5 σκέψεις για τη μάχη των καφετεριών στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης

5 σκέψεις για τη μάχη των καφετεριών στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Στη φωτογραφία βλέπουμε τα 5 περίπτερα που θα γίνονταν καφετέριες
8

1) Υπάρχουν πολλές υπερβολές στη νέα εμφύλια διαμάχη των Θεσσαλονικέων.

Όπως βλέπει κανείς στον χάρτη, επάνω, τα κινδυνολογικά «γεμίζει τραπεζοκαθίσματα η Νέα Παραλία» είναι μάλλον παραπλανητικά. 

Σε πέντε σημεία της φαρδύτατης παραλίας υπάρχουν (με απόσταση μεταξύ τους) ήδη φτιαγμένα περίπτερα, τα οποία ο Δήμος πρότεινε να γίνουν αναψυκτήρια για λόγους ανάπτυξης και αυτοχρηματοδότησης της συντήρησης της Νέας Παραλίας. 

  

Σε έναν τόσο μεγάλο χώρο, με τόση άπλα, το ότι 5 ήδη φτιαγμένα περίπτερα θα σέρβιραν καφέ μοιάζει δυσανάλογα ασήμαντο σε σχέση με τις αντιδράσεις. (Ο Δήμαρχος εξήγησε πως θα έδινε μόνο 500 τ.μ. για τραπεζοκαθίσματα στο σύνολο των 25 χιλιάδων τ.μ. της Νέας Παραλίας.) Είναι πάντα λογική η καχυποψία για το αν τα καφέ θα έβγαζαν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα απ' ό,τι πρέπει, όμως σε εκείνη την περίπτωση οι αντιδράσεις και η απαίτηση για εφαρμογή του νόμου θα ήταν ισχυρές από όλους μας. 

5 σκέψεις για τη μάχη των καφετεριών στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO.gr

2) Το ακατανόητο πρόβλημα του Μπουτάρη με την Νέα Παραλία

Όσο κι αν τον εκτιμώ, δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν καταλαβαίνει πως είναι το ομορφότερο αξιοθέατο της πόλης και μιλά γι' αυτήν υποτιμητικά - όχι μόνο τώρα, αλλά και πριν γίνει Δήμαρχος. 

Σε ένα μικρό κομμάτι της δεν θα ήταν άσχημα να υπάρχουν καραβάκια ή μια μικρή μαρίνα, και δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να μεταφερόταν ο ποδηλατόδρομος στο πεζοδρόμιο απ' την άλλη πλευρά των κήπων. Ο Μπουτάρης είναι Δήμαρχος με επιχειρηματικό μυαλό, και έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη, πράγμα εξαιρετικά καλό. Όμως αυτός δεν είναι λόγος για να απαξιώνει δημοσίως το στολίδι της πόλης, επειδή δεν ταιριάζει με την αισθητική του. 

Η Νέα Παραλία θεωρείται πανέμορφη απ' τη μεγάλη πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων, αλλά και των τουριστών. Αν κάποια ήπια αναπτυξιακή παρέμβαση την "ζωντανέψει" λίγο και την κάνει να βγάζει και έξτρα χρήματα, ακόμα καλύτερα. Δεν χρειάζεται όμως να γίνουν "πράγματα" απλώς για να γίνουν. Αλλιώς μοιάζει με προσωπική βεντέτα εναντίον της απ' τον Δήμαρχο επειδή απλώς την έχει πάρει με στραβό μάτι. 

5 σκέψεις για τη μάχη των καφετεριών στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Σημερινή φωτογραφία: απ' τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από πολίτες που αντιδρούν στην επικείμενη προκήρυξη εκμίσθωση των γυάλινων περιπτέρων ως αναψυκτήρια με τραπεζοκαθίσματα (Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

3) Η Νέα Παραλία όντως ανήκει στους πολίτες

Δεν είναι Μουσείο που δεν πρέπει να πειραχτεί καθόλου, ούτε φυσικά πρέπει να δοθεί το ελεύθερο να της αλλάξουν τα φώτα. 

Όμως μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Αν ρωτήσουμε τον κόσμο (τον πολύ κόσμο, όχι τους ακτιβιστές και τους σχετικούς με το θέμα) ξέρουμε τι θα πει. Λέτε να μην θέλουν οι άνθρωποι μερικές καφετέριες σε επιλεγμένα σημεία της Νέας Παραλίας ώστε να κάτσουν να πιουν έναν καφέ με ωραία θέα; Στη Θεσσαλονίκη είμαστε, ξέρουμε πολύ καλά ότι αν ανοίξουν νέα καφέ -και μάλιστα σε τέτοιο ωραίο σημείο- ο κόσμος θα συρρεύσει.

5 σκέψεις για τη μάχη των καφετεριών στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Πλανάκης / LIFO.gr

Με μπόλικη ειρωνεία γράφει ο Κυριάκος Αθανασιάδης σχετικά: «Προβλέπεται πάλι πόλεμος στη Συμβασιλεύουσα, αλά SOSτε_το_Νερό και ΟΧΙ_στο_Χρυσό για τις πέντε καφετέριες που προβλέπεται να ανοίξουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στη Νέα Παραλία. Η οποία, ως γνωστόν, ανήκει στους πολίτες της, και οι πολίτες της δεν τις θέλουν! Δεν θέλουν καφέ στην παραλία, θέλουν μόνο βόλτα, αφορολόγητα αθλητικά παπούτσια από τους πλανόδιους, πασατέμπο, καλαμπόκι και Λοΐζο από το τραντζίστορ. Και όνειρα για την Επανάσταση που έρχεται.

Εννοείται πως δεν θέλουμε και να αυτοχρηματοδοτείται η Νέα Παραλία από τα έσοδα, δεν θέλουμε να έχει χρήματα από την ενοικίαση των καφέ για να συντηρείται, θέλουμε να ρημάξει για να ταιριάζει περισσότερο με τα προδομένα όνειρά μας.»

Δεν ξέρω γιατί οι μικροπωλητές με τα τρανζίστορ και οι καντίνες με τις γεννήτριες που κάνουν τρελή βαβούρα είναι ΟΚ αλλά οτιδήποτε βοηθήσει στην αυτοχρηματοδότηση της Παραλίας όχι, πάντως δε μπορεί, πρέπει να υπάρχει μια χρυσή τομή για να μείνουν όλοι -όσο γίνεται πιο- ικανοποιημένοι. 

5 σκέψεις για τη μάχη των καφετεριών στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, εκ των δημιουργών της ανάπλασης, μίλησε σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

4) Η Χρυσή Τομή

Τι θα λέγαμε για δύο ή το πολύ τρία καφέ με συστηματική επιτήρηση ώστε να μην ξεφεύγουν οι επιχειρήσεις με τα τραπεζοκαθίσματα;

Και δεν θα γεμίσει η παραλία με καφέ (αν υποθέσουμε ότι με τα πέντε σε σύνολο 25.000 τ.μ. θα γέμιζε, και θα γίνει πόλος έλξης ακόμα περισσότερων ανθρώπων οι οποίοι θα μένουν στους χώρους για περισσότερη ώρα, και θα υπάρξουν έσοδα για την παραλία ώστε να μη ρημάζει. 

5) Το μόνο σίγουρο...

...είναι ότι ως πολίτες οφείλουμε ένα ευχαριστώ σ' αυτούς που έκαναν την ανάπλαση της Νέας Παραλίας (είναι έργο των Μπερνάρ Κουόμο και Πρόδρομου Νικηφορίδη) με τα όμορφα θεματικά πάρκα και άλλαξαν την εικόνα της πόλης. 

Είναι ήδη όμορφη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο χρηστική και πιο προσοδοφόρα. 

Κυρίως όμως δε σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει πιο ζωντανή. 

Μεταξύ μας άλλωστε, καλώς ή κακώς είναι και λίγο ψόφια. Ειδικά άμα πέσει ο ήλιος το μεγαλύτερο κομμάτι της -μετά τις ομπρέλες- σχεδόν νεκρώνει... 

*Update: Λίγο αφότου δημοσίευσα το άρθρο ενημερώθηκα πως ίσως η Χρυσή Τομή θα βρεθεί σύντομα. 

Σύμφωνα με το Voria.gr, στη συνεδρίαση των δημοτικών συμβούλων της Πρωτοβουλίας, όσοι αντιδρούν πρότειναν αντί για πέντε τα καφέ-αναψυκτήρια να είναι δύο, ο Δήμαρχος αντιπρότεινε τρία με τραπεζοκαθίσματα που θα είναι πάνω σε ξύλινη κατασκευή (ώστε να είναι αυστηρά περιορισμένος ο χώρος που θα πιάνουν) και αναμένεται να υπάρξει μια συμφωνία μετά το Πάσχα. 

Το τελικό πλάνο ίσως να μοιάζει κάπως έτσι. 

- Δύο από τα γυάλινα περίπτερα θα εκμισθωθούν για λειτουργία καφέ-αναψυκτηρίου με τη δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Πρόκειται για τα περίπτερα στον κήπο των Ρόδων και στον Μεσογειακό κήπο.

-Άλλα δύο περίπτερα θα παραχωρηθούν επίσης για δραστηριότητες ψυχαγωγίας, αλλά χωρίς τη δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Πρόκειται για τα περίπτερα στον κήπο των Εποχών και στον κήπο του Νερού.

- Ένα περίπτερο, αυτό στον κήπο της Άμμου θα παραχωρηθεί στο ΚΕΘΕΑ.

- Το περίπτερο που βρίσκεται στον κήπο των Γλυπτών θα το διατηρήσει ο δήμος, σε συνεργασία με διαφόρους συλλόγους. Συζητήθηκε η παραχώρηση στην Πολιτιστική Εταιρεία του ΣΒΒΕ και στους Φίλους της Νέας Παραλίας.

- Το πρώτο περίπτερο που είναι και το μικρότερο και βρίσκεται λίγο πριν από το Μακεδονία Παλάς, θα λειτουργεί ως info kiosk.

- Εκμίσθωση εκ νέου του πρώην Maison Crystal, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η ακριβής χρήση του θα συζητηθεί εκ νέου. Πάντως, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ξανά ως κέντρο διασκέδασης όπως έγινε μερικές φορές στο παρελθόν.

Mικροπράγματα
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ