Υπάρχει κάτι χειρότερο απ' το ότι θα επιστραφούν ένα σωρό λεφτά στους δικαστικούς. Η αιτία

Υπάρχει κάτι χειρότερο απ' το ότι θα επιστραφούν ένα σωρό λεφτά στους δικαστικούς. Η αιτία Facebook Twitter
Λεφτά υπάρχουν, για τα σωστά επαγγέλματα... (Menelaos Myrillas / SOOC)
44

Καθώς έγραφα για το πώς η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό κάνει τα πάντα για να γίνει αρεστή στους δικαστικούς (δεσμεύτηκε για μη μειώσεις μισθών τους, υποσχέθηκε αυξήσεις, συζητά να αλλάξει τα όρια συνταξιοδότησής τους κλπ), τώρα που το ΣτΕ θα αποφασίσει για το νομοσχέδιο των καναλιών, έγινε και κάτι ακόμα:

Επιστρέφεται το 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας 5ετίας στους δικαστικούς! Και μιλάμε για όλους τους δικαστικούς, όλων των βαθμίδων αλλά και τους συνταξιούχους δικαστικούς, όπως αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. 

Λεφτά υπάρχουν και για τους μισθούς των δικαστικών, και για τις αυξήσεις στην κορυφή της πυραμίδας όπως είπε ο Τσίπρας, αλλά και για την επιστροφή του φόρου εισοδήματος των τελευταίων 5 χρόνων σε όλους τους. (Ας τα επέστρεφαν τουλάχιστον στους χαμηλόμισθους δικαστικούς που ίσως τα έχουν ανάγκη. Γιατί να ευνοηθεί και πάλι η κορυφή της πυραμίδας;)

  

Οι υπόνοιες διαπλοκής, απόπειρας συναλλαγής ή έστω γλειψίματος της Δικαιοσύνης απ' την κυβέρνηση είναι το ένα ζήτημα. Το γεγονός ότι κανένας χαμηλόμισθος ή χαμηλοσυνταξιούχος όχι απλά δε θα δει αυξήσεις ή σταθερό μισθό/σύνταξη αλλά ούτε φυσικά θα πάρει επιστροφή φόρου είναι ένα δεύτερο ζήτημα. 

Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ο λόγος που γίνεται αυτή η ανακοίνωση και η επιστροφή χρημάτων απ' την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων:

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, αυτή ελήφθη στo πλαίσιο της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των μισθών των δικαστικών με αυτούς των βουλευτών που ήδη τυγχάνουν έκπτωσης 25% στον φόρο εισοδήματος τους.

Δηλαδή, νόμιμα αλλά ανήθικα, οι βουλευτές έχουν ψηφίσει και έχουν μεγάλη έκπτωση στους φόρους τους οποίους βέβαια όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να πληρώνουμε κανονικά! Και σου λένε οι δικαστές, επίσης νόμιμα, «αφού έχουν έκπτωση φόρου οι βουλευτές θα πρέπει να έχουμε κι εμείς. Και να πάρουμε και λεφτά πίσω».  

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη χώρα εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, εν μέσω δραματικών μειώσεων σε συντάξεις και μισθούς των κοινών θνητών, η πολιτική και η δικαστική εξουσία φροντίζουν να μη λείψει τίποτα απ' τα μέλη τους

Δεν είμαι απ' αυτούς που θεωρούν τους 300 βουλευτές προδότες, τους δικαστικούς κακούς (αντιθέτως) ούτε μ' αρέσει να γενικεύω και να ζητώ κρεμάλες - άρα δεν το κάνω και τώρα. Όμως πόσο μπορεί κανείς να κρατήσει την ψυχραιμία του καθώς ψάχνει να μαζέψει τα λεφτά για να πληρώσει την επόμενη δόση των φόρων του, όταν μαθαίνει από σπόντα ότι αυτοί που έχουν την εξουσία να ψηφίσουν νόμους αλλά και αυτοί που έχουν την εξουσία να βγάλουν δικαστικές αποφάσεις έχουν ψηφίσει και αποφασίσει όχι απλά να πληρώνονται -οι ίδιοι και μόνο οι ίδιοι- μ' ένα σκασμό λεφτά, αλλά να τυγχάνουν και τεράστιων εκπτώσεων και αναδρομικών επιστροφών χρημάτων;

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης στη χώρα εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, εν μέσω δραματικών μειώσεων σε συντάξεις και μισθούς των κοινών θνητών, η πολιτική και η δικαστική εξουσία φροντίζουν να μη λείψει τίποτα απ' τα μέλη τους - επειδή έτσι.

Επειδή, απλώς, μπορούν.

 

44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ