Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Η Αρλέτα αυτοβιογραφείται στους Αθηναίους της LIFO

Η Αρλέτα αυτοβιογραφείται στους Αθηναίους της LIFO

Γεννήθηκε στο Μεταξουργείο, ζούσε στην πλατεία Κυψέλης. Μικρή ήθελε να γίνει λούστρος, μετά άλογο. Ό,τι αγόρασε στη ζωή της το πλήρωσε με τραγούδια.

 

Έχω γεννηθεί κι έχω μεγαλώσει στην Αθήνα στο περίφημο «τρίγωνο του θανάτου». Μέχρι την εφηβεία ήμουνα στο Μεταξουργείο, στην Αγίου Κωνσταντίνου, μετά μετακόμισα στο κοσμικό προάστιο των Εξαρχείων, όπου έμεινα όλη μου τη ζωή. Κι αυτό θεωρώ πατρίδα μου, τα Εξάρχεια. Όποιος δεν ξέρει από μεγάλες πόλεις τα παρεξηγεί. Κι επειδή οι περισσότεροι Αθηναίοι είναι παρεπιδημούντες και όχι Αθηναίοι, είναι φυσικό αυτό.

 

Αγαπάω πολύ το κέντρο της Αθήνας, ως ιδεολογία. Ειδικά τώρα που τη βαράνε όλοι, την αγαπάω ακόμα περισσότερο. Είμαι έξω φρενών με όσα λέγονται για τα Εξάρχεια. Το 99% είναι ψέματα και συκοφαντίες του αισχίστου είδους. Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή σε αυτή την περιοχή, πενήντα χρόνια πάνω απ' το Μουσείο. Δεν πέρασα απλώς για να πάω σ' ένα καφενείο ή για να διασκεδάσω ένα βράδυ. Είναι η πιο ανεκτική γειτονιά.

 

Έχω τελειώσει το Αρσάκειο, αλλά, πριν πάω στο Αρσάκειο, πήγαινα στο δημόσιο του Μεταξουργείου κι ήμουνα πάρα πολύ ευτυχής. Με πήγαν στο Αρσάκειο επειδή είχα αγριέψει πάρα πολύ -η μαμά μου ήθελε να μην είμαι τόσο άγρια- όχι ότι ξε-αγρίεψα, αλλά εν πάση περιπτώσει...

 

Μικρή ήθελα να γίνω λούστρος. Το εξάσκησα το επάγγελμα από τα πέντε μου μέχρι τα οχτώ, κατέστρεψα πολλά παπούτσια και κάλτσες. Μετά, για ένα φεγγάρι, ήθελα να γίνω άλογο. Το σίγουρο είναι ότι δεν είχα υπόψη μου κανένα επάγγελμα συγκεκριμένο. Αργότερα, αρκετά αργότερα, ήξερα τι ήθελα να κάνω. Ήθελα να σπουδάσω ζωγραφική.

 

Άλλα πράγματα κάνει ένας τραγουδιστής, εγώ έκανα ακριβώς ό,τι δεν έπρεπε. Όλη μου τη ζωή. Δεν το κυνήγησα ποτέ μου, δεν έκανα καριέρα. Δεν ξέρω τι σημαίνει καριέρα. Δεν έκανα τίποτα από αυτά που συνηθίζονται. Ποτέ δεν με ενδιέφερε η εμφάνισή μου, ποτέ δεν με ενδιέφερε να διαλέξω τα πιο αβανταδόρικα τραγούδια. Έχω απορρίψει τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και το ήξερα ότι θα γίνουν. Θεωρούσα ότι δεν μου ταιριάζουν. Άρχισα να γράφω τραγούδια σε μια εποχή όντας γυναίκα, όντας νέα και μη όντας ιδιαίτερα φιλόδοξο άτομο. Δεν ήμουν διατεθειμένη να γράψω πράγματα που να είναι ευχάριστα και να χαϊδεύουν τα αυτιά, δεν μπορούσα να το κάνω. Άρχισα να γράφω τραγούδια γιατί ήθελα να πω αυτό που ήθελα και δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Δεν διαφημίστηκα ποτέ μου, μου έγραφαν καλές κριτικές για δίσκους που είχα κάνει δέκα χρόνια πριν κι ήταν λίγο αργά. Όταν σε ανακαλύπτουν οι νέοι αλλάζει το πράγμα, αλλά έπρεπε να περιμένω σαράντα χρόνια για να γίνει αυτό;

 

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ προνομιούχο για ένα πράγμα: ό,τι αγόρασα στη ζωή μου κι ό,τι έκανα το πλήρωσα με τραγούδια. Βέβαια, το πλήρωσα με την υγεία μου που καταστράφηκε - δεν ήταν και ποτέ ιδιαίτερα καλή.

 

Τα προσόντα μου ήταν πολύ περιορισμένα. Είχα μόνο ταλέντο στη δουλειά μου, πουθενά αλλού. Πάντα χρειάζονταν πολλά, δεν είναι μόνο σήμερα έτσι. Έχουν τη συνήθεια οι άνθρωποι να λένε ότι μία εποχή είναι τόσο διαφορετική από την άλλη, ίσως επειδή η άλλη έχει μασκαρευτεί πάρα πολύ ωραία, έχει κρυφτεί. Η δικιά μας η φουρνιά μασκαρεύτηκε τόσο καλά πίσω από το πέπλο του «είμαστε καλλιτέχνες», που κανένας δεν αναφέρει ότι είναι η χειρότερη γενιά δραχμοφονιάδων που έχει περάσει απ' την Ελλάδα. Η δικιά μου ήταν λίγο πιο κοντά στους προηγούμενους, οι οποίοι ήταν και λίγο πιο ιδεολόγοι. Του Πολυτεχνείου ήταν ακόμα χειρότερη. Από τη σημερινή γενιά που τη λένε «χ», «ψ» και των «700 ευρώ» και μαλακίες περιμένω πάρα πολλά.

 

Έχω να βγάλω δίσκο πάνω από δέκα χρόνια. Έτυχαν πολλά. Σε αυτά τα δέκα χρόνια είχα έξι πολύ σοβαρές αρρώστιες. Μόλις τελείωνε η μία άρχιζε η άλλη και το κλου ήταν το τελευταίο που έπαθα - απορώ γιατί βρίσκομαι εδώ και σας μιλάω. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ κανονικά. Νομίζω ότι δεν με θέλανε εκεί που πήγαινα και με στείλανε πίσω. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί αυτή η περιπέτεια της υγείας μου μού έδωσε την ευκαιρία να δω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με αγαπάνε κι αυτό δεν το ήξερα. Το έμαθα τώρα και αισθάνομαι μεγάλη υποχρέωση. Συνήλθα από την αρρώστια έχοντας πολλά «χρέη» σε πολλούς ανθρώπους: στο γιατρό που με έσωσε, σε φίλους που έμειναν δίπλα μου για μήνες, σε ανθρώπους της κλινικής. Όταν συνήλθα ήμουν παράλυτη τελείως και δεν πίστευα ότι θα μπορέσω να ξαναστηθώ στα πόδια μου. Δεν μπορούσα να κουνήσω ούτε το δακτυλάκι μου. Αν δεν είχα φίλους, δεν θα ήμουν εδώ τώρα...

 

Φίλος δεν είναι αυτός που είναι δίπλα σου όταν περνάτε καλά. Κι εγώ είχα πολλές δυσκολίες. Όταν αρρωσταίνεις κι όταν έχεις δυσκολίες εξαφανίζονται όλοι. Ως διά μαγείας. Ακόμη και άνθρωποι που δεν το πιστεύεις ότι θα κάνουν κάτι τέτοιο εξαφανίζονται.

 

Ο πιο μεγάλος μου φόβος είναι να μείνω ανάπηρη. Και να είμαι βάρος σε άλλους. Μόνο αυτό. Δεν είναι φόβος ακριβώς, δεν θα ήθελα να συμβεί. Όχι γιατί δεν μπορώ να το αντέξω, μπορώ, αλλά δεν θέλω να επιβαρύνω τους άλλους. Τίποτε άλλο.

 

Δεν υπάρχει ευτυχία διαρκείας. Ευδαιμονία υπάρχει. Υπάρχουν στιγμές ευτυχισμένες, υπάρχει η κατάσταση που τα έχεις καλά με τον εαυτό σου και με τους γύρω σου. Αυτό χρειάζεται δουλειά και για να το κάνεις πρέπει να έχεις χρόνο. Και ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει χρόνο. Είναι πολύ απασχολημένος με το να συσσωρεύει πράγματα. Προσωπικά δεν το είχα ποτέ αυτό, το μόνο πράγμα που συσσώρευσα ήταν κιθάρες.

 

Έχω κάνει συμβιβασμούς, πάρα πολλούς. Ακόμα και το γεγονός ότι αυτόν τον καιρό δεν μπορώ να κυκλοφορήσω, δεν μπορώ καν να πάω μόνη μου σε ένα περίπτερο, είναι συμβιβασμός. Πρέπει να πάω με συνοδεία. Έχω κάνει συμβιβασμούς στην κινητικότητά μου, στην ελευθερία μου, στα θέλω μου, στις επιθυμίες μου άπειρες φορές. Και το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό και νόμιμο. Όποιος πει ότι δεν έχει κάνει συμβιβασμούς λέει απλά ψέματα. Δεν μπορείς να ζήσεις αλλιώς. Μόνο στα πιστεύω μου δεν έχω κάνει συμβιβασμούς.

 

Ο έρωτας έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου κι εξακολουθεί να παίζει με τη γενική του έννοια. Φοβάμαι όμως ότι κι αυτόν τον περιορίζουν. Στην πρώτη πρώτη συνέντευξη που έδωσα ο Γιώργος ο Πηλιχός με ρώτησε αν είμαι ερωτευμένη. Ήμουνα 20 χρόνων τότε και του απάντησα «με τι, με άνθρωπο»; Θεωρούμε ότι ο μόνος που είναι άξιος να ερωτευτούμε είναι ο άνθρωπος. Εγώ ερωτεύομαι συνέχεια με πράγματα, με ζώα, με τοπία, με τα πάντα. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μη σταματήσει ποτέ.

 

Νομίζω ότι είμαι πολύ παρεξηγημένη και ως καλλιτέχνης. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουνε μείνει σε ένα πολύ χαμηλότονο, απαλό και ολίγον γλυκερό, κατά τη γνώμη τους, πράγμα. Το γλυκερό προσωπικά ποτέ δεν το άντεξα και δεν πιστεύω ότι υπήρξα ποτέ μου γλυκερή. Πρέπει κάποιος να ακούει χωρίς να είναι προκατειλημμένος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη αυτά που έχουνε πει διάφοροι άσχετοι. Το Νέο Κύμα μπορεί να ήταν λυρικό, μπορεί να ήταν αφελές, γλυκερό όμως δεν ήταν, πολύ σπάνια.

 

Στην Αθήνα μου αρέσει το γεγονός ότι μπορείς να χαθείς, το γεγονός ότι μπορείς να βρεις ένα πολύ ωραίο στέκι, το φως - ακόμα και έτσι, κατεστραμμένη, η Αθήνα είναι όμορφη. Μου αρέσουν τα free press, τα διαβάζω, και τη LifΟ τη διαβάζω, δεν την ξεφυλλίζω απλώς. Είναι πιο ελεύθερος ο τρόπος που εκφράζονται, γράφουν για πράγματα εναλλακτικά που ο Τύπος δεν έγραφε ποτέ και το θεωρώ πάρα πολύ θετικό αυτό.

 

Μου έχει συμβεί δυο τρεις φορές να φτάσω στη στιγμή πριν πεθάνω, αλλά ξαναγύρισα. Η ζωή μου έμαθε ότι είμαι ακόμα εδώ. Ότι τίποτα δεν είναι που φαίνεται, πρέπει να το ψάξεις πιο βαθιά. Αν είναι κάτι που δεν μπορώ είναι η ρηχότητα. Έχω κάνει λάθη από αυτό το πράγμα, να κρίνω επιπόλαια, και τώρα πια είμαι πολύ μεγάλη για να δικαιούμαι να κάνω λάθη. Δεν μπορεί να είναι κανείς στο απυρόβλητο όμως, από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Όποιος είναι αλάθητος σημαίνει ότι δεν έμαθε τίποτα...

O M.Hulot είναι διευθυντής της έντυπης LIFO και δουλεύει σε αυτήν από το πρώτο φύλλο της

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον λένε SNIK και είναι ο πιο δημοφιλής Έλληνας ράπερ

Μουσική Τον λένε SNIK και είναι ο πιο δημοφιλής Έλληνας ράπερ

Το DAB, οι haters, τα υβριστικά σχόλια, η μιζέρια στην ελληνική ραπ: Αυτή είναι η ιστορία του ράπερ-φαινόμενο που μόλις υπέγραψε «χρυσό συμβόλαιο» με τη Μinos EMI / Universal
14 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Ακούστε πρώτοι τον νέο δίσκο των The Fog Ensemble, «Throbs»

Μουσική Ακούστε πρώτοι τον νέο δίσκο των The Fog Ensemble, «Throbs»

Το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη επιστρέφει με ένα μείγμα ατμοσφαιρικών ήχων σε ένα εξαιρετικό νέο άλμπουμ.
1 ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ
«Cancer»: Πρεμιέρα του νέου music video των Glass Rebel

Μουσική «Cancer»: Πρεμιέρα του νέου music video των Glass Rebel

Μια ενδιαφέρουσα μίξη animation και live footage γκροτέσκ αισθητικής
2 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ
Η Άννα Βίσση μιλά διστακτικά στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

Μουσική Η Άννα Βίσση μιλά διστακτικά στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

Στρίβοντας από την πακετωμένη κίνηση της Θησέως στο ήσυχο δρομάκι όπου μένει, με το βουλιαγμένο φως στα μεγάλα δέντρα, κυριολεκτικά στην άκρη του σχεδίου πόλεως, ένιωσα κάτι spooky, κάτι από Twin Peaks.
16.10.2018
«Φευ» φωνάζει ο Αριστομένης Θεοδωρόπουλος, με 7 πίνακες και 7 αλληλένδετα μουσικά κομμάτια

Μουσική «Φευ» φωνάζει ο Αριστομένης Θεοδωρόπουλος, με 7 πίνακες και 7 αλληλένδετα μουσικά κομμάτια

Η πρώτη προσωπική έκθεση και το πρώτο άλμπουμ του νεαρού εικαστικού που αποφάσισε να τα κάνει όλα μόνος του
16.10.2018
Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά για το «Duende» του Λόρκα και αποκαλύπτει όσα ετοιμάζει φέτος

Μουσική Ο Σταμάτης Κραουνάκης μιλά για το «Duende» του Λόρκα και αποκαλύπτει όσα ετοιμάζει φέτος

Λόρκα, Γιάννης Πάριος, μπουζούκια, μουσική για νέες παραστάσεις: Το πρόγραμμα του καλλιτέχνη για τη φετινή σεζόν είναι φορτωμένο και πολυσυλλεκτικό
15.10.2018
Η Robyn επιστρέφει μετά από 8 δύσκολα χρόνια

Μουσική Η Robyn επιστρέφει μετά από 8 δύσκολα χρόνια

Η Σουηδή pop star με το φανατικό κοινό κατάφερνε πάντα να απομακρύνεται έξυπνα από τις αγκυλώσεις των δισκογραφικών και η πορεία της φαίνεται πως κορυφώνεται με το νέο άλμπουμ «Honey»
15.10.2018
Πόσο σέξι ακούγεται ένα lifotape του Τhodoris Triantafillou, 5 φθινόπωρα μετά

Μουσική Πόσο σέξι ακούγεται ένα lifotape του Τhodoris Triantafillou, 5 φθινόπωρα μετά

Ό,τι πρέπει πριν βγεις με μικρομέγαλες προσδοκίες, την Παρασκευή το βράδυ...
12.10.2018
Η αντιπαράθεση για την απίστευτη επί σκηνής επίθεση των God is An Astronaut στους Head On

Μουσική Η αντιπαράθεση για την απίστευτη επί σκηνής επίθεση των God is An Astronaut στους Head On

Πολλά ειπώθηκαν για όσα συνέβησαν στο Fuzz το προηγούμενο Σάββατο, λίγη έως καμία ουσία βγήκε τελικά.
12.10.2018
Οι μουσικοί ως installation στο πρωτότυπο πείραμα «Who['s]is Who[on]» του Μιχάλη Σιγανίδη

Μουσική Οι μουσικοί ως installation στο πρωτότυπο πείραμα «Who['s]is Who[on]» του Μιχάλη Σιγανίδη

Ο ιδιοσυγκρασιακός Έλληνας καλλιτέχνης στήνει στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης ένα ζωντανό πρότζεκτ, ανοιχτό σε ερμηνείες
12.10.2018
H Άντζελα Δημητρίου oμιλεί στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

Μουσική H Άντζελα Δημητρίου oμιλεί στον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

«Εγώ τον έχω χορτάσει τον άντρα, Στάθη. Και μετά τι είναι ο άντρας! Δεν υπάρχουν άντρες σήμερα!»
12.10.2018
Μακεδονομάχοι: ένα θρυλικό ροκ συγκρότημα της Θεσσαλονίκης

Μουσική Μακεδονομάχοι: ένα θρυλικό ροκ συγκρότημα της Θεσσαλονίκης

Ο Νίκος Παπάζογλου, ο Θόδωρος Παπαντίνας και η παρέα τους στις αρχές του ’70
11.10.2018
Ο 6χρονος Στέλιος Κερασίδης παίζει ιδιοφυώς Μπαχ και ετοιμάζεται για συναυλία στο Carnegie Hall

Μουσική Ο 6χρονος Στέλιος Κερασίδης παίζει ιδιοφυώς Μπαχ και ετοιμάζεται για συναυλία στο Carnegie Hall

Ένα πρωινό με το «παιδί - θαύμα» που έχει σαρώσει παγκόσμια και πανελλήνια βραβεία στη μουσική
10.10.2018
Το 2016 πεθαίνει η τραγουδίστρια του ελαφρού Νάντια Κωνσταντοπούλου

Μουσική Το 2016 πεθαίνει η τραγουδίστρια του ελαφρού Νάντια Κωνσταντοπούλου

Μια κυρία της πίστας και της δισκογραφίας που άφησε μεγάλες επιτυχίες
9.10.2018
To μέλλον είναι οι Brockhampton

Μουσική To μέλλον είναι οι Brockhampton

Η 14μελής κολεκτίβα με έδρα το Λος Άντζελες αλλάζει οριστικά την έννοια του boyband που είναι συνδεδεμένη με λευκά, straight αγόρια
9.10.2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ