Κύριε Πετρίδη, μπορείτε να επιλέξετε 10 από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ιταλικού τραγουδιού μετά το '50;

Κύριε Πετρίδη, μπορείτε να επιλέξετε 10 από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ιταλικού τραγουδιού μετά το '50; Facebook Twitter
Το Ιταλικό τραγούδι εδώ και χρόνια είναι παραγκωνισμένο στη χώρα μας από το Ελληνικό ραδιόφωνο με εξαίρεση το Kosmos και κάποια τραγούδια που ακούγονται εδώ και εκεί. Φωτό: Freddie F./ LIFO
8

Ένα ταξίδι στην Ιταλία παρουσιάζει πλέον τις Κυριακές μέσα απ' το ραδιόφωνο του Kosmos ο Γιάννης Πετρίδης, και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για το ιταλικό τραγούδι. 

«Οι μουσικές της Ιταλίας και της Γαλλίας είναι καθοριστικές στην εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής, συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλοσαξονικής» λέει ο Πετρίδης στο LIFO.gr. «Εκατοντάδες συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και παραγωγοί, έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους από αυτές τις δύο χώρες, για να έχουν αργότερα παγκόσμια απήχηση. Το Ιταλικό τραγούδι εδώ και χρόνια είναι παραγκωνισμένο στη χώρα μας από το Ελληνικό ραδιόφωνο με εξαίρεση το Kosmos και κάποια τραγούδια που ακούγονται εδώ και εκεί. Όταν ξεκίνησα να ακούω το Δεύτερο πρόγραμμα, τον Αμερικάνικο σταθμό του Ελληνικού, το Radio Caroline στις αρχές της δεκαετίας του '60, από τα πρώτα πράγματα που έμαθα τότε από ένα κορίτσι που είχε έλθει από την Ιταλία, ήταν το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Ήταν Φεβρουάριος του 1961 όταν άκουσα από τον σταθμό της RAI το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο τη χρονιά που είχε πάρει το πρώτο βραβείο το "Al di la". Στο ίδιο φεστιβάλ εμφανίσθηκε ο Adriano Celentano με το "24.000 baci", που τον είχα δει την ίδια εποχή στον κινηματογράφο στην ταινία του Fellini, Γλυκιά Ζωή.» 

Συνεχίζει ο Πετρίδης:«Όλα ήρθαν και έδεσαν απόλυτα για να με κάνουν φανατικό οπαδό του Ιταλικού τραγουδιού και να το αγαπήσω με τον ίδιο τρόπο που αγάπησα την ίδια εποχή Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Beatles, Stones και όλους τους άλλους. Θεωρώ τον εαυτό μου υπέρ-τυχερό γιατί μεγάλωνα με την εξέλιξη, όλων αυτών των μουσικών στα χρόνια της καλύτερης εποχής του παγκόσμιου τραγουδιού. Ακούγοντας με την ίδια προσοχή και αγάπη το Ελληνικό, Ιταλικό και Γαλλικό τραγούδι, κατάφερα να γνωρίσω ποιες ήταν οι διαφορές τους από το Αγγλοσαξονικό. Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρείται ότι ξέρει τη μουσική εξέλιξη, περιορισμένος μόνο στον Dylan, τους Beatles ή τους Led Zeppelin.»

Αυτοί είναι, όπως τους επέλεξε ο Πετρίδης για το LIFO.gr, δέκα από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ιταλικού τραγουδιού μετά το '50. Με τυχαία σειρά:

ENNIO MORRICONE

 

Από τους μεγαλύτερους συνθέτες της Ιταλίας με παγκόσμια ακτινοβολία. Από το 1946 έχει συνθέσει πάνω από 500 scores για το σινεμά και την τηλεόραση. Αναρίθμητα βραβεία σε παγκόσμια κλίμακα. Βραβευμένος με Όσκαρ.

ADRIANO CELENTANO

 


Ο εθνικός τραγουδιστής της Ιταλίας με μία μυθική καριέρα που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του '50. Τραγουδιστής, συνθέτης, παραγωγός, κωμικός, ηθοποιός, με δικό του τηλεοπτικό πρόγραμμα για χρόνια. Ο Celentano από το '60 μέχρι τις μέρες μας, έχει καταφέρει να είναι συνέχεια στην επικαιρότητα με άλμπουμ όπως αυτό που έβγαλε πριν από μερικούς μήνες με την Mina.

ΜΙΝΑ

 

Η γυναικεία εκδοχή του Celentano για την ίδια χρονική περίοδο επιτυχιών. Ξεκίνησε τραγουδώντας Jazz και έχει αφήσει άφωνους του πάντες με την ποικιλία του ρεπερτορίου της εδώ και 60 χρόνια περίπου. Καμία άλλη δεν συγκρίνεται με την Mina.

DOMENICO MODUGNO

 


Ο άνθρωπος που άλλαξε κυριολεκτικά το Ιταλικό τραγούδι στα τέλη του '50. Θεωρείται ο πρώτος Ιταλός τραγουδοποιός. Στο video που ακολουθεί η εμφάνιση του Modugno στο Αμερικάνικο show του Ed Sullivan, εκεί που εμφανίστηκαν αργότερα και οι Beatles. To Volare έγινε Νο.1 στην Αμερική.

NINO ROTA

 


Από τους πιο επιδραστικούς συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής στην Ευρώπη, ο Nino Rota, έχει γράψει αριστουργηματικά μουσικά θέματα για ταινίες του Federico Fellini, Luchino Visconti και πήρε όσκαρ για την ταινία του Francis Ford Coppola, Godfather Part II. Στο video που ακολουθεί, η αριστουργηματική μουσική του για το 8 ½ του Fellini.

LUCIO DALLA

 


Σπουδαίος Ιταλός συνθέτης, τραγουδιστής ο Lucio Dalla, μας έχει αφήσει εξαιρετικά τραγούδια που είναι επηρεασμένα από το παραδοσιακό Ιταλικό τραγούδι, αλλά και την Jazz και την όπερα. Το Caruso 1986, θεωρείται από τα κορυφαία τραγούδια του περασμένου αιώνα, με εκατοντάδες διασκευές.

LUCIO BATTISTI

 


Από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ταλέντα της μουσικής. Ο Lucio Battisti, μας χάρισε αξεπέραστες επιτυχίες. Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας που έζησε αρκετά χρόνια της ζωής του μακριά από τη δημοσιότητα. Από το 1969 μέχρι το 1994, κυκλοφόρησε 18 σπουδαία άλμπουμ, έφυγε σε ηλικία 55 ετών από την ζωή το 1998.

RENATO CAROSONE

 


Ο Renato Carosone είναι από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Ιταλικής μουσικής, του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Ήταν ο πρώτος που συνέδεσε τα τραγούδια της Νάπολης με το Rock n Roll. Τραγούδια του ανέβηκαν στα Αμερικάνικα και Αγγλικά chart. Δείτε παρακάτω τους Matt Damon και Jude Law να τραγουδούν 'Tu Vuò Fa' L'Americano.

 

FABRIZIO DE ANDRE

 

Για 40 χρόνια μέχρι τον θάνατο του το 1999 σε ηλικία 58 ετών ήταν από τους δημοφιλέστερους συνθέτες τραγουδιστές και η καλλιτεχνική φωνή της Ιταλικής αριστεράς. Τα τραγούδια του που θεωρούνται ποιητικά έργα αναφέρονται κυρίως στο περιθώριο, τους επαναστάτες και τις Ιερόδουλες. Ποιητικά έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά κείμενα της Ιταλίας

FRANCESO DE GREGORI

 


Ποιητής τραγουδιστής που οι Ιταλοί αποκαλούν πρίγκιπα του τραγουδιού λόγω της ποιότητας των στίχων του. Επηρεασμένος από τον Dylan, τον Cohen και τον Fabrizio de Andre, με τη σειρά του επηρέασε δεκάδες τραγουδοποιούς, ακόμα και Έλληνες. Έχουν αφήσει εποχή, οι συναυλίες του.

*Ο Γιάννης Πετρίδης ακούγεται κάθε Κυριακή στο Kosmos 93,6 και 107,0 [και ιντερνετικά στο webradio.ert.gr/kosmos] με ένα αφιέρωμα στο ιταλικό τραγούδι, από τις 18:00 μέχρι τις 20:00

Μουσική
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
10 πράγματα για τον Enrico Sangiuliano

Μουσική / Enrico Sangiuliano, ένας περφεξιονιστής του dancefloor

Ο DJ που έχει δει πολλές κυκλοφορίες του να μπαίνουν στα «κομμάτια της χρονιάς», όπως το remix που έκανε με τη σύζυγό του Charlotte de Witte στο «The Age of Love», επιστρέφει στην Αθήνα το Σάββατο 9 Μαρτίου. Συγκεντρώσαμε λοιπόν δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εκείνον πριν χορέψετε στα πολλά του BPM.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Jack Lamar ένας ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή από την Γενιά Α μιλάει στη LiFO

Μουσική / Jack Lamar: Ο δεκάχρονος ράπερ που ξεπετάγεται με ορμή στο ελληνικό TikTok

Συναντήσαμε τον ράπερ που ανήκει στη Γενιά Α ενώ γύριζε το βιντεοκλίπ του «Oh Oh» στην πλατεία Συντάγματος. Ηχογράφησε το πρώτο του κομμάτι στα οχτώ, λέει πως οι βρισιές στο τραπ δεν τον αγγίζουν, κλείνει τα αυτιά του ή τις προσπερνά.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ρίχαρντ Στράους: Κυνηγώντας μουσικούς ανεμόμυλους

Πώς θα αφηγούμασταν μουσικά τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες; Με αφορμή το ομώνυμο συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους, η Ματούλα Κουστένη βουτά σε έναν συναρπαστικό μουσικό κόσμο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ