Τι συνέβη στην πραγματικότητα με το «ρουσφέτι» της Ροτόντας προς την Εκκλησία;

Τι συνέβη στην πραγματικότητα με το «ρουσφέτι» της Ροτόντας προς την Εκκλησία; Facebook Twitter
14

«Απόφαση που μοιάζει με ρουσφέτι του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά προς τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο έχει διχάσει» σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ «μέχρι και το ΣΥΡΙΖΑ και έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες αντιδράσεις για την τοποθέτηση σταυρού στο μνημείο.»

Τα ΝΕΑ σύμφωνα και με την αναδημοσίευση του άρθρου τους αποκαλύπτουν ότι «Η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του ξανά στο κοινό, θα χρησιμοποιείται από εδώ και στο εξής και ως λατρευτικός χώρος, καθώς δόθηκε άδεια να τελείται θεία λειτουργία μία Κυριακή κάθε μήνα.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, υποδέχτηκαν όμως με δυσαρέσκεια την είδηση και υπενθυμίζουν ότι επί χρόνια δινόταν μάχη με την τοπική μητρόπολη προκειμένου να λειτουργεί ως ένα διαθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό μνημείο και όχι ως εκκλησία. Μάλιστα, έχει ετοιμαστεί και κείμενο υπογραφών που διακινείται ανάμεσα στους Συριζαίους που είναι έξαλλοι με τον Μπαλτά.»

Στην πραγματικότητα όμως η λειτουργία «μία Κυριακή το μήνα» από την Εκκλησία δεν είναι κάτι καινούργιο, άρα η φράση των ΝΕΩΝ «θα χρησιμοποιείται από εδώ και στο εξής και ως λατρευτικός χώρος» είναι άκυρη. Αυτό συμβαίνει ήδη εδώ και δύο δεκαετίες. 

Πολλά μπορούν να καταλογιστούν στον κύριο Μπαλτά (η απομάκρυνση Λούκου είναι απ' τα πιο πρόσφατα), όμως είναι ψευδές πως έβγαλε απόφαση που δίνει τη Ροτόντα στον Άνθιμο για μια φορά το μήνα. Η απόφαση, την οποία πηγές του Υπουργείου λένε πως ο κος Μπαλτάς σκοπεύει εν καιρώ να καταργήσει- πάρθηκε το 1999 από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού στην κυβέρνηση Σημίτη, Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Τη δημοσιεύουμε ολόκληρη σήμερα στο LIFO.gr:

H απόφαση Βενιζέλου από το 1999 δεσμεύει το Υπουργείο Πολιτισμού (μέχρι τουλάχιστον να την αλλάξει ο κος Μπαλτάς, όπως και σχεδιάζει). Από αυτήν βλέπουμε ότι:

1. Η χρήση έχει ΗΔΗ δοθεί στην Εκκλησία εδώ και 17 χρόνια

2. Απαγορεύονται άλλες χρήσεις/εκδηλώσεις στο μνημείο. (Βεβαία ήδη ο τωρινός Υπουργός στα εγκαίνια πραγματοποίησε μια εκδήλωση που δεν ήταν αμιγώς θρησκευτική.)

 

Είναι παράξενο το πώς, παρότι αυτά είναι γνωστά στη Θεσσαλονίκη, μιας και οι κυριακάτικες λειτουργίες στη Ροτόντα είναι τακτικές, το όλο θέμα παρουσιάστηκε σαν τωρινό ρουσφέτι, με τον ισχυρισμό πως «από εδώ και στο εξής» θα πραγματοποιούνται κυριακάτικες λειτουργίες.  (Ρουσφέτι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση Μπαλτά μόνο αν περάσει ο καιρός και η απόφαση Βενιζέλου δεν αλλαχθεί.) Στην αναδημοσίευσή μας του άρθρου των ΝΕΩΝ, ορθώς αναγνώστρια τόνισε: «Έτσι κι αλλιώς στη Ροτόντα που είναι ναός του Αγίου Γεωργίου γίνεται λειτουργία μία φορά το μήνα εδώ και δεκαετίες και επιπλέον στις γιορτές του Αγίου Γεωργίου και τη Μ.Παρασκευή!»

 

Τι συνέβη στην πραγματικότητα με το «ρουσφέτι» της Ροτόντας προς την Εκκλησία; Facebook Twitter

Στην Θεσσαλονίκη πάντως έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση από πολίτες που δεν δέχονται να υπάρξει παρέμβαση στη Ροτόντα, που είναι Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, για να προστεθεί σταυρός. Η προσθήκη σταυρού θα μπορούσε να γίνει εάν υπήρχε και στο αρχικό κτίσμα, πράγμα που δε συμβαίνει. Μαζεύονται υπογραφές, πραγματοποιούνται παρεμβάσεις, ο δε Μητροπολίτης Άνθιμος αντέδρασε έντονα απαιτώντας να μπει ο σταυρός ("Εγώ δεν είμαι της βίας" αλλά "μπορώ να μαζέψω μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς").

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του LIFO.gr, αυτές τις ημέρες, ο υπουργός Πολιτισμού Α. Μπαλτάς θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου σκοπεύει να ανακοινώσει την αλλαγή της απόφασης Βενιζέλου. Αυτό που επίσης είναι γνωστό είναι πως ο κος Μπαλτάς ΔΕΝ ενέκρινε την τοποθέτηση σταυρού στην Ροτόντα στην Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε, παρότι όλοι νόμισαν ότι υπέγραψε στα τυφλά την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. 

 

Κυριακή κοντή γιορτή πάντως, σύντομα θα γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει. Το σημαντικότερο είναι πως η Ροτόντα είναι πλέον ανοικτή και καλωσορίζει τους πολίτες καθημερινά, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την πανέμορφη αλλά πολύπαθη γειτονιά της.  

 

Τι συνέβη στην πραγματικότητα με το «ρουσφέτι» της Ροτόντας προς την Εκκλησία; Facebook Twitter

 

Mικροπράγματα
14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
Δεν ειναι εξακριβωμενο και τον εχτισε ετσι ο Γαλεριος. Ο διαδοχος του και οι 2-3 επομενοι διαδοχοι του στην ταραγμενη εκεινη εποχη διαφωνησαν ριζικα. Μην ξεχναμε απο τον Γαλεριο στον Κωνσταντινο ειναι 10-15 χρονια δρομος μου φαινεται και απο τον Γαλεριο στον Θεοδοσιο λιγοτερο απο 90.Αν λοιπον βαλουμε τον Γαλεριο και τους διαδοχους του, και εμας μεσα δεν ξερω ποιοι ειναι οι γαιδαροι και πιοι οι καταπατητες. Παντως σε καμια περιπτωση οι διαδοχοι του. Αν δεν μπορεις να το βαλεις στο πλαισιο των ταραγμενων χρονων (οχι πιο ταραγμενων βεβαια απο τον 3αι μχ ομως) της Ρωμαικης αυτοκρατοριας των 4αιμχ αστο καλυτερα.
http://whc.unesco.org/en/list/456/Σύμφωνα με την λίστα η Unesco περιλαμβάνει την Ρότοντα μαζί με όλα τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης αναγνωρίζοντας την συγκεκριμένη παράδοση της πόλης στην παγκόσμια κληρονομιά.Επομένως οι όποιες αντιδράσεις για τον σταυρό έχουν να κάνουν με τοπικά ή ιδεολογικά κόμπλεξ και μικρότητες.
παλαιοχριστιανικα ακα υστερης αρχαιοτητας για να συννενοουμαστε. Ο ορος παλαιοχριστιανικα, ισως ιστορικα ειναι σωστος, αλλα στην πραγματικοτητα ειναι τα τελευταια δημιουργηματα του αρχαιου κοσμου που πεθανε οριστικα καπου τον 6-7αι, ισως με τη μετατροπη της Μεσογειου απο Ρωμαικη λιμνη σε επικινδυνα νερα καποιοι λενε.
Παρεπιπτοντως το οτι το μνημειο ειναι πολυπολιτισμικο ειναι επιφαση, ειναι καθαρα Ρωμαικο μνημειο της υστερης αρχαιοτητας, και κουβαλαει ολη την ιστορια του Ρωμαικου κοσμου. Το Πανθεον ειναι πολυπολιτισμικο;;;;
Όπως το έχω καταλάβει εγώ: Η Unesco δεν επιτρέπει προσθήκες που δεν υπήρχαν στην αρχική μορφή του κτιρίου. Το κτίριο λοιπόν δεν φτιάχτηκε ως χριστιανικός ναός, και ΔΕΝ υπήρχε σταυρός. Στην πορεία πιθανότατα θα μπήκε, όπως μετά μπήκαν με μουσουλμανικά σύμβολα που πάλι με τον καιρό μπορεί να καταστράφηκαν. Κανείς όμως δεν μπορεί να επέμβει στο μνημείο προσθέτοντας είτε χριστιανικά είτε μουσουλμανικά σύμβολα που σε κάποια στιγμή υπήρξαν, απ' τη στιγμή που δεν υπήρχαν στην αρχική μορφή του μνημείου.
Και ποια ορίζεται ως "αρχική μορφή του κτηρίου"; Με το θάνατο του Γαλερίου, η Ροτόντα - συμπεριλαμβανομένου του τρούλου - ήταν ακόμη υπό κατασκευή (και δομικά και αισθητικά). Η ολοκλήρωση του κτηρίου ανάγεται στη δεύτερη (παλαιοχριστιανική) φάση, κατά την οποία λειτούργησε ως χριστιανικός ναός, ενώ υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον δύο διακριτές αρχιτεκτονικές φάσεις, οι οποίες επίσης αλλοίωσαν την αρχική μορφή του κτηρίου. Πέρα απ' αυτό, οι παλαιοχριστιανικοί ναοί δεν είχαν καμπαναριά με σταυρούς, ο σταυρός προφανώς είναι μεταγενέστερη προσθήκη, όπως και ο μιναρές που εξακολουθεί να υφίσταται.
Δεν συμφωνω κατα αναγκη με τον σταυρο αλλα βρισκω συγκλονιστικη την αδυναμια κατανοησης της ιστοριας της υστερης αρχαιοτητας, συλλογικα. Αδυνατουμε να καταλαβουμε οτι οι Ρωμαιοι απο παγανιστες εγιναν χριστιανοι, οι ιδιοι οι Ρωμαιοι, αυτοι που πρωτοεφτιαξαν (ως συλλογικοτητα) τον ταφο-ναο, οχι καποια αλλοι 1000 χρονια μετα. Με το Πανθεον που αν δεν κανω λαθος εχει μεσα εικονες τι παιζει;
Νομίζω έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρό κόμπλεξ από την πλευρά αριστερών και φιλελέδων και τίποτε άλλο!Το μνημείο αυτό υπήρξε εκκλησία για πάνω από χίλια χρόνια και μητρόπολη επίσης της Θεσσαλονίκης μέχρι που ο κατακτητής το έκανε τζαμί,με την απαλευθέρωση όπως και οι άλλες βυζαντινές εκκλησίες ξαναπέρασε στην λατρεία της εκκλησίας αλλά δεν λειτούργησε αμέσως λόγω προβλημάτων συντήρησης,ενώ υπήρχε σταυρός στην κορυφή μέχρι τις εργασίες συντήρησης,τώρα που σταμάτησαν οι εργασίες λογικά πρέπει να ξαναμπεί σταυρός,ενώ ο μιναρός και μόνο δίνει λάθος εντύπωση.Το να γίνεται μια λειτουργία κάθε μήνα είναι κάτι πολύ ωραίο και δεν θα έπρεπε να ενοχλεί κανέναν εκτός από πολύ κομπλεξικά άτομα!Υποθέτω ότι ισλαμικές προσευχές δεν θα σας ενοχλούσαν καθόλου...
Ενας απο τους Ρωμαιους αυτοκρατορες της Τετραρχιας την εφτιαξε για παρτη του. Οι διαδοχοι του αποφασισαν απο ταφο να το κανουν ναο. Ενδιαμεσα φαινεται δεν λειτουργησε ποτε γιατι οι διαδοχοι του Γαλεριοι απλα δεν τον πηγαιναν. Θα λειτουργησε καμια χιλιετια κοντα ως ναος. Ενδιαμεσα η ΙΣΙΣ, το χαλιφατο της εποχη εκανε μια επισκεψη απο εκει. Αν δεν κανω λαθος το αδελφο του κτηριο στην Ρώμη το Πανθεον λειτουργει και ως ναος.Και εδω εξεγειρομαστε γιατι αυτος ο ναος θα λειτουργησει και ως ναος;;;;
Προτετοιμάσου για πολλά (-) αλλά η ουσία είναι ότι έχεις δίκιο. Δεν ξέρω όμως αν αυτό παίζει κανένα ρόλο στις εποχές που ζούμε. Ο λαός έχει χάσει από καιρό τ'αυγά και τα πασχάλια.
η πλακα ειναι οτι θα φαω και μειον απο ανθρωπους που δεν ξερουν ποιος ειναι ο Γαλεριος, τι σχεση ειχε ο Κωνσταντινος μαζι του, και γιατι ο τελευταιος ουσιαστικα εβαλε, θελουμε την θελουμε, την τελευταια ψηφιδα σε αυτο που λεμε δυτικο πολιτισμο.