Πώς θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα αυτό;

Πώς θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα αυτό; Facebook Twitter
H Lily Taylor ως Βάλερι Σολάνας ως Έλβις Πρίσλεϊ
3

Ήταν απ' τις ειδήσεις που μου άρεσαν. Η Γαλλία θα προσπαθήσει να καταπολεμήσει τις θεωρίες συνωμοσίας και να προωθήσει την αξία του ορθολογισμού. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να γίνει αυτό και στην Ελλάδα που χιλιάδες πατριωτικά και συνωμοσιολογικά μπλογκ αναπαράγουν τις πιο εξωφρενικές εικασίες (και πλέον περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ είναι πρόθυμοι να τις ακούσουν και να τις πιστέψουν με όλο τους το είναι).

Απαραίτητη διευκρίνιση: Όπως έλεγε ο Ουμπέρτο Έκο -ο διασημότερος πολέμιος των θεωριών συνωμοσιών- συνωμοσίες γίνονται. "Δεν λέω πως δεν υφίστανται συνωμοσίες. Η συνωμοσιολογική παράνοια δεν συνίσταται στην πεποίθηση ότι υπήρξε κάποια μεμονωμένη συνωμοσία, αλλά ότι όλος ο ρους της Ιστορίας κυριαρχείται από μια μυστηριώδη και συνεχή παγκόσμια συνωμοσία. Γι΄ αυτό και είναι μια μορφή παράνοιας».

Στην Γαλλία η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία, και τη στηρίζουν και όλοι οι σημαντικοί κρατικοί θεσμοί. Στην Ελλάδα δεν μπορώ να φανταστώ τους πολιτικούς να θέλουν να πατάξουν τη συνωμοσιολογία - αφού κυβερνούν χάρη σ' αυτήν, αλλά και χάρη στη συνομωσιολογική δαιμονοποίηση των εχθρών τους και των κακών ξένων, που "όπως είπε ο Κίσινγκερ" [μόνο που στην πραγματικότητα ΔΕΝ το είπε ποτέ], "πρέπει να πλήξουμε τον ελληνικό λαό στη γλώσσα και στη θρησκεία για να μην αναπτυχθεί ποτέ."  (Την επινοημένη αυτή δήλωση αυτή προώθησε και ο Λαζόπουλος απ' τις εκπομπές του, που συχνά κυλούν προς την προπαγανδιστική συνωμοσιολογία.) Και επιπλέον, τη χώρα μας συγκυβερνούν σήμερα οι ΑΝΕΛ που συχνά -όσο ήταν αντιπολίτευση κυρίως- συνέδεαν παγκόσμιες συνωμοσιίες με τα προβλήματα της Ελλάδας... 

(Η ψεύτικη δήλωση, πρωτοεμφανίστηκε το 1997 στο περιοδικό NEMECIS)

ΥΓ. Αντιγράφω από κείμενο του Νίκου Γιαννή, διδάκτoρα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αθηνών:

 

Στη Γαλλία αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα μια εκστρατεία με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την καταπολέμηση των θεωριών συνωμοσίας και την αξία του ορθολογισμού και της γνώσης, απέναντι στη μετάθεση της προσωπικής ευθύνης σε τρίτους κι αόρατες δυνάμεις και συμφέροντα που κατευθύνουν, υποτίθεται, τον κόσμο. Όλα τα Υπουργεία, καθώς και φορείς της κοινωνίας πολιτών συμμετέχουν.

"Το σχολείο είναι εδώ για να υπενθυμίζει τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και της δήθεν αποκάλυψης της αλήθειας, το σχολείο είναι εδώ για να μάθει τη θεμελιώδη διάκριση μεταξύ του αληθινού και του προσφυώς πιθανολογούμενου" δήλωσε με έμφαση η Υπουργός Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem.

Προφανώς, οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών ρέπουν κατά καιρούς προς την συνομωσιολογία, είτε επειδή επηρεάζονται από τα ΜΜΕ είτε επειδή αφήνονται στην ευαρέσκεια που προκαλούν διάφορες ιστορίες ή λαϊκοί μύθοι. Εκτός αυτού, θεωρούν ότι οι εκπαιδευτικοί τους θεσμοί υπάρχουν για να υπηρετούν πρωτίστως την λογική και μετά την δημιουργικότητα της φαντασίας και γι αυτό το λόγο είναι ένα καλό εργαλείο στο να μετριάσουν την τάση για δημιουργία φανταστικών εχθρών.

Αναρωτιέμαι αν θα αναλάμβανε μια ελληνική κυβέρνηση ποτέ και θα συνέβαλε η αντιπολίτευση σε αυτό, η πανεπιστημιακή κοινότητα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ας πούμε, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ΕΣΗΕΑ και ΜΜΕ και λοιποί πνευματικοί ταγοί του έθνους, μια ανάλογη πρωτοβουλία;

Είμαστε μια κοινωνία όπου τα φαινόμενα ανορθολογισμού επιδρούν καταλυτικά, στην δημόσια και μάλιστα στην πολιτική ζωή. Δεν είναι καιρός πια να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία για περισσότερη λογική στη ζωή μας;

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Αγαπητέ Άρη, αν αναρωτιέσαι τι τύχη θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα, θα σε παραπέμψω στην επισκεψιμότητα ενός από τα καλύτερα (κατά την γνώμη μου) ελληνικά sites σχετικά με την κατάρριψη hoaxes, θεωριών συνωμοσίας κλπ, δηλαδή του ellinikahoaxes.gr (του οποίου φιλοξενείτε άρθρα αρκετές φορές).Η επισκεψιμότητα στο συγκεκριμένο site, είναι συνήθως πολύ μικρή (πριν από λίγο είχε λ.χ. 50 επισκέπτες παγκοσμίως, σε ώρα αιχμής). Δεν χρειάζεται να το σκεφτείς παραπάνω loip;on για να καταλάβεις τι τύχη θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα στην Ελλάδα.Τες πα... μια και μιλήσαμε για hoaxes και θεωρίες συνωμοσίας, σας προτείνω (και ευλογώ τα γένια μου), δυο διασκεδαστικά κουιζ "πόσα ψέμματα γνωρίζεις;",που είχα φτιάξει και στείλει στο συγκεκριμένο site (και μου έκανε την τιμή να τα φιλοξενήσει), όταν είχα χρόνο να φτιάχνω τέτοια πράγματα. Το δεύτερο, πιο εξελιγμένο (με videaκια -δεν ξέρω αν δουλεύουν όλα μετά από τόσο καιρό).Το πρώτο "πόσα ψέμματα γνωρίζεις" quiz:http://ellinikahoaxes.gr/2014/10/05/%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-quiz-ellinika-hoaxes/και το δεύτερο "πόσα ψέμματα γνωρίζεις" quiz: http://ellinikahoaxes.gr/2014/10/18/%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BD%CE%BF2-quiz-ellinika-hoaxes/(για να μπορείτε να κάνετε το 2ο quiz χωρίς προβλήματα στην αναπαραγωγή των video προτείνω να χρησιμοποιήσετε Mozilla Firefox)
Η συνομωσιολογική αντίληψη της ιστορίας και της ζωής είναι η επίσημη κοσμοθεώρηση της θρησκευτικής δεξιάς στην Ελλάδα. Για να μείνουμε στα πρόσφατα όποιος είχε παρακολουθήσει ή διαβάσει για την εκδήλωση της 7ης Φεβρουαρίου για την Κάρτα του Πολίτη στα προπύλαια του πανεπιστημίου στην Αθήνα και την εκδήλωση Μένουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι της 14ης Φεβρουαρίου στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης μπορεί να έχει μία άμεση, σαφή και ζωντανή εικόνα του πόσο ισχυρές είναι αυτές οι αντιλήψεις στην ελληνική πραγματικότητα.Η Γαλλία προσπαθεί να καταπολεμήσει τις αντιλήψεις αυτές ωστόσο στη Γαλλία ήταν που συντηρητικοί συγγραφείς απέδωσαν την επικράτηση της Επανάστασης σε συνομωσίες των μασόνων. Διεθνώς η θρησκευτική δεξιά άπέδωσε την υποχώρηση του θρησκευτικού κοσμοειδώλου στην κοινωνία στη συνομωτική δράση των αντιπάλων τους. Δεδομένης της κυριαρχίας της Εκκλησίας τότε σε όλους τους κοινωνικούς τομείς όποιος είχε διαφορετική άποψη πιθανώς να ήταν αναγκασμένος να δρα εν κρυπτώ, οπότε κάποια αλήθεια μπορεί να κρύβεται μέσα σε όλο αυτό το παραλήρημα.Τώρα βέβαια που η θρησκευτική αντίληψη του κόσμου δεν είναι κυρίαρχη τουλάχιστον στην Ευρώπη οι αντίπαλοι της δεν έχουν κανένα λόγο να δρουν κρυφά ιδίως στη Γαλλία που η εκκοσμικευμένη αντίληψη της ζωής είναι και η άποψη του κατεστημένου. Εμείς στην Ελλάδα που δεν έχουμε εκκομισκευθεί ακόμα πλήρως διατηρούμε ψήγματα συνομωτικών αντιλήψεων ιδίως το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας. Δεν υπάρχει καμμία συνομωσία αλλά είναι πραγματικότητα ότι η επικράτηση των διαφωτιστικών αντιλήψεων στην Ευρώπη έχει διαμορφώσει ένα εχθρικό κλίμα για την παραδοσιακή θρησκευτικότητα όπως τη γνωρίζαμε από τον παραδοσιακό κόσμο πριν την επικράτηση της Γαλλικής Επανάστασης και της νεωτερικότητας ύστερα. Οι Έλληνες πατριώτες και θρησκευόμενοι δεν είναι θύματα συμομωσίας αλλά το κλίμα εδώ και μερικούς αιώνες έχει στραφεί εναντίον τους και οι ευρωπαϊκές και εθνικές ελίτ τους θεωρούν ξεπερασμένους και οπισθοδρομικούς όπως θεωρούν τις αντίστοιχες απόψεις με τον ίδιο τρόπο εντός των συνόρων τους.Η αντίδραση τους μετά από τους αιώνες κατά τους οποίους οι απόψεις τους ήταν κοινωνικά κυρίαρχες και ο κλήρος άρχουσα τάξη, είναι να πιστεύουν ότι έπεσαν θύματα συνομωσίας. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι αυτός ο χωρός αποτελείται πλέον από τμήματα του πληθυσμού μορφωτικά και πολιτισμικά όχι ιδιαίτερα ανεπτυγμένα καταλαβαίνει κανείς γιατί αντιδρούν έτσι απέναντι σε έναν κόσμο που δείχνει να μην έχει χώρο για αυτούς. Από την άλλη είναι αληθές ότι οι διαδικασίες λήψεις αποφάσεων στους κόλπους των ελίτ δεν είναι πάντα διαφανείς και καθαρές οπότε αν είσαι στους απέξω συχνά προσπαθείς να φανταστείς για αυτά που δεν ξέρεις, δεν βλέπεις ή δεν καταλαβαίνεις.Αξιέπαινη η πρωτοβουλία των Γάλλων.Όλοι θέλουμε να γίνεται αντιληπτή η ζωή και η κοινωνική πραγματικότητα υπό το πρίσμα της λογικής.