ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΚΑΛΟΠ | Πάνω από 7.000 ψήφισαν σχετικά με την ανάθεση μαζέματος σκουπιδιών από ιδιώτες

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΚΑΛΟΠ | Πάνω από 7.000 ψήφισαν σχετικά με την ανάθεση μαζέματος σκουπιδιών από ιδιώτες Facebook Twitter
5

Σε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων -για τρεις ημέρες-προχωρά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τα "βουνά" των σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ. Από την άλλη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων καταγγέλλει ότι «μέσα σε περίοδο απεργιακών κινητοποιήσεων στήνεται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός από πλευράς της Διοίκησης του Δήμου που θέλει να σπάσει τον αγώνα μας». 

Θέσαμε δύο ερωτήματα στους αναγνώστες μας, και αυτά είναι τα αποτελέσματα:

H συντριπτική πλειοψηφία (86%) των 7.300 ατόμων που απάντησαν τη στιγμή της δημοσίευσης του παρόντος άρθρου, υποστηρίζει την απόφαση του κ. Μπουτάρη, ενώ το 11% την κρίνει λανθασμένη.  

Η πλειοψηφία (64%) όσων απάντησαν, δεν υποστηρίζουν το αίτημα των συμβασιούχων για μονιμοποίηση, σε αντίθεση με το 29%. Την επιλογή "Άλλο" προτίμησε το 7% των αναγνωστών. 

Να και 9 απ' τις γνώμες που εκφράστηκαν στα σχόλια:

no-no: Τους έχω σιχαθεί, κι αυτούς και τις απεργίες τους είσαι βάρος των υπολοίπων πολιτών και τα συνδικάτα τους επίσης. Πολύ καλά έκανε ο Μπουτάρης, ακόμη καλύτερα θα ήταν αν τους έστελνε στο σπίτι τους και ανέθετε εξολοκλήρου τη δουλειά σε ιδιώτες. Κράξτε με όσο θέλετε...

vag1976: Απο παιδι θυμαμαι τετοιες απεργιες. Οι δε νεοπροσλαμβανομενοι μονιμοι στην καθαριοτητα πανε συνηθως αμεσως σε γραφεια κ αφηνουν τους συμβασιουχους να κανουν τη δουλεια.. Ελλας το μεγαλειο σου μια ζωη!! («Και οι ορισμένου χρόνου πάνε κατευθείαν στα γραφεία. Το γράφω από προσωπική πείρα», πρόσθεσε το Papaki)

asmilon: Πραγματικα δε μπορω να καταλαβω γιατι καποιος που υπογραφει μια 8μηνη συμβαση με ρητη αναφορα οτι δεν ανανεωνεται, εχει την απαιτηση οχι μονο να ανανεωθει αλλα να μπει στις στρατιες των ΔΥ που εχει η χωρα.

Φυσικα και η αποκομιδη των απορριματων μπορει να γινει πολυ αποτελεσματικοτερα απο ενα ιδιωτη, με το κρατος να εχει ρολο μονο εποπτη.

nitsa: Εγώ πάλι δε μπορώ να καταλάβω γιατί τους έχουν με 8μηνες συβάσεις. Μπορεί ας πούμε μετά απο οχτώ μήνες να πάψουν να χρειάζονται;
Επίσης δε μπορώ να καταλάβω το μένος σας για τους ανθρώπους που σας μαζεύουν τα σκουπίδια. Δε μπορώ ας πούμε να καταλάβω πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν κατανοούν πως τουλάχιστον σε μια τέτοια δουλειά θα πρέπει ο άλλος να απολαμβάνει πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Επίσης δε μπορώ να καταλάβω το νέο φρούτο το τροπικο, αυτός αντιδρα, πέτα τον έξω μωρε να τα πάρει ο μάγος ιδιώτης που έχει τη λύση και την πολιτική προς όφελος της κοινωνίας στο τσεπάκι.
Επίσης δε μπορώ να καταλάβω πως ένας δήμαρχος επιλέγει να παιξει το ρόλο του απεργοσπάστη αντί να ταχθεί στο πλευρό των ανθρώπων αυτών κι όλοι μαζί να πιέσουν την κεντρική διοίκηση.
Επίσης δε μπορώ να καταλάβω αυτούς που λυπούνται τους αστέγους και δημοσιεύουν ποστ για τους φτωχούληδες του θεού και την ίδια ώρα που ένας δίπλα τους φτωχοποιείται τον σπρώχνουν να πάει παρακάτω γιατί βρώμισε ο κάδος τους
Δε μπορώ να σε καταλάβω φίλε μου. Κι ευτυχώς για μένα.
Αυτό που μπορώ να καταλάβω πανεύκολα είναι πως τα σκουπίδια εκτός απο αυτό που βλέπουμε είναι και μια τεράστια βρωμερή μπίζνα.

asmilon: Αγαπητη nitsa δεν εχω κανενα προβλημα με τα ατομα που μαζευουν τα σκουπιδια, κανουν ενα τεραστιο κοινωνικο εργο.

Το πελατειακο μας συστημα ομως δουλευει ως εξης: Προσλαμβανεσαι ως συμβασιουχος, επεκτεινεις-επεκτεινεις την συμβαση σου μεχρι που πετυχεις την μονιμοποιηση σου. Μετα σε βολευουν σε μια θεση γραφειου, και ερχεται ο επομενος συμβασιουχος ο οποιος εχει το ιδιο ονειρο ή και απαιτηση, μιας και το εκαναν στον προηγουμενο.

Και καπως ετσι φτανουμε στο διογκωμένο, γραφειοκρατικο και χρεωμενο κρατος που ειχαμε τοσα χρονια και συνεχιζουμε ως ενα βαθμο να εχουμε.

Οποτε για εμενα, ως φορολογουμενο, αν ο ιδιωτης κανει την ιδια δουλεια φθηνοτερα και καλυτερα, δεν υπαρχει δευτερη σκεψη τι θα επρεπε να επιλεξουμε, ασε που τα ατομα που ταλανιζονταν με τις 8μηνες συμβασεις θα ειχαν ενα πιο σιγουρο εργασιακο καθεστως...

dimtax: Ο δημαρχος δεν λειτουργει ως απεργοσπαστης. Οταν ομως γινονται καταληψεις σε αμαξοστασια και δεν μπορει να κινηθει ουτε το προσωπικο ασφαλειας,αλλα ουτε και αυτοι που δεν απεργουν, τοτε ευθυνη του δημαρχου ειναι να διασφαλισει τα δικαιωματα των δημοτων.

Leontios: Να στο κάνω ρεζουμέ: Συνάπτεις μια συμφωνία παροχής υπηρεσιών με κάποιον έναντι οικονομικού ανταλλάγματος με διάρκεια 8 μήνες (που συνήθως ανανεώνεται ξανά και ξανά). Για κάποιο λόγο όμως, δεν σου αρέσει η συμφωνία και θέλεις να την μετατρέψεις σε μόνιμη, απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια αυτού του είδους εργασιακής σχέσης, που για κάποιο ανεξήγητο λόγο τα θεωρείς αυτονόητα και δικαιωματικά απαιτητά. Και όλο αυτό απλά και μόνο γιατί εργάστηκες/-σαι σε μία θέση την οποία θα μπορούσες να ήσουν και μόνιμη υπάλληλος, ή γιατί το αξίζεις λόγω... της φύσεως της εργασίας!!!! Και άντε, να δεχτούμε ότι τα "θέλω" και "πιστεύω" του καθενός είναι σεβαστά, όσο γελοία και αν είναι η τεκμηρίωση τους. Αλλά εσύ για να πετύχεις το σκοπό σου, όχι μόνο απέχεις από την εργασία σου, αλλά απαγορεύεις (με το "έτσι θέλω") να εργαστεί και το προσωπικό ασφαλείας, που τουλάχιστον θα ανακούφιζε κάπως τα ευαίσθητα σημεία των πόλεων μας (νοσοκομεία, τουριστικους και αρχαιολογικούς χωρους, χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, παιδικές χαρές, πάρκα, κλπ). Χειρότερα δε, τις πρώτες μέρες δεν απεργείς, πας κανονικά στην δουλειά, τσιμπάς τα φράγκα του μεροκάματου και απλά αποκλείουν κάποιοι "συνάδελφοι" την έξοδο της μάντρας των αποριμματοφόρων οχημάτων και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος...

strepens: Το παράνομο είναι πως προσλαμβάνουν ανθρώπους επί συμβάσει, σε θέσεις που υπάρχει μόνιμη και σταθερή ανάγκη εργαζομένου.
Από εκεί ξεκινάει το στραβό.
Στο κάτω-κάτω, ας επιστρέψουν σε θέσεις σκουπιδιάρη, όλοι όσοι προσλήφθηκαν ως τέτοιοι και τώρα βρίσκονται σε γραφεία, όπως λέτε κάποιοι (που πολύ αμφιβάλλω πως υπάρχουν...).

Μία και μοναδική μέρα βρέθηκα στο στρατό αγγαρεία "σκουπιδιάρης" και το θυμάμαι ακόμη μετά βδελυγμίας...
Δεν γίνεται λοιπόν να μιλάω εκ του ασφαλούς (σε καθαρή και μόνιμη δουλειά) και να διατυπώνω αφορισμούς με τόσο απόλυτο τρόπο, για άλλους εργαζομένους και πλέον υποψηφίους ανέργους, που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από μένα. Οι οποίοι τι κάνουν ??? Απλώς διεκδικούν απεργώντας.

Όσο για την ποιότητα των υπηρεσιών του Ιδιωτικού Τομέα σε σύγκριση με τον Δημόσιο, συνήθως είναι χειρότερη. Τα τυλίγουν όμως σε ωραίο περιτύλιγμα (κουστούμια, γραβάτες, τακούνια, ξανθιές θεογκόμενες ως υπευθ. δημ. σχέσεων, χαμόγελα, πολλά "μαλιστα, βεβαίως, φυσικά, εννοείται" κλπ κλπ).

granita lemoni: Ναι μεν η δουλειά του εργαζόμενου στην καθαριότητα είναι δύσκολη και ανθυγιεινή(αντίστοιχες δουλειές είναι και του νοσοκόμου ή του βοηθού θαλάμου, των εργαζόμενων σε γηροκομεία, του βοηθητικού προσωπικού σε ειδικά σχολεία. κτλ). ΑΛΛΑ, αυτοί επέλεξαν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Αν δεν τους αρέσει ας παραιτηθούν. Μου θυμίζει έναν τύπο που ήμασταν μαζί συμβασιούχοι στο Δήμο, αυτός ήταν σε θέση ΥΕ-καθαριότητα και όταν του ζήτησαν να σφουγγαρίσει κάτι που είχε χυθεί στο πάτωμα ενός γραφείου έκανε φασαρία, πήρε τον φρέντο του και έφυγε. Εννοείται και δεν παραιτήθηκε και εννοείται και πληρώθηκε κανονικά.
Όσο για τα σχόλια ότι ο Δήμος χρειάζεται μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα κι απο εκεί αρχίζουν όλα τα προβλήματα, να πω ότι δεν με βρίσκουν δύσκολη.
Αν πράγματι ο Δήμος χρειάζεται επιπλέον προσωπικό είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από το εάν οι εν λόγω συμβασιούχοι (που υπέγραψαν ως συμβασιούχοι ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ χρόνου) έχω το δίκιο με το μέρος τους διεκδικώντας μονιμότητα.
Καλώς ή κακώς ο εκάστοτε Δήμος έχει αποφασίσει να ικανοποιεί τις ανάγκες του με συμβασιούχους. Το να θες να γίνεις εκβιαστικά Δημόσιος Υπάλληλος, δεν είναι ούτε θεμιτό,ούτε λύνει τα όποια προβλήματα.
Με την ίδια λογική όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να κλείνουν τα σχολεία για μήνες και να ζητούν μονιμότητα.
Πρέπει κάποια στιγμή στην Ελλάδα να φύγει αυτή η νοοτροπία του μόνιμου. Και στο εξωτερικό οι περισσότερες θέσεις είναι με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Δεν είδα κανέναν να προβαίνει σε εκβιαστικές απεργείες.

Mικροπράγματα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ