japandroids.

• Επιθυμώντας να κάνει μια νέα αρχή, ο DeMarco επέλεξε ως επόμενο τόπο διαμονής του το Mόντρεαλ, όπου και πήγε το 2011 για να δοκιμάσει την τύχη του ως σόλο καλλιτέχνης. Μέχρι να υπογράψει συμβόλαιο με την indie δισκογραφική Captured Tracks το 2012 αναγκάστηκε να δουλέψει σε κατασκευαστικές εταιρείες πεζοδρομίων αλλά και να συμμετάσχει σε ιατρικά πειράματα για να βγάλει μερικά χρήματα.

Τελικά, κυκλοφόρησε το πρώτο του mini album με τίτλο «Rock'n'Roll Night Club» τον Ιανουάριο του 2012, μέσω του οποίου αγκάλιασε μια queer περσόνα που μιμούνταν τη φωνή του Έλβις Πρίσλεϊ και έπαιζε glam rock, κάνοντας τελικά τους κριτικούς να τον παρομοιάσουν με τον Ariel Pink και τον Lou Reed. Έχει πλάκα πως στο κομμάτι «106.2 Breeze Fm» ακούγεται ένα απόσπασμα από το ελληνικό ραδιόφωνο που λέει «Είναι η ποίηση του Κώστα...», μέχρι να αλλάξει, υποτίθεται, ο σταθμός. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους κυκλοφόρησε το επίσημο ντεμπούτο του με τον μίνιμαλ τίτλο «2», το οποίο απέσπασε πολύ καλές κριτικές και τον έβαλε για τα καλά στο επίκεντρο του εναλλακτικού μουσικού χώρου.

 

Mac DeMarco - 106.2 Breeze FM

• Το τέλος της τεράστιας περιοδείας για την προώθηση των δύο προαναφερθέντων δίσκων του τον εξάντλησε τόσο ώστε δεν μπορούσε να σκεφτεί νέες μουσικές ιδέες. Γι' αυτόν το λόγο μετακόμισε με την κοπέλα του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και ηχογράφησε τη δεύτερη επίσημη κυκλοφορία του με τίτλο «Salad Days» που τελικά κυκλοφόρησε στα δισκοπωλεία τον Απρίλιο του 2014. Μέσα από αυτό το άλμπουμ ο νεαρός Καναδός επιμένει στη lo-fi ζεστασιά του ήχου του, πηγαίνοντας παράλληλα τις συνθέσεις του ένα βήμα πιο πέρα.

O δίσκος αγαπήθηκε μαζικά από fans και μουσικοκριτικούς, σκαρφάλωσε πολύ ψηλά στις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς, προτάθηκε για το βραβείο Polaris (το αντίστοιχο Grammy των Καναδών) και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 100.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ. Περιέχει μάλιστα ένα από τα καλύτερα κομμάτια του DeMarco, το «Chamber of Reflection», μια βουτιά στον ψυχισμό και το υποσυνείδητο του δημιουργού του.

• Τον Αύγουστο του 2015 ο DeMarco κυκλοφόρησε τον δεύτερο μίνι δίσκο του με τίτλο «Another One». Για την αρχική του προώθηση έκανε ένα μπάρμπεκιου στο σπίτι του, στο οποίο ήταν καλεσμένοι όσοι fans ήθελαν να πουν ένα «γεια» και να φάνε μπριζόλες από τα χεράκια του Mac, ενώ την ίδια περίοδο ενθάρρυνε το κοινό του να δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο διασκευές του τραγουδιού του «Another One», ανακοινώνοντας πως ο δημιουργός της καλύτερης θα ανταμειφθεί με 69 cents.

Ωστόσο, το πιο κουλό περιστατικό που σχετίζεται με αυτό το άλμπουμ είναι άλλο: στα τελευταία δευτερόλεπτα του «House by the water», τελευταίου τραγουδιού του άλμπουμ, δίνει τη διεύθυνση του σπιτιού του και κάνει ανοιχτή πρόσκληση για καφέ. Όλο το φθινόπωρο ο DeMarco δεχόταν αγνώστους στο σπίτι του, οι οποίοι άραζαν μαζί του, ενώ ηχογραφούσε, έπιναν το καφέ τους και του έδειχναν τα τατουάζ που έχουν κάνει με το πρόσωπό του.

Η κοπέλα του είχε φρικάρει με το όλο σκηνικό, αλλά ο ίδιος δήλωσε αργότερα πως «για να έρθει κάποιος να με βρει θα πρέπει, πρώτον, να έχει ακούσει ολόκληρο το άλμπουμ, δεύτερον, να κάνει πιθανώς ένα μεγάλο ταξίδι και, τρίτον, να βρεθεί σε αυτή την τόσο περίεργη γειτονιά, οπότε αξίζει τουλάχιστον μία κούπα καφέ!», αποδεικνύοντας πόσο ακομπλεξάριστος τύπος αλλά και καλός δημοσιοσχετίστας είναι.

• Για τη δημιουργία του φετινού και πιο πρόσφατου δίσκου του με τίτλο «This old dog», ο DeMarco άλλαξε πάλι βάση, μετακομίζοντας μαζί με τη φίλη του στο L.A. To νέο του άλμπουμ ακούγεται ως το πιο ώριμο της δισκογραφίας του, τόσο ηχητικά όσο και στιχουργικά: εξελίσσει τον γνώριμο ήχο του και τον εμπλουτίζει με νέες συνθετικές αρετές, ενώ οι θεματικές του αποκτούν πιο ενήλικο χαρακτήρα, εστιάζοντας κυρίως στη σχέση με τον πατέρα του, στα χρόνια που περνούν, στους αποχωρισμούς με αγαπημένα πρόσωπα και στον φόβο ότι τα νιάτα του θα χαθούν.

Για το «Moonlight on the river», πιθανώς το πιο εμπνευσμένο τραγούδι του δίσκου, ανέφερε πως το έγραψε ολομόναχος σε ένα στούντιο, τέσσερις τα ξημερώματα, καπνίζοντας, πίνοντας, μιλώντας με τον εαυτό του και γελώντας υστερικά. Παρότρυνε όλους τους fans του να αποκτήσουν πρόσβαση στον δίσκο με κάθε πιθανό τρόπο: «Pirate Bay, Torrents.to, Soulseek, Napster, Limewire, Kazaa, δεν έχει σημασία πώς, απλώς ακούστε το!» σχολίασε σχετικά.

 

Mac DeMarco - Moonlight on the river

• Πολλά από τα τραγούδια του έχουν ως πηγή έμπνευσης την οκτάχρονη σχέση του με την κοπέλα του Kiera McNall, με την οποία γνωρίζονται από τα 14 και είναι ζευγάρι από τα 19. Στο «Let me, baby, stay» αναφέρεται στην απόφασή τους να εγκαταλείψουν το Mόντρεαλ για το Μπρούκλιν, στο άλμπουμ «Another Love» τραγουδάει για όλες τις εκφάνσεις της αγάπης και της ερωτικής επιθυμίας, ενώ στο «This old dog» εξερευνά συναισθήματα που είχε νιώσει παλιότερα μέσα από αυτήν τη σχέση. Το μυστικό του DeMarco για μια πετυχημένη, μακροχρόνια σχέση; «Να είστε ευγενικοί, αληθινοί και να σέβεστε τον σύντροφό σας».

• Το 2015, ο Καναδός μουσικός δημιούργησε ένα fan club, το οποίο έκτοτε το τρέχουν η cool μητέρα του και ο μάνατζέρ του. Τον Απρίλιο του 2017 ανακοίνωσε πως θα προσλάμβανε ακόμη ένα άτομο ως βοηθό για το club του, το οποίο μέσα στο βιογραφικό του θα έπρεπε να υποβάλει ως θεματική ένα gif ή ένα meme με τον πιο ανόητο Mac που υπάρχει. Επιπλέον, υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα στη διαδικτυακή πλατφόρμα Reddit, αποτελούμενη από fans του που μοιράζονται διάφορα τρελά σενάρια, προχωρώντας σε συζητήσεις και εικασίες που αφορούν από το πόσο ζυγίζει ο Mac μέχρι τι ναρκωτικά παίρνει, με τον ίδιο να δηλώνει πως δεν τον πειράζει καθόλου όλη αυτή η παραφιλολογία σχετικά με πιο προσωπικές πλευρές της ζωής του.

• Παρόλο που σχεδόν όλα τα μουσικά μέσα τον λατρεύουν, δίνουν στους δίσκους του παράλογα υψηλές βαθμολογίες και φτιάχνουν φοβερά πορτρέτα του μέσα από τις συνεντεύξεις που τους δίνει, αυτό τελικά δεν τους βγαίνει πάντα σε καλό. Ο DeMarco σε πολλές περιπτώσει τρολάρει με απίστευτη επιτυχία τους δημοσιογράφους: μια φορά είχε πει πως η κοπέλα του είχε, δυστυχώς, πεθάνει, σε μια άλλη συνέντευξη δεν το είχε χοντρύνει τόσο και είπε απλώς πως είχαν χωρίσει, ενώ πιο πρόσφατα δήλωσε πως είναι πια ένας περήφανος πατέρας και ζήτησε από τα μέλη της οικογένειάς του να επικοινωνήσουν μαζί του για να τον συγχαρούν.

Ο λόγος που τα κάνει όλα αυτά; «Έχει ξεφύγει η κατάσταση με το Internet, είναι η νέα "Άγρια Δύση". Οι άνθρωποι δίνουν πολλή σημασία σε όλα κι εγώ το εκμεταλλεύομαι για να διασκεδάσω λίγο παραπάνω».

• Ακόμα κι αν η μουσική του Καναδού δεν σας κάνει αίσθηση, οι συναυλίες του είναι από μόνες του ένας λόγος για να ασχοληθείς μαζί του: κάνει συνεχώς «βουτιές» στο κοινό, ανεβάζει κόσμο στη σκηνή για να παίξει λίγο με την κιθάρα του και παίρνει θεατές στους ώμους του για να τραγουδήσουν μαζί του. Βέβαια, τις περισσότερες φορές ξεφεύγει το πράγμα και πολλοί λένε πως τον έχουν δει να κάνει διάφορα έκτροπα, όπως να γδύνεται ολόκληρος επί σκηνής ή να χώνει μπαγκέτες στον ποπό του.

Ωστόσο, ο ίδιος δηλώνει πως δεν θέλει αυτά να αποτελούν το σημείο αναφοράς για τον ίδιο αλλά η μουσική του. Όσο για τις φωτογραφίες και τα live videos από τα shows του, ξανασκεφτείτε το: «Όταν αφήνω κόσμο να ανεβαίνει στη σκηνή κι αυτοί, αντί να τραγουδήσουν μαζί μου, τραβάνε φωτογραφίες για να τις στείλουν στους φίλους τους, μου 'ρχεται να τρελαθώ. Σας παρακαλώ πολύ, συνέλθετε!».

Δεν είναι cartoon, είναι ο Mac DeMarco, η πιο cult φιγούρα της μουσικής γενιάς των χίπστερ Facebook Twitter
To νέο του άλμπουμ ακούγεται ως το πιο ώριμο της δισκογραφίας του, τόσο ηχητικά όσο και στιχουργικά

Info:

O Mac DeMarco εμφανίζεται τη δεύτερη μέρα του Winter Plisskën Festival, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, μαζί με άλλα σημαντικά ονόματα όπως η Jessy Lanza, οι Liars και ο Romare. Είσοδος: 32 ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ