10 πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζετε για τους Depeche Mode (που εμφανίζονται αύριο στο Terravibe)

10 πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζετε για τους Depeche Mode (που εμφανίζονται αύριο στο Terravibe) Facebook Twitter
Η εμφάνισή τους την Τετάρτη 17 Μαΐου στο Terravibe είναι η έκτη στην Ελλάδα (μετράμε κι αυτή του 2009 που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή). Η τελευταία φορά που ήρθαν εδώ ήταν το 2013.
0

To κοινό των Depeche Mode είναι τόσο φανατικό κοινό, που πιθανόν γνωρίζει τα πάντα γι' αυτούς. Τι παραπάνω να γράψεις; Έχουν λατρευτεί όσο κανένα άλλο συγκρότημα στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τον Μάρτιο κυκλοφόρησαν το 14ο κατά σειρά άλμπουμ τους που έχει τίτλο «Spirit» και τους βρίσκει στα πιο πολιτικά τους. Είχαν τέσσερα χρόνια να κυκλοφορήσουν νέο υλικό. Με μια καριέρα 37 χρόνων, το βρετανικό συγκρότημα των Martin Gore, Dave Gahan και Andy Fletcher συνεχίζει ακάθεκτο τις μουσικές του περιπέτειες.

1. Πριν γίνουν Depeche Mode

Το πρώτο γκρουπ του Martin Gore ήταν ένα ακουστικό ντουέτο με το όνομα Norman & the Worms. Αργότερα σχημάτισε το συγκρότημα French Look. Από την άλλη, ο Andy Fletcher εικάζεται ότι είχε μαζί με τον Vince Clarke το γκρουπ «No Romance in China». Ο Martin Gore μια εποχή ήταν υπάλληλος στην αλυσίδα σούπερ-μάρκετ «Tesco», όπου δουλειά του ήταν να πετάει όσα αυγά ήταν σπασμένα, γι' αυτό είχε το παρατσούκλι «the egg man» (o αυγουλάς).

 

No Romance In China / Vince Clarke & Andy Fletcher 1976

2. To κεφάλαιο Vince Clarke

O Vince Clarke ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Depeche Mode. Αποχώρησε το 1981, αφού πρώτα κυκλοφόρησε μαζί τους το «Speak and Spell» και έγραψε τα singles «Dreaming of Me», «New Life» και «Just can't get enough». Εμφανίζεται μόνο στο πρώτο βίντεο της μπάντας, το θρυλικό πλέον «Just can't get enough». O ίδιος δήλωσε ότι έφυγε επειδή δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη διασημότητα και ότι θεωρούσε το μεταγενέστερο υλικό του γκρουπ λίγο σκοτεινό για τα γούστα του, αλλά γενικά καλό. Αργότερα σχημάτισε τους Yazoo και τους Erasure. Τη θέση του στο γκρουπ πήρε ο Alan Wilder, που εγκατέλειψε κι αυτός το γκρουπ το 1995.

 

Depeche Mode - Just Can't Get Enough (Remastered Video)

3. Οι επισκέψεις τους στην Ελλάδα

Η εμφάνισή τους την Τετάρτη 17 Μαΐου στο Terravibe είναι η έκτη στην Ελλάδα (μετράμε κι αυτή του 2009 που ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή). Η τελευταία φορά που ήρθαν εδώ ήταν το 2013. Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους «The Global Spirit», στο πλαίσιο της οποίας είναι προγραμματισμένες 32 συναυλίες σε 21 χώρες της Ευρώπης.

4. Οι Depeche Mode και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Το κομμάτι τους «People are People» ήταν το πρώτο single από το άλμπουμ τους «Some great reward» το 1984 και το πρώτο κομμάτι τους που βρέθηκε στην κορυφή των αμερικανικών charts. Έγινε όμως νούμερο 1 και στη Δυτική Γερμανία, που το χρησιμοποίησε ως βασικό μουσικό θέμα της τηλεοπτικής μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες την ίδια χρονιά.

 

Depeche Mode - People Are People, 1984

5. Μερικές επιρροές

Η δεύτερη πλευρά του single τους «Behind the Wheel» είναι μια διασκευή του κλασικού R&B hit που έγραψε ο Bobby Troup και τραγούδησε ο Nat King Cole το 1946, του «Route 66». Και η πρώτη όμως πλευρά, το κομμάτι «Behind the Wheel» δηλαδή, είχε το συγκεκριμένο τραγούδι ως πηγή έμπνευσης. Ένα από τα μεγαλύτερα hits τους, το «Personal Jesus», δείχνει την αγάπη του γκρουπ για τη ροκ σόουλ και συγκεκριμένα για τον Elvis Presley. Την περίοδο που γράφτηκε το κομμάτι ο Martin Gore διάβαζε μια βιογραφία του Έλβις που αναφερόταν στην εποχή που η Priscilla Presley τον αποκαλούσε «προσωπικό της Ιησού» («personal Jesus»). Τέλος, το βίντεο του «Heaven» από το άλμπουμ «Delta Machine» είναι επηρεασμένο από την ταινία «Tree of Life» του 2011 του Terrence Malick.

 

Depeche Mode - Heaven

6. Η αγάπη τους για το μέταλ και τα περίεργα σύμβολα του «I feel you»

Όταν κυκλοφόρησαν το «Violator» το 1990, ο Martin Gore δήλωσε στο NME: «Θέλαμε να βρούμε τον πιο ακραία γελοίο heavy metal τίτλο που υπήρχε». Τα σύμβολα που εμφανίζονται στο εξώφυλο του single τους «I feel you» από το «Songs of faith and devotion» του 1993 αντιπροσωπεύουν τα γενέθλια του κάθε μέλους του γκρουπ. Για να σπάσεις τον κώδικα πρέπει να γνωρίζεις τις ημερομηνίες γέννησής τους που κρύβονται πίσω από κάθε σύμβολο.

 

Depeche Mode - I Feel You (Remastered Video)

7. Το γαλλικό όνομά τους

Το όνομα «Depeche Mode» που βρήκαν για το γκρουπ τη δεκαετία του '80 ήταν μια έμπνευση του Dave Gahan, που του ήρθε με τη μία. Όταν ξεκίνησαν τις συναυλίες, ο διοργανωτής τον πήρε τηλέφωνο για να του ζητήσει πληροφορίες. Στο τραπέζι που βρισκόταν μπροστά του υπήρχε το τεύχος ενός παλιού γαλλικού περιοδικού, του «Dépêche Mode» (αποστολή μόδας) – έτσι βρήκε το όνομα.

8. Οι περιπέτειες του Gahan με τα ναρκωτικά και την υγεία του

Τη δεκαετία του '90 ο Gahan άρχισε να κάνει ηρωίνη επειδή αισθανόταν μειονεκτικά απέναντι στον συνθέτη του γκρουπ Martin Gore. Το 1995 έκανε απόπειρα αυτοκτονίας κόβοντας τις φλέβες του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λος Άντζελες. Επέζησε, αλλά τον επόμενο χρόνο πήρε υπερβολική δόση speed. Η καρδιά του στάματησε να χτυπάει για 2 λεπτά πριν τον επαναφέρουν στη ζωή. Οι τραυματιοφορείς τού έδωσαν το ψευδώνυμο «ο γάτος» λόγω του άγριου lifestyle του. Από τότε τα έχει κόψει τα ναρκωτικά, αλλά στις 12 Μαΐου του 2009, πριν ανέβουν στη σκηνή του Terravibe, ο Gahan αισθάνθηκε αδιαθεσία, ενώ ήταν ακόμα στα παρασκήνια. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε κρίση γαστρεντερίτιδας εξαιτίας ενός κακοήθους όγκου. Σήμερα, πάντως, φαίνεται πιο υγιής από ποτέ.


9. Οι Depeche Mode και ο σαδομαζοχισμός

Όπως οι Velvet Underground πριν από αυτούς, έτσι και οι Depeche Mode υιοθέτησαν μια σαδομαζιστική αισθητική. Τα κομμάτια τους «Master and Servant» (1984) και «Behind the Wheel» (1987) βγήκαν πολύ πριν το «50 Shades of Grey» κάνει τον σαδομαζοχισμό της μόδας, ενώ και ο Gahan και ο Gore συνήθιζαν να φορούν δερμάτινα παντελόνια που τους πρόσθεταν σεξ-απίλ.

 

Depeche Mode - Master And Servant (Remastered Video)

10. Οι πρόσφατες περιπέτειές τους με την alt-right

Φέτος, τo «Spirit» τούς έβαλε σε μια σειρά από περιπέτειες, αφού ξαφνικά ο Richard Spencer –o νεοναζί που τις έφαγε on camera κι έγινε viral– αστειεύτηκε ότι έγιναν το επίσημο συγκρότημα της alt-right. Αμέσως ο Martin Gore έσπευσε να τον διαψεύσει, λέγοντας στην «Guardian»: «Η δήλωση του Richard Spencer σχετικά μ' εμάς ήρθε σε μια στιγμή που τα πάντα στον κόσμο φαίνονται παρανοϊκά και αισθανθήκαμε ότι αν κάτι μπορούσε να ειπωθεί, θα προερχόταν από τον αριστερό χώρο. Μετά συνέβη αυτό. Πώς προέκυψε; Δεν συμφωνούμε με τίποτα απ' όσα πρεσβεύουν. Σε κάθε άλμπουμ μας υπάρχει κι ένα κομμάτι με στίχους που είναι ενάντια σε ό,τι πιστεύουν. Είναι πραγματικά άξιο απορίας!». Ο David Gahan, από την άλλη, δεν ήταν και τόσο ευγενικός όταν ρωτήθηκε από το «Pitchfork». Είπε απλώς ότι «ο Spencer είναι μ...ας».

 

Depeche Mode - Where's the Revolution

Ιnfo:

Οι Depeche Mode θα ανέβουν στη σκηνή του TerraVibe (37o χλμ. εθν. οδού Αθηνών-Λαμίας, Μαλακάσα) την Τετάρτη 17 Μαΐου. Η είσοδος κοστίζει €33-65.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ