ΓΚΑΛΟΠ | Ποιος ήταν ο καλύτερος και ποιος ο χειρότερος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;

ΓΚΑΛΟΠ | Ποιος ήταν ο καλύτερος και ποιος ο χειρότερος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Facebook Twitter
10

Όλοι μιλάνε για το ΠΑΣΟΚ που δημιουργήθηκε σαν σήμερα, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974.

Αλήθεια, απ' τους 5 αρχηγούς που είχε μέχρι σήμερα το κόμμα ποιον προτιμάτε; Και ποιος ήταν ο χειρότερος; Κάνουμε μια μίνι -προφανώς όχι επιστημονική- δημοσκόπηση. 

.

(Γράψτε και τη γνώμη σας στα σχόλια!)

Mικροπράγματα
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς στα ερωτήματα του γκάλοπ.Από τη μία ο Ανδρέας έδωσε ελπίδα σε γενιές ανθρώπων που μέχρι τότε ήταν παραμερισμένες, διωκόμενες, αδικημένες. Πράγματα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα στον κοινωνικό τομέα αυτός τα έκανε. (Σημαντική αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, πολιτικός γάμος, αποποινικοποίηση μοιχείας κλπ. Ψήφος στα 18, αναγνώριση εθνικής αντίστασης, εκδημοκρατισμός στρατού).Από την άλλη ήταν λαϊκιστής. Για να φάει ψωμί ο κόσμος δεν έδωσε βάρος σε μια υγιή ανάπτυξη αλλά στον υπερδανεισμό. Για να μην κλείσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις που σκόπιμα έπαιρναν δανεικά και αγύριστα, τις κρατικοποίησε αλλά δεν τις εξυγίανε και τις έκανε χώρους ρουσφετολογικών προσλήψεων, όπως και το σύνολο του δημοσίου. Όσο για τον ΓΑΠ έχω αρχίσει να τον βλέπω με συμπάθεια. Μπορεί να ήταν ο πρώτος που μας έβαλε στα μνημόνια αλλά όλοι, μα όλοι εκείνοι που τον "πετροβολούσαν" γι αυτό (με πρώτη αντιμνημονιακή παράταξη, αν θυμάστε, τη ΝΔ του Σαμαρά) τον ακολούθησαν: ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ κι εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε 2 μνημόνια! Πήγε να προκηρύξει δημοψήφισμα και όλοι πήγαν να τον φάνε παρόλο που το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν απλό και κατανοητό: θέλετε ναι ή όχι ευρώ; Προκηρύσσει δημοψήφισμα ο Τσίπρας με μια ακατανόητη ερώτηση και ακόμα και σήμερα κάποιοι τον θαυμάζουν (ακόμα!!!).. Μήπως τελικά ο ΓΑΠ είχε δίκιο σε όσα έλεγε;;;
O Ανδρέας ήταν ο πιο χαρισματικός ηγέτης αλλά επίσης και αυτός που ξεκίνησε το μεγάλο δανεισμό της Ελλάδας τη δεκαετία του 80 και γιγάντωσε το δημόσιο. Έθρεψε το πελατειακό σύστημα και το κομματικό κράτος και έμαθε τον κομματικό κράτος να ανταλλάσει ψήφους για μια θεσούλα στο δημόσιο, κάτι το οποίο πληρώνει σήμερα η γενιά μου και θα πληρώνουν και τα παιδιά μας και συνεχίζει σήμερα ο μεγάλος ηγέτης Τσίπρας με περισσότερα δανεικά. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή την παρακαταθήκη την θεωρούμε μεγάλη, αντικειμενικά ήταν χαρισματικός ηγέτης, αλλά πρακτικά στη χώρα έκανε μεγάλο κακό για βάθος γενεών. Ο Σημίτης έκανε τα deals με τη Goldman Sachs για να μπούμε στο ΔΝΤ οπότε κι αυτός έχει πολύ δυνατό χαρτί. Γενικά έχουν πολύ ανταγωνισμό στις χειρότερες θέσεις..
Στην ερώτηση για το ποιος ήταν καλύτερος, οι αναγνώστες της LIFO, νέος κόσμος στην πλειοψηφία τους, απάντησαν 48% Ανδρέας Παπανδρέου και 23% Σημίτης. Μετά απορούμε μερικοί γιατί ο κόσμος γίνεται τόσο εύκολα θύμα πολιτικής εξαπάτησης και χλεύης.
"Καλύτερος" και "αρχηγός του Πασοκ" είναι έννοιες ασύμβατες. Πάντως άν το δούμε σε σχέση με το πόση Πασοκίλα κατάφερε να εγχύσει στην Ελληνική κοινωνία, ο Αντρέας δεν έχει αντίπαλο. Άν το δούμε σε σχέση με το ποιός έκανε το λιγότερο κακό, τότε ο Σημίτης είναι η απάντηση. Διαλιέχτε...Όσο για τον χειρότερο, ο ΓΑΠας παίζει μόνος του στο γήπεδο.
Πολύ δύσκολη είναι η επιλογή ανάμεσα στον Ανδρέα και τον Γιώργο Παπανδρέου για τον καλύτερο αρχηγο του ΠΑΣΟΚ. Διαφορετικοί χαρακτήρες και προσωπικότητες, αλλά και διαφορετικές οι εποχές και οι περιστάσεις που βρέθηκαν να κυβερνούν.Για τον χειρότερο δεν χρειάζεται να ψάξουμε και πολύ.....ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο τύπος που κατάφερε από μέσα να κάνει αυτό που δεν μπορούσαν από τη δεκαετία του 80 να πετύχουν οι ενωμένοι αριστεροδεξιοί, δηλαδή να διαλύσουν το κόμμα και όλη την παράταξη. Η αγάπη που του έχουν οι νεοδημοκράτες για το ξέπλυμα που τους έκανε δείχνει ότι δούλεψε για εκείνους.
Λήδα είσαι τσακάλι! Δες λίγο έξω από τα σύνορα τι είναι η σοσιαλΔημοκρατία και τα ποσοστά της στην Ευρώπη και τι είναι τα λαϊκιστικα αριστερά κομματίδια που ευδοκιμούν μονάχα στο Νότο.Ο Βενιζέλος προσπάθησε να βάλει το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη κατηγορία, αλλά τα βαθυπασοκικά βαρίδια καιη πλάτες της Καραμανλικής δεξιάς ήταν ισχυρότερα.