3 πράγματα που μας διδάσκει η περίπτωση του Παύλου που βρήκε σπίτι και δουλειά μέσα σε 24 ώρες χάρη στο Facebook

3 πράγματα που μας διδάσκει η περίπτωση του Παύλου που βρήκε σπίτι και δουλειά μέσα σε 24 ώρες χάρη στο Facebook Facebook Twitter
9

Η ιστορία είναι ήδη, λίγο πολύ, γνωστή μιας και έγινε viral στο ελληνικό Facebook:

Προχτές, ο επιχειρηματίας και αρθρογράφος της Καθημερινής Στέφανος Ξενάκης συνάντησε έναν άστεγο, τον φωτογράφησε και, με τη συναίνεσή του, ανέβασε την ιστορία του στο Facebook: 

3 πράγματα που μας διδάσκει η περίπτωση του Παύλου που βρήκε σπίτι και δουλειά μέσα σε 24 ώρες χάρη στο Facebook Facebook Twitter

Tον είδα έξω από το supermarket. Η αξιοπρέπειά του μου κίνησε την περιέργεια. Τον ρώτησα τι μπορούσα να του αγοράσω για να φάει και μου είπε ταπεινά μια τυρόπιτα παρακαλώ.

Βγαίνοντας πιάσαμε την κουβέντα. Ζήτησα άδεια για να τον φωτογραφίσω. Λέγεται κος Παύλος, δεν έχει οικογένεια, κατέληξε άνεργος και τα βράδια κοιμάται στο Ελληνικό στο παλιό Αεροδρόμιο όπου οι φύλακες κάνουν τα στραβά μάτια και το επιτρέπουν. Μου είπε ότι έχει κάνει όλες τις δουλειές, από υπάλληλος γραφείου μέχρι και οικοδομή.

Όποιος από εσάς έχει κάποια απασχόληση για τον Κο Παύλο (το Κ με κεφαλαίο) ας επικοινωνήσει μαζί μου στο inbox να του δώσω το κινητό του. Νομίζω η εικόνα μιλάει από μόνη της...

Μία μέρα αργότερα, ο κ. Ξενάκης επανήλθε με νέο στάτους:

3 πράγματα που μας διδάσκει η περίπτωση του Παύλου που βρήκε σπίτι και δουλειά μέσα σε 24 ώρες χάρη στο Facebook Facebook Twitter

Ο Παύλος βρήκε σπίτι κι έχει ήδη πολλές προτάσεις για δουλειά χάρις στην συγκλονιστική κινητοποίηση όλων σας. Από χθες μένει στο σπίτι ενός Ανθρώπου (με Α κεφαλαίο) του Kostas Kapa που ατύχησε τον τελευταίο χρόνο και πλέον ο Παύλος είναι η καινούργια του οικογένεια.

Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους σαν τον Παύλο που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Ο Θεός ή σε ό,τι πιστεύει καθένας είπε να κοιτάμε την ψυχή του άλλου κι όχι το διαβατήριό του. Έτσι και χθες όλοι μαζί κοιτάξαμε την αγνή ψυχή αυτού του ανθρώπου όπως αποτυπώνεται στα δυο πονεμένα του ματάκια. Έλαβα πάνω από 100 μηνύματα στο inbox από ανθρώπους που ζητούσαν το κινητό του Παύλου για να βοηθήσουν. (συγχωρέστε με εάν δεν πρόλαβα να απαντήσω σε όλα ακόμα) Τα συγκινητικότερα ήταν ανέργων συνανθρώπων μας που θέλησαν να μοιραστούν το υστέρημά τους για να βοηθήσουν.

Ο παράδεισος είναι εδώ. Είναι ο άγνωστος που περιμένει μια καλημέρα, ο περιπτεράς που περιμένει ένα ευχαριστώ, το ζωάκι που περιμένει ένα χάδι, ακόμα και το άδειο πλαστικό μπουκάλι που περιμένει κάποιον να το βάλει ξανά σπίτι του, στον μπλε κάδο. Το να δίνεις είναι ευλογία. Το ζήσαμε όλοι χθες.

Κάποιοι μου είπαν ότι ο Παύλος ήταν τυχερός που τον βρήκα. Πιο τυχερός είμαι εγώ που με βρήκε και με ευλόγησε να ζήσω αυτό που έζησα χθες.

Να μερικά πράγματα που μας διδάσκει όλο αυτό:

1) Η καλοσύνη των ξένων είναι υπαρκτή. Και δεν μιλάω μόνο για τον αξιέπαινο κύριο Ξενάκη, αλλά και για όλους όσους μοιράστηκαν τα στάτους, επικοινώνησαν, προσέφεραν. 

2) Μπορεί να βλέπουμε δεκάδες άστεγους καθημερινά δίπλα μας, στην πραγματική ζωή, αλλά -περιέργως- πολύ περισσότερο θα μας συγκινήσει ένα στάτους στο Facebook. Χρειάζεται και η φιλανθρωπία το μάρκετίνγκ της.

3) Πολλοί μπορεί να σκέφτηκαν "καλά, μόνο ο Παύλος είναι άστεγος; Γιατί όλοι τρέχουν να βοηθήσουν αυτόν αλλά κανέναν άλλον;". 

Δεκτό, και γι' αυτό κυρίως γράφω αυτό το άρθρο, για να γνωστοποιήσω πως κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να μη μείνουν στα λόγια, αλλά να αξιοποιήσουν τη δύναμη του Facebook για να βοηθηθούν κι οι άστεγοι που δεν είχαν την τύχη να γίνουν "διάσημοι" μέσω δημοφιλών στάτους. 

Το νέο δημόσιο ελληνικό group του Facebook "Homeless Help in Greece" δημιουργήθηκε απ' την Maro Ver και ίσως αποτελέσει έναν τρόπο για να βοηθηθούν περισσότεροι άστεγοι. 

Αντιγράφω απ' το group: 

Αυτό που χρειάζονται πιο πολύ οι άστεγοι είναι την προσοχή μας.

Όταν δείτε λοιπόν κάποιον άστεγο, προσεγγίστε τον ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ και ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, έχει δικαίωμα και να μην θέλει. Μιλήστε τους, ακούστε τους και ρωτήστε αν χρειάζονται κάτι, μια τυρόπιτα, έναν καφέ κτλ. Εδώ μπορείτε να το μοιραστείτε.
Όποιος θέλει να προσφέρει δωρεάν κάποια μαθήματα που θα ενισχύσουν τις δεξιότητες του για να μπορέσει να βρει δουλειά. Εδώ μπορείτε να το μοιραστείτε.
Όποιος θέλει να προσφέρει κάποια εργασία ή και διαμονή ή και την δυνατότητα για να πλύνει τα ρούχα του ή για να κάνει μπάνιο. Εδώ μπορείτε να το μοιραστείτε.
Όποιος θέλει να προσφέρει ένα δωρεάν γεύμα/καφέ ημερησίως ή τον χώρο του για δωρεάν wifi και internet. Εδώ μπορείτε να το μοιραστείτε.
Όποιος ΘΕΛΕΙ να προσφέρει ΜΠΟΡΕΙ.

3 πράγματα που μας διδάσκει η περίπτωση του Παύλου που βρήκε σπίτι και δουλειά μέσα σε 24 ώρες χάρη στο Facebook Facebook Twitter

Η περιγραφή του γκρουπ είναι η εξής:

Μια ομάδα υποστήριξης για τους άστεγους και ανέργους στην Ελλάδα που έχει ως στόχο να συντονίσει τις προσφορές από αυτούς που θέλουν να προσφέρουν δωρεάν μαθήματα και να μοιραστούν τις γνώσεις τους. Οι παρακάτω ενότητες είναι μερικά μαθήματα τα οποία προτείνονται:

• ψηφιακή τεχνολογία (digital/it)
• λογιστική
• τεχνολογία
• επαγγελματικός προσανατολισμός
• Ξένες Γλώσσες

Επίσης χρειάζονται προσφορές για
• δωρεάν χώρο Wi-Fi πρόσβαση-laptop/pc
• δωρεάν γεύμα / καφέ κατά τη διάρκεια των μαθημάτων
• δωρεάν κάρτα δημόσιων μεταφορών / έκδοσης εισιτηρίων
• ευκαιρίες απασχόλησης

Οποιαδήποτε άλλη προσφορά (διαμονή-φαγητό-ένδυσης-περίθαλψη-οικονομική υποστήριξη κλπ), είναι αποδεκτή και εάν είναι απαραίτητο μπορεί να συντονιστεί από σχετικές ανθρωπιστικές ομάδες και σχετικά δίκτυα.

Να σημειωθεί ότι:

- Η οποιαδήποτε προσφορά θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στον άστεγο. Η οποιαδήποτε δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων και φωτογραφίας θα πρέπει να είναι κατόπιν αποδοχής του άστεγου.

- Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν την προσφορά (άστεγοι) μπορεί να μην έχουν κοιμηθεί καθόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή μπορεί να μην έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες και την ηρεμία για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Οι υποστηρικτές (εθελοντές) θα ήταν καλό να προσαρμόσουν το επίπεδο των μαθημάτων στις δεξιότητες τους και τα συμφέροντά τους και να τους ενθαρρύνουν, καθώς βασικός στόχος είναι η υποστήριξη των αστέγων και η επανασύνδεση τους στην κοινωνία, στην αγορά και στις επαγγελματικές ευκαιρίες.

-Οι εθελοντές και η οποιαδήποτε προσφορά θα ήταν καλό να τηρούνται κατόπιν συνεννόησης και των δύο πλευρών.

-Τα μαθήματα και κάθε είδους προσφορά, με στόχο την υποστήριξη των αστέγων και των ανέργων δεν είναι επίσημη εκπαίδευση και τονίζεται ότι κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι τα μαθήματα θα φέρουν επαγγελματική αποκατάσταση. Τα μαθήματα προσφέρονται με την προοπτική της υποστήριξης της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Μπορείτε να γίνετε μέλη, εδώ

Mικροπράγματα
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ