Το Tectonics Festival για πρώτη φορά στην Αθήνα και στη Στέγη

Το Tectonics Festival για πρώτη φορά στην Αθήνα και στη Στέγη Facebook Twitter
0
Το Tectonics Festival για πρώτη φορά στην Αθήνα και στη Στέγη Facebook Twitter
Ο Nate Young των Wolf Eyes θα εμφανιστεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης την Κυριακή 18 Ιουνίου. Φωτο: Alivia Zivich

Το Tectonics Festival είναι ένα σχετικά νέο πειραματικό φεστιβάλ που ταξιδεύει από πόλη σε πόλη σε όλο τον κόσμο και προσπαθεί να ενώσει μουσικούς και μουσικά είδη σε απρόσμενες συνεργασίες και μοναδικές συναυλίες. Είναι μια ιδέα που είχε ο Ισραηλινός συνθέτης Ilan Volkov, όταν έγινε διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ισλανδίας το 2011. Όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε να αναρωτιέται πώς μια ορχήστρα μπορεί να γίνει πιο πειραματική και να σπάσει τα όρια των μουσικών ειδών.


Έναν χρόνο μετά, αυτή του η διάθεση για πειραματισμό γέννησε ένα πρωτότυπο φεστιβάλ που πήρε το όνομά του από τις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής. Έκτοτε, έχει ταξιδέψει σε πόλεις του κόσμου, όπως η Γλασκώβη, η Νέα Υόρκη, το Όσλο, το Ρέικιαβικ, η Αδελαΐδα και το Τελ Αβίβ. Φέτος έρχεται και στην Αθήνα, μετά από προτροπή του Μιχάλη Μοσχούτη.


«Ασχολούμαι με την κλασική μουσική πολλά χρόνια, αλλά παίζω και ακούω διαφορετικά είδη μουσικής. Αυτά τα δύο πράγματα είναι διαχωρισμένα εδώ και πολύ καιρό και ήθελα να κάνω ένα πρότζεκτ που να διερευνά αυτούς τους δύο διαφορετικούς και αντίθετους κόσμους. Το φεστιβάλ ήταν ένα υπέροχο διεθνές ταξίδι μέχρι στιγμής και γνώρισε επιτυχία όπου έγινε», δηλώνει ο Volkov σήμερα.

Το Tectonics Festival για πρώτη φορά στην Αθήνα και στη Στέγη Facebook Twitter
Μία από τις πιο αξιοπρόσεκτες συνεργασίες που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε είναι αυτή του Γιάννη Αγγελάκα με τον Αμερικανό συνθέτη Alvin Curran, στο πλαίσιο της οποίας θα ερμηνεύσουν έργα του δεύτερου αλλά και ενός άλλου σπουδαίου Αμερικανού, του John Cage.


Στην Αθήνα θα επιχειρήσουν να φέρουν κοντά μουσικούς διαφορετικής καταγωγής με μουσικά είδη και παραδόσεις που δεν φαίνεται να συγγενεύουν ή να έχουν καμιά σχέση το ένα με το άλλο εκ πρώτης όψεως. Μία από τις πιο αξιοπρόσεκτες συνεργασίες που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε είναι αυτή του Γιάννη Αγγελάκα με τον Αμερικανό συνθέτη Alvin Curran, στο πλαίσιο της οποίας θα ερμηνεύσουν έργα του δεύτερου αλλά και ενός άλλου σπουδαίου Αμερικανού, του John Cage. Μαζί τους η Robyn Schulkowsky σε μια σύμπραξη που σίγουρα θα συζητηθεί. Δεν είναι κάτι νέο η σχέση του Αγγελάκα με τον πειραματισμό –έχει δώσει πολλά δείγματα παλιότερα σε προσωπικά άλμπουμ όπως οι «Ανάσες των Λύκων»–, αλλά το να ερμηνεύει John Cage είναι κάτι που σίγουρα δεν θα περίμενε κανείς από τον Έλληνα μουσικό που συνεχίζει να εκπλήσσει τους φαν του.


Από την άλλη, ο Volkov θα αναλάβει τη διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) που θα παίξει μια επιλογή από έργα των Γιάννη Χρήστου, Morton Feldman αλλά και του Γιάννη Κυριακίδη. Ο Γιάννης Κυριακίδης, με καταγωγή από την Κύπρο, είναι ένας σύγχρονος συνθέτης κλασικής μουσικής και sound artist που εξερευνά όλα τα νέα υβρίδια που ξεπηδούν από τη σύγχρονη μουσική. Σε αυτή την εμφάνιση, όμως, θα συμμετάσχει ως σολίστας ένας άλλος θρυλικός μουσικός, ο Βρετανός πολυ-οργανίστας και αυτοσχεδιαστής Fred Firth. Με μεγάλη καριέρα πίσω του, ο Firth έχει γίνει κυρίως γνωστός για το ξεχωριστό κιθαριστικό του παίξιμο, για τον τρόπο που «πειράζει» την κιθάρα αλλά και για τα χειροποίητα όργανα που φτιάχνει κάθε φορά για να ταιριάζουν στον τύπο μουσικής που παίζει. Επίσης, η παράδοση θα έχει την τιμητική της, με τη συνεργασία των Giuliano D' Angiolini και Manuel Zurria με μουσικούς από την Κάρπαθο. Ενδιαφέρον θα έχουν και οι εμφανίσεις του Γάλλου Ghédalia Tazartès αλλά και του Nate Young των Wolf Eyes.

Το Tectonics Festival για πρώτη φορά στην Αθήνα και στη Στέγη Facebook Twitter
O Ισραηλινός συνθέτης Ilan Volkov. Φωτο: Simon Butterworth

Info:

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε διάφορους χώρους της Στέγης και στη Διπλάρειο Σχολή από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου.
16-18/6, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, λεωφ. Συγγρού 107, είσοδος: 5 ευρώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 16 Ιουνίου

Διπλάρειος Σχολή

Είσοδος ελεύθερη και στις 3 συναυλίες. Κρατήσεις δελτίων εισόδου στο [email protected]

21:30 Ellen Fullman - Long String Instrument (60')

22:45 mines (30')

23:15 Tashi Wada (20')

Σάββατο 17 Ιουνίου

Στέγη | Μικρή Σκηνή

€5 ανά συναυλία

17:00 Giuliano D' Angiolini, Manuel Zurria και μουσικοί από την Κάρπαθο (70')

18:45 Η Dafne Vicente Sandoval ερμηνεύει Éliane Radigue και Tashi Wada (40')

Στέγη | Φουαγέ

Είσοδος ελεύθερη

19:45 Christian Wolff, «Burdocks» (1970-710

Με τους: Ilan Volkov, Robyn Schulkowsky, Judith Hamman, James Rushford, Manuel Lima, Samuel Dunscombe, Yannis Kyriakides, Yael Barolsky, Ram Gabay, Έλενα Κακαλιάγκου, Ιλάν Μανουάχ, Στέφανος Χυτήρης, Γιάννης Κοτσώνης, Θάλεια Ιωαννίδου, Άννα Παπουτσή

Στέγη | Κεντρική Σκηνή

Eίσοδος €5

20:30 Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), σε διεύθυνση του Ilan Volkov, ερμηνεύει έργα των Γιάννη Κυριακίδη, Morton Feldman, Γιάννη Χρήστου, Christopher Fox. Σολίστας ο Fred Frith

Στέγη | Μικρή Σκηνή

€5 και για τις δύο συναυλίες

22:30 Δανάη Στεφάνου & Μιχάλης Μοσχούτης (20')

23:15 Ghédalia Tazartès (40')

Διπλάρειος Σχολή

Είσοδος ελεύθερη. Κρατήσεις δελτίων εισόδου στο [email protected]

00:30 Ellen Fullman και Konrad Sprenger (60')

Κυριακή 18 Ιουνίου

Στέγη | Μικρή Σκηνή

€5

19:00 Έργα των Αναστάση Φιλιππακόπουλου και Ορέστη Τουφεκτσή (55')

Στέγη | Κεντρική Σκηνή

€5 και για τις δύο συναυλίες

20:30 Christian Marclay, «Screenplay» (30') Ερμηνεύουν: Έλενα Κακαλιάγκου, Κωστής Κηλύμης, Βασίλης Τζαβάρας

21:20 Οι Alvin Curran, Robyn Schulkowsky και Γιάννης Αγγελάκας ερμηνεύουν John Cage και Alvin Curran.

Στέγη | Μικρή Σκηνή

€5 και για τις τρεις συναυλίες

22:30 Mama Luma (20')

23:15 Lori Goldston (30')

00:00 Nate Young (30')

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM