H Lily Taylor ως Βάλερι Σολάνας ως Έλβις Πρίσλεϊ
H Lily Taylor ως Βάλερι Σολάνας ως Έλβις Πρίσλεϊ

 

Ήταν απ' τις ειδήσεις που μου άρεσαν. Η Γαλλία θα προσπαθήσει να καταπολεμήσει τις θεωρίες συνωμοσίας και να προωθήσει την αξία του ορθολογισμού. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να γίνει αυτό και στην Ελλάδα που χιλιάδες πατριωτικά και συνωμοσιολογικά μπλογκ αναπαράγουν τις πιο εξωφρενικές εικασίες (και πλέον περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ είναι πρόθυμοι να τις ακούσουν και να τις πιστέψουν με όλο τους το είναι).

 

Απαραίτητη διευκρίνιση: Όπως έλεγε ο Ουμπέρτο Έκο -ο διασημότερος πολέμιος των θεωριών συνωμοσιών- συνωμοσίες γίνονται. "Δεν λέω πως δεν υφίστανται συνωμοσίες. Η συνωμοσιολογική παράνοια δεν συνίσταται στην πεποίθηση ότι υπήρξε κάποια μεμονωμένη συνωμοσία, αλλά ότι όλος ο ρους της Ιστορίας κυριαρχείται από μια μυστηριώδη και συνεχή παγκόσμια συνωμοσία. Γι΄ αυτό και είναι μια μορφή παράνοιας».

 

Στην Γαλλία η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία, και τη στηρίζουν και όλοι οι σημαντικοί κρατικοί θεσμοί. Στην Ελλάδα δεν μπορώ να φανταστώ τους πολιτικούς να θέλουν να πατάξουν τη συνωμοσιολογία - αφού κυβερνούν χάρη σ' αυτήν, αλλά και χάρη στη συνομωσιολογική δαιμονοποίηση των εχθρών τους και των κακών ξένων, που "όπως είπε ο Κίσινγκερ" [μόνο που στην πραγματικότητα ΔΕΝ το είπε ποτέ], "πρέπει να πλήξουμε τον ελληνικό λαό στη γλώσσα και στη θρησκεία για να μην αναπτυχθεί ποτέ."  (Την επινοημένη αυτή δήλωση αυτή προώθησε και ο Λαζόπουλος απ' τις εκπομπές του, που συχνά κυλούν προς την προπαγανδιστική συνωμοσιολογία.) Και επιπλέον, τη χώρα μας συγκυβερνούν σήμερα οι ΑΝΕΛ που συχνά -όσο ήταν αντιπολίτευση κυρίως- συνέδεαν παγκόσμιες συνωμοσιίες με τα προβλήματα της Ελλάδας... 

 

(Η ψεύτικη δήλωση, πρωτοεμφανίστηκε το 1997 στο περιοδικό NEMECIS)

 

ΥΓ. Αντιγράφω από κείμενο του Νίκου Γιαννή, διδάκτoρα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Αθηνών:

 

Στη Γαλλία αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα μια εκστρατεία με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την καταπολέμηση των θεωριών συνωμοσίας και την αξία του ορθολογισμού και της γνώσης, απέναντι στη μετάθεση της προσωπικής ευθύνης σε τρίτους κι αόρατες δυνάμεις και συμφέροντα που κατευθύνουν, υποτίθεται, τον κόσμο. Όλα τα Υπουργεία, καθώς και φορείς της κοινωνίας πολιτών συμμετέχουν.

 

"Το σχολείο είναι εδώ για να υπενθυμίζει τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ της επιστημονικής γνώσης και της δήθεν αποκάλυψης της αλήθειας, το σχολείο είναι εδώ για να μάθει τη θεμελιώδη διάκριση μεταξύ του αληθινού και του προσφυώς πιθανολογούμενου" δήλωσε με έμφαση η Υπουργός Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem.

 

Προφανώς, οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών ρέπουν κατά καιρούς προς την συνομωσιολογία, είτε επειδή επηρεάζονται από τα ΜΜΕ είτε επειδή αφήνονται στην ευαρέσκεια που προκαλούν διάφορες ιστορίες ή λαϊκοί μύθοι. Εκτός αυτού, θεωρούν ότι οι εκπαιδευτικοί τους θεσμοί υπάρχουν για να υπηρετούν πρωτίστως την λογική και μετά την δημιουργικότητα της φαντασίας και γι αυτό το λόγο είναι ένα καλό εργαλείο στο να μετριάσουν την τάση για δημιουργία φανταστικών εχθρών.

 

Αναρωτιέμαι αν θα αναλάμβανε μια ελληνική κυβέρνηση ποτέ και θα συνέβαλε η αντιπολίτευση σε αυτό, η πανεπιστημιακή κοινότητα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ας πούμε, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ΕΣΗΕΑ και ΜΜΕ και λοιποί πνευματικοί ταγοί του έθνους, μια ανάλογη πρωτοβουλία;

 

Είμαστε μια κοινωνία όπου τα φαινόμενα ανορθολογισμού επιδρούν καταλυτικά, στην δημόσια και μάλιστα στην πολιτική ζωή. Δεν είναι καιρός πια να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία για περισσότερη λογική στη ζωή μας;